Szegedi Közéleti Kávéházi Alapítvány
2018. februári programja

és szemezgetés más szegedi kulturális és tudományos programokból


Köszönettel tartozunk azoknak, akik a személyi jövedelemadójuk
1%-át a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványnak
(6726 Szeged, Szövetség u. 35.) ajánlották fel.
A befolyt összeget a Kávéház működésére fordítottuk.
Bízunk abban, hogy a támogatásukra idén is számíthatunk.
Adószámunk: 18457737-1-06

Számlaszám: Közéleti Kávéház Alapítvány, K&H 10402805-28017923-00000000

A 2017-es esztendőben rendszeressé vált, hogy a Közéleti Kávéház közös rendezvényeket szervez a Szegedi Akadémiai Bizottság Szak- és Munkabizottságaival valamint a SZAB Tudósklubjával, ami azt is jelenti, hogy ezek az estek kiállták a tudományos ismeretterjesztés magas szintjét. Nagyhírű tudósok, kiváló előadók vállalták - a kávéházi hagyományoknak megfelelően tiszteletdíj és egyéb térítés nélkül- a szereplést és az értő közönséggel együtt jól érezték magukat. Példaképpen bemutatjuk Prof. Dr. Kispéter Józsefnek az egyik világhírű vendégünket bemutató köszöntő beszédét:
„A HARGITTAI CSALÁD  ÉS A NOBEL-DÍJASOK

AZ APA, AKINEK KUTATÁSI TERÜLETE A KRISZTALLOGRÁFIA ÉS A MOLEKULASZERKEZET KUTATÁS ELMÉLETI ÉS KISÉRLETI MÓDSZEREI, A MOLEKULA-MODELLEZÉS ÉS A 20. SZÁZAD TUDOMÁNYTÖRTÉNETE. (AZ 1990-ES ÉVEKTŐL FOGLALKOZIK TUDOMÁNYTÖRTÉNETI KÉRDÉSEKKEL, TERMÉSZETTUDÓSOK ÉLETÉVEL ÉS AZ ŐKET BEFOLYÁSOLÓ KÉRDÉSEKKEL IS.)
MUNKÁINAK JELENTŐS RÉSZÉT FELESÉGÉVEL ÉS FIÁVAL KÖZÖSEN ÍRTA.

A FELESÉG HARGITTAI MAGDOLNA IS AKADÉMIKUS. FŐ KUTATÁSI TERÜLETE A MOLEKULASZERKEZET KÜLÖNBÖZŐ KÍSÉRLETI ÉS ELMÉLETI MÓDSZEREKKEL. E MELLETT TUDOMÁNY NÉPSERŰSÍTŐ TEVÉKENYSÉGET IS FOLYTAT. KIEMELNÉM A „NŐK A TUDOMÁNYBAN HATÁROK NÉLKÜL” CÍMŰ ÍRÁSÁT, AMELYBEN 60 BESZÉLGETÉSEN KERESZTÜL KÖVETI NYOMON A NŐI TUDÓSOK PÁLYÁJÁT.

 FIUK HARGITTAI BALÁZS AZ USA-BAN SANT FRANCIS UNIVERSITY KÉMIA TANSZÉKÉNEK PROFESSZORA. FŐ KUTATÁSI TERÜLETE A BIOLÓGIAILAG AKTÍV SZERVES VEGYÜLETEK SZINTÉZISE. TUDOMÁNY NÉPSZRŰSÍTŐ TEVÉKENYSÉGET IS FOLYTAT.  SOKSZOR SZÜLEIVEL EGYÜTT PUBLIKÁL.
MUNKÁI KÖZÜL KIEMELEM A „NEUMANN JÁNOS ÉS TÁRSAI: A MARSLAKÓK BÖLCSESSÉGE” CÍMŰ MUNKÁJÁT. ERRE EGY MÓKÁS MAGYARÁZAT SZÜLETETT: NEUMANN JÁNOS, KÁRMÁN TÓDOR, SZILÁRD LEÓ, WIGNER JENŐ ÉS TELLER EDE, ŐK VALÓJÁBAN A MARSRÓL ÉRKEZTEK ÉS ÁLCÁZÁSUL MAGYARUL BESZÉLNEK.

AZ APA, HARGITTAI ISTVÁN TELLER EDÉVEL SOKAT FOGLALKOZOTT ÉS „TELLER EDE  TRAGÉDIÁJA” CÍMMEL SZÍNDARABOT IS ÍRT A HÍRES TUDÓSRÓL, AMI A SZOMBATHELYI FŐISKOLA TUDOMÁNYTÖRTÉNETI SOROZATÁBAN JELENT MEG.

A CSALÁD KÖZÖS MUNKÁI KÖZÜL KIEMELNÉM „A KÜLÖNLEGES ELMÉK – TALÁLKOZÁS 111 HÍRES TUDÓSSAL” CÍMŰ KIADVÁNYT.
 A 20 SZÁZAD UTOLSÓ ÉS A 21 SZÁZAD ELSŐ ÉVTIZEDÉBEN TÖBB SZÁZ BESZÉLGETÉST VETTEK FEL VILÁGHÍRES TUDÓSOKKAL – FIZIKUSOKKAL, KÉMIKUSOKKAL ÉS ORVOSBIOLÓGUSOKKAL. EZEKET A BESZÉLGETÉSEKET TEKINTÉLYES FOLYÓIRATOKBAN ÉS EGY 6 KÖTETES KÖNYVSOROZATBAN PUBLIKÁLTÁK. EZEK KÖZÜL VÁLASZTOTTAK KI 111 BESZÉLGETÉST ÉS AZOK LEGÉRDEKESEBB, MINDEKIT , NEM CSAK TUDÓSOKAT, ÉRINTŐ RÉSZLETEKET ADJÁK ITT AZ ÓLVASÓ KEZÉBE. E TUDÓSOK KORUNK LEGKIVÁLÓBB ELMÉI KÖZÉ TARTOZNAK, 68 KÖZŰLÜK NOBEL-DÍJAS , DE A TÖBBIEK SEM KEVÉSBÉ JELENTŐSEK. AZ OLVASMÁNYOS BESZÉLGETÉSEK EGYSZERRE TÁJÉKOZTATNAK ÉS SZÓRAKOZTATNAK.

2011-BEN A HARGÍTTAI HÁZASPÁR NAGY ELISMERÉST ILL. DÍJAT KAPOTT.
A TUDOMÁNYOS ÚJSÁGÍRÓK KLUBJA  1996 ÓTA SZAVAZÁS ALAPJÁN AD DÍJAT ÉVENTE ANNAK A KIVÁLÓ TUDÓSNAK, AKI SAJÁT TUDOMÁNYOS TERÜLETÉN ÉS A TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTÉSBEN EGYARÁNT KIEMELKEDŐT ALKOTOTT.
A DÍJ:
„ AZ ÉV ISMERETTERJESZTŐ TUDÓSA DÍJ - A CSILLAGGAL”

A  DÍJAZOTTAKNAK OKLEVÉL JÁR ÉS NEVÜKET EZUTÁN EGY CSILLAG VISELI.

A KISBÓLYGÓ TULAJDONOSAI 2011-BEN HARGITTAI ISTVÁN ÉS HARGITTAI MAGDOLNA LETTEK.

 KISPÉTER JÓZSEF

 


 

Kirándulás Kappadokiába (Törökország)  - 2018. június 28 - július 7.

8,5 millió évvel ezelőtt Kappadokia területét egy vulkáni kitörés-sorozat vastag, helyenként 400 méteres ignimbrit réteggel borította el, majd erre a könnyen málló kőzetre különböző, nagyobb keménységű rétegek kerültek. A nagy esőzések és a száraz időszakok váltakozása, valamint az erős szél karcsú tornyokat formált a kőzetből. Néhol a tornyok tetején sötétebb színű, keményebb kőzetek alkotta sipkák ülnek. Ezek “Fairy chimney” azaz “Tündérkémény” néven váltak ismertté. A világon egyedülálló látványosság a Göreme Völgy holdbéli vidéke, a Göreme Nemzeti Park.

Utazás: repülővel (Budapest – Kayseri), majd busszal (Kayseri-Göreme). Repülőjegy ára: a foglalás időpontjától függően változhat 50-80ezer Ft. (return).
Szállás: Göremében az Anatolia Cave panzió két személyes szobáiban. A szállás díja: 30 Euro/éj/2 fő, azaz személyenként 150 Euro (kb.47ezer Ft) a 10 éjszaka. (Amennyiben valaki egyedül szeretne egy szobában lenni, természetesen a szoba árát önállóan kell kifizetnie, nem osztódik). Az ár a reggelit tartalmazza.
1.nap               utazás
2. nap  az utazás fáradalmainak kipihenése, ismerkedés a környezettel, könnyű séta Göremében és környékén. Szerelem-völgy, naplemente kilátóhely.
3. nap              zöld túra         35 Euro (kb. 10ezer Ft) – Derinkuyu födalatti város, Ihlara kanyon, Selime monostor, helyi kézműves műhely.
4. nap              gyalogtúra a Rózsavölgyben (kb. 3,5 km), fél nap szabadprogram
5. nap  piros túra       30 Euro (kb. 9ezer Ft) – Ücisar sziklatorony, Göremei Szabadtéri Múzeum, Cavusin, Avanos, Pasabag, helyi fazekas műhely, Devrent völgy
6. nap              gyalogtúra a Fehér völgyben (Kb. 5 km-es táv), fél nap szabadprogram
7. nap              kék túra          30 Euro (kb. 9ezer Ft) – Mustafapasa, Keslik monostor, Sobesos ásatás, Soganli völgy, Kaymakli földalatti város
8. nap              gyalogtúra a Galamb völgyben (Kb. 5 km-es táv), fél nap szabadprogram
9. nap  pihenés, pakolás, felkészülés a hazautazásra
10. nap            utazás vissza Magyarországra
Fakultatív programok:
Török est         30 Euro (kb. 9ezer Ft) vacsorával (lehet vacsora nélkül is kérni)
Hőlégballon túra        80-90 Euro (kb.25-28ezer Ft, a társaságtól függ a pontos ár)
Forgó dervisek           30 Euro (kb. 9ezer Ft)
Török fürdő, Városnézések (Ürgüp, Nevsehir, Avanos)

Étkezés: A reggelit a szállás ára tartalmazza. A zöld-kék- és piros túrákon az ár egy ebédet is magába foglal. Göremében rengeteg étterem található, ahol az árak kb. egy átlagos itthoni étterem áraival megegyeznek. A panzióban lehetőség van vacsorázni, ami 30 TL (kb. 2000.- Ft/fő/nap). Garantáltan nagyon finom és bőséges!
Törökországnak ez a része maximálisan nyugodt, békés és biztonságos.
Jelentkezés 2018. február közepéig e-mailen vagy telefonon: missildi@yahoo.com

 


 

A Bibliai Szabadegyetem két évesre tervezett előadás-sorozata februárban ismét elindul Szegeden. Hetente egy alkalommal, szerdánként egy-egy bibliai könyvvel ismerkedhetnek meg a Szentírás iránt érdeklődők, egy kb. egy órás előadás keretében.
A Bibliai könyveket teológusok, lelkészek mutatják be, igyekezve a régi szövegek megértését úgy segíteni, hogy a könyvek keletkezésének történelmi hátterére is kitérnek, és a mai ember számára is elérhető közelségbe hozzák mind a történetek szereplőit, mind azokat a hétköznapi és nem hétköznapi eseményeket, amelyeken keresztül végső soron Istennek a mai ember számára is szóló üzenetét megérthetjük.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, azokat is, akik általános műveltségüket szeretnék gyarapítani, azokat is, akik most először szeretnének közelebb kerülni a Biblia megismeréséhez és megértéséhez, és azokat is, akik már olvassák a világ egyik legnagyobb példányszámban kiadott „bestsellerét”, és további gondolatokat szeretnének kapni eddigi tudásuk elmélyítéséhez.
A szabadegyetem mindenki számára nyitott és ingyenes.
Az előadások helyszíne: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.
(Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat)
A kezdés időpontja: szerdánként 18 óra.

Bölcsész Szabadegyetem 2018 tavaszi félév

Indul a Bölcsész Szabadegyetem új szemesztere!

2018 tavaszán is várjuk mindazokat a szegedieket, Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni jó. Várunk mindenkit: idősebbeket és fiatalabbakat, középiskolásokat, középkorúakat, nyugdíjasokat – sem az előképzettség, sem az életkor nem akadálya annak, hogy valaki beíratkozzon az őt érdeklő kurzusokra, és együtt tanuljon az egyetemistákkal.

2018 tavaszán újra gazdag kínálatból választhatnak a leendő szabadegyetem-hallgatók. A szeptemberben kezdődő szemeszterben az irodalom, a filozófia, a művészettörténet, a régészet, a történelem, a vallástudomány, a nyelvészet és a néprajz területéről vehetnek föl kurzusokat az érdeklődők.

Várjuk az érdeklődőket – találkozzunk februárban!

 

1. Történelem, az ókortól a modern korig

Miki egér, atomfelhő, Benetton-reklám: A 20. század története képekben (Tomka Béla, hétfő, 12:00-14:00, Auditorium Maximum)
Globalizáció, integráció, jóléti állam: Jelenkori társadalmi folyamatok hosszú távú perspektívában (Tomka Béla, hétfő, 10:00-12:00, Kristó tanterem)
Brennustól Attiláig - válságos időszakok Rómában (Draskóczyné Székely Melinda, hétfő 12:00 – 14:00, Kristó tanterem)
A római királyság és köztársaság története (Illés Imre Áron, kedd14:00-16:00, Petőfi épület I.)
A görög történelem és történetírói - History and Historians of Ancient Greece (Illés Imre Áron, hétfő 14:00-16:00, Móra épület V.)
A Római Birodalom közel-keleti tartományainak története (Dávid Nóra, kedd 16:00 – 18:00, Petőfi épület 123.)
Ókori gazdasági, társadalmi formák (Draskóczyné Székely Melinda, Illés Imre Áron, Priskin Gyula, Dávid Nóra, kedd 12:00 – 14:00, 107. tanterem)
Az Ószövetség, mint történeti forrás (Dávid Nóra, szerda, 8:30 – 10:00, Móra épület V.)
Az ókori Egyiptom civilizációja és kultúrája (Priskin Gyula, hétfő, 8:00 – 10:00, 107. tanterem)
Történeti szövegek az ókori Egyiptomból. (Priskin Gyula, kedd 14:00 – 16:00, Móra épület V.)
Egyiptom története a Ptolemaiosz-korban (Priskin Gyula, kedd 16:00 – 18:00, Móra épület V.)


2. Irodalom, nyelvészet, információs társadalom

Detektívek, gyilkosok, nyomozások - magyar és európai krimik (Szilágyi Zsófia, csütörtök 17:00 – 18:00, Petőfi épület I.)
A XIX. század világirodalma (Fogarasi György, szerda 8:00 – 9:30, Auditorium Maximum)
Információs szakemberek a kistelepülésekért (Z.Karvalics László, csütörtök10:00 – 12:00, Petőfi épület 8.)
English Literary History survey: English Renaissance Literature with Its Medieval Roots (Kiss Attila, péntek 10:00 – 12:00, Kristó tanterem)
Narráció a filmben (Füzi Izabella, szerda 16:00 – 18:00, Auditorium Maximum)
Etnonyelvészet (Bíró Bernadett, Sipőcz Katalin, Szeverényi Sándor, szerda 16:00 -18:00, Mészöly Gedeon terem)
Finn nyelv 2. (Bíró Bernadett, Szeverényi Sándor, szerda 14:00 – 16:00, Mikola Tibor terem)
Mai udmurt kultúra (Suncova Katja, hétfő 14:00 – 16:00, Klemm Antal terem)
Sokarcú nyelvészet (Bakró-Nagy Marianne, szerda14:00 – 16:00, Kristó tanterem)
Pragmatika (T. Németh Enikő, szerda12:00 – 14:00, TIK Kongresszusi terem)
Szlavisztika 4. (több oktató tartja, hétfő 18:00 – 20:00, Kristó tanterem)


3.  Filozófia, művészettörténet, művelődéstörténet, vallástudomány és néprajz

A német idealizmus és a 19. század filozófiája (Gyenge Zoltán, kedd 16:00 – 18:00, Petőfi épület I.)
A kép története I. A reneszánsz és a manierizmus (Gyenge Zoltán, kedd 18:00 – 20:00, Petőfi épület I.)
Oralitás és literalitás a populáris kultúrában (Dr. Frauhammer Krisztina, kedd 16:00 – 18:00, Bálint Sándor terem)
A középkori templomoktól a helynévtáblákig: a székely írás története (Sándor Klára, szerda 15:30 – 17:00, 107. tanterem)
Magyar nyelvű bibliafordítások a kora újkori Magyarországon - művelődéstörténeti megközelítésben (Zvara Edina, csütörtök 8:00 – 9:30, Kulturális Örökség tanszéki szeminárium terem)
Az iszlám civilizáció (Ferwagner Ákos, szerda 14:00 – 15:30, VII. tanterem)
Zsidók a Kárpát-medencében hagyomány és modernitás között (Fényes Balázs - Glässer Norbert, szerda 14:00 – 15:30, Bálint Sándor tanterem)
Bibó és a zsidókérdés (Balog Iván, kedd 16:00 – 17:30, Petőfi épület 223.)
Bevezetés a zsidó vallás történetébe (Dávid Nóra, szerda 10:00 – 12:00, Móra épület V.)
A zsidó Jézustól a keresztény Szentháromságig: eretnekségek és dogmák a késői Római Birodalomban (Odrobina László, péntek 14:00 – 16:00,  Móra épület 12.)
Bevezetés az európai etnológiába (Dr. Varga Sándor, szerda 16:00 – 18:00, Bálint Sándor tanterem)
A Tisza néprajza (Dr. Mód László – Simon András, hétfő 14:00 – 16:00, Bálint Sándor tanterem)

 
  EZÜSTHAJ FILMKLUB FEBRUÁRI MŰSORA
Klubvezető: Vörösné Séllei Emma

       Az előadások 14 órakor kezdődnek a Belvárosi Mozi
Zsigmond Vilmos termében

Febr.  06.     AZ IGAZI CSODA      113 perc, 2017.  
mb. amerikai film
Rendezte: STEPHEN CHBOSKY
Főszerepben: JACOB TREMBLAY,
JULIA ROBERTS, OWEN WILSON

Febr.  14.     VISZLÁT, CHRISTOPHER ROBIN  107 perc,  2017.
/szerda!/     mb. angol film
Rendezte: SIMON CURTIS
Főszerepben: MARGOT ROBBIE, 
DOMHNALL GLEESON

Febr.  20.     A LEGNAGYOBB SHOWMAN    99 perc, 2017.
mb. amerikai életrajzi film
Rendezte: MICHAEL GRACEY
Főszerepben: HUGH JACKMAN, ZAC EFRON

Febr.  27.     A LEGSÖTÉTEBB ÓRA   125 perc, 2017.
mb. angol életrajzi film
Rendezte: JOE WRIGHT
Főszerepben: GARY OLDMAN, 
KRISTIN SCOTT THOMAS

 


 

NEMZETÉPÍTŐ
MAGYAROK SZÖVETSÉGE


NEMZETPOLITIKAI KLUB  PROGRAMJA
Szeged, Pixel Bár az Anna kút sarkán! (Kossuth Lajos sgt. és Tisza Lajos krt. sarok)
Azt tapasztalom, hogy az emberben a felismert, de ki nem mondott igazság elkezd rohadni.” Balczó András

Február 05-én hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár: ismerkedés a Rovással, avagy a Szent István előtti időkben valamennyi magyar írástudó volt! Rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től
JUSTICE FOR HUNGARY!  -  EMLÉKREPÜLÉS 1981
Németh Zsigmond (USA) óceánrepülő visszaemlékezése
Házigazda: Bene Gábor jogász

Február 12-én hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár ismerkedés a Rovással, Rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től Nemzetépítő Klubunk Tagjainak (és minden érdeklődőnek) megbeszélése saját létünket érintő ügyeinkben. Devizahitelesek, országgyűlési képviselő választás, stb.

Február 19-én hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től Nemzetépítő Klubunk Tagjainak (és minden érdeklődőnek) megbeszélésesaját létünket érintő ügyeinkben. Devizahitelesek, országgyűlési képviselő választás, stb.

Február 26-án hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től Nemzetépítő Klubunk Tagjainak (és minden érdeklődőnek) megbeszélése saját létünket érintő ügyeinkben. Devizahitelesek, országgyűlési képviselő választás, stb.

Magyarok Szövetsége szegedi csoportja anemzeti sorskérdésekben való, azonnali együttműködésre, nemzetegyesítésre hív minden tisztességes magyart!

Politikai-hazugságmentes jövőt kell építenünk!                                                                                                                                           
Bene Gábor

 


 

2018. február 1. csütörtök, 15 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

„ESTI  FÉNYBEN”

 a Nap-Fény Fotókör Egyesület közös kiállításának megnyitója.

A tárlat 2018. február 1-től március 1-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Egész-ség Bár Klub program

Kulcs az igazi szabadsághoz!
2018. február 1. csütörtök 17.30 óra
Bibliotéka Egyesület Könyvtára Szeged, Kálvária sgt. 14.

A legnagyobb feladatomnak azt tartom, hogy minél több embernek tudjam átadni azt az ősi tudást, amit Dr. Ryke Geerd Hamer felfedezett és rendszerbe foglalt.
A Germán Gyógytudomány Tudományos Táblázat c. munkája alapján megtanulhatóak az alapismeretek, ami a legfontosabb tudás az életünkben,
hiszen hogyan élhetünk úgy a testünkben, ha nem ismerjük a működését? Hogyan is betegszünk meg?

Bárki megismerheti, megtanulhatja és alkalmazhatja, akár magán és a körülötte élő embereken is. Legfontosabb, hogy az ember megértse a szervezetében zajló folyamatokat, mert a félelem és a pánik görgeti a legnagyobb akadályt a „gyógyulás” illetve a felépülés elé! Ha ismeri ezeket az összefüggéseket, akkor megértheti a kapcsolatot agy – lélek – szerv szinten is.

Ha felelősséget érez Önmagáért, és vágyakozik az egészséges, szabad életre, akkor Önnek is itt a helye! Használjuk közösen az agyunkat, miközben választ kaphat Ön is a felmerülő kérdésekre!

Előadó: Fitor Zoltán, Germán Gyógytudomány tanácsadó és oktató

 

2018. február 1. csütörtök 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar
A JELI ARBORÉTUM

Magyarország Tündérkertje története 30 perces DVD vetítéssel
Vendégek: Bodor Zsófi és Bodor Miklós (fotók), Szabó István operatőr
Háziasszony: Barta Zsófia joghallgató

 

2018.  február 2. péntek 14 óra Károlyi Műterem Galéria (Károlyi u.)

VENDÉGSÉGBEN A BELVÁROSI RAJZKÖRBEN

Kass János Kossuth-díjas magyar grafikus, szobrász, bélyegtervező, kiváló művész.
„A Fej: fehér papír, itt három dimenzióban használva. – írja Kass János – Felejtsük el azt, hogy plasztikus: akár egy fehér lap, írhatunk, rajzolhatunk, festhetünk rá. Mindez csak technikai kérdés”
2018. február 2-án a Károlyi Műterem Galériában Kass János polisztirolból készült  feje lesz a modell, és a mi feladatunk lesz, hogy papíron megmutassuk, hogy "Mi van a fejben?"
Kass János  Fejek című zseniális sorozatában a  művészt  többek között Karinthy Ferenc, Radnóti, Kurtág, Reich Károly és Faludy feje is megihlette. A Juhász Ferenc költő körbeírta Mi van a fejben? című versével. A szegekkel átvert, a céltáblának használt, a konzervként kinyitható fej, a vérző, a meggyalázott, a megerőszakolt fej. A Fejek az 1970-es évektől szaporodva versben és prózában, illusztrációként és objektként, kiállításon és könyvekben szolgálva hordozzák az arctalan tömegből kiemelkedő alkotók gondolatait, műveit.

Zárásként  Juhász Ferenc versének sorai, amit egy Kass Jánostól kapott fejre írt:

Mi van a fejben

Írtam e verset tiszta lázban, 1972. júniusában,
hittel életben és halálban! Mert élet-halálban hiszek:
majd aki majd Földbe leszek.
Mert hiszek az Életben, és hisz Ki benne: nem szegény!
Sors, sorsom, áldott: nem szegény!
Sors, sorsom, áldott: kinevetsz? Adj kevesebb átkot, több virágot!
Mert velem általad üzensz!
Én tudom, tudom én:

Háziasszony: Ruszné Rácz Ildikó

 

2018. február 2. péntek 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

VÁLOGATÁS A KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ  FOTÓIBÓL

 Pigniczki Ágnes vetítése

Házigazda: Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

 

2018. február. 3. szombat  15 óra Szeged, Boldogasszony sugárút 15.,  a ház előtt.

Emlékezzünk Móra Ferencre 2018.


Február 8-án lesz Móra Ferenc halálának 84. évfordulója, mely alkalomra a MAI megemlékezést tat egyik legjelesebb polihisztorunk tiszteletére.
Mivel jelentősége, munkássága és főleg emléke még napjainkban is megingathatatlan, ezért a szomorú évforduló előtti szombaton összegyűlünk az utolsó lakhelyénél kiállított emléktáblánál és közösen emlékezünk meg életéről és végső napjairól. Korabeli dokumentumokkal és Móra utolsó napjainak elmesélésével tesszük színesebbé a programot.
Várunk mindenkit szeretettel.
A részvétel ingyenes.

Házigazda:  Monostori András irodalomtörténész

 

2018.  február 3. szombat 16 óra TIT Székház (Kárász u. 11)
ŐSSEJT AKTIVÁLÓ

A sejtállomány (szervrendszereink) megfiatalítása saját őssejtjeink aktiválásával

10 hónappal ezelőtt véleményezésre küldték el ezt a készítményt. Az első hazai tapasztalatok főleg idegrendszeri, és keringési betegségek látványos gyógyításáról szóltak. Én főleg gyógynövény készítményekkel kiegészítve alkalmaztam. Természetes anyagoknál eddig még ilyen látványos eredményt nem tapasztaltam. Ez az őssejteket aktiváló készítmény saját konkrét betegeimen is igen sokféle ízületi, immunrendszeri, idegrendszeri és szív-érrendszeri, vagy krónikus fáradtság problémánál hatékony volt. 148 kg-os barátomnak egy hét után javult, három hét alatt meggyógyult a térde, négy hónapja nincs fájdalma. Asztmás beteg gyógyszerek nélkül tünetmentes, stroke-os és SM beteg újra tud mozogni, sorolhatnám a legutóbbi sikereket. Minimálisra lehetett csökkenteni szteroid, vagy cukorbetegnél inzulin adagolást.  Az őssejtek aktiválásának nagyon jó hatása volt hormonológiai problémáknál, II. típusú cukorbetegeknél, és szinte minden esetben javította az erőnlétet, lelkiállapotot és alvásminőséget. Az egyik legmeggyőzőbb élményünk egy gyomorrákos beteg gyógyulása 4-5 hónap alatt. (Jelenleg az egyik legaktívabb tanácsadó, rengeteget dolgozik.)

Az eredményeknek és a havi vásárlásoknak köszönhetően  üzleti szempontból is érdekes. Mi a 37.ország vagyunk, ahova eljutott. Külföldre is lehet szállíttatni, Magyarországról megrendelve. 

Egy olyan faktorról van szó, amely az emberi magzatban is biztosítja a differenciálódást, és a fejlődést, regenerálódást. Később sajnos a meglévő őssejtjeink az ártalmak hatására egyre inaktívabbá válnak, és ebből a faktorból is kevés van a szervezetben.

Naponta tapasztalt, eddig elképzelhetetlen eredmények sarkallnak a munkára, és persze az a tény, hogy sokan még nem értik, minek köszönhető ez a fantasztikus hatás. Orvostanárként én magyarázom az országos és regionális rendezvényeken az élettani és biokémiai folyamatokat. 
  
ŐSSEJTAKTIVÁLÓ: 
Új, természetes alapanyagú készítmény, amely azokat a sejteket mozgósítja, amelyek:

1. FIATALÍTANAK,                                     2. GYÓGYÍTANAK
Az őssejtek születésünktől jelen vannak szervezetünkben, bármilyen sejtté tudnak alakulni.
Az első őssejtünk a megtermékenyített petesejt, amelyből minden szervünk kialakult.
Felnőttkorban is jelen vannak ezek a fiatalító/ gyógyító sejtek, csak szunnyadó állapotban. 
Ott vannak bennünk, csak meg kell szólítani, aktiválni kell őket. Az őssejtaktiváló kapszula és szérum igazi, orvosi áttörés.

Megújítja a sejtállományt, ezáltal megfiatalítja az emberi testszöveteket és szerveket!
- A sejtdifferenciálódást segíti elő. A sejtosztódás után jól funkcionáló sejtek képződnek.
- Feszesebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt, körmünk jobban növekszik
- A hajhagymák fiatalítása sűrűbbé, dúsabbá teszi hajunkat
- A belső elválasztású mirigyekre hatva, hormonális állapotunk javul, megszűnik egész sor női probléma!
- A készítmény hatásfokozója az összes természetes étrendkiegészítőnek, vitaminnak. 
- Javul az anyagcserénk, izmaink állapota feszesebb, tónusos lesz, testsúlyunk jó irányba változik.
- Pihentetőbb lesz az alvásunk, nappal jobb a közérzetünk, frissebbek vagyunk.
- A családban számos problémára megoldás lehet: szív- és érrendszer, idegrendszer, ízületek, immunrendszer,  cukorbetegség, gyermekkori betegségek. Autista gyermekeknél is határozott javulást tapasztaltunk több esetben is.

Némelyik tapasztalat megdöbbentőnek tűnik, de igaz, mivel saját szemünkkel láttuk, itthon, Magyarországon.  
Olyan munkatársakat keressünk főleg, akik biokémiai-anatómiai és spirituális szinten is foglalkoznak a gyógyítással. 

Az őssejt aktivátor, szó szerint megújítja a sejtállományt, ezáltal megfiatalítja az emberi testszöveteket és szerveket! Minden vitaminnak, aminosavnak, amit szedünk fokozza a jótékony hatását. Bár legtöbben csak önmagában szedik, mert így is pár nap alatt hat. Magyar tapasztalatok ezen a linken gyűlnek: http://elmondomneked.com/

Látványos hatása van az öregedési folyamatokra, elősegíti az agy tevékenységét, és a koncentrációt, növeli a szerotonin szintet, csökkenti a feszültségeket. (a kortizol szintre hat.) Idős embereknél és sportolóknál is növelte az izomtónust és az izomerőt, az állóképességet, egyszóval az energiaszintünket. Gyorsabb az edzés utáni regenerálódás.

Műsorvezető: Prekup Mária pszichológus

 

2018. február 5. hétfő 17 óra Somogyi Könyvtár földszint
FILMKLUB
Bubryák István filmválogatása.

„FESZTY-EK, AVAGY HONFOGLALÓ MARTOSIAK”

Vajon mi köze a Feszty családnak a kiváló söréről ismert felvidéki településhez, Ógyallához? Ismerik-e a martosi Bazsó Lídia sorsát? Miért olyan különleges a Kingyes-puszta?
A két évtizede forgatott dokumentumfilmben kibontjuk a Feszty-család igaz, a szlovákiai Vágvecsétől és Rehrnbeck Szilvesztertől egészen Ópusztaszerig vezető történetét, majd onnan kanyarodunk vissza a Feszty Körkép „ősalakjainak”,„fejedelemasszonyának” kies falucskájába, Martosra. Holtig tartó szövetség a Feszty-ek és - az antropológusok, valamint etnográfusok szerint - a legősibb magyar vonásokat őrző mátyusföldi település lakosai között.
A Feszty-leszármazottak a mai napig köztünk élnek…
56 perc
Rendező: Antala Zsuzsa, Nagy István
Operatőr: Kiss Róbert
Producer: Fehéri Tamás (†)
Gyártó: Fórum Film Alapítvány
A filmet bemutatja dr. Antala Zsuzsa

 

 2018.február 5.hétfő 17:00-18:00 TIT Székház (Kárász u. 11.)

TIT Szabadegyetem Élettan tagozat
Befőzés egészségesen -
Nem csak háziasszonyoknak

Napjainkban szerencsére egyre többen és tudatosan keresik a természetes alapanyagokból készült, egészséges ételeket. Az este folyamán számtalan gyakorlati tanácsot és praktikát hallhatnak az érdeklődők, ahhoz hogy hogyan készítsünk egészséges, tartósítószer és adalékanyag mentes zöldség és gyümölcs készítményeket, akár cukor felhasználása nélkül.
Főbb témák: Tartósítási módszerek- Tartósítószer mentes befőzés- Cukor mentes befőzés- Gyorsan és okosan (befőzési tanácsok) a végén pedig lehetőség lesz kötetlen beszélgetés keretében kérdezni is. Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

Előadó: Rácz Erika - "Befőzde" vállalkozás alapító tagja

 

Február 5. hétfő 18 óra Bibliotéka Könyvtár (Kálvária sgt. 14.)

Mindennapi álarcainkon túl...
Mutasd meg Önmagad!

Előadók: Kovács Angéla - Rutai Tünde

Az Access Consciousness® módszerét,  eszköztárát arra fejlesztették ki, hogy nagyobb tudatosságot teremtsen az életben és a világban,
hogy ítéletmentes, fix nézőpontoktól mentes térbe juttasson el, amit például a természetben élhetsz meg.

Gyere el és gyűjts be néhány egyszerűen használható eszközt, amivel megállíthatod ezt az őrületet,humorral ,könnyedséggel .
Kinek a szerepei mögött bujkálsz?
Csodálkozol, ha nem működik?
Te mit szeretnél az életedben?
Hogyan teremtenéd meg Önmagad könnyedén?
Mennyi örömöt szeretnél az életedbe? 
Mennyire szeretnél megszabadulni az életed drámájától?

 

2018. február 5. hétfő 19 óra SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay terem (Tisza L. krt. 79-81)

 SZABÓ MARCELL ZONGORAHANGVERSENYE

 Műsor:
Bartók: 2 román tánc OP.8/a
Debussy: 3 Prelűd
Elfeledett képek
Sosztakovics: Esz-moll
Preludium és fúga
Rakmanyinov: 3 prelűd

 

2018. február 6. kedd 14 óra. Rókusi fiókkönyvtár (Vértói út 5.)

Jer, jer kikelet, / seprűzd ki a hideget,
ereszd be a meleget, / dideregtünk eleget!

 Vízkereszttől - Hamvazószerdáig, avagy mit jelent a farsang?

A Somogyi-könyvtár Íróklubja farsangi jókedvvel és szeretettel vár minden irodalomkedvelőt felolvasó délutánjára.

 

2018. február 6. kedd  14 óra Domaszék
KIRÁNDULÁS
Árendás virágok Domaszéki üvegházban

Időpont: 2018. február 6 kedd, 14 óra
Megközelítés: Domaszéki autóbusszal az autópálya előtti megállónál kell leszállni, onnan gyalog, balra a széles úton üvegházig menni.
Mottó: Tavasz a télben
Házigazda: Árendás Csilla tulajdonos, a Nemzeti Emlékkert szponzora.
Szervező és a látogató csoport vezetője: Szilágyi Árpád 70/528-0847

 

Minden kedden jóga

2018. február 6. kedd 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3. )

JÓGA A HELYES TESTTARTÁS

Jóga minden korosztályhoz szól, megtanít a helyes testtartásra, amely így  minden- napjaink részévé válik. Jóga több ezer éves tanulmányok nyomán fejlődött.A mozgást megfigyelve dolgozták ki  az ászanák rendszerét.Jógának sok-sok irányzata van, én az életmód jógát oktatom, hogy megértsük önnön lényegünket. A jógagyakorlatok megnyújtják az izmokat, inakat és elősegítik a méregtelenítést.
Jógához az elme a test és lélek együttműködése szükséges. Nincs életkorhoz kötve és teljesen mindegy, hogy ki   mikor kapcsolódik a csoporthoz, mivel mindenki saját magához képest fejlődik.  

Tanít: Polcznerné Rózsa jógaoktató      /70-3255139 /

 

2016. február 6. kedd 18 óra SZTE Jogi Kar (Tisza L. krt. 54)

Szeged a szabadságharc fővárosa

Szeged a Szabadságharc Fővárosa. Három hét a Szabadságharc történetéből (1849. július 11-augusztus 5-ig) és a szőregi csata

A könyv dokumentumgyűjtemény, a fenti időszakban keletkezett levelek, újságcikkek, országgyűlési jegyzőkönyvek, helyhatósági ülések jegyzőkönyvei időrendbe szedett gyűjteménye. Összedolgozva mindez az egyes szereplők memoárokban leírt visszaemlékezéseivel. 15 éves gyűjtő munka eredményeként született meg az a kötet, amelyet 1998-ba a Szabadságharc 150. évfordulójára adtak ki. A jelenlegi kiadás változatlan utánnyomása a 20 évvel ezelőttinek.

Előadó: Dr. Vass László ügyvéd
Szervező: Dr. Gazda Gyula jogász

 

2018. február 7. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4)
Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei

Háziasszony: Ritz Judit főigazgató

 

2018. február 7. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u.
IDŐSEK AKADÉMIÁJA

9. előadás

Hány magyar Nobel díjas van?
Eloadó: Prof. Dr. Hannus István, egyetemi tanár

 

2018. február 7. szerda 15 óra Somogyi Könyvtár

Olvasókör

Orhan Pamuk: Fehér kastély

Haziasszony:  Palotásne Nagy  Éva

 


 

KÖZLEMÉNY

Az Arany János szellemi játék sikere után, 2018-ban újabb játékot szeretnénk rendezni.
Alkalmat ad erre Szeged egyik nagy fiának Dugonics András halálának 200. évfordulója, a róla történő tisztelgő emlékezés.
Kérjük a játékos kedvű kávéházi tagokat, velünk szimpatizáló, Dugonicsot tisztelő személyeket, intézményeket, vállalkozókat:
szerezzenek támogatókat, vagy adjanak támogatást, hogy a játékosokat díjazni tudjuk.
Dugonics-könyvekre, könyvutalványokra gondolunk, de más méltó támogatás is lehetséges.
Amennyiben megfelelő támogatás birtokában leszünk, indítjuk a szellemi játékot – hasonló formában, mint ahogyan azt legutóbb tettük.
A játék szervezője: Dr. Nagy Péter tel.: 62-321-409                       

 


 

2018. február 7. szerda 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3. )
Tánc a hosszú élet titka!

Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2018. február 7. szerda 17 óra SZAB Székház 110-es előadóterem (Somogyi u. 7.)

Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 16 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

29. Program: Németh Zsófia, Sófi-díjas gyógyszerészhallgató utazási élménybeszámolója: Málta

A vetítéssel illusztrált előadás keretein belül virtuális utazást teszünk Máltán, a Földközi-tenger közepén megbúvó kis mediterrán szigetországban. Egy vallettai körséta során megismerjük a főváros nevezetességeit, majd a tengerről is megcsodáljuk a város méltán híres látképét. Ellátogatunk a régi fővárosba, Mdinába, felfedezzük északon Bugibbát és a déli halászfalut, Marsaxlokkot. Elidőzünk Gozón, az északi szigeten, és hajóval felkeressük a híres filmhelyszínt, a Kék lagúnát is. Az eredeti utazás célja patikai gyakorlat szerzése volt, így a fürdőzések, a múzeumi látogatások, a vallási ünnepek, és a tömegközlekedés kihívásaink megismerése mellett az élménybeszámoló során betekintést nyerhetünk egy máltai gyógyszertár mindennapjaiba is.

  

Főnix Női Kör program
Élet korlátok nélkül

2018. február 7. Szerda 17.30 óra
Őrangyal Gasztroház Vegetáriánus Éterem Szeged, Szent Mihály u. 1.

Vidám beszélgetés, boldog együttlét önmagunk őszinte felvállalásával, megélt tapasztalataink megosztásával.
Bárki velünk tarthat, mindenkit szertettel várunk!!!!
Közös meditáció most sem marad el.
Háziasszony: Berente Tímea

 

2017. február 7. szerda 18. óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
A Bibliai Szabadegyetem  előadás sorozata

BEVEZETÉS AZ ÓSZÖVETSÉGBE

Előadó: Tokics Imre  

A Bibliai Szabadegyetem két évesre tervezett előadás-sorozata februárban ismét elindul Szegeden. Hetente egy alkalommal, szerdánként egy-egy bibliai könyvvel ismerkedhetnek meg a Szentírás iránt érdeklődők, egy kb. egy órás előadás keretében.
A Bibliai könyveket teológusok, lelkészek mutatják be, igyekezve a régi szövegek megértését úgy segíteni, hogy a könyvek keletkezésének történelmi hátterére is kitérnek, és a mai ember számára is elérhető közelségbe hozzák mind a történetek szereplőit, mind azokat a hétköznapi és nem hétköznapi eseményeket, amelyeken keresztül végső soron Istennek a mai ember számára is szóló üzenetét megérthetjük.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, azokat is, akik általános műveltségüket szeretnék gyarapítani, azokat is, akik most először szeretnének közelebb kerülni a Biblia megismeréséhez és megértéséhez, és azokat is, akik már olvassák a világ egyik legnagyobb példányszámban kiadott „bestsellerét”, és további gondolatokat szeretnének kapni eddigi tudásuk elmélyítéséhez.
A szabadegyetem mindenki számára nyitott és ingyenes.

  


 

Tanfolyam a legkorszerűbb digitális eszközökkel filmet készítő alkotóknak

         Még az 1960-as évek elején a klinikák kaptak egy 16 mm-es kamerát, hogy filmre vegyék a műtéteket. Dr Németh András meglátta, hogy ez az új eszköz  kiválóan alkalmas arra is, hogy művészi alkotásokat hozzon létre, és rövidesen országosan elismert filmes is vált belőle. Ő indított elsőnek filmes tanfolyamot Szegeden (helye a mai Kálvária sugárúton lévő Bibliotéka volt),  és ezen , több mint kétszáz filmet kedvelő alkotó jelentkezett, s közülük számos neves és díjnyertes alkotó került ki.
A 70-es évek végén a  Juhász Gyula Műv. Házban kaptak helyet a filmesek. Amikor Péter M László átvette a filmesek klubját, akkor új alapokra helyezte a filmkészítés módját: sikerült rávenni az erre érzékeny tagokat,  hogy a filmezés nem elsősorban technikai kérdés, hanem inkább esztétikai. Minden évben rendeztek filmes tanfolyamokat, amelynek révén újabb tagokkal bővült az amatőr filmesek tábora, s újabb és újabb díjnyertes alkotásokkal öregbítették a szegedi filmesek hírnevét. Háromszor kapták meg a Kiváló Együttes kitüntetést, és számos emlékezetes filmmel gazdagították a magyar független filmes mozgalmat.
Jelenleg a számítógépes világban a korszerű digitális kamerák révén már nincs szükség drága nyersanyagra, nem kell előhívással bajlódni. Viszont sok emberben felmerül az igény, hogyan lehet pl. az úti filmet,  vagy a családi filmet úgy elkészíteni, hogy az élvezhető, érdekes – és még mellé művészi is legyen.
Ezért szeretnének , a  még élő  szegedi amatőr filmesek hosszú évek során ismét elindítani egy tíz foglalkozásból álló tanfolyamot, amelyben a mai korszerű eszközökre alkalmazható filmkészítést tanulhatnának a résztvevők. Az előadásokon  megismerik a helyes kamerakezelést, a filmes képalkotás technikáját, a  fényhatások  hangulati szerepét, a montázs esztétikai formáit stb. A foglakozások felépítése elsőnek az elmélet megismerése, amelyekhez az ideillő ismeretterjesztő filmeket is vetítünk, s ezt követően  a résztvevők már régebbi díjnyertes filmek bemutatásával és elemzésével megismerik pl. a dokumentumfilmek, családi filmek, úti filmek stb. készítésének elméleti és gyakorlati módját. A számítógépes  vágásra, lemezre való írásra szintén gyakorlott szakemberek fognak  gyakorlati tanácsokat, ismereteket  adni.
A tanfolyam elméleti részét vinné Péter M László, aki  az  SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Honor Pro Meritis címmel is jutalmazott nyugdíjas tanára, a Magyar Függetlenfilmes Szövetség Aranyszarvas Díjjal kitüntetett neves alkotója.  (Könyve és filmje is megtalálható a GOOGLE –ban  Péter M László nevet beütve.)
A technikai rész vezetője pedig Balogh Ferenc Aranyaszarvas Díjas  ismert független filmes, szegedi filmesek jelenlegi klubvezetője, aki ezen a téren országosan is elismerten a legjobb szakember.
A tanfolyam helye a Kálvária sugárúti Bibliotéka, ( pontos címe: Bibliotéka Egyesület, Kálvária sugárút 14.) az első foglalkozás időpontja pedig  2018. február 7. szerda 18 óra,        
Hetente következik a hivatalos tanfolyami foglalkozás, és utána a 60-as, 70-es, nyolcvanas évek művészi szegedi amatőr filmeit vetítjük, amelyben feltárulnak az akkori idők tájai, a régi Szeged,  az embereivel, az eseményivel, az egész miliővel. Valamennyinél elemzéssel példát kapnak a résztvevők, milyen momentumok adták a film művészi értékét,  mi volt az akkori zsűri megjegyzése.              
Az első foglalkozás időpontja 2018. február  7. szerda 18 óra . Témája:
A mozgóképkultúra története. Hogyan alakították ki a film történelem nagy  egyéniségei - Lumiere, Melies, Griffith, Eiseinstein, Renoire, Sica, Truffaut stb  a 20. század hetedik művészetnek nevezett új ágának, a filmművészetnek kifejező kultúráját. Mindezt mozgóképpel illusztrálva láthatjuk, a hozzá megfelelő alkotásokat vetítve.
2. foglalkozás: 2018. február 14. szerda 18 óra
A technikai eszközök fejlődése. A kezdetleges kézzel forgatott kamerától - amelyet megfordítva vetítőként használtak - hogyan fejlődött ki a mai HD rendszer, az egyszerű állványból hogyan jutottak el pl. a drónokig vagy a vadlúdra szerelt kameráig, s a filmnyersanyagtól a digitális képrögzítésig. 
3. 2018. február 21. szerda 18 óra
A filmkép, a plánok rendszere. Egy kép struktúráját a festészetből ismerjük: előtér, középtér, háttér. A film viszont az új kifejezése miatt megalkotta a superplan, a premierplán, a totál-plánok rendszerét. Ezek esztétikai szerepét, az egyes plánok váltásának szabályait ismerhetik meg a filmesek. 
4. 2018. február 28. 18 óra.
A fény, a megvilágítás szerepe. A harmincas évek amerikai filmjei világosak, mert optimizmust, derűt, hependet sugároznak, viszont ugyanez időszakban a francia film sötét megvilágítást kap, hisz más a célja.
5. foglalkozás  2018. március 7. szerda 18 óra
A  vágás, a montázsok rendszere - Hogyan lehet pl. a párhuzamos vágással egyszerre két helyszínem játszódó eseményeket váltva bemutatni, hogyan lehet ezt a feszültség érdekében fokozni. Az eisensteini montázst hogyan lehet az összefüggések megláttatása érdekében használni? 
6. foglalkozás március 14. szerda 18 óra
A hang, a zene a filmművészetben .
7-8. foglakozás  március 21. és március 28. szerda 18 óra
A film műjajai: játékfilm, dokumentumfilm, természetfilm, burleszkfilm, animációs film, családi események filmje stb.
9. április 4. szerda 18 óra
Filmkészítés gyakorlatban .
10. záró foglalkozás: április 11.
Tanfolyamzárás, a résztvevő tagok filmjeinek bemutatója.
A tanfolyamra jelentkezni lehet a foglalkozások és a vetítések helyszínén Kálvária sgt 11-13. Bibliotéka Egyesület.
Részletesebb felvilágosítás kaphatnak a 06 70 770 56 45  telefonon. Szeretettel várják a szervezők az alkotókat.

 


 

 


 

2018. február 8. csütörtök 16. 30 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

LISZT FERENC SZEGEDI NÉZŐPONTBÓL

Dr. BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató előadása
Juhász Gyula írta Liszt Ferenc emlékezete című versében: „S ha bús hazád sorsán könnyítni kellett, / Könnyet törülni, vigaszt önteni, / Te jöttél s mély zenéd összhangja mellett, / UjAmphion, épültek kövei, / Tanúk rá Pest, Pozsony, Szeged, amelynek / Vészét túlzengte büszke zongorád, / Mely szabadságot hirdetett s szerelmet / S bánat nyomán művészet mámorát.” (…) Mit tett Liszt Ferenc Szegedért a nagyárvíz (1879) idején? Liszt hazafias kötelességének tartotta a szegedi árvízkárosultak segítését. Az 1879-es kolozsvári, budapesti és bécsi koncertjeinek bevételét küldte a szegedieknek. A ReviveSzégedin!és a SzegedyCsárdás című műveit Szegednek ajánlotta. Azt ezt övező részletek is megvilágítást kapnak. Liszt Ferenc kultúratörténeti emlékezetéről szóló előadásában Bogoly József Ágoston a zeneszerző életművéből jelentős fölismerésként emeli ki a mára átmutató jelenségeket. Liszt zenéjében a különálló művészeti ágak egymásba kapcsolódó áramlását hangsúlyozza. A zene hatását zongorajátéka közben élénk testbeszéddel felerősítő Lisztről Bogoly megállapítja, hogy egyik első kezdeményezője volt az intuitív stíluskommunikáció megjelenítő eszköztárát alkalmazó hangversenytermi előadóművészi magatartásnak. 

 

2018. február 8. csütörtök 18 óra SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

Magyarország kapcsolatai az arab világgal
Könyvbemutató
A szerző: Prof. J. Nagy László
A beszélgetőtárs Ferwagner Péter Ákos egyetemi docens.

 

2018. február 9. péntek 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar 208-as terem(Tisza L. krt. 54.)

Mi a Te utad? Mi a Te tüzed?

(előadás)

Egy órában nem mondom azt Neked, hogy megváltjuk a világot. Azt viszont garantálom, hogy Te másképpen fogod látni a világot, és a benne elfoglalt helyedet.
Minden ember életének oka van, és tartozol önmagadnak annyival, hogy megkeresed, hogy mi az, ami beteljesíti az életed, mi az, ami boldoggá tesz.
Minden színesebbé, ragyogóbbá válik, ha megtalálod a helyed, amikor azt mondhatod: „Igen, megérkeztem, a helyemen vagyok! Otthon vagyok a világban, az életemben!”
„A két legfontosabb nap az életedben az, amikor megszületsz, és az, amikor megtudod, miért.” /Mark Twain/
Szeretettel várlak az ingyenes előadásomra!
Az előadást tartja: dr. Magyar Lóránt - NLP mester, orvos-mentálhigiénés szakember és lelkipásztor.
Háziasszony: Dr. Elekszay Mária jogász

 

2018. február 9.  péntek 17 óra Kisbakter Étterem (Vasutas Sportpálya, Kossuth L. sgt.)

MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁTH MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellet

 

2018. február 9. péntek 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó (Tisza L. krt. 54.)

FATIMA - Spanyolország

Kovács Mária DVD filmvetítése

Házigazda: Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

 

2018. február 10. szombat 16 óra Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
„Fiatal Énekes portrék - 22. rész”

Ezen a délutánon Oláh Maja fiatal énekes és dalszerző lép színpadra szabadon választott és általa írt  dalaival. Maja a Talent Énekstúdió egykori tagja ma már felnőttként egy sokoldalú, érett igazi színpadi csillag lett. Mosolyával, kedvességével színpadi alázatával s nem utolsó sorban tehetségével már az első pillanatban megnyeri a közönség szívét.
Szeretnénk, ha kedves vendégeink egy kellemes estet töltenének el társaságában…))
Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel…))
Stúdióvezető: Györkey László  – infó: 20-9936-782 – Web: http://talentstudio.glb.hu

 

2018. február 12. hétfő 17 óra Somogyi-könyvtár, Klubterem (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 19 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 17 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

  1. Program: Szili Petra Éva, Sófi-ösztöndíjas biológushallgató

Vendég: Szili Petra Éva, Sófi-ösztöndíjas biológushallgató (SZTE, TTIK)

Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Szili Petra Éva 1993-ban született Kaposváron. Már általános iskolás korában elkötelezte magát a biológia mellett, aminek eredményeképp több országos tanulmányi verseny győztese volt, 2012-ben pedig Szingapúrban képviselte Magyarországot a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián, ahol bronz minősítést ért el. Gimnáziumi tanulmányait a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban végezte, és elnyerte iskolája két legnagyobb elismerését: a Munkácsy-díjat tanulmányi, a Zelenik-díjat pedig művészeti és közéleti tevékenységéért.
Egyetemi tanulmányai kezdetével költözött Szegedre, és a Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus alap- és mesterdiplomát. Egyetemi tanulmányai alatt megőrizte a minőség iránti elkötelezettségét, magas tanulmányi átlaga mellett a kutatói életbe is korán bekapcsolódott. Számos elismerésben részesült, többször nyert köztársasági ösztöndíjat, és részesült miniszterelnöki ösztöndíjban is. Kutatásait az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatásával végezte, 2013. óta pedig a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány Szent-Györgyi Hallgató ösztöndíjában részesül, biológushallgatók között elsőként nyerte el ezt az elismerést. Országos Tudományos Diákköri Konferencián második helyezést ért el, kutatói eredményeit pedig már több nemzetközi konferencián is sikerrel képviselte, hamarosan első társszerzős publikációja is megjelenik. A SZTE Sófi Alapítvány kétszeres különdíjasa, valamint a Biológus Mesterképzés kategória győztese, és a Szegedi Tudományegyetem Tehetséglistájának arany fokozattal kitüntetett tagja.
2015. óta dolgozik Pál Csaba laboratóriumában, ahol az antibiotikum-rezisztencia kialakulását kutatja megbetegedéseket okozó baktériumokban. A graduális képzés végeztével tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem PhD hallgatójaként folytatja.
Szakmai életén kívül szerteágazó az érdeklődési köre: szenvedélyes könyvmoly és könyvgyűjtő, hobbiíró, egy amatőr zenekarban énekel, valamint fotózik is.

 

2018. február 13-án, kedd 15 óra Bibliotéka Könyvtár (Kálvária sgt. 14.)
Rejtvényfejtő verseny

A rendezvényt vezeti:  Budai István elnök-helyettes

 

2018. február 13. kedd 16 óra Somogyi Könyvtár
ERZSÉBET KIRÁLYNŐ SZISZI, ÉS FIA, RUDOLF TRÓNÖRÖKÖS ÉLETE

Előadó: Faragó Aurél Jánosné

 

2018. február 13. kedd.16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.)

JÓGA A HELYES TESTTARTÁS

Jóga minden korosztályhoz szól, megtanít a helyes testtartásra, amely így  minden- napjaink részévé válik. Jóga több ezer éves tanulmányok nyomán fejlődött.A mozgást megfigyelve dolgozták ki  az ászanák rendszerét. Jógának sok-sok irányzata van, én az életmód jógát oktatom, hogy megértsük önnön lényegünket. A jógagyakorlatok megnyújtják az izmokat, inakat és elősegítik a méregtelenítést.
Jógához az elme a test és lélek együttműködése szükséges. Nincs életkorhoz kötve és teljesen mindegy, hogy ki   mikor kapcsolódik a csoporthoz, mivel mindenki saját magához képest fejlődik.  

Tanít: Polcznerné Rózsa jógaoktató      /70-3255139 /

 

 2018.február 13. kedd 17 óra  TIT Székház  (Kárász u. 11.)

TIT Szabadegyetem Pszichológia tagozat
Lélekmegtartó kötelékeink - avagy a kötődés pszichológiájának mindennapi jelenségeiről
Előadó: Dr. Csomortáni Domokos Zoltán Klinikai szakpszichológus, pár-és családterapeuta
Életünk legelső pillanataitól kezdve éltető kapcsolatokba, közösségekbe növünk bele, épp ezért talán fel sem tűnik, mennyire fontos szerepet játszanak lelki működésünk kialakulásában. A kötődés egy olyan alaptényezője a léleknek, melynek színezete meghatározza azt, hogyan viszonyulunk a szüleinkhez, rokonainkhoz, később barátainkhoz, párunkhoz, a többi emberhez, sőt a munkánkhoz és a világhoz is. A kötődés minősége meghatározó a biztonság, reménység, kompetencia érzésünkre is, épp ezért széleskörű hatással rendelkezik a lelki jólétérzésünk kialakulására. És ami talán legfontosabb: a kötődés minősége 100%-ig szocializációs környezetünk hatására jön létre, épp ezért szülőként, nevelőként, társként hatalmas felelősségünk van abban, hogy a környezetünkben felnövekvők, élők egészséges lelki működést hozzanak létre. Kérjük kötődjenek hozzánk bizalommal, legalábbis rövid előadásunk idejére.

 

2018.  február 13.  kedd  17 óra Hungi Vigadó (Stefánia)
ROMANTIKUS SZÉP DALLAMOK

Igaz János zenész estje
Háziasszony: Zsótér Mária

 

Műsorváltozás:
2018. február 13. kedd, 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi  Kar 207-es terem (Tisza L. krt. 54.)

A magyarság anyagi és szellemi örökségének visszaszerzése
vitéz Siklósi András előadása

Ma, amikor annyian gyalázzák és rágalmazzák nemzetünket minden ok nélkül, talán nem árt – legalább dióhéjban – fölvázolni méltatlanul elfeled(tet)ett és meghamisított ősmúltunkat,
mert enélkül nem lehet sem igazi jelenünk, még kevésbé biztonságos jövőnk. A magyarság hajdan dicsőséges, legyőzhetetlen nép volt;
senkiéhez sem hasonlítható humánus világszemlélettel, tárgyi és lelki-szellemi kultúrával rendelkezett.
Szinte lehetetlen számba venni azt a gazdagságot, amelyet eleink az évezredek során fölfedeztek, kifejlesztettek, s önzetlenül megajándékozták vele az emberiséget.
A jelenkor nagy gondolkodói, az igazságos isteni törvények elkötelezett hirdetői zömmel tőlünk,
a mi jobb sorsra érdemes fajtánktól várják a kárhozatba zuhanó Európa és a többi kontinens megújítását és fölemelését.
Ahhoz azonban, hogy ennek a hatalmas küzdelemnek az élére álljunk, s másoknak is követhető példákat mutassunk,
mindenekelőtt vissza kell fordulnunk régi önmagunkhoz, meg kell tisztulnunk a ránk dobált mocsoktól,
s birtokba kell vennünk a századok során elrabolt és eltemetett közös nemzeti kincseinket.
Az előadás ehhez a leltározáshoz és felkészüléshez próbál megbízható ismereteket és eligazításokat nyújtani.


Házigazda: Gazda Gyula

 

2018. február 14. szerda 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.)
Tánc a hosszú élet titka!

Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2018. február 14. szerda 17 óra SZTE JGYPK Tudománytár (Boldogasszony sugárút 6.)

„A nemzet legelső napszámosa”, gróf Széchenyi István

„Előttem tehát semmi egyéb czél nincs, egyedül csak hazánk virágzása s előmenetele” – írta Széchenyi 1828-ban. Nyugat-európai útjai során látottak és tapasztaltak arra ösztönözték a grófot, hogy hazája elmaradott állapotán segítsen, s erre megnyerje a nagybirtokos osztály tagjait.
Olyan nagyszerű alkotások létrejöttét segítette elő, mint a Magyar Tudós Társaság, a Pestet és Budát összekötő első állandó híd, az első gőzmalom, a Magyar Vasút Társaság, a Dunagőzhajózási Társaság, a Tisza és az Al-Duna szabályozása, a Magyar Játékszín, a Pesti Kaszinó.
Meggyőződéssel vallotta: „Remélem, sőt hiszem, hogy kezet fogva és vállat vetve, a magyar is felemelkedik egykor a civilisált nemzetek azon láncsorába, melly az emberiséget közelebb viszi az egekhez.”
Fáradhatatlan tevékenysége miatt joggal nyerte el „a nemzet legelső napszámosa” nevet. Jelenléte ma is érezhető, látható.

Előadó: Tábory Jánosné
A Széchenyi Kör programja

 

2017. február 14. szerda 18. óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
A Bibliai Szabadegyetem  előadás sorozata

MÓZES ELSŐ KÖNYVE

Előadó: dr. Fenyvesi Péter Pál

 

2018. február 14. szerda 18 óra  Agora Rendezvényközpont (Szeged, Kálvária sgt. 23. Látványlaboratórium, 2. emelet Szemináriumi terem)

Darwinizmus vagy kreacionizmus, evolúció vagy intelligens tervezettség?


Fel-fellángol a társadalmi hadakozás a fenti fogalmakról, tudományos és áltudományos érvekkel vitatkoznak a szembenálló táborok, hiszen legalábbis a földi élet, de akár az egész világ létrejöttének módja áll a viták középpontjában. Súlyos és fontos filozófiai kérdés ez, nem meglepő, hogy különböző ideológiák próbálták vagy kihasználni, vagy épp támadni a természettudományok e területen halmozódó eredményeit. Charles Darwin február 12-ei születésnapja a tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe, ennek alkalmából igyekszünk egy kis rendet vágni a köztudatban lévő fogalomzavarban, például tisztázni azt, hogy az evolúció miért nem elmélet, az intelligens tervezettség elmélete miért csak egy bújtatott kreacionizmus, és az evolúciós elméletrendszernek milyen fontosabb részei vannak.

Előadó: Dr. Györgyey János PhD; MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Növénybiológiai Intézet

Beszélgetőtárs: Moldován Norbert

A beszélgetéssel egybekötött előadás a Magyar Humanista Társaság sorozatának része.
Az előadást élőben közvetítjük, és utólag felvételről is megtekinthet

 


 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR

AudMax Esték

– azoknak, akik jobban szeretnék érteni hétköznapjainkat

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara az oktatói kiválóság alapján az ország
legjobb bölcsészkara – az SZTE karai közül a legjobb, az összes magyar felsőoktatási intézmény
összes kara közül pedig a harmadik. Küldetésünknek tartjuk, hogy azok a tudományos értékek,
amelyek itt Szegeden termelődnek, minél szélesebb körben megismerhetővé váljanak a befogadó
város, de akár Szeged szűkebb és tágabb környezete számára is. Ezért indítottuk el 2016-ban a
Bölcsész Szabadegyetemet – hogy nappalis kurzusainkra nem egyetemi polgárok is
jelentkezhessenek –, és ezért indítjuk most el a Város és a Bölcsészkar egymásra nyitását célzó
Bálint Sándor program újabb elemét, az AudMax Estéket.
Az AudMax Esték olyan tudománynépszerűsítő előadássorozat, melynek előadásait a Kar vezető
oktatói tartják saját kutatási területük témáiból, a legfrissebb eredményeket mutatva be a
nagyközönségnek kifejezetten népszerűsítő, nem szakembereknek szóló földolgozásban. A
tavaszi előadások témakörökbe rendeződnek, de egymástól függetlenek, tehát akkor is érdemes
ellátogatni rájuk, ha valaki nem tud egy témakör minden előadásán részt venni. Az elődások és
témakörök sokrétűek, mert egy-egy problémakört dolgoznak föl – előadóink között irodalmár,
történész, filozófus, régész, nyelvész egyaránt található.
Az előadások szerda esténként, 18:00 órakor kezdődnek, 60–70 percesek, és 20–30 perces
vita, beszélgetés követi őket. Helyszínük az Auditorium Maximum (Szeged, Egyetem u. 2. II.
emelet), a Bölcsészkar emblematikus, történeti értékű, s mint ősszel egy Nobel-díjas orvos
kéréséből kiderült – hogy itt adhasson elő – a magyar történelmet jól ismerőknek világszerte ismert
előadóterme.
Ha Ön is kíváncsi, a klasszikus műveltség és a megalapozott tudás hogyan segít értelmezni
mindennapjainkat, ha Önt sem az áltudományos maszlagok, az önjelölt guruk és az ezoterikus
blablák érdeklik, hanem valódi tudományos minőséget szeretne kapni érthetően előadva, várjuk az
AudMax Esték előadásaira!
Az előadásokról és előadókról részletes leírás olvasható a www.arts.u-szeged.hu/audmax oldalon.
Szeretettel várjuk Önt is az előadásokra!

 

A 2018. tavaszi szemeszter előadásai
ÁLLATSÁGOK
február 14. Előjön-e a medve – az irodalomban – Szörényi László
február 21. Machiavelli és az olasz reneszánsz szamárságai – Vigh Éva
HUNOK LEGYÜNK VAGY MAGYAROK?
február 28. Honfoglalás kori temetők – Révész László
március 7. Ki kicsoda a steppén? Ázsiai hunok, európai hunok – Felföldi Szabolcs
március 14. Mi micsoda az archeogenetikában? – Mende Balázs
március 21. Hunor s Magor – két egytestvér? – Sándor Klára
A MŰVÉSZET SZÜLETÉSE
április 4. Mítosz és művészet – Gyenge Zoltán
április 11. Művészet és okkultizmus – Szőnyi György Endre
április 18. Sátáni képek – a Gonosz a művészetekben – Pál József
KRUMPLILEVES ÉS SZOMSZÉDOK: A KÁDÁR-RENDSZER IDEOLÓGIÁJA
április 25. Luxus-e a szociálpolitika? A jóléti állam nálunk és más társadalmakban –
Tomka Béla
május 2. Fejlődés-szimbólumok: verseny az űrben és a konyhában – Kalmár
Melinda
május 9. A Szomszédok mint (tele)regény és mint valóság – Szilágyi Zsófia

 


 

 2018. február 15. csütörtök 16 óra Újszeged, Liget, Plébánia

ÉLETPÁLYÁK

Célokról, útkeresésekről, hivatásról

Vendég: Veréb István a Laudetur  Kiadó igazgatója
Beszélgetőtárs: Dr. Szalay István volt egyházügyi államtitkár
Házigazda: Thorday Attila plébános

 

2018. február 15. Csütörtök 17 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

28 éves a Maszk!

Vendégek: Martinkovics Katalin és Balog József a színház vezetői.
Beszélgetőtársak prof. dr. Baradnay Gyula és Tráser László.

 

2018. február 15. csütörtök  18 óra  Őszidő Idősek Otthona (Zákány utca 25.)
Paprikás dobozok

Bálint Mihály bemutatja gyűjteményét
Beszélgetőtárs: Dr. Szalay István matematikus
 Szeged ipartörténetéből kevés kézzelfogható emlék maradt meg. Ezek közül adódott a város korábbi történetében jelentős szerepet játszó paprika csomagolásának még összegyűjthető darabjai.
A bádogdobozos csomagolás az 1800-as évek végétől 1950 körülig volt használatban. Ezután már emellett egyre nagyobb szerepet játszik a papír és műanyag alapú áruvédelem.
A jelzett időszak alatt 100 különféle dobozba csomagolták a paprikát. Változott időközben a doboz előállító cég is, ami a csomagoláson apróbb – nagyobb változtatást hozott.
E drága csomagolás a kiváló minőségű fűszer áruvédelmét biztosította.
A dobozokat Licsicsányi Ilona értő segítségével mutatom meg Önöknek.

 

2018. február 15. csütörtök 18 óra NOVOTEL Szeged

Mesék az Erőről...

Dezső Csaba Péter

BUDDHA -TÉR...

A hiány hiánya... 
Az igazi materializmus...
A fától az erdőt...

Mindenkit szeretettel várunk.

 

2018. február 15. csütörtök 18.30 Őszidő Idősek Otthona (Zákány u. 25.)

A közéleti kávéházban folytatódik
Dr. Müller Károly
előadás sorozata

Életmód állatorvosi szemmel

A “szépkorúak” áthúzódó vétkei...

 

2018. február 16. péntek 16 óra  SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)
A robotok, önvezető járművek jövőben betöltött szerepe a mindennapi életünkben
Előadó: Kiss Tivadar joghallgató

Ki fog felelni akkor, hogyha ezek a járművek kárt okoznak? Milyen munkakörök, állások foroghatnak veszélyben? Milyen gazdasági vonzata lesz az elterjedésüknek? Ezek a kérdések csak töredékét teszik ki annak, amelyek egy átlag ember fejében a téma kapcsán megfogalmazódhatnak. Míg a nagyobb, de akár kisebb gyártók már évtizedek óta előszeretettel használnak automatizált berendezéseket különböző feladatok elvégzésére, addig a mindennapi felhasználása a robotoknak és önvezető járműveknek jóval hosszabb elterjedési időt igényel. Manapság különös figyelmet vívtak ki azonban a hazai, illetőleg nemzetközi sajtóban is hétről-hétre a különböző automatizált járművek. Fejlődésük rohamléptekben zajlik, éppen ezért hatványozottan fontos az, hogy a kérdéssel foglalkozzunk, hiszen az automatizált jövő szinte mindannyiunk ajtaján kopogtat, mely felett képtelenség szemet hunyni. 

 

2018. február 16. péntek, 17 óra Szeged-Kiskundorozsma, Helytörténeti és Kulturális Szalon (Negyvennyolcas u. 1.)

 BÁLINT-NAPTÓL VALENTIN-NAPIG, KÖNNYEDÉN

                       Zenés est, jókedvvel és humorral
Klarinét- és citerazene, ének, finom sütemények, üdítők és vidám fellépők várják a tisztelt közönséget.
Bálint-naptól Valentin-napig, könnyedén címmel az est elején rövid kultúrtörténeti bevezető hangzik el. Magas hőfokú érzelmet, szerelmet idéző világslágereket hallhatunk klarinéton. Vidám párbeszédes jeleneten mulathatunk, kedvünkre. Citera és ének fokozza a jókedvet. A rendezvényt a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezi.
Házigazda: Deli Albin és családja

 

2018. február 16. péntek 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi  Kar (Tisza L. krt. 54)

A Múltunkról!

Nézzük csak meg, hogy mit csinált a hollós királyunk és a serege, 1475 őszi-téli napjaiban az Úr 1476 évének Február 15-én, elfoglalja Szabács várát Mátyás király.
Mi történt az 1849. február 9-én Bem József honvéd tábornok vezette Piski csatában.
Nem feledjük február szülötteit: Hunyadi Mátyás, Bolyai Farkas, Jókai Mór, dr. Bobula Idára, Csoóri Sándorra, gróf– Batthyány Lajosra, Mihalik Kálmán és Csanády Györgyre. Valamint Sajó Sándor, Wass Albert és Márai Sándor elhunytáról.
Segítségünkre lesznek gyerekeink, unokáink és az Őserő Dalárdánk is, mint mindig.

Házigazda. Fazakas S János

 

 2018. február 16. péntek  18 órától a Zöld Terasz   (Földvári u. 3.)

 Farsangi Batyus Bál

Fellének : Mizsei Zoltán és a Accord-diák harmonika zenekar

és   Szűcs László bűvész

Házigazda : Mizsei Zoltán  harmonikás

Jelmez verseny a legjobb jelmezesnek Szondi Ildikó ad át ajándékot  !

 

2018. február 16. péntektől 23-ig Deszk Faluház

NEMZETISÉG NAPOK DESZKEN

Bemutatkozik a Szerb gasztro-kultúra
Közreműködik Bánáti Tánc Együttes
A részletes programról a Faluház honlapjáról tájékozódhatnak.

 

2018. február 17.  szombat 16 óra TIT Székház (Kárász u. 11)
ŐSSEJT AKTIVÁLÓ

A sejtállomány (szervrendszereink) megfiatalítása saját őssejtjeink aktiválásával

Műsorvezető: Prekup Mária pszichológus

Részletes leírás a február 3-i programnál található.

 

2018. február 18. vasárnap 15 óra AGÓRA (Kálvária sgt. 23.)
Nóta délután

 Dr. Kikli Tivadar Magyar Nótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Közhasznú Egyesülete
Önök kérték

címmel rendezi a hagyományos nótaestjét az Agorában,
amelyen fellépnek az egyesület tagjai:

Kurina Irén,
Mészáros Tóth Piroska,
Makói Varga Anna,
Orodán Rozika,
Lévai László,
Fodor Károly,
Gyuris Imre,
Papp Lajos,
Polgár Gábor 
a Szegedi Nemzeti Színháztól, Toronykőy-Horák Renáta.
Kísér Kecskés Sándor prímás cigány zenekarával.
Jegyek az Agorában kaphatók, tíz személy csoportos megrendelése esetén a nyugdíjas egyesületeknek kedvezményt biztosítunk!

 

2018. február 19. hétfő  18 óra Zöld Terasz (Földvari u.3.)

Daily swing

A zenekar tagjai: 
Bőgő: Tihanyi Ádám
Hegedű: Lengyelné Domány Anikó
Gitár 1: Farkas Mihály
Gitár 2: Benyovszky István

 Belépés díjtalan

 

2018. február 19. hétfő 18 óra Fasor Vendéglő (Újszeged, Bérkert u. 54.)

GÖRÖG SZIGETEK A TÖRÖK RIVIÉRA PARTJAINÁL
RODOSZ A ROZSAK SZIGETE ES KISTESTVERE, SZIMI SZIGET

Előadó: Savanyáné Fejes Ágnes

Házigazdák: Dr. Abonyi Mária jogász
Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

 

2018. február 20. kedd.16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.

JÓGA A HELYES TESTTARTÁS

Jóga minden korosztályhoz szól, megtanít a helyes testtartásra, amely így  minden- napjaink részévé válik. Jóga több ezer éves tanulmányok nyomán fejlődött.A mozgást megfigyelve dolgozták ki  az ászanák rendszerét.Jógának sok-sok irányzata van, én az életmód jógát oktatom, hogy megértsük önnön lényegünket. A jógagyakorlatok megnyújtják az izmokat, inakat és elősegítik a méregtelenítést.
Jógához az elme a test és lélek együttműködése szükséges. Nincs életkorhoz kötve és teljesen mindegy, hogy ki   mikor kapcsolódik a csoporthoz, mivel mindenki saját magához képest fejlődik.  

Tanít: Polcznerné Rózsa jógaoktató      /70-3255139 /

 

2018. február 20. kedd 18 óra SZTE Állam és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

INDIA

Dr. Szabados László biológus kutató vetítése

 

2018. február 21. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4)
Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei

Háziasszony: Ritz Judit főigazgató

 

2018. február 21. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u. 1.)

IDŐSEK AKADÉMIÁJA 10. eloadás

A modern balett
Eloadó: Juronics Tamás, Kossuth-díjas
táncművész
Közreműködnek a Szegedi Kortárs Balett tagjai

 

2018. február 21. szerda 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3. )
Tánc a hosszú élet titka!

Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban.
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2017. február 21. szerda 18. óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

A Bibliai Szabadegyetem  előadás sorozata
MÓZES MÁSODIK KÖNYVE

Előadó: Zámbó Zoltán

 

2018. február 21. szerda. 16. 30 óra (Szeged, MÓRES, Híd u. 6.)
Barangolás a Táplálékországban

Az ÉT-REND egyesület küldetése továbbra is a "Táplálkozásból származó allergiák megelőzése"! 
CÉL: Szemléletmód váltás és védelmet biztosítani azon személyeknek, akik a " táplálkozásból származó allergiák jótékony hatását" élvezik!
Szeretettel várjunk Önöket az ÉT - REND egyesület programjára!
! /Szeged város lakosai részére Szemléletváltó  Előadás sorozatot indítunk!/
Sorozat II. : Hogyan vegyem fel az allergia elleni a HARCOT? Kitől várhatok segítséget?
Előadó :Tokodiné Kun Zsuzsanna fejlesztőmérnök:
Közhasznú Szolgáltatásaink:
Tanácsadás havonta az első hét szerda 16 óra / Helyszín :Szeged, Kálvária sgt.23. AGÓRA/
Klubfoglalkozás: havonta a harmadik hét csütörtök17 óra / Helyszín Szeged,Kálvária sgt. 23. AGÓRA /
Iskolai Programok: Családi életre nevelés ,IFI akadémia,Esélyegyenlőség,Mozgáskultúra -Sport,
Szülők Fóruma….
Tanácsadási Ügyeleti bejelentkezés: 8-10 ill.18-19 óra : 62/634 402, e-mail:tokizso@yahoo.com
Köszönet mindazoknak, akik 1% Támogatásukkal és Adományukkal munkánkat támogatták és segítették a Célréteg életminőségének fejlődését, a Startcsomag - Túlélési Kiadványunk megjelenését!!
Bankszámlaszám: ÉT_REND egyesület - K&H 10402805-00000007-00000003

 

2018. február 21. szerda 18. óra Zöld Terasz (Földváry u. 3.)

Van Fittség 40-50-sőt még 60 + év felett is!

Előadó: Csanádi Anita Mária  személyi edző, szenior tréner, pilates-jóga, LoveYourBelly oktató és funkcionális edző.

Háziasszony: Dr. Elekszay Mária jogász

 

Hétköznapjainkban bármit is teszünk, egyoldalú munkát végzünk. Sokszor görnyedünk barkácsolás, főzés, ülő munka, kézimunka közben. Ennek hatására a hátizmok túlnyúlnak és meggyengülnek, a mellizmok viszont megrövidülnek. Izmaink leépülnek és sokszor komoly gerinc- és láb fájdalmakkal, bütykökkel is küzdünk. Persze az esztétika is lehet fontos.

Az egyén és a lelki-szellemi hozzáállás a célhoz nagyon fontos. Sokszor tapasztalom, hogy a vágy ellenére vannak bennünk olyan gátak, ami miatt megakadályozzuk önmagunk haladását.
Feladjuk a céljainkat, melyek: fittség, - egészség, szabadon és fájdalommentesen működő ízületek is lehetnek! Mindez egy tudatos táplálkozással egybekötött út az izmok és a szív egészséges megtartásáért. Sokszor a rögzült hitrendszereink által saját magunkat beszéljük le.
Pedig lehetséges egészségesen is megélni az idősebb kort!

(Csanádi Anita Mária: Reiki, Transzendentális Meditáció, Theta Healing tanár és konzulens,Szivárvány masszázs.
Fontos területek: párkapcsolat, egészség,fájdalommentes élet, fogyás, bőség, gazdagság, munka, hivatás csak párat kiemelve- mely témákkal sokszor foglalkozunk a hozzám forduló vendégekkel.

Mottóm: Ne csak vágy maradjon az álmod! Szívből érezd át, és tudd, hogy már MOST a tied.

Szeretettel köszöntelek a TEST (fitnesz)és a LÉLEK (ThetaHelaing) együttes  birodalmában, mely által igazi FITTSÉGET és JÓL-LÉTET tapasztalhatsz meg.

Csanádi Anita Mária vagyok, személyi edző, szenior tréner, pilates-jóga, LoveYourBelly oktató és funkcionális edző. 13 éve a fitnesz, wellness világában segítem az embereket.

Személyi edzőként az alapoktól a nagyobb fizikai terheléssel járó edzéseken keresztül tréningezem a vendégeimet.

Mindenkinek más a célja és ezt szem előtt tartom.

Ha épp rakott zöldbabot szeretnél készíteni, akkor nem fogsz hozzá brokkolit vásárolni!

Dolgozok én eleget a házban és a kertben - nem kell még (szenior) torna is nekem!
Bocsi, de tévedsz!

Hétköznapjainkban bármit is teszünk, egyoldalú munkát végzünk. Sokszor görnyedünk barkácsolás, főzés, ülő munka, kézimunka közben. Ennek hatására a hátizmok túlnyúlnak és meggyengülnek, a mellizmok viszont megrövidülnek. Izmaink leépülnek és sokszor komoly gerinc- és láb fájdalmakkal,bütykökkel is küzdünk. Persze az esztétika is lehet fontos.

Az egyén és a lelki-szellemi hozzáállás a célhoz nagyon fontos. Sokszor tapasztalom, hogy a vágy ellenére vannak bennünk olyan gátak, ami miatt megakadályozzuk önmagunk haladását.
Feladjuk a céljainkat, melyek: fittség, - egészség, szabadon és fájdalommentesen működő ízületek is lehetnek! Mindez egy tudatos táplálkozással egybekötött út az izmok és a szív egészséges megtartásáért. Sokszor a rögzült hitrendszereink által saját magunkat beszéljük le.
Pedig lehetséges egészségesen is megélni az idősebb kort!

Miért jó az nekünk, ha ellenállunk önmagunknak?
Miért lett erősebb bennünk a félelem?
Hol hittük el, hogy 40-50 éves kor felett már nem rendelkezhetünk bizonyos testi adottságokkal?
Miért mondunk le az álmainkról? Keressük meg együtt az okokat!

Szellemi végzettségeim: Reiki, Transzendentális Meditáció, Theta Healing tanár és konzulens,Szivárvány masszázs.
Fontos területek: párkapcsolat, egészség, fájdalommentes élet, fogyás, bőség, gazdagság, munka, hivatás csak párat kiemelve- mely témákkal sokszor foglalkozunk a hozzám forduló vendégekkel.

Mottóm: Ne csak vágy maradjon az álmod! Szívből érezd át, és tudd, hogy már MOST a tied.

Meditáció és Ajándék mérések

Testzsír, izom százalék, zsigeri zsír mérés! Annak, aki szeretné, megvizsgálom, vajon milyen állapotban van a hasfala? Van-e sérved, szétnyílt hasfalad? Természetesen szívesen válaszolok a kérdésekre.

 

2018. február 22. csütörtök 16 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

PUSKIN MŰVÉSZI VILÁGA 1. rész
Előadó:  Dr. Baróti Tibor irodalomtörténész
Háziasszony: Barta Zsófia joghallgató

 

2018. február 22. csütörtök 17.00 Fekete Ház (Somogyi u.13.) 

PROLONGÁLÁS

2017 decemberében a szerző távollétében, a Fekete Ház szalonjában, mutattuk be CSIKÁSZ LAJOS  “Az utolsó oroszlánkölyök” című történelmi regényét, amely rodostói száműzöttek, II. Rákóczi Ferenc fejedelem és hűséges titkára, Mikes Kelemen képzeletbeli beszélgetésén keresztül mutatja be a fejedelem szülei, Zrínyi Ilona és I.Rákóczi Ferenc ifjúkorát. Realista ábrázolásban elevenednek meg a Wesselényi – összeesküvés hősei: maga a nádor és a később vértanúságot szenvedett Zrínyi Péter horvát bán, Nádasdy Ferenc országbíró és Frangepán Ferenc őrgróf. Az asszonyok, Báthory Zsófia (I. Rákóczi Ferenc édesanyja), Esterházy Júlia (Nádasdy Ferenc felesége), Frangepán Katalin (Zrínyi Péter felesége) szerepeltetésével érzékelteti a három részre szakadt Magyarország Habsburg fennhatóság alatt álló részének, mindennapi életét, amelyben a főúri figurák mellett képzeletbeli közrendű szereplők érzékletesen mutatják be a mindennapi gyarlóságokat is. Felhasználjuk ezt az alkalmat arra is, hogy e regényen kívül áttekintsük a szerző egyre gyarapodó műveinek repertoárját is.
Ötletgazda: ELEKSZAY MÁRIA, jogász
Beszélgetőtárs: SZALAY ISTVÁN matematikus

 

2018. február 22. csütörtök 17. óra SZTE. Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Díszterem (Boldogasszony sgt. 5.)

 Az Életvitel Klub
együttműködésben
a Közéleti Kávéházzal
meghívja Önt
Sport és normasértések
(erőszak, etika, sportszerűségi kérdések)
előadására
Dr. Krémer András
főiskolai tanár
Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
Háziasszony
Princzkati

Az előadáson való részvétel ingyenes!
Kövess bennünket a Facebookonfacebook.com/rekreacio
E-mail: szeged@recreationcentral.eu

 

2018. február 23. péntek 16. TIT  Székház (Kárász u. 11)

Piramisok-e a mexicoi "piramisok"

 Lehetnek-e civilizációtörténeti azonosságok  pl. Tikal, Copan építményei és az ókori egyiptomi világcsoda, a gizai nagy piramis között?
Előadó: Dr. Pécsi Ágnes egyiptológus 
E g y i p t o m 2018. március 23-április 6/11
tanulmányi kirándulás a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem Hallgatóiként, tanáraival
Útvonal:  - Cairo (3 éjszaka): Szakkara - Dzsószer piramisa, óbirodalmi masztabák (Tiy, Kagemni), Teti piramisa, UNISZ Piramis!Imhotep Múzeum - Memphis, - II. Ramszesz fekvő szobra, szoborkert, Giza, - Nagy Piramis (be lehet menni), Kefren és Menkaure piramisa, Szfinx, Völgytemplom, stb.), Kairói Múzeum (lehet fényképezni!), Kopt negyed, Mohamed Aly Mecset, Citadella, Khan el Khalili bazár, stbLuxor (4 éjszaka)Thébai Nyugati Part (Memnon kolosszusok, III. Amenhotep temploma, Medinet Habu (III. Ramszesz palota temploma), Hatspeszut Deir el Bahary temploma a Hathor és Anubisz kápolnákkal, Kézművesek Völgye (2 sír), Hathor templom, Királyok Völgye (3 sír), Nefertari sír, Horemheb sír, Sethi sírja Keleti Part: Luxor templom (esti fénynél vagy reggel napkeltekor), Karnak templom (hajnalban, napkeltekor), Edfu, (Hórusz temploma), Kom Ombo, (Szobek, krokodilus isten temploma),  Philae szigete (Fény és hangjáték), Asszuán (2 éjszaka), (este Hang és fényjáték Abu Simbelben(1 éjszaka), hajnalban napkelte az ülő szobrok és templom előtt), vissza Luxorba, Abydos, Dendera, majd  Hurghada (3 éjszaka) a Vörös tenger mellett (búvárkodás, üvegfenekű csónak). Vissza Cairoba. A végén 6/8 napos külön lehetőség: Alexandria (kopt kolostorok, Múzeum, Katakombák) El Alamein (II. világháború afrikai hadszínterének múzeuma és az Emlékezés kertjei)– Marsa Matrouh (Cleopatra fürdője) - Siwa oázis (Holtak hegye, Amon orakulum temploma, erőd, Cleopatra kútjában fürdés és két napos szafari kirándulás kint alvással a sivatag dűnéi között)
Utazás: Egyptair menetrendszerinti járatával saját jeggyel. Egyiptomban a TEMO Tours utazási iroda külön buszával  kíséretével. Szállás: kétágyas szállodai szobákban félpanzióval. Érdeklődni és jelentkezni: (36)-30-90-60-480 telefonszámon vagy www.vambery.net, vambery@vambery.net email címen
Utazásunk repülőjegyeit a Sea-Sand Utazás-szolgáltató kft (is) biztosítja

 

2018. február 23. péntek, 17 óra MÓRES  Bárkonyha (Híd u. 6.)

Hogyan tartsuk egyensúlyban keringési rendszerünket

Az emberi szervezet keringési funkciója a keleti filozófia szerint a VÍZ-elem része, amely évszakként a télhez kapcsolódik.
A tél az energia háttérbe vonulásának, begubózásának időszaka. Miért van erre szükség? Miért ez az évszak visel meg bennünket a leginkább?

Mit tehetünk magunkért, a hideg okozta megbetegedések elkerüléséért?

Vendég: Dr. Barta József egyetemi magántanár és Barta Edina Életmód - tanácsadó és Terapeuta
Házigazda: Dr. Bagdi Sándor ny. főiskolai tanár

 

2018.  február 23.  péntek 17 óra Kisbakter Étterem (Vasutas Sportpálya, Kossuth L. sgt.)

MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁTH MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellet

 

 2018. február 23. péntek 18.00-órától 21.00-ig  Zöld Terasz  (Földvári utca 3.)

ORSZÁGOS WASS ALBERT FELOLVASÓ MARATONHOZ
kapcsolódunk Szegeden is az Egész-ség Bárban

Wass Albert szellemisége mindig az igaz emberi értékeket és az összetartozás megélését helyezte előtérbe műveiben. Immár XI. alkalommal kerül megrendezésre világszerte a 25 órás felolvasó program, mely emléket állít ennek a szellemiségnek más írók, költők műveivel együtt.
Most igazán fontos ebben a szellemben megnyilatkozni bárkinek, legyen az tanár, orvos, művész, vállalkozó, sofőr, ápolónő vagy irodalmár, stb.
Aki részt szeretne vállalni ebben a közös teremtésben, jöjjön bátran, jó társaságba fog csöppenni!!!
A megemlékezés nálunk 3 órás program keretében valósul meg.

Szabadságról Wass Albertet idézve:" Azt jelenti, hogy jogod van az élethez, úgy, mint a pillangónak, vagy madárnak, vagy a vaddisznónak.
 De semmivel sem több, mint ezeknek. Vagyis jogod van a magányhoz, az élelemhez, az esőhöz és ahhoz, hogy dideregj a hóban, ha nincs meleg ruhád.
Jogod van szabadon gondolkodni a világ dolgai fölött, szép és csúnya, jó és rossz között választani. Jogod van bátornak lenni és őszintének.
Becsületesnek, igaznak. Jogod van békességben élni és nyugalmasan várni a naplementét. Jogod van elnyomni magadban gonosz indulataidat és jogod van a tökéletesedés útját keresni, mely Istenhez vezet."

Részletek az esemény facebook oldalán találhatók majd.
A programot Mészáros János vezeti.

A felolvasásra jelentkezni lehet a program kezdetéig:
 a rendezvény facebook odalán,
e-mailen (meszijohn@gmail.com),
valamint +36 20/ 9665-839 telefonon.

 

2018. február 24. szombat 16.00 órától. Zöld Terasz Kulturális Központ  Földvári u. 3.

Talentes farsangi bál

A Stúdió kis énekesei ezen a napon fogják megünnepelni a farsang jeles napját vidámsággal, játékokkal, vetélkedővel, sok sok dallal és természetesen farsangi fánkkal.
Várunk mindenkit egy kis játékra, táncra, kötetlen vidám szórakozásra…))
Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel…))
Stúdióvezető: Györkey László  – infó: 20-9936-782 – Web: http://talentstudio.glb.hu

 

2018. február 26. 17.00-18:30 TIT Székház (Kárász utca 11.)

 TIT Szabadegyetem Élettan Tagozat

Gyógynövények az egészség
védelmében

Előadó: Ábrahám Krisztián

A gyógynövények felismerése, hatásai, feldolgozása és a használat módjai mellett egy zöldebb, egészségesebb, hiteles emberi kapcsolatokra építő életmód kialakításához is ötleteket kapunk.
A Kör-Te Egészségmegőrző Természetvédelmi Egyesület rendszeresen szervez gyógynövény-ismereti tanfolyamokat az érdeklődőknek az alföldi városokban.
Az előadás után a „Terepi gyógynövénykalauz az Alsó-Tisza völgybe” című könyv dedikálása.
Az előadás ingyenes.
Információ a programról: Kör-Te Egyesület
Email: zoldkortek@gmail.com    
Honlap: www.szivessegkor-te.hu

 

2018. február 26. hétfő 18.00 óra 90c étterem, Kelemen L. u. 2, ( Hági Étteremmel szemben, villamos megálló mellett)

KÁOSZ – keltő gyújtópontok a nemzetközi politikában

- Az Egyesült Államok áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe
- Észak – Korea az USA bármely pontját eléri rakétáival
- Ukrajna nyelvtörvénye
- Katalónia függetlenségi törekvései
- EU eljárás Lengyelország ellen
csak néhány újabb keletű mozzanat, amely kaotikus folyamatokat indított el a világban.
Ezekről és más aktuális problémákról osztja meg véleményét a Kávéház érdeklődő közönségével
SZALMA IBOLYA klinikai szakpszichológus, CZÍGNER JENŐ fül-orr-gégész professzor és SZALAY ISTVÁN matematikus

               

2018. február 27. kedd.16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.

JÓGA A HELYES TESTTARTÁS

Jóga minden korosztályhoz szól, megtanít a helyes testtartásra, amely így  minden- napjaink részévé válik. Jóga több ezer éves tanulmányok nyomán fejlődött. A mozgást megfigyelve dolgozták ki  az ászanák rendszerét. Jógának sok-sok irányzata van, én az életmód jógát oktatom, hogy megértsük önnön lényegünket. A jógagyakorlatok megnyújtják az izmokat, inakat és elősegítik a méregtelenítést.
Jógához az elme a test és lélek együttműködése szükséges. Nincs életkorhoz kötve és teljesen mindegy, hogy ki   mikor kapcsolódik a csoporthoz, mivel mindenki saját magához képest fejlődik.  

Tanít: Polcznerné Rózsa jógaoktató      /70-3255139 /

 

2018. február 27. kedd 18 óra Városháza Díszterem

SZEGED FESTŐMŰVÉSZETE

Házigazda: Tandi Lajos újságíró

 

2018. február 28. szerda 15 óra Szegedért Alapítvány Klubja (Klauzál tér 7. Wagner Udvar)
SZEGED FESTŐI
VINKLER LÁSZLÓ 1.

Előadó: Tandi Lajos újságíró

 

2018. február 28. szerda 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3. )
Tánc a hosszú élet titka!

Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2018. február 28. szerda 16 óra Francia Étterem  ( Dugonics tér 2.)

Nem árnyékkormány, hanem a kormányváltás szakértői segédcsapata

A  V18-ak estje

Vendégek: Balázs Péter, volt külügyminiszter és uniós biztos, a V18-ak 
Holoda Attila, energiapiaci szakértő, volt államtitkár
Házigazda: Márok Tamás újságíró

 

2017. február 28. szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
A Bibliai Szabadegyetem  előadás sorozata

MÓZES HARMADIK KÖNYVE
Előadó: Dr. Ősz Farkas Ernő

 

2018. február 28. szerda 18.00. óra SZAB  Székház (Somogyi u. 7)

A SZAB Magyar Történeti Munkabizottsága és a Közéleti Kávéház közös rendezvénye

AZ ELSŐ MAGYAR KIRÁLYI PÁR: BOLDOG GIZELLA ÉS SZENT ISTVÁN

Az az első évezred utolsó százada évtizedeiben kezdődik és a második évezred első százada felén nyúlik túl bajorországi Gizellának az első magyar királynénak története, amelyet történelmi regény formájában dolgozott fel ELIZABETH FALTIN. A kávéházi közönség már 2017 december 15-én is találkozhatott a könyvvel a Dorozsmai Helytörténeti és Kulturális Szalonban tartott bemutató alkalmából. Ezúttal, a korszak kiváló kutatója MAKK FERENC történész professzor beszélget az írónővel. A beszélgetés során felelevenednek a Géza fejedelem és Szent István Magyarországa, a Német Római Birodalomhoz tartozó Bajorország ás a Bizánci Birodalom bonyolult viszonyai, a római egyház és az ortodox kereszténység akkor még egy, de már mégis elkülönülő világa. Ebben az ingatag nemzetközi helyzetben, a pogányságból a kereszténységbe való átmenet során kellett ingázni a két európai nagyhatalom közé szorult magyarságnak.

Házigazda: SZALAY ISTVÁN, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke.

 


 

Vassné Szabó Ágota
...hát persze

Persze, hogy szeretlek.
Szeretem, mikor a redőny résén behatol a fény,
és a combjaink közé furakszik,
aztán lassan, kúszva az arcunkhoz ér.
Magzati pózba görnyedünk.
Mert sok a nappal, és rémisztő az éj.
Külön életet él az ágy, meg az álom,
- már rég nem négy vidám talpon táncol - a lét.
Anyádtól kaptad az elejét,
s az vágyik hozzá vissza.
Mindegy, hogy mi vagy:
gonosz, szép, józan, okos, borissza.
Nem más, csak egy hullámtörő zátony.
Magad vagy ezen a kifordult világon.
...hát persze, hogy szeretlek.
*****
A derengés, mit a kora est, a redőny résén átereszt,
márványozza a bőrödet. Térkép lesz kezed.
Felszínén, mint folyók bukkannak elő az erek.
Lecsúszik a combodra, elidőzik kicsit a térdeden,
de a bokádra már sötét takarót teker.
- Gyújts kedves lámpát, mindjárt este lesz.
Legyen közöttünk fény. Ne faljon fel a szürkület.

 


 

A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ 2017 / 2018-AS ÉVADÁNAK FEBRUÁRI MŰSORA

DÁTUM

NAGYSZÍNHÁZ

KISSZÍNHÁZ

NAGYSZÍNHÁZI
BALETT-TEREM

1.
csütörtök

19 óra BÁL A SAVOYBAN – revüoperett
Universitas bérlet

19 óra AMADEUS – színmű
Bérletszünet

 

2.
péntek

19 óra BÁL A SAVOYBAN
Domján Edit bérlet

18 óra FÜGGÖNY ELŐTT, MASZK NÉLKÜL
Waskovics Andrea színművész

 

3.
szombat

19 óra BÁL A SAVOYBAN
Bérletszünet

11 óra FILHARMÓNIAI KONCERT
– CSOKIMATINÉ
Csajkovszkij-Beethoven-Muszorgszkij
-
Liszt-Strauss
Vezényel: Balogh Sándor

 

6.
kedd

19.30 óra FILHARMÓNIAI KONCERT
Csajkovszkij-Arutjunjan
Vezényel: Pál Tamás

 
 

8.
csütörtök

19 óra CARMEN – opera
Bérletszünet

 
 

9.
péntek

19 óra CARMEN
Erkel Ferenc bérlet

19 óra KAZAMATÁK – tragédia
Nemzeti Premier bérlet

 

10.
szombat

15 óra CARMEN
Jávor Pál bérlet

19 óra KAZAMATÁK
József Attila bérlet

 

11.
vasárnap

 

15 óra KAZAMATÁK
Kiss Manyi 1. bérlet

 

14.
szerda

 

19 óra KAZAMATÁK
Mentes József bérlet

 

16.
péntek

10 óra A FÉLŐLÉNY – mesejáték
Bambi bérlet
14 óra A FÉLŐLÉNY

19 óra KAZAMATÁK
Domján Edit 1. bérlet

 

17.
szombat

11 óra A FÉLŐLÉNY
Bérletszünet
17 óra A FÉLŐLÉNY

Bérletszünet

19 óra KAZAMATÁK
Makó Lajos 1. bérlet

 

18.
vasárnap

11 óra FILHARMÓNIAI KONCERT
Zenés asztrológia
Vezényel: Molnár László

 
 

20.
kedd

19.30 óra FILHARMÓNIAI KONCERT
Francia-est   Dukas-Poulenc-Franck
Vezényel: Gyüdi Sándor

 
 

21.
szerda

19 óra BÁL A SAVOYBAN
Bérletszünet

 
 

22.
csütörtök

18 óra BÁL A SAVOYBAN
Radnóti Miklós bérlet

 
19.30 óra TÉL
 – dráma

23.
péntek

19 óra BÁL A SAVOYBAN
Latinovits Zoltán bérlet

19 óra Bernarda Alba háza/EXIT/TABULA RASA
– Szegedi Kortárs Balett
Nemzeti Premier bérlet

19.30 óra TÉL

24.
szombat

17 óra A FÉLŐLÉNY
Bérletszünet

19 óra Bernarda Alba háza/EXIT/TABULA RASA
József Attila bérlet
19.30 óra TÉL

25.
vasárnap

11 óra A FÉLŐLÉNY
Csipkerózsika bérlet
16 óra A FÉLŐLÉNY
Zsebibaba bérlet

19 óra Bernarda Alba háza/EXIT/TABULA RASA
Erkel Ferenc 1. bérlet
 

27.
kedd

10 óra A FÉLŐLÉNY
Füles bérlet
14 óra A FÉLŐLÉNY
Balu bérlet

19 óra Bernarda Alba háza/EXIT/TABULA RASA
Universitas 2. bérlet
 

28.
szerda

10 óra A FÉLŐLÉNY
Gombóc Artúr bérlet
14 óra A FÉLŐLÉNY

Hófehérke bérlet

19 óra KAZAMATÁK
Universitas 1. bérlet

 

Az igazgatóság a műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartja!
Hat éven aluli gyerekek a felnőtt előadásainkat nem látogathatják! Az előadásokon kép- és hangfelvétel készítése nem megengedett!

Jegyek bérletes előadásokra is válthatók, a színház jegyirodájában, Szeged, Stefánia 6. Bejárat a Művészbejáróval szemben.
Tel.: 62/554-714, 554-715, 554-716. Fax: 62/554-711. E-mail: ticket@szinhaz.szeged.hu Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10-17 óra, Szombat: 10-12 óra.

Jegyek kaphatók az InterTicket országos jegyirodai hálózatán is (a jegyirodák teljes listája a www.jegy.hu oldalon található).
Jegyek válthatók a helyszínen az előadás kezdése előtt 1 órával. Nagyszínház: 62/548-740, Kisszínház: 62/420-135  www.szinhaz.szeged.hu

 


 

SZEGEDI PINCESZÍNHÁZ

2018. FEBRUÁR HAVI JÁTÉKREND


2. P. 19:30

MOHÁCSI ISTVÁN: FRANCIA RÚDUGRÁS
- vígjáték nagykorúaknak - 18+
Szegedi Pinceszínház előadása

3. SZO. 19:00

NAGYANYÁM IMMÁR WEBKAMERÁN FIGYELI A TYÚK HOGY TOJIK (Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, BTK, régi tornaterem)
Szegedi Egyetemi Színház előadása

6. K. 19:30

PINTÉR BÉLA: A DÉMON GYERMEKEI
- dráma -
Szegedi Egyetemi Színház előadása

10. SZO. 19:30

MOHÁCSI ISTVÁN: FRANCIA RÚDUGRÁS
- vígjáték nagykorúaknak - 18+
Szegedi Pinceszínház előadása

12. H. 19:30

Hajdú Róbert-Horváth István-Kőhalmi Ildikó: ELEFÁNT/ember
- horror dráma két részben -
Genéziusz Színház előadása

15. CS. 19:30

VIRÁGOT JUAN GUSTAVO MANUEL DEMETRIO BALTAZAR FERNANDEZ SÍRJÁRA IS!
- komédia - Genéziusz Színház előadása

16. P. 19:30

JANIK-BRÓDY: BÁRcsak
- zenés színdarab Bródy János dalaival - Szegedi Pinceszínház előadása

17. SZO. 16:00

NÓGRÁDI – JANIK – VARGA: GYEREKRABLÁS A PALÁNK UTCÁBAN - Ifjúsági zenés színdarab - Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra Szegedi Pinceszínház előadása

24. SZO. 19:30

JANIK-BRÓDY: BÁRcsak
- zenés színdarab Bródy János dalaival - Szegedi Pinceszínház előadása

 JEGYÉRTÉKESÍTÉS:
Hétfőtől péntekig, 09-14 óráig.
KORLÁTOZOTT NÉZŐSZÁM! ELŐZETES BEJELENTKEZÉS AJÁNLOTT!
Címünk: 6720 SZEGED, Dugonics tér 2. /az udvarban/ tel.: 62/540-554
Jegyrendelés a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen!

