Szegedi Közéleti Kávéházi Alapítvány
2020. májusi programja

és szemezgetés más szegedi kulturális és tudományos programokból

Köszönettel tartozunk azoknak, akik a személyi jövedelemadójuk
1%-át a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványnak
(6726 Szeged, Szövetség u. 35.) ajánlották fel.
A befolyt összeget a Kávéház működésére fordítottuk.
Bízunk abban, hogy a támogatásukra idén is számíthatunk.
Adószámunk: 18457737-1-06

Számlaszám: Közéleti Kávéház Alapítvány, K&H 10402805-28017923-00000000

 

Hajdrik József
Munkácsi Mihály

Carrarai márvány arcra,
Ráült a vágyak hatalma.
A régen volt asztalos múlt,
Festőként már dacos, feldúlt.

Párizsban nejével éltek.
Ők voltak a jók, s a szépek!
Környezete megihlette,
Kortársait mind szerette.

Itt lett világhírű festő!
Szerelmi bajtól szenvedő.
Így nem ő az erény szobra.
Csak a szoknyáknak bolondja.

Barátai művész lelkek.
Liszt, Dumas, Paál, meg a szentek.
Világot járt képeivel,
A romantika védjegyével.

Ásító inas, Golgota,
Minden képe valós csoda.
Monumentál’ alkotása,
Sven volt létében múzsája.

A látását elvesztette,
Minden baját elrejtette.
Magasztalták, elejtették,
A képeit mind megvették.

Örök ikon lett a művész,
Stróbl vésője, mint egy bűvész
Megidézte tekintetét,
Kőbe zárva minden percét!

A márvány, sima, bársonyos,
Ahogy ő néz az szándékos.

 

Munkácsy Mihály (1844-1900) szobrát a szegedi panteonban Stróbl Alajos készítette. A carrarai fehér márványból készült szobor másfészeres élő alak nagyságú, 1930. október 25-én avatták. Sorsa a nemzeti és családi tragédiák sorában tragikusan alakult.  Lieb Mihály Leo néven anyakönyvezték, 1868-ban vette fel szülővárosának a nevét. Édesapja Lieb Mihály (eredeti anyakönyvi bejegyzés szerint), az édesanyja Reök Cecília, mindketten fiatalon haltak el. Az apa só-tiszt Munkácson, majd Ung és Bereg vármegyék táblabírája, édesanyja is nemesi származású. Anyai nagyapja Reök Theofil uradalmi tiszttartó volt. A „kis Miska” (ahogyan nevezték) 6 éves korában elveszíti édesanyját, majd 2 évvel később az édesapját is. Öt testvér marad árván, kiket a rokonok vesznek magukhoz, s így kerül a „mi Miskánk” Békéscsabára, édesanyja testvérhez; jogász, ügyvéd, földbirtokos Reök Istvánhoz. A nagybácsi „úgy ítéli meg a helyzetet”, hogy tanításának a legjobb megoldása, ha asztalos inasnak adja. Sok-sok gond és nehézségek árán elsajátítja az asztalos szakmát, s közben „kiderül” kivételes rajz tehetsége. Bár nem mindenki lát reményt arra, hogy a festőművészet felé orientálódjon (közöttük a gyámja, Reök István sem), de „szerencséjének” köszönhető és a tehetségét felismerő „segítőinek”, erőfeszítései révén elindul a pályán…
Munkácsy élete számunkra nyitott könyv, életének szinte minden pillanatát, percét nyomon követhetjük saját leírása alapján, de a korabeli dokumentumok nagy része is a rendelkezésünkre áll. Aki a „regényes-olvasmányt” szeretné választani: ajánlom Dallos Sándor: (1) Nap szerelmese (2) Aranyecset című két kötetes munkáját. 
Amikor egy szobrot ismertetek a Dóm téri panteonból, mindig szoktam külön keresni, s ha van, akkor kiemelni a szegedi kapcsolatot. Munkácsy Mihály Szegeden az életünk része! Egyrészt azért mert a mi Reök palotánk az unokatestvérének Reök Ivánnak (gyámja, nagybátyja Reök István fia. Reök István pedig Munkácsy édesanyjának, Reök Cecíliának a fivére) a tulajdona. A másik kézzelfogható valóság a két nagyméretű Munkácsy Honfoglalás szín-, és szénvázlat a Móra Ferenc Múzeumban található. És ha csak e képek festésének előkészületeit kezdjük tanulmányozni, kiderül, hogy 1891-ben Szeged tanyavilágában és a megyénk több településén modelleket keresett és fényképezetett a „Honfoglalás” képéhez anyagot gyűjtve. A színvázlatot 1896-ban Szeged megvásárolta, a szénvázlatot pedig Munkácsy feleségétől megkapta. Végezetül engedtessék meg nekem, hogy Munkácsy Mihályt „beskatulyázzam”! Munkácsy a realista, kritikai realista művészeti irányzat nagy alakja, gondoljanak az „Ásító inas”, a „Rőzsehordó asszony”, vagy a „Köpülő nő” alkotásaira. Munkácsy ugyanakkor a historizmus csúcspontját is jelenti: a „Krisztus-trilógia”, vagy a már említett „Honfoglalás”, de kiváló portré-, tájkép-, vagy csendélet-festő is egyben. De szeretném, ha megnéznék (albumban, vagy interneten) a „Poros út” képeinek több változatát… Az már nem, sőt régen nem (mert ott a dátum is, hogy mikor készültek), hanem az új, a modern festészeti irányzat, az impresszionizmus megnyilvánulása. Munkácsyt nem lehet „skatulyázni”, Ő az aktuális, Munkácsy a megújulásra kész modern művész. Amikor Önök e sorokat olvassák, gondoljanak arra, hogy most 2020. május 1-én emlékszünk Munkácsy Mihály halálának kerek, 120 éves évfordulójára. 56 évesen 1900. május 1-én hunyt el. Szívünkbe zárva kegyelettel emlékezzünk!
Mihály Illés

 


  


A 2020 évi korona-vírus járvány kronológiája II.
(ahogy március közepétől április közepéig a híradásokból láttuk)
(összeállította Szalay István)

Az USA–hírszerzés titkos jelentésére hivatkozva (2020 április 2-án) a sajtóban az a hír terjedt el, hogy Kína valótlanul közölte a korona-vírus adatokat, mert a járvány 2019 decemberében már egy hónapja tartott. Kína visszautasította a vádat. Trump elnök tagadta, hogy ilyen jelentést kapott volna.     
Március 16.

 • Magyarországon egy beteg elhunyt a koronavírus-járvány áldozataként. (Nem biztos, hogy Ő volt az első fertőzött.) A fertőzöttek száma reggel 32 (9 iráni-, 1 brit-, 32 magyar állampolgár), 137 fő van karanténban. Estére a fertőzöttek száma 7 magyarral bővült. 13 iráni állampolgárt kitoloncoltak. Elrendelték, hogy az éttermeknek 15.00 órakor be kell zárni. 65 évesnél idősebb orvos, kivéve, ha háziorvos, nem érintkezhet beteggel, a kórházak önkénteseket várnak. (A Népszava szerint 7000 orvos esik ki a munkából.) Az ABC áruházakban bevásárlási pánik kezdődik. 15.00 órakor a miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket (hiteleket érintő moratórium, járulékok csökkentése, stb.). Marokkóba külön gép ment az ott rekedt magyarokért. 
 • Ausztria kijárási tilalmat vezet be. Bevásárlási pánik van. Megtiltják, hogy 5 főnél több ember csoportosuljon.
 • Szerbia (1 halott van, aki nem sokkal előtte Budapesten élő testvérét látogatta) bevezeti a szükségállapotot.

Március 17.

 • Magyarországon a fertőzöttek száma 50.  A WHO ajánlja a tömeges tesztelést. A miniszterelnök szerint a tesztelés csak regisztrálásra jó. A László Kórház főorvosa (Szlávik) szerint a tesztelés nem állítja meg a járványt. A miniszterelnök gazdasági intézkedéseket jelent be: hiteltörlesztési-moratórium, járulékok csökkentése. Az MSZP követeli, hogy tiltsák meg az elbocsátásokat. (Egy hónapra bezárt a (győri) AUDI és a SUZUKI.)  Ingadozik a forint. (1 EURO = 348 – 351 Ft.)
 • Olaszországban 349/nap halott (összesen 5758) A mortalitás aránya 7,71%. 

Március 18.

 • Magyarországon a fertőzöttek száma 77. Az országos tiszti főorvos megállapítja, hogy a járvány a csoportos megbetegedések szakaszába lépett és újabb 500 fertőzöttre számít. Járványkórházakat alakítanak ki (Ajka, Szekszárd, Miskolc) illetve Kiskunhalason 150 fős kényszer-kórház létesül. A Lehel-piacon felszöktek az árak (csirkemell 2800 Ft/kg.)  Katonai irányítás alá kerül 140 cég.
 • Olaszországban 475/nap halott. Az iskolák on-line oktatásra állnak át: egy matematika feladat: Egy hajón 240 kabin van, mindegyikben 4 utassal. A kabinok 78 százalékában van hangszóró. Mi a valószínűsége annak, hogy egy találomra kiválasztott utas ne hallja meg a gyakorlatra szóló felhívást? 

Március 19.

 • Olaszországban 427/nap halott. 
 • Nagy – Britannia: II. Erzsébet a járvány miatt karanténba vonult. (Windsor)
 • Dél – Korea: A koronavírus mortalitása: 0,08 % (1000 esetből 8 halálos.) 
 • Kína: Vuhanban nincs újabb fertőzés.

Március 20.

 • Magyarországon 4 halott, 85 fertőzött (közöttük egy gyermek, Budapesten), 3000 tesztet végeztek, de ennél több ember van hatóságilag házi karanténban.) A Kormány a rendkívüli állapot meghosszabbítását kéri az Országgyűléstől.
 • Kalifornia (USA): 19 halott. 1000-nél több fertőzött. Kijárási tilalmat rendelnek el.
 • Szerbia. Saját polgárait sem engedi be. 
 • Finnország: kb. 4000 fertőzött. (Halott nincs.) 

Március 21.

 • Feltűnt az első koronavírus-megbetegedés Szegeden: az Egyetem rektora, aki olaszországi külföldi síelésből (március 8-án) hazatérve, a tünetei megjelenéséig, műtött is. Állítása szerint nem fertőzhetett meg senkit és elképzelhetőnek tartja, hogy páciens fertőzte meg. Munkatársai karanténba kerültek. 120 emberen végeztek tesztet.
 • Olaszország: 793 halott/nap. Betiltják a heti piacokat

Március 22. 

 • Magyarország: 6 halott, 131 fertőzött, 16 gyógyult.
 • Olaszország: 653 halott/nap.  
 • Spanyolország: 285 halott/nap.

Március 23.

 • Magyarország: 7 halott, 167 fertőzött, 16 gyógyult. Az ellenzék megtagadja 4/5 -ös hozzájárulást (152 igen a Házszabálytól való eltérés mellett, 37 ellene, tartózkodás nem volt. A karanténban lévő szegedi képviselő, B. Nagy László is részt vett a szavazásban) ahhoz, hogy az Országgyűlés soron kívül a „felhatalmazási törvényt”, mert a Kormány korlátlan időre kérte.  (Egy héttel később 2/3 is elég lesz hozzá.) A V21 csoport (benne Balázs Péter elnök, Bod Péter Ákos társelnök, Andor László Bárándy Péter, Göncz Kinga, Holoda Attila, Jeszenszky Géza, Mellár Tamás,  Pusztai Erzsébet) nyílt levelet tesz közzé, amelyben azt állítja, hogy a válságos helyzet kezelésére a Kormánynak e törvény nélkül is minden szükséges jogi eszköz rendelkezésére áll. Az Európai Bizottság kiáll a sajtószabadság mellett.

Március 24.

 • Magyarország: reggel 8, estére 9 halott, 187 fertőzött, 21 gyógyult, 14 rémhírterjesztő.
 • Kína: Vuhanban nőtt a fertőzöttek száma és egy újabb beteg a koronavírus áldozata
 • Japán: Az Olimpiát 2021-re halasztják. 

Március 25. 

 • Magyarország: 10 halott (elhunyt a 37 éves brit nagykövet-helyettes.), 226 fertőzött. A Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint a magyarok 73% -a szerint a járvány széles körben el fog terjedni, ugyanakkor 63% úgy gondolja, hogy személyesen kimarad belőle. Polgárd és Sződliget önkormányzata részleges kijárási tilalmat rendel el. A Kormány kifogásolja. A MOL elkezdte a fertőtlenítőszer gyártást.
 • Olaszország: 743 halott/nap, 5243/nap fertőzött. 
 • USA: Több, mint 800 halott, több, mint 47 000 fertőzött. Ebből New York: 192 halott. 
 • Spanyolország: több, mint 700 halott/nap, több, mint 70 000 fertőzött.
 • Ausztria: több, mint 30 halott, 54 000 fertőzött.
 • Csehország: 2 halott van. (Nagyon sok tesztet végeztek.) A munkájukat elvesztők 60-80%-os jövedelempótlást kapnak.
 • Nagy – Britannia: a kieső munkavállalóknak 80%-os támogatás. Károly walesi herceg is koronavírusos.
 • Oroszország: Elhalasztják a népszavazást, az elnöki mandátuma hosszabítása lehetőségéről. Egy hét fizetett munkaszünetet kap mindenki. (A közölt adatok szerint 1 halott és 650 fertőzött van)
 • Kína: Vuhanban feloldották a beutazási tilalmat. Látogatható a Kínai Nagy Fal.
 • India: 3 hetes házi karantént rendeltek el.

Március 26.

 • Magyarország: 261 fertőzött, 28 gyógyult. A lélegeztető gépek száma 2500. Az idősotthonokban felvételi zárlat van. Lejárt a vészhelyzetre vonatkozó „felhatalmazási törvény”.
 • Olaszország: 683 halott/nap, 3491 fertőzött/nap. Gond van a temetésekkel.

Március 27.

 • Magyarország: 34 gyógyult van. Eddig 9275 tesztet végeztek. (V.ö. Auszriában napi tízezret.) A Kormány március végére 30-40 ezer munkanélkülivel számol. A miniszterelnök rendkívüli hírként jelenti be az április 11-ig tartó „kijárási korlátozást”. Az idősek csak 9-12 óra között vásárolhatnak, mehetnek piacra, stb. de mások nem. 108  kórházban megjelennek a katonai parancsnokok. Folyik a politikai adok-kapok: Ujhelyi István szerint Magyarország 520 milliárd Ft-ot kap az EU-tól. Holik István: „Az ellenzék hazudik!”
 • Olaszország: 662 halott/nap. A koronavírus eddigi áldozatainak száma: 8215
 • Spanyolország: 838 halott/ nap. A koronavírus eddigi áldozatainak száma: 4400
 • Franciaország: A koronavírus eddigi áldozatainak száma: 1700
 • Németország: A koronavírus eddigi áldozatainak száma: 267
 • Svédország (nem védekezik a koronavírus ellen): 62 halott van eddig.
 • Dél – Afrikai Köztársaság: 2 halott több, mint 1000 fertőzött
 • New York: 365 halott/nap. Hazaengedték a nem erőszakos bűncselekményekért elítélteket.
 • Nagy – Britannia: 260 halott/nap. Boris Johnson miniszterelnök koronavírusos. (Március 6-án koronavírusos betegekkel fogott kezet.)

A G-20 vezetők video konferencián jelzik a Föld népességének 2/3 fog átesni a járványon. 
Március 28.

 • Magyarország: 11 halott, 343 fertőzött, a tesztek száma meghaladta a tíz ezret. 
 • Olaszország: 919 halott/nap, 8600 fertőzött, 11 000 gyógyult. 
 • Spanyolország: 838 halott/nap

Március 29.

 • Magyarország: 14 halott, 408 fertőzött, 14 fő van lélegeztető gépen.
 • Románia: 37 halott,
 • Ausztria: több mint 30 halott,
 • Csehország: 11 halott

Március 30. 

 • Magyarország: 15 halott, 447 fertőzött. A lélegeztető gépek száma: 2560. Hadházy Ákos hiányolja a helyi adatok közlését. A parlament 137 igen, 53 nem, 0 tartózkodással megszavazza a „felhatalmazási törvényt” (72,1%). A miniszterelnök a támogató képviselőket „133 bátor embernek” nevezi. A Publicus Intézet szerint a megkérdezettek többsége helyesli a „felhatalmazási törvényt”. Ugyanakkor, 108 051 aláírás érkezik ellene. Nyomoznak Mohács polgármestere ellen rémhírterjesztés miatt. A rémhír definíciója: „Minden olyan hír, ami a válság megoldását akadályozza.” (Holik István).
 • Spanyolország: Tizenöt naponként hosszabbítják a rendeleti kormányzást. (Annak ellenére, hogy a kormány csak 1 fős többséggel rendelkezik.)
 • Horvátország: 6 halott 
 • Franciaország: 2314 halott

Március 31.

 • Magyarország: 16 halott, 491 fertőzött. Nyilvánossá tették a fertőzöttek egyes adatait (életkor, nem, alapbetegség). Eddig 13 000 tesztet végeztek. Müller Cecília országos tiszti főorvos: „A teszt hamis biztonságérzetet kelt”.  82 kórház kapott kínai védőeszközöket. Rémhírterjesztésér 23, csalásért 22 eljárás indult. Tirolból hazahoztak 502 magyar munkavállalót. 1 EURO = 360 Ft. A Kereskedelmi és Iparkamara segítséget nyújt a kis- és középvállalkozások számára, amiért viszont tulajdoni részt akar, amelyet öt év alatt lehet visszaváltani. Az ATV által rendezett vitában Deutsch Tamás és Újhelyi István EP – képviselők teljesen eltérően nyilatkoznak az EU – által nyújtott támogatásokról: Deutsch kitart a Kormány álláspontja mellett, azaz csupán arról van szó, hogy 2014 – 2020 közötti 7 évre adott 8500 milliárd Ft- ból az előleget nem kell visszaadni, ami Újhelyi szerint 1500 milliárd Ft szabad átcsoportosítását jelenti, továbbá 500 milliárd Ft. értékű összegre pályázhat Magyarország is. Deutsch szerint több ország kapott EU-támogatást, de Magyarország nem. Újhelyi, néhány  példát mondva, azzal vádolja a FIDESZT, hogy nem akar a „haveri körhöz” nyúlni.  
 • Nagy Britannia: több, mint 1000 halott
 • Dél – Korea: a mortalitás 1% alatt van
 • Észak – Korea nem ismeri el a koronavírus – járvány létezését.
 • Románia: Az, hogy a rendőrautók a román himnuszt játsszák, Székelyföldön nem népszerű. 

Április 1. 

 • Magyarország: 20 halott, 525 fertőzött (ebből 232 Budapesten, 98 Pest megyében, 17 Csongrád megyében), 16401 tesztet végeztek.  Az EU tisztségviselői, továbbá13 tagállam pártjai bírálják a „felhatalmazási törvényt”. Orbán Viktor: „Az ellenzék ütötte léket sikerült befoltozni.”  A Kormány (Budapest ellenében) a Liget Program befejezése mellett dönt.  Titkosítja a Budapest - Belgrád vasútvonal terveit. Semjén Zsolt törvényjavaslattal fosztaná meg a polgármestereket a „védelmi jog”- tól. Estére visszavonják a javaslatot. Müller Cecília: „Nem az állam feladata a háziorvosok védőfelszereléssel való ellátása”. Magyarország az Európai Bíróságon elvesztette a kvóta – pert. Varga Judit igazságügyi miniszter: „Folytatjuk a harcot.” 1 EURO = 370 Ft. (estére 364 Ft.)
 • Türkmenisztán: Kitiltják a szótárból a „koronavírus” szót. Büntetik a maszk viselését.
 • USA: 3561/nap halott
 • Nagy – Britannia 563 halott/nap (köztük egy 13 éves fiú)
 • Franciaország: 499 halott/nap

Április 2.

 • Magyarország: 21 halott, 585 fertőzött közöttük Győr polgármestere és egyik alpolgármestere), 42 gyógyult.
 • Románia: 92 halott (Hargita az egyetlen megye, ahol nincs.)

Április 3.

 • Magyarország: 26 halott, 623 fertőzött. (Az ebből számolt mortalitás 26/623=4,2 %.) 10 688 személy van hatósági (házi) karanténban. A Kormány 110 kollégiumot és 57 szállodát foglal le a járvány várható terjedése miatt. Az egészségügyi dolgozók egyszeri (bruttó) félmillió forint külön juttatást kapnak. Védőnők számára lélegeztető gépek kezelése tanfolyam indul. Az emberek magánlaborokban teszteltetik magukat. (Egyik labor 3 hét alatt 1500 tesztet végzett. A teszt ára 15 – 80 ezer Ft. között. Müller Cecila szerint a magán-tesztekre nincs garancia.) Orbán Viktor: „Brüsszelt nyugodtan nevezhetjük ellenségünknek.”
 • Spanyolország: Meggyógyult a koronavírusos betegségből egy 101 éves asszony. Ugyanakkor a spanyol halottak száma meghaladta az olaszokét,
 • USA: 1000 körül a napi halottak száma, a fertőzötteké 1 millió körül van.
 • Svédország: 382 halott, 500 fertőzött/nap. Óvodák, ált. iskolák, éttermek nyitva, középiskolák, egyetemek, sípályák zárva. 
 • Nagy – Britannia: II. Erzsébet rendkívüli beszédet intéz a nemzethez. (68 éves uralkodása alatt ez a negyedik.)

Április 4.

 • Magyarország: 32 halott, 678 fertőzött (köztük 85 egészségügyi dolgozó), A koronavírus magyarországi mortalitása 32/678=4.7 %. 224 helyszíni birság a kijárási korlátozás megszegése miatt. A Kormány elvonásokat jelent be: zömét (1345 milliárd Ft) a minisztériumoktól, a multinacionális vállalatoktól 36 milliárd Ft-ot, elvonja az önkormányzatoktól az eddig náluk maradó gépjármű adót (40 % volt), a pártoktól elveszi az állami támogatás felét. Ez, mindösszesen kb. 2000 milliárd Ft, ami a GDP (kb. 10 000 milliárd Ft.) 18-24 %-a.
 • Nagy Britannia: 684 halott/nap
 • Svédország: továbbra is influenzához hasonlóan tekinti a koronavírus – járványt.
 • WHO: a világon 60 000 felett a koronavírus áldozatainak száma. (55 % kínai.) 

Április 5.

 • Magyarország: 34 halott, 733 fertőzött. (Mortalitás: 34/733=4,6 %). A 15-szörös látenciával számolva a fertőzöttel száma 11 000 körül lehet. (Sz. I.) gyógyult 66. Tesztek száma: 21 250. A tesztek nem véletlenszerűek. 
 • Spanyolország: 126 000 fertőzött.
 • Irán: 36 000 halott, 58 000 fertőzött.
 • WHO: 65 000 halott, 1 200 000 fertőzött.

Április 6.

 • Magyarország: 38 halott, 744 fertőzött, ebből 459 budapesti. (Mortalitás Magyarországon: 38/744=5,1 %, a közép-kelet-európai régióban 3 %. ) A miniszterelnök (a főpolgármester ellenére) országosan ingyenessé tette a parkolást. Bejelentette a 13. havi nyugdíj 4 év alatti „visszaépítését” (280 milliárd Ft, a 4 év alatt), amelyet, Palkovits László miniszter is kommentált. (Bejelentett 927 milliárd Ft. gazdasági védelmi alapot. Ugyanakkor, az EU - támogatást 0 Ft-ban jelölte meg.) A nyugdíjakat illetően, csak az világos, hogy 2021 elején a nyugdíjasok 1 heti nyugdíjjal többet kapnak. (Ez a mediánban álló nyugdíjasnak 127000Ft/4=31 750 Ft-ot jelent.) Hogy ezután, még három éven át egy heti nyugdíjat kapnak (ez a 4 év alatt összesen 1 havi nyugdíj), vagy 2022 elején már 2 havi, 2023 elején már 3 havi, végül 2024 elején egy teljes havi nyugdíjat fognak kapni, a viták kereszt tüzébe került. Az ellenzék élesen bírálja a Kormányt, mondván, hogy a nyugdíjasoknak azonnali támogatásra van szüksége: 580 000 nyugdíj van 100 000Ft/hó alatt.  Nem mellékes, hogy 2022-ben országgyűlési választások lesznek. (Sz. I) A Kormány a rövidített munkaidőre 70%-os támogatást ad. (15 európai országban Olaszország, Anglia mellett Lengyelországban és Csehországban a 40-80%-os teljes bértámogatást vezettek be.)  Botka László szegedi polgármester javaslatot tett „szolidaritási hozzájárulás” kiszabására. („Fizessenek a gazdagok!”) Az ellenzéki pártok közül az LMP támogatja.
 • Olaszország: 525 halott/nap. 
 • Nagy – Britannia: Boris Johnson miniszterelnök magas lázzal, kórházba, intenzív osztályra került. A külügyminiszter helyettesíti. A font árfolyama némileg esett.

Április 7. 

 • Magyarország: Reggel 47, estére 58 halott, 895 fertőzött (Mortalitás: 58/885=6,5%. Müller Cecília szerint ez, nemzetközi viszonylatban, az alsó harmadban, viszonylag jó helyen van.) A közvélemény megoszlik a nyugdíjakat illetően.49% egyetért a Kormánnyal, 51% nem, ők részben keveslik, részben pedig úgy vélik, hogy inkább a munkájukat vesztőket kellene támogatni. A Kormány 600 milliárd Ft-ot szán a turizmus számára. (Az ellenzék erősen bírálja.) A Kormány a vállalkozásoknak (annak elkerülésére, hogy külföldi tulajdona kerüljenek) 2000 milliárd Ft. hitelt nyújt. Az MNB 3000 Ft-ot mozgósít. (Matolcsy György bejelentése, egyúttal 2-3%-os növekedést prognosztizálva.) 1 EURO = 357 Ft.  Bod Péter Ákos: Nem nyúltak a presztízs - beruházásokhoz.
 • Temesváron 10 újszülöttnél diagnosztizáltak koronavírust. (Az anyák nem voltak fertőzöttek.)

Április 8. 

 • Kínában (5 hónap múltán) feloldották a vesztegzárat.
 • Moszkva: naponta több, mint ezer fertőzött.

Április 9.

 • Magyarország: 66 halott és 980 fertőzött (mortalitás: 6,7%). 
 • Spanyolország: 15 000 halott (a járvány tetőfokának tartják)
 • Olaszország: (20 000 halott)

Április 10. (Nagy péntek, 4 napos ünnep kezdődik, amelyre a Kormány polgármestereket
             rendkívüli  intézkedési  jogkört ad. Szegeden a gyógyszertárak, élelmiszer- és 
            dohányboltok kivételével minden bezár, a piac is.)

 • Magyarország: 77 halott és 1190 fertőzött (mortalitás: 77/1190=6,5%), 112 gyógyult, 29 948 teszt, 16 0006 fő hatósági karanténban. Az Operatív törzs szerint Magyarország a csoportos fertőzés szakaszában van. A Pesti úti Idősek Otthonában 204 fertőzöttet találtak, közülük 10 elhunyt.  Elkezdődött az allergia-szezon is. A Kopint - Tárki 10 %-os gazdasági visszaesést prognosztizál. Pécs városában az önkormányzati képviselők tiszteletdíjukat szociális célra ajánlják fel. 
 • Spanyolország: 605 halott/nap.
 • New York: 799 halott/nap
 • WHO: A világon eddig 95 718 halott, 1 601 018 fertőzött (mortalitás: 6%), 354 972 gyógyult.

Április 11. A Kormány lehetőséget ad, a munkáltatóknak arra, hogy 24 havi rendkívüli munkaidő – keretet vezessenek be (minimum 4 óra/nap, maximun 12 óra/nap) keretek között. A szakszervezetek tiltakoznak.
Április 12. (Húsvét, a Pápa a zárt Szent Péter Bazilikából adta az Orbi et Urbi áldást.) 
Magyarország: 99 halott, 1410 fertőzött. (mortalitás 99/1410=7%). Kormány kontra Budapest vita van arról, hogy ki felelős a pesti úti idősotthonban történt nagyarányú fertőzésért: A Kormány szerint a fenntartó Fővárosi Önkormányzat (és személyesen Karácsony Gergely főpolgármester) alkalmatlan feladatai ellátására, mert nem intézkedett idejében. A Főpolgármesteri Hivatal viszont azt állítja, hogy (kérésük ellenére) a Kórházból kétszeres tesztvizsgálat nélkül engedtek vissza beteget az otthonba. A Závech Research közvélemény kutatása: 21% a fővárosi önkormányzatot, 51% az egészségügyi kormányzatot, 34% mindkettőt hibáztatja. Parragh László (Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, miniszterelnöki főtanácsadó): „Ezekben a napokban annyian mentek tönkre, hogy nem tudunk mit kezdeni velük.”  
Április 13

 • Magyarország: 109 halott, 1458 fertőzött (mortalitás: 7,5%), 120 gyógyult.
 • Spanyolország: 600 halott/nap (Összesen 17 000 halott, 166 000 fertőzött, ebből számolt mortalitás: 10,2%.) Kásler Miklós EMMI - miniszter két kórházi főigazgatót bocsát el azonnali hatállyal (információs hiba miatt, Szent György Kórház, Székesfehérvár és 200 ágy felszabadítását előíró utasítás megtagadása miatt, Országos Rehabilitációs Intézet, Budapest. Utóbbi esetben a dolgozók tüntetnek Cserháti Péter főigazgató mellett). Az ellenzék (a parlamenti ülésről távol maradó) miniszter menesztését követeli.  
 • Brazilia: meggyógyult egy 97 éves koronavírusos beteg asszony.
 • Nagy – Britannia: Boris Johnson miniszterelnök kórházat gyógyultan elhagyva, házi karanténba került
 • USA: Mind az 50 államot katasztrófa – sújtotta területté nyilvánította az elnök. (A halottak száma több mint 20 000, a járvány miatt16 millió munkanélküli lett.) 
 • Kína: 108 új fertőzöttet találtak (ebből 98 külföldi, több, mint a fele orosz)
 • Oroszország: 18 000 fertőzött van.
 • WHO: 1 850 000 fertőzött van a világon.

Április 14.

 • Magyarország: 122 halott, 1512 fertőzött (mortalitás: 8%) Kásler Miklós miniszter utasítja a kórházakat 36 000 ágy felszabadítására. (Ez a kórházi kapacitás 60%-a. Magyarországon 1000 lakosra 7 kórházi ágy jut.). A kórházak megkezdik a betegek hazaküldését. A Párbeszéd ismételten követeli a miniszter lemondását. Az Orvosi Kamara (Kincses Gyula elnök) helytelennek tartja a „fűnyíró – szerű” intézkedést, inkább a koronavírusos – esetek koncentrálását javasolja és felhívja a figyelmet arra is, hogy az egyéb betegek kórházi kezelésének elmaradása a koronavírusnál nagyobb kárt okozhat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint 26 repülőgépnyi eszköz (közte 155 000 teszt) érkezett a járvány elleni védekezésre. Az ATV-ben elhangzik, hogy eddig 395 milliárd Ft. fogyott el kórházi felszerelésekre. Például, a lélegeztető gép ára 16 milló Ft/gép. Varga Judit igazságügyi miniszter (a „Die Welt” - nek adott interjúban): ”Néhány intézkedés megmaradhat a vészhelyzet után, törvényekbe foglalva.” (Ellenzék: pontosan emiatt tagadtuk meg a Kormány határozatlan időre szóló felhatalmazási kérésének 4/5-ös támogatását. Lásd: márc.23.(Sz. I.) Győrben újra indul az AUDI.
 • Románia: 331 halott, 6600 fertőzött (mortalitás 5%). A legtöbb fertőzött Arad, Temes és Hunyad megyékben van. 30 nappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot.
 • Szerbia: terjed a koronavírus járvány az idősotthonokban (például, Nis-ben 135 fertőzött, köztük 4 dolgozó) A Vajdaságban a legkisebb a fertőzöttség.   

Április 15.

 • Magyarország: 134 halott, 1579 fertőzött (mortalitás: 8,5%), 192 gyógyult. A Kormány különadót vet ki a bankokra, a benzinkutakra és a kiskereskedőkre 91 milliárd Ft. beszedése reményében. A Parlamentben fokozódik a sárdobálás: Az ellenzék szerint a FIDESZ lop és hazudik (Mészáros mellet említik Tiborczot, Garancsit, Rogánt). A kormány államtitkára (Dömötör Csaba) azzal vág vissza, hogy  Gyurcsány Ferenc a privatizációs hullámban lett milliárdos, elkobzott villából jár be a Parlamentbe. Esztergomban újra indul a SUZUKI. Elbocsátások a SVISS – AIR-nél (1000 fő) és egy budapesti autókölcsönzőnél (400 fő)  
 • Németroszág: 3495 halott (úgy vélik, már lecsengőben a járvány.)
 • Vuhan: Újfajta koronavírust találtak. (Állítólag emberről – emberre nem terjed.)
 • WHO: Eddig 115 000 halálos áldozata van a koronavírusnak.A KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ KURATÓRIUMA ÉS A PROGRAMFÜZET SZERKESZTŐSÉGE NEM ILLETÉKES A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ÜGYEIBENVALÓ ÁLLÁSFOGLALÁSRA DE A „KAPTUK, ADJUK” JEGYÉBEN INFORMÁLJUK A KÁVÉHÁZ KÖZÖNSÉGÉT.

A Szeged várostörténeti és kulturális folyóirat 2020. májusi lapszáma a rendkívüli helyzet folyóiratunkra gyakorolt hatásairól szóló Jegyzettel indul. A Kálmány Lajos emlékezete című rovatban ezúttal Mód László tanulmánya kap helyet, História rovatunkban Máté Zsolt a régi szegedi utcákról, Eperjesi-Kovács Lilla az alsóvárosi ferencesek egyházközösségi szervező munkásságáról, Kiss Norbert a Csanádi egyházmegye szegedi központjának 18. századbeli kiépítési kísérletéről közöl tanulmányt; Bátyi Zoltán pedig a Paprika utcai gyilkosságról ír. Portré rovatunkban Hegedűs Réka beszélget a 70 esztendős Lengyel Andrással. Zene rovatunkban Kiss Ernő Nagy Imre Erik operájáról, Szemle rovatunkban Blaozovich László Antal Tamás könyvsorozatáról és Terendi Viktória Pusztai Virág kötetéről írott recenzióit olvashatják Olvasóink.

A Szeged várostörténeti és kulturális folyóiratot megtalálják a világhálón is, a szegedfolyoirat.sk-szeged.hu címen!

Kulturális programok az interneten:
Dr. Janka Zoltán ajánlata
 Színház

> Ingyenesen, online elérhető színházi előadások
>
> *Régi klasszikusok, legendás előadások*
>
> Karinthy Ferenc: Dunakanyar
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=JVynppbZnDE__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbSynzIlNg$>
>  (Szentendrei Pinceszínház 1982, Ruttkai Éva és Sztankai István
> előadásában)
>
Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=IbLeJj7z4xA__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbSHDeSx9g$>,
> ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr
> betanításában (Kaposvári Csiky Gergely Színház; Pogány Judit, Lázár Kati,
> Lukáts Andor, Molnár Piroska, Csákányi Eszter … az igazi fénykor)

> Csurka István: Döglött aknák
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=ACLL1M7k-II__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbQ7aQDvlg$>
>  (tévéműsor, Major Tamás főszereplésével)
> Hyppolit, a lakáj
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=2qneAQKtvnU__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbQNJhSeoA$>
>  (Játékszín, Benedek Miklós és Szacsvay László főszereplésével)

> Mario és a Varázsló
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=8KY9myVAskM__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbQebl8fXA$>
>  (Thália, Latinovits Zoltán egyetlen fennmaradt színpadi alakítása)

> Csiky Gergely: A nagymama
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=3HGygiGTCos__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbTDxx4aEQ$>
>  (Nemzeti Színház, Tolnay Klári utolsó szerepében, mellette pedig parádés
> szereposztás)

> Örkény István: Macskajáték
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=pc7e3K71-So__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbTssgfw_g$>
>  (Örkény István színház, Pogány Judit, Molnár Piroska, Csomós Mari)

> Werner Schwab: Elnöknők
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=OpD3QGRoORM__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbQVaSvhOw$>
>  (Kamra, Csákányi Eszter, Szirtes Ági, Pogány Judit főszereplésével)

> Marsha Norman: Jó éjszakát, mama!
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=JBK_S2myjaU__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbRtILevDQ$>
>  (Kamra, Lang Györgyi, Vári Éva főszereplésével)

> Marsha Norman: Jó éjszakát, mama!
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=JBK_S2myjaU__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbRtILevDQ$>
>  (Budapesti Kamaraszínház. Lang Györgyi, Vári Éva főszereplésével)
 Nézz körül múzeumokban
>
> Kanapéról nézelődhetsz a vezetőmúzeumok gyűjteményeiben és még fizetned
> sem kell
>
> Google Art collections
> <https://urldefense.com/v3/__https:/artsandculture.google.com/partner?hl=en__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbR51IDjPg$>
>  - kiállítások a világ vezető múzeumainak gyűjteményéből
> Uffizi képtár
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.uffizi.it/mostre-virtuali__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbRXifUnhg$>,
> Firenze
> Prado
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbSWffYMOg$>,
> Madrid
> Louvre
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.louvre.fr/en/visites-en-ligne__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbRpXxuxVQ$>,
> Párizs
> Ludwig Múzeum: The dead web - The end
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.ludwigmuseum.hu/valogatas/dead-web-end-online-kiallitas__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbRIqdI3Xw$>
>  kiállítás anyag
>

 Hallgass operát
>
> Minden felsorolt előadás ingyen elérhető
>
> Bécsi operaház régi műsorai
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.wiener-staatsoper.at/en/staatsoper/news/detail/news/the-wiener-staatsoper-is-closed-but-continues-to-play-daily-online/__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbSd4G5UxQ$>
>
> Turandot
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.arte.tv/en/videos/091009-000-A/turandot-by-puccini-at-the-gran-teatre-del-liceu/__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbSxxU8Oag$>,
> Gran Teatre del Liceu, Barcelona
>
> New York Metropolitan Opera
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.metopera.org/season/on-demand/__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbRnNh6HDw$>
>  - minden este ingyen nézhetünk náluk egy-egy operát, ami aztán 20 órán
> keresztül elérhető lesz a honlapon.
>

 Vegyél részt hangversenyeken
>
> Budapesti Fesztiválzenekar
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.facebook.com/Fesztivalzenekar/__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbQe5P6UZA$>
>  - karanténkoncertek minden nap 19.45-kor a zenekar facebook oldalán és
> weblapján
>

> MÜPA

> <https://urldefense.com/v3/__https:/m.mupa.hu/rolunk/hirek/szuletesnapi-ajandek-a-15-eves-mupatol-a-regisztracio-nelkul-elerheto-teljes-mediatarunk-20200313__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbRpRIN7gA$>
>  - Március 14-től mindenki számára megnyílik a Müpa digitális médiatára,
> ahol 80 HD-minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele
> tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül.
>
> Tipp: még sok-sok hasonló programot találsz az Élő közvetítések
> koronavírus> idején
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.facebook.com/groups/elokozvetitesek/__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbQe_M9S3w$>
>  facebook csoportban!
>
>
 Nézz filmeket
>

> Száz ingyenes film
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.mafab.hu/article/100-remek-film-melyet-ingyen-nezhetsz-amig-zarva-tartanak-a-mozik-15__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbTQL1CjIA$>-
> amíg zárva tartanak a mozik
>
> Indafilm
> <https://urldefense.com/v3/__https:/film.indavideo.hu/__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbSApU3Mpg$>
>  - több tucat magyar film ingyen
>
> Életrevalók
> <https://urldefense.com/v3/__https:/www.youtube.com/watch?v=cVio3768h8w__;!!HXCxUKc!lszDC2_OetlZP0U07hqsK9XjuXkiKrpblF68-PPaX5cdnWLr-CI7TbTf42h2vQ$>
>  -
Tráser László friss írása:
Mint emlékezel, Jónást az Úr arra kérte, bízta meg, küldte: kelj fel és menj Ninivébe, prédikálj a Város ellen. Ám Jónás szeretett volna elszökni feladata elől, kibújni a hurokból. Miután rájött, ez lehetetlen – elment Ninivébe, s több napon keresztül prédikált a bűnben tobzódó Városban. Azok azonban már fölismerték, egy oszlop tetejére állították, dőzsölő gazdagok közé, és bíztatták: nosza innen mondjad, szórjad átkaid! Jónás iszonyú dühei közepette végét jövendölte Ninivének, miképpen az Úr meghagyta, majd levetve magát az oszlopról, kiviharzott a Városból! A sivatagban várta hajnalról – hajnalra, miképpen lobban lángra a Bűn fészke és ég végre vörös lánggal Ninive! Ám ez – bár múltak a napok – egyre csak elmaradt. Hogy egyre csak együtt ébredt a Várossal s nem annak üszkös gödreivel - nagyon rosszul esett Jónásnak, igen megharagudott. Így imádkozott az Úrhoz: Ó, Uram! Gondoltam én ezt már akkor, amikor még hazámban voltam! Azért akartam először Tarsísba menekülni, mert tudtam, hogy te kegyelmes és irgalmas Isten vagy, türelmed hosszú, nagy a szereteted, és még a rosszat is megbánod. Most azért Uram, vedd el az én életemet, mert jobb meghalnom, mint élnem! Az Úr azonban ezt kérdezte: Igazad van-e, hogy haragszol?! Azután kiment Jónás a városból, letelepedett a várostól keletre, készített ott magának egy kunyhót, és odaült az árnyékába, hogy lássa, mi történik majd a várossal. Az Úristen pedig úgy intézte, hogy egy bokor nőjön Jónás fölé, árnyékot tartva a feje fölött, és megvédje a rosszulléttől. Jónás nagyon örült a bokornak. Isten azonban úgy intézte, hogy másnap hajnalhasadáskor egy féreg megszúrja a bokrot, és az elszáradjon. Amikor kisütött a nap, Isten úgy intézte, hogy tikkasztó keleti szél támadjon. Jónás napszúrást kapott, ájuldozott, a halált kívánta magának, és azt mondta: Jobb meghalnom, mint élnem! Akkor Isten ezt kérdezte Jónástól: Igazad van-e, amikor haragszol emiatt a bokor miatt? Ő így felelt: Igazam van! Haragszom mindhalálig! Az Úr ezt mondta: Te szánod ezt a bokrot, amelyért nem fáradtál, és amelyet nem te neveltél; amely egy éjjel felnőtt, másik éjjelre pedig elpusztult. Én meg ne szánjam meg Ninivét, a nagy várost, amelyben több mint tizenkétszer tízezer ember van, akik nem tudnak különbséget tenni jobb és bal kezük között? És ott a sok állat is! Így magyarázta Kegyelmét az Úr, amitől Jónás elszontyolodott. A szörnyű Város, mint zihálva roppant eleven állat nyúlt el a homokban... s Te most, tudsz többet szólani?

 
Dr. Baradnay Gyula sebészprofesszor, Szeged Város Díszpolgára  friss írása

 

 A 6 év óta (1984) működő Közéleti Kávéház a vírus járvánnyal kapcsolatos események miatt  szünetelteti  programjait.  A szerkesztőség úgy döntött hogy a  havonta megjelenő Program füzetben Május hónaptól néhány szerző írása jelenik meg mindaddig amíg  a  szokásos rend helyreáll.
                A szervezők, szerkesztők Szalay István, Szondi Ildikó, Tráser László és még sokan mások munkája a havi programok összeállítása, a felkért előadók személyének kiválasztása.
A felkért előadókat általában két beszélgető,kérdező felváltva faggatja  munkájukról nézeteikről.
Hosszú vita töprengés előzi meg  az előadó személyének kiválasztását
               Máig sem értem hogy Tráset László Tanár Úr miért engem választott kérdező társául
évtizedekkel ezelőtt, hisz alig ismertük egymást. Tény hogy a feladatot büszkén elvállaltam és igyekeztem az elvárásnak megfelelni.
Az előadók felsorolása csaknem lehetetlen. Volt 90 éves baloldali társadalom kutató, egyetemi tanár, katolikus püspök,  matematikus, bal és jobboldali politikus, egykori párttitkár, festőművész, operaénekes, híres karmester, egykori betegeim, foto művész, klinikai barátaim , orvos, történész, onkológus s ki tudja még hány szakma kitűnő képviselője.
    Közönségünk mindenkor csaknem megtöltötte az előadó termet. A program feszes rendben zajlott. 30 percig a meghívott vendég előadása zajlott  ezt a vendégek véleményei kérdései követték. Bár közönségünk heterogén szakmai, világnézeti témát  képviselt, a beszélgetések, viták mindenkor korrekt, olykor vidám légkörben folytak.
          Hazafelé menet ( bár feladatom nem a tudásom szaporítása volt), megállapítottam, sokat tanultam.
           És  Márciusban jött a járvány . Felfordult az egész világ. A  járványok története évszázadok alatt bebizonyította hogy a parányi kórokozó az emberek tízezreit vagy akár tízmillióit képes elpusztítani. Egyesek szerint nagy tanulság ez  az öntelt, önmagát omnipotensnek képzelő ember számára , hiszen még ma is alig vagyunk képesek hatékonyan megfékezni embertársaink borzalmas szenvedéseit, megakadályozni halálukat.
              Eszembe jut egy sok évtizeddel ezelőtti beszélgetésem. Egyetemünk Személyzeti Osztályának vezetője keresett fel aki testvérét gyászolta klinikánkon történt halála után.
„ Hát bizony mindnyájan Isten kezében vagyunk Baradnay elvtárs, mondta szomorúan.
Bizony ez így van szerintem is Osztályvezető elvtárs „ Úgy vélem így van ez ma is.
Petőfi Sándor verse talán kissé elvontabb stílusban mondja el gondolatát:
„ …habár felül a gálya / alul a víznek árja / azért a víz az úr.”
              Az  egykori világháborús sláger  ezt mondja: „ Minden elmúlik egyszer, /minden végéhez ér…” Elmúlik a járvány és mi is …
           Reméljük hogy mielőbb, talán hetek múlva helyreáll a rend, Kávéházunk folytathatja munkáját s tölthetünk együtt kellemes, hasznos órákat, estéket.

 

Zenei József tanárúr friss írása

Sakkot ad a SARS - COVID-19?  

Mi vagyunk a sakktáblán és velünk látszik a láthatatlan ellenfél. Szándéka nem világos, de erőszakossága és célratörő nyomulása félelmet keltő. Kínából indult, fél év alatt körbejárta és megrázta a Földet és ágyba döntött eddig mintegy 1,5 millió embert. Figyeltük a Kínában kibontakozó járvány híreit, de az olyan messzire volt tőlünk. A potensek is legyintettek és eleresztették a fülük mellett a kínaiak erőfeszítéseit a járvány megfékezésére. Nem tűnt fel nekik, hogy Vuhant, a 9 milliós kínai várost (majd hazánk lakosságát) szigorú karantén alá vonták. Azzal is élcelődtek egyesek, hogy az utóbbi húsz évben legalább 15 olyan járvány viselt meg bennünket, amelyeknél az emberiség pusztulását vélték egyesek. Mi pedig még mindig itt vagyunk és jártatjuk a szánkat. Valami olyan fásultság alakult ki jelentős nagyságú rétegek körében, hogy az elmúlt 70 évben valahol, tőlünk távoli országokban mindig voltak háborúk. Nálunk meg minden huzavona ellenére is béke és valamilyen megélhetés van.
Március 8-án azonban megszólalt a vészcsengő! Itt a baj a nyakunkon és már főhet is a fejünk a Koronavírus miatt. A parlament felhatalmazta a kormányt a rendkívüli helyzetben adódó feladatok ellátására. Operatív Bizottság alakult Orbán Viktor vezetésével és kijárási korlátozást léptettek életbe március 28. és április 11 közötti időszakra, amit aztán meghosszabbítottak. A további lépéseket már a helyzet diktálja.
Első dolgom volt, hogy orvosi maszkokat, fólia- és gumikesztyűket vegyek. Alkoholos kendőket máig nem találom. A feleségem listája szerinti tisztító-fertőtlenítőket gyorsabban összegyűjtöttem. Nagy felkutató-gyűjtögető körsétákat tettem napokon át a városban! Úgy hallom és olvasom a hivatalos közleményekből, hogy most már milliós tételekben érkeznek a védelemhez szükséges személyi védőeszközök és az orvosi felszerelések, Akkor reménykedhetünk, hogy azokhoz mi is hozzájuthatunk rövidesen. A délelőtt 9 és 12 óra közötti időszak elég nagynak tűnt, de a közlekedés lelassulása és 2 méteres távolságot betartó sorállások gyorsan felfalják a perceket. Viszont legyünk fegyelmezettek, tartsuk be az előírásokat - a magunk és a többiek védelmében!
Egyik szombat reggel - szokásom szerint - mentem a Mars téri piacra. A kapuban őrség állt és kértek, hogy várjak 9 óráig. Így igaz, várjunk! Mosolyogva nyugtáztam, hogy a sietve érkező fiatalabbakat – majd csak 12 órakor – udvarias kéréssel visszafordították. Beözönlöttünk a még mindig bent lévő ifjabb vásárlók közé a piactérre. Szedtem a lábam a megszokott pékemhez, hogy választani tudjak. Irány az almáshoz is, mert ez kerül a bevásárlókocsi aljára, rá pedig az egyre érzékenyebbek. Végre mindent elrendeztem, indulhatok haza. A régi reflexek működtek: irány a Szent Rókus utcán át a Kossuth Lajos sugárútra, ott van a 2-es villamos megállója. A kapu zárva, beláncolva, lakattal biztosítva. Sehol egy illetékes személy. Hűha! Erre nem gondoltam, mert nem kincstári logikára jár az eszem kereke. Visszafordítottam a nehézzé vált bevásárló kocsimat és visszahúztam a piacon át a főbejáratig. Messziről megláttam a piacfelügyelő urakat. Kértem az egyiket, hallgasson meg, kérni szeretnék valamit. Udvarias válasz – Parancsoljon. Elmondtam, hogy busszal jöttem, de most a 2-es villamossal kívánok Alsóvárosra eljutni, mert nehéz a kocsim, nem tudom felhúzni a buszra. A középső kapu zárva, a 2-es villamosok ezért megközelíthetetlenek. Így 2x500 méteres kerülőt kell tennie a jövet és hazafelé menet is villamossal közlekedőknek. Igazat adott, de ő csak felügyel a rendre. A Piacfelügyelőség dönt mindemben! Megértettem helyzetét és megkértem: mondja meg a főnökének, hogy a villamossal érkezők és távozók érdekében nyissák ki a Szent Gellért utca felőli kaput. A rendet egy felügyelő biztosítani tudja. Udvariasan megköszönte a javaslatot és továbbítja – mondta. A következő szombaton megkaptam kérésemre a választ: „Nem úgy van, azt nem lehet!” Akkor cipekedjünk továbbra is (esetleg bottal) 1 km-t feleslegesen.
Most látom, hogy mennyi dolgot kell intézni az idős embernek, amikor 3 órába sűrűsödnek a nap teendői. Boltba, piacra, ambulanciára (hetente), telefonon a háziorvost hívni, a patikánál sorba állni, várni ritkábban járó buszra, villamosra. Majd igyekeznem kell az ebédért, mert 12:00-ig adják ki és még haza is kell érnem. Egyedül az a bajom a 3 órányi időkorláttal, hogy ’régen születtem’ és lassabban járok, kisebb terheket vihetek. Az előírások és megszerzett tapasztalataink alapján vigyázunk magunkra! Gyermekeink és unokáink is élik bezárkózott életüket (sajnos, távol). Mindenre jut példánk a családban: otthoni óvodás, távoktatásos iskolások, távmunkát végzők és kényszerszabadságon (fizetés nélkül) lévő szülők és nyugdíjas nagyszülők. A családi kapcsolatot csak a technika tartja életben (okos telefon, Messenger, Skype). Minden óvintézkedést megteszünk és az előírásokat is követjük, de mindig akad valami rés… Tapasztalt tény, hogy az élethez és annak történéseihez szerencse is szükséges. Hiába igyekszünk minden óvintézkedést megtenni, előírást betartani, mégis hibázhatunk valamiben. A helyzetünk gyorsan romlik, a fertőzöttség gyorsan terjed. A Koronavírus nem válogat és gyilkolni is tud, mert még nincs meg az ellenszere. Vegyétek komolyan a veszélyt! Minden tőletek telhető módon védekezzetek a fertőzés ellen! Hordjatok védőkesztyűt, maszkot és fertőtlenítsetek, mert vírushordozóként 2 hétig bárki megfertőzhet másokat anélkül, hogy tudna róla. Számtalan példa bizonyítja, az emberek lelkében él a másokon segítés belső kényszere, az összetartás. Gyorsan országossá szélesedett a szolidaritási mozgalom. Ügyes hölgyek orvosi maszkokat varrnak másoknak. Plexi védőálarcok készítésére vállalkozik egy cég a sok segítő közül. Fertőtlenítőt gyárt a MOL. Pénzt adnak, lakásokat ajánlanak az egészségügyieknek és még tovább. Megható önzetlenségük. Reméljük, egészségesek maradunk, és élünk tovább. Aggódunk viszont a mély-szegészségben élőkért és a munkájukat elvesztőkért (főleg az árak elszabadulása miatt). Őket fenyegeti legjobban a veszély minden ága.
Egyszer ennek a járványnak is vége lesz, de a hogyan- és mi lesz a vége, az bizony rajtunk csattan. Reménykedjünk, hogy a ránk váró nagy országos méretű próbából győztesen kerülünk ki. Amennyiben úgy játszunk, hogy a Koronavírus mégis mattot ad nekünk a nagy játszma végén, az óriási társadalmi tragédia lesz. A veszteségek fájdalma sokáig éget majd bennünket.

 

Kaptuk – adjuk! 
Fazakas  János találta meg nekünk…

 • Karantén Kutya szemmel!
 •  

 • 1.nap

 • Itthon maradt, úristen, itthon maradt!!! Ez életem legboldogabb napja!!! Egész nap azt fogom, nézni, hogy milyen szép! Követni fogom mindenhová a lakásban, és csak csodálom! Hihetetlen, csodálatos, imádom!!!

 • 2. nap

 • Ma is itthon maradt, pedig nem beteg. Érdekes.... Felöltözött a dolgozós ruhájába (amire nem szabad felugrálni) de csak derékon felül, alul abban van, amire fel lehet ugrálni és ágy szaga van. Most vajon fel lehet ugrálni, vagy nem? Ül a világító doboza előtt, mereven bámul és beszél. Furcsa. De imádom! Olyan szép! És olyan szépen beszél!

 • 3. nap

 • Ugyanaz, mint tegnap. Ugyanaz a ruha, de többet szaladgál. A világító doboz, és egy fekete kis doboz között. Nem tudom ki az a Wifi, de ugyanannyit mondja ideges hangon, ahogy a nevemet szokta. Remélem nem fogadja örökbe azt a dögöt!

 • 4. nap

 • Ugyanaz mint tegnap. Csak rövid időre ment el itthonról, és nagyon sok szatyorral jött haza. A legtöbb teljesen érdektelen volt, tele fehér porral, sárga löttyel, meg nagyon büdös kockákkal, és fehér gurigákkal. Ugyanakkor RENGETEG tápot hozott. Ennyit én egyedül az életben nem eszek meg. Szóval most már biztos, hogy örökbe fogadjuk azt a Wifi nevü balfácánt, akit állandóan szólongatni kell mert sehol nincs, vagy lassan jön. Minek? Nem vagyunk meg jól így?

 • 5. nap

 • Ugyanaz, mint tegnap, de egyre idegesebb. Egész nap a világító dobozt bámulja, vagy a fülére szorított kézzel beszél. Még mindig imádom, hogy nem vagyok egyedül, de kicsit félek is. Ma rám szólt, hogy ne rágjam a szőnyeget, és ne turkáljak a szemetesben. Ezek kicsit hiányoznak, mióta mindig itthon van.

 • 6. nap

 • GYALÁZAT! MEGFÜRDETETT ÉS MEGFÉSÜLT! Órákig kínzott, és a helyemet is megbuherálta, iszonyat büdös, az összes cuccommal együtt! Egész délelőtt szekált, azt mondta végre ráér! De akkor miértr nem labdázunk inkább, vagy bármi mást, eskü, még tanulok is valami hülye trükköt, de FÉSÜLKÖDNI? NORMÁLIS????

 • 7. nap

 • Elmentünk hosszú sétára, de teljesen bekattant. Elkezdett félni a fajtársaitól, szabályosan menekülünk, és úgy be van öltözve, hogy csak a szeme látszik ki! Komolyan aggódom. A nap egyetlen pozitívuma, hogy délután életünkben először főzni próbált, és úgy tűnik, hogy nekem, mert a nagy részét nekem adta. Kicsit égett volt, de így elsőre azért nagyon finom. Szerintem boldog volt, hogy ilyen szépen eszem a Wellington bélszínt, mert kicsit pityergett is.

 • 8. nap

 • Mindent kipakolt és visszapakolt, végigment mindenen háromszor az undorítóan zúgó műkutyával, akit rühellek. Felforgatta a lakást, kidobta mind a 17 fogtisztító pálcikámat, amit szűkösebb időkre rejtettem a hálószobába az éjjeliszekrény alá, a nappaliban a kanapé mögé, és hasonló atom biztos helyekre ahová amúgy sosem néz be. Bekattant. Félek.

 • 9. nap

 • Kezd elegem lenni. Követ mindenhová, és nem hagy pihenni a kanapén, egész nap fotózgat, piszkál, és beszél hozzám. Az életemben nem voltam még ennyire tiszta. Fújkál, meg fésülget feszt, délután a sétából hazafelé megsimogatott a szomszéd néni, és úgy üvöltött vele, ahogy velem szokott ha egy másik kutyakakit eszem a bokorba, hogy „asszondja” eressze el, meg undorító, meg ilyenek! Érti ezt valaki? És retteg továbbra is. Úgy tűnik, az arcát meg a kezét szégyelli, folyton mossa és takargatja. „Nemtom”. Szerintem ugyanolyan, mint volt, nem lett rondább. Csak büdös. Ahogy az egész lakás. Már nem bírok megmaradni, de az erkélyen se jobb, ott vagy tapsolnak, vagy énekelnek, kész agyvérzés.

 • 10.nap

 • Nem tudom ki az a Wifi, meg a Teszkó futár nevű kutya, de állandóan őket szólongatja, azt se bánom, ha ideköltöznek, csak nyugodjon már le. Az Operatív törzs nevű dög viszont tuti nem jár kutyasuliba, mert egyik feladatot sem csinálja meg rendesen. Én viszont a világ legjobb, legtisztább kutyája vagyok, mégse megyünk társaságba.

 • 11. nap

 • Felmondok, nem bírom. Több mint egy hete nem tudok egy „jó illatot ereszteni”, vakarózni, vagy a reggelit kihányni és a nap folyamán kényelmesen visszaenni. Állandóan követ, néz, és felmos. Kicsinál. Megőrült, gondolom ezért is nem látogatja senki. Lehet nekem is meg kellene pattannom, de mit csináljak, szeretem. Francba.
  12. nap

 • Egész éjjel bámulta a világító dobozban, hogy más fajtatársai ruha nélkül verekszenek. Végre boldognak tűnt, bár engem kizavart a szobából, és azt mondogatta, hogy végre ingyen van a prémium. Eddig én úgy tudtam, hogy az táp, és drága és csak nekem jár. Szóval akkor lehet hogy mégis jó lesz, ha lesz sok ingyen prémium. Persze nappal álmos volt, és megint nem mentünk sehová.

 • 13. nap

 • Azt mondta ma sem mehet sehová, csak bankba, fodrászhoz, vásárolni, futni, és gyógyszertárba. Úgyhogy ma egész nap nem volt itthon, mert nem mehet sehová. Így végre sikerül bepótolni a szokásos kis dolgaimat. Lehet, hogy mégis kibírom, bár kezdenek hiányozni a haverok, meg a napközi és a suli.

 • 14. nap

 • Sose lesz vége. Megint fürdetni akar…. VALAKI SZABADíTSON KI!!!!!


 2020. májusi vasárnapokon is, ha a helyzet megengedi,  17-22-ig VÁR Söröző (Vár u. 4 – Deák F. u. sarok)
ZENÉS – TÁNCOS EST
Mindenkit szeretettel várunk
Érdeklődés: . 06 30 55-19135

  Káosz a BREXIT okán ?

Összeállította: Czigner Jenő dr.                 

 „Kávéházi Est”. Szeged, Kelemen u. 7. „90 C. ÉTTEREM”   ( 2020-……….- órakor) 

     A brit kilépésről szóló EU tárgyalásokon 2017-ben még nem sikerült áttörést elérni. 
A kilépési megállapodáshoz vezető tárgyalások hosszas szünetekkel és vitákkal tarkítottak voltak. A folyamatok nagy részét akkor Theresa May  miniszterelnök irányította.                  Az európai parlament (EP) legutóbbi májusi választásain az angol Brexit Párt 29 képviselő helyet nyert, így a szélsőségesen euroszkeptikus brit képviselők száma beérte a német CDU/CSU EP-delegáció méretét; ez a nemzei érdekérvényesítésnek is szikrát adott. Beigazolódott az is, hogy a liberális media minden propagandája ellenére sok brit polgár nem hiszi el a „múlt végképp eltörlését”. A múlt átírási szándéka a brexitjelenségbe is belejátszott. A brit szavazók többségének elege lett abból, hogy a brit töténelmi múlt a mai liberális szten-derdek szerint mérendő, folyamatosan kritizálható, nevetségessé tehető, becsmérelhető.
          A miniszterelnök a konzervatív párti brit Boris Johnson lett, aki a brit EU-tagság  megszüntetéséről szóló alsóházi vitában dehonesztáló kifejezéseket használt az ellenzéki pártokra, köztük a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt egyik meggyilkolt képviselőljére, továbbá a megállapodás nélküli brexit ellen fellépő képviselőkkel szemben ( A káosz része).
         Egyik skót napilap azt kérdezte: „meddig tart még a brexit elhúzódása?”. A brexit lezárását követelő erők vétóért könyörgő szavai süket fülekre találtak a kontinensen. Kiderült, hogy a válsztásokért egyetlen párt sem lelkesedett. Az Angliai pártok nem lehettek magabiztosak a végkimenetelben, mert nem birták a lakosság támogatását.          
 Megtörténik-e a  brexit vagy nem történik, lesz-e megállapodás vagy nem az Egyesült Királyság és az EU között, megváltozik-e a brit politikai és földrajzi térkép vagy sem,        úgy látszott, mintha nem is érdekelnék a briteket ezek a fontos kérdések.
Az angol parlament ugyanis a brexit előtt valamiféle szünetet tartott. 
Ideális esetben London és Brüsszel már egyezségre juthatott volna az uniós állam-polgárok jövőbeli helyzetére (ami lényegében változalan marad), a brexitszámlára és az Ír-sziget átjárhatóságára vonatkozó kérdésekben. A rég várt alku csak brit belpolitikai káosz miatt bukhatott el, ugyanis az Egyesült Királyság jelentős számú, főként unió-barát része jelezte; nem egyeznek bele abba, hogy Észak-Írország különleges kapcsolatot ápoljon  az EU-val a brexit után.. Később – Theresa May bánatára – Wales kormányfője is csatlakozott a skót véleményhez, sőt London munkáspárti főpolgármestere is. May számára problémát képezett, hogy Észak-Írország legnagyobb britpárti politikai ereje (DUP) sem akart különutas brexitet.
A brexit elhúzódásával szem elől téveszthető lett a fény az alagút végén, pedig a brit kilépéssel soha nem látott lehetőségek nyíltak meg: pl. út az amerikai-brit kereskedelmi egyezményekhez. Az EU kivárt. Boris Johnson kezdeményezte, hogy 2019. dec. 12.-én választásokat tartanak Nagy-Britanniában, noha ez a terv a közelmultban kétszer is elbukott. A kilépés-párti kormányfő mégis az újra próbálkozás mellett döntött, sikerrel…
   
„Káosz”-programunk keretében most azt vitatjuk, hogy a brexit okozott-e káoszt?

Nézzük meg mai szemmel: mi az Unió valójában és miért léptek ki a britek?   
Az EU egy sajátos államszövetség, amelyet kezdetektől napjainkig a nemzetekfelettiség és a nemzeti szuverenitás elve egyaránt jellemez. Más fogalmakkal föderativ és konfóderativ működési formák egyaránt jelen vannak felépítettségében. A nemzeti szuverenitás itt tehát arról szól, hogy egy adott tagállamra nem lehet rákényszeríti a többségi akaratot, ha az ellenkezik az érdekeivel. A neoliberális, globalista politikusok egyre nyiltabban és ellentmondást nem tűrően beszélnek központilag írányított unió szükségességéről. Ugyanakkor ezzel szemben egyre markánsabb és egyre határozottabb az a tábor is – elsősorban a V4-ek, részben Ausztria, talán ismét Olaszország és remélhetőleg Dánia - , amelyik szembe megy a föderális koncepcióval. Ezzel az unión belüli konfliktus és törésvonal iviszont tovább élesedett. Másképpen fogalmazva: válságba került az unió, mert ez már az unió cselekvőképtelenségével fenyeget, vagy ez már létre is jött, s az UNIÓT a világ geopolitikai küzdelmében az eljelentéktelenedés réme fenyegeti,  amit a britek jobban észre vettek. Erre példa napjainkban (2020. március) az Európában is tomboló korona-vírus világ- járvány is, amihez az EU még „hozzá sem nyúlt”.
 A brit történelem szinte folyamatos csatározás. Küzdelem zajlik ma is, és a frontvonalak is leképezhetők a történelmi ellentétekből:  a francia – német európai tengely, a brit befolyás csökkenése, vagy az unióban és a globális gazdaságban való relativizálódás mind a hagyományos triumfáló brit identitást töri derékba.  „Parlamenti kormányzás” – talán a brit nemzeti identitás legfontossabb része, mert  az Egyesült Királyság  maga is parlamenti törvényalkotással jött létre. A ma létező Brit Birdalom minden elemét londoni parlamenti aktus kötötte egybe, és az EU-s belépéssel sem változott meg ez a helyzet.
A brexit azért idézett elő nehéz helyzetet, mert ebben az érzékeny jogi rendszerben kellett kiegyensúlyozottan mozogniuk a szereplőknek. A brit politikát ugyanakkor egyszerűen „káosznak” leminősítő, a Johnson miniszterelnököt szimplán bohócnak tituláló véleményeket kellő gyanakvással kell fogadni,  mert gyakran indulat, még gyakrabban politikai vakság, leginkább pedig gazdasági érdek áll mögöttük.   
A brit sajtó tényként kezeli az EU követelését, hogy a brit – uniós kereskedelmi megállapodás felett az EU bíróságának legyen joghatósága. Johnson erre mond nemet. Búcsú-beszédében alapproblémaként vetette fel, hogy az EU az utóbbi évtizedekben olyan úton fejlődött, amely már nem megfelelő a szigetország számára. A Big Ben hangjaival vett búcsú után két nappal Johnson már Brüsszelben tárgyalt, ahol tárgyalt Orbán Viktor kormányfőnk is, aki a brexit kapcsán megismételte véleményét: „láthatóan az EU-n kívül is van élet”. 
Europai vagy éppen magyar nézőpontból az lehet nagy veszteség, hogy az EU-ból a britekkel a jog, a jognak ez a mélyen gyökerező tisztelete távozik, s ami helyette marad, „rule of low” címen – politikai fegyverré válhat a föderativ gondolkodású eurokraták kezében.
    Közben kissé fokozta a káoszt Harry hercegék döntése: a sok évszázados monarchia létét is veszélybe sodorhatja Harry herceg és Meghan hercegné lemondása a királyi
család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepükről, ami jogi kérdések tömegét veti fel.

        Az EP brüsszeli főépületétől messze voltak a Brexit Párt képviselőinek az irodái.
Egyik képviselőjük szerint ide száműzték őket; neki nem kellett nagy készülődés a brexites kiköltözéshez, mert sosem rendezkedett be Brüsszelben. „Európát szeretem, csak az Európai Uniót nem”, mint mondta: mert elsősorban itellektuális kihívást várt a brüsszeli és strasbourgi  
munkától, de sajnos csalódnia kellett. Úgy érzi, „ ez a hely úgy van berendezve, hogy ne lehessen vitázni és alig-alig találkozhass a fontos szereplőkkel”. A kilépéspárti képviselő szerint bebizonyosodott, hogy már nem magától értetődő fenntartani az EU tagságot. Nem járja, hogy Brüsszelben egy megválasztott kormány legitimitását kérdőjelezzék hétről hétre.     Meglátása szerint egyre többen ébrednek rá, hogy egy a nemzeti kormányokra fittyet hányó szervezetben ülnek. A Brexit Párt tagjai örömmel csomagoltak össze a megvívott csatát követően és képviselői egyszerre távoztak, búcsúként brit lobogókat lengettek.
Na, most újra otthon:  Az EU-tól immár független Nagy-Britannia minden-esetre kicsattan az önbizalomtól; ez olvasható ki vezető poltikusaik friss nyilatkozataiból. Londonban most látszólag minden a régi, de a 2020. február 1.-ével beköszöntött brexit utáni időszakról egy év alatt dől majd el, hogy a brexitnek mi volt a hatása.  -   Máris nagymérték- ben csökkentette a Bank of England az alapkamatot. A pénzügy miniszter 30 milliárd fontos gazdaságélénkítő csomagot és 330 milliárd Font támogatást jelentett be a kis és közép vállalkozások számára, a kabinet pedig 500 millió Fontot járványügyekre ajánlott fel, stb.   

A brexitreferendum # 

Távolabbról tekintve a brexitre és a britekre, talán jobban látszik, hogy mik mozgatták az eseményeket, amiket a brit identitás és az azt az utóbbi háromszáz éve irányító brit történelem ismerete nélkül nem könnyű megérteni. Rövid áttekintés: A ma létező Brit Birdalom minden elemét  londoni parlamenti aktus kötötte egybe, és az EU-s belépéssel sem változott meg ez a helyzet.A brit történelem szinte folyamatos csatározás valamelyik európai konkuressel vagy éppen magán a Brit szigeteken polgárháboruk formájában. Küzdelem zajlik ma is, és ami a királyságban történik, az ennek a törekvő, küzdő brit szellemnek a modern megjelenési formája.A frontvonalak is leképezhetők a történelmi ellentétekből:  a francia – német európai tengely, a brit befolyás csökkenése, vagy az unióban és a globális gazdaságban való relativizálódás mind a hagyományos triumfáló brit identitást töri derékba. A „ brit kivételességet”alapvetően a nemzeti érzület táplálta, de különösen a XIX. sz.- tól a nemzet hatalmassága már elsődlegességet is jelentett. Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságában nemcsak a domináns angolok, hanem a walesi, a skót, de még az ír-angol ember is büszke volt országára, és ez a különbözőséget, a magabiztosságot és az idegenek iránti lenézést táplálta.
Sőt, a brit kormány zsákutcába jutott: 2019-ben soha nem látott mértékű terrorfenyegetett-séggel küzdöttek a britek. A letartóztatások zömükben (91%) az iszlám fundamentalizmushoz  köthetők; a gyanusítottak 70%-a  Nagy-Britanniában született, közölte a brit belügyi tárca. 
Beigazolódott az is, hogy a liberális media minden propagandája ellenére sok brit polgár nem hiszi el a „múlt végképp eltörlését”. A múlt átírási szándéka a brexitjelenségbe is belejátszik.

Arany-Tóth Katalin:

ÉS...

És újra csak szorongás.
Mégsem ismerős napok.
Centijét vágja
a veszteglő világ:
szükségállapot.
És újra csak szorongás.
Elevenedik a múlt:
az évtizedek
fekete függönye
semmit nem fakult.
És újra csak szorongás.
A félelem és közöny
egymástól két méterre,
most háborúban állnak
a fertőzött kövön.
És újra csak szorongás.
Létünk egy tátongó verem,
melybe mérget köpött
véres bosszúval
az áldatlan jelen.
És újra csak szorongás.
Gyász, rettegés, humor.
A vesztegzár mögötti úton
elvesztettük egymást.
Valamikor, valahol.
És újra csak szorongás.
Isten a világnak így üzen,
de mi vakon és siketen
sorszámainkat tologatjuk
a terepszínű terveken.
És újra csak szorongás.
Átfogalmazódik a remény.
Öleléstelen hiányban
laza sorfalat állunk,
élet és halál peremén.

 

András K. Zoltán
Egy írás, ami kitört a karanténból
Létezik egy ország, amiről sem a baedekerek nem írnak, sem a világatlaszon nem található, mégis létezik. A tárgyban igen alaposan belemerülő tudósok szerint Valahol Kínától délre, Indiától keletre és Ausztráliától északra kell lennie, de pontosabb földrajzi koordinátákat ők sem tudtak meghatározni.
Magam nem vagyok e téma kutatója és tudós sem, de a fentírtak alapján kijelentem, hogy Délkelet-Ázsiát jelölték a tudósok a megtalálási helyeként, az pedig mindössze csak 4 523 000 Km2.  
Hogy, ezen belül hol, azt csak én tudnám megmondani, de engem köt a titoktartási fogadalmam, ami nem zárja ki, hogy a hely megjelölése nélkül írjak erről az országról. Még a nevét is elárulhatom: KIRÁLYSÁG.
Gondolom, most a kötözködők rögtön megkérdezik; Milyen királyság?
Milyen királyság, milyen királyság? Találják meg a KIRÁLYSÁGOT, menjenek oda, és tudakolják meg ott. Én addig leírom amit tudok erről a KIRÁLYSÁGRÓL.
Igazán érdekes, furcsa és nagyon agresszív ország. Minden egyes lakója – néhány elmúlást várón kívül – igen jól kiképzett HARCOS. De, ami a legérdekesebb – egy kivételével – minden ott élő tényleg KIRÁLY. A királyi vének tanácsa által – amikor szükséges – mindig kijelölésre kerül egy, aki a POLGÁR nevet kapja, és az irányítja teljhatalommal az országot. POLGÁR természetesen kalapot visel, míg a többiek koronát hordanak. Azért gyakran kerül erre sor, mert az ott élők igen rövid életűek, így a vének tanácsa is gyakran cserélődik.
Létfenntartásukhoz igen kevés kell, ha talán a jéghátán nem is, de szinte minden máshelyen találnak megfelelő életteret. Tevékenységük és életcéljuk a minél tökéletesebb kiképzés, a minél agresszívebb hódítás, ezért akár az egész világot fenyegethetik.
Különösen a levegőből tudnak igen hatásosan támadni, mert a velük született képesség és az igen aktív kiképzés hatására nagyszerűen szállnak. Természetesen nagyobb távolságra és tömeges megmozdulásra bérelt repülőgépeket vesznek igénybe. Ezek a legmodernebb Myotis myotis* repülők, egyszerre igen sok KIRÁLY HARCOST tudnak szállítani, hogy aztán a kisebb távolságot már maguk repüljék át.
Természetesen az állandó agresszió, folytonos támadás és hódítás miatt igen jelentős az elhullás, megsemmisülés, de az utánpótlás még a „Ratkó korszaknál” is eredményesebb. Erről nagyon keveset tudok írni, mert ez a téma nemcsak tabu, de nem is kutatható, legalább is csak alapos megtorlásnak kitéve.
Általában a föld minden országában – persze nem egyenlő arányban – a fajfenntartás, szaporodás elsősorban statisztikai adat, vagy orvos-egészségügyi téma. Bár a hogyanjához, mikéntjéhez mindenki ért, és örömmel gyakorolja is, de valahogy mégis kényes téma. Nem úgy a KIRÁLYSÁGBAN. Ott ez a téma nem létezik, csak szaporodnak, és igen aktívan.
Minden létrejövő új KIRÁLY, mivel rögtön HARCOS is – a világ többi országához hasonlóan – kap, egy dögcédulát, amelyen fel van tüntetve a HARCOS neve: SARS-CoV-2.
Ez a név adja a szaporodás megfejtésének titkát is. E név viselője egy pozitív szálú ssRNS. Nincs benne reverz transzkriptáz, ellenben az RNS-ből egyszerre RNS-t csinál, a genom kódolja hozzá a polimerázt.
Ilyen egyszerű az egész. Talán még egyszerűbb, mint a mi hagyományos módszerünk. Legalább is nem kell keresni, kutatni, hogy ki az apa, valós, vagy béranya volt-e a világra hozója, császárral, vagy apás szüléssel történt-e, és gyerektartásdíj még csak véletlenül se jöhet szóba. Viszont az ehhez szükséges és sokszor gyakorolható aktusok elmaradását én nagyon nem szeretném, legfeljebb az RNS-ből nem egyből lesz RNS, hanem több hónap elteltével.
Tehát a KIRÁLYSÁGBAN az itt leírt szaporodás az elfogadott és elfogadtatott, az így létrejövő KIRÁLYT, aki HARCOS is, a KIRÁLYSÁGON kívül semmihez, és senkihez semmilyen kötelék nem köti, egyetlen feladata a terjeszkedés, a hódítás. Aki ennek ellenkezőjét állítaná, azt azonnal meg kell semmisíteni, mert csak így maradhat a KIRÁLYSÁG örök és hatalmas.
A magam megsemmisítésétől félve, még véletlenül sem állítanék mást, mint amit fenti örök érvényű szavak jelentenek. Csupán elárulok egy nagyon-nagy titkot.
·         Denevér
Ezek a KIRÁLY HARCOSOK élni és szaporodni csak idegen sejtekben tudnak. Például, ahol legszívesebben tartózkodnak az az orrnyálkahártya sejtek, vagy a tüdőhólyagocskák sejtjei.
Ha pedig már elárultam egy újabb titkot, akkor azt is elárulom, hogy minden kőbevésett, megmásíthatatlan és kétségbevonhatatlan állami doktrína ellenére, igen is a KIRÁLYSÁGBAN is vannak családok, hozzátartozók, akik aggódnak a frontra küldött szeretteikért.
Egy ilyen családot tudtam megismerni és az ott szerzett tapasztalataimat most megosztom az Olvasóval.
Bár a dögcédulán a HARCOS neve SARS-CoV-2, azonban az általam megismert család a COVID 19 nevet adta az új kis KIRÁLYNAK. Mivel KIRÁLYSÁGBAN nem létezik úgynevezett családnév és vezetéknév, a COVID név mind a kettőt megtestesíti, a 19 pedig a szaporodás évét jelenti.
Talán nem meglepő, de a KIRÁLYSÁGBAN az Anya, vagy Apa szó sem létezik, gondolom ezért, a kis COVID, Alkotónak nevezte azt, vagy azokat, akiket mi szülőknek hívunk. Találkozni, nem találkozott vele, velük, mert hiszen rögtön elkezdődött a könyörtelen kiképzés, és igen hamar neki is hódításra kellett indulnia.
Viszont a KIRÁLYSÁGBAN fantasztikusan kifejlődött a gondolatok, szándékok, akaratok továbbítása léghullámokkal. Sem írni, sem beszélni nem kellett, elég volt ez a kommunikáció.
(Először arra gondoltam, hogy én sem írom le ezt a történetet, hanem léghullámokkal juttatom el a mostani Olvasóknak. De nem voltam benne biztos, hogy az ő vevőkészülékük alkalmas-e már a léghullámok fogadására, vagy az én adóm elég erős-e ahhoz, hogy rengeteg Olvasót elérjen. Ezért maradt az írás. Viszont van egy köztes javaslatom. Ha tetszett ez az írás, akkor azt írják meg nekem, ha viszont – véletlenül, talán – nem tetszett, akkor kritikájukat küldjék el léghullámokkal. COVID19 biztosan megérti és elfogadja.)
COVIDNEK elérkezett az indulás ideje, de előtte közösen meghallgattak egy hazafias szónoklatot a hazaszeretetről, az élettér szükségességéről, és arról, hogy minden harcba induló ott a messzi távolban is a KIRÁLYSÁGOT védelmezi, a maga létezését ezért áldozza fel és megszűnése után neve bekerül KIRÁLYSÁG HŐSEI díszes albumba.
COVID megállapodott Alkotóival, hogy léghullámon keresztül részletesen beszámol útjáról, küldetéséről és annak eredményeiről.
Az írás további részében most már COVID beszámolója olvasható. Érdemes ezt is elolvasni.
Egy HARCOS, majd HŐS beszámolója hódító útjáról


A Myotis myotisok igen kitűnő repülők. Nagyon sok HARCOS fér el rajtuk, igen nagy távolság megtételére képesek. Érdekes volt, amikor megkaptuk „repülőre” parancsot, nekünk is rá és nem fel kellett szállnunk. A másik érdekesség az volt, hogy ezek a Myotisok csak éjjel repülnek, nappal csak lógnak.
Küldetésünk első állomásaként a Kínai Nagyfal volt meghatározva, ahol az előzetes kémjelentés szerint nagyon sok hordozó található. Ezek a kémjelentések nemcsak megbízhatóak voltak, de mindenben igazak is.
A Nagyfalhoz való érkezésünkig minden tettünket, megmozdulásunkat parancsra végeztük. Viszont az első állomáshoz történő megérkezéstől minden HARCOS egyedül cselekszik és dönt a további támadó lépéseiről, ahogy erre kiképeztek bennünket.
Megérkezésünk után én is azonnal terepszemlét tartottam és úgy gondolom megtaláltam az ideális hordozóimat. Elsőként Liu Csint, aki felszolgáló pincér egy előkelő szálloda éttermében és roppant borravaló, vagyis jat éhes. Kapja is a kellemes modoráért állandó mosolyáért, na és tényleges igyekezetéért különböző országok fém és papírpénzecskéit. Ezekkel a jat pénzekkel sikerült őt hordozóvá tennem.
A másik kiszemelttel már nagyon távoli elképzeléseim voltak, és nagyon bíztam azok sikerében.
Magyarországról érkezett a szabadságát itt töltő prof. Dr. Lajos Lajos az ő bájos szőke feleségével, Lucácskával, aki még óriási távolságra volt akárcsak a doktori cím megszerzésétől is. Igaz, a professzort – aki egy klinikát vezetett – már megszerezte, Lucácska nem tudott betelni a kedves kínai szokásokkal, folyton faggatta az ő Lajoskáját, mit mondott, mit mondott? – kérdezte, amikor az, angolul beszélt valamelyik alkalmazottal, vagy idegenvezetővel. Az 50 éves Lajoska, akinek nagyon tetszett az ő 25 évvel fiatalabb felesége, akivel véd- és dacszövetséget kötött a házasságkötés előtt, hogy a prof társaságában Lucácska csak mosolyog, és nem beszél. Vele viszont beszélhet és annyit költhet, amennyi csak jólesik neki. Az ágyban is megfelelő partnerei voltak egymásnak és ott aztán igazán nem számított Lucácska észbeli képessége az egyéb képességei mellett.
Kínában leginkább a személyzet mosolya és igen gyakori meghajlása tetszett Lucácskának. Egyik alkalommal, amikor Liu Csin állandó hajlongással szolgálta fel ételeiket, Lucácskának eszébe jutott egy régebben látott film, ahol a kínaiak úgy fejezték ki szeretetüket, vagy köszönetüket, hogy összedörzsölték az orrukat. Ezért, amikor Liu Csin a felszolgált desszert mellé mind a két villát hajszálpontosan a tányér mellé igazította, Lucácska bár nem értette minek két villa is, de utána szólt a pincérnek, aki jat reményében boldogan állt meg és bevárta Lucácskát, aki odaérve többször a pincér orrához dörzsölte a saját orrát, majd nagyon szép és buta mosolyával visszament az ő Lajoskájához, aki egy kicsit neheztelt ezért a jelenetért.
A hordozó átadta a másik hordozónak, hogy az este, amikor az ő Lajoskájának megbékítése érdekében egyéb cselekedetei mellett annak az orrával is összedörzsölődött, tovább adja a profnak az időközben nála megszaporodott HARCOST.
Én aztán a professzorral utaztam tovább, egészen Budapestig, ami egy nagyon szép város, mert az utcák, terek, szórakozóhelyek és üzletek tele vannak emberekkel, akik igen gyakran kezet fognak, megölelik, sőt, megcsókolják egymást, a higiéniát teljesen mellőzve. Már az első nap számtalan új hordozóra találtunk és elég nagy területet meghódítottunk. Másnap aztán a klinikán is akadt igen sok harci teendőnk, miután prof. Dr. Lajos Lajossal még az igen szigorú portás is átengedett bennünket.
De Lucácska is igen jól kollaborált velünk. Ugyan is az öregedő prof mellett volt egy fiatal szeretője, aki nemcsak Lucácskával szeretett „úgy” együtt lenni, hanem a tőle ajándékba kapott pénz is nagyon szerette. Ráadásul remek kondíciója, fiatal életkora miatt általában napi 2-3 nővel is együtt volt „úgy”, megtéve azokat is hordozóinknak.
Néhány hét után már készültünk a győzelmi jelentésünkre Budapest elestéről, amikor valami előre nem látható váratlan dolog történt. A Kormány vészhelyzetet jelentett és rendkívüli intézkedéseket hozott, Kína pedig megszegve a megbonthatatlan és örök barátságunk deklarációjába foglaltakat, maszkokkal és egyéb felszerelésekkel árasztotta el Magyarországot. Ráadásul az ország leg különböző részében elkezdtek maszkokat varrni, szinte szocialista munkaverseny alakult ki, azért, hogy ki tud többet gyártani. MOL pedig elárasztott mindent a maga által gyártott védőszerekkel.
Kedves Alkotóm. Rövid életemben most érzem először az elmúlás veszélyét, és azt, hogy nem vagyunk legyőzhetetlenek. Állítólag valami Hitler is érzett ehhez hasonlót. De sietve megjegyzem, halálához nekünk nincs közünk.
Már csak a magyar emberek vidám természetében bízhatunk, akik jókedvükben hajlandóak fütyülni minden előírásra, tilalomra. Talán a pártcsatározások is nekünk és térnyerésünknek kedveznek. Hirtelen azonban egy Cecília nevezetű akarja megmondani nekünk, akik győztessen itt vagyunk, hogy mit szabad és mit nem. Még szerencse, hogy vannak idős és szociális otthonok, ahol megbújhatunk, és onnan újra támadhatunk, hiszen a KIRÁLYSÁGBAN nekünk azt mondták, hogy mi legyőzhetetlenek vagyunk. De azért nyugtalanul várjuk az itteni POLGÁR beígért intézkedéseit, mert állítólag éjjel-nappal ellenünk dolgozik. Ő miért nem megy szabadságra, Lucácska igazán elmesélhetné neki, milyen érdekes ország Kína. Esetleg ő is elmehetne vele, elvégre ő a POLGÁR. De az sem járható út, mert a POLGÁR jobban ismeri Kínát, mint Lucácska, és ez nagy baj.
És a katasztrófa bekövetkezett. Bár a mi POLGÁRUNK kiadta parancsát, amelyben megtiltott minden visszavonulást, mi rugalmas elszakadást hirdetve nagyon vonulunk vissza, persze igen lassan, ahogy lehet, vagy a szükség hozza.
Kedves Alkotóm! Ez az utolsó légüzenetem, mert a sok fertőtlenítő hatására és sejt hiány miatt számomra itt a vég. Vigyázzatok magatokra és maradjatok otthon. Ezt hirdetik itt is.
Kelt, Magyarországon, 2020.04.09-én

 

 BERKI EMESE

Égi Angyalok... /

 Angyal szó.../
Egyszer eljönnek az égi Angyalok.
A szabadság szárnyain szabadon.
Minden ember mellé leszállnak.
Puha szárnyukra óvatosan felszállnak.
Elrepülnek a síkságokon, s a hegyeken túl.
Látták, hogy mit hagytak itt ártatlanul.
A vizek énekét, a szelet ami most hiába fúj.
A bölcs magas fákat, az utat ami régóta fut.
Megérintették a csillagokat, mert ott az út.
Isten meglátva, mindenki könnye kicsordult.
Minden lélek fénye, erősebbre gyúlt.
Angyalok éneki hangjuk, most elcsitult.
Isten meséje így szólt.
Minden ember szeretete, a lelkéből szól.
Akkor fényes, fényetek soha többé nem inog.
Ezért szálltak földre az égi Angyalok.

Milyen lesz a jövőnk?
Rigó Mihály
ny. mérnök

Nem én tettem föl ezt a kérdést! Tudom, hogy nálunk még a vírus elemében van, a felmenő ágában. Nem tudjuk, hogy meddig lesz még a „vendégünk”, megszabadulunk-e tőle valamikor. Tudjuk, hogy gyógyíthatatlan, ugyanolyan helyzetben leledzünk, mint 700 évvel ezelőtt a pestisjárvány idején. Naponta a halottak ezreit hallhatjuk. A bezártságot is egyre nehezebben viseljük.
Hihetetlennek tűnt, amit találtam, de jó volt olvasni. A forrás a balatonfüredi önkormányzati honlap, melyen indított valaki egy körkérdést „Milyen lesz a jövőnk?” címmel. Természetesen a koronavírus után. Eddig 5 rész jelent meg, 5*2-en, tízen mondtak véleményt az ugyanolyan reménytelen helyzetben élők, mint mi. Akit a részletek érdekelnek, itt utána olvashatnak:
https://balatonfured.hu/2020/04/04/milyen-lesz-a-jovonk-korkerdes-1-resz/, majd ebből a többi.
Az alapkérdésük:

„A koronavírus-járvány hatásai miben változtatják majd meg a jövőnket? Milyenek leszünk mi emberek és milyen lesz a világ? A járvány kimenetele egyelőre kiszámíthatatlan, puszta fikció, ugyanakkor nem kétséges, hogy változásokat hoz. Átalakulást. Mit gondolnak erről a fikcióról, ami hamarosan a valóságunk lehet? – tettük fel a körkérdést a városhoz kötődő alkotóknak, gondolkodóknak. Mire számíthatunk, ha eddigi életünkre már biztosan nem?”

Eddig véleményt írt (a bátrak megérdemelnek ennyit): 

 • Szántó Tamás radiológus-főorvos, a Hamvas Béla asztaltársaság elnöke, 
 • Géczi János József Attila-díjas író, költő, 
 • Praznovszky Mihály irodalomtörténész, 
 • Pósfai Mihály egyetemi tanár, az MTA tagja, 
 • Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész, tanár, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője, 
 • Frank Róbert pszichológus, 
 • Juhász Anna irodalmár, 
 • Katona Csaba történész, 
 • Mihályi Jeromos Tihanyi perjel, 
 • Fenyvesi Ottó költő. 

Ne gondoljon senki akadémiai székfoglaló méretű írásokra. Csak 20-30 sortban össze tudták foglalni mondandójukat!
Ilyen szándékkal olvasva a napi sajtót, másokat is találtam, akik hasonló gondokkal foglalkoznak. Most csak egy optimista és egy pesszimista változatból idézek.
„… most lehetőségünk nyílt tudatosan és szándékosan formálni a sorsunkat. Ez lehet egy fényes jövő ígérete; egy új korszak, az értelem és virágzás korszaka” – mondja a professzor (László Ervin tudományfilozófus professzor - RM) úr.
Fontos tudatosítanunk, hogy a vírus megjelenése előtti világunkat már nem tudjuk visszaállítani.
Ezt azonban nem problémának kell megélnünk, hanem egy esélynek, amit azért kaptunk, hogy helyrehozzuk a sok-sok évnyi pusztítást, amit a pénz, a hatalom és a felszínes örömök hajhászása közben okoztunk magunknak és a Földünknek egyaránt, olvasható a Budapest Klub sajtóközleményében.
Az általunk ez idáig létrehozott fenntarthatatlan folyamatok végzetes fordulópontot érhetnek el, így vagy fejlődünk ezen a bolygón, vagy elpusztulunk.”
„László Ervin szerint furcsa és látszólag paradox módon ugyan, de a járvány egy álruhába bújt áldás:” „Az általa indukált változások miatt az eddig elméleti szinten megtanult leckéket most végre kénytelenek leszünk átültetni a gyakorlatba. Általa vettük észre azt is, hogy egyetlen globális család vagyunk: egy olyan rendszer, amelyben mindenki függ a másiktól, és vagy együtt fejlődünk, vagy együtt épülünk le.
„Az általunk ez idáig létrehozott fenntarthatatlan folyamatok végzetes fordulópontot érhetnek el, így
vagy fejlődünk ezen a bolygón, vagy elpusztulunk.”
„Be kell látnunk, hogy nem „a mi embereink, a mi nemzetünk az első” – még csak nem is az emberiség az első. Az élet szférája az első, mivel az a Földön létezik és fejlődik. Ha ez a szféra ép és egészséges, mi is épek és egészségesek leszünk. Az élet a Földön egy közös harmonizáció rendszere, amelyet az empátia, a valahová tartozás és feltétlen szeretet érzése irányít.”
https://infostart.hu/belfold/2020/04/14/a-jarvany-egy-alruhaba-bujt-aldas-veli-a-magyar-professzor
A pesszimista pedig Lóránt Károly közgazdász szerint:
„Egyszer azonban túljutunk a válságon, és felmerül a kérdés, hogyan tovább? Az már világosan kiderült, hogy a túlzottan hosszú ellátási láncok igen érzékennyé teszik az egyes országokat a más országokban, sokszor nagy távolságra lévőkben bekövetkező negatív hatásoknak. A széles körű gazdasági kapcsolatoknak vannak előnyei, amik részben a költségek csökkentésében, részben a technológiai ismeretek gyors terjedésében nyilvánulnak meg, de vannak hátrányai, amiket a jelenlegi járvány nyilvánvalóvá is tett.”
„A gazdasági biztonság növelése a jövőben szükségessé teszi az ellátási láncok rövidítését, ami megkérdőjelezi a profitmaximalizálás mindenek felett uralkodó szerepét a gazdasági döntésekben.”
„Lehet, hogy így kevesebbet fogyasztunk, de termékeink tartósabbak lesznek (mint voltak a sokáig emlegetett „békeidőkben”), kevesebbet szemetelünk, és talán nyugodtabb körülmények között fogunk élni, mint mondjuk most, a „rugalmas” foglalkoztatás korában, amikor sokakat három hónapos munkaszerződésekkel alkalmaznak, hogy bármikor meg lehessen tőlük szabadulni, ha a globalizált piac profitérdekei úgy kívánják.”
„E gondolatokat a múlt század hetvenes éveitől kezdve már sokak és sokszor leírták, a fejlődés azonban mindmáig az ellenkező irányba ment, mert a globalizációt erőltető, abból hasznot húzó és főleg azáltal hatalmi pozícióra szert tevő erők mindeddig erősebbnek bizonyultak a szélesebb társadalmi rétegek érdekeinél és a természeti környezetbe való harmonikus illeszkedés szükségességénél.”
„… a nyolcvanas évektől előtérbe kerültek a piac szabadságát, az állam visszaszorítását hirdető neoliberális elvek, amelyek fokozatosan a korábbi korlátozások megszüntetéséhez vezettek (például a bankszektorban), utat adva a parttalan spekulációknak, valamint a tőke gátlástalan koncentrációjának és nemzetállamok fölé kerekedésének.”
„Míg a múlt században a legtöbb ország magától eldönthette, milyen gazdasági elvek szerint szervezi gazdaságát, ma nagyhatalmú nemzetközi intézmények, mint a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap vagy Világkereskedelmi Szervezet korlátozza azt. A Nemzetközi Valutaalap máris közölte, a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt már vagy kilencven ország jelezte, hogy pénzügyi támogatásra lesz szüksége, márpedig ez a pénzügyi támogatás a gazdaságpolitika diktálásával is jár, mint ahogy ezt a saját tapasztalatainkból is tudjuk.”
„Még nehezebb helyzetben vannak az Európai Unió tagországai, mert az uniós szerződések tiltják mindazokat a financiális eszközöket, amelyekre a koronavírus-járvány gazdasági hatásai leküzdésének érdekében az egyes országoknak szükségük van (ilyen például a vállalatok támogatása). Mivel az unió már a 2008-ban induló válság kezelésére is alkalmatlan volt, továbbá mert jelenlegi szabályai mellett a dél-európai országok folyamatos válságban vannak, mindenképpen fel kell vetni a szerződések módosításának kérdését. Legjobb lenne visszatérni az 1957-es római szerződés elveihez, amelyek jól szolgálták valamennyi tagország érdekeit egészen addig, míg az 1992-es maastrichti szerződéssel semmissé nem tették.”
https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200414-elet-a-jarvany-utan

Kinek tetszenek inkább hinni? A sorsunkról az önrendelkezésünk, vagy a pénzhatalom fog inkább dönteni? Mire lesz, lesz-e egyáltalán a kisembernek döntési jogosultsága?
Hogyan látják a kedves szegedi Kávéházasok? Lenne-e igény Szegeden valami hasonló gondolkodás elindítására? Ha igen, akkor jó lenne minél több józan gondolkodású ember véleményét megismerni.

Szeged, 2020. IV. 14.

ANTIK RITMUSOK 2020 (1-6.)


Julesz János


5.Hamlet apó! Megérte így is a hősködés
(aszklepiádeszi II. típusú strófák)


Szánalmas makacsul feltörekedni a 
régen volt hivatás csúcsaihoz, mikor
elröppent az idő, s látszata sincs, hogy a 
KELLESZ MÉG szavait talán
#
holnap, holnapután térti vevénnyel a 
postás hozza utánad, s diadallal a 
trónt elfoglalod úgy, mint amihez kutya-
bőrben járt örökös jogod. 
#
Nincs többé feldadat. Lenni, ameddig az 
élet tart, s azután tűnni le nyomtalan. 
Itt ülsz agg nyomorék menhelyeként neked
tartott zsámolyodon, ha már
#
Láertész csakugyan tett a vasára a 
méregből, de öléshez keveset, csak a 
bénultság nehezét oltva sebedbe; s az
csúffá tette az összhatást

A Stanford Kórház egy vezetőtestületi tagjától.
Ez az ő visszajelzésük most a Koronavírusra:

Az új koronavírus napokon keresztül nem mutathatja jelét a
fertőzésnek. Hogy tudhatja meg valaki, hogy fertőzött-e?
Mire valakinek láza lesz vagy köhögni kezd, és elmegy a kórházba,
addigra már rendszerint a tüdő 50%-a gyulladásban lesz, (a fordító: ez
csökkenti a légzőfelületet) és ez már túl késő.
Taiwani szakértők egy egyszerű önellenőrzési módszert ajánlanak,
melyet elvégezhetünk minden reggel.
Vegyél egy mély lélegzetet, és tartsd vissza a lélegzeted több, mint
10 másodpercig. Ha ezt sikeresen meg tudod csinálni anélkül, hogy
köhögni kezdenél, bármilyen kényelmetlen érzés; merevség, szorító
érzés, bármi ilyesmi nélkül, ez azt bizonyítja, hogy semmi gyulladás
nincs a tüdődben, alapvető ez azt jelzi, hogy semmilyen fertőzés
sincsen.
Kritikus időben, kérlek, minden reggel végezd el ezt az önellenőrző
vizsgálatot olyan helyen, ahol tiszta a levegő.

Komoly, kiváló tanács olyan japán orvosoktól, akik jelenleg a COVID-19
(új koronavírus) eseteket gyógyítják:
Mindenkinek biztosítania kell:
- a szád és a torkod nedves legyen, soha nem száraz. Legalább 15
percenként vegyél magadhoz néhány korty folyadékot! Miért? Még ha a
vírus a szádba kerül is, ha vizet vagy más folyadékot iszol, az
lemossa a gyomrodba a torkodon keresztül. Ha már ott van, a gyomorsav
el fogja pusztítani. Ha nem iszol rendszeresebben elég vizet, a vírus
be tud kerülni a légcsövedbe és azon keresztül a tüdődbe. Ez nagyon
veszélyes.

Fontos bejelentés – koronavírus
1. Ha folyik az orrod, vagy köpetes a köhögésed, akkor csak egy sima
megfázásod van.
2. A koronavírus okozta tüdőgyulladás nagyon száraz köhögést okoz, és
nincs orrfolyás.
3. Ez az új vírus nem áll ellen a magas hőmérsékletnek és már a 26/27
Celzius fok megöli. Utálja a napot.
4. Ha valaki ezt kitüsszenti, kb 10 láb távolságot esik (kb 3m), míg
földet ér, és a vírus ezt nem éli túl.
5. Ha fémes felületre esik, legalább 12 órán keresztül túlél – tehát,
ha fémes felülettel érintkeztél, mosd meg azonnal antibakteriális
szappannal a kezed!
6. Szöveten 6-12 órán át él túl, normál mosószer megöli.
7. Forró víz fogyasztása hatásos minden vírusra. Próbáld meg elkerülni
a jeges italok fogyasztását!
8. Moss kezet gyakran, mivel a vírus a kezeden 5-10 percig él túl -de
ennyi idő alatt sok minden meg tud történni – megdörzsölöd a
szemeidet, akaratlanul hozzányúlsz az orrodhoz és egyebek.
9. Megelőzés képpen gargalizálj langyos vízben feloldott sóoldattal.
10. Nem tudom eléggé hangsúlyozni: igyál sok vizet!
A TÜNETEK
1. Először a torkot fertőzi meg, így torokfájásod lesz 3-4 napon át.
2. Aztán a vírus beleolvad egy orrváladékba, ami belekerül a légcsőbe,
majd a tüdőbe tüdőgyulladást okozva. Ez további 5-6 napig tart.
3. A tüdőgyulladással magas láz és légzési nehézség jön.
4. Az orrdugulás nem olyan, mint az átlagos. Úgy érzed, hogy
megfulladsz. Szükséges, hogy azonnal fordulj orvosi segítségért.

Tatár Rózsa  3 írása
 A FIÓK

Megint itthon vagyok. a gaz felverte az udvar betonhézagait. a kertben embermagasságú. Nem nyitja már senki az üvegezett folyosó ajtaját. a kaukázusi medveölő sem kering, véghetetlen póráza van már – odafönn. 
Anyámat is eleresztette a kötelesség, rövid pórázáról.
A zár nehezen nyílik, mint amit nem használnak. megállok az első szoba közepén, a csend sérti a fülem. harminc napom van kiüríteni a házat. ennyit adott a vevő. nézem a bútorokat, a függönyöket, továbbmegyek a többi szobába. a csend lomhán folyik utánam. Rám tekeredik. Fülembe suttog. A fiókra nézek. Ez volt az, amin majdnem összevesztünk. 
Anyám mindig szigorú volt. Nem tűrte az ellentmondást. De azért gyerekkoromban lehetett a fiókokban turkálni. Beletenni ezt-azt, utána kivenni. 
Utolsó éveiben már nem a házban lakott. vasakaratával, tiltakozásom ellenére beköltözött egy lakóotthonba, ott éjjel-nappal nővér és személyzet törődött vele. Volt szobatársa. erre is vágyott. társaságra. de a házába költözni senkit nem engedett.  hozzám sem akart jönni, még a mellettem levő lakásba sem. Ott is egyedül leszek, hisz dolgozol. Beláttam, ez az ő élete. 
Minden nap haza biciklizett az otthonból, megnézte a házát, elüldögélt, kigyomlálta a járda mellett a virágos kertet, ha kellett a negyven fokos melegben is. mert kellett! Itt volt az ideje. A szomszédasszony figyelte a redőny mögül, kell-e megint a mentőt hívni. Nem kellett. Megúszta. A szomszédasszony is. Majd kapott volna, ha kijön a kórházból. Hát nem volt nekem semmi bajom, bírom a meleget! és különben sem volt meleg!
Szemem előtt ismét a fiók. Csatánk tárgya. Amit nem lehetett kinyitnom. Otthon éreztem magam, hát ki akartam húzni, de lecsapott a hangja. Mit akarsz benne! Pakoljunk el az asztalról, ide. Ne nyúlj hozzá! A kezem már a fiók gombján volt, hisz itthon vagyok, segíteni akarok. Miért ne!? Meg ne próbáld kinyitni! Rémülten néztem rá. Ezt a hangot még én sem ismertem, pedig volt tiltás és parancs bőven. De hát csak összébb pakolnék. Döbbenten emeltem rá a tekintetem. Közelebb lépett, a szeme vágott, az arca kivörösödve, úgy éreztem, rögtön nekem támad. Megijedtem, ismét agyérgörcsöt vagy szívrohamot kap. Azért a kis rendért nem éri meg. megadtam magam.
A csend biztatott. most már kihúzhatod.
 Mi lehetett benne, amit nem láthattam? Úgy tudtam, nem voltak titkai. Apró tárgyak: manikűrkészlet, C-vitamin, kámforcukor, mindenféle, mint régen. Borítékok befizetett számlákkal, egy dosszié, összevissza kilógó papírszélekkel. Hát ezért kellett annyira harcolnia? Kinyitom. Orvosi papírok, laborvizsgálatok, EKG-k tömkelege. Zárójelentések: ambulanciánkra mentő hozta be, kerékpárjáról leesett… újabb ambuláns lap, újabb dátummal: ambulanciánkra mentő hozta be, kerékpárjáról leesett. Még egy és még egy
Hát ezért! Ezért a titokért harcolt.
 Ezért mondta néha, hogy ne menjek haza meglátogatni! 
Életteli hangon beszélt a telefonba, ha firtattam, miért ne menjek. Végül kibökte, kitalálta, nem leszek otthon, megyek vendégségbe! 
Lapoztam tovább. Kis, kegyes hazugságai lapról lapra derültek ki.
 A rám tekeredett csend lefolyt rólam, mintha megritkult volna a levegő, s az ő hangján szólalt meg. 
                                     soha ne hazudj

Tatár Rózsa
A szerb-bosnyák
A bosnyák asszony kiment a szülőszobából. Benn többen vajúdtak, mint ahány szülőágy volt. Kibámult az ablakon, de szeme a fák lombján túl a kilenc hónappal korábbi falut látta, a füstölgő házakat, a vérző és elvérzett férfiakat és fiúkat, akikből apák lehettek volna. Ismét érezte a füst és a vér szagát. Az már örökre az orrában marad. A haldoklók már nem nyögtek. Minek? Nincs, aki segítsen. A szerencsésebbek azonnal meghaltak. Nemzőképes férfi nem maradt élve a faluban.
A meggyalázott asszonyoknak jó ideig annyi erejük sem maradt, hogy a házból, vagy a csűrből kitámolyogjanak. A szerb katonák, mint az állatok tiporták őket. Amikor már minden asszonyon átmentek, nadrágszíjukat becsatolva köptek egy kiadósat, középre rántották a csatot, és jelentették a parancsnoknak, hogy a második feladatot is elvégezték. 
Az undor, az erőszak és a testi gyötrelem csak kevés nőnél hozta a máskor rettegett vetélést. A többiek sorban szülni kezdtek. Sokuknál gyorsan ment. A szülész szerint erre még nem volt példa. Az asszonyokból sokszor úgy pottyant ki a gyerek, mintha csak megszabadulni akarnának a súlyos, idegen tehertől.
Az anyakönyvvezetőnél nehezebb dolguk volt. – Az apa neve?
A férjüket elvesztett asszonyok tenyerétől pillanat alatt csuromvizes lett az agyonmarkolászott zsebkendő. Némelyek a legéppisztolyozott férjük nevének bemondása előtt egy „bocsáss meg”-et motyogtak. A fiatal lányok be nem teljesült nászéjszakájukra gondolva alig hallhatóan suttogták a tömegsírba temetett szerelmük nevét. Egyetlen újszülött apja nevéhez sem került, az a szó, hogy „ismeretlen”.
Az asszony visszament a szülőszobába. Éppen felszabadult egy ágy. Kisebb a fájdalom, ha nem zihálunk, gondolta. Könnyebb a szülés, ha nem jajgatunk, az erőt a kitolásra kell tartogatni.  A harmadik szülése volt. Gyorsan ment. Fiú! Megborzongott, pedig örülnie kellett volna. Két kislánya volt már. A férjével tervezték, hogy két év múlva megpróbálkoznak, hátha sikerül. Most itt van! De „ez” nem az, akit várt. De kell, kellene a férfi a falunak! Az újszülött erősen felsírt. A szülésznő hihetetlen gyorsasággal látta el, tekerte be fehér lepedőbe a porontyot, és az ágyra tette. Az asszony arcára kiült a viszolygás. Arrébb húzódott. A kis vörös csomag ismét felsírt, majd piciny kezével apró, hadonászó mozdulatot tett, ujjaival a semmibe markolt, mint aki keres valamit.
Nézte a fehérbe csavart testet, aki ugyanúgy nyújtotta kezét az ismeretlenbe, mint a lányai annak idején. Kinyújtotta a kezét, mutatóujját a kisfiú tenyeréhez érintette. A sírás csendesedett. Az ujjacskák mintha rásimultak volna az anya kezére.
Az asszony torkában lassan enyhült a szorítás. - Te is az enyém vagy. Bosnyáknak nevellek.

Tatár Rózsa                    
EL NEM ADOTT EMLÉKEK
Nagyapám permetezője virágvázává avanzsált. Nem tudom pontosan, hogy jó-e erre ez a kifejezés. Azért nem tudom, mert lehet, hogy valójában deklasszálódott.
Származását bizonyítja és rangját megalapozza a rajta levő Weiss Manfréd védjegy. Ez egy valódi réz, háti permetező, nem egy mostanában gyártott kis műanyag.
Nagyapám, aki szegény ember volt, csak a gyermekáldás és a neve volt gazdag, azaz Gazdag, nem is tudom, hat gyerek mellett hogyan tett szert réz permetezőre. Ez az ő idejében is a drágább dolgok közé tartozhatott. Gondolom, örökölte az apjától, vagy nagyapjától. Mert a „beszélő nevek” elv alapján valakinek, valamikor, gazdagnak kellet lennie a felmenők közül. Amikor meghaltak a szüleim, és eladtam a házat, kipakoláskor a padláson találtam rá, vastag por lepte, a pókok beszőtték, alig lehetett kinézni, hogy mi lehet. A gumicsöve teljesen összerepedezett, de a ciánt, stílszerűbben, a rézgálic oldatot is rá merném venni, hogy ha kicserélnénk a csövet, jobban működne, mint a mai műanyagok. És főleg tovább.
Hát igen, annak idején kellett a szőlő műveléséhez. Igaz, kicsi volt az a szőlő, olyan kétszáz négyszögölnyi, meg volt még mellette egy hasonló méretű gyümölcsös, de mindez a Maros árterében. Így aztán minden a folyó jóindulatán múlott, meg a fagyokon. Téli, talajmenti, májusi. Mert fagyokból többféle is volt. Mint az áradásból: tavaszi, nyári, más néven zöldár, csak a szüret idejéből volt egy. Amikorra vagy maradt valami a termésből, vagy nem. Nem is beszélve, a szépen daloló madarakról, leginkább a sárgarigókról. Pedig nagyapa mindig gondolt rájuk. A fa tetején ott hagyta a termést. Ő még tudta, mennyi kártevőt pusztítanak el ezek a szorgos madarak. 
Ki kellene sidolozni! Jaj, nem, oda lesz a patinája! Olyan steril lenne, mintha rögtön dísztárgynak gyártották volna. Pedig ez… nem, így nem jó. Pedig Ő… Igen, ezt érdemli. Pedig Ő lehet száz éves is. Már az ötvenes évek végén is ősöregnek látszott. A zöld patina bevonta a széleket, peremeket. Szépen szolgálta nagyapát.
Ma már szégyenkezve gondolok rá, hogy el akartam adni. Meghirdettem egy újságban, telefonszámmal. Fel is hívott pár férfi, mindegyik elmondta, hogy szőlőt, vagy gyümölcsöst akar vele permetezni, csak aztán kérdezte meg az árat.  Először hatvanezer forintot kértem érte, amire nagy csönd lett a telefonban, aztán kibökte. Tizenötezerért kapok újat. Azzal is lehet permetezni. De ez réz, és a nagyapámé volt. Motyogott valamit elnézően, és letette a telefont. Aztán negyvenezerért próbálkoztam. Valami cihegést hallottam a vonalban, biztos kiröhögött. Nem vették meg. Gyűjtők, akikre leginkább számítottam, nem jelentkeztek. Költözéskor a bútorszállító fedezte fel rajta Weiss Manfréd védjegyét. Mikori gyártmány? Kíváncsiskodott. Tanácstalanul néztem, azután elkezdtünk számolni. Végül megsaccoltuk, lehet az 1890-es évekből való. Mégsem vette meg senki. Dolgozni olcsóbb, újabb géppel is lehet.
Néztem az úgynevezett „nagypolgári” lakásomban a szegénység és nagyapám virágvázává avanzsált emlékét, a benne ékeskedő, megszólalásig élethű articsóka szálakkal.  Újra éreztem lábam alatt a puha homokot, arcomban a jó szagú szelet, hétéves kis mezítlábam rúgta a port, süppedt a Maros-parti keskeny csapás homokjában, égetett a nap, a hőségben felmelegedett az ivóvizünk, már ihatatlan volt. Még soká érünk a gémeskúthoz, hogy frisset húzzunk. Nagyapa tolta a biciklit, én előtte mentem, hogy lásson. Mindig mondta, hogy itt jobbra, ott meg balra. A csapás mellett nagyot loccsant a Maros. Gyere beljebb, ott egészen alámosta a partot, leszakadhat alattad!
Megigazította a csomagtartón a permetezőt, és mentünk tovább.


Vassné Szabó Ágota

Dörömbölő kérdések
Valahogy semmi sem ugyanaz.
Nem érzem csontjaimban a tavaszt.
A kertben fázósan, nyikorogva sírnak a fák,
s tépi a szél a korai szirom-ruhát.
Játszós gúnyát vett ünneplő helyett,
s Oféliát alakít a kikelet.
Koszorújában fagyott, hervadt a virág,
és fázósan, üres holnaptól retteg a világ.
Valahogy semmi sem ugyanaz.
Olyan mély ez a csend.
Az egykor nyüzsgő városok felett
most az enyészet szelleme leng.
Olyan mély a csend.
Bezárt ajtók, lezárt szemek .
Mögöttük ezernyi a kérdés,
mi válaszra várva dörömböl odabent

Egy Wuhanban dolgozó fiatal kutatótól származnak az alábbi informaciok (2020. március 13.)
 dr. Obbágy Vera tüdőgyógyász főorvos asszony ajánlásával

Adjuk tovább minél több embernek!
Ime néhany tény és informació a coronavirusról. Hogy hogyan fertőz illetve jut at egyik emberről a másikra, hogy hogyan viselkedik, s hogy hogyan lehet semlegesiteni. A corona virusos fertőzés nem okoz orrfolyást, sűrű és bő váladékos nátha-szerű tüneteket és úgynevezett “nedves”, felszakadó, váladékos-hurutos köhögést. Ehelyett száraz köhögést okoz és száraz nyálkahártyát. Ez az egyik legkönnyebben megjegyezhető tünet.
Jelenlegi kisérletek és tudásunk szerint a virus nem áll ellen a hőnek: ha mar 26-27 fokos hőmérsékletnek van kitéve, elpusztul. Ezért fontos, hogy napjaban többször igyunk meleg folyadékot, teát vagy más forralt italt. Nem kell, hogy leégesse a torkunkat, csak kellemesen melegen. A lényeg a gyakran-on van. Ezek a meleg italok semlegesitik a virust és nem túl nehéz beiktatni az ivásukat a napi rutinunkba.  Mindenképpen kerülni kell a hideg italok fogyasztását, a jéghideg italokrol van szo, vagy magarol a jégről, jégkockáról. Ne szopogassunk jeget, ne együnk havat, s ne engedjuk ezt a gyerekeinknek sem!  Aki teheti, menjen a napra, napozzon illetve napoztassa az arcát vagy egyéb testfelületeit lehetőleg huzamosabb ideig (kb 15-20 percig legalább). A virus maga viszonylag nagy, legalábbis a virusokhoz képest általában. Atméroje kb 400-500 nanométer. Ezért barmilyen maszk hatásos lehet ellene; Éppen ezért egy atlagembernek elegendő lehet egy “sima” maszk, a specialis változatokat, amik többszűrősek, azokat hagyjuk meg azoknak a kórházi dolgozóknak és egészségügyi szakembereknek, akik a munkájuknál fogva sokkal intenzivebben, sokkal nagyobb dózisban  vannak kitéve a virusnak illetve a virus fertőzésnek.  Ha egy fertőzött személy tüsszent egyet, akkor kb 3 méteres sugarban szorja szét a virusokat maga körül, a ruházatara, a környezetére és a földre, ahol éppen tartózkodik. Ezen a körön kivül nem ér el virus egy másik emberhez.  A virus fémfeluleteken képes éltben maradni akar 12-16 orán át is. Ezért fontos és elengedhetetlen, hogy kilincsek, kapaszkodok, kulcsok, lépcsokorlátok, ajtók..;stb érintése utan mossunk alaposan kezet, majd fertőtlenitsük is le a kezunket. (Alaposan. Szappannal. Meleg vizzel. ) Lehetőleg mielőbb. Addig viszont, amig ezt megtenni nem tudjuk, semmiképp ne közelitsünk az arcunk felé, ne vakarjunk orrot, szánkba ne nyúljunk, egyaltalán ne érintsük meg az arcunkat. A virus ruhákban és textilszálak között kb 6-12 oraig marad életben. A sima hétköznapi mosószerek megölik mar 30-40 fokon mosva is. Az olyan ruhakat, amiket nem lehet naponta mosni, tegyük ki a napra, s ott a virusok elpusztulnak a fénynek és hőnek kitéve.
Hogyan szaporodik illetve miként viselkedik gazdatestbe jutva:
1. Elsőként a torokban, garatban helyezkedik el, ott kezd el szaporodni. Begyulladhat a torok ilyenkor, égő, kaparó érzés lehet ettől, torokfájás. Ez a tünet átlagosan kb 2-4 napig tarthat.
2. Majd a vírus lejut a légzőszervek nedvességén/nyálkahártyán a tracheaba (légcsőbe), s bekerül a tüdőbe, ahol fibrózist (lásd alább a meghatározását a tüdőfibrózisnak) okoz, s a léghólyagocskák ezért nem tudnak elegendő oxigént felvenni a belélegzett levegőből. Így okoz közvetlenül tüdőgyulladást .
Vagyis: nem bakterialis felülfertőződésként alakul tehat ki a tüdőgyulladás, kb 2-3 hét kezeletlen vagy nem megfelelően kifeküdt, kikezelt influenza szövődményeként, mint mas esetekben altalaban, hanem jóval hamarabb és baktériumok közreműködése nélkül, közvetlenül a tüdőt célozva meg.
Ez a Stádium kb az 5-6. napon jelentkezik. A tüdőfibrózis során valamilyen kiváltó ágens hatására krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben, a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához vezet, ezzel csökkenti a légző felületet.
3. A tüdőgyulladás magas lázzal jár és nehéz vagy nehezített légzéssel, légszomjjal, de nem kísérik a klasszikus megfázásos, náthás orrfolyásos tünetek. Az embernek olyan érzése van, hogy megfullad. Ha ez így van, azonnal orvoshoz kell fordulni.
Hogyan kerulheto el a virus?
1. A virussal valo fertozodés szinte kivétel nélkul, de legalabbis oriási arányban közvetlen kapcsolattal torténik, azaz megérint az ember olyan targyat, amelyen virus van, ezért a gyakori kézmosas elengedhetetlen.  A kézen a virus kb 10 percig van életben, de ebben a 10 percben sok mindennel bejuttatható a szervezetünkbe: arcunk dörzsölése, szemünk, orrunk, szánk érintése, vagy akar csak a bőrünk érintése az barhol arcunkon végzetes lehet.Vagyis a magunk és masok érdekében is mossunk gyakran és alaposan kezet, majd fertőtlenitsük is le, ha tehetjük!  
2. Fertőtlenitő oldatokkal, amiket drogériakban, gyogyszertárakban lehet kapni, öblögethetünk, gargalizálhatunk is, naponta többször is. Ez is minimalizalja az esetlegesen mar bejutott virusok számát a torokban, garatban. Igy még kevésbé tud lejutni a tudőhoz, ha mar esetleg jelen van a szánkban.  
3. Fertőtlenitse a billentyűzetet, mobil telefonokat és egyéb mobil eszközöket, kulcsokat, pénztarcat, taskat, kilincseket….stb, a gyakran hasznalt targyakat, feluleteket.  Az uj NCP corona virus előfordulhat, hogy napokig nem mutat semmilyen tünetet, igy adott esetben a bekerülését kovetően csak jóval később derul ki az illetőröl, akiben jelen van, hogy fertőzött. Igy aztán mire az illető már produkalja a köhögést és/vagy lázat, amivel korházba kerül, addigra a tüdő mar kb 50 szazalékban mindkét oldalon érintett, a fibrózis már kialakult, s az esetek tobbségében mar a kórhazi kezelés, lélegeztetőgépre kötés tul késő….. 
 --Dr. Kührner ÉvaelnökBessenyei Társaság  e.mail: bessenyei.tars@gmail.comtel: 06 30 3537747
     
                                                
                                                       Bogoly József Ágoston:
Tavaszvárásunk Bartók Bélával

Az autópályán, Budapestről Szegedre, aztán tovább utazol. Nézel előre, útra szegezett tekintettel. Hangjába burkol az autórádió, majd hirtelen gyorshírek következnek. Már nem hallod miről van szó, mert az autós kihangosítón éppen hívsz valakit. Gépi hang válaszol: „A hívott szám jelenleg nem kapcsolható.” Újra él a csönd.
Az utazás utolsó harmadán feltűnnek a ritkásan települt tanyák. Világok és nemzedékek suhannak el. Kitakarja magát az új és kerüli mindazt, ami kopott? Nagy eső volt. Az elhagyott tanyán beszakadt a tető. Omlanak össze a vert falak. A repedéseken áttör az elhagyott gémeskút árnya, a kihűlt tűzhely nyoma, a pásztorének szilaj üteme. Mielőtt előző életüket a falak végleg elfelejtenék, az ajtók, ablakok helyén, csapongó dallamú hangfoszlányok térnek vissza.
Bartók zenéjére jellemző rubato-játékba kezd az idő? A verbunkosokra emlékeztető, tovalibbenő zenében a fafúvósok madármotívumai szárnyalnak. A tavaszváró lelkek még hazajárnak. Bartókkal a hetek múlva frissülő időben? A látóhatár szélén a végtelen tér egy akácfasorba ütközik. Az égre nézel. A Fehér-tó felé madarak húznak el. Az elektromos ablakemelőre téved a kezed. Zúgva tódul be a hűvös levegő. Mintha az öreg eperfa őszi levelét érintenéd? Miféle érzékcsalódás ez? Hiszen köridőben élünk. A tél távozott. Az igazi tavasz már itt van. Zenébe öltözik a múlt hanggá vált árama. Az autó fedélzeti számítógépén digitális táncot járnak a jelek.
Tábla mutatja, ez már Szeged. Rutinosan átszeled a várost. Elfordulsz Vásárhely irányába. Az algyői Tisza-hídnál veszed észre a villogást a műszerfalon. Pihenni sem ártana. Hosszúra nyúlik a nap. DVD-t csúsztatsz a lejátszóba. Bartók Béla Szabadban című zongoraművéből Az éjszaka zenéje tölti be az utasteret. A természet finom neszeivel, a békák halk háttérmuzsikájával suhansz át a városon. Vásárhely után, a kereszteződésnél Békéssámson-Szőllőspuszta felé nézel. A titokzatos zene a szomszéd falu határából hallatszik át?
Az éjszaka zenéje című darabot 1926-ban Bartók Béla Szőllőspusztán komponálta. A táj látványában felível és szétterül az eleven zene. Az országúton néhány biciklis imbolyog.
Nagyszentmiklóson, a Bartók-ősök sírján nyílnak a virágok. Hull az ég harmatának legjava. A Nap és a Hold fája egyre csak magasodik. A szél vizet áraszt. A verebek csiripelték már, a föld arcán kisimított egy ráncot a májusban ébredő igazi tavasz.   

 

A „Support The Gvardian (2020.03.30)” alapján adunk  információt a európai, közel – keleti és észak afrikai  igazolt Covid – 19 vírusfertőzött emberek számáról:
Izland: 1135                    Irán: 44 605              Algéria: 716
Norvégia: 4641               Irak: 694                    Egyiptom: 710
Finnország: 1418            Izrael: 5359             
Írország: 3235                 Bahrein: 567
Nagy- Britannia: 25 150
Svédország*:4435
Belgium: 12 775
Németország: 71 808
Franciaország: 52 128
Románia: 2 245
Spanyolország: 95 923
Olaszország: 105 972
Görögország: 1314
Örményország: 110
Megjegyzés: A *-gal lelölt adatot azért érdemes figyelni, mert Svédország a európai országokkal ellentétes stratégiát alkalmaz, azaz, nem alkalmaz drasztikus védekezést a járvánnyal szemben.

Kaptuk – adjuk
Vassné Szabó Ágota
Borsóbácsi
Borsóbácsinak hívtuk otthon
Padrag - Isten-által adott – plébánosát,
ki szegrõl-végrõl rokon volt ugyan,
- de szégyellem - , "a Lajoson" kívül,
nem  tudom  hivatalos titulusát.
Mindig boldog voltam, ha odavittek,
- akkor is, ha a Teremtõ nem tervezett
esküvõt, vagy tort.
Számomra, minden évben, a halottak napja
- maga a mennybemenetel volt.
Évrõl-évre nagyobbat ásítottak  a falak.
A parókiából lassan csak egy falat maradt.
Gyerekként nem láttam ebbõl semmit:
a politika minden cifraságot elvitt.
A kamrában a tavalyi sonkán táncolt az egér,
s a paplakban, a penészes sarokban,
az almáriumban volt bor, és sütemény.
Ott lakott még a megdermedt idõ,
abban a dohos, vályogból készült,
hosszú  parasztházban,
ami az Úr szolgájának készült,
úgy ezernyolcszáz-valahányban.
...és a hatvanas, hetvenes években, pontosan ugyanolyan komforttal szolgálta ki mindenkori papját, mint amikor felépítették.

     Borsóbácsi,  a padragi  Plébános, úgy lett családilag  "borsó", hogy a nõvérem - körülbelül másfél éves  korában  úgy döntött, hogy a pap bácsinak a világon semmi értelme.
    - Bab bácsi - mondta, mert ugye annak már van.
Jó-kedélyû, és kissé szarkasztikus  humorú apám, és  ferences rendi szerzetes nagybátyám, kik  jelen voltak  az ominózus kijelentésnél, arra a megállapításra jutottak, hogy nem  bab az, hanem borsó!
Így ragadt Lajos bácsira, a padragi plébánosra, élete végéig a Borsóbácsi titulus.
    Minden évben látogatást tettünk a nagyapám sírjánál - késõbb nagyanyám is csatlakozott hozzá -, ami számomra, pesti gyerekként, csinnadrattás ünneppé varázsolta az amúgy nem igazán vidám eseményt.
    Ilyenkor kötelezõ volt végiglátogatni a rokonságot.
Nevezett Borsóbácsival nyitott számomra a farsangolás, ahol, abban a szempillanatban, hogy megérkeztünk, én eltûntem a gazdasági épületekben, és boldoggá tettem néhány nyulat, akik simogatásom, és a ketrecük kinyitogatása által szabadlábra kerültek.
   Képzelem, távozásunk után mit hajkurászhatta õket a plébi, hogy visszanyerjék ketreclakó státuszukat.
Állítólag, volt egy olyan példány, akit nem is tudott csapdába csalni, és soha többet nem adta fel a szabadságát.
Így éldegélt áldásos közremûködésemnek köszönhetõen, az amúgy baromi nagy, és baromi kaotikus istállóban, ahol a ketrecek álltak, és amit az évtizedek alatt felgyülemlett vicik-vacakok  következtében, valóban, bátran hívhattak  stílszerûen, Augeiász istállójának.
    Nagyon izgalmas volt a boltíves, igazi vasaltajtós kamra is, ahol a plafonról lógtak a szebbnél szebb megzöldült, és penészvirág-koszorút öltött kolbászok, és sonkák, amiken egerek rohangáltak fényes nappal, egy kicsit sem zavartatva magukat.
   Itt kell megjegyeznem, hogy Anyám minden látogatásunk elõtt életveszélyes fenyegetések közepette hozta a tudtunkra, hogy Borsóbá nyájas invitálását egy kis früstökölésre,
- a köszönjük, de nem vagyunk éhesek,
vagy pont most nem vagyunk éhesek,
vagy ennek egyéb variációival vagyunk kötelesek udvariasan elhárítani.
Viszont, az egyszem használható és fûtött szobájában a parókiának, az almáriumon - direkte a számunkra õrizgetett -, (szerintem elõzõ húsvétról) szintén igen gyanús küllemû sütikbõl ehettünk. Mondjuk rajtam kívül - számomra érthetetlen okból - általában, abból sem kért senki.
   A felnõttek - apám ezt is megúszta, mert õ vezetett  -, viszont kaptak egy pohárkával az idei „sajátból”.
Állítólag, az is megrázó élmény volt.
   Engem nem érdekelt a borozgatós anekdotázgatás, és az elsõ adandó alkalommal, hogy anyám figyelme lanyhult, és éppen üveges tekintettel meredt a pohárkára, amibõl az imént az idei sajátot felhörpintette, meglógtam vissza a kamrába, ahol karitatív tevékenységem csúcspontjaként, a dióval felszerelt cserép-egérfogókból kieresztettem a fogságba-esetteket.
   A ház macskája, ha sikerült bekerítenem - igazi kinti parasztmacskaként, akit nem igazán dédelgettek-, csodálkozó tekintettel, és némi fenntartásokkal fogadta, a felé érkezõ, ölbe-vevõs szeretetkitöréseimet.
   Borsóbácsinál sajnos, a nyulakkal, a macskával, és az egerekkel, a legnagyobb sajnálatomra kimerült a háziállatok repertoárja.
De apám szülõfalujában, az ilyenkor  kötelezõ látogatások során, mindig várt valami remek móka.
   Emlékszem, egyszer nyáron -  vagy temetés volt, vagy esküvõ -, de inkább az utóbbi, mert  hófehér, röpülõs  nejlon ruhában, fehér kesztyûvel, és zoknival, lakkcipõvel érkeztem, és ebben az ancúgban, egy óvatlan pillanatban a disznóólba másztam, mert gyönyörû, imádni-való kismalacokat láttam benne.
     Minden rokonlátogatás, esküvõ, temetés, egy rémálom lehetett a szüleimnek, mert az ilyen alkalmakkor addig ordítottam, hogy itt akarok maradni, amíg általában néhány napra, esetleg  hétre valóban ott is hagytak.
    Sem addig, sem utána, olyan szabad, olyan boldog sohasem voltam gyerekkoromban, mint ezekben az idõkben.
Tehenet fejtem, igáslovon lovagoltam. Kapáltam, gémeskútból állatokat itattam. Láttam esténként a csordát hazaballagni, a  vecsernyére hívó harangszóra.
   A mai napig imádom az istállószagot, és utálom a meleg, frissen fejt tejet. Nyamvadt, egyszálbélû gyerek voltam.
Folyamatosan traktáltak minden jóval. Azóta sem láttam akkora libamájat olyan gyönyörû cseréptálban, és olyan kamrát, ahol szabadon garázdálkodhattam a befõttek, és lekvárok varázslatos világában.
  A rokonság valószínûleg nem nagyon értette, hogy egy született pesti gyerek mit szeret ezen az életen, de hagyták, hogy szabadon élvezhessem az erdõt, a mezõt, ahol látszólag egy kutya vigyázott rám.
Persze, messzirõl, kapálás közben – nyilván - szemmel tartottak, és nyilván azt is tudták, hogy éppen melyik fára másztam fel. De igazán azt csináltam, amit akartam, és amit szerettem.
   Része voltam a természetnek, és tudom, mostanáig él bennem ez a rész.
Köszönet érte minden felmenõmnek, kik génjeikkel átadták nekem azt a szeretetet, és alázatot, amivel a mai napig tisztelem, becsülöm, és nem szûnõ csodálattal szeretem a természetet, és alkotásait.

 

Vassné Szabó Ágota
Üres gang
Bekúszik körém a csend:
hagyom.
Nincsenek hírek idebent: elég volt,
nem akarom.
A kertben,
ahol eddig tivornyáztak az évszakok,
most minden némán vár,
bár egy gerlepár
fészket javít a tavalyi fán.
Apró pozsgások bújnak elő,
és több ismerős, gondos rigószülő
jön hozzám a reggeli adományért:
locsolás után egy szaftos gilisztáért.
Folydogál tovább az élet.
Fohászkodom mindennap érted.
Igen, tudom, hogy egyszer el kell menni,
de ezt szeretném méltósággal tenni.
Hiszem, és rémelem azt,
hogy még számtalan, gangon osonó tavasz
- jókedve - lopakodik velünk a kerti fák alatt.

 

Update tanulmány a Corona vírussal kapcsolatos tudományos és tudománytalan állításokról – a pánikkeltésről

Számomra megdöbbentő, hogy a politika és a main stream média az egész világon mennyire képes megtéveszteni a teljes lakosságot. Valójában egymással versengve mondanak egyre nagyobb okokat, hogy miért is kell pániktól vezérelve bármit megtenni, hogy „életben maradjunk”. Hogy ők maguk is félelemből cselekednek-e, vagy nem véletlenül állítják le az egész világ gazdaságát, azt nem tudom. Valami majd biztosan megmagyarázza, hogy a világ lakosságát néhány hét leforgása alatt hogyan tudták jól bezárni a saját lakásaikba, sőt elérték azt, hogy maga a lakosság kikövetelte, hogy karanténba vonulhasson és mindenki összefog ennek az eszement tervnek a megvalósításáért. Megdöbbentő, hogy hol vannak pl. a természetgyógyászat empirikus eljárásai kapcsán sikítozó szkeptikusok (akik mindig az evidenciákért kiabálnak), hol vannak az egyes országokban a kormányok politikai ellenfeleinek tudományos szakértői, hol vannak az egyetemi professzorok és intézetek, hol vannak a téma nem gyógyszer és tesztfejlesztésben érdekelt (virológusok helyett) epidemiológus szakértői, senki nem emeli fel a szavát a teljesen tudománytalan eljárások és állítások ellen? Mindenki fél? A vírustól?  A tudomány képviselői, a politikusok és az orvosok is?

 

Szerencsére nap mint nap egyre többet tudunk és egyre inkább kilóg a ló lába, egyre inkább látszik, hogy a végén jó eséllyel kiálthatjuk majd, hogy „meztelen a király”. A minap kaptunk egy svájci összefoglalót az eseményekről, amit fel is raktunk a „ne pánikolj” facebook csoportunkba.
Ez az összefoglaló bár kiváló, de nagyon hosszúra és kevéssé áttekinthetőre sikeredett, mivel az események alatt naponta írták a bejegyzéseket. A legfontosabb állításait alább röviden összefoglalom, sok más saját meglátás mellett.  Félreértés ne essék, nem a SARS CoV 2 vírus létezését tagadom. Nem tagadom azt sem, hogy azokban a – szerintem- egy-két százalékot kitevő veszélyeztetettekben ez a vírus képes súlyos tüdőgyulladást és tüdőödémát előidézni, ezért mindent meg kell tenni a veszélyeztetettekért, de nem csupán azzal, hogy eldugjuk őket karanténba, mert az örökké nem tartható fenn. A betegség kapcsán azonban számtalan csúsztatás, számtalan pánik motiválta nem bizonyított információ van, amelyet mindenkinek újra kellene gondolnia. Azt is kihangsúlyozom, hogy nem a magyar Kormányt támadom, hanem ezt a pánikkeltő világjelenséget szeretném leleplezni. Magyarországon még szerencsés helyzetben vagyunk, – még nem épült le a gazdaság, még az emberek épp csak kicsit pihentek a bezártsággal, – sosem késő változtatni, módosítani a helyes irányba. Ugyanakkor őszintén szeretném megmondani a véleményemet, hogy nem helyes az, ha egy az életmód medicinát, az epidemiológiát, az immunológiát és a komplementer orvoslást is jelentősen érintő kérdést kizárólag a járványüggyel és az intenzív orvoslással akarunk megoldatni. Ez nem fog sikerülni.
Megjelentetett Kásler Miklós miniszter úr is egy összefoglalót a Corona vírus jelentőségéről és tudni valóiról, amelyet ugyan sok nagy tiszteletű kolléga írt, akik szerzői stábja megtalálható a 40 oldalas írás elején, de nincs egyetlen irodalmi hívatkozás sem felsorolva a műben ?!!???
Nem is értem, hogy lehet a szent tudomány nevében egy olyan állításhalmazt összerakni, ahol a világ egyébként kétségtelenül nagyon gyér tudományosan megalapozott és nem túl magasszintű megfigyeléseire sem hivatkoznak, hanem ellenőrizhetetlenül állítanak dolgokat. Igy sajnos ebben az írásban a sok hasznos, főként járványügyi és hygiénés, valamint intenzív orvosi adat mellett van jó néhány erősen megkérdőjelezhető állítás is, de ezekre még visszatérek.

Nézzük sorban, mit tudunk, amit elhallgatnak és mit nem fogadhatunk el, amit állítanak!

A valós számokkal van a baj!

 

Csak a legyengült szervezetű beteg emberek halnak meg, Olaszországban a halottak átlagéletkora 80,5 év volt, 10% 90 év feletti, 90%-uk 70 év feletti volt. Az elhunytak 0,8%-a nem szenvedett semmilyen idült betegségben (de nem tudni, hogy dohányos, drogos, vagy elhízott volt-e). 75%-uk kettő vagy több, 50%-uk három vagy több krónikus betegségben szenvedett. Az átlagos olaszországi halálozás a korona vírus járvánnyal együtt sem éri el a szokásos egységnyi időre jutó olaszországi halálozási rátát. Ezért teljesen félrevezető, csupán pánikkeltést szolgáló mindennap hírt adni arról, hogy megint 800-900 olasz halt meg a koronavírus miatt.

Korona vírusnak tulajdonított halálozási megoszlás megfelel a természetes halálozási arányszámoknak, hiszen a gyerekeknél majdnem nulla, 75 év felett, pedig fokozott, férfiaknál dupla annyi, mint nőknél. Amit figyelni kellene, hogy a tüdőgyulladásban elhunytak száma mennyire haladja meg az egyébként az év hasonló szakaszában normálisan tüdőgyulladásban elhunytak számát. A korona vírus miatti tüdőgyulladásos halálozás egyenlőre nem éri el a normális tüdőgyulladási halálozást.

Nem bizonyított, hogy akik meghalnak, azok a Coronavírus miatt halnak-e meg, vagy közülük hányan halnak meg a Coronavírus miatt és mennyien egyéb okok miatt. Az elhalálozott személyben jelen lehet az új (vagy akár egy régi) korona vírus úgy, hogy ténylegesen egyáltalán nem az okozta a halálát. Ha kimutatták a haldoklóban a koronavírust, akkor automatikusan a koronavírusban elhunytak statisztákáját fogja gyarapítani. Valójában minden országban van egy természetes halálozási ráta pl. 500 – 2000 fő naponta és most egyszerűen ennek egy részét a Korona vírusra fogják és úgy kommunikálják, mintha egyébként ezek az emberek nem haltak volna meg 80-90 éves korukban két-három súlyos betegséggel a nyakukban, de mivel az elvégzett teszttel találtak a nyálkahártyáikon korona vírust is, ezért a statisztikáikba és a médiákba már úgy kerül, hogy „koronavírus miatt halt meg”. Ez pánikkeltés!!
Az európai halálozási monitoring rendszer nem mutat semmilyen emelkedést egyetlen országban sem, kivéve Olaszország, ahol a 65 év felettiek halálozása megnőtt, de még mindig nem éri el a 2016/17 évi influenza miatti halálozást .
Tudjuk, hogy a nyálkahártyákon a koronavírus mellett más vírusok is kimutathatók, ezért nem világos, hogy miért is fókuszálnak csupán a SARS CoV 2 vírus jelenlétére a pánik keltésben résztvevő intézmények és hatóságok.
Nyilvánvaló, hogy a dohányosok, drogosok és az elhízottak is a veszélyeztetett csoportba tartoznak és az idősek, akik egészségesek nem jelentősen veszélyeztetettebbek, mint a fiatalok. Ezért, amikor a média prezentálja azt az egy-kettő tizen- és huszonéves halálesetet, akkor azt elfejtik megemlíteni, hogy milyen volt BMI –je (elhízott volt-e) és hogy dohányzott-e, drogozott-e, vagy volt-e bármi rejtett betegsége. Ezek magyaráznák, hogy miért halt meg, ehelyett azt állítják, hogy „már a fiatal lakosság között is szedi áldozatait a koronavírus”.  Nem prezentálják azt sem, hogy az egészséges idősek, mennyire gyorsan és milyen százalékban gyógyulnak meg, hiszen ez is csökkentené a pánikot! Az adatok így ellenőrizhetetlenül a pánikkeltők érdekeit szolgálják!  
Kimutatták például, hogy a japán partjainál veszteglő turista hajó idős utasai közül a többség, még a fertőzöttek sem mutattak semmilyen tünetet. Ez is azt mutatja, hogy nem az idős kor, hanem a halálukhoz közeledő súlyos betegségekkel rendelkező betegek az igazán veszélyeztetettek. Az idős embereket leminősíti az a kommunikáció, amikor folyamatosan azt hangoztatják, hogy ők a veszélyeztetettek. Az más kérdés, hogy a járványügy nem tud különbséget tenni veszélyeztetett és nem veszélyeztetett idős ember között, ezért minden időst karanténba akar zárni.
Nincs mérve, hogy az új korona vírus mikor jelent meg és a társadalomban mekkora százalékában volt/van jelen, sőt az sem, hogy milyen gyorsasággal terjed. Semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy mennyien voltak a „járvány” előtt már fertőzöttek Európában, egyáltalán most mennyien fertőzöttek? Semmi nem bizonyítja, hogy ténylegesen a 2019 év végi kínai „járvány” után került csak be Európába a vírus. A halálozást a megvizsgált egyének számához képest mérik, holott ez nem mérvadó, egy levegőben lógó hiteltelen adat, hiszen csakis az elvégzett tesztek számától függ az eredmény. Ha 5x annyi tesztet végeznek, akkor 5x annyi beteget, fertőzöttet találnak. „Már 430 fő fertőzött van Magyarországon, kettő fő megint elhalálozott”. Valójában ezt a járványt az egyre növekvő tesztelési szám adja. Ha gyorsabban növelnék a tesztelések számát, akkor a járvány úgymond gyorsabban terjedne, ha tömegesen tesztelnének, akkor már rég a tömeges terjedés fázisában lennénk. Ezt figyelembe nem véve kommunikálni nap mint nap csakis arra jó, hogy a lakosságot végtelen pánikban tartsák. Olyan ez mint egy negatív, pánikkeltő horror folytatásos filmsorozat. Mindenki feszülten ül a tévé és rádió előtt és alig várja, hogy mi az újabb fejleménye a tragikus szappanoperának. Ez persze azért is lehetséges, mert fogalma sincs senkinek, hogy épp hány a fertőződésen tünetmentesen átesett vírushordozó rohangál az utcán és fertőz a környezetében. Ugyanerre figyelmeztet a Robert Koch Intézet is. Valójában nem a járvány terjed exponenciálisan, hanem a tesztek száma.
Nem tudjuk, hogy mikortól van jelen a világban ez az új SARS CoV 2 vírus, hogy valóban állatról terjedt-e emberre, vagy egy egyébként is jelen levő korona vírus mutálódott és vált az emberre veszélyessé. Lehet, hogy évek óta itt van, de eddig nem figyelte a teljes média őket, senki nem vizsgálta, sőt teszt sem létezett, ami kimutatta volna, hiszen a kínai esetek kapcsán kezdtek teszt fejlesztésbe 2019 végén. Az olaszok már írják, hogy a múlt évben is ott lehetett már ugyanez a vírus Olaszországban, hiszen volt egy ugyanilyen shub valamikor 2019 év vége felé.
Az Oxford Egyetem tanulmányában pedig azt írják, hogy 2020 januárban már biztosan jelen volt a vírus és már a lakosság 50%-a immunizálódott ellene.
A COVID 19 halálozási aránya töredéke a szezonális influenzáénak. Számtalanszor elhangzott, számtalan forrásból, hogy egy évben a világban 250-650 ezer influenza miatti haláleset történik, melyet nem fújnak ennyire fel. Most kb 20 ezer halott van a világban, amelyet a SARS CoV 2- nek tulajdonítanak és olyan intézkedésekben élünk, amelyre soha nem volt példa. A Covid 19 halálozási aránya magában a kínai Vuhanban is mindössze 0,04–0,12% volt, amely alacsonyabb mint a szezonális influenza halálozási aránya (kb. 0,1%). Azt sem szabad elfelejteni, hogy jelenleg még tart, vagy épp lezajlóban az idei influenza szezon, mely teljesen jelentőségét vesztette, hiszen mindenhol csupán az új koronavírus fertőzésről számolnak be, mondhatjuk úgy is, hogy az influenzás tünettannal jelentkező esetek egyszerűen átkerültek a COVID 19 betegek statisztikái közé. Azt is érteni kell, hogy a 2019/20-as év influenza járványa nagyon enyhe volt egész Európában, amely sok egyébként az influenzára is veszélyeztetett súlyos beteg ember életét megkímélte.
Egy francia tanulmányban arról írnak, hogy a COVID 19 által okozott bajt túlbecsülik és a valós halálozási számadatok nem haladják meg az előző években mért corona vírus okozta (normális nátha okozta) halálozást.
Egy 2019 augusztusban megjelent tanulmányban arról írnak, hogy Olaszországban extrém magas volt az influenza miatti halálozás más európai országokhoz viszonyítva, évente 7000-24.000 ember halt meg és ezt annak tulajdonítják, hogy Olaszországban extrém magas az idősek aránya (6.7 millió, ami 10%a a populációnak). Ez a számadat még mindig (amikor már elérte a 10.000 főt a corona vírusnak tulajdonított halálozás) nem éri el ezek átlagát sem.
Nagy Britanniában pedig 2019 februárban arról írtak, hogy a 2018-19-es influenza járvány kapcsán is több mint 2000-en kerültek intenzív osztályra légzési nehézségek miatt.
Vagyis nincs abban semmi meglepő, hogy légúti gyulladásos járványok idején az intenzív osztályokra kerülnek azok a betegek, akik gyenge ellenállóképességgel és sokféle előbetegséggel rendelkeznek.

Mi az oka a nehéz ellátási körülményeknek?

Oxigénpalack. Számos helyen beszámolnak arról, hogy oxigén palackokban, hygiénés eszközökben hiány van. Ennek azonban nem az az oka, hogy nincs elég, hanem az, hogy a gerjesztett pánik miatt az emberek mindent felvásároltak biztonság kedvéért és így nem jut az akut betegeknek.
Személyzet. Beszámolnak arról, hogy nincs elég orvos és ápoló, ami nem azért van, mert valóban hiány van belőlük, hanem azért, mert törvényszerűen pozitív teszt eredményt mutatnak ki náluk és a járványügyi szabályok okán, karanténba vonulnak, nem vehetnek részt az ellátásban, akár van tünetük, akár nincs.
Intenzív osztályos ágy. Olaszországban Lombardia az egyik legkevesebb intenzív ággyal rendelkezik, amely ágyak a téli időszakban korona vírus járvány nélkül is 90% telítettséggel működnek. Ha az országok arra készültek volna fel, hogy tábori kórházi osztályokat hoznak létre a súlyos betegek ápolására, – hamár nincs elég intenzív ágyuk – akkor a halálesetek egy része elmaradt volna.
Pánik miatt túlterheltek a kórházak és az orvosi ellátó rendszerek. Erről írnak német és svájci források.  Nyilvánvalóan a klinikák és a kórházak túlterheltségének egyik oka nem csupán az, hogy sok súlyos, lélegeztető gépet igénylő beteget szállítanak ide, hanem az, hogy az emberek a gerjesztett pánik miatt megrohamozzák ezen intézményeket, hogy megbizonyosodjanak, hogy ők maguk koronavírus betegek-e, elvégeztessék a tesztet és hogy megnyugtassák magukat, hogy megfelelő ellátást kapnak-e, ha mégis nagyon betegek lennének.

Országok, ahol bátrabban és másként gondolkodtak

Japánban nem zártak le semmit, pedig az elsők között jelent meg a szigetországban is a vírus. Mégis elmaradt a durva járvány.
Dél-Koreában sem zártak le csak néhány veszélyeztetett területen néhány intézményt, mégis sikeresen megoldották a járványt úgy, hogy halálozás messze a szezonális légúti járványok halálozása mögött maradt. Dél-Koreában 9500 pozitív teszt és 152 haláleset.
Svéd modell, nem teszik azt mint az országok zöme. Svédek tegnap bátran úgy vélekedtek, hogy nincs arra bizonyíték, hogy a korlátozó intézkedésekkel jár jobban egy ország. Abbahagyták a teszteléseket és nem zárták be az iskolákat, nem korlátozták a gazdaságot.
Az olasz intézkedési példa – ami egyébként nem is működik -nem indokolja más országokban a drákói intézkedéseket. Egyáltalán mi bizonyítja, hogy minden ország olyan veszélyeztetett mint Lombardia, hiszen pl. Dél-Koreában összehasonlíthatatlanul enyhébben futott le az egész „járvány”? Valójában nem arra kellett volna  a bizonyíték legyen, hogy helyes, ha nem tesznek ilyen drákói intézkedéseket, hiszen a normális élet felforgatásának érveit kellett volna bizonyítsák, erről kellett volna valós vita legyen és ilyen bizonyíték nem volt. Olaszországban a legszigorúbb intézkedéseket hozták meg, a halálozási ráta mégsem csökken, sőt növekedett.
Amikor pedig csökkenni fog, akkor mi bizonyítja, hogy az spontán is nem történt volna meg az intézkedések nélkül. Számomra nagy örömet jelent a svéd döntés, mert azt jelenti, hogy az északi ország lehet az európai bizonyíték arra, hogy az országok hibásan döntöttek, amikor mindent feláldoztak a járványügyi algoritmus oltárán.
Nagy Britannia kivette a súlyos következményekkel járó betegségek közül a COVID 19-et.
Ez is egy normális és bátor döntés volt. Vagyis az Olaszországról szóló horror jellegű média megjelenések ellenére úgy gondolják az ottani szakemberek, hogy nem tartozik a súlyos betegségek közé a COVID 19. Vajon miért? Ha annyira egyértelmű, hogy csak egy féle következtetésre lehetne jutni mindenütt, akkor ők miért gondolják mégis azt, hogy nincs ok az aggodalomra?

Néhány indok, hogy miért lehet sok halott Olaszországban:

 

 • összekeverik a corona vírus miatti halált, a más ok miatt meghaltak nyálkahártyáin fellelhető korona vírus jelenlétének esetével. Egyszerűen az influenza járvány miatti és a szokvány elhalálozás eseteit is most mind a coronavírus járvány számlájára írják. Walter Ricciardi professzor vizsgálata 12%-ban találta megalapozottnak a korona vírus miatti halált.
 • ez a terület Olaszországon belül is igen nagy nehézségekkel küzd az intenzív osztályos ágyak tekintetében. Már 2017-18-as influenza járvány idején is az összeomlással küzdött a rendszer.
 • a lakosság rendkívüli sűrűségben él azon a területen, ez Olaszország legsűrűbben lakott területe
 • egészen valószínű, hogy amikor naponta 800-900 halott volt, akkor már  több millióan futkároztak az utcákon vírushordozóként. Senki nem vizsgálta, hogy mennyi a valós fertőzöttség az országban.
 • ez Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe
 • Légszennyezettség (NO2) Észak-Olaszországban, 2020. február (ESA)
 • itt az is látszik, hogy hogyan csökken a légszennyezettség az intézkedések hatására

Ezt a képet is a Swiss Propaganda Research nevű weboldal cikke nyomán idézem
Egyébként ugyanez oka lehetett a kínai Vuhanban történt nagy arányú halálozásnak.
Egy kínai 2003-as vizsgálat szerint a SARS vírus miatti halálozás enyhén légszennyezett területen 84%-al nagyobb, a súlyos légszennyezés esetén (mint amilyen Vuhan), akár 200% is lehet az emelkedés.

 • Ez a terület Európa egyik legelöregedettebb lakosságú területe. A lakosság közel egyharmada 65 évnél, 10%-a 75 évnél idősebb.
 • Olaszország Európa egyik legnagyobb antibiotikum rezisztenciával rendelkező területe (Németország 0,5%, Olaszország 26 %)
 • Az olasz (mediterrán) társasági élet, szabálykövetés elutasítása, lehetővé tette a vírus gyors terjedését.
 • Az idei influenza szezon enyhe lefutása sok súlyos beteg életét megkímélte, az ő haláluk most a SARS CoV 2 számlájára lett írva.

Milyen alternatív szakmai vélemények vannak a drákói intézkedésekről

 

A stanford egyetem epidemiológus és népegészségtan professzora John P.A. Ioannidis is úgy vélekedik, hogy megfelelő orvosi adatok nélkül hozták meg az intézkedéseiket szerte az országokban.
Legutóbb pedig egy órás interjút adott a COVID 19 intézkedések alapjául szolgáló tudományos adatok teljes hiányáról.
Sucharit Bhakdi a Mainzi Egyetem mikrobiológus professzora egyenesen önpusztítónak, groteszknek, kollektív öngyilkosságnak nevezi az intézkedéseket, mert azok a társadalmi shock okán sok idős embernek lerövidítik a várható élettartamát és felveti a kérdést, hogy az idős beteg emberek halálában mennyiben játszik közre a több hete bevezetett intézkedés csomag.
Bhakdi professzor legújabb kezdeményezése, hogy Merkel kancellárnak írt egy nyílt levelet 26-án csütörtökön amelyben sürgeti az intézkedések újragondolását és megváltoztatását.
Maria Rita Gismondo olasz mikrobiológus arra szólítja fel az olasz kormányt, hogy hagyja abba a megbetegedési és halálozási adatok napi kommunikációját, mert az értelmetlen pánikot kelt és semmilyen valós alapja nincs, mert a diagnózisok és a következtetések pontatlanok.
Ellentmondásos a tünetmentes fertőzöttek aránya a társadalomban. A fertőződött esetek 80-90%-a tünetmentes, vagy nagyon kevés tünettel járó megbetegedést vészel át. Persze ez sem stimmelt, mert az elvégzett tesztekhez viszonyították a 80-90%-ot. Holott a társadalom egészét figyelembe véve a betegek aránya jóval kevesebb vélhetően 1% alatti. Viszont az EMMI által kiadott kiadványban úgy szerepel, hogy a fertőzötteknek csupán az 1-3%-a tünetmentes, de a szerzők szerint ez is jelentőség nélküli, szerintük a WHO is azt mondja, amit ők (hol? mit? ). Ezzel szöges ellentétben áll az olasz Legfelső Egészségügyi Intézet (Instituto Superiore di Sanita ISS) professzorának Walter Ricciardi , az olasz egészségügyi miniszter tanácsadójának a vizsgálata, amely 3000 koronavírus fertőzöttet vizsgált meg és annak 50-75%-a tünetmentes volt és maradt. Vizsgálata szerint a halotti bizonyítványok mindössze 12 százalékában szerepel a koronavírus mint tényleges halálok. Ez pedig a sajtóban folyamatosan zengett napi halálozási eseteknek csupán a töredéke.
Pietro Vernazza svájci infektológus bírálja az országok által meghozott intézkedéseket. Azt mondja, hogy semmi értelme a tesztelések növelésének, mert a fertőzöttek 90%-ában tünetmentesen lezajlik a fertőzés. Az iskolák bezárása és a kijárási tilalom pedig egyenesen kontraproduktív, mert megakadályozza hogy a gyerekek és felnőttek időben immunizálódjanak a vírussal szemben. Sürgeti, hogy a politika gondolja újra a tennivalókat, mert jelenleg nincs bekapcsolva a valós tudomány a politikai döntésekbe. Azt javasolja, hogy a veszélyeztetetteket védjék csupán. (ahogyan ezt már én is kezdettől hangsúlyozom)
Frank Ulrich Montgomery a német orvosi kamara elnöke is a Lockdown rendszert ellenzi és kontraproduktívnak tartja.
Dr.Pablo Goldschmidt argentin virológus egyenesen globális terrorizmusról beszél a vírus kapcsán kilalakított intézkedések kapcsán
Megszűnik a megbetegedés és a fertőzés a „maradj otthon”, „semmi ne működjön, ami nem életszükséglet” programmal? Erre nincsenek bizonyítékok. Kétségtelen, hogy a karantén lassítja a fertőzés terjedését, de csak lassítja. Hiszen, ha kevesebb ember találkozik egymással, akkor a vírus is kevesebb embert képes megfertőzni. … és lehet, hogy a súlyos tüdőgyulladásosokat is könnyebben tudják így ellátni a meglevő ágyakon, és lélegeztető gépekkel, bár nekünk több intenzív ágyunk van, mint az olaszoknak Lombardiában. Talán. Nem bizonyított, hogy erre szükség lehet. Nincs viszont bizonyítva az sem, hogy a karantén segítségével a fertőződés egyáltalán megelőzhető, hiszen előbb utóbb előbújunk a barlangunkból és ha vírus még ott van, akkor újra fertőzni fog. Valóban érdemes „otthon maradni”? Ki tudja? Ezt a járvány közben vizsgálatok híján nehéz eldönteni. Milyen verziók is lehetnek?

 1. A lakásába vonult személy valamikor már átesett a fertőzésen (tünet mentesen akár) és már nem fertőz, az ő esetében teljesen felesleges a karantén, hiszen senkire nincs veszéllyel, önmagára sem. De hát nem tudjuk, hogy kik ők, hiszen ilyen átfogó tesztelés nem történt.
 2. A lakásába vonult személy jelenleg is épp fertőző beteg, de nem tud róla. Ez esetben jó eséllyel megfertőzi a családját, ő és a családja tagjai mégis kimennek a boltba, ahol megfertőzhetnek újabb személyeket. De hát senki nem tesztelte őket, hogy fertőznek-e, ezért fertőznek, még ha kevesebb embert is. De hát mivel ez sincs vizsgálva, így valójában ez is észrevétlenül zajlik.
 3. A lakásába vonult személy nem volt és nem beteg most sem. Mi lesz vele, ha kijön? Hát mivel nagy eséllyel ez a vírus évekig itt marad velünk (vizsgálatok híján erről sincs biztos tudásunk, de a többi vírus megfigyelése kapcsán nagyon valószínű), előbb utóbb, átvészeli a fertőzést. Természetesen az esetek 90%-ában tünetek nélkül, vagy csak nagyon kevés tünettel zajlik le majd ez a fertőzés. De erről sem fogunk tudni semmit, hiszen átfogó tesztelés nem történik, már nincs tömeges megbetegedés, nincs média hisztéria – így mindenki úgy hiheti, hogy az már csak sima nátha volt.

A becsukott lakosság fertőződése elhúzódik, ez akadályozza az immunizálódást, ezzel a betegség legyőzését. Mint tudjuk a vírus akkor fertőz, ha még nem fertőződtek elegen.
Én azt látom a nemzetközi sajtót figyelve, hogy egyre több orvos emeli fel a szavát a meghozott intézkedések ellen, kijelentve, hogy ezek a rendelkezések minden ésszerűséget és logikát nélkülöznek.

Laboratóriumi tesztek, tesztelések és manipulációk a számadatokkal

Kérdés, hogy a labortesztek nem adnak-e fals pozitív eredményt, vagyis nem mutatják-e az előző, már évek óta jelenlevő korona vírus fajtákat is és így több „SARS CoV 2” kerül kimutatásra, mint a tényleges.  Én úgy látom, e hiba ellenőrzésében, a fertőzöttek számadatainak kritikus csökkentésében semmilyen hatóság, vagy intézmény nem érdekelt jelenleg. Mindenki a pánik irányába cselekszik és mindenkinek az az érdeke, hogy beálljon ebbe a pánik keltő sorba, minél több fertőzöttet találjanak, még akkor is ha a szavak szintjén hangoztatják a pánik elkerülését. Mindenesetre vannak olyan közlemények, amelyek igazolják a fals pozitív vizsgálatokat.
Az is kérdéses, hogy ha most már nem csak a légúti nyálkahártyákról végeznek teszteket, hanem a vérből, szérumból, vizeletből, székletből is, akkor melyik alapján jelentik ki, hogy fertőzött az illető, hiszen nem mindegyik jelenti azt, hogy valóban fertőző beteggel állunk szemben. Bármelyik elég? És ha a székletben jelen van, akkor az biztosan növeli a súlyos szövődményes megbetegedések esélyét?
E forrás szerint a használt teszt csak kutatási célra alkalmas és nem diagnosztikai célra:
Jelenleg a kommunikációban mindegy, hogy milyen megbízhatóságú, mely testváladékból vették, beteg-e az illető vagy sem, a teszt alapján fertőzöttekről beszélnek. Ez a pánikhangulatot fokozza!
A jelenleg forgalomban levő antitest gyorsteszt érzékenysége 30%, pedig 80%-nak kéne lennie.
Na de a 80% sem 100%, tehát a vizsgálati találat sok kivánni valót hagy maga után.

Manipuláció a tesztelésekkel. Mindenesetre az biztos, hogy a tesztek nem képesek semmilyen tudományos adatot produkálni eddig, hiszen ha nem tudjuk a kiindulópontot, (a társadalom hány százaléka hordoz) akkor azt sem tudjuk, hogy hová jutottunk és hogyan. Németországban is egyetértenek abban, hogy a minél több tesztet végeznek, annál több látszólag a beteg, de abban is, hogy a PCR technológia nagyon érzékeny vizsgálat és igen nehéz megkülönböztetni a töredezett vírus részeket, genetikai szekvenciákat, hogy az valóban a SARS CoV 2-től, vagy valamely más vírustól származik.

Terápia és hatékony megelőzés jelenleg nincs!! Életmód medicina, (life style medicine) és komplementer medicina lehetőségeit teljesen kihagyják

A terápia területén a hívatalos intézmények képviselőinek nincsenek megoldásaik, egyszerűen úgy vélik, hogy majd a járványügyi és az intenzív osztályos intézkedések mindent megoldanak. De látható, hogy semmit nem oldanak meg, sőt kontraproduktívak. Kásler miniszter úr kiadványa egyetlen sort nem tartalmaz arról, hogy mit tegyenek odahaza a bezárt magyar emberek, hogy valódi légúti megelőző gyakorlatokat (légzőgyakorlatok), gyógynövénypraktikákat, vitaminszedést és milyen hatékony diétát kövessenek. Ami Dél-Koreában még hozzájárult a járvány megfékezéséhez, az az, hogy a teljes megelőzés nem a konzervatív orvoslás, hanem a tradicionális koreai medicina, tehát a természetgyógyászati orvoslás kezében van, akiket ott egyetemen képeznek öt éves oktatás keretében és minden kórházban létezik természetgyógyászati osztály. Igy az átlagéletkort 90 évre vitték fel és lényegesen hatékonyabban előznek meg minden krónikus betegséget, mint a nyugati medicinára épülő rendszerek Európában. Bár Magyarországon az egészségügy részét képezi a Komplementer orvoslás, a hivatalos intézmények és testületek vezetői egyáltalán nem veszik számításba a komplementer orvoslás sok ezer éves tapasztalatait. Miért is? Tudatlanságból, gőgből, evidencia kábulat okozta fanatizmusból vagy egyszerűen csak felelőtlenségből? Mit mond az érvényes egészségügyi törvény 104. paragrafusa a természetgyógyászatról?
A nem-konvencionális eljárások * 

 1. § (1)A nem-konvencionális gyógyító és életminőségjavító (a továbbiakban együtt: nem-konvencionális) eljárások célja az egészségi állapot kedvező befolyásolása, a betegségek megelőzése, valamint az egészséget veszélyeztető, illetve károsító tényezőkkel szembeni védekezés lehetővé tétele.

(2) *  A nem-konvencionális eljárások az egészség és betegség eltérő szemléletén, a konvencionális, természettudományosan megalapozott eljárásoktól eltérő megközelítésből eredő módszereken alapulnak, amelyek – a külön jogszabályban foglaltak szerint – a konvencionális gyógyítási módszereket kiegészítő, helyettesítő, továbbá életmódjavító eljárások.

Ezek az eljárások empírikus háttérrel rendelkeznek. Több ezer éves tapasztalattal. Nem valamely gyógyszergyár ötletétől vezérelt, amely szerint mondjuk a Chloroquint (amely egyébként is nagyon sok mellékhatással rendelkező szer) kitalálják minden tapasztalat nélkül, hogy a corona vírus ellen kell adni (nyilván mindenki megelőzésre szeretné majd szedni), hanem több ezer éve használják a gyógynövényeket, az inhalálást, a diétát, amely segíteni tud a vírus fertőzés leküzdésében és megelőzésében és nem rendelkezik számottevő mellékhatással.
Én egy leegyszerűsített protokollt írtam össze azoknak, akik szeretnének valamit tenni az egészségük megőrzése érdekében, a vírusfertőzés megelőzéséért.

Záró gondolatok

Szokták mondani, hogy nehéz szélnek szemben pisilni. Most így érzem magam. Mégsem tudok csendben lenni, mert látom, hogy mennyire fals az irány. A Corona vírus járvány ügyében egy sor pánikot fokozó és a valós veszélyt messze eltúlzó kommunikáció van jelenleg is használatban, nem minden megy jófelé. Természetesen nem kéne a járványügyi intézkedéseket kidobni az ablakon: moss kezet 20 percenként, tarts távolságot, hordj szájmaszkot, ne fertőzd meg a beteg embereket. Ezek rendben vannak. Nincs rendben, hogy nincs terápiás terv! Hölgyek és Urak! A terápiás terv nem csupán a járványügy és a végstádium intenzív osztályos asszisztálása a lakosság kevesebb, mint egy százalékánál. Most van itt a lehetősége, hogy figyelembe vegyék a komplementer orvoslás értelmét és használják azt, hogy a lakosság 99%-ának is legyen valós egészségfejlesztő módszere, ne csak az 1%-nak életmentése. A komplementer orvoslásét, amelyet nyilván nem véletlenül valamikor épp a konzervatív kormányok kezdeményezésére 1990-ben, és a bal oldali kormányok beteljesítésével 1997-ben beemeltek az egészségügybe. Minden szkeptikus hisztéria ellenére még mindig maradt bőven eleme a jogrendben és lehetne most bevetni a lakosság védelmére, mint ahogyan teszik azt Dél-Koreában. Vagy Kásler miniszter úr megkapja a megfelelő tanácsokat a természetgyógyászat alternatívájaként és az valóban hatékony, vagy egy elem, ami van, de semmi értelme? Félre kéne tenni az evidenciákat imádók zsigeri gyűlölködését, mert nem megalapozottak, csupán komplementer orvoslás meg nem értéséből származik. Igen lehet az ellenállóképességet javítani, igen lehet természetes anyagokkal és módszerekkel a vírusok életképességét csökkenteni, igen lehet az általános fittséget és a krónikus betegségek állapotát javítani. Magunk részéről állunk rendelkezésre, ha kérdeznek bennünket. Vagy lehet várni a sors bekövetkeztét. Mint tudjuk a lakosság nagy része bizalommal tekint a természetes gyógymódok iránt. Most kéne ezt használni a jó cél érdekében. Igy lehetne összefogni. A politikusokat nem bántom, ők jelenleg teszik, amit a szakemberek diktálnak. Szerintem ők változtatni fognak, ha az orvos szakma kész lesz változtatni a merev álláspontján.
 Dr. Tamasi József

 

Megjelent a könyvpiacon András K. Zoltánnak, a Somogyi-könyvtár Íróklubja tagjának új könyve, amit a kiadó így ajánl.

 

united p.c. kiadó ajánlata

 

 

Szóródás
Családregény III részben, talán csak 16 éven felülieknek

SZÓRÓDÁS minden szereplője a boldogságot keresi a korszakokat, rendszereket átívelő történetben. Pályaválasztás, karrier, házasság - néha válással, család-gyerek, szerelem romantikával és sok-sok erotikával, nemegyszer tragédiával.

 

András K. Zoltán
A Vén diófa
„Van Budán egy kis kocsma, a Vén diófa, Vén diófa, Vén diófa.
Ott terem csak az igazi régi nóta, régi nóta, régi nóta.” – Így szól a nóta.
De ez az írás nem a Budán volt kiskocsmáról szól, hanem a vén diófáról.
Ez a vén diófa ott állt Istvánkáék kertjének végén, igen terebélyesre megnőve, így már jó messziről látható volt.
Már aki látta. Ugyan is Istvánka szerint a jelzett helyen semmiféle diófa nincs.
Hogy mi áll ott, azt mesélje el ő maga.

Istvánka: Először egy négykerekű lovas szekér állt ott, olyan, mint a nagyapáméké. Eléje két lovat lehet befogni, de egy is vidáman elhúzta.
Amikor Nagyapám először megengedte sok-sok könyörgésem után, hogy én vegyem a kezembe a gyeplőt, és „Gyi Ráró” biztatással elindítsam a lovat, olyan boldogság fogott el, hogy elhatároztam, nekem is kell otthonra egy ilyen szekér lóval együtt, amit én majd a Nagyapa engedélye nélkül is hajthatok.
Ráróval megbeszéltem, amikor ő nincs fuvarban, vagyis az istállóban abrakol, akkor szép csendben kiszökik onnan, elüget hozzánk, hiszen nagyon közel lakunk és egy kis csemegéért húzza az én szekeremet is.
Nagyapámnak volt egy használaton kívüli gyeplője, azt elkértem tőle, de nem árultam el, hogy minek. Így is ideadta, sőt azt is megkérdezte, „Ostor nem kell?”
Dehogy kell, de a gyeplőt azt köszönöm – mondtam – és vittem haza nagy boldogan.
Ebéd után – amikor a játék ideje jött – megérkezett Ráró is, aki mindjárt a kertvégébe ment, mert azt is megmondtam neki, hogy ott az én szekerem.
Fogtam a gyeplőt és mentem én is oda. A tartóból kicsent kockacukorral köszöntem meg Rárónak, hogy eljött, mire ő azt mondta; köszöni szépen, de nagyon finom volt a zab, amit kapott, ezért egyem meg én. Nem értem rá vitatkozni, hát bekaptam.
Ráró mindjárt oda állt a szekér elé, hogy befoghassam, amit a tanultak szerint meg is tettem, majd a gyeplő két végét is rögzítettem a zablához, ami olyan volt, mint két kis ág.
Az én akkori még nem elég nagy méretemhez elég magasan volt a szekér bakja, de azért csak felmásztam oda, kétszer is, mert amikor először felértem kiesett kezemből a gyeplő és mehettem le érte újra. Ez után a kis malőr után kényelmesen elhelyezkedtem a két vastag ághoz hasonlító bakon, máris kézben volt a gyeplő, azt egy kicsit megrántva kiadtam a jelszót, „Gyi Ráró!” Ráró pedig vígan poroszkált a még meg nem rakott szekérrel. Biztatásomra még egy kicsit ügetett is, és mindig engedelmeskedve a gyeplő húzásának arra kanyarodott, amerre irányítottam. Visszafele már lassabban jöttünk, mert a szekér jól meg volt rakva tökkel, hiszen annak volt itt az érés ideje, miután előző nap Nagyapámmal letakarítottuk az azokat eddig elrejtő kukoricaszárakat.
Otthon aztán megsimogatva és köszönetként egy pokrócdarabbal lecsutakolva elbúcsúztam Rárótól azzal, hogy siessen vissza az istállójába, nehogy észrevegyék elszökését. Nem vették észre, mert mire kapta az esti friss zöld mislinget, már ott állt a jászol előtt. Nagyapám egy kicsit csodálkozott, mitől olyan vidám, de ő betudta annak, hogy örül a friss ennivalójának. Hiába, a Nagyapák sem tudhatnak mindent.
Ezt követően is igen gyakran kikocsiztunk Ráróval, sőt egyszer még a 14 kilométerre lévő járási székhelyre is bekocsiztunk, ahova előző nap Anyukámmal mentünk vonattal.
A békés kocsikázást azonban megzavarta a háború zivatara, ami sokak életébe hozott gyászt. Egyszer aztán országossá nőt a gyász, mert 1942. augusztus 20-án hősi halott lett Magyarország „Kiskormányzója” amikor lezuhant Héja típusú vadászgépével.
Ezt meg kellett bosszulni az ellenségen! Szekeremet félreállítottam és helyére egy olyan repülőgép került, amilyen azóta sincs senkinek.
Egyszerre volt vadászrepülő és nehézbombázó. Nemcsak géppuskával volt felszerelve, de egy gyorstüzelő gépágyúja is volt, sebessége pedig akkora, hogy egyetlen más repülő sem vehette fel vele a versenyt. A legnagyobb találmánya azonban az volt, hogy 3 db kisebb robotrepülő is volt rajta – vadgalambnak álcázva – amely robotokat szintén rá lehetett vezérelni az ellenséges gépekre, amiket mindig el is pusztítottak. Ha másképpen nem sikerült, hát rárepültek és ott felrobbantották magukat. De a következő bevetéskor már pótolva voltak, ott volt mind a három.
Ki más vezethette volna ezt a fantasztikus repülőt, mint én? Átestem egy rövidített gyorskiképzésen, már csak a vizsga volt hátra. Viszont vizsgázni pilótasapka nélkül nem lehetet. Ezt pedig nehezebb volt beszerezni, mint a vadászrepülőmet felépíteni.
Édesanyám aggódása hozta el a megoldást. Rábeszélte Édesapámat, hogy a forgalomnövekedése miatt motorkerékpárjához ne a bőr motoros sapkát használja, hanem a tőle nem régen kapott bukósisakot. Mivel a női kérés most is teljesítve lett, én birtokba vehettem a pilótasapkámat, amiben a vizsgám is tökéletesen sikerült és mindjárt én is repülő főhadnagy lettem, mint a lezuhant hős.
Érdekes, de ebbe az igen modern repülőbe is olyan nehéz volt beszállni, mint a szekeremre felmászni, de persze hogy sikerült.
Az első bevetésem előtt még a repülőtéren kipróbáltam a Galamb típusú vadászgépemet, annak irányítását, manőverezési lehetőségét, gyorsulását és fegyvereinek használatát. Robotrepülőim is azonnal útjukra keltek az énáltalam meghatározott adatok szerint.
Ezután már harci bevetésre kaptam parancsot. Nem akarok dicsekedni harci sikereimmel, de az ellenség azóta is rettegve említi a Galamb nevet, függetlenül attól, hogy idővel a béke jelképe lett.
Hősi cselekedeteimnek az vetett véget, hogy visszautasíthatatlan behívót kaptam az Állami Elemi Iskola első osztályába, amit teljesítenem kellett.
Most egy hadititok következik, amit Önök sem árulhatnak el senkinek. Ugyan is még tanulóként is, titokban tovább folytattam dicsőséges harci tevékenységemet, amit még szüleimnek sem árulhattam el. Ezért a leckekészítés után azt mondtam nekik „Ki megyek a diófára egy kicsit játszani.”  Csak aztán le ne essél – szólt utánam a féltő anyai szeretet. Hátha még azt is tudta volna, hogy harcba megyek vadászrepülőmmel.
Én azóta is meghagytam mindenkit abban a téves tudatban, hogy a kertünk végében egy diófa van, sőt azért hogy a látszatot fenntartsam még a lehullott diót is mentem velük összeszedni, ők meg nem tudhatták, hogy azok a vadászgép fegyvereinek golyói. Erről még a folyton turbékoló robotjaim is mélyen hallgattak.
Belőlem is csak ez az egyre kegyetlenebb karantén hozta ki ezt a vallomást. Pedig ha nem lenne az a kijárási tilalom, én visszamennék szülőfalumba, mert egészen biztos, hogy ott van még a kert végében az a vadászgép, amellyel – igaz már öreg repülő főhadnagyként – de újra felvenném a harcot ezzel a galád COVID 19-el. De így csak abban bízhatok, hogy az elolvassa ezt az írást és félelmében eltakarodik örökre.
Ámen!

2020.04.11.


Arany-Tóth Katalin:
ÉS...

És újra csak szorongás.
Mégsem ismerős napok.
Centijét vágja
a veszteglő világ:
szükségállapot.
És újra csak szorongás.
Elevenedik a múlt:
az évtizedek
fekete függönye
semmit nem fakult.
És újra csak szorongás.
A félelem és közöny
egymástól két méterre,
most háborúban állnak
a fertőzött kövön.
És újra csak szorongás.
Létünk egy tátongó verem,
melybe mérget köpött
véres bosszúval
az áldatlan jelen.
És újra csak szorongás.
Gyász, rettegés, humor.
A vesztegzár mögötti úton
elvesztettük egymást.
Valamikor, valahol.
És újra csak szorongás.
Isten a világnak így üzen,
de mi vakon és siketen
sorszámainkat tologatjuk
a terepszínű terveken.
És újra csak szorongás.
Átfogalmazódik a remény.
Öleléstelen hiányban
laza sorfalat állunk,
élet és halál peremén.

 

 

Kenéz Heka Etelka

Szép Szeged

Óh, szép Szeged az a hír járja,
te vagy az alföld hírös városa,
Istentől óh, légy áldva,
Mint gyöngyszem, 
Úgy nézel le a Tisza partjára
A zöldülő tavasz
Orcádra kihozza az
Áldott napfény sugarát!
Óh, szép alföldi táj, a rónán
A fákon pihen a madár.
Esténként a tücsökmuzsika
Mily gyönyörű zengő,
Az ember nyugalmára,
Hogy ne legyen oly kesergő.
Óh, Szeged a Tisza folyama
Övezi a szép várad.
S közben figyeli a neves színházad,
Óh, város szép háza,
Nem leszel te sosem árva.
Benned sok bölcs szellemű 
Ember munkája átitatott mára.
Óh szép Szeged halljad
Veled nyájas nekünk
Hidd el minden pillanata
Az ezred sok századában,
Mint a virágos szép tereken sétálunk át,
Boldogok vagyunk, 
Nem érdekel minket
E harcoló gyér világ.
Boldog az, ki benned él,
S téged folyton lát.
Óh, szép városunk,
A te szereteted belőlünk
Minden bánatot elbocsát!
Amikor a nap szeme este
Az ég szegélyén lemegy,
Szereteted visszahozza
Nekünk a fény sugarát!
Érezzük belőled áradását.
Tőled ott lakozik a szívben,
Egy dicső nagy ÖRÖKSÉG,
Jön felénk egy meghitt kép,
Szeged, Te vagy a reménység,
Te vagy az igaz jó barát!
Te vagy szívünkben a tisztaság.
Az égtől légy mindig áldott,
Légy tőlünk mindig imádott

Prof. Dr. Janka Zoltán az alábbit küldi a májusi kiadványba:

Coronavírus limerick

Világjárvány lett egy vírus, a Corona,
Veszélyesebb öregre, ha egy koron a
Személy túl van. Túléljük,
A vírust utolérjük,
Kinyírjuk; nem lesz ásó, kapa, borona!

S Z E G E D   N O S T R A – 16

  • A mi Szegedünk –

Ismereteink felidézéseként, és városunk iránti szeretetből folyamatosan közlünk néhány adatot, eseményt, ismertetést „A mi Szegedünk”-ről!

  • 1854. május 04.: megindul a vonatforgalom Szeged és Pest között.
  • - 1856. május 30: Megnyílik a fából készült, első állandó színház a mai Kelemen utcában.
  • - 1857. május 24-25.: I. Ferenc József császár és felesége Szegedre látogat. A Kárász-házban szállnak meg, ahol korábban Kossuth is megszállt.
  • - 1858. szeptember 11.: A tanács engedélyezi a gyufagyártást.
  • - 1858. december 02. Átadják a forgalomnak a kettősvágányú szegedi vasúti hidat, majd megépül az előző személypályaudvar, - a jelenlegi helyén.
  • 1859. október 27.: Kazinczy-emlékünnepségen magyar ruhába öltözve tüntetnek az önkényuralom ellen.
  • - 1860. május 11.: A Szabadság-teret Széchenyi-térnek nevezik el. (Néhány héttel a névadó halála után./
  • - 1861. március 05.: Klauzál Gábort egyhangulag országgyülési képviselővé választják. (1865-ben ismét.)
  • 1863. január 07.: Megindul a vízszolgáltatás.
  •  1863. nyara: A Jótékony Nőegylet 3 leves osztó konyhát működtet.
  • 1863 szeptember.: Szegedi Dalárda néven 16 agú énekkar alakul Hánki Ede vezetésével.

Forrás: Szeged története – 3/1 (monográfia)
Szeged történeti kronológiája, Szeged, 1992.

Sorozatszerkesztő: dr. Nagy Péter

Hajdrik József

Gondolatok a karanténból

Milyen közel, mégis távol
a szeretet csendben lángol.
Embertől él emberig,
Hét által múlnak vétkeink!

Jobbak leszünk, megigérjük
Soha senkit nem itélünk.
Nem vádolunk, megbocsátjuk,
Csakis jó dolgot kívánunk!

 

 

A Somogyi-könyvtár, online!

Bár a koronavírus-járvány miatt a Somogyi-könyvtár is zárva tart, de könyvtár honlapja számos digitális szolgáltatást és online játékot kínál (sk-szeged.hu).

Tudta Ön, hogy:

 • Több mint 45 ezer dokumentum szabadon hozzáférhető a bibliotéka honlapján (ekonyvtar.sk-szeged.hu).
 • A könyvtár gyűjtésében és válogatásában a világhálón online elérhető hasznos adatbázisok virtuális hozzáférést nyújtanak a kultúrkincs számtalan eleméhez és rétegéhez. Így például a Délmagyarország című napilap 1910 és 2010 közötti időszakának írásaihoz (DélmagyArchív), az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett legrégebbi hazai nyilvános elektronikus könyvgyűjtemény, szövegarchívum akadálymentes és mobileszközökre optimalizált változatához (MEK) és a kortárs magyar szépirodalom kiemelkedő alkotóinak munkássága és alkotásai is olvashatók ingyenesen (DIA).
 • Könyvtári fejlesztésnek köszönhetően lehetőség van ingyenesen elérhető távtanulásra, a digitális kompetenciák fejlesztésétre. A tananyagok szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés, felhőalapú tárolás, okoseszközök használata témakörben érhetőek el.
 • Folyamatosan könyv és témaajánlókkal jelentkezünk írók, partnereink és kollégáink közreműködésével.
 • A gyermekek számára több olvasási játék is kínál izgalmas és hasznos időtöltést.
 • A 14 éves előzményekkel rendelkező Könyvkirály olvasásnépszerűsítő játék idei évada a véghajrához érkezett! Május 15-ig várják az online feladatmegoldásokat a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtárosai és fiókkönyvtárosai.
 • A vírus utáni időszakra gondolva a könyvtár egy online kérdőív kitöltésére kéri olvasóit és látogatóit.

                                                                           
Online szolgáltatások, könyvajánlók felnőtteknek:

Online játékok, mesék gyerekeknek:

Online hangoskönyv-ajánlók a Somogyi-könyvtár Francia utcai Fiókkönyvtárából:

„A könyv egy világ”
A Somogyi-könyvtár Francia utcai Fiókkönyvtárából nagy választékban kölcsönözhetőek hangoskönyvek, köztük mesék,kötelező olvasmányok, valamint klasszikus és kortárs szépirodalom. A történeteket hallgatva enyhül a magány, a bezártság által okozott rossz közérzet.
A Francia Utcai Fiókkönyvtár teljes hangoskönyv állományának listája (1575 cím) elérhető a fiókkönyvtár honlapjánhttp://www.sk-szeged.hu/francia-utca.

A könyvtár újranyitásáig kipróbálásra ajánljuk a jelenleg ingyenesen elérhető, letölthető hangoskönyveket.

 • Minden korosztály számára ajánljuk:

Biblia: http://mek.oszk.hu/08800/08820/mp3/

Jókai Anna: Ne féljetek: http://mek.oszk.hu/05300/05354/mp3/

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

***

Válogatás a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárainak májusi előzeteséből

2020. április 1. – 2020. november 30.
KÖNYVvadászat az Agóra Gyermekkuckó meghívásával
Izgalmas könyves játék 3 fordulóban. Titkos kód megfejtésével juthattok a kérdésekhez. A játék jelenleg online formában működik.
https://drive.google.com/open?id=1CddrDQeN3sa8yiO03qNpcTIHoXNaJ0EBuAAhESjIB8s

2020. április 20. – Fotókihívásra hívjuk kedves Olvasóinkat!
Várjuk a könyvekről készült kreatív fotóikat a hetente megadott téma szerint.
A fényképeket a Stefi klub Facebook oldalára feltöltők között meglepetés könyveket fogunk kisorsolni a kihívás végén.

2020. május 3. – Válogatás az ingyenesen letölthető, online meghallgatható hangoskönyvekből és hangoskönyv-ajánlókból.

2020. május 4. 10.00 órakor – BabaKuckó
Tipegők tánca, a Táncolj Babám szervezésében – táncos, mozgásos, ritmusfejlesztés 1-3 éves korig
A foglalkozást vezeti: Gombosné Donka Emese
A programhoz csatlakozni lehet a Facebookon keresztül az alábbi link segítségével:
https://www.facebook.com/T%C3%A1ncolj-Bab%C3%A1m-t%C3%A1ncoktat%C3%A1s-229319517530108/?fref=mentions&__tn__=K-R

2020. május 4.– Home Talent-kvíz a Stefitől (Stefánia Fiókkönyvtár-klub)
Május havában naponta posztolunk egy kvízkérdést és kommentbe várjuk rá a válaszokat.
Első helyes válasz = 10 pont
Helyes válasz, de nem elsőként = 5 pont
Nem helyes válasz = 1 pont
Egy ember egy kérdésre csak egy érvényes választ adhat!
Hetente közzétesszük a hét helyes válaszait és hogy ki hogy áll a versenyben. A hónap végén pedig titokzatos nyereményekben részesül az első 3 helyezést elérő. Sok sikert a résztvevőknek!

2020. május. 15. 10.00 órakor – BabaKuckó
Tipegő, topogó zenebölcsi– Énekes foglalkozás 0-3 éves korig
Foglalkozást vezeti: Basics-Nagy Nóra, kisgyermeknevelő, mentálhigiénés szakember
online formában Zoom-os kapcsolattal
https://us04web.zoom.us/j/73200614475?pwd=dnlucVBzMFVYVk9ENEk4b0d2czJ1dz09
Password: 001333

2020. május 18. – Mészáros Edina reflexológus, fitoterapeuta, fülakupunktúrás addiktológus videóüzenetben tart rövid pár perces ismertetőt immunerősítés a természet erejével címmel. Hangulatjavító módszerek, gyógynövények és illóolajok használata, valamint koncentrációt, tanulást segítő illóolajokról is mond pár szót.

2020. május. 22. 10.00 órakor – BabaKuckó
Téma: Az alvás, altatás szokásainak kialakítása csecsemőkorban
Előadó: Gaborjákné Kovács Judit védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó
Online formában Zoom segítségével
https://us04web.zoom.us/j/72071164148?pwd=eWxPUUxxUVR5d2RxNk9za3FwQU1YUT09
Password: 032752

2020. május 29. 10.00 órakor – Huncutkodó baba-mama klubonline formában
https://us04web.zoom.us/j/73403337386?pwd=enliZFRtV1RLak1MN3Q3ZkhiRk5YUT09
Password: 008571

 

***

 

Az olvasóknak lehetőségük van online hosszabbításra, ha szeretnének ezzel a lehetőséggel élni, a web-es felületen keresztül megtehetik.

Találkozzunk online!

Könyvvadászat

Feladatleírás: Amennyiben megfejted a titkosírást, közelebb kerülsz a megoldáshoz. Rejtélyes kutakodás vár Rád a könyvek birodalmában.
Adatlap (a Könyvtár és a Kávéház honlapján online kitölthető)

A feladatlap beküldésével tudomásul veszem, hogy adataim a játék végéig megőrzésre kerülnek. A személyes adatokat, bizalmasan és a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki.

 


Hirdetmény

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja az alábbi időpontokban fogadja a lakosság adományait:
hétfő, szerda, csütörtök 9-11 és 15-17 óra között.
Cím: Szeged, Csanádi u. 9.
Átveszünk : ruhaneműt, cipőt, ágyneműt,gyógyszert, plédet, műszaki cikket, könyvet, bútort és bármit, ami használható és tiszta.
Kérjük, hogy az egyesületünknek szánt tárgyakat hozzák be a fenti címre, ne dobják konténerbe vagy gyűjtőládába,
mert azok nem hozzánk kerülnek.
Csoportunk kizárólag a Csanádi utcában tudja az adományokat gyűjteni.
Számlaszámunk: OTP Bank 11784009-20201485.

Segítséget köszönve a Szegedi Máltais Csoport


 
Vissza a kezdőlapra