Közéleti Kávéház
2017. december havi programja

 

Köszönettel tartozunk azoknak, akik a személyi jövedelemadójuk
1%-át a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványnak
(6726 Szeged, Szövetség u. 35.) ajánlották fel.
A befolyt összeget a Kávéház működésére fordítottuk.
Bízunk abban, hogy a támogatásukra idén is számíthatunk.
Adószámunk: 18457737-1-06

Számlaszám: Közéleti Kávéház Alapítvány, K&H 10402805-28017923-00000000

 

EGY RÉGI BETLEHEMES JÁTÉK

Ahogyan haladok előbbre az élet fájának deresedő lombozatában, úgy tűnnek elő a gyermekkor szép emlékei az emlékezés ködös múltjából. A tiszai halászatok a nagyapával, a kérészek rajzása a víz felett, a varsák lerakása, majd a halakat kutató nagypapa öröme a ficánkoló halak láttán a felszedéskor. Vagy a sándorfalvi nyarak örömei a nagymamánál. A bandázások a rokon családok gyermekeivel, a szérűskertben a cséplések láttán az önfeledt bámulások, és a fürdőzések örömei a Macskás tóban. Azok az elmaradhatatlan fára mászások! Mindezek ezernyi örömet jelentettek a városi gyermek falusi vakációján. De a tél is tartogatott örömöket. A korcsolyázások az alsóvárosi szabad vizek befagyott jegein, vagy a Tisza malom jégpáncélos Vám téri víztározóján…
Pontosan hatvanöt évvel ezelőtt, a Szent Imre fiú polgáriban (a mai I. gyakorló általános iskola Nap utcai szárnya volt, a mai Semmelweis utcában) a népszokások és a népi játékok között a Betlehemezésről is tanultunk. A betlehemi istállóról, a bárányokról, a juhászokról, a három királyról, a Szent Családról és a jászolban fekvő Jézuskáról. A gyermeki képzeletem azonnal beindult és már láttam is az eseményeket… Szinte hallottam a bárányok bégetését, mint a sándorfalvi nyarakon, és megelevenedtek a szereplők is… a pásztorok, a királyok, az istálló, lehetett az akár Betlehemben is… Nagyon beindult a tizenegy éves gyermeki fantáziám… A korszerű tanelveket valló iskola szoros együttműködésben a Tanárképző Főiskolával, a szaktantermi oktatás mellett még gyakorlati oktatást is folytatott. Voltak tanműhelyek és gyakorló kert is. Papírmunka, famunka, drót- és fémmunka, valamint kertészkedés, palántázás, kapálás, öntözés… Ezzel a gyakorlati felkészültséggel a gyermeki fejben és lélekben már késszé is kovácsolódott a nagy feladat: betlehemezzünk! Gyerünk, szervezzünk csapatot!
Kikkel? Hát az osztálytársakkal! De kell egy betlehem is… Készítsünk! Édesapám asztalos volt, így a tervezést követő kivitelezés nem okozott nagy feladatot. A politechnikai előképzettségünk alapján mintegy félméteres alapélű házformát terveztünk. Édesapámnak nem lévén munkája, otthon volt, így lécekből összeállította a vázat. Elől és hátul még fogórúdjai is voltak a könnyebb szállításhoz. A bevonáshoz szükséges papírmunka szaktudását már elsajátítottuk az iskolában. A közepébe a boltokban látott színes betlehemi jászol került a Szent Családdal. Mécses és fonálra felfüggesztett színes papírcsillag volt az ’égi jel’ benne. Nagyon tetszett! El voltunk ragadtatva!
A társulat szervezése, a szerepek betanulása és az öltözetek, jelmezek! Megannyi gond és feladat egy rakás tizenévesnek. Nekem volt egy kis lengyelbundám. Ha azt kifordítjuk, éppen az öreg juhász szerepének megfelelő figura lehetek benne. Egy másik társam pedig a nagypapája kardját hozta el a Gyertyámos utcából. Bocskai nagykabátjában és kardosan ő lesz az egyik király! A Zerge (ma a Batthyány) utcában, a kertszomszédban lakó gyermekorvos fia, akivel csak a kerítésen át közlekedtünk, és a másik szomszédbéli nagyfiú volt a másik két király. Kabátra húzott ingben, sapkára tűzött festett papírcsákóban – egészen jól néztek ki! A szülők emlékezetével kiegészített iskolai szöveg volt az alapunk. Otthon rendeztük a főpróbát. A családból és a szomszédságból összeállt alkalmi zsűri megfelelőnek ítélte a produkciónkat. Boldogok voltunk, tele a várakozás izgalmával…
December 13-án, Luca napján kezdtük meg a ’vendégjátékunkat’ a Szentháromság, a Zerge, a Bokor, a Szivárvány, az Alföldi utcákban valamint a társulatunk és a ’segítő családtagok’ által javasolt alsóvárosi utcákban. Szinte kivétel nélkül mindenütt szívesen láttak bennünket. – A produkciónk már az első néhány napon kiforrt; egyre bátrabbak, magabiztosabbak lettünk.

Jó hangú, énekkaros gyermekek voltunk, tehát énekkel kezdtük: „Pásztorok, pásztorok örvendeznek, sietnek Jézushoz, Betlehembe…”. Utána mi, a pásztorok lekuporodtunk az asztalra helyezett betlehemünk köré és alvást színleltünk. Kopogtatással, zörgetéssel érkezett meg a három király: Gáspár, Menyhért és Boldizsár. Keresgélés mímelése után ébresztettek fel bennünket és érdeklődően kérdezték, hogy merre találják a Kisdedet, mert idáig követték az égi jelet, a híradást, hogy megszületett a Megváltó. Ajándékaik átadásával akarnak Neki hódolni. Hódoltak is, hajlongva… Befejező aktusként a vendéglátó család tagjainak, elsőként a gyermekeknek megmutattuk a mécsessel bevilágított betlehemünk belsejét. A színes papírból készült istállót, a jászolban nyugvó Jézuskát, az égi jelként utat mutató, színes csillagot, és közben csengettyűztünk a hangulat ünnepélyesebbé tételéért. – Zárásként ismét elénekeltük az indító számunkat: „Pásztorok, pásztorok örvendeznek…”. Végső akkordként én, a nagy báránybőr bundás öreg pásztor mondtam: nagy utat jártunk be, hogy megmutassuk a betlehemi istállót, a Jézuska születésének helyét és a Szent Családot. A dolog számunkra leglényegesebb momentuma most következett. Valahogy az adományozásra, a jutalmazás módozatára kellett terelni a vendéglátók figyelmét. Édesapám segíttet ki a szöveggel: „Hurka, kolbász, szalonna, pásztoroknak jó volna, ha a gazdasszony adna. Mindannyian nagyon belefáradtak a vigyázásba, a királyok meg a hosszú utazásba…”. Szerencsére a vendéglátók tudták, hogy ’mivel jár’ a szereplésünk. Szó nélkül előkeresték a nekünk szánt egy vagy két forintot. Mi pedig hálásan eldöcögtünk, hangos „kezit csókolom” köszönéssel…
Minden este leszámoltunk nálunk és megbeszéltük a másnapi útvonalat. Karácsony estéje előtti napon ’vendégszerepeltünk’ utoljára. A szereplés élményének nagyszerűsége, a sok kedves család vendégszeretete, a kisgyermekek félénksége, majd a kíváncsiságuk övezte őszinte érdeklődésük, nem utolsó sorban a materiális eredmény – ma is élénken él a 65 évvel ezelőtti színjáték az emlékezetemben. Nagyszerű tett volt! Tizenegyedik évesen nagy lelkesen és a gyerekek felelőtlen bátorságával egy ’társulatot’ szerveztem a diáktársaimmal és az emlékezetesen szép produkciónkkal sok kisgyermek szemében láthattuk meg fellobbanni a rácsodálkozás felejthetetlenül szép tüzét.
Édesanyám volt a legboldogabb. Büszke volt ránk és leginkább az Ő kisfiára. – Kicsinyke volt a karácsonyfánk, szerény ajándékot kaptunk, de mégis boldogan bújtunk be a nővéremmel a kendőbe csavart meleg téglával előmelegített ágyunkba, a fűtetlen szobában, mert szüleinkkel együtt örültünk a Szenteste boldogságának. Volt karácsonyunk, ha szerény is, mert Édesapámnak már hónapok óta nem volt munkája. Az akkori elnevezéssel „B” listázták, mivel nemet mondott a vasútnál a pártba lépési felszólításra.
Már felnőtt ember voltam, amikor Édesanyám sírva vallotta meg: „Kisfiam, ha akkor te nem betlehemezed össze azt a harmincöt forintot, akkor nem lett volna karácsonyunk…”

                                                                                 Zenei József  

 


 

A D V E N T I   V Á S Á R !!

2017. december 15- 16-án (péntek szombat) TIT Székház Kárász u. 11.

A Közéleti Kávéház és a TIT közös szervezésében kerül sor - az ünnepi hangulat és az ajándékozás örömének jegyében- az első adventi vásár  megrendezésére.
 A vásár időpontja:

December 15.- én (péntek)
9 - 19 óráig

December 16-án  (szombat
9-13 óráig

Szeretettel várjuk az érdeklődőket, az ajándékkeresőket és olyan kézműves , képzőművészeti tárggyal rendelkezőket, akik szeretnék eladásra felkínálni értékeiket!

A részvétel ingyenes!

Érdeklődni: 06 30/ 955 3621 számon  dr Elekszay Mária szervezőnél lehet.

 


 

EZÜSTHAJ FILMKLUB DECEMBERI MŰSORA

 Klubvezető: Vörösné Séllei Emma
 Az előadások 14 órakor kezdődnek a Belvárosi Mozi
 Zsigmond Vilmos termében

2017. december 5. kedd 14 óra
  BUDAPEST NOIR    magyar film,95 perc,2017.
Rendezte: GÁRDOS ÉVA
Főszerepben: KOLOVRATNIK KRISZTIÁN,
TENKI RÉKA, KULKA JÁNOS, DOBÓ KATA

2017. december 12. kedd 14 óra
  GYILKOSSÁG AZ ORIENT EXPRESSZEN
angol krimi, 109 perc, 2017.
Rendezte: KENNETH BRANAGH
Főszerepben: DAISY RIDLEY, JOHNNY DEPP, 
JUDI DENCH, KENNETH BRANAGH,
MICHELLE  PFEIFFER

2017. december. 19. kedd 14 óra
  ESZEVESZETT ESKÜVŐ  francia vígjáték, 
117 perc, 2017.
Rendezte: ERIC TOLEDANO, OLIVIER NAKACHE
Főszerepben: JEAN-PIERRE BACRI, GILLES LELOUCHE

2017. december 27. szerda 14 óra
RÖGTÖNZÖTT SZERELEM 
amerikai romantikus vígjáték, 116 perc, 2017.
Rendezte: MICHAEL SHOWALTER
Főszerepben: KUMAIL NANJIANI, ZOE KAZAN

 UNOKÁINK IS LÁTNI AKARJÁK!

 2017. december 29. péntek 14 óra
MIKULÁS KARÁCSONYRA 
norvég családi vígjáték, 70 perc, 2016.
Rendezte: TERJE RANGNES
Főszerepben: ANDRES B. CHRISTIANSEN, TROND ESPEN SEIM

 


 

2017. december 1. péntek 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

EGY KÜLÖNLEGES HOBBY

Vendég: Rácz Mihály Szeged-gyálaréti vasutas, gyűjtő
Beszélgetőtárs: Tripolszki Dalibor  Zentai vasutas, gyűjtő


Egy különleges és sok munkát adó hobbynak hódol a Gyálaréten lakó Rácz Mihály.
A gyűjtési szenvedélye közel 20 éve kezdődött, amikor a Vasúttörténeti Alapítvány munkáját kezdte segíteni és „megcsapta a mozdony füstje”. Kezdetben a régi vasúti tárgyakat kezdte gyűjteni, majd a vasúton használatos világítóeszközöket, jelző eszközöket.  Restaurálja, s ha kérik, szívesen megmutatja minden érdeklődőnek. A gyűjteménye a Világ vasútjain használatos lámpákból áll, azonban az utóbbi években a Magyar vasút lámpáit kezdte elgyűjteni szisztematikusan. Ez a különleges gyűjtemény jelenleg kb. 150db áll, amely 12 vasúttársaság világító eszközeit  tartalmazza. A lámpák működése és bemutatása során ráébred az ember, hogy a vasút hőskorában milyen sokszor hívták a „fizikát” segítségül, hogy a jelzés a világítás még tökéletesebb legyen. Mindezeket megtapasztaljuk ha figyelmesen végignézzük a gyűjteményt.

 

2017. december 2. szombat 16 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

A sejtállomány (szervrendszereink) megfiatalítása saját őssejtjeink aktiválásával

 Előadó: Dr Molnár Csaba

10 hónappal ezelőtt véleményezésre küldték el ezt a készítményt. Az első hazai tapasztalatok főleg idegrendszeri, és keringési betegségek látványos gyógyításáról szóltak. Én főleg gyógynövény készítményekkel kiegészítve alkalmaztam. Természetes anyagoknál eddig még ilyen látványos eredményt nem tapasztaltam. Ez az őssejteket aktiváló készítmény saját konkrét betegeimen is igen sokféle ízületi, immunrendszeri, idegrendszeri és szív-érrendszeri, vagy krónikus fáradtság problémánál hatékony volt. 148 kg-os barátomnak egy hét után javult, három hét alatt meggyógyult a térde, négy hónapja nincs fájdalma. Asztmás beteg gyógyszerek nélkül tünetmentes, stroke-os és SM beteg újra tud mozogni, sorolhatnám a legutóbbi sikereket. Minimálisra lehetett csökkenteni szteroid, vagy cukorbetegnél inzulin adagolást.  Az őssejtek aktiválásának nagyon jó hatása volt hormonológiai problémáknál, II. típusú cukorbetegeknél, és szinte minden esetben javította az erőnlétet, lelkiállapotot és alvásminőséget. Az egyik legmeggyőzőbb élményünk egy gyomorrákos beteg gyógyulása 4-5 hónap alatt. (Jelenleg az egyik legaktívabb tanácsadó, rengeteget dolgozik.)

Az eredményeknek és a havi vásárlásoknak köszönhetően  üzleti szempontból is érdekes. Mi a 37.ország vagyunk, ahova eljutott. Külföldre is lehet szállíttatni, Magyarországról megrendelve. 

Egy olyan faktorról van szó, amely az emberi magzatban is biztosítja a differenciálódást, és a fejlődést, regenerálódást. Később sajnos a meglévő őssejtjeink az ártalmak hatására egyre inaktívabbá válnak, és ebből a faktorból is kevés van a szervezetben.

Naponta tapasztalt, eddig elképzelhetetlen eredmények sarkallnak a munkára, és persze az a tény, hogy sokan még nem értik, minek köszönhető ez a fantasztikus hatás. Orvostanárként én magyarázom az országos és regionális rendezvényeken az élettani és biokémiai folyamatokat. 
  
ŐSSEJTAKTIVÁLÓ: 
Új, természetes alapanyagú készítmény, amely azokat a sejteket mozgósítja, amelyek:

1. FIATALÍTANAK,                                     2. GYÓGYÍTANAK
Az őssejtek születésünktől jelen vannak szervezetünkben, bármilyen sejtté tudnak alakulni.
Az első őssejtünk a megtermékenyített petesejt, amelyből minden szervünk kialakult.
Felnőttkorban is jelen vannak ezek a fiatalító/ gyógyító sejtek, csak szunnyadó állapotban. 
Ott vannak bennünk, csak meg kell szólítani, aktiválni kell őket. Az őssejtaktiváló kapszula és szérum igazi, orvosi áttörés.

Megújítja a sejtállományt, ezáltal megfiatalítja az emberi testszöveteket és szerveket!
- A sejtdifferenciálódást segíti elő. A sejtosztódás után jól funkcionáló sejtek képződnek.
- Feszesebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt, körmünk jobban növekszik
- A hajhagymák fiatalítása sűrűbbé, dúsabbá teszi hajunkat
- A belső elválasztású mirigyekre hatva, hormonális állapotunk javul, megszűnik egész sor női probléma!
- A készítmény hatásfokozója az összes természetes étrendkiegészítőnek, vitaminnak. 
- Javul az anyagcserénk, izmaink állapota feszesebb, tónusos lesz, testsúlyunk jó irányba változik.
- Pihentetőbb lesz az alvásunk, nappal jobb a közérzetünk, frissebbek vagyunk.
- A családban számos problémára megoldás lehet: szív- és érrendszer, idegrendszer, ízületek, immunrendszer,  cukorbetegség, gyermekkori betegségek. Autista gyermekeknél is határozott javulást tapasztaltunk több esetben is.

Némelyik tapasztalat megdöbbentőnek tűnik, de igaz, mivel saját szemünkkel láttuk, itthon, Magyarországon.  
Olyan munkatársakat keressünk főleg, akik biokémiai-anatómiai és spirituális szinten is foglalkoznak a gyógyítással. 

Az őssejt aktivátor, szó szerint megújítja a sejtállományt, ezáltal megfiatalítja az emberi testszöveteket és szerveket! Minden vitaminnak, aminosavnak, amit szedünk fokozza a jótékony hatását. Bár legtöbben csak önmagában szedik, mert így is pár nap alatt hat. Magyar tapasztalatok ezen a linken gyűlnek: http://elmondomneked.com/

Látványos hatása van az öregedési folyamatokra, elősegíti az agy tevékenységét, és a koncentrációt, növeli a szerotonin szintet, csökkenti a feszültségeket. (a kortizol szintre hat.) Idős embereknél és sportolóknál is növelte az izomtónust és az izomerőt, az állóképességet, egyszóval az energiaszintünket. Gyorsabb az edzés utáni regenerálódás.

Dr. Molnár Csaba diagnosztikus szakorvos vagyok, 14 évig a debreceni klinikán orvosi mikrobiológiát és gyógyszertant tanítottam. Első kutatási témám éppen az őssejtekkel foglalkozott, majd bakteriológiai témák következtek. Laboratóriumi diagnosztikában 2 szabadalmam született. Több, mint két évtizede gyógynövény hatóanyagokkal, akupunktúrával, biofizikai módszerekkel és masszázsterápiákkal foglalkozok. 

 Műsorvezető: Prekup Mária pszichológus

Közgazdasági vonalról indultam, gazdaságpolitikai területen diplomát is szereztem. Rövid idő eltelte után azonban már tudtam mi a küldetésem, és az ELTE - n gyógypedagógus-logopédus tanári diplomát szereztem. Ezt a KLTE- n több éves pszichológusi tanulmányok követték. A debreceni Orvostudományi Egyetemen hematológiai osztályán szerzett szakmai tapasztalataim a pszichoszomatikus betegségek körében igen hasznosak voltak. Egy évtizedig, mint igazgató vezettem Hajdúszoboszlón a Nevelési Tanácsadó Intézetet. Ekkor már sikeresnek mondhattam magam. Igazi sikereimet azonban azt gondolom az utóbbi egy évtizedben értem el, amióta saját magánintézményemet vezetem alkalmazottakkal. Megszámlálhatatlan gyermeknek és felnőttnek segítettem problémáik megoldásában, életcéljaik megtalálásában és elérésében, életük megváltoztatásában. 
Sikerem titka: a sok éves tapasztalatra épülő tudásomat igaz, őszinte, önzetlen szeretetenergiákkal működtetem. A szeretet az egyedüli, amiből minél többet adunk, annál több jön vissza. Csak ebben hiszek. 

 

2017. december 4. hétfő 17 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)

 VÖRÖS PÁL: KORUNK HŐSE

 című novellás könyvének bemutatása.

A szerzővel Kisimre Ferenc publicista beszélget.

 

2017. december 4. (hétfő) 17 óra Somogyi Könyvtár I. emeleti olvasója
FILMKLUB
FILMPREMIER A SOMOGYIBAN

GULÁG SÁPADT TÉBOLYÁN
Versek a sarkkörön túlról, Vorkutából
Az idős Karig Sára szerepében: NAGY ANNA
A fiatal Karig Sára szerepében: HUSZÁRIK KATA
Szakértő: Dr. Stark Tamás és Dr. Zinner Tibor

1947. szeptember 1-én az úgynevezett „kékcédulás választások” napján Karig Sára fordító, idegennyelvi levelező, a szocdem. párt II. kerületi választási bizottságának tagja feljelentést tett a rendőrségen a kommunista párt ellen választási csalás címén.
Karig Sárát másnap a kommunista párt felügyelete alá tartozó rendőrség nyomozói beültették egy lefüggönyözött autóba és 1954 augusztusáig senki nem tudta hol van. Utólag tudjuk, Szibériában volt, Vorkután, a sarkkörön túl, a gulágon, mindenféle per, tárgyalás és ítélet nélkül. Az esetleges érdeklődésekre Moszkva válasza az volt: „jelenléte akadályozná Magyarország demokratikus fejlődését”.                                                                                 Karig Sára a munkatáborban verseket írt, azokat hazahozta. Negyven évvel később barátai születésnapi meglepetésként Sarkövezet címmel kötet formájában megjelentették. Karig Sára nem volt költő, nem volt író, fordító volt. Addig sem és az után sem, soha többé nem írt verset, legfeljebb csak saját magának. Talán így védekezett a XX. század rémségei ellen.
Orbán Ottó a következőket írta a könyv recenziójában: „A fehér föld. A fehér ég. A fehér hold a fehér égen. A mindent ellepő fehér halál. Magyar versben ennek a halálos fehérségnek, a GULÁG sápadt tébolyának Karig Sára a hírhozója. Verseket gyújt magában a fagyhalál ellen. Egy emberi lény, valaha fiatal nő, most csak a táborlétszám kortalan, semlegesítő tétele, általuk próbál meg emlékezni magára és életben maradni”
Narrátor: Pataki Ferenc, operatőr:  Sibalin György, vágó: Násztor Róbert
A filmet bemutatja Bubryák István producer, és a rendező Radó Gyula.
A film a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült 2017-ben.

 

2017. december 4. hétfő 17 óra Somogyi könyvtár
Kis karácsony- nagy karácsony

Karácsonyi dalok
Előadja Raffai Éva aranydiplomás tanárnő

 

TIT Szabadegyetem Pszichológia tagozat

Depresszió, avagy a lélekszoftver hibái

Előadó: Dr. Csomortáni Domokos Zoltán Klinikai szakpszichológus, pár-és családterapeuta
Időpont: 2017.december 4.17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

Olyan rosszul ébredtem ma, semmihez sincs kedvem, mindenki csak idegesít, biztosan depis vagyok. De mi is a különbség az átmeneti rossz hagnulat és a valódi depresszió között? A WHO szerint 2020-ra a depresszió lesz a vezető megbetegedés. Mi történik a lelkünkkel, ha depressziósok vagyunk és mit tehetünk ellene? Miért van az, hogy a "lépj túl rajta", meg a "fejben dől el" sablonok sokszor nem segítenek? Hogyan lesz "vírusos" a lélekszoftverünk, és hogyan javíthatóak a "szoftverhibák"? Erről és hasonló gondolatokról lesz szó következő pszicho-beszélgetésünkben, javítsa hangulatunkat Ön is érdeklődő jelenlétével.

 


 

NEMZETÉPÍTŐ
MAGYAROK SZÖVETSÉGE

NEMZETPOLITIKAI  KLUB  PROGRAMJA
Szeged, Pixel Bár az Anna kút sarkán! (Kossuth Lajos sgt. és Tisza Lajos krt. sarok)
„ Azt tapasztalom, hogy az emberben a felismert, de ki nem mondott igazság elkezd rohadni.” Balczó András

December 4-én hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár:
ismerkedés a Rovással, avagy a Szent István előtti időkben valamennyi magyar írástudó volt! Rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével
.

17,15-től Nemzetépítő Klubunk Tagjainak: megbeszélése saját ügyeinkben.

December 11-én  hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár ismerkedés a Rovással, Rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től -18,30 Siklósi András előadása:

        Históriánk dicső fejezetei és végzetes nemzeti tragédiáink
Históriánk bővelkedik nagy sikerekben és vereségekben is. Szinte lehetetlen néhány esemény kiemelésével a teljességet érzékeltetni. Történelemtanításunk általános bűne, hogy a pozitívumokat, a fölemelő pillanatokat rendre elhallgatja, lekicsinyíti, elbagatellizálja; a negatívumokat, a balvégzetű eseményeket ellenben fölnagyítja, már-már mítosszá kovácsolja, egy fejére állított értékrend szerint. Nos, bajainkat, szomorú veszteségeinket természetesen számon kell tartanunk, és okulnunk kell belőlük; ám büszkeségre, örömre csak a kiemelkedő sikerek adhatnak okot, s öntudatunk, haza- és nemzetszeretetünk is kizárólag ezektől növekedhet. E gondolatok jegyében 5-5 dicsőséges és tragikus csatát választottam, igyekezvén bennük közös vonásokat is találni, vagy megkeresni annak okát, hogy egy szépen induló korszak miért fordult rosszra, avagy egy viszontagságos, fájó vereség miért ér föl a legfényesebb győzelemmel. Ennek megfelelően a jelzett 10 esemény időrendi sorrendben: 1) Pozsony (907), 2) Merseburg (933) + Augsburg (955), 3) Muhi (1241), 4) Nándorfehérvár (1456), 5) Mohács (1526), 6) Szigetvár (1566), 7) Segesvár + Világos (1849), 8) Otranto (1917), 9) Don kanyar (1943), 10) Budavári kitörés (1945).

December 18-án  hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17.15-től Nemzetépítő Klubunk Tagjainak: megbeszélése saját ügyeinkben.
Szilveszteri találkozás az éjféli tüzijátéknál -megbeszélése.

Magyarok Szövetsége szegedi csoportja a nemzeti sorskérdésekben való, azonnali együttműködésre, nemzetépítésre hív minden tisztességes magyart!

Politikai-hazugságmentes jövőt kell építenünk!
Bene Gábor

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet kívánunk!

 


 

2017. december 5. kedd 14 óra. Rókusi Fiókkönyvtár (Vértói út 1.)

Elfeledett mesterségek, kihalt szakmák

A vándorüvegestől a szemfelszedőig

  A Somogyi-könyvtár Íróklubja tagjainak felolvasó délutánja.

 

2017 december 5. kedd 18.00 óra 90C Étterem (Zrínyi utca, a villamosmegállóban, a Hágival szembeni oldalon.)

KÁOSZ SOROZAT: ADÓÜGYEK HÉTKÖZNAPI SZEMMEL.

(A 2017. október 25-i kávéházi estünk (Az Euró-káosz) szerteágazó témacsoportot vetett fel, amelyben szerepelt az unortodox gazdaságpolitika, a szegénységi küszöb, a létminimum, a külpolitika, a migráció sőt az alaptörvény is. Ingáztunk a pozitívumok és a negatívumok között. Nem jutottunk közös nevezőre a rezsicsökkentés és az adóügyek tekintetében sem, különösen az általános forgalmi adó vonatkozásában. Ezért tűzzük ismét napirendre a témát. Nem hívunk adószakértőt, hanem a szokásos módon közös eszmecserére hívja a kávéházi tagokat)

CZÍGNER JENŐ fül-orr-gégész professzor, SZALMA IBOLYA szakpszichológus és SZALAY ISTVÁN matematikus.

 

2017. december 6. szerda 15 óra Somogyi Könyvtár

OLVASÓKÖR
Rakovszky Zsuzsa: A KÍGYÓ ÁRNYÉKA
Háziasszony: Palotás Éva tanár

 

2017. december 6. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u. 1.)
KARÁCSONYI FENYŐFA ÁLLÍTÁS

 

2017. december 6. szerda 16 óra Somogyi Könyvtár Hangos Könyvtára (Stefánia 1.)
CSEHOV KÉSEI DRÁMÁI

Előadó: Dr. Baróti Tibor irodalomtörténész
Beszélgetőtárs: Barta Zsófia joghallgató
Háziasszonyok: Mekkelné Dús Judit és Retek Erika könyvtárosok

 

2017. december 6. szerda  16 óra  KIK Étterem  (Kálvária sgt. 10.)
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra- Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer! Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 


 

 


 

2017. december 6. szerda 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

Az Iszlám vagy iszlámok?
ISZLÁM ÉS AZ ISIS

Előadó: Fodor István iszlámkutató-vallástörténész
Háziasszony:  Kondász  Rózsa tanár
Előadássorozat 3. része korunk egyik legsúlyosabb és legvitatottabb kérdéskörét, az „ISIS” felépítését mutatja be. Az előadás igen sokrétűen térképezi fel mindazokat a tényezőket, amelyek eddig nem igazán voltak közismertek a szélsőségesekkel kapcsolatban. Ennek tükrében szóba kerül az „ISIS” kialakulása, ideológiája, apokaliptikus nézetei, propagandája, toborzási technikája és természetesen az „ISIS”-al szembehelyezkedő muszlim vélemények is. A prezentáció  az iszlám elsődleges forrásaival is összeveti a szélsőségesek hivatkozási pilléreit, ezáltal rámutat az „ISIS” iszlámellenességére is.

 

2017. december 7. csütörtök 15 óra somogyi Könyvtár Hangoskönyvtárs (Stefánia 2.)
HANGULATOS TÉR

A NAP-FÉNY Fotókör Egyesület fotókiállítása

 

2017. december 7. csütörtök 17 óra SZAB Székház 110-es előadóterem(Somogyi u 7.)

Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 16 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

27. Program: Túróczi Tamás, Sófi-díjas történész utazási élménybeszámolója: Drezda és környéke

„1945 januárjában egy titkos katonai eligazításon, a Szövetséges Erők egyik magas rangú vezetője közölte az ott egybegyűlt tisztekkel, hogy az angol-amerikai nehézbombázók támadást intéznek egy német város ellen. A hivatalos indoklás szerint e városban számos német fegyvergyár működik, s a bombák ezt hivatottak majd elpusztítani. Ma már tudjuk, ez az indoklás csupán egy koholt ok volt a támadás elindításához. A valódi ok ennél sokkal összetettebb…
A város neve: Drezda. A modernkori Európa egyik legjellegzetesebb történelmi városa 1945. február 13-14-én terrortámadás áldozatává lett, lakosaival egyetemben. Elpusztult minden az egykori dicső múltból, de a háború utáni évtizedekben - hála a békének és a megbékélésnek - Drezda lassan újjáépült. Fénye soha többé nem lesz ugyanaz, és mégis, a város bizonyos szempontból újra a régi. Furcsa ellentmondás ez: a modern város gyűrűjében, a fényűző barokk épületeken túl, számos kormos, megégett épület is részévé vált az újjáépült belvárosnak. Különös kettősséget alkot itt a múlt: egyszerre nagyszerű, mindazonáltal szörnyű is. Mi sem jellemzőbb Drezdára, mint az, hogy azon a bizonyos katonai eligazításon az egyik angol tiszt állítólag felállt és halkan megjegezte felettesének: „Uram! Muszáj éppen Drezdát? Ott tanultam a háború előtt. Az Európa egyik legszebb városa.”
Megtörtént-e valaha ez a hozzászólás vagy csupán legenda az egész? A lényegen nem változtat: Drezda és környéke (Szász-Svájc) valóban Európa egyik leggyönyörűbb vidéke. Ide vezet következő kalandunk…”

 

2017. december 8. péntek 16 óra TIT Székház (Kárász u.11.)
A gizai nagy piramis titokzatos kamrájának rejtélye.

 Óriási légüres teret találtak a Nagy Galéria felett! Vajon sírt rejt a különleges árnyék? A legutóbbi évtizedek legmeghökkentőbb lelete tartja izgalomban a régészvilágot. A tudomány fejlődésével a világűrből érkező kozmikus sugárzás megmutatta a titokzatos "kamrát"(?).  Rejtély vagy nagyon is érthető a titok?
Előadó: Pécsi Ágnes egyiptológus

 

2017. december 8. péntek  17 óra  KIK Étterem (Kálvária sgt. 10.)

MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁTH MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellett 

 

2017. december 8. péntek 18 óra TIT Székház (Kárász u.11.)
A SÖTÉTSÉG BIRODALMA

A tenger alatti világ
Kovács Mária DVD vetítése
Házigazda: Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

 


 

2017. december 9. szombat 9-19 óráig
Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged Kálvária sgt. 23.
                                       
Egész-ség Bár Klub program

 

Sorsfordítás a hétköznapokban

900Hangfürdő a MaGong Együttes közreműködésével

940: Gyógyító hangok
Bergerné Wilk Halina hangterapeuta, énekes
Dobra Izabella terapeuta

1010: Az egészség energetikája
Dr. Nemes Nagy Mária

1100: Boldogságra születtünk
Dr. Kígyós Éva klinikai szakpszichológus, agykontroll oktató

1200: Terápiás minőségű esszenciális illóolajok
Végh Orsolya Doterra wellness tanácsadó

1210: Ebédszünet

1250: Hawaii táncbemutató Rostás Viki előadásában

1300: Civilizációs betegségek és a stressz a kínai orvoslás nézőpontjából
Dr. Rideg Sándor hagyományos kínai orvos, addiktológus, pszichiáter, neurológus
Tóth Zoltán Wing Chun kung-fu, Tai Chi Chuan és Chí Kung mester, és kínai masszázs oktató
1400Szelíd gyógymódok a testi-lelki egyensúlyért
Békési Zsuzsanna Aura-Soma tanár
Dobra Izabella terapeuta
Tarnai Ete orvos-természetgyógyász
Dr. Fazakas Éva orvos-természetgyógyász

1530: A hitről, lélekről, gyógyulásról
Dr. Tarnai Ete orvos-természetgyógyász
Pál Tamás ájurvéda tanácsadó

1630: A tékozló emberiség hazavezető útja
Rostás László építész
Kalmár Mendel Gergely növény genetikus

1810: Versekkel, dalokkal, közös dobolással zárjuk a napot
Bullás Mária
Somogyi István
Prisztavok Zsuzsanna és zenész barátai közreműködésével

A beszélgetéseket Gyürkiné Berente Tímea vezeti.
Kiállítók, kapcsolódó tevékenységek az egész-ség témájához kapcsolódó termékekkel, szolgáltatásokkal, könyvekkel ismertetik meg a látogató vendégeket.
Részletek a www.egeszsegbar.hu oldalon és a rendezvény facebook oldalán találhatók.

A program fővédnökei:
Hekáné Dr. Szondi Ildikó és Tóth Károly önkormányzati képviselők

Szervezők:
FŐNIX EGYESÜLET
&
Gold-Inform 2008 Kft.

Támogatóink:

 Szuperinfó, Délmagyarország, Őrangyal Gasztroház,
Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány
Újszegedi Biopiac
Kabay Patika

MINDENKI EGÉSZ-SÉGÉRE!!!!
www.egeszsegbar.hu,
30/577-4836

 


 

2017. december 10. vasárnap  14.00-16.00 óra Gyülekező a  Dugonics téren 14.00 órakor
AZ EMBERI JOGOK NYILATKOZATA

December 10. Az Emberi jogok Világnapja, ennek apropóján ismertető brossura osztása történik Szeged lakosságának önkéntesek segítségével

Minden embernek vannak bizonyos jogai- egyszerűen annál fogva, hogy emberi lény. Abban is segítenek ezek a jogok, hogy összeférjünk egymással, és békében éljünk.
Az Emberi jogok nyilatkozatát az ENSZ hozta létre 1948-ban.
Az Emberi Jogokat ismertető brossura osztása

Szervező: Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítvány      www.fiatalokazemberijogokert.hu/

 

2017. december 11. hétfő 17 óra Somogyi-könyvtár, Klubterem (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:
 57. Program: Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgató (SZTE, TTIK)

Háziasszony és beszélgetőtárs: Újszászi Ilona újságíró, SZTE

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 19 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 16 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

Dudás Csilla 1990-ben szültette Mezőtúron. 2009-ben érettségizett a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, majd 2012-ben vegyész, 2015-ben okleveles vegyész diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. 2015 szeptembere óta a Kémia Doktori Iskola doktorandusz hallgatója. Graduális tanulmányai alatt három alkalommal volt Köztársasági Ösztöndíjas, 2013-ban elnyerte az SZTE Sófi Alapítvány különdíját, majd 2014-ben fődíját, emellett négy alkalommal SZTE Talent Ösztöndíjas, három alkalommal Szeged Városi Ösztöndíjas volt, 2015-ben az „Év Tehetsége” díjat kapott. Helyi Tudományos Diákköri Konferencián egy második és egy harmadik helyet szerzett, kutatómunkáját két alkalommal mutatta be Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Jelenleg doktori munkáját az Anyag-és Oldatszerkezeti Kutatócsoportban végzi Dr. Sipos Pál és Dr. Pálinkó István témavezetése alatt, munkájának témája erősen lúgos oldatokban képződő komplexek szerkezetének és egyensúlyainak vizsgálata.
2012-ben született a kisfia, Márton. Szabadidejében szeret „kreatívkodni”, üveget festeni, díszíteni.

 

2017. december 11. hétfő 17 óra Bibliotéka Egyesület Könyvtára (Kálvária sgt. 14)
Arany hangja egykor és ma

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódó rendezvényen, folytatva az előző est tematikáját, felelevenítjük az Őszikék irodalomtörténeti jelentőségét. Kitérünk a nyugatosok (Babits, Kosztolányi, Móricz) újszerű megközelítéseire, illetve arra, hogyan él tovább Arany János más költők életművében. Végezetül megemlékezünk a költő és Szeged kultúrtörténeti kapcsolatáról is. A beszélgetést versek és Kodály Zoltán által megzenésített balladák színesítik, fiatal művészek előadásában.

Közreműködők:
Diószegi Szabó Pál költő, a Magyar Írószövetség tagja, a Szegedi Írók Társaságának elnöke
Mórocz Gábor irodalomtörténész, a Magyar Napló szerkesztője
Szmeskó Gábor irodalomtörténész
Haramza Klára énekművész
Benedekfi Tünde zongoraművész
Németh Janó – vers

 

TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat

Régi kultúráktól a mai Mexikóig
Fényképes Útibeszámoló

Előadó: Dr. Duda Ernő - Habil, az MTA doktora, egyetemi tanár, professor emeritus,immunológus, genetikus-biológus
Időpont: 2016.december 11.17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.
A csodálatos földrajzi adottságú Mexikó évezredes történelmi hagyományai, építményei, hogyan maradtak meg a XXI. századra? Milyen a modern Mexikó? Európai ember számára milyen furcsaságokat lehet tapasztalni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ és tágíthatjuk ismereteinket Duda Ernő professzor úr érdekfeszítő képes úti beszámolója alatt.

 

2017. december 11. hétfő 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

Az Access Consciousness® módszer

Ünnepekre készülődés, hogyan maradj ítélet és reakciómentes az ünnepeken ?
Lehetetlennek tűnik ? Vagy ez az amit szeretnél, de még sohasem sikerült ?

Az Access Consciousness® módszerét,  eszköztárát arra fejlesztették ki, hogy nagyobb tudatosságot teremtsen az életben és a világban,hogy ítéletmentes, fix nézőpontoktól mentes térbe juttasson el, amit például a természetben élhetsz meg.

Gyere el és gyűjts be néhány egyszerűen használható eszközt, amivel megállíthatod ezt az őrületet,humorral ,könnyedséggel .
Mennyi örömöt szeretnél az életedbe? 
Mennyire szeretnél megszabadulni az életed drámájától?

Rutai Tünde - Kovács Angéla

 

2017. december 12. kedd 15.00 óra Somogyi könyvtár, Klubterem.

A VILÁGTÖRTÉNELEM SORSFORDÍTÓ ÉVEI

Különleges válogatásra hívjuk a kávéház történelem iránt érdeklődő tagjait. Titkos közönségszavazással fogjuk eldönteni, hogy a jelenlévők a következő évek közül melyiket tartják a leginkább sorsfordítónak:
1. Időszámításunk előtt 30.
Octavianus (a későbbi Augustus császár) miután Actiumnál legyőzi Marcus Antonius triumvir és Kleopátra egyiptomi királynő egyesített hajóhadát, majd szárazföldi csapataival Egyiptomba vonulva i.e 30 augusztus 21-én Egyiptomot provinciává nyilvánítva megteremti a Római Birodalmat.
2. 1260
1260 szeptember 3-án az Ain Dzsálút-i csatában az egyiptomi mamelukok legyőzik a mongolokat és ezzel döntő csapást mértek az egykori görög – római birodalomhoz mérhető eurázsiai birodalomra. Az ezt követő három évtizedben a Földközi tenger déli és keleti partvidékei arabul beszélő iszlám területté vált.
3. 1492
Amerika felfedezése
4. 1572
Párizsban, a Szent Bertalan éjszakán kezdődött öldöklés egész Franciaországra kiterjedt, amelynek során csaknem 30 000 hugenottát végeztek ki.  Ezt követően Németalfüldön a spanyolok nyomták el a protestánsok lázadását, Angliában Véres Mária próbálta megszüntetni az anglikán egyházat. Európa vallásilag megosztottá vált.
5. 1918
Az első világháború vége.
6. 1956
- a szuezi válság
- a magyarországi forradalom
- az USA Legfelső Bírósága feketék szegregációja ellen hozott ítélete
7. Egyik sem, hanem...
Miután kihirdettük a “győztes évet” lehet érvelni mellettük, ellenük. Az 1 – 6 évekkel kapcsolatban ismertetjük történészek indoklásait is. Érdekesnek ígérkezik, ha az “Egyik sem, hanem...” kapcsán érvel valaki a közönség soraiból.

Házigazda: SZALAY ISTVÁN matematikus

 

2017. december 12. kedd 16 óra Somogyi könyvtár, Klubterem

Bartók Béla élete, főbb művei, szegedi látogatásai

Kodály Zoltán zenei nagysága és asszonyai

Előadó: Faragó Aurél Jánosné

 

2017. december 12. kedd 17 óra Fekete Ház (Somogyi u. 13.)

CSIKÁSZ LAJOS FRISSEN MEGJELENT TÖRTÉNELMI REGÉNYÉNEK BEMUTATÁSA

Ötletgazda: ELEKSZAY MÁRIA jogász
Válogatás a recenziókból és olvasói véleményekből: Adott egy író, aki sínre tesz egy kiváló történelmi kalandregény sorozatot az Anjou-korról. Azután még egy remek sorozatot a török kiűzéséről. De mindez nem elég! Hosszas unszolásra hagyja magát meggyőzni és belevág egy új sorozatba, ami az egyik legnagyobb magyar nemzeti ikonról II. Rákóczi Ferencről szól. A regény egy hősi pályafutás végével kezdődik, 1735-ben járunk...A száműzetésben élő idős és betegeskedő fejedelem elkezdi mérlegre tenni életét és megosztani emlékeit kedves és hűséges hívével Mikes Kelemennel. A folytatás visszatekint az időben, megrajzolja a Wesselényi-összeesküvés Magyarországának képét, tartalmazza Zrínyi Ilona és jövendőbelije, I. Rákóczi Ferenc “széphistóriáját”. Utóbbi karakterét – szakítva az eddigi közvélekedéssel- vérbő, okos és tehetséges fiatalemberként ábrázolja, túllépve a “Zrínyi Ilona férje” és “II. Rákóczi Ferenc apja” szerepen. Zrínyi Ilona sem csupán úgy szerepel, mint “Munkács hős védője” hanem, mint egy élettel teli fiatal lány. Mindez úgy van megírva, hogy a lendületes cselekmény bőven van fűszerezve izgalommal és humorral.

Beszélgetőtárs: SZALAY ISTVÁN matematikus

 

2017. december 12. kedd 17 óra Hungi Vigadó (Stefánia)

ROMANTIKUS SZÉP DALLAMOK

Igaz János zenész estje
Háziasszony Zsótér Mária

 

2017. december 12. kedd 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

   Spontán akcióból egy menekültsegítő csoportig - MigSzol Szeged

A 2015. júniusában komolyra forduló magyarországi menekültválság kormányzati félrekezelése számos helyi civil segítő csoport létrejöttét eredményezte. Az állami segítségnyújtás hiányosságainak pótlására elsőként Szegeden alapítottunk politikától független, alulról szerveződő, kizárólag önkéntesek munkájára épülő pályaudvari segítő csoportot, ami néhány hét alatt országosan, majd nemzetközileg ismert és elismert állampolgári kezdeményezéssé nőtte ki magát. A határ lezárása után a segítési lehetőségek jelentősen megváltoztak, ez hatással volt a csoport működésére is. Célunk az volt, hogy a krízis során létrejött infrastruktúrát, humán- és kapcsolati tőkét, tapasztalatot, illetve a megmaradt adományokat más hátrányos helyzetű csoportok segítésére is fel tudjuk használni.

Előadók: Szőke-Tóth Ágnes, Kékesi Márk
Beszélgetőtárs: Vida Andrea

A beszélgetéssel egybekötött előadás a Magyar Humanista Társaság sorozatának része.
Az előadást élőben közvetítjük, és utólag felvételről is megtekinthető.

 

2017. december 12. kedd 18 óra SZTE Juhász Gyula Pedagógus Kar Díszterme (Boldogasszony sgt.6.)

ÉLETVITEL KLUB

DESSZERT BŰNTUDAT NÉLKÜL

Előadó: Dudás Lili személyi edző /életmód tanácsadó, Team Scitec tag
Beszélgetőtárs: Princzné Ördögh Katalin

Kóstolóval egybekötött ünnep előtti TANÍTÁSOK a jövő érdekében

 

2017. december 12. kedd 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

SZERETET-ÜNNEP

Dr. Gőgh Edit pszichiáter, neurológus főorvos előadása

(Meg tudjuk fogalmazni mi a szeretet?) 
A szeretet formái: Mindenki tud szeretni. Ha igen, miért nem?
Tanulható-e a szeretet? Ha igen, hol?
Miért van szükségünk a szeretetre?
Mi az ünnep?
Tud még ma az ember várakozni? Tud még ünnepelni?
Mindenki másképp ünnepel…de hogyan …???

 

2017. december 13. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4.)
Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei
Háziasszony: Ritz Judit főigazgató

 

2017. december 13.  szerda 13:30  Szent-Györgyi Albert Agora (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)

 Csodaszerek, világmegváltó divatok és tudományos szkepticizmus

Évezredes hagyománya van a tévhitek terjesztésének, a sarlatánságnak, a tudatlansággal való szélhámos visszaéléseknek. Hiába vártuk azt, hogy az online világ elviszi majd egyre gyarapodó tudásunkat mindenkihez, és ezzel majd a babonák, tévhitek visszaszorulnak, azt látjuk, hogy pont az ellenkezője történt. Az áltudományok hirdetői virágkorukat élik, kamuoldalak élnek jól rémhírek, csodák és mindenféle szenzációhajhász pletykák terjesztéséből és a magukat "alternatív valóságban" jól érző embereket egyre kevésbé érdeklik a tények. Az előadásban támpontokat és fogódzókat keresünk ahhoz, hogy eligazodjunk a netes információ-dömpingben és el tudjuk választani a tudomány tényeit és ismereteit az áltudományos parasztvakítástól.
Szervező: Kiss Eszter
Előadó: Dr. GYÖRGYEY JÁNOS tudományos főmunkatárs
Szent-Györgyi Albert Agóra
keszter@agoraszeged.hu
www.agoraszeged.hu
www.facebook.com/agoraszeged

 

2017. december 13. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u. 1.)
Idősek Akadémiája
ÖREGSZÜNK, DE GYŐZÜNK!

Előadó: Dr. Benyik György katolikus pap, teológus. A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia szervezője, igazgatója és köteteinek szerkesztője

 


 

 


 

2017. december 13. szerda 16 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

KÖNYVES KARÁCSONY CZILCZER OLGÁVAL

Czilczer Olga: Engedelmes Planéták
Felhők, jegyzetlapok
Mehetünk kedves című könyveinek bemutatása
Beszélgetőtárs: Retek Erika könyvtáros

 

2017. december 13. szerda  16 óra  KIK Étterem Kálvária sgt. 10.
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra- Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer! Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2017. december 13. szerda 17 óra SZTE Juhász Gyula pedagógusképző Kar, Tudománytár (Boldogasszony sgt. 6.)

A SZÉCHENYI KÖR ÉVZÁRÓ ÉS ÉVÉRTÉKELŐ ÖSSZEJÖVETELE
Ismét tartalmas évet zárt a Széchenyi Kör szegedi tagcsoportja. Legnagyobb eseményünk a szeptember 21-i rendezvény volt, a Széchenyi Emlékév záróünnepsége a Városháza dísztermében. A szegedi események mellett beszámolok a pesti Vigadóban rendezett 100. Széchenyi lakoma és bálról, a pozsonyi Széchenyi emléktábla avatásról, a Lánchídnál rendezett Hidak és hídépítők ünnepéről, a Sopronban rendezett Nemzettudat és nemzeti identitás című konferenciáról.
A havonta tartott előadásainkon a Közéleti Kávéház látogatói is szép számban vettek részt. Őket is szeretettel várjuk, hiszen most állítjuk össze jövő évi programunkat, melyhez várjuk a javaslatokat, véleményeket.
Előadó: Papp Éva, a szegedi tagcsoport elnöke

 

2017. december 13. szerda 17 óra Agora (Kálvária sgt. 23.)

Luther és a festőművész Chranach barátsága

A történelemformáló vallásreformátor baráti és munkakapcsolata az úgynevezett Dunai Iskola híres festőművész familiájával a Chranach családdal. A képrombolások korában különösnek is tartható az a ragaszkodás Luther részéről,amit bizonyít  az is, hogy monumentális vállalkozásához a biblia német nyelvre fordításához megbízza a Cranach műhelyt a számos színes fametszet illusztráció elkészítésével! Bepillanthatunk ebbe a különös képi világba.
Az előadáson megcsodálhatunk egy eredeti 1544-es Luther Pericopa ősnyomtatványt is sok-sok fametszet illusztrációval!

A reformáció 500. évfordulóját ünneplő emléksorozat keretében
Szabó András festőművész
vetített előadása

 

2017. december 14. csütörtök 16.30 Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

A SZERETET
A SZÍV HANGJAI AZ IRODALOMBAN

Dr. BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató előadása

A szeretet finom, tapintatos erőként nyilvánul meg. Balzac mondta: „Minél inkább bírálunk, annál kevésbé szeretünk.” A szeretetre vonatkozó kérdések sokszor külsődlegesek. Igazán csak a szívével lát az ember? A mély érzés szó nélküli. Mit kezdünk, akkor a szó művészetével, az irodalommal? Az irodalomban hogyan vannak jelen a szív hangjai? A szeretet breviáriumának megnyitásához miféle kincstárkulcs szükséges? A szeretet bejelentés nélkül jön. Ott áll a küszöböd előtt és te nem nyitsz ajtót? A szeretetadás a szeretetelfogadásban teljesül. Bogoly József Ágoston a szeretet-kommunikáció irodalmi példáit mutatja be.
Közreműködik: NÉMETH JANÓ versmondó 

 

2017. december 14. csütörtök 17 óra SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

A Közéleti Kávéház és a SZAB Nyelv és Irodalomtudományi Szakbizottság Közös rendezvénye

PAPP ANDREA: HÉTKÖZNAPI VILLANÁSOK

A “félperces novellák” műfaját teremtó írónő már több művével szerepelt Kávéházunkban:
- Hatvan év hatvan félperces Pajor László szülinapjára (2010)
- Kétszáz félperces Örkény István születésének 100. évfordulójára (2012)
- Félpercesek szegedi szegedi papucsban (2015)
- Sírunk vigadunk (2016)
- Az egész világ színház (?!) Nyolcvan félperces Sándor János nyolcvanadik születésnapjára (2017)
és még három angol és egy német nyelvű kis kötet, továbbá egy 2015- ben Kolozsvárott megjelent magyar-román kétnyelvű kiadvány.

Ezúttal legújabb könyvéből szemezgetnek a Kávéház vendégei:
RITZ JUDIT, a Szeged – Csanádi egyházmegye szeretetotthonainak főigazgatója,
PAJOR LÁSZLÓ urológus professzor,
TANDI LAJOS, a kötet szerkesztője és a
Házigazda SZALAY ISTVÁN.

Néhány “villanás” a kínálatból:
- Amikor a gyerekek teszik helyre a felnőtteket: A költőnő; Illem 2.
- A családi összejövetel nehézségei: Családi ebéd.
- Környező világunk: Korkép-kórkép; Köszönés; Minden nemzet.
- Bonyolult családi viszonyok: A nagy út; Bosszú; Megoldandó probléma.
- Közéletünk: A tévé hatalma; Jót s jól; Árokásás; Az igazi hírnév; On line off line; Ki gépen száll.
- “Közkívánatra” a közönség választása alapján felolvasásra kerülhetnek az “Utópisztikus hazaszeretet” , “Variációk egy témára” , “Beléptető” és az “Új idők” félpercesek.

 

Egész-ség Bár Klub program
Egészség ajándékba – Akupresszúra mini tanfolyam

2017. december 14. csütörtök 17.30 óra
Bibliotéka Egyesület Könyvtára Szeged, Kálvária sgt. 14.

Ha nem tudod, mit adj valakinek karácsonyra, ajándékozz neki egészséget.  A mostani könyvbemutató egyúttal egy mini Akupresszúra tanfolyam is, ahol a szerző, „Maci Sifu” egyszerű, mindenki számára könnyen érthető módon elmagyarázza a kezelés alapjait, és megismertet a legfontosabb akupresszúrás (akupunktúrás) pontokkal is.

Milyen problémák kezelése illetve kiegészítő kezelése lehetséges a könyvben bemutatott egyszerű technikákkal?
- Magas és alacsony vérnyomás
- Székrekedés, puffadás, hasmenés
- Hát, és derék fájdalmak
- Ízületi problémák
- Fejfájás
- Fogfájás
- Köszvény
- Reuma
- Influenza, köhögés
- stb.

Karácsonyi ajándékként, aki most szeretteire is gondol és kettőt vásárol az akupresszúra könyvből, az értékes ajándékot kap.  :-)

Természetesen lehetőség van a könyv dedikálására is. :-)
Vendég: Sifu Tóth Zoltán avagy Maci Sifu
Háziasszony: Berente Tímea

 

2017. december 14. csütörtök 18 óra Novotel Hotel

Mesék az Erőről...

Előadó: Dezső Csaba Péter
 ÜNNEP
Túl az Óperencián...
Tanulni, azt amit mindig is tudtunk...
A legmélyebb isteni tudás...
Mindenkit szeretettel várunk

 

 2017. december 15. péntek 17 óra Dorozsmai Helytörténeti és kulturális Szalon, (Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 1.)
ELISABETH FALTIN: A KIRÁLYNÉ
című történelmi regény bemutatója

A Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesülettisztelettel meghívja
önt és kedves ismerőseit
ELISABETH FALTIN: A KIRÁLYNÉ
című történelmi regény bemutatójára

A regény I. István király feleségének, a bajor származású Gizella királyné életét mutatja be.

Könyvvásárlási lehetőség és az írónő dedikál, továbbá– támogatóinknak köszönve – szerény vendéglátás alatt kötetlen baráti beszélgetésre kerülhet sor, megtekinthető a Tájház valamint a Balázs Piri teremben a Fürge Cinke kézműves csoport munkái.

A belépés díjtalan, mindenkit a megszokott vendégszeretettel várunk!

 

2017. december 15. péntek 18 óra (Kálvin tér 2.)

SZEGEDI REFORMÁTUSOK

A Reformáció olyan protestáns gondolatvilág, amely 500 éve él és élni fog az értékek megőrzésének, az új értékek megteremtésének és egyben MAGYAR nyelvünk megmaradásának alapkövekként.

E megemlékezés a Szegedi Reformátusokról szól, hogyan járultak hozzá SZEGED Város fejlődéséhez a 20. században, Trianon utáni nehéz időkben és nem csak a város, hanem a vidék sanyarú sorsának felemelkedésében.
A Néhai Bakó László lelkész, majd Csongrád megyei esperes, aki létre hozta Budapest után Szegeden is a Bethlen Gábor Kört és a presbitériummal egyetértve szellemi anyagi támogatást nyújtottak a fiatal egyetemistáknak a lelkes támogatókkal, mint Lichtenegger Gyuláné, aki haszonélvezetbe adta házát, a tanyáját a falukutatóknak, ebből alakult meg a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma a Kárász utca 15-ben. Maga Szekfű Gyula a Magyar Szemle hasábjain üdvözölte a szegedi fiatalok eredményeit.

Közreműködnek unokáink, az Őserő Dalárda, versek és egyházi énekekkel fűszerezve az előadásunkat.

Mindenkit várunk szeretettel!

Házigazda: Fazakas János

 

2017. december 15. péntek 18 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.)
LDS

BEMUTATKOZÁS

Az LDS jelentése Laser Dance Show
Lézer fényjátékkal ötvözött moderntánc.

Adott egy vagy több tánc bemutató mögött a háttérben lézer fényjátékok, animációk láthatóak.
Emellett plusz ködgép használatával még élvezetesebbé tesszük műsorunkat.
Az LDS 2016 június 16-án kezdte meg pályafutását.
Azóta rendszeresen a Szegedi Anna fürdő udvarán, vagy rossz idő esetén medencetérben szórakoztatjuk a fürdő vendégeit.
Jelenleg ketten vagyunk a formáció részesei.
Nagy Attila (lézertechnika) és Nadasán Margit (moderntánc minden válfaja).

 

2017. december 16. szombat 16 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
A sejtállomány (szervrendszereink) megfiatalítása saját őssejtjeink aktiválásával
Háziasszony: Kondász Rózsa tanár
 Előadó: Dr. Molnár Csaba diagnosztikus szakorvos
 Műsorvezető: Prekup Mária pszichológus

Ismertető a december 2-i műsorban található!

 

2017. december 17. (vasárnap) 15 óra AGÓRA Kálvária sgt.
Karácsonyi nóta délután,"Repül a szán"

dr. Kikli  Tivadar Magyar nótaszerzők és énekesek Dél-magyarországi közhasznú egyesülete rendezésében.
.Fellépnek. Dankó kórus,
Kurina Irén,
Lévai László,
Fodor Károly,
Mészáros Tóth Piroska,
Gyuris Imre,
Orodán Rozika,
Papp Lajos,
Polgár Gábor,
Makói Varga Anna.
Kísér, Kecskés Sándor prímás, cigányzenekarával,
Műsorvezető Majzik István.
Várjuk az ünnepi gyertyákat, fenyőágakat

 

2017. december 18. hétfő 11 órától az Agorában (Kálvária sgt. 13.)
ÖRÖMÜNNEP

Örömünnepét, karácsonyi megemlékezést és ajándékozást tart a Pelikán Gyermek és Ifjúsági közhasznú egyesülete.
Áldást mond Gyulai Endre ny. püspök,
A műsorban fellépnek: a FONI,
a Gemma,
a Makrai és
a Kozmucza Flóra gondozottjai,
a dr. Kikli Tivadar Nóta Együttes tagjai,
Kísér: Faragó Mihály
A szervezők és a közreműködők várják a támogatókat, a helyi TV társaságokat, rádiókat, a sajtót, az IKV és a Goodwill  képviselőit is…

 

2017. december 18 hétfő 18 óra SZEGEDI OSZ IDOSOTTHON (Zákány u. 25.)

KATAMARÁN

Kézműves  alkotásai egy részének kiállításával bemutatkozik Lázár Emőke és eddig nyomtatásban megjelent 4 kötetébe betekintést ad Kothencz József  'betűvető'.
A kérdezz-  felelek előadást Lázár Emőke alkotói életszakaszának reprezentatív munkáinak bemutatása  és Kothencz József  4 kötetéből kiemelt szemelvények felolvasása és a szavalatok  teszik színessé. 

Előadók: Lázár Emőke és Kothencz József

Moderátor: Hajdrik József író

 

2017. december 19. kedd 16 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)

20 ÉVES A SZEGEDI ALKOTÓK KÖRE

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a
KARÁCSONYI MŰSORUNKRA

 

2017. december 19. kedd. 17 óra SZTE Rektori Épület Díszterme (Dugonics tér 3.)
5 éves a SZTE és a Konfuciusz Intézet

Magyar diákok a CHINESE Bridge
nemzetközi döntőjében

Vendégek: Ekler-Szabó Botond Alexander és
Kollmann Máté a Chinese Bridge nemzetközi kínai nyelv verseny résztvevői és
Tóth Alexandra az SZTE Konfucius Intézet irodavezető tanára

 

2017. december 19. kedd 17.30 óra Alsóvárosi Templom Látogatóközpont

EMLÉKEZZÜNK MEG KAPISZTRÁN SZENT JÁNOSRÓL

Vendég: Dr. Zombori István muzeológus
Házigazda: Szilágyi Árpád városvédő polgár

19 órától gyertyagyújtás a Nemzeti Emlékkertben (Földmíves utca 13.)

2017. december 20. szerda 15 óra Ifjúsági Ház (Felső-Tiszapart 2.)
ZENÉS KARÁCSONYI GÁLA

Házigazda: Boros Gyula a Senior Center vezetője

 

2017. december 20. szerda  16 óra  KIK Étterem (Kálvária sgt. 10.)
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra- Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer! Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2017. december 20. szerda 17 óra Napos Oldal Alapítvány (Csongrádi sgt. 104.)

NAPOS MESÉK

Ismerj meg, és fogadj el!

Könyvbemutató

Háziasszony: Takács Kata az Alapítvány elnöke

 

2017.december 21. csütörtök 17 óra DOROZSMAI HELYTÖRTÉNETI és KULTÚRÁLIS SZALON (Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 1.sz.)

A DOROZSMAI TÁJHÁZ AZ ÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGÉRE
TISZTELTETTEL MEGHÍVJUK!

Köszöntőbeszédet mond:
Dr. Bogoly József Ágoston, irodalomtörténész, CSMHE tagja
és
Deli Albin, a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke, a CSMHE tagja

Műsor:
Amatőr színjátszók, versmondók és citerazenekarok előadása 
Népdalok, nóták, vidám történetek.
A Tájház és a Fürge Cinke kézműves csoport kiállított munkáinak megtekintése, melyet a Cinkék vezetői: Csorba Kati  és Dudásné Siklósi Bernadett mutat be.
A műsort közös dallal és azt követő baráti beszélgetéssel zárjuk.

Vendégeket  pogácsával, kiflivel, süteménnyel, teával, a felnőtteket vörösborral,  a gyermekeket málnaszörppel kínáljuk.

Műsorvezető:
Kovácsné dr. Faltin Erzsébet, író, a CSMH Egyesület tagja

A belépés díjtalan, mindenkit a megszokott vendégszeretettel várunk!
Műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

A rendezvény a Szegedi Közéleti Kávéház ajánlásával a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület (CSMHE) tagjai és a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezése.

 

2017. december 22. péntek 15 órától Szeged Klauzál tér, a Nagy Karácsonyfa alatt 
                         
Kis Karácsony, nagy Karácsony…

Forró teával, forralt borral (Puskás László adománya), pogácsával (A’ccappella és Z. Nagy  Cukrászda adománya) és pizzával (Margaréta Pizza adománya) várjuk a kedves arra járókat.
Molnár Dékány Márta kézműves csapata ajándékgyűjteményéből lehet válogatni, és lehet hozni csereajándéktárgyakat, ruhaneműket, és minden mást, amelyeket átadunk helyben is azoknak, akik örömmel elfogadják.
 15.30 Fülöpné Markó Júlia csellón karácsonyi dalokat ad elő
  17 órától a Talent Tehetségkutató Énekstúdió szabadtéri koncertje:
Mint eddig minden évben, az idén is ott leszünk december 22-én Szeged nagy Karácsonyfája alatt közel egy órás népszerű kedves, a  karácsonyt, a szeretet fontosságát, az összetartozást, az ajándékozás örömét felelevenítő dalainkkal.
Megszólalnak a Kis Gyufaárus lány, és a Légy jó mindhalálig c. musical-ek betétdalai, valamint az utóbbi évek legnépszerűbb karácsonyi dalai.
Forró tea és forralt bor is várja a kedves vendégeket ezúttal is Hekáné Dr. Szondi Ildikó jóvoltából.

Várunk mindenkit  sok szeretettel, öltözzenek melegen, jöjjenek, énekeljenek velünk…)
Stúdióvezető: Györkey László  – infó: 20-9936-782 – Web: http://talentstudio.glb.hu
Háziasszony: Hekáné Dr. Szondi Ildikó  belvárosi önkormányzati képviselő

 

2017. december 22. péntek  17 óra  KIK Étterem  (Kálvária sgt. 10.)
MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁTH MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellett 

 

 2017. december 27. szerda  16 óra  KIK Étterem  (Kálvária sgt. 10.)
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra- Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer! Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 


 

Minden kedves vendégünknek áldott, szép karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!
                                                                      A Szegedi Közéleti Kávéház csapata

 


 

Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Elérhetőség:

Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
6720 Szeged, Kárász u. 11.
Ügyvezető igazgató:
Pelle Tamás
Tel.: +36 30/726-10-67
Felnőttképzési referens:
Kovács Diána Éva
Tel.: +36 30/726-10-63
Tehetséggondozási referens:
Balogh Terézia - Szentes
Tel.: 06-30/513-37-37 tel.: 06-63/321-940
honlap: www.titszeged.hu
E-mail: iroda@titszeged.hu
info@titszeged.hu
Nyitva tartás:
H-Cs: 08:00-16:00 
P: 08:00-14:00
Adószám: 19078164-2-06
Bankszámlaszám: Pillér Takarékszövetkezet: 57400107-11138295
NSZFH: E-000826/2014
Nyilvántartásba vételi szám: 06-0045-06 (2006)

   A TIT közművelődési és felnőttoktatási tevékenysége 175 évre tekint vissza. A hagyományos ismeretterjesztés mellett több éve foglalkozunk, idegen nyelvek oktatásával. KOMMUNIKÁCIÓ KÖZPONTÚ nyelvoktatási módszert honosítottunk meg.
A TELC nem a nyelvről oktat, hanem a nyelvet tanítja. A kompetenciaszinteknek megfelelően a szóbeli és írásbeli kommunikációt, gondolatközlést megalapozó készségeket fejleszti. Tanfolyamainkat megelőzi az előzetes tudásmérés, mely tájékoztatja leendő résztvevőinket és tanárainkat a jelentkezők aktuális tudásáról. Az elért eredmények alapján teszünk javaslatot a képzési csoportra, illetve nyelvvizsga lehetőségre.
Folyamatosan induló tanfolyamaink:

- angol
- német
- eszperantó

   Nem csak oktatunk, hanem akkreditált TELC nyelvvizsga szervező helyként vagyunk nyilvántartva.
A hosszú évek alatt felhalmozódott oktatási, szervezési tapasztalatainknak köszönhetően résztvevőink kiemelkedő eredményeket érnek el a nyelvvizsgákon.
A TIT lehetőséget, és fórumot biztosít tehetséges embereknek, hogy a tudást, ismertterjesztést a lakosság körében népszerűsítse, illetve korszerű ismereteket nyújtáson minden korosztálynak a diákoktól az a nyugdíjasokig.
Rendszerességgel szervezünk előadásokat, esteket, bemutatókat:

- A Magyar Tudomány Ünnepe –ismeretterjesztő fórum
-
Szabadegyetemi sorozatok
- A Tudás Tíz Napja (előadássorozat – Szentes)
- Madártani szakköri foglalkozások
- Kiállítások
- Közéleti Kávéház programjai
- Városi séták elnevezésű programsorozat, ahol a székház ékességeit tekinthetik meg az érdeklődők
- Saját szervezésű ismeretterjesztő előadások

   A hagyományoknak megfelelően biológia, földrajz, kémia, matematika szakágakban 3-12 évfolyamig szervezzük hagyománnyá vált versenyeinket a kis települések iskoláitól a megyei jogú városok rangos oktatási intézményéig.
A Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat oktatási filozófiáját a következőkben tudjuk összefoglalni:
- lifelong learning (azaz élethosszig tartó tanulás elve)
- hallgatóközpontú képzési szolgáltatás
- kis létszámú képzési csoportok
- megfizethető képzési költségek
- magas színvonalú képzések kínálata


TIT Tagtoborzó:

Várunk mindenkit tagjaink közé, akik érdeklődnek a tudományos
érdekességek, nyelvtanulás, kultúra és az ismeretterjesztés iránt!

 


 

JEGYÉRTÉKESÍTÉS:
Hétfőtől péntekig, 09-14 óráig
KORLÁTOZOTT NÉZŐSZÁM! ELŐZETES BEJELENTKEZÉS AJÁNLOTT!
Címünk: 6720 Szeged, Dugonics tér 2. /az udvarban/ tel.: 62/540-554
Jegyrendelés a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen!
A műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartjuk!


 

A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ 2017 / 2018-AS ÉVADÁNAK DECEMBERI MŰSORA

DÁTUM

NAGYSZÍNHÁZ

KISSZÍNHÁZ

NAGYSZÍNHÁZI BALETT-TEREM

1.
péntek

19 óra DOLLÁRPAPA – komédia
Zártkörű előadás, jegyek nem válthatók

 
 

2.
szombat

19 óra NAPFÉNYES GYERMEKARCOK 
Jótékonysági koncert Frankó Tündével

Bérletszünet

 
 
4.
hétfő
 
19 óra Gálaműsor az SZTE
Gyermekszívek Gyógyulásáért
Alapítvány javára
Jegyek nem válthatók
 

5.
kedd

10 óra JÁNOS VITÉZ – daljáték 
Hamupipőke bérlet

14 óra JÁNOS VITÉZ  Hókirálynő bérlet

19 óra DOLLÁRPAPA
Bérletszünet

 

6.
szerda

10 óra JÁNOS VITÉZ  Aladdin bérlet
14 óra JÁNOS VITÉZ  Pumukli bérlet

19 óra DOLLÁRPAPA
Bérletszünet

 

7.
csütörtök

10 óra JÁNOS VITÉZ  Hapci bérlet
14 óra JÁNOS VITÉZ  Katica bérlet

19 óra UTÁNKÉPZÉS
(ITTAS VEZETŐKNEK)
– színmű  Bérletszünet
 

8.
péntek

10 óra JÁNOS VITÉZ  Kanga bérlet
14 óra JÁNOS VITÉZ  Mazsola bérlet

19 óra UTÁNKÉPZÉS
(ITTAS VEZETŐKNEK)
Bérletszünet
 

9.
szombat

 

11 óra FILHARMÓNIAI KONCERT
Miből lesz a cserebogár?
Vezényel: Gyüdi Sándor

 

15.
péntek

19 óra BÁL A SAVOYBAN – revüoperett
Nemzeti Premier bérlet

 
 

16.
szombat

15 óra BÁL A SAVOYBAN
Jávor Pál bérlet
19 óra BÁL A SAVOYBAN

Makó Lajos bérlet

19 óra A MI JÓZSINK/ERZSIKE
Független Színművészetért Alapítvány-
Orlai Produkció-MASZK Egyesület
Bérletszünet, kiemelt helyár

 

17.
vasárnap

15 óra BÁL A SAVOYBAN
Kiss Manyi bérlet
19 óra BÁL A SAVOYBAN
Ady Endre bérlet

 
 

19.
 kedd

10 óra JÁNOS VITÉZ  Kuka bérlet
14 óra JÁNOS VITÉZ  Micimackó bérlet

 
 

20.
szerda

10 óra JÁNOS VITÉZ  Maci Laci bérlet
14 óra JÁNOS VITÉZ  Morgó bérlet

 
 

21.
csütörtök

10 óra JÁNOS VITÉZ  Malacka bérlet
14 óra JÁNOS VITÉZ  Törpilla bérlet

 
19.30 óra TÉL – dráma

22.
péntek

19 óra BÁL A SAVOYBAN
Gregor József bérlet

19 óra AMADEUS – színmű
Nemzeti Premier bérlet

19.30 óra TÉL

23.
szombat

 

19 óra AMADEUS
József Attila bérlet

 

26.
kedd

19 óra A 100 TAGÚ CIGÁNYZENEKAR
ÜNNEPI KONCERTJE

Bérletszünet, kiemelt helyár

 
 

27.
szerda

20 óra HALVÁNYLILA GŐZ –
L’art pour l’art társulat

Bérletszünet, kiemelt helyár

19 óra KARÁCSONYI DIXIE GÁLA
Bérletszünet, kiemelt helyár

 

28.
csütörtök

19 óra SEGÍTSÉG, MEGNŐSÜLTEM!
– egyszemélyes komédia

Bérletszünet, kiemelt helyár

 
 

29.
péntek

17 óra JÁNOS VITÉZ
Bérletszünet

 
 

31.
vasárnap

17 óra SZILVESZTERI GÁLA 2017
Bérletszünet, kiemelt helyár
20 óra SZILVESZTERI GÁLA 2017

Bérletszünet, kiemelt helyár

 
 

Az igazgatóság a műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartja!
Hat éven aluli gyerekek a felnőtt előadásainkat nem látogathatják! Az előadásokon kép- és hangfelvétel készítése nem megengedett!

Jegyek bérletes előadásokra is válthatók, a színház jegyirodájában, Szeged, Stefánia 6. Bejárat a Művészbejáróval szemben.
Tel.: 62/554-714, 554-715, 554-716. Fax: 62/554-711. E-mail: ticket@szinhaz.szeged.hu Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10-17 óra, Szombat: 10-12 óra.

Jegyek kaphatók az InterTicket országos jegyirodai hálózatán is (a jegyirodák teljes listája a www.jegy.hu oldalon található).
Jegyek válthatók a helyszínen az előadás kezdése előtt 1 órával. Nagyszínház: 62/548-740, Kisszínház: 62/420-135  www.szinhaz.szeged.hu


 

SOMOGYI-KÖNYVTÁR SZEGED

PROGRAMAJÁNLÓ 2017. DECEMBER
SOMOGYI KÁROLY VÁROSI ÉS MEGYEI KÖNYVTÁR

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2017. november 10-től december 20-ig
Gioachino Rossini A sevillai borbély című vígoperájához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2017. december 1-től 2018. január 15-ig
Ábrahám Pál  Bál a Savoyban című revüoperettjéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2017. december 5-től 2018. január 15-ig
Németh Ákos Tél című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2017. december 10-től 2018. január 20-ig
Peter Shaffer Amadeus című  színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

***

2017. november 13 - 2017. december 12. – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese-totó a http://www.sk-szeged.hu/agora oldalon
A helyes megfejtők között könyvjutalmat sorsolunk ki.
Sorsolás: 2017. december 13-án 16 órakor!

2017. november 13 - 2017. december 13. – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese-kvíz
A kérdések 4 héten át várják az érdeklődőket és hetente cserélődnek. Mesehősökkel, állatokkal, találós kérdésekkel, és más csodás mesei elemekkel találkozhatnak a játékosok.
A válaszadók sorsoláson vesznek részt, a szerencsések jutalomban részesülnek.
Sorsolás 2017. december 14-én 17 órakor!


PROGRAMOK

2017. december 1. 10.00 - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Höcögtetők, zsuppolók  Üldögélős és mozgásos játékok, mondókák 0-3 éves korig
Foglalkozást vezeti: Zombori Györgyi

2017. december 1. (péntek) 16 .00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… címmel papírszínházas mese: Hamupipőke

2017. december 4. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Filmpremier a Somogyiban!
Gulág sápadt tébolyán Versek a sarkkörön túlról, Vorkutából
Az idős Karig Sára szerepében: Nagy Anna
A fiatal Karig Sára szerepében: Huszárik Kata
Szakértő: Dr. Stark Tamás és Dr. Zinner Tibor                                                                                                                      
1947. szeptember 1-én az úgynevezett „kékcédulás választások” napján Karig Sára fordító, idegennyelvi levelező, a szocdem. párt II. kerületi választási bizottságának tagja feljelentést tett a rendőrségen a kommunista párt ellen választási csalás címén.
Karig Sárát másnap a kommunista párt felügyelete alá tartozó rendőrség nyomozói beültették egy lefüggönyözött autóba és 1954 augusztusáig senki nem tudta hol van. Utólag tudjuk, Szibériában volt, Vorkután, a sarkkörön túl, a Gulágon, mindenféle per, tárgyalás és ítélet nélkül. Az esetleges érdeklődésekre Moszkva válasza az volt: „jelenléte akadályozná Magyarország demokratikus fejlődését”.                                                                                 Karig Sára a munkatáborban verseket írt, azokat hazahozta. Negyven évvel később barátai születésnapi meglepetésként Sarkövezet címmel kötet formájában megjelentették.             
Karig Sára nem volt költő, nem volt író, fordító volt. Addig sem és az után sem, soha többé nem írt verset, legfeljebb csak saját magának. Talán így védekezett a XX. század rémségei ellen.
Orbán Ottó a következőket írta a könyv recenziójában: „A fehér föld. A fehér ég. A fehér hold a fehér égen. A mindent ellepő fehér halál. Magyar versben ennek a halálos fehérségnek, a GULÁG sápadt tébolyának Karig Sára a hírhozója. Verseket gyújt magában a fagyhalál ellen. Egy emberi lény, valaha fiatal nő, most csak a táborlétszám kortalan, semlegesítő tétele, általuk próbál meg emlékezni magára és életben maradni”
Narrátor: Pataki Ferenc,
Operatőr:  Sibalin György
Vágó: Násztor Róbert
A filmet bemutatja Bubryák István producer, és a rendező Radó Gyula.
A film a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült 2017-ben.            

2017. december 5.  (kedd) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Németh Ákos: Tél – közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2017. december 15-i ősbemutatóját megelőzően
Résztvevők: Bodolay Géza rendező, valamint Waskovics Andrea, Kárász Zénó és Olasz Renátó a színmű főbb szereplői
Moderátor: Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára
„A darab előzményét az olasz Egészségügyi Minisztérium felkérésére írtam (senki ne kérdezze, miért épp engem kerestek meg, mert nem tudom),
egyfelvonásos volt, a címe „Malattia rara” („Ritka betegség”), és így hangzott a fordítás első sora: “Questi due bavaglini. Uno azzurro, uno rosa.” Hát nem szép? Fogalmam sincs, mit jelent. Aztán ahogy lenni szokott, a darab túlnőtt hivatalnokot és minisztériumot, de leggyorsabban a szerzőt, és önálló életre kelt, új címet öltött, és teret követelt magának: egész estésre hízott. Így lett belőle az, ami ma látható.” Németh Ákos
Küzdelem az életért. Apró, gyilkos emberi játszmák. Senki sincs a helyén, senki sem egészen az, aminek látszik. Lírai történet egy különös betegségben szenvedő fiatal nőről, szerelemről, a gyerek utáni vágyakozásról, a mai világban megszokott, praktikus pótcselekvésekről, győztesnek látszó stratégiákról, múlt és jövő kiigazításának és megtervezésének lehetetlenségéről, a kilátástalanságról.
2017. december 7. 17.00 – helyszín: 1. emeleti zeneszoba
Hídépítők-kortárs német nyelvű irodalom magyar fordításban
Vendégünk Csősz Róbert műfordító társaságában felidézzük Berlin '20-as, '30-as évekbeli hangulatát.
A program a Somogyi-könyvtár és a Goethe Intézet közös rendezvényére.

2017. december 7. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A didergő király és Az égig érő paszuly című diafilmek vetítése

2017. december 8. 17.00 – helyszín: gyermekkönyvtár
„TANULNIJÓ” - bemutató foglalkozás
Tanulásfejlesztő tanfolyam az eredményes és hatékony tanulásért.
A 60 órás tanfolyam jellemzői:
kreativitásra épülő tanulási módszerek;
memóriatechnikák, vázlatkészítő technikák;
részképességek fejlesztése (figyelem, koncentráció, stb.)
Várjuk a 9-14 éves gyerekeket és szüleiket.
A foglalkozást Lovász Éva tanfolyamvezető pedagógus tartja.

2017. december 8. (péntek) 10.00-11.00 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Mit üzennek a magzatok? – az anya-magzat kapcsolatanalízis módszere
Előadó: Bucsai-Juhász Anikó pszichológus, kapcsolatanalitikus

2017. december 8. (péntek) 16 .00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka…címmel papírszínházas mese: A három kismalac

2017. december 9. 10.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Fénnyel, füttyel. A családi délelőttön életre kelnek Kass János illusztrációi. A játékos, verses, mesés foglalkozásra szeretettel várjuk az óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket.

2017. december 11. (hétfő) 17.00 – helyszín: alagsori klub
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 19 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 16 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.
Vendég: Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgató (SZTE, TTIK)
Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Dudás Csilla 1990-ben szültette Mezőtúron. 2009-ben érettségizett a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, majd 2012-ben vegyész, 2015-ben okleveles vegyész diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. 2015 szeptembere óta a Kémia Doktori Iskola doktorandusz hallgatója. Graduális tanulmányai alatt három alkalommal volt Köztársasági Ösztöndíjas, 2013-ban elnyerte az SZTE Sófi Alapítvány különdíját, majd 2014-ben fődíját, emellett négy alkalommal SZTE Talent Ösztöndíjas, három alkalommal Szeged Városi Ösztöndíjas volt, 2015-ben az „Év Tehetsége” díjat kapott. Helyi Tudományos Diákköri Konferencián egy második és egy harmadik helyet szerzett, kutatómunkáját két alkalommal mutatta be Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Jelenleg doktori munkáját az Anyag-és Oldatszerkezeti Kutatócsoportban végzi Dr. Sipos Pál és Dr. Pálinkó István témavezetése alatt, munkájának témája erősen lúgos oldatokban képződő komplexek szerkezetének és egyensúlyainak vizsgálata.
2012-ben született a kisfia, Márton. Szabadidejében szeret „kreatívkodni”, üveget festeni, díszíteni.

2017. december 12. (kedd) 16.00 - 18.00 -ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Karácsonyi áhítat címmel ünnepigéző versek, mondókák és népszokásokról szóló történetek óvodás és kisiskolás korosztálynak

2017. december 13. (szerda) – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
5 éves a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckója
13 00-14.00 - 5 Mackós mese
14.00-15.00 – Játék kavalkád – 5 játék
15.00-16.00 - Változzunk Mackóvá!
16.00-17 00 Születésnapi parti keretében a Mese-totó nyerteseinek kisorsolása, jutalmazása,
2017-ben 5. éves olvasóinknak a köszöntése és megajándékozása
17.00-18.00 óráig Mackótáncoltató

2017. december 14. (csütörtök) 15.00-16.00 – helyszín: Somogyi könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Furfangos gorilla és társai címmel zenés verses gyermekműsor
Közreműködők: Németh Andrea versíró, illusztrátor és Csikós-Szelezsán Beáta zongoratanár

2017. december 14. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A kismalac és a farkasok és az Eb, aki a kanalát meg nem eszi című diafilmek vetítése

2017. december 14. (csütörtök) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Peter Shaffer: Amadeus – közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2017. december 22-i bemutatóját megelőzően
Résztvevők: Rusznyák Gábor rendező, valamint a színmű főbb szereplői
Moderátor: Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára

Shaffer nem dokumentumok alapján, hanem Puskin: Mozart és Salieri című drámatöredékéből kiindulva, a saját fantáziájából alkotta meg a két rivális zene­szerző történetét 1981-ben. Puskin szövegéből Rimszkij-Korszakov írt operát. Shaffer leleményes darabjának fordulatait eredeti Mozart-zene festi alá a Szöktetés a Szerájból, a Varázsfuvolából, a Figaro házasságából, a Don Giovanniból és a Requiemből.
A szorgalmas, törtető, irigy középszer és az isteni tehetséggel megáldott gyenge jellemű zseni romantikus szembeállítása bármely korban és társadalmi helyzet­ben sikerre tarthat számot. A sors végül mindenkit elpusztít, áskálódó intrikust és naiv áldozatot egyaránt. A művészet diadala csak az utókort boldogítja.

2017. december 14. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese kvíz játék nyerteseinek kisorsolása, jutalmazása

2017. december 15. (péntek) 10-11 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Höcögtetők, zsuppolók  - Üldögélős és mozgásos játékok, mondókák 0-3 éves korig
Foglalkozást vezeti: Zombori Györgyi

2017. december 15. (péntek) 16.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka … címmel papírszínházas mese: A fenyőlegenda

2017. december 15. (péntek) 15.00  – helyszín: földszinti kiállítótér
Mesterségek dicsérete: „A régi kútat elnézni csendbe…”
A szakmatörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitója
A résztvevőket köszönti: Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója és Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös tárlatsorozatával 2017-ben – az előző esztendő „vizes témáját” folytatva – a kutakat „járjuk körül”.  A régi könyvekből, folyóiratokból, fotókból és képeslapokból összeállított kiállításon az általános ipartörténeti és néprajzi vonatkozások mellett kitérünk az alföldi artézi fúrásokra, bemutatjuk Szeged város díszkútjait, és bepillantunk a felszínre törő vizek szimbolikájába is. A tárlatot az Épületgépészeti Múzeum és a makói József Attila Múzeum gyűjteményéből származó öntöttvas kútfejek teszik még látványosabbá.

2017. december 19. (kedd) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár
Újszászi Ilona: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? – könyvbemutató
Szinte mindenki családfájának van amerikai hajtása. 110 éve rekordszámban kényszerültek nekivágni az óceánnak az Osztrák–Magyar Monarchiában élő népcsoportok tagjai - köztük szegediek, szőregiek, tápaiak is -, hogy az Újvilágban szétszóródva szerencsét próbáljanak. 1957-ben újabb magyar menekülthullám érte el Amerikát. Milyen sors várt a kitántorgottakra a „lehetőségek hazájában”? Mai utódaik miként őrzik magyarságukat az óceán túlpartján, a diaszpórában? A kérdésekre az amerikai Ohio államban megismert családok történeteivel válaszol Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó újságíró. A Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? – Vallomások ott-hon az itthonról című könyve fotókkal illusztrált bemutatóján szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.

2017. december 21. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Mazsola és a hóember és a Holle anyó című diafilmek vetítése

2017. december 27. 11.00 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A kiskakas gyémánt félkrajcárja és a Katalintól Gergelyig című diafilmek vetítése

2017. december 28. 16.30  – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Sün Balázs és a Hófehérke és a hét törpe című diafilmek vetítése

2017. december 29. 11.00 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: Az öreg néne őzikéje és a Misi mókus kalandjai című diafilmek vetítése


Kiállítások

2017. november 30-tól 2018. január 4-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár,  3. emeleti olvasóterem
„Szép karácsony szép zöld fája” –  Ünnepi népszokások és a karácsonyfa állításának története
Az első „karácsonyi fáról” Sebastian Brandt tett említést egyik művében, azonban csak a XIX. században kezdett elterjedni a fenyőállítás hagyománya. Eleinte a jómódú német családok kiváltsága volt, – az adatok szerint a német szokások nyomán először Brunszvik Teréz állított karácsonyfát Magyarországon, 1824-ben – majd a XX. század elejére a karácsony nélkülözhetetlen részévé vált, s ma már szinte egyetlen olyan otthont sem találunk, ahol ne lenne legalább egy apró karácsonyfa vagy legalább egy szimbolikus fenyőág az ünnepek idején.
A karácsony az év egyik legszebb ünnepe; s minden korban – még a legkritikusabb időkben is igyekeztek megadni a módját, hogy méltóképpen megünnepeljék. A kiállításon könyvtárunk régi állományából válogatott kötetein keresztül elevenedik meg maga az ünnep…
Ezúton is kívánunk minden kedves látogatónknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket és boldog Új Esztendőt!

2017. december 1-től 2018. január 3-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
A könyveken túl... – kamarakiállítás
A 100 éve született Szabó Magdának nemcsak az olvasók szerették és szeretik ma is a könyveit, hanem a filmes-és színházi szakmák alkotói is. A kiváló írónő remek történeteiből gyakran alkottak   televíziós filmeket és sorozatokat, moziba szánt nagyjátékfilmeket vagy színházi előadásokat. Műveit gyakran dolgozták fel rádiós hangjátékokká, újabban pedig elterjedtek a hangoskönyvek is. Sőt: az Abigél alapján sikeres musical született!
Kamarakiállításunkban ezeket a különféle műfajú feldolgozásokat mutatjuk be könyveken, folyóiratcikkeken, képeken keresztül.
Ezáltal válik teljessé az írónő nagyszerű életműve: a könyvekkel és azokon túl...

2017. december 1-től 2018. január 31-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Kiállítás Németh Andrea versíró, illusztrátor Furfangos gorilla és társai című könyvének illusztrációiból

2017. december 1-től 2018. január 3-ig – helyszín: 2. emelet
Advent hava és Karácsony könyvkiemelés elvihető receptkínálattal finom, jól bevált receptekkel

2017. december 1-től 2018. január 3-ig – helyszín: 2. emelet
Válogatás a Nemzetiségi könyvtár újonnan beszerzett köteteiből könyvkiemelés

2017. december 7-től 2018. január 24-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
Mesterségek dicsérete: „A régi kútat elnézni csendbe…”
A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös tárlatsorozatával 2017-ben – az előző esztendő „vizes témáját” folytatva – a kutakat „járjuk körül”.  A régi könyvekből, folyóiratokból, fotókból és képeslapokból összeállított kiállításon az általános ipartörténeti és néprajzi vonatkozások mellett kitérünk az alföldi artézi fúrásokra, bemutatjuk Szeged város díszkútjait, és bepillantunk a felszínre törő vizek szimbolikájába is. A tárlatot az Épületgépészeti Múzeum és a makói József Attila Múzeum gyűjteményéből származó öntöttvas kútfejek teszik még látványosabbá.

2017. december 7-től 2018. január 24-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
„A francia szellem” – egy szegedi könyvtár polcain
A kiállítás a Somogyi-könyvtár gyűjteményében őrzött francia nyelvű kötetekből kínál válogatást – az alapítványi gyűjtemény féltve őrzött könyvritkaságaitól a rendszeresen kölcsönzött modern olvasmányokig.

2017. december 9-től 2018. január 15-ig – helyszín: gyermekkönyvtár
FÉNNYEL, FÜTTYEL – válogatás Kass János gyermekkönyv illusztrációiból
A Kossuth-díjas grafikus születésének 90. évfordulójára emlékezünk a kiállítás keretében, mely a Kass János Baráti Kör közreműködésével valósul meg. A kiállítás interaktív részeket és játékokat is tartalmaz gyermekek számára. A helyes megoldásokat leadók között ajándékokat sorsolunk ki.

Korábban megnyílt kiállítások, amelyek még november hónapban is megtekinthetők:

2017. november 2-től december 29-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 2. emelet
Hídépítők – kortárs német nyelvű irodalom magyar fordításban – kamarakiállítás
A műfordítókat gyakorta nevezik „hídépítőknek”. Amikor egy másik kultúrából származó irodalmi művet olvasunk, olyasmit tudunk meg, amire semmilyen egyéb közvetítő eszköz révén nem volna lehetőségünk. Más észjárás, eltérő stílus – és részben más nyelv az, amivel egy lefordított műben találkozunk, hiszen a fordításban mindig átsejlik az eredeti szöveg idegensége. A fordító nem hoz át nekünk a hídon semmit: bennünket vezet át rajta, hogy beszívhassuk a túlpart levegőjét.
A kiállítás egyik különlegessége, hogy az egyik fordító személyében Csősz Róbertet is megismerhetjük,aki a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanárként és műfordítóként dolgozik.
A kiállított könyvek kölcsönözhetőek.
A program a Goethe Intézet és a Somogyi könyvtár együttműködésével valósul meg.

2017. november 30-tól 2018. január 17-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Kortárs romantika - Véber Noémi festőművész kiállítása
A tárlaton a festmények, kollázsok és fotók - a kortárs romantika és a kolorista absztrakt jegyében tekinthetők meg

2017. október 5-től december 6-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Egyforma köntösben című kiállítás egykori és mai kiadók szerzői és tematikus könyvsorozataiból kínál színes válogatást. A gyakran különleges, díszes kötésbe bújtatott kötetek a bibliofil gyűjtemények mindenkori féltve őrzött kincsei, melyek az elmét és szemet egyaránt gyönyörködtetik.

 


 

A Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2017. decemberi rendezvényei

Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
december 1-29.
Horgolt csodák kiállítás Maruzsa Anna munkáiból

Dorozsmai fiókkönyvtár
december 1-29.
- Ugra-bugra 2017 tematikus kiállítás a Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával
„A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium tdiákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembe vételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze. A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is.
A pályázati kiíráshoz Philippe Halsman, JUMPOLOGY című sorozata adta az ihletet. Halsman az 50-es években egy megbízás kapcsán fényképezett le számos hírességet - természetesen ugrálás közben. Azt vallotta, hogy a modell ilyenkor magára az ugrásra koncentrál, és lehullik róla a gondosan felépített és megszokott maszk - és a fotográfusnak pont erre az őszinte pillanatra van szüksége.
Az itt tárlaton látható alkotásokat több száz közül válogatták ki a mentortanárok, és az iskola alapítványának köszönhetően tekintheti meg most a nagyközönség is. Jó szórakozást, és senki ne fogja vissza magát, ha a képek láttán örömében ugra-bugrálni támad kedve! Még valami! Ha valaki szeretne részt venni a későbbi deákos fotóprojektekben, lépjen be a "Ifjú fotóművészek DFG" FB csoportba. Ott mindig értesülhet a legújabb feladatokról, lehetőségekről!” (Magyar Csaba és Andóczi-Balog József )

Északvárosi fiókkönyvtár
december 1-29.  
Képzeleterdő válogatás gyermekolvasóink rajzaiból

Francia utcai fiókkönyvtár
december 1 - 29.
A Francia utcai fiókkönyvtár 25 éve ünnepi kiállítás a könyvtár megnyitásának évfordulója alkalmából.

Hangoskönyvtár
december 1-6.
A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak Varázslatos ősz című közös kiállítása a Hangoskönyvtárban. A tárlat megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.
december 7-29.
A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak Ünnepi hangulatok című közös kiállítása a Hangoskönyvtárban. A tárlat megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
december 1-29.
Garfield-plakátok stresszoldási ötletek és egyéb bölcsességek, avagy Garfield világa...

Móra utcai fiókkönyvtár  
december 1-29.
“Kincses december” kiállítás a Móra utcai fiókkönyvtár olvasóinak munkáiból (horgolt, varrott darabok, ékszerek, kerámiák, rajzok, festett fadobozok)

Odesszai fiókkönyvtár
december 4-29.
"Szegedi szonett" címmel Kuklis Katalin festőművész kiállítása.
„Házak, paloták, esti fény. Isten mezejéről jövök én.” (Szabó Lőrinc: Város)
“Ezek az első lépések innen is onnan is... apró szeletkék a teljesség igénye nélkül. Köszönet egy városnak amely az otthonom. Felemelő érzés témát keresgélve járni az ismerős utcákat, tereket, majd ecsettel és színekkel elmesélni: miért is szép Szeged?”  (Kuklis Katalin)

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
december 1-22.
Szeged szecessziós épületei – Illés Tibor fotókiállítása
Szeged szecessziós épületeiről készült fotókban gyönyörködhetnek a Somogyi-könyvtár Petőfi-telepi fiókkönyvtárába betérők.  A teljes alakos épületfotók mellett oromdíszek, különleges ablakformák és részletek, mozaikképek, lépcsőházak és épületbelsők részletein időzhet tekintetünk. Ezek a részletek olykor az újdonság varázsával hatnak ránk, pedig hétköznapjainkban talán többször is elszaladunk némely épület előtt. Illés Tibor fotói ismert és olykor ismeretlen látószögből mutatják meg a teret, ahol élünk…
Illés Tibor fotós több mint huszonöt éve foglalkozik már fényképezéssel, így mindig is rabul ejtette a pillanat megörökítésének varázsa. A technika nyújtotta lehetőségek kibővülésével a speciális technikákat igénylő képkészítés felé fordult. A korszerű fényképezőgépek valamint a számítástechnika által nyújtott lehetőségeket kihasználva a hagyományos módon „fotózhatatlan” témák megörökítésével, és újszerű bemutatásával megpróbálja megteremteni azt a világot, amit szabad szemmel csak ritkán lehet hasonló módon megfigyelni, legyen az cseppkőbarlang, városi köztér, templombelső, a 3D-s panorámaképek különleges látványa szokatlan módon vezeti végig a szemlélőt a tereken és formákon.

Rókusi fiókkönyvtár
december 4-29.
Gyűjtöm, tépem, tekerem, forgatom, fonom –  az alkotás folyamatát bemutató kamara kiállítás Kerekesné Dékány Ida népi iparművész alkotásaiból.
december 4-29.
A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Rókusi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2017-2018-as évadban.

Szőregi fiókkönyvtár
december 1-22. A szegedi hagyományőrző mesterek és munkáik a Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak közös fotókiállítása
.
Tápai fiókkönyvtár
december 1-22. Épületek, építmények a Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak közös fotókiállítása

december 11-22. Karácsonyi díszek mindenféle anyagból kiállítás gyerekeknek


Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
december 4. 16.00 órakor Ho-ho-ho-hooo, várunk már Télapó! mese- és kézműves foglalkozás gyerekeknek. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
december 14. 16.00 órakor Csillagszóró Adventi kézműves készülődés  mese és kézműves foglalkozás gyerekeknek. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
december 21. 16.00 órakor Fény-Képes-Könyv fotópályázat eredményhirdetése

Dorozsmai fiókkönyvtár
december 1. 11.00 órakor a Dorozsmai fiókkönyvtár korszerűsített fűtésrendszerének, valamint Lauer István és Mihálffy Béla önkormányzati képviselők  támogatásából vásárolt olvasói számatógépeinek ünnepélyes átadása.

Északvárosi fiókkönyvtár
december 1. 16.00 órakor a Könyvkirály-képző gyerekklubba játékos mesefoglalkozásra várjuk az iskolás gyerekeket.
december 1. 16.30 órakor 'Tanulásra hangoló szülőknek' klubban: A tanulás és agyunk működése beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével
december 6. 10.00 órakor a 'Szülőnek lenni' klubban: Mitől válunk felnőtté? - beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével
december 12. 10.30 órakor a ‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében - Karácsonyi hangulat beszélgetés, versek, emlékek, szokások Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével
december 13. 16.30 órakor ‘Tinikuckó olvasókör kamaszoknak’ Gyertek a könyvtárba, és beszélgessünk kedvenc könyveitekről!  Tiniklubunkba a 10-14 éves korosztályt várjuk!

Francia utcai fiókkönyvtár
december 12. 9.30 órakor  Téli versek és énekek óvodásoknak, zenés -verses  foglalkozás. A foglalkozást vezeti Trabalka István.
december 8. 16.00 órakor A Teremtő erő nyomában… Sólyom Andrea alkotó-fejlesztő metamorphoses - meseterapeuta meseterápiás foglalkozása nőknek. A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges (Kossuth L. sgt. 69-71. tel.: 635-361, francia@sk-szeged.hu)
december 11. 16.00 órakor Könyvbarátok Klubjában díszítési ötletek Karácsonyra. Kézműves foglalkozás felnőtteknek, hozott anyagokból. A foglalkozást vezeti Kajosné Ili virágkötő mester.
december 14.  16.00 órakor Mesés Ismerettár:  A Természet kalendáriuma   “Álom Hava” Ismeretterjesztő és kézműves foglalkozás gyerekeknek. ( A kézműves anyagok költségét a képviselői alap biztosítja.)
december 1- 29. Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében

Hangoskönyvtár
december 7.  (csütörtök) 15.00 órakor A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak Ünnepi hangulatok című közös kiállításának megnyitója a Hangoskönyvtárban.
december 8. (péntek) 18-20 óráig Mesél a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára a Széchenyi téri Angyalvárban.
december 13. (szerda) 16.00 órakor Vendégünk Czilczer Olga költőnő 
Beszélgetőtárs: Retek Erika
A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
december 14. (csütörtök) 16.30 órakor A szeretet – A szív hangjai az irodalomban
Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató előadása                                                                                                         
A szeretet finom, tapintatos erőként nyilvánul meg. Balzac mondta: „Minél inkább bírálunk, annál kevésbé szeretünk.” A szeretetre vonatkozó kérdések sokszor külsődlegesek. Igazán csak a szívével lát az ember? A mély érzés szó nélküli. Mit kezdünk, akkor a szó művészetével, az irodalommal? Az irodalomban hogyan vannak jelen a szív hangjai? A szeretet breviáriumának megnyitásához miféle kincstárkulcs szükséges? A szeretet bejelentés nélkül jön. Ott áll a küszöböd előtt és te nem nyitsz ajtót? A szeretetadás a szeretetelfogadásban teljesül. Bogoly József Ágoston a szeretet-kommunikáció irodalmi példáit mutatja be.
Közreműködik: Németh Janó versmondó
A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.

Klebelsberg fiókkönyvtár
december 6. 10.00 órakor Adventtől Vízkeresztig bibliai útmutató az ünnepi napokra Novák Mária hittantanár segítségével
december 6., 13.  17.30 órakor  Lépésről-lépésre Meseterápia felnőtteknek Novák Mária
vezetésével
december 7. 10.00 órakor Meseterápiás foglalkozás ovisoknak Novák Mária vezetésével

Móra utcai fiókkönyvtár
december 6. 10.30 órakor LoveYourBelly ingyenes tájékoztatás és állapotfelmérés dr. Hagymásy Márta fitness oktató, LoveYourBelly oktató, futó közreműködésével
december 7. 16.30 órakor Tekerős mozi kortárs és klasszikus mesék vetítése sötétedés után a könyvtárban
december 14. 16.30 órakor Mesevár Mesés karácsonyi készülődés mese-és kézműves délután kicsiknek, nagyoknak, családoknak
december 15. 16.30 órakor Péntek? Király! Legyél te a Könyvkirály! könyvajánló beszélgetés kezdő és haladó könyvmolyoknak
december 1-29.  Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében

Odesszai fiókkönyvtár
december 01. 16.00 órakor Mikulásváró készülődés kicsikkel és nagyokkal a Családi Kézművesműhelyben
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
december 13. 17.00 órakor  Szabó Magda születésének 100.  és halálának 10. évfordulója alkalmából meghirdetett Olvass Szabó Magdát és játssz velünk! címmel 6 fordulós játék eredményhirdetése
december 14. 16 órakor  Karácsonyi készülődés kicsikkel és nagyokkal a Családi Kézművesműhelyben
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
december 15. 17 órakor Odesszai Könyv-Fa-Ló gyerekklubba Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket
december 21. 16.30 órakor Papírszínházas mesedélután játékos foglalkozással

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
december 20. 16 órától Mester Györgyi: Minden nap Szenteste című meséjét követően karácsonyi díszek és ajándékok készítése a Varázskalap mesefoglakozáson

Rókusi fiókkönyvtár
december 1-29. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
december 5. 14.00 órakor a Somogyi-könyvtár Íróklubjának következő, Elfeledett mesterségek című összejövetelén visszaemlékezésekkel, felolvasással várjuk az érdeklődőket.
Az íróklub tagjai olvasnak fel írásaikból, témáik ez alkalommal:
Hogyan készítette nagymama a szaloncukrot és a mézeskalács figurákat karácsonyra?
Ki volt és mit csinált a kintornás, a varga, a köszörűs, a teknővájó, a bognár, a kádár, a kefekötő, a vákáncsos, a favilla készítő?
december 6. a fiókkönyvtár teljes nyitvatartási idejében Mikulásnapi ajándékkönyv akció leselejtezett használt könyvekből
december 8. 16.30 órakor Konfliktusok kezelése a mindennapokban címmel Ábrahám Krisztián könyvbemutató előadását hallgathatják meg Sugallatok könyve - A Szintézis című művéről.
december 15. 16.30 órakor Karácsonyváró Barkácskuckó címmel meseolvasásra és karácsonyi díszek készítésére várjuk az érdeklődő gyermekeket és családokat. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Szőregi fiókkönyvtár
december 12. 14.30 órakor Borbás Edina gyermekkönyv bemutatója kisiskolásoknak.
december 13. 17 órakor Luca-napi népszokásokról az Életreform klubban.

Tápai fiókkönytár
december 7. 17.00 órakor Szárnyaink nyomában Sólyom Andrea meseterápiás foglalkozása nőknek /Zárt körű rendezvény!/
december 11. 13.15 órakor Luca napi foglalkozás a Bálint S. iskola IV. osztályának
december 13. 17.00 órakor a “Meseszőnyegen” Luca napi népszokások mese és karácsonyi díszek készítése
december 17.  Falu Karácsony Tápai fiókkönytár kapcsolódik a Heller Ödön Művelődési Ház programjaihoz
december. 4-22-ig Használt könyvek vására

 


 

Vassné Szabó Ágota

Tépett tollak

Üresen tátong a fészek. Belülről rombolja enyészet. A szélén csak gubbasztva vár - fiókát benne már nem talál - a betegszárnyú sólyommadár.
Egykor szembeszállt a széllel. Megküzdött orkán erejével, de mindig hazaért, mert tudta: élni kell. Megmaradni. Hiszen várják, nem lehet feladni.
Büszke fejét még tartja. Gyengülő szemmel az eget kutatja, ahol gyönyörködve nézte fiókái röptét. Kémleli a távolt, várja azok jöttét.
Tollait kitépi, készít meleg fészket. Törött beteg szárnya óvó menedék lesz. Mikor tolla elfogy - többet már nem adhat -, utolsót vijjogva nekiszáll a napnak

Szeged, 2017.

 Hirdetmény

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja az alábbi időpontokban fogadja a lakosság adományait:
hétfő, szerda, csütörtök 9-11 és 15-17 óra között.
Cím: Szeged, Csanádi u. 9.
Átveszünk : ruhaneműt, cipőt, ágyneműt,gyógyszert, plédet, műszaki cikket, könyvet, bútort és bármit, ami használható és tiszta.
Kérjük, hogy az egyesületünknek szánt tárgyakat hozzák be a fenti címre, ne dobják konténerbe vagy gyűjtőládába,
mert azok nem hozzánk kerülnek.
Csoportunk kizárólag a Csanádi utcában tudja az adományokat gyűjteni.
Számlaszámunk: OTP Bank 11784009-20201485.

Segítséget köszönve a Szegedi Máltais Csoport.


 


Vissza a kezdőlapra