A műsor és szereplőváltozás jogát fenntartjuk

 


 

Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
Elérhetőség:
Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
6720 Szeged, Kárász u. 11.
Ügyvezető igazgató:
Pelle Tamás
Tel.: +36 30/726-10-67
Felnőttképzési referens:
Czina Dávid László
Tel.: +36 30/726-10-63
Tehetséggondozási referens:
Balogh Terézia - Szentes
Tel.: 06-30/513-37-37 tel.: 06-63/321-940
honlap: www.titszeged.hu
E-mail: iroda@titszeged.hu
info@titszeged.hu
Nyitva tartás:
H-Cs: 08:00-16:00 
P: 08:00-14:00
Adószám: 19078164-2-06
Bankszámlaszám: Pillér Takarékszövetkezet: 57400107-11138295
NSZFH: E-000826/2014
Nyilvántartásba vételi szám: 06-0045-06 (2006)

   A TIT közművelődési és felnőttoktatási tevékenysége 175 évre tekint vissza. A hagyományos ismeretterjesztés mellett több éve foglalkozunk, idegen nyelvek oktatásával. KOMMUNIKÁCIÓ KÖZPONTÚ nyelvoktatási módszert honosítottunk meg.
A TELC nem a nyelvről oktat, hanem a nyelvet tanítja. A kompetenciaszinteknek megfelelően a szóbeli és írásbeli kommunikációt, gondolatközlést megalapozó készségeket fejleszti. Tanfolyamainkat megelőzi az előzetes tudásmérés, mely tájékoztatja leendő résztvevőinket és tanárainkat a jelentkezők aktuális tudásáról. Az elért eredmények alapján teszünk javaslatot a képzési csoportra, illetve nyelvvizsga lehetőségre.
Folyamatosan induló tanfolyamaink:

- angol
- német
- eszperantó

   Nem csak oktatunk, hanem akkreditált TELC nyelvvizsga szervező helyként vagyunk nyilvántartva.
A hosszú évek alatt felhalmozódott oktatási, szervezési tapasztalatainknak köszönhetően résztvevőink kiemelkedő eredményeket érnek el a nyelvvizsgákon.
A TIT lehetőséget, és fórumot biztosít tehetséges embereknek, hogy a tudást, ismertterjesztést a lakosság körében népszerűsítse, illetve korszerű ismereteket nyújtáson minden korosztálynak a diákoktól az a nyugdíjasokig.
Rendszerességgel szervezünk előadásokat, esteket, bemutatókat:


A Magyar Tudomány Ünnepe –ismeretterjesztő fórum
Szabadegyetemi sorozatok

A Tudás Tíz Napja (előadássorozat – Szentes)

Madártani szakköri foglalkozások

Kiállítások

Közéleti Kávéház programjai

Városi séták elnevezésű programsorozat, ahol a székház ékességeit tekinthetik meg az érdeklődők

Saját szervezésű ismeretterjesztő előadások

A hagyományoknak megfelelően biológia, földrajz, kémia, matematika szakágakban 3-12 évfolyamig szervezzük hagyománnyá vált versenyeinket a kis települések iskoláitól a megyei jogú városok rangos oktatási intézményéig.
A Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat oktatási filozófiáját a következőkben tudjuk összefoglalni:
- lifelong learning (azaz élethosszig tartó tanulás elve)
- hallgatóközpontú képzési szolgáltatás
- kis létszámú képzési csoportok
- megfizethető képzési költségek
- magas színvonalú képzések kínálata


TIT Tagtoborzó:

Várunk mindenkit tagjaink közé, akik érdeklődnek a tudományos
érdekességek, nyelvtanulás, kultúra és az ismeretterjesztés iránt!

 


 

SOMOGYI-KÖNYVTÁR SZEGED

PROGRAMAJÁNLÓ 2018. FEBRUÁR

SOMOGYI KÁROLY VÁROSI ÉS MEGYEI KÖNYVTÁR


JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2018. január 20-tól 2018. február 20-ig
Georges Bizet Carmen című operájához kapcsolódó könyvtári kvízjáték
2018. február 1-től 2018. február 28-ig
Papp András–Térey János Kazamaták című drámájához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2018. február 10-től 2018. március 15-ig
Békés Pál-Várkonyi Mátyás Félőlény című mesejátékához kapcsolódó könyvtári kvízjáték


PROGRAMOK

2018. február 1. (csütörtök) 16.30  – helyszín: első emeleti folyóirat-olvasóterem
Papp András-Térey János: Kazamaták – közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2018. február 9-i bemutatóját megelőzően
Résztvevők: Máté Gábor Kossuth-díjas rendező, valamint a színmű főbb szereplői

„Ha igazat akarnak megtudni 56-ról, olvassák el Papp András és Térey János Kazamaták című drámáját, amely meggyőződésem szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája. Ez a forradalom első igazán irodalmi ábrázolása, mert ideológiamentesen, a napi politikától függetlenül csak és kizárólag emberi magatartásokat, indulatokat és érzelmeket mutat be, vagyis a szó igazi értelmében filozofikus. Nagyszabású és rémisztő mű, olyan, mint az ember.”
(Spiró György)

„A Kazamaták nem ötvenhatról szól, hiszen nem fogja át az egészet, de történelmi, mert annak egyik napja elevenedik meg, és azért is az, mert általános emberi értékek és cselekvési lehetőségek jelennek meg a nagy idők lőporfüstös közegében. Mindenkori aktualitása is ebből fakadhat: a jobb és az igazságosabb és a szabadabb élet reményében küzdők kivételes pillanatokban ugyanilyen szituációban találhatják magukat.”
(Papp András)

 2018. február 1. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Szegény Gombóc Artúr és a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című diafilmek vetítése

2018. február 2. (péntek) 10.00-11.00 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Höcögtetők, zsuppolók Üldögélős és mozgásos játékok, mondókák 0-3 éves korig
Foglalkozást vezeti: Tóthné Zombori Györgyi

2018. február 2. (péntek) 16.30 -17.00-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… papírszínházas mese
Címe: A csodapalást

2018. február 2. 17.00 – helyszín: gyermekkönyvtár
„TANULNIJÓ” - bemutató foglalkozás
Tanulásfejlesztő tanfolyam az eredményes és hatékony tanulásért.
A 60 órás tanfolyam jellemzői:
kreativitásra épülő tanulási módszerek;
memóriatechnikák, vázlatkészítő technikák;
részképességek fejlesztése (figyelem, koncentráció, stb.)
Várjuk a 9-14 éves gyerekeket és szüleiket.
A foglalkozást Lovász Éva tanfolyamvezető pedagógus tartja.

2017. február 3. 10.30 óra – helyszín: gyermekkönyvtár
Farsangoló. Régi és új farsangi játékok. A családi délelőttre szeretettel várjuk az óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket.

2018. február 5. (hétfő) 17.00 – helyszín: alagsori klub
Bubryák István filmválogatása az MTVA szegedi műhelyének munkáiból
„Feszty-ek, avagy a honfoglaló martosiak” (56 perc)
Vajon mi köze a Feszty családnak a kiváló söréről ismert felvidéki településhez, Ógyallához? Ismerik-e a martosi Bazsó Lídia sorsát? Miért olyan különleges a Kingyes-puszta?
A két évtizede forgatott dokumentumfilmben kibontjuk a Feszty-család igaz, a szlovákiai Vágvecsétől és Rehrnbeck Szilvesztertől egészen Ópusztaszerig vezető történetét, majd onnan kanyarodunk vissza a Feszty Körkép „ősalakjainak”,„fejedelemasszonyának” kies falucskájába, Martosra. Holtig tartó szövetség a Feszty-ek és - az antropológusok, valamint etnográfusok szerint - a legősibb magyar vonásokat őrző mátyusföldi település lakosai között.
A Feszty-leszármazottak a mai napig köztünk élnek…
Rendező: Antala Zsuzsa, Nagy István
Operatőr: Kiss Róbert
Producer: Fehéri Tamás (†)
Gyártó: Fórum Film Alapítvány

A filmet bemutatja dr. Antala Zsuzsa

2018. február 8. (csütörtök) 16.30 – helyszín: földszinti kiállítótér
Éltető sodrásban Polgári mindennapok a házasságban című kiállítás ünnepélyes megnyitója
A kiállítást megnyitja dr. Glässer Norbert, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék adjunktusa.

A program a Házasság Hete rendezvénysorozat része, amelyet Szegeden már 10. alkalommal rendez meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége a házasság, mint szeretetközösség értékeinek bemutatására.

2018. február 8. (csütörtök) 16.30 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Nagy István: "Élet a sínek között" hézagpótló közlekedésszakmai kiadvány bemutatója
A könyv megemlékezés az ötvenes-hatvanas években szolgált kalauzok, villamosvezetők nehéz munkájáról. Rendhagyó vonalismeret, amely 200 helyszínrajzon keresztül mutatja be a szegedi utakon, tereken végigfutó sínek nyomvonalainak változását, a villamosvonalak mentén látható jelentősebb szegedi épületeket, szobrokat, megemlékezve a tervezőikről is.
A szerzővel Marton Árpád író, újságíró beszélget.

A kötet a Szegedi Közlekedési Társaság kiadásában jelent meg.

2017. február 8. 16.30 óra –- helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A telhetetlen méhecske és A só című diafilmek vetítése

2018. február 9. (péntek) 10.00-11.00 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Immunerősítés kicsiknek nagyoknak
Előadó: Istók Zsófi egészség tanácsadó, okleveles vitamin tanácsadó

2018. február 9.(péntek) 16.30 - 17.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… papírszínházas mese
Címe: A brémai muzsikusok

2018. február 12. (szerda) 17.00 – helyszín: alagsori klub
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 19 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 17 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.
Vendég: Szili Petra Éva, Sófi-ösztöndíjas biológushallgató (SZTE, TTIK)
Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Szili Petra Éva 1993-ban született Kaposváron. Már általános iskolás korában elkötelezte magát a biológia mellett, aminek eredményeképp több országos tanulmányi verseny győztese volt, 2012-ben pedig Szingapúrban képviselte Magyarországot a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián, ahol bronz minősítést ért el. Gimnáziumi tanulmányait a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban végezte, és elnyerte iskolája két legnagyobb elismerését: a Munkácsy-díjat tanulmányi, a Zelenik-díjat pedig művészeti és közéleti tevékenységéért.
Egyetemi tanulmányai kezdetével költözött Szegedre, és a Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus alap- és mesterdiplomát. Egyetemi tanulmányai alatt megőrizte a minőség iránti elkötelezettségét, magas tanulmányi átlaga mellett a kutatói életbe is korán bekapcsolódott. Számos elismerésben részesült, többször nyert köztársasági ösztöndíjat, és részesült miniszterelnöki ösztöndíjban is. Kutatásait az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatásával végezte, 2013. óta pedig a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány Szent-Györgyi Hallgató ösztöndíjában részesül, biológushallgatók között elsőként nyerte el ezt az elismerést. Országos Tudományos Diákköri Konferencián második helyezést ért el, kutatói eredményeit pedig már több nemzetközi konferencián is sikerrel képviselte, hamarosan első társszerzős publikációja is megjelenik. A SZTE Sófi Alapítvány kétszeres különdíjasa, valamint a Biológus Mesterképzés kategória győztese, és a Szegedi Tudományegyetem Tehetséglistájának arany fokozattal kitüntetett tagja.
2015. óta dolgozik Pál Csaba laboratóriumában, ahol az antibiotikum-rezisztencia kialakulását kutatja megbetegedéseket okozó baktériumokban. A graduális képzés végeztével tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem PhD hallgatójaként folytatja.
Szakmai életén kívül szerteágazó az érdeklődési köre: szenvedélyes könyvmoly és könyvgyűjtő, hobbiíró, egy amatőr zenekarban énekel, valamint fotózik is.

2017. február 15. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Süsü, a sárkány és a Szélike királykisasszony című diafilmek vetítése

2018. február 16. (péntek)10.00-11.00 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Énekes, hangszeres mondókák 0-3 éves korig
Foglalkozást vezeti: Csúri-Magosi Rita

2018. február 16.  (péntek) 17.00 – helyszín: alagsori klub
És ha nem működik? – beszélgetés vitaindítóval
Megoldhatóak-e, és ha igen, akkor hogyan, a házasévek alatt felmerülő konfliktusok, problémák?
Moderátor: Dr. Szenes Márta, SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, Igazgató
Szervező: Szegedi Evangélikus Egyházközség
A program a Házasság Hete rendezvénysorozat része, amelyet Szegeden már 10. alkalommal rendez meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége a házasság, mint szeretetközösség értékeinek bemutatására.

2018. február 16.  (péntek) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Futás az Atacama-sivatagban: Nazcától Paracasig - fényképes útibeszámoló
Barta Tamás egyedüli magyarként teljesítette tavaly év végén a perui Atacama-sivatagban megrendezett Marathon des Sables futóversenyt. 250 km-t kellett teljesíteni 6 nap alatt, a nappal 45, éjjel 0 Celcius fokos, változatos tájú sivatagban. Az őt ért élményekről tart vetített képes beszámolót, melyen beszélgetőtársa Antal Éva Eső.

2018. február 16. (péntek) 16.30 -17.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… papírszínházas mese
Címe: A kiskakas gyémánt félkrajcárja

2018. február 19. (hétfő) 15.00-16.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mackó kuckó – „Bátraké a szerencse” Játékos mesefoglalkozás óvodásoknak és kisiskolásoknak
Foglalkozást vezeti: Orlik Ilona

2018. február 20. (kedd) 16.00 -18.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Bál, bál maszkabál - farsangi népszokások, versek, mesék óvodások és kisiskolások számára

2018. február 21. 17.00 – helyszín: gyermekkönyvtár
Tanulási zavarok(ról) fejlesztési- és lélektani szempontból. Előadók: dr. Sarungi Emőke felnőtt- és gyermekpszichiáter és Szuck Mónika mozgásterapeuta, nyelv- és beszédfejlesztő tanár. Moderátor: Zsódos Krisztina. Szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket és pedagógusokat. A rendezvény ingyenes.

2017. február 22. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Terka a piacon és a Többsincs királyfi című diafilmek vetítése

2018. február 23.  (péntek) 10.00 -11.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: A légúti betegségek és az allergia tüneteinek hatékony kezelése és megelőzése
Előadó: Petrov Krisztina Indiso Sóklinika vezető

2018. február 23. (péntek) 16.30 -17.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… papírszínházas mese
Címe: A méhkirálynő

2017. február 27. (kedd) 17.00 – helyszín: első emeleti folyóirat-olvasóterem
Hász Róbert: Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című regényének bemutatója
Vendégek: Hász Róbert és Horváth Bence, a Kortárs kiadó szerkesztője
Moderátor: Bene Zoltán
1902, Zombor: a vajdasági kisvárost rejtélyes gyilkosságsorozat tartja lázban. Fábián Marcell, a nemrégiben megalakított rendőrség ifjú pandúrdetektívje elszántan nyomoz, bevetve a bűnüldözés legfrissebb vívmányait is, például az ujjlenyomat-azonosítást. Ám újabb és újabb gyilkosságok követik egymást, és az ügy egyre szövevényesebbé válik, a kisvárosi társaság mind szélesebb köréig gyűrűzik. Fábián Marcellt nem csak korábbi, megoldatlan bűnügyekhez vezetik el a nyomozás szálai, hanem saját származásának titkaihoz is.
Hász Róbert hetedik regénye fordulatos detektívtörténet – és nem kevésbé izgalmas kor- és társadalomrajz, a monarchia peremvidékén együtt élő magyar, szerb és német közösségek mindennapjaival, feszültségével, ábrándjaival.


Kiállítások

2018. január 25-től március 21-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
„… gazdagon épült városait ha csodálod …” – régi látképek, városábrázolások
A települések fejlődése jól nyomon követhető az időben egymás utáni rajzos ábrázolások változásában. A régi könyvek lapjain felbukkanó városlátképek azonban nem csak a helytörténész számára érdekesek. Az aprólékosan kidolgozott rajzok szépsége akkor is magával ragad bennünket, ha tudjuk, hogy a finom részletek olykor csupán az alkotó képzelet szülöttei.

2018. február 1-től 28-ig – helyszín: első emeleti folyóirat-olvasóterem
Nő aranyban Gustav Klimtre emlékező kamaratárlat
Gyönyörű asszonyok, ölelkező szempárok, izzó színekben pompázó virágok, kecses indák, lágyság és finomság harmóniája…...és sok-sok arany. Festőzseni – neve elválaszthatatlan a bécsi szecessziótól. Nincs egyetlen férfi portréja, nincs egyetlen csendélete. Tájaiban nem mozog az ember. Egyfajta aszketizmussal valamit tökélyre akart vinni, a Nő mint műtárgy volt számára.
Egy évszázada nincs közöttünk Gustav Klimt (1862-1918). A művészre kamarakiállítással emlékezünk, amelyeket a könyvtári dokumentumokból válogattunk. 

2018. február 1- től 28-ig – helyszín: első emeleti folyóirat-olvasóterem
Vidám csillogás és csont csodák Kónya Istvánné és Kónya István amatőr alkotók kiállítása
A kiállításban flitterekkel díszített figurák, csontokból készült ékszerek, cukor-, só-, bors- és szalvétatartók tekinthetők meg.

2018. február 1- től 28-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
Éltető sodrásban Polgári mindennapok a házasságban
A Házasság hete alkalmából megrendezésre kerülő kiállítás betekintést nyújt a 19-20. század fordulójának polgári házasságaiba. Ez a korszak különösen izgalmas, hiszen olyan társadalmi fordulópont következett be, amely a házasságot is alapvetően befolyásolta. A szerelmi házasságok megjelenése, a nők iskoláztatása, munkavállalása, a gyermekhalandóság csökkenése mind olyan jelenség, amely a házasság értékét és lényegét új megvilágításba helyezi.
A tárlaton korabeli kötetek, fotóalbumok, irodalmi alkotások segítségével kalauzoljuk el az érdeklődőket a századforduló polgári mindennapjaiba.

A program a Házasság Hete rendezvénysorozat része, amelyet Szegeden már 10. alkalommal rendez meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége a házasság, mint szeretetközösség értékeinek bemutatására.

2018. február 1- 28-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Farsangi átváltozások fotókiállítás Balázs Andrea Katalin (Katandi) díjnyertes arcfestő gyerekeknek és felnőtteknek készített munkáiból

2018. február 8- tól  március 8-ig – helyszín: 2. emelet
75 éve született Oravecz Imre (1943 ) kamarakiállítás
Költői életművével, a tárgyias költészet objektív világának átformálásával, líra és epika, vers és próza poétikailag termékeny szintézisének megteremtésével különleges helyet foglal el kortárs irodalmunkban.

2018. február 8-tól  március 8-ig – helyszín: 2. emelet
20 éve halt meg Wass Albert író (1908-1998) könyvkiemelés

2017. november 16-tól 2018. február 28-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
Haui József (Ha Jó) – Képregény-mazsolák – A Vizipóktól a Drónok harcáig
„ …. ha valakikre tényleg igaz, hogy rajzai több generáció számára jelentettek meghatározó élményt, akkor Haui József mindenképp közéjük tartozik.  A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének rajzolójaként olyan sorozatokon dolgozott, mint a Vízipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék, a Kérem a következőt!  Képregényei közül talán legismertebbek a Bucó, Szetti, Tacsi albumai, de gazdag képregényes életműve korántsem merül ki ezzel. Rajzolt több mint száz mesekönyvet és tankönyvet, plakátokat, storyboardokat, kifestőkönyvet, diafilmet.”
(forrás: kepregeny.blog.hu)

 


 

Fiókhálózat 2018. februári rendezvényei

Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
február 1-28.
- Miklosovits László grafikái
- Megfilmesített könyvek –- könyvkiemelés

Dorozsmai fiókkönyvtár
február 1-28.
Színház az egész világ – válogatás Újhegyi Éva fotós, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi előadásairól készült fotóiból

Északvárosi fiókkönyvtár
február 1-28.
‘Szösszenetek a fantáziámból ceruza- és ecsetvégre élesítve’ – Pap Emese tiniolvasónk festményeinek és rajzainak kamarakiállítása

Francia utcai fiókkönyvtár
február 1-28.
Németh Istvánné Nagy Mária nyugdíjas olvasónk selyem képeinek kamara kiállítása.
A kiállítás megtekinthető a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Hangoskönyvtár
február 1-28.
A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Esti fényben” című közös kiállítása a Hangoskönyvtárban. Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
február 1-28.
Garfield plakátok
Stresszoldási ötletek és egyéb bölcsességek, avagy Garfield világa...

Móra utcai fiókkönyvtár  
február 1-28.
“Manóságok” - kiállítás a Manó Könyvek Kiadó illusztrátorainak rajzaiból

Odesszai fiókkönyvtár
február 1-28.
"Szegedi szonett" címmel Kuklis Katalin festőművész kiállítása.
„Házak, paloták, esti fény. Isten mezejéről jövök én.” (Szabó Lőrinc: Város)
“Ezek az első lépések innen is onnan is... apró szeletkék a teljesség igénye nélkül. Köszönet egy városnak amely az otthonom. Felemelő érzés témát keresgélve járni az ismerős utcákat, tereket, majd ecsettel és színekkel elmesélni: miért is szép Szeged?”  (Kuklis Katalin)

Rókusi fiókkönyvtár
február 1-28.
-  Az ellopott futár címmel Garisa H. Zsolt grafikus Rejtő Jenő regényéhez készített képregény-adaptációjából válogatott kamara kiállítás
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Rókusi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2017-2018-as évadban.

Szőregi fiókkönyvtár
február 1-28.
-Kortárs költők portréi
Fotóválogatás azokról a kortárs költőkről, akik a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Szép versek köteteiben szerepelnek.

Tápé
február 1-28.
Állatok farsangja - a Nap-Fény Fotókör kiállítása


Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
február 05. 17.00 órakor Film-Csillag-Klub
február 07. 16.30 órától Újszászi Ilona: Asszonysorsok Amerikában – „embermesék” a könyvbemutatón Újszászi Ilona a Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? című riportkötetét bemutatva az asszonysorsokat állítja középpontba.
Miért szállt az Ultonia nevű kivándorlóhajóra a 16 éves Rabatin Ilona, aki 1909. november 9-én ért Amerikába, 30 dollárral a bugyellárisában és egy buszjeggyel, ami Kelet-Toledóba szólt? Milyen sors jutott neki és nőtársainak az Újvilágban? Miként őrzik magyarságukat az óceán túlpartján, a diaszpórában? Hogyan kutatta föl magyar gyökereit és miért érzi itthon magát a 82 évesen is Magyarországra látogató Carol LaBounty? A kérdésekre az amerikai Ohio államban megismert asszonyok történeteivel is válaszol Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó újságíró a Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? – Vallomások ott-hon az itthonról című könyve fotókkal illusztrált bemutatóján.
Interjú a szerzővel:
http://www.szegedilap.hu/cikkek/kultureset/ott-hon--itthon.-beszelgetes-ujszaszi-ilonaval.html
Más helyszínen lezajlott könyvbemutató:
http://algyo.hu/index.php/2996-amerikai-magyarok-szegeden-bemutattak-ujszaszi-ilona-riportkotetet
Könyv itt megtekinthető:
https://issuu.com/belvederemeridionale/docs/hogyan_lettek_ok_amerika_magyarok_e
 február 15. 16.00 órától Csillagszemű maszkabál - Jelmezes felvonulásra, játékra, mókára és kacagásra várjuk a családokat könyvtárunkba. Tombolasorsolás, értékes nyereményekkel!

Dorozsmai fiókkönyvtár
február 16. 17.00 órakor A fiókkönyvtár és a Dorozsmai Nők Klubjának közös rendezvénye,

Északvárosi fiókkönyvtár
február 2. 15.00 órakor ‘Scary Harry Klub’ - kreatív kamaszok önszerveződő klubjába várjuk az érdeklődő tiniket.
február 6. 10.30 órakor a ‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében: Lélektől lélekig - Tóth Árpád legszebb versei -  beszélgetés Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével
február 7. 16.30 órakor ‘Tinikuckó - olvasókör kamaszoknak’ - Gyertek a könyvtárba, és beszélgessünk kedvenc könyveitekről!  Tiniklubunkba a 10-14 éves korosztályt várjuk!
február 9. 16.00 órakor a Könyvkirály-képző gyerekklubba várjuk játékos mesefoglalkozásra az iskolás gyerekeket.
február 9. 16.30 órakor 'Tanulásra hangoló szülőknek' klubban: Szárnyaink nyomában… - Sólyom Andrea alkotó-fejlesztő metamorphoses-meseterapeuta felnőtt meseterápiás foglalkozása nőknek. A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
február 14. 10.00 órakor a 'Szülőnek lenni' klubban: Bíráljunk, de hogyan? - beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével.
február 16. 15.00 órakor ‘Scary Harry Klub’ - kreatív kamaszok önszerveződő klubjába várjuk az érdeklődő tiniket.
február  23. 16.00 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt.
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Francia utcai fiókkönyvtár
február 7. 16.30 órakor Könyvbarátok Klubjában bemutatkozik a megújult SZEGED várostörténeti és kulturális folyóirat vendégünk: Bene Zoltán főszerkesztő és Hegedűs Réka szerkesztőségi titkár.
február 15. 16.30 órakor Mesés Ismerettár - A Természet kalendáriuma - A medve élőhelyei.
február 1-28.  Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitva tartási idejében.

Hangoskönyvtár
február 1.  (csütörtök) 15.00 órakor A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Esti fényben” című közös kiállításának megnyitója a Hangoskönyvtárban.
február 5. (hétfő) 16.30 órakor Béküljetek meg! - Dani Imre verseskötetének zenés bemutatója.
Közreműködnek: Jóbi Annamária, Dani Zsuzsanna, Tóth János, Artus Duo
február 8. (csütörtök) 16.30 órakor Liszt Ferenc szegedi nézőpontból -  Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató előadása
Juhász Gyula írta Liszt Ferenc emlékezete című versében: „S ha bús hazád sorsán könnyítni kellett, / Könnyet törülni, vigaszt önteni, / Te jöttél s mély zenéd összhangja mellett, / Uj Amphion, épültek kövei, / Tanúk rá Pest, Pozsony, Szeged, amelynek / Vészét túlzengte büszke zongorád, / Mely szabadságot hirdetett s szerelmet / S bánat nyomán művészet mámorát.” (…) Mit tett Liszt Ferenc Szegedért a nagyárvíz (1879) idején? Liszt hazafias kötelességének tartotta a szegedi árvízkárosultak segítését. Az 1879-es kolozsvári, budapesti és bécsi koncertjeinek bevételét küldte a szegedieknek. A Revive Szégedin! és a Szegedy Csárdás című műveit Szegednek ajánlotta. Azt ezt övező részletek is megvilágítást kapnak. Liszt Ferenc kultúratörténeti emlékezetéről szóló előadásában Bogoly József Ágoston a zeneszerző életművéből jelentős fölismerésként emeli ki a mára átmutató jelenségeket. Liszt zenéjében a különálló művészeti ágak egymásba kapcsolódó áramlását hangsúlyozza. A zene hatását zongorajátéka közben élénk testbeszéddel felerősítő Lisztről Bogoly megállapítja, hogy egyik első kezdeményezője volt az intuitív stíluskommunikáció megjelenítő eszköztárát alkalmazó hangversenytermi előadóművészi magatartásnak.
A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.

február 19. (hétfő) 16.30 órakor  A MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA 2018
Gáspár Ferenc: Janus című regényének bemutatója
A program íróvendégei: Gáspár Ferenc és Diószegi Szabó Pál
Moderátor: Bene Zoltán
“Bemutatjuk Gáspár Ferenc Janus című regényét, melynek versbetéteit Diószegi Szabó Pál írta. A történet szerint Janus Pannonius éppen összeesküvést sző Mátyás ellen, miközben barátja, Galeotto Marzio azt kérdezi tőle, miért nem ír verset magyar nyelven? Janus szerint ez lehetetlen, össze is veszik ezen Galeottóval. Mérgében berohan a könyvtárba, ahol az egyik kódexből magyar nyelven írt költemény hull a lába elé. A verset kétszáz-hetven évvel korábban írták, Imre király udvarában. A hajdani trubadúr csélcsap ifjú: egyszerre három nőnek is teszi a szépet, s mialatt a király öccse, a későbbi II. Endre felkelést szervez Imre ellen, Ádám, a trubadúr a királyt segíti. Janus, a pécsi püspök pedig szerelmes lesz, s lírája újabb lendületet kap, ám nem tudni, hogy valójában ki is írja ezeket a verseket: Janus Pannonius, a költő, vagy Ábel, a hajdan élt trubadúr? Janus, a kétarcú római isten neve itt több értelmet nyer: bár egyik orcája sír, a másik nevet, a világok mélyén ennél sokkal több van: több titok, több szerelem, több költészet.”

A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja és az Areión Kulturális Egyesület rendezvénye

Klebelsberg fiókkönyvtár
február 01. 10.00-11.00 Mesefoglalkozás ovisoknak. A foglalkozást vezeti: Novák Mária
február 07. 17.30- 19.00 Mesefoglalkozás felnőtteknek. A foglalkozást vezeti: Novák Mária
február 14. 17.30-19.00 Mesefoglalkozás felnőtteknek. A foglalkozást vezeti: Novák Mária
február 15. 10.00-11.00 Mesefoglalkozás ovisoknak. A foglakozást vezeti: Novák Mária
február 21. 17.30-19.00 Mesefoglalkozás felnőtteknek. A foglalkozást vezeti: Novák Mária
február 28. 17.30-19.00 Mesefoglalkozás felnőtteknek. A foglalkozást vezeti: Novák Mária
február 1-28. Könyvtári totó - Garfield és Jim Davis
február 1-28. Könyvtári totó - február-farsang-fánk

Móra utcai fiókkönyvtár
február 8. 16.30 órakor Mesevár - “Haj, ki kisze, haj!” - Télűző népszokások - mese-és kézműves délután kicsiknek, nagyoknak, családoknak
február 16. 16.30 órakor Péntek? Király! Legyél te a Könyvkirály! - Könyvajánló beszélgetés kezdő és haladó könyvmolyoknak
február 22. 16.30 órakor Tekerős mozi - Kortárs és klasszikus mesék vetítése sötétedés után a könyvtárban
február 1-28.  Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében

Odesszai fiókkönyvtár
február 1-28. Folyóirat vásár a könyvtár állományából kivont magazinokból
február 9. 16-18 óráig Farsangoló kicsikkel és nagyokkal a Családi Kézművesműhelyben
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
február 16. 17 óra az Odesszai Könyv-Fa-Ló gyerekklubban David Walliams: Gengszter nagyi című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket
február 21. 17 órakor Mi kell a gyógyuláshoz? Pósa Ferenc író, egészségfilozófus előadása az Alternatív Gyógymód klubban
február 23. 16.30 órakor a Mesetarisznyában Simon Réka Zsuzsanna: A bújócskakirály című meséje és ahhoz kapcsolódó játékos foglalkozás

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
február 14.  17.00 órakor Ez király címmel, a  Király- König Zeneiskola növendékeinek és tanárainak koncertje.

Rókusi fiókkönyvtár
február 6. 14.00 órakor a Somogyi-könyvtár Íróklubjának Vízkereszttől hamvazószerdáig - Téltemetés, avagy mit is jelent a farsang? című felolvasó délutánján farsangi jókedvvel, vidám írásokkal és szeretettel várunk minden irodalomkedvelőt.
Jer, jer kikelet,
seprűzd ki a hideget,
ereszd be a meleget,
dideregtünk eleget!
február 1-28. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
február 14. 16.30 órakor az Év-Kör következő összejövetelére, jeles napokról, jelképekről és az irodalom kiemelkedő alakjairól szóló beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt. E havi témánk a Valentin nap és a hónap írója, Móra Ferenc.
február 16. 16.30 órakor Violetta és Rigoletto címmel papírszínházas mesefoglalkozásra várjuk legkisebb olvasóinkat és családjukat a Babaklubba.

február 23. 16.30 órakor „Itt a farsang” címmel meseolvasásra és farsangi álarc készítésre várjuk a gyermekeket és családjukat a Barkácskuckóba. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Szőregi fiókkönyvtár
február 2. 13.00 órakor Brumi Mackóvárosban címmel Nógrádiné Szőts Katalin foglalkozása gyerekeknek.
február 13.17.00 órakor Mézben az egészség címmel beszélgetés Kissné Kuti Éva méztermelővel az Életreform klubban.
február 16.13.00 órakor Mióta farsangi a fánk? - meseolvasás gyerekeknek

Tápai fiókkönytár
február 14. 14.00 órakor könyvtári foglalkozás farsangi népszokásokról a Bálint S. iskolásoknak
február 20. 17.00 órakor Kerékpáros Teadélután Mucsiné Szabolcski Ágnes rendőr századossal
február 17.00 órakor “Meseszőnyeg”-en farsangi mese és rajzfoglalkozás
február 2-28-ig Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében! Bővült választékunk, 50 Ft-os áron választhatnak ifjúsági, szépirodalmi és ismeretterjesztő könyveket!

 Hirdetmény

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja az alábbi időpontokban fogadja a lakosság adományait:
hétfő, szerda, csütörtök 9-11 és 15-17 óra között.
Cím: Szeged, Csanádi u. 9.
Átveszünk : ruhaneműt, cipőt, ágyneműt,gyógyszert, plédet, műszaki cikket, könyvet, bútort és bármit, ami használható és tiszta.
Kérjük, hogy az egyesületünknek szánt tárgyakat hozzák be a fenti címre, ne dobják konténerbe vagy gyűjtőládába,
mert azok nem hozzánk kerülnek.
Csoportunk kizárólag a Csanádi utcában tudja az adományokat gyűjteni.
Számlaszámunk: OTP Bank 11784009-20201485.

Segítséget köszönve a Szegedi Máltais Csoport.


 

Vissza a kezdőlapra