Közéleti Kávéház
2017. március havi programja
Köszönettel tartozunk azoknak, akik a személyi jövedelemadójuk
1%-át a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványnak
(6726 Szeged, Szövetség u. 35.) ajánlották fel.
A befolyt összeget a Kávéház működésére fordítottuk.
Bízunk abban, hogy a támogatásukra idén is számíthatunk.
Adószámunk: 18457737-1-06

Számlaszám: Közéleti Kávéház Alapítvány, K&H 10402805-28017923-00000000

 


 

Az alábbi programokra kérjük jelentkezzenek Tóth Ferenc idegenvezetőnél a 70-6547233-as telefonszámon,
személyesen a programokon, vagy toth.ferko51
@freemail.hu e-mail címen a programoknál jelzett határidőig

Március  15  szerda 13 órakor Városháza látogatása ingyenesen. 30 fő maximum.

Jelentkezési határidő: március 14.

Tervezett kirándulások:

1 napos kirándulás május hónap végén  NAGYVÁRADRA

2 napos  kirándulás  május  hónapban,  Nagyvárad (egy szállás ),  Csucsa -Kolozsvár

Jelentkezési határidő: április 10.
     

Júniusban 1 napos  kirándulás  a Nyugati Kárpátokba.  Medve Barlang.

Jelentkezési határidő: május 10.
            
 Az árakat később kerülnek közlésre. Attól függ hogy hányan jelentkeznek!

 


 

2017.03.01. 10:00 Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4.)
Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei
Háziasszony: Ritz Judit

 


 

Ezüsthaj Filmklub a Belvárosi Moziban

 Márc. 7.  13:30 óra: Ezüsthaj Filmklub – klubvezető Vörösné Séllei Emma

AZ ÁLLAMPOLGÁR – 2017, színes magyar film, 109 perc, rendezte: Vranik Roland, szereplők: Dr. Cake-Maly Barcelo, Arghavan Shekail, Máhr Ágnes
12 éven aluliak számára nem ajánlott.


Március 14.  14 óra: Ezüsthaj Filmklub – klubvezető Vörösné Séllei Emma
A PÓTOLHATATLAN WERNER DOKTOR (Médecin de campagne) – 2016, színes, feliratos, francia romantikus film, 102 perc, rendezte: Thomas Lilti, szereplők: Francois Cluzet, Marianne Denicourt
12 éven aluliak számára nem ajánlott.Március 21.  14 óra: Ezüsthaj Filmklub – klubvezető Vörösné Séllei Emma
UTAZÁS APÁNKKAL (Reise mit Vater) – 2016, színes, feliratos, német-román film, 111 perc, rendezte: Anca Miruna Lazarescu, szereplők: Alexandru Margineanu, Razvan Enciu,Susanne Borman
12 éven aluliak számára nem ajánlott.Március 28.  14 óra: Ezüsthaj Filmklub – klubvezető Vörösné Séllei Emma
HOLDFÉNY (Moonlight) – 2017, színes, feliratos, amerikai dráma, 111 perc, rendezte: Barry Jenkins, szereplők: Janelle Monáe, Naomie Harris, Trevante Rhodes
12 éven aluliak számára nem ajánlott

 


 

2017. március 1. szerda 15 óra Somogyi Könyvtár

Olvasókör

 Szabó Magda: Freskó

Háziasszony: Palotás Éva tanár

 

2017. március 01. szerda 16 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A tánc a hosszú élet titka!Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra. Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És  még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!
 
Tanít: Tóth Ferenc  idegenvezető és tánctanár
Házigazda:  Kovács Richárd (30-5984967)   

 

2017. március 1. szerdai 17 óra Somogyi Könyvtár Zeneszoba
Zenés utazás az 1930-as évektől napjainkig – dalcsokor
Előadó: Raffai Éva aranydiplomás tanár

 

2017. március 01. szerda 18 óra  Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)

A táncos rendezvény után 18 órától ugyanitt
3.1.2. Meridián tornát tart Bereti Márti oktató
A 3.1.2. Meridián torna - A hosszú és egészséges élet receptje
Hazánkban mintegy 10 ezer ember gyakorolja rendszeresen, az „Élj 100 évet egészségesen" mottó jegyében – ez a 3-1-2 meridián torna. A módszer egyszerű, bármilyen életkorban el lehet sajátítani, és aki elkezdi, az biztosan nem fogja abbahagyni, mert jótékony hatásait szinte azonnal érzékeli, a test, a lélek és a szellem valósággal megfiatalodik tőle. A torna lényege a kínai meridián rendszeren alapul. Egészséges emberben, ezekben a meridiánokban akadálytalanul áramlik a csí, azaz az életenergia. Betegség állapotában a meridiánban elakad az energia - így a kiegyenlítésre kell törekednünk.
A gyakorlatokat kerekes-székesek, mozgáskorlátozottak, egészségesek is elsajátíthatják! A torna egyszerű-utcai, laza öltözetben végezhető. 
Nem szükséges hozzá semmilyen felszerelés, némi ivóvíz jó, ha kéznél van.
Hozzájárulás díja 300 Ft/fő alkalmanként; oktató: Bereti Márti

 


 

 


 

 


 

 


 

2017. március 2. csütörtök 17 óra Magyar Tudományos Akadémia SZAB Székház, 110-es előadóterem (Somogyi utca 7.)

Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 16 éve több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

20. Program: Paluch-Kujáni Yvett, Sófi Kuratóriumi díjas régészhallgató élménybeszámolója Közép-Kínáról

A számos képpel illusztrált előadás során bemutatásra kerül Közép-Kína kulturális és régészeti öröksége valamint a résztvevők ízelítőt kaphatnak a 20 császári dinasztiát adó Henan tartomány lenyűgöző történeti emlékeiből. Az élménybeszámoló során az előadó egy valódi régészeti feltárásra is elkalauzolja az érdeklődőket, ahol a 40 éve folyó ásatás folyamán többek között Kína őskorból származó erődített telepet, valamint a Zhou és a Han-dinasztia időszakára keltezhető temetkezéseket tártak fel. Az előadás érdekessége, hogy egy régész szemével mutatja be a sokak által ismert Világörökségi helyszíneket, többek között a Kínai Nagyfalat, az Agyaghadsereget valamint a Selyemút kiindulási pontjaként számon tartott ősi várost Xi’ant. Mindezek mellett fényképes kalandozáson vehetnek rész, amelyen keresztül megismerhetik a kínai hétköznapokat és betekintést nyerhetnek a máig igen sokszínű vallási élet titkaiba.

Dr. Pál Dániel filozófus, a Transzcendentális Meditáció tanára, ájurvéda konzultáns
Időpont: 2017.március 2.  17:30
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

Testünk és lelkünk nagyon szoros kapcsolatban áll, ám kevesen tudják, hogy táplálkozásunk és életmódunk nem csupán fizikai egészségünkre, hanem hangulatunkra, lelkiállapotunkra és szellemi fejlődésünkre is nagy hatással van. Minden téren igaz, hogy amit eszünk, azzá leszünk. Ezúttal is segítségünkre siet az ősi kelet bölcsessége és az ájurvéda tudománya, amely konkrét tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy milyen életmód és táplálkozás a legkedvezőbb testünk és lelkünk számára, továbbá milyen praktikus módszerekkel támogathatjuk a test oldaláról is haladásunkat a jóga és a meditáció útján.

  

2017. március 2. csütörtök 19 óra Bábszínház

Barboncás Társulat: UN – DEAD (Lugosi élete 9 képben)

Lugosi Bélának külön fejezete van az egyetemes filmtörténetben, ő a földkerekség legismertebb magyar művésze három millió  Google és ötmillió Yahoo találattal, s nem mellesleg halhatatlan.
Miközben  amerikaiak millióival Lugosi Béla ismertette meg azt a szót, hogy „ hungarian”, s ő rajzolta fel Magyarországot a térképre, addig  itthon ismertsége és elismertsége meg sem közelíti érdemeit. Előadásunk először is ezen a méltatlan helyzeten szeretne változtatni.
Másfelől, miközben napjainkban a bábművészet csodálatos új utakon halad és világszerte virágzik, Magyarországon a nagyközönség még mindig hajlamos  a bábjátékot  a gyerekeknek szóló előadással azonosítani. Mi szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem így van.
E két törekvés szerencsésen találkozik  történetünkben: egy különlegesen szuggesztív színészt, akinek filmek százai őrzik az arcát és tekintetét, nem lehet egy másik színésszel eljátszatni. A báb viszont  hordozza Lugosi vonásait, attributumait, s tökéletesen alkalmas egy olyan hős életre keltésére, aki azonosult egy halhatatlan szereppel, s így élet és halál mezsgyéjén örökre  megrekedt. S mi, felnőtt nézők is azonosulunk vele, hiszen kicsit mindannyian bábok vagyunk a nagy bábjátékos, a Halál kezében.
Drakula gróf, a vészívó vámpír borzongatóan izgalmas históriája egy világgá ment magyar fiú útkereséséről szól, de végső soron mindannyiunk haláli színjátéka ez..

Karinthy Gábor sírversének utolsó két sora a kiindulópontja előadásunknak:
„A hátán hordta koporsóját, megbotlott és belefeküdt”

Az UN- DEAD című előadás különböző bábtechnikák segítségével idézi meg a 60 éve elhunyt Lugosi Bélát.
A „haláli színjáték” kilenc izgalmas,  animált képben mutatja meg a színész életét, ill. a manipulátor/ bábmozgató, mint halál, kilenc  jelenetben hántja le szerepeit a megidézett figurának.
Ez a „halott mosó”, élet és halál ura tisztítja le társadalmi, művészi, emberi szerepeiből a halott Lugosit, hogy megnézze, mi marad alatta.
Lugosi bármennyire tehetséges színész volt (játszott pl. Jászai Marival), mégis a nagy amerikai álom által rárakódott szerepben – Drakula gróf - ismeri mindenki, ebbe a koporsóba botlott bele, és ott is maradt.
Így a szövegtextus koporsójának kiindulópontja a vizuális kiindulópontunk is, hiszen egy preparált koporsón/ ban/ rajta stb… játszódik a történet.

A koporsó, mint tárgy, objektum, díszletelem, vagy mint kellék, minden fontos életszakaszban megjelenik, mint eszköz, ami segít, támaszt, erősít, és a végén befogad.

Alkotók:
Író/ dramaturg: Vészits Andrea
Bábkészítés: Kiss Attila Etele, Tóth Andrea
Díszletkészítés: Jernei János
Ötlet, játssza, rendezi: Kiss Ágnes

30 főre ingyenes. Jelentkezés: Tóth Rózsánál az esteken, vagy a 30-4906281-es telefonon, vagy a szondiildi@gmail.com e-mail címen.

 UN – DEAD leírása:

A halál előhúzza a halottasház hűtőfiókjából az élettelen Lugosit, és koporsóba teszi abba a ruhában, amiben eltemették. Elindul a haláli színjáték, a mélyre szállás. Visszatekerjük Lugosi élete filmjét, megnézzük mennyire volt mellette a halál különböző társadalmi szerepeiben, mennyire predesztinálta őt a Drakula szerepre ez a „sötét mozgató árnyfigura”, és valóban benne maradt -e, valóban UN- DEAD lett-e Lugosiból?

1. jelenet (Lugosi a Morfinfüggő) Elszállva a fájdalomcsillapításra (háborús sérülés miatt) használt morfintól, előjönnek rögeszméi, amiket maga is elhisz, miközben terjeszti (Pl., hogy nemesi család sarja: „Én vérem, én kék vérem!”), megjelenik az életéből pár régi emlék. A koporsó a saját testeként funkcionál.

2. jelenet (Lugosi a már mellőzött filmszínész) Amerikában, mint híres, de már mellőzött, csak bizonyos szerepekre alkalmas filmszínészt látjuk amint egy öltöző sminkasztalánál (koporsó) beszélget a sminkessel. Itt látjuk meg először, hogy a sminket leszedve eltűnik a valódi arc. Lugosi annyira magáévá tette a vámpír szerepét, hogy azzá vált, és alatta arctalan volt. Furcsa legendákat terjesztett magáról például, hogy ő a Drakula család leszármazottja, amivel még inkább magára öltötte ezt a szerepet.

3. jelenet (Béla a szerelmes férfi) Lugosi igyekezett filmbeli sármját a mindennapokban is kamatoztatni, igen lobbanékony természete, heves vérmérséklete miatt sok nőt „elfogyasztott”, pont, mint a filmjeiben. Így lobbanó gyertyaként láthatjuk, aki rózsa - nőknek udvarol egy asztal (koporsó) mellett. Ebben a jelenetben tárgy animációt használunk, mert a jelentéstartalma felerősödik ezáltal, hiszen sztereotip jegyekkel ruházunk fel tárgyakat, amitől még nevetségesebbé válik az udvarlás sztori.

4. jelenet (Lugosi a filmcsillag) A koporsó, melybe gyakorlatilag beszorult fényekkel világított térré válik, melyben csak a begyakorolt rossz angolsággal mondott szövegeket „szavalja”, miközben rajongói kiabálnak.

5. jelenet (Béla a migráncs) Hajóra száll és Amerikát igázza le tehetségével. A koporsó vitorlás, majd gőzös hajóvá válik, ahol Béla nemcsak utazik, hanem szenet is lapátol, és úszkál.

6. jelenet (Lugosi a katona) Elindul az I. Világháborúba az orosz frontra, ahol ki más, mint a legsztereotipabb orosz figura lesz az ellensége, maga Raszputyin. A magyar vásári bábhagyományokhoz híven itt kesztyűsbábként jelennek meg a szereplők, ezzel is visszaadva azt a dinamikát, amivel a régi bábmesterek egy – egy történelmi figurát, helyzetet kigúnyoltak, lejátszottak, ezzel is oldva súlyát, egyfajta szelepként (pl. Kemény Henriknél a csendőrök). Itt a koporsó adja a paravánt a játékhoz. A két figura pont úgy verekszik, ahogy Vitéz László veri meg, gúnyolja ki az ördögöt. Szövegben igyekeztünk követni a vásári stílusban használt nyelvet, humort. A háború után megsérülve, de kitüntetve - egy bíborszívvel - elindul a nagyvilágba.

7. jelenet (Lugosi a kezdő színművész) A koporsó válik aztán színpaddá, ahol Jászaival játszik együtt, mint Jézus Krisztus a „Mária Magdolna” - című darabban. Húzza, vonja a keresztjét, miközben Jászai instruálja egyre idegesebben. A súgólyukban megjelenik a már befutott Lugosi Béla, mint súgó, aki fiatalkori önmagának segít. Lugosinak nemcsak tere van, mint Jászainak (Jászai tér) hanem csillagja (Hollywood) is.

8. jelenet (Közjáték) Lugosi a koporsóban ül, ami belülről egy pottyantós kerti budi, és kritikát olvas magáról.

9. jelenet (Béla a gyerek) Az életét bányában elindító fiatalember Lugosi Bála, aki egy jellegzetes kéztartásban jelenik meg (analóg módon visszaköszön több helyen a jellegzetes „Drakula kéztartás”) egy vak bányalóval diskurál a vájárkodásról, a lélek sötét alámerüléséről.
A koporsó, mint bányász csille segíti figuránkat az alámerülésben, és szállítja az emberi lélek emlékeit/ szeneit. A mama, a hintaló és a nadrágszíj feliratú nehéz, ormótlan széndarabokat. Első meghatározó találkozása mélységgel, sötétséggel, halállal.

A záró képben/ jelenetben Lugosi Béla elindul az utolsó útjára koporsó - csónakján evezve, át élet és halál folyóján, mégis megrekedve. Így lesz belőle: UN - DEAD

 

2017. március 3. péntek 18 óra Szegedi Szabadtéri Igazgatóság Reök Palota

AZ ELSŐ ÖT ÉV UTÁN

Vendég: Herceg Tamas a Szabadtéri Játékok igazgatója
Beszélgetőtárs: Tráser László újságíró

 

2017.03.04.  szombat 17 óra Szent-Györgyi Albert Agóra, Informatórium

Születésnapi kalandozások

Emlékezés Fábián Tamásra születésnapja alkalmából.

 "Fotószünet" a Nagyvilágban - Gruber László előadása fényképekkel gazdagítva.

 


 


 

2017. márc. 6. hétfő 17 óra Bibliotéka Könyvtár Egyesület
 Kovács Zsigmond Karikaturista  kiállítása

 


 

NEMZETÉPÍTŐ

MAGYAROK SZÖVETSÉGE

NEMZETPOLITIKAI  KLUB  PROGRAMJA
Szeged, Jósika u 4. sz. Józsika pince.
„ Azt tapasztalom, hogy az emberben a felismert, de ki nem mondott igazság elkezd rohadni.”
Március 6-án  hétfőn 16-16,45-ig tüntetni hívunk!
A szegedi Széchenyi téren, a Nyomozó ügyészség és Járásbíróság előtti demonstráció a koncepciós perek ellen. Tüntetünk Budaházy és társainak 125 évi börtönbüntetése, Geréb Ágnes meghurcoltatása ellen. Tüntetünk Szima Judit rendőrszakszervezeti vezetőt elítélő és az össze pénzdiktatúrát kiszolgáló bírói ítéletek ellen, amik a csaló bankok „devizahitel” ügyében hoztak,  valamint az összes többi hatalmi gazság ellen!

 Március 6-án  hétfőn 17 órától

 Siklósi András szegedi költő meghívására Rátki Zoltán mérnök  (nyelvépítő - művész) lesz a vendégünk.
Előadása címe Őfelsége a magyar nyelv

Március 13-án  hétfőn 16-16,45-ig tüntetni hívunk!
A szegedi Széchenyi téren, a Nyomozó ügyészség és Járásbíróság előtti demonstráció a koncepciós perek ellen. Tüntetünk Budaházy és társainak 125 évi börtönbüntetése, Geréb Ágnes meghurcoltatása ellen. Tüntetünk Szima Judit rendőrszakszervezeti vezetőt elítélő és az össze pénzdiktatúrát kiszolgáló bírói ítéletek ellen, amik a csaló bankok „devizahitel” ügyében hoztak,  valamint az összes többi hatalmi gazság ellen!

Március 13-án hétfőn 17 órától

Dr. Bene Gábor:  
Mi történt valójában?

Forradalom – tehát revolucio - volt-e 1848 március 15-én Pesten, vagy a szerves jogfejlődést előkészítő értelmiségiek által megrendezett tömegdemontráció?
Milyen erőhatásokra írta alá a király azt a magyar alkotmányreformot  amely az áprilisi törvényekben jelenik meg?
Az előadás ingyenes, s Én sem fogadok el érte semmit.
Gábor
Március 20-án  hétfőn 16-16,45-ig tüntetni hívunk!
A szegedi Széchenyi téren, a Nyomozó ügyészség és Járásbíróság előtti demonstráció a koncepciós perek ellen. Tüntetünk Budaházy és társainak 125 évi börtönbüntetése, Geréb Ágnes meghurcoltatása ellen. Tüntetünk Szima Judit rendőrszakszervezeti vezetőt elítélő és az össze pénzdiktatúrát kiszolgáló bírói ítéletek ellen, amik a csaló bankok „devizahitel” ügyében hoztak,  valamint az összes többi hatalmi gazság ellen!

Március 20-án  hétfőn 17 órától

Vesztergám Miklós közíró és tárogatóművész

Első lépcső a Szent Korona tanhoz
A magyar  történeti alkotmányosság kérdéseinek népi nyelvre történő „lefordítása” és a joghagyományunk
mint kivezető út a globalista liberál-kapitalizmus eddig jónak hirdetett zsákutcájából.
Az előadás ingyenes, s Én sem fogadok el érte semmit.:Miklós
Árpád
Március 27-én  hétfőn 16-16,45-ig tüntetni hívunk!
A szegedi Széchenyi téren, a Nyomozó ügyészség és Járásbíróság előtti demonstráció a koncepciós perek ellen. Tüntetünk Budaházy és társainak 125 évi börtönbüntetése, Geréb Ágnes meghurcoltatása ellen. Tüntetünk Szima Judit rendőrszakszervezeti vezetőt elítélő és az össze pénzdiktatúrát kiszolgáló bírói ítéletek ellen, amik a csaló bankok „devizahitel” ügyében hoztak,  valamint az összes többi hatalmi gazság ellen!

Március 27-én hétfőn 17 órától
 Tavaszi nagytakarítás, méregtelenítés – de hogyan?
Kalmár Virág természetgyógyász 

Az előadás ingyenes, s Én sem fogadok el érte semmit: Virág

Magyarok Szövetsége szegedi csoportja a nemzeti sorskérdésekben való, azonnali együttműködésre, nemzetépítésre hív minden tisztességes magyart!
Politikai-hazugságmentes jövőt kell építenünk!
                                               Bene Gábor

 


 

2017. Március 6. hétfő 17 óra,
Somogyi Könyvtár vetítőterme
FILMPREMIER

Magyarországi ősbemutató

A TÁBORNOK ÉS A DÍVA
Dokumentumfilm rekonstruált jelenetekkel
70 perc

Karády Katalinnak Ujszászy István tábornokhoz, a katonai hírszerzés röviden csak kémtábornoknak nevezett vezetőjéhez fűződő szerelmi kapcsolata nem volt ismeretlen tény már életükben sem. Nézőpont kérdése ki, hogyan ítéli meg, Karády volt Ujszászy szeretője, vagy Ujszászy volt Karádyé? Viszonyuk a társasági élet botrányának számított.
A hollywoodi történet véres drámába torkollott. A német hadsereg 1944. március 19-én megszállta Magyarországot és a Gestapo meg van győződve: Ujszászy a beépített kémnőjével, a tudottan saját neméhez is vonzódó  dívával fedőtörténetként kezdett viszonyt.
Ujszászyt és Karádyt letartóztatják. Karádyt ütik, fogait kiverik, hajánál fogva kilógatják a Majestic Szálló ablakán. Ujszászyval kesztyűsebb kézzel bánnak, az ő információira szükség van… Később mindkettőjüket elengedik.
Az ostrom alatt kezdetben együtt bujkálnak, később útjaik elválnak. Miért? Nem tudjuk. Azt tudjuk, Ujszászy ’45. február 5-én – úgy hírlik, jövője érdekében - feladta magát a Sváb-hegy környékén járőröző szovjet csapatoknak. Ujszászy a moszkvai börtönök és a krasznogorszki fogolytáborában a kiemelt jelentőségű foglyok közé tartozik. Hiába: az ő információira szükség van…
Ujszászy tábornokot 1948. augusztus 8-án hazahozták Magyarországra, s kihallgatása az Ilka utcában megkezdődött. Fekete Iván álnéven írta vallomásait. Miért használt álnevet? Nem tudjuk. 17 füzetnyi anyagot írt. Ha kevesellték, írt többet. Talán dezinformált. Amíg ír, él – gondolhatta. Hiába: az ő információira szükség van…
Ujszászy 1948 végén eltűnt. Igaz, hivatalosan eltemették, de azóta tudjuk, akkor mást temettek. Holtteste ma sincs meg.
Karády egy hosszabb brazíliai kitérővel kiment Amerikába. Nincs adat, hogy találkoztak volna. De akkor ki volt Karády rejtélyes brazíliai látogatója? Arcát senki nem láthatta…

Karády Katalin szerepében: Kéri Kitty
Ujszászy tábornok szerepében: Dunai Tamás

Rendező: Radó Gyula
Producer: Bubryák István

A film a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült 2016-2017-ben.

 

Egész-ség Bár Klub program

A légúti betegségek hatékony kezelése
2017. március 7. kedd 17.30 óra Bibiotéka Egyesület Könyvtára (Szeged, Kálvária sgt. 14.)
A légutak megtisztítására, a légúti betegségek tüneteinek enyhítésére ma már számos készítmény és módszer ismert, ám sokaknak újdonság lehet az egészségügyi száraz sóterápia
Az ilyen típusú só terápia hatékonysága abban rejlik, hogy a száraz, nagy sűrűségű hatóanyag könnyen belélegezhető, a részecskéi rendkívül kisméretűek, így a hörgőkbe jutva hatékonyan csökkentik a gyulladást, és segítik a köpetürítést.  
A különlegesen tiszta NaCl-aeroszol megfelelő, kúraszerű használat esetén biztosítja az egyedülálló gyógyhatást. 
A száraz só belégzés, mint kezelési lehetőség és az orvosi felügyelet mellett végzett sóterápia Szegeden is megtalálható. Itt - Magyarországon egyedülálló módon - a terápia hatékonyságát  jógaterapeuta vezetésével könnyen elvégezhető jóga- és légzőgyakorlatokkal növelik. 
Vendégeinkkel az egészségügyi száraz sóterápia hatásáról, és a légzőrendszerünk karbantartásáról, a légzés minőségének javításáról fogunk beszélgetni. 

Vendégeink: Petrov Krisztina a szegedi INDISO Sóklinika vezetője
Hajnal Orsolya jógaterapeuta
Háziasszony: Berente Tímea

 

Március 7. kedd 18 óra  SZTE Állam-és Jogtudományi Kar 207-es terem (Tisza L. krt. 54.)

MEGREKEDT IDŐ NYOMÁN
a MASZÁJOK FÖLDJE és a VADON ÉLŐ ÁLLATOK PARADICSOMA

címmel prezentációs előadást tart Tanganyikáról és Zanzibárról
Dr. Karikó Sándor
főiskolai tanár

 

2017. március 07. kedd 18:00; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földváry u. 3.)
Szimuláció-e a valóság?

Előadó: Németh Lukács; biofizikus, beszélgetőtárs; Gálity Hristifor,

házigazda: Kovács Richárd

Van-e esélye annak, hogy a megfigyelhető világegyetem nem anyagi valóság, hanem egy matematikai szimuláció, mely egy alkalmasan erős számítógépen fut? Ez az első látásra vad és valószínűtlen állítás több elismert tudós szerint is lehetséges, ezt fogjuk körüljárni az előadásban, és az azt követő beszélgetésben. A beszélgetés a Magyar Humanista Társaság kéthetente jelentkező sorozatának része.

 

2017. március 8. szerda, reggel 8 óra Szent-Györgyi Albert Agora (Kálvária sgt. 23.)
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK FEJLŐDÉSE IV.

A számfogalom kialakulásának áttekintése Prof. Dr. SZALAY ISTVÁN kalauzolásával:
Tőszámnév, sorszámnév, felező számnév. Mit jelentett a “czifra” szó az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején? Matematika, a latin-arab keverék írásmódban. Fibonacci sorozata. Az égig érő lépcsősor végigjárása. Az algebra eredete. A pitagoreusok mindenre kiterjedő számelmélete. Matematikai gyökér a Bibliában és a folytatás a matematikában. Négyzetgyökvonás. Mezopotámia, Egyiptom, Kína, a maják, a rómaiak és az arabok számai. A rovásírás számjelei. Negatív számok, komplex számok, robbantott számok.
Házigazda: ORBÁN HEDVIG, az Agora igazgatója 

 

2017. március 08. szerda 16 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A tánc a hosszú élet titka!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra. Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És  még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!
 
Tanít: Tóth Ferenc  idegenvezető és tánctanár
Házigazda:  Kovács Richárd (30-5984967)

 

2017. március 8. szerda 17 óra SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tudástár (Boldogasszony sugárút 6.)

Babits Mihály Széchenyi magyarságtudatáról

Előadó: Sikula Szabolcs az Idősek Akadémiája szervezője
Háziasszony: Papp Éva tanár
A SZÉCHENYI KÖR programja

 

2017. március 08. szerda 18 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A táncos rendezvény után

3.1.2. Meridián tornát tart Bereti Márti oktató
A 3.1.2. Meridián torna - A hosszú és egészséges élet receptje
Hazánkban mintegy 10 ezer ember gyakorolja rendszeresen, az „Élj 100 évet egészségesen" mottó jegyében – ez a 3-1-2 meridián torna. A módszer egyszerű, bármilyen életkorban el lehet sajátítani, és aki elkezdi, az biztosan nem fogja abbahagyni, mert jótékony hatásait szinte azonnal érzékeli, a test, a lélek és a szellem valósággal megfiatalodik tőle. A torna lényege a kínai meridián rendszeren alapul. Egészséges emberben, ezekben a meridiánokban akadálytalanul áramlik a csí, azaz az életenergia. Betegség állapotában a meridiánban elakad az energia - így a kiegyenlítésre kell törekednünk.
A gyakorlatokat kerekes-székesek, mozgáskorlátozottak, egészségesek is elsajátíthatják! A torna egyszerű-utcai, laza öltözetben végezhető. 
Nem szükséges hozzá semmilyen felszerelés, némi ivóvíz jó, ha kéznél van.
Hozzájárulás díja 300 Ft/fő alkalmanként; oktató: Bereti Márti

 

2017. március 8. szerda 18 óra Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (Kárász u. 11.)

 MÉGIS legyél Győztes! c. motivációs és életvezetési előadására és könyvbemutatójára

Előadó: dr. Magyar Lóránt,

Háziasszony: Dr. Elekszay Mária

Dr. Magyar Lóránt orvosi, teológiai és mentálhigiénés diplomával rendelkező, integratív szemléletű szakember – orvos, előadó, életvezetési tanácsadó és lelkipásztor (állandó diakónus). 30 éve foglalkozik önfejlesztéssel és életvezetési elvek tanulmányozásával. Erényének tartja, hogy kiváló egyensúlyban éli meg az emberi, lelkiségi, szakmai és üzleti értékeket. A mindennapi egyszerű élet emberei és a nagyvárosi egyetemi oktatói lét széles skáláján is ugyanaz tud maradni - közvetlen és barátságos, lélekbarát ember.  

A SZTE BTK Pszichológiai Intézetének, Integratív Mentálhigiéné szakirányú továbbképzésének oktató előadója. Létrehozója és műsorvezetője a népszerű Lélekkalauz c. rádióműsornak, szerzője számos életvezetési és lelki egészséggel kapcsolatos írásnak és hanganyagnak. Tanfolyamokat tart és csoportokat vezet a lelki és személyi fejlődés különböző területein, a pszichológiai és bibliai elvek integratív alkalmazásával. Egyéni és közösségi lelkigondozással, ifjúsági motivációs programokkal és életvezetési tanácsadással támogatja sokak fejlődését és személyi kibontakozását.
Egy színpadon szerepelt már Szabó Péterrel, Kerner Tiborral, Mátrai Vandával, Kürti Sándorral és még sok más neves előadóval és szakemberrel. Rendszeres közreműködője több kollégiumnak, tehetséggondozó és ifjúsági programnak.
Alapítója és vezetője a polgárjogilag és egyházjogilag is bejegyzett Virágzó Kert Missziós Szolgálatnak és Közösségnek,
amely immár több mint 15 éve eredményesen tevékenykedik a keresztény lelkiség és bibliai életvezetés és lelkigondozás népszerűsítésében.
Feleségével és négy gyermekével Szabadkán él.
Elérhetőségei:
e-mail: bonamental2016@gmail.com
skype: dr.magyar2
FB: BonaMental

 Az előadás és az azonos című könyv arról szól,

Hogyan álljunk fel akkor is, amikor lenyom az élet?

Hogyan jussunk célba akkor is, amikor „szembe fúj a szél”?

Hogyan higgyünk az álmainkban akkor is, amikor minden esélytelennek tűnik?

Abban segít, hogy…

Erőt merítsünk a mindennapok küzdelmeihez

Talpon maradjunk akkor is, amikor nagyon nehéz

Közelebb kerüljünk igazi és csodálatos önmagunkhoz

Azoknak való, akik…

Meg akarják valósítani a szívükben élő reményeket

Másokat is segíteni akarnak az élet útján

Akik minden nehézség ellenére MÉGIS győztesek akarnak lenni

Összefoglalva:
A boldogság kereséséről és az élet értelméről. Küzdelmekről és sikerekről, bukásokról és győzelmekről, érzelmekről és bölcs gondolatokról, szerelemről és szeretetről, az emberi kapcsolatokról és önmagunk megértéséről. Utakról és útvesztőkről, támogatókról és ellenségekről, erőforrásokról és lehetőségekről.
Tanmesék, kalandos történetek, saját tapasztalatok, idézetek és tanúságos gondolatok. Mindez vidám, játékos stílusban, könnyed és jól érthető nyelvezettel, 11 éves kortól 99 éves korig (na jó, a 100-at még bevesszük). 
Könyvében a szerző 30 év útkeresésének és „kincskeresésének” néhány értékes felismerését és élményét osztja meg az Olvasóval, meseszerű történeteken keresztül. A 30 gyakorlati kihívás pedig segít abban, hogy mindezt be tudjuk építeni saját életünkbe és ez által közelebb kerülni igazi önmagunkhoz és életünk teljességéhez.

Az előadóról - szerzőről
Orvosi, teológiai és mentálhigiénés diplomával rendelkező, integratív szemléletű szakember – orvos, előadó, életvezetési tanácsadó és állandó diakónus. A SZTE BTK Pszichológiai Intézetének, Integratív Mentálhigiéné szakirányú továbbképzésének oktatója. Alapítója és műsorvezetője a népszerű Lélekkalauz c. rádióműsornak, szerzője számos írásos és hanganyagnak a lelki egészség és életvezetés területén. Elhivatottsága az emberek - különösen fiatalok jövőképének és életkészségeinek fejlesztése, valamint a pszichológiai és Bibliai elvek integratív alkalmazása az életrendezésben és lélekfejlesztésben.
Az előadáson jelen lesz a könyv illusztrátora Supica Erzsébet is, aki egy érdekes rajz-bemutatóval teszi különlegessé az alkalmat. A résztvevők pedig ajándékot is kapnak - tartósat, maradandót, emlékezeteset…
Az előadáson való részvétel ingyenes. Azt követően pedig a szerző dedikálásával a könyv is megvásárolható.

 

2017. március 9. csütörtök 16.30 Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

PUSKINTÓL CSEHOVIG

Az előadó: Dr. Baróti Tibor, a SZTE. Szláv Intézetének ny. oktatója.
„Előadásokat javasolok a 19.század klasszikus orosz irodalmáról Puskintól Csehovig,nem megfeledkezve a század legjelentősebb lírikusairól sem,akik nyelvi nehézségek miatt gyakran félreértelmezettek,gondolatiságuk csorbát szenved. Az elemzések meghatározó szempontja az írók költők valláshoz,illetve a társadalom elvilágosodásához történő viszonyulása. Az első előadás témája:Dosztojevszkij, Tolsztoj viszonyulása a valláshoz, a Bűn és bűnhődés, valamint a Háború és béke c. művek alapján. A közelmúltban hazai tudományos fórumok mellett főleg külföldi konferenciák résztvevőjeként/ Ogyessza, Izmail, Bécs, Belgrád/ ogyesszai, moszkvai, dnyepropetrovszki és bulgáriai kiadványokban jelentetett meg tanulmányokat.”

 

2017. március 9. csütörtök 17 óra Bibliotéka Könyvtár, Kálvária sgt 14 sz.
Kultúra határok nélkül

Bemutatkozik:
Kovács Mária (Kispiac) írónő
Nagy Béla (Élesd) író művei által.

Beszélgetőtárs: Hajdrik József

 

2017. március 9. csütörtök 17.00 óra SZAB székház (Somogyi u.7.)
A SZAB Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakbizottsága és a Közéleti Kávéház közös rendezvénye
AZ IKERKUTATÁS JELENE ÉS JÖVŐJE
Az egypetéjű ikrek genetikai állománya csaknem 100%-ban azonos. Az utóbbi években a figyelem a krónikus betegségekben szenvedő diszkordáns egypetéjű ikrekre fordult, ugyanis a különbségek oka az epigenetikai tényezőkre is visszavezethető. Az ikervizsgálatokban különleges szerepet tölt be a radiológia, ugyanis manapság a képalkotó vizsgálatok segítségével összehasonlíthatók különböző betegségek megjelenése és azok különbsége ikrek között, melynek hátterében genetikai, epigenetikai és környezeti tényezők egyaránt lehetnek. Az előadásban szót ejtünk a mikrobiom jelentőségéről és bemutatjuk a hazai MR-rel végzett ikervizsgálat eredményét is.
Az est vendégei: A TÁRNOKI - FIVÉREK,  ÁDÁM ÉS DÁVID
Beszélgetőtárs: Prof. Dr. BÁRTFAI GYÖRGY
Házigazda: SZALAY ISTVÁN a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke.

 

2017.3.9. Csütörtök 18.h 
NOVOTEL Szeged

Mesék az Erőröl...

Dezső Csaba Péter

PROGRAMOZÁS
Élő és halott programozás...
Átjárható terek...
És azon túl...

"Nincs mindig úgy..."
               Kabir

 

2016. március 10. péntek 16 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

DOBERDÓI FOTÓK ÉS FERRÁRI VIOLETTA

Világháborús üveglemezeim gyűjtéséről és a feldolgozásáról szeretném az élményeimet megosztani az érdeklődőkkel.
Eredeti zömében 46-os katonafotókat fogok bemutatni. Az ismert színésznő miként kerül az előadásomba mindezekre választ kaphatnak ha megtisztelnek a jelenlétükkel.

Előadó: Hegyi Endre fényképész, civil helytörténész

Háziasszony: Barta Zsófia joghallgató

  

2016. március 10. péntek 17 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
Zenés - Táncos est, RÉGI MAGYAR és VILÁGSLÁGEREKKEL
 

 

2017. március10 péntek 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

MÁRCIUS TIZEDIKE: A SZÉKELY SZABADSÁG NAPJÁRA.

A ma élő székelyek számára ez a nap nemcsak a közös emlékezés napja, de az összetartozásé is.
Az 1848-s forradalom a nemzeti önrendelkezés, újjáélesztése volt a céljuk, amelyért életüket adták.
Példát mutattak bátorságból, hűségből az utókornak, az 1854-ben kivégzett Székely Vértanúk és Elítéltek. 

EZ ALKALOMMAL EMLÉKEZÜNK 1848-1849-es DÉL-ERDÉLYI VÉRENGZÉSEKRŐL:

A MEGEMLÉKEZÉSRE MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK.

Közreműködnek az UNOKÁINK és az ŐSERŐ DALÁRDA.

Házigazda: Fazakas S. János

 


 

 


 

2017. március 11. szombat 16 óra Alsóvárosi Látogatóközpont

Csíksomlyó, Törcsvár és Barcarozsnyó
Molnár Hedvig Katalin élménybeszámolója a tavaly májusi útról, és két barcasági várról

 

2017. március 13. hétfő 16.30 Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

 JUHÁSZ GYULA, MÁRAI SÁNDOR, SZABÓ LŐRINC
ÉLMÉNYE A BELSŐ VÉGTELENRŐL

           BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató előadása

A belső természetünkre visszhangzó élmények visszakereshetők Juhász Gyula, Szabó Lőrinc és Márai Sándor műveiben. A szegedi-tiszai táj, az alföldi külső környezet látványába, költői látomásába merült Juhász Gyula, amikor a Tiszai csönd és a Magyar táj, magyar ecsettel című verseit írta.  Belső élmények atmoszférája, szavakkal megközelített emlékek szépsége különös módon válik le a szürke valóságról. Az alkotó-mű-befogadó hármas kapcsolatában a saját személyiség igényei szerint az irdalom működésbe lép.  Tapasztalhatjuk, az újraértelmezés élteti, aktívan életben tartja az irodalmat, megújítja a befogadás és műalkotás élményét. A költői szavak súlyát csak látszólagosan könnyíti Márai Sándor Füves könyvében a praktikus tanácsokat is hangoztató, életfilozófiát közvetítő reflexív rövidpróza, az aforizmaszerű írói megnyilatkozás. Szabó Lőrinc írta A belső végtelenben című versében: „…új világ vagyunk, mikor egyszerre, mint / barlangi utazó, a belső végtelenben / parányi szellemünk riadtan széttekint!” A békés, nyugodt életet teremtő belső csönd értékeinek megtalálása az irodalmi műalkotások üzenetében kifürkészhető.     

 

2017. március 13. hétfő 17 óra Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar, Liszt Ferenc Kamaraterem (Tisza Lajos krt. 79-81.)

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 17 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 16 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

JUBILEUMI 50. Program: Iván Sára, Sófi-díjas zeneszerző és énekművész hallgató
A jubileumi 50. rendezvényt a Közéleti Kávéház kedves Közönsége pezsgős koccintással ünnepelheti!!!

Vendég: Iván Sára, Sófi-díjas zeneszerző és énekművész hallgató (SZTE ZMK)

Házigazda és beszélgetőtárs:  D. Tóth Júlia kommunikációs tanácsadó

„Iván Sára vagyok, 1995. február 15-én születtem Szegeden. Általános iskolai tanulmányaimat ének szakon végeztem a SZTE Juhász Gyula Általános Iskolában, majd a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakos tanulójaként érettségiztem kitűnő eredménnyel 2013-ban. Kiskorom óta több színházi produkcióban részt vettem, az itt szerzett zenei tapasztalat vitt közelebb az alkotáshoz. 2013. június 1-jén Szegeden a Kisszínházban mutatták be az általam szerzett „Ez történt Bécsben” című operettet a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Magánének szakos hallgatóinak és a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola zenekarának közreműködésével, amelynek mind a szövegkönyvét, mind a zenéjét én írtam.
Ezt követően az operett meghívást kapott a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválra, ahol 2013. június 21-én nagy siker fogadta. 2015. január 3-án a Szegedi Nemzeti Színház újévi gálaelőadásként, illetve ősbemutatóként mutatta be az immár három felvonásos, az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát idéző darabot, amelyet február 15-én további két előadás követett.
2016. március 20-án mutatták be első zenekari művemet, a Temetést a Szegedi Fogadalmi Templomban a Virágvasárnapi mise keretein belül. Koczka Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere dirigálta, közreműködött a SZTE ZMK Szimfonikus zenekara.
2016 tavaszán megnyertem a Sófi József által alapított Sófi-ösztöndíj különdíját, elsőként a BA képzésen belül. Ezt követően „bronz” fokozatot kaptam a SZTEhetség Művész, illetve BA/MA kategóriában is. A Sófi József Alapítvány támogatásával létrejöhetett önálló szerzői estem, amelyre először Szegeden a Somogyi-könyvtárban került sor (2016. október 13.), majd Budapesten a Művészetek Palotájában 2016. november 12-én.

 

2017. március 13. hétfő 17.00 óra SZAB székház (Somogyi u. 7)
A SZAB FIzikai, Informatikai és Matematikai Szakbizottsága és a Közéleti Kávéház közös rendeznye
AZ ALAPKUTATÁSTÓL AZ ALKALMAZÁSIG

Profit – orientált világunkban gyakran felvetik a kérdést, mi a haszna a “köldöknéző” tudománynak, amit nem használunk. Eléggé ritka a az olyan kutató, aki tanárként induló életpályája során mind az alapkutatásban, mind annak hasznosulásában is részes. Ma este egy ilyen tudóst mutatunk be.
A rendezvényt megnyitja: Prof. Dr. BENEDICT MIHÁLY, a Szakbizottság elnöke
Beszélgetés GYULAI JÓZSEF fizikussal, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával, Hódmezővásárhely díszpolgárával.
Beszélgetőtárs: SZALAY ISTVÁN matematikus

 

Kedves jelenlegi és majdani Ady-kör tagunk!

Szeretettel várunk márciusi alkalmunkra, ahol Dr. Benyik Görgy, főiskolai tanár, plébános fog előadást tartani
Vallási konfliktus
címmel!
Az előadás után lehetőség nyílik egy kötetlen beszélgetésre. A mellékletben csatolt dokumentum elolvasását, illetve az sznbk1988.hu honlapon való tájékódást ajánljuk ehhez.

Időpont: 2017.03.13. (hétfő), 16 óra 30 perc
Helyszín: Boldogasszony sgt. 13.


Részvételi szándékod, kérjük, előre jelezd az alábbi elérhetőségek
egyikén: adykor.szeged@gmail.com, 30/ 701-03-24.

Üdvözlettel:
 Kapás Ferenc az Ady-kör elnöke,
Nagy Zita az Ady-kör titkára

 

2017. március 13. hétfő 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó (Tisza L. krt. 54.)
Mit szeretnél, hogy igazad legyen vagy boldog szeretnél lenni?

Észrevetted már, hogy ez a világ mennyire harcol azért, hogy igazuk legyen?
Megyünk ide-oda, hogy megtaláljuk azt, hogy nekünk volt igazunk és szeretnénk, hogy visszaigazoljanak minket abban, hogy igazunk van.
Mi van, ha pont ez az, ami boldogtalanná tesz minket és talán pont ezért érezhetjük azt, hogy soha sincs igazunk.
Az Access Consciousness® módszerét,  eszköztárát arra fejlesztették ki, hogy nagyobb tudatosságot teremtsen az életben és a világban,
hogy ítéletmentes, fix nézőpontoktól mentes térbe juttasson el, amit például a természetben élhetsz meg.

Gyere el és gyűjts be néhány egyszerűen használható eszközt, amivel megállíthatod ezt az őrületet, humorral, könnyedséggel.
Mennyi örömöt szeretnél az életedbe?
Mennyire szeretnél megszabadulni az életed drámájától?

Rutai Tünde - Kovács Angéla

 

2017. március 14. kedd 15 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)
Rejtvényfejtő verseny
Vezeti Budai István

 

2017. március 14. kedd 16 óra Somogyi Könyvtár Klub

HÍRES MAGYAR NŐK A 19. SZÁZADBAN

TELEKI BLANKA a női nevelés  megalapítója, az 1948-as szabadságharc aktív résztvevője
BÁNKAI JÚLIA százados, az 1848-as szabadságharcban férfi ruhában harcolt a csatában
LEIBSTÜCK MÁRIA szintén férfi ruhába öltözött katonaként vett részt a szabadságharcban. Huszka Jenő a Mária főhadnagy című operettjét őróla írta
.

Előadó: Faragó Aurél Jánosné

 

TIT Szabadegyetem Történelem tagozat

1848 a szegedi változások tükrében

Előadó: Dr. Marjanucz László Habil, tanszékvezető egyetemi docens
Időpont: 2017.március.14.17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

Szeged több ok miatt is 1848 tavaszának fontos helyszíne. Mint szabad királyi város, az uralkodó jószágaként élte át a változásokat, és képviselte az önkormányzatiság valamint a polgári államépítés kettős törekvésének érdekét. A rendi állapotokból a polgári társadalom felé mozduló országos rendszerváltozás útját Szegeden a régi, kollektív kiváltságos helyzet és az új népképviseleti elv időleges szimbiózisán keresztül világítjuk meg.
Másik fő sajátosság a város nemzetiségi környezetbe ágyazódása: délről szerbek lakta települések övezték. Ez a körülmény hatással volt Szeged lakosságának együttműködésére, a délvidéki hadműveletek kimenetelére. Szeged 1848-as történetében a nemzetiségi magatartás és a polgári szabadságjogok ellentéte tanulságos sűrítményben mutatkozik meg.

 

2016. március 14. kedd 18 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A szervezet öngyógyító mechanizmusa-mikrokeringés

A nagy érdeklődésre tekintettel ismét előadást tart; Dr. Duray Péter - Belgyógyász, Reumatológus, Mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, Sportorvos, Bemer terapeuta.
 

 Kiemelkedő fontosságú a mikrokeringés az ember szervezetében. 
A vérkeringés funkcionális tekintetben legfontosabb része, mivel ennek keretében zajlik a sejtek tápanyag-ellátáshoz tartozó anyagszállítási jelenségek halmaza, valamint itt zajlanak az immunválasz első lépései.
Új lehetőségeknek hála egy bizonyítottan hatásos többdimenziós jelalak segítségével a korlátozott vagy zavart mikrokeringést az emberi testben nagy hatékonysággal stimuláljuk. Ezáltal a szervezet öngyógyító mechanizmusa aktivizálódik és támogatást kapnak a fontos szabályozási folyamatok.
Házigazda: Kovács Richárd

Dr.  Duray Péter:
„Az egészséges életmódra törekvés, a prevenció elkötelezett híveként, nemcsak orvosként, de magánemberként és felhasználóként is feltétlenül figyelmébe ajánlom a mikrokeringésre, a szervezet sejtszintű oxigenizációjára egyedülállóan ható Bemer terápiás rendszert, mint természetes, fizikai hatóanyagot.”

 

2017. március  15. szerda 13 órakor (Széchenyi tér 11.)

A Városháza látogatása

 Jelentkezés: Tóth Ferenc idegenvezetőnél a 70-6547233-as telefonszámon, személyesen a programokon, vagy toth.ferko51 @freemail.hu e-mail címen.

Jelentkezési határidő: március 14. (30 fő)

200 éve született Arany János (1817-1882)
Tisztelő emlékezőként a Szegedi Közéleti Kávéház egy szellemi játékot rendez életéről. költészetéről.
A játék 5 fordulós. Minden hónapban felteszünk 5 kérdést. A helyes válasz 5 pont.
A játék végén –támogatóink jóvoltától függően- a legtöbb pontot elérőket jutalmazzuk.
Az első 5 legeredményesebb játékost (esetleg sorsolással).

Töltse ki a  mellékelt játékszelvényt, és minden hónap 15-ig adja át a játék szervezőjének,
Dr. Nagy Péternek. (az esteken, a Jogi Kar porta a Tisza L. körút 54. épület portán hagyva, jelezve Nagy Péternek a 62 - 321 409-es telefonszámon)

Tisztelettel és köszönettel várjuk a költészetet szeretők anyagi támogatását!

                                                                                         Szegedi Közéleti Kávéház

 

JÁTÉKSZELVÉNY III. forduló

A Nagykőrösi Református Gimnázium tanáraként mely tárgyakat tanított?

   Válasz:……………………………………………………………………………………………………

Melyik elbeszélő költeményével nyerte el a Kisfaludy Társaság pályázati díját 1846-ban?

     Válasz:……………………………………………………………………………………………………..

  Milyen tisztséget viselt a Magyar Tudományos Akadémián 1865 es 1879 között?

      Válasz:…………………………………………………………………………………………………….

 „Más csak levelenként kapja a borostyánt,
s neked rögtön egész koszorút kell adni.”
Ki köszönti ezekkel az elismerő sorokkal Toldi íróját?
    Válasz:……………………………………………………………………………………………………….

Miért írt köszöntő levelet Arany János 1880. szeptember 5-én a szegedi polgármesternek?

     Válasz:………………………………………………………………………………………………………

A játékos neve:

...................................................


 TIT Szabadegyetem Földrajz tagozat

Barangolás Geográfusként az Alpokban II.

Előadó: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens
Időpont:2017.március 16.. 17.00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

A három részes előadássorozat keretében a Közép-Európán végighúzódó Alpok legszebb tájait járjuk végig.
A hegység igen népszerű a turisták körében télen-nyáron. Hogy ennek mi az oka, ennek járunk utána.
A második részben a Bajor-Alpok természeti csodáit keressük fel (Berchtesgaden NP) a Königsee-vel és Zugspitze-vel. Az ember jelenlétére pedig számos világörökség helyszín utal. Németországban Neuschwanstein-t, Wies-t és Oberammergau-t, míg Ausztriában Hallstatt ősi települését és Mozart városát Salzburgot látogatjuk meg.

 

2017. március 16. csütörtök 18 óra Agora (Kálvária sgt.
KEDVENC DALLAMAINK
Zene – tánc – beszélgetés
Polgár Gyula és barátai zenés estje
Közreműködnek:
Háry Ferenc
H. Bálint Zsazsa
Sinkó Izabella
Bedő Gábor
Magyar János
Várnay Szilárd
Szarka Béla
Papiron Szeged Verseny Táncklub táncosai
Műsorvezető: Sári Zsuzsa
Belépődíj: 1000 Ft

 

  A SZEGEDI KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ 2017. március 17-én, 17 órától a
JOSIKA PINCÉBEN
március 15-e tiszteletére ünnepi megemlékezést, és kulturális műsort szervez.

Házigazda: Szilágyi Árpád a Magyar Kultúra Lovagja
Közreműködnek:   Fazakas János dalárdája és unokái
Takács Éva népdalénekes
Hódi Viktória versmondó
Szögedi Tiszavirág Citerazenekar

 2017. március  17.-én, 17 óra TIT  (Kárász u. 11.)

  Megszólal a Korona
IX. rész
A Magyar Szent Korona  vizsgálatának csúcstalálatai:

    -A tetőlemez Mindenható képén található számok bemutatása (Ludolf szám, az abroncs gyöngyeinek száma,
mely egyúttal magyar történelmi fordulók nap-, és évmennyiségei,
(bolygók keringési ideje, Föld adatok, káld-sumir naptáradatok, a káld-sumir világkorszakok évmennyiségei,
a 108-as évmenyiség, mint a magyar történelem másik meghatározó évfordulóinak száma, stb., stb...)
   - A szegedi Fogadalmi templom, és a Magyar Szent Korona azonos beépített számai, mik egyúttal évezredek óta
ismétlődnek a kultúrtörténetben fellelt tárgyakon, s konkrét jelentésük van.

Mindezek a tételek, számok, adatok és anyagok csak a szikár tényeket tartalmazzák. nincs elmélet, nincs tézis, elgondolás, és spiritista elgondolás.
Adatok vannak, mik megtekinthetőek, visszakereshetőek, azonosíthatóak és értékelhetőek.
Egy gond van velük: mindannyian ugyanoda mutatnak, miszerint a tudás “nem mai találmány"

Jéga Szabó Ferenc

 

2017. március 18. szombat 15.00 órától Zöld Terasz (Földvári u. 3.)

 17 évesek lettünk…))
A Talent Énekstúdió vidám szülinapi ünnepsége sok zenével…

17 évvel ezelőtt 2000 március 15-én két kislány elhatározta, hogy énekelni szeretne…
Valahogy így kezdődött a történetünk.
Mára már túl vagyunk az 1100-ik fellépésen, és azok a gyerekek, akik ma a Stúdió tagjai, még nem is éltek az alapítás évében…
Szeretnénk ezt az évfordulót Önökkel, a Közéleti Kávéház kedves vendégeivel, szülőkkel, hozzátartozókkal együtt megünnepelni egy hatalmas tortával, sütikkel, tombolával, játékos nagy közös vetélkedővel, amelyben természetesen mindenki részt vehet, segíthet a gyerekeknek és a végén a tombolahúzás után nem maradhatnak el az ismert kedves dallamok sem, mintegy megkoronázva a nagy eseményt…))

Ha úgy gondolják, hogy majd a helyszínen egy-egy tombolatárggyal hozzájárulnak a rendezvény színvonalának emeléséhez, azt nagy örömmel fogadjuk…))

Várunk mindenkit  sok szeretettel…))

Műsorvezető: Györkey László stúdióvezető
Házigazda: Kovács Richárd – Zöld Terasz Kulturális Központ

 

A Dr. Kikli Tivadar
Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesülete
2017. március. 19-én (Vasárnap)15.00 órai kezdettel
az AGÓRÁBAN (6722. Szeged, Kálvária sgt. 23)(Kocsival:Gogol u. 32)

„TAVASZ VÉGÉN KINYÍLOTT”
címmel
magyar nóta és operett délutánt rendez.
Fellépnek

Kurina Irén
Életmű díjas

Lévai László

Bánfalvi József díjas

Szélpál Szilveszter
Szegedi Nemzeti Színház

Toronykőy-Horák Renáta
Szegedi Nemzeti Színház

Fodor Károly

Bánfalvi József díjas

Szabó Dékány Zsófia
Vajdaság

Papp Lajos

nótaénekes

Mészáros Tóth Piroska
Ezüstkoszorús nótaénekes

Fejes Sándor

nótaénekes

Kísér
Kecskés Sándor és cigányzenekara

Prímás
Kecskés Sándor

Műsorvezető
Dr. Majzik István

Jegyek válthatók 1.500,- Ft-os áron
Szeged, Cserzy Mihály u. 11. szám alatt
hétfőtől-péntekig 8-15 óra között és a kezdés előtt egy órával az előadás helyszínén.

Számozott ülőhelyek 

Az előadás támogatói:
Szeged Város Önkormányzata, Délmagyarország napilap, Szeged Városi TV, TiszaPART TV, Senior Center, Pelikán Egyesület, Közéleti Kávéház, Rádió 88, SEdKa Kft.

Az egyesületek és klubok részére 1.000.- Ft-os kedvezményes áron biztosítunk belépőjegyeket 10 fő vásárlása esetén. Számlát a jegyvásárlásról tudunk adni.
ÉRDEKLŐDNI: POLGÁR GÁBOR Tel: 62/676-031, Mobil: 70/513-9801

 

2017. március 20. hétfő 17 óra SZAB
Milyennek láttam a világot?
A diavetítéssel egybekötött beszélgetés
Vendég:  Szabad János emeritus professzor lesz
Házigazda:  Ferenczy Valéria ny. igazgató, tanár  
Mindenkit foglalkoztat a kérdés: milyen a világ? Hogy élik életüket embertársaink szerte a világban?
Az SZBK fiatal kutatójaként pillanthattam be más országok, népek életébe a hetvenes/nyolcvanas években.
Az ott gyűjtött élményeket, tapasztalatokat szedtem csokorba, és mutatom be az érdeklődőknek.

 

2017. március 20. hétfő 17.30 óra Somogyi Könyvtár Klub
FIGYELJÜNK TESTÜNK BÖLCSESSÉGÉRE

Hogyan hangolódjunk testünk bölcsességére? Mit, mikor és hogyan együnk, hogy elfelejtsük a fogyókúrát? Hogyan együnk kevesebbet úgy, hogy közben nem éhezünk, elégedettnek érezzük magunkak?
Jan Chozen Bays tudatos étkezés módszerét mutatja be Sóti Judit természetgyógyász.

 

 2017. március 20. hétfő 18 óra Fasor Étterem (Bérkert u. 54.)
VIVA ESPANJA!

Costa del Sol, Gibraltár, Costa del Brava, Andorra

Előadó: Savanyáné Fejes Ágnes

Beszélgetőtársak: Dr. Abonyi Mária jogtanácsos és Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

 

2017.03.21. kedd 16.30 SZTE Állam-és Jogtudományi Kar 207. terem (Tisza L. krt. 54.)

Az ÉT-REND egyesület küldetése továbbra is a  "Táplálkozásból származó allergiák megelőzése"!
CÉL: Szemléletmód váltás és védelmet biztosítani azon személyeknek, akik a " táplálkozásból származó allergiák jótékony hatását" élvezik
Szeretettel várjunk Önöket az ÉT - REND egyesület programjára!
Előadás témája: Barangolás a Táplálékországban!
Milyen minőségű legyen a  „Gasztro üzemanyagunk” ?!
Előadó : Tokodiné Kun Zsuzsanna fejlesztőmérnök/ÉT-REND egyesület elnök

Közhasznú  Szolgáltatásaink:
Tanácsadás havonta az első hét szerda 16 óra
/ Helyszín :Szeged, Kálvária  krt. 23. AGÓRA/
Klubfoglalkozás  havonta a harmadik hét csütörtök17 óra
/ Helyszín :Szeged, / változó/  
Szegedváros lakosai részére Szemléletváltó  Előadás sorozatot indítunk,
minden
hónap 4. Hét Csütörtök 16,30 /Kávéházi Esték keretében/                  
Tanácsadási Ügyeleti bejelentkezés:  8-10 ill.18-19 óra : 62/634 402, e-mail: tokizso@yahoo.com,

Köszönet mindazoknak, akik 1% Támogatásukkal és Adományukkal munkánkat támogatták!!
Bankszámlaszám:  ÉT_REND egyesület  -  K&H 10402805-00000007-00000003

 

2017. március 21. kedd 17.00 óra Belvedere palota (Csongrád Megyei Közgyűlés székhelye, bejárat a Radnóti Gimnázium felől, kapu után, jobbra lefelé)

ANGELO GIUSEPPE RONCALLI (Szt. XXIII. JÁNOS pápa)

Kávéházunk sorozatot indított, amelyben csokorba szedjük a XX. század olyan politikusait, akik idős korukban alkottak maradandót. A sorozat Adenauer német szövetségi kancellár, de Gaulle franciai köztársasági elnök után Roncallival folytatódik, aki sokgyermekes bergamoi (Sotto il Monte) parasztcsalád gyermekeként indult el az egyházi pályán. Már korán kitűnt nyelvtehetségével és nem véletlen, hogy diplomáciai pályára került. Pápai prelátusként a Hitterjesztés Kongregációja bízta meg a “missziós fillérekkel” való gazdálkodással.  Ebben a minőségében járt Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Svájcban. ‘'1925-ben címzetes érsek és Bulgária apostoli vizitátora lett, ekkor sajátította el a bolgár nyelvet. (A Vatikán szempontjából bonyodalmat jelentett, hogy a katolikusként Bulgária trónjára lépő Ferdinand von Coburg, fiát Boriszt, – későbbi utódját- bár katolikusnak kereszteltette, két éves korában, az Oroszországgal való jobb kapcsolat érdekében, áttérítette az ortodox egyházba.) 1935-ben Görögországba és Törökországba delegálták apostoli helynökként. (Ekkor 54 éves.) Ott szolgált akkor is, amikor Mussolini sikertelen csapatait támogató német haderő előtt a görögök letették a fegyvert. (1941. ápr. 25.) Törökországban elérte, hogy a több száz zsidó gyerekkel a török kikötőbe befutó haját a hatóságok ne küldjék vissza Németországba. (Ebben segítségére volt Franz von Papen német követ, aki később, ennek is köszönhette, hogy a háborús bűnösök nürnbergi perében felmentették.) 1945-ben a Vatikánnal feszült viszonyba került Franciaországba nevezték ki nunciusnak. (A feszültség oka az volt, hogy Róma követet akkreditált a Petain – kormányzathoz és de Gaulle a francia főpapok nagy részét kollaboránsnak tekintette.) Ráadásul, rá szakad – egyházi belügyként- a “munkáspapok” ügye is. Franciaországi ténykedése elismeréseként 1952-ben bíborossá és Velence pátriárkájává nevezték ki. 1958. október 28-án a konklávé pápává választotta. A XXIII. János nevet vette fel. (XXII. János még a avignoni pápaság idején uralkodott, később a konstanzi zsinaton a pápai trónról letett Baldassare Cossa viselte a János nevet.) Maradandó tette a II. Vatikáni Zsinat összehívása volt. Az esten elsősorban ennek jelentőségét, mindmáig való hatását elemezzük.
Az est vendége: GYULAY ENDRE, ny. Szeged - Csanádi megyéspüspök.
Beszélgetőtárs: SZALAY ISTVÁN, ny. egyházügyi államtitkár

 

2017. március 21. kedd 18 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földváry u. 3.)

Eljött az ideje, hogy túllépjünk a „GMO” fogalmán


A XXI század hiába a biológia évszázada, ha a közgondolkodás még mindig eltorzított, félreértett, múlt századi fogalmakkal birkózik reménytelenül. A „GMO” is ilyen. Sikerült eltorzítani, és ez a rövidítés megbélyegző kategóriává vált. A közéletben úgy zajlik a vita erről, hogy a többség valós tudását egyetlen hit helyettesíti: a „GMO” bizonyára valami rossz. Ezt a problémát fogjuk körüljárni: mi a valódi jelentése a „GMO”-ak, okoz-e eredendő, sajátos veszélyt? Milyen konkrét GMO-kkal találkozhatunk a hétköznapi életben, melyek a főbb mítoszok a témakörben? Kitérünk a gazdasági, politikai, ideológiai kérdésekre és szövevényes érdekviszonyokra is. Végül szó lesz az új technológiai fejlesztésekről, amik arra is rámutatnak, miért önkényes a GMO / nem-GMO felosztás, és mennyire tarthatatlan tudományosan, jogilag és a gyakorlatban egyaránt. A beszélgetés a Magyar Humanista Társaság kéthetente jelentkező sorozatának része.

Előadó vendég: Dr. Györgyey János PhD; MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Növénybiológiai Intézet, beszélgetőtárs: Moldován Norbert

 

2017.03. 22. 10:00 Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4.)

Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei
Háziasszony: Ritz Judit

 

A Senior Akadémia szervezésében:
2017. március 22. szerda 15 óra Senior Center Eszperantó u. 1.)
A hosszú élet titka a XXI. században

Előadó: dr Nagy Gábor Dániel, SZTE adjunktusa, szociológus

 

2017. március 22. szerda 16 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A tánc a hosszú élet titka!


Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra. Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És  még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!
 
Tanít: Tóth Ferenc  idegenvezető és tánctanár
Házigazda:  Kovács Richárd (30-5984967)

 

 2017. március 22-én, szerdán, 17 órakor
a Szegedi Közéleti Kávéházzal közös szervezésben
Helyszín:
Szegedi Tudományegyetem Rektori Épület
Szeged, Dugonics tér 13., Díszterem
A Konfuciusz Teaház vendége:
Salát Gergely Kína-kutató

tanszékvezető egyetemi docens
Mit jelent Kína puha ereje?

A KONFUCIUSZ TEAHÁZ rendezvénysorozat célja,
hogy a Kína iránt érdeklődők egy csésze – Szegeden egyedül nálunk kóstolható igazi –
kínai tea mellett beszélgetve ismerkedhessenek meg Kínával.
www.szegedikonfuciuszintezet.hu szegedikonfuciuszintezet

Szíria békeidőben
– fotós szemmel
SZAB Székház,
2017. március 22.
Díszterem, 17:00
Közéleti Kávéház
SZAB Fotóművészeti
Munkabizottság
Csapó Benő
előadása

 

2017. március 22. szerda 17.00 óra SZAB Székház, Díszterem. (Somogyi u. 7)

SZÍRIA BÉKEIDŐBEN

A SZAB Fotóművészeti Munkabizottságának és a Közéleti Kávéház közös rendezvénye.
Fotókkal illusztrált úti beszámolót tart CSAPÓ BENŐ Príma Primissima díjas egyetemi tanár,
Szeged Város 2016 évi díszpolgára, amelyben bemutatja,
milyen volt ez a nagy kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkező ország,
amikor még nem tette tönkre a háború.
Szíriát már soha nem fogjuk úgy látni, ahogy egy utazó látta 2010-ben. Ez a
fotókkal illusztrált úti beszámoló bemutatja, milyen volt az ország az utolsó
békeévben, hogyan éltek az emberek Aleppóban, az Eufrátesz partján,
Damaszkuszban és másutt.

Házigazdák: DUSHA BÉLA, a munkabizottság elnöke és SZALAY ISTVÁN, a Közéleti Kávéház Kuratóriumánal rénöke.

 

2017. március 22. szerda 18 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A táncos rendezvény után

3.1.2. Meridián tornát tart Bereti Márti oktató
A 3.1.2. Meridián torna - A hosszú és egészséges élet receptje
Hazánkban mintegy 10 ezer ember gyakorolja rendszeresen, az „Élj 100 évet egészségesen" mottó jegyében – ez a 3-1-2 meridián torna. A módszer egyszerű, bármilyen életkorban el lehet sajátítani, és aki elkezdi, az biztosan nem fogja abbahagyni, mert jótékony hatásait szinte azonnal érzékeli, a test, a lélek és a szellem valósággal megfiatalodik tőle. A torna lényege a kínai meridián rendszeren alapul. Egészséges emberben, ezekben a meridiánokban akadálytalanul áramlik a csí, azaz az életenergia. Betegség állapotában a meridiánban elakad az energia - így a kiegyenlítésre kell törekednünk.
A gyakorlatokat kerekes-székesek, mozgáskorlátozottak, egészségesek is elsajátíthatják! A torna egyszerű-utcai, laza öltözetben végezhető. 
Nem szükséges hozzá semmilyen felszerelés, némi ivóvíz jó, ha kéznél van.
Hozzájárulás díja 300 Ft/fő alkalmanként; oktató: Bereti Márti

 

2017. március 22.  17:00 - 21:00 HUNGI VIGADÓ

Nosztalgia Tánc - Zenés est


Énekel: Horváth Miklós   

Házisszony: Juhász Mária Dóra

 

Egész-ség Bár Klub program

A gyógyulás mágiája
2017. március 23. csütörtök 17.30 óra Novotel Hotel Szeged
A gyógyulás mindig belső út. Ha tetszik, ha nem, spirituális út is egyben, hiszen alapvetően lelkek vagyunk, nem csak testek. A gyógyulás belső munka. Senkit nem lehet meggyógyítani, és senki sem tud mást meggyógyítani. Minden ember vagy meggyógyul, vagy nem. A testünkben mindig az mutatkozik, ami mély szinteken felépít minket. Ha a betegség, a szenvedés, a harag, a negatív mintázatok uralkodnak, akkor beteggé leszünk. De hogyan lehetséges megváltoztatni a bennünket irányító programokat? Miként tudjuk felülírni a karmáinkat, és hogyan lehet a gyógyulás mágiáját megtanulni?
Pál Tamás ájurvéda szakértő, spirituális író, minden érdeklődőt szeretettel vár ingyenes előadására.

 

2017. március 23. csütörtök 18 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 2.)

KOMÓCSIN MIHÁLY POLITIKAI EMLÉKEZETE

Beszélgetőtársak:
Baradnay Gyula sebész professzor, Szeged város Díszpolgára
Gczy József politológus, országgyűlési képviselő több ciklusban
Tanács István újságíró, Szabad Föld

Házigazda: Tráser László újságíró

 

2017. március 24 péntek 15 óra TIT Székház

FREKVENCIÁK, ÉS AZ EGÉSZSÉGÜNK

Előadó: Érsek Kálmán ny. közlekedési üzemmérnök

 

2017. március 24. péntek 17.00 óra Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány
( Tábor u. 5.)

BEHARANGOZÓ

Beszélgetés életútjáról, hivatásáról, mai munkálkodásáról Prof. Dr. PINTÉR SÁNDOR professor emeritusszal,
akit február 10-én  Szeged Város Közgyűlése díszpolgárrá választott.

Beszélgetőtárs: Prof. Dr. SZALAY ISTVÁN, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke 

 

2016. március 24. péntek 17 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
Zenés - Táncos est, RÉGI MAGYAR és VILÁGSLÁGEREKKEL

Zene kívánság szerint a nagyjainktól
A zenét keveri és házigazdaként fogadja: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2017. március 27. hétfő 16 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó
(Tisza L. krt. 54.)

Sznofru fáraó, az óbirodalom elhanyagolt királya és csodálatos piramisai

Az Óbirodalom történetének és építészetének egyik meghatározó alakja volt a IV. dinasztia első királya, Sznofru.
Fiairól, a nagy piramis építőkről (Kheopsz, Kefren, Mükerenosz) rengeteget tudunk, de róla - hálátlan módon - alig beszél az utókor. Pedig ő építtette az első tökéletes piramist Dahsurban

17.00 órától Bevezetés a hieroglifák csodálatos világába címmel szeminárium lesz, amelyre az érdeklődőknek kockás füzetet és puha ceruzákat kell hozni.

 

2017. március 27. hétfő 17 óra Bibliotéka Könyvtár Egyesület  (Kálvária sgt. 14.)

Tavaszi Zenés est

„Zöld levelecske, falevelecske,
várunk téged tavasz lesz már.”

Így február közepén  - amikor ez az írás készül - még nem tudhatjuk, vajon Sándor –József – Benedek
hoznak-e zsákszám meleget, ráadásul eleget, de viruló reménnyel várjuk mindnyájan a TAVASZ-t, a FÉNY-t,  a tényt hogy dalokkal ünnepeljük beköszöntét.
A tél folyamán csatlakozott hozzánk Földi Öcsi barátunk, s ezzel a lendülettel bővült repertoárunk is.
A már szinte „megszokott”dalok közt hallható lesz néhány Generál, Bikini, KFT, Omega , Echo nóta is.

Tárt karokkal és nyitott szívvel várja régi és új barátait:

A DESSZERT együttes

Farkas Dezső – ének, gitár
Földi Öcsi – zongora, orgona
Lukovics Gabriella – ének, furulya, ritmushangszer
Rózsa Sándor – ének, gitár, furulya, szájharmónika

 

2017. márc. 28. kedd 16 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)
200 éve született ARANY JÁNOS
 Bondár Zsuzsanna előadása

 

TIT Szabadegyetem Pszichológia tagozat

Iskolák az erőszak határán - az iskolai bántalmazás eredete és kezelési lehetőségei

Előadó: Dr. Csomortáni Domokos Zoltán Klinikai szakpszichológus, pár-és családterapeuta
Időpont: 2017.március 28.17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

 Gyermekkori élményeinkből, irodalmi művek sorozatából (Ottlik Géza, Erich Kästner, Michael Ende, stb.) sokunknak vannak tapasztalataink a gyermekek, fiatalok közötti szóbeli és fizikai erőszakoskodás különféle módozatairól. A digitális benszülöttek médiabefolyásolt világában viszont úgy tűnik, az agresszió és az erőszak új szintjei jelennek meg. Kell-e félnünk, kell-e gyermekeinket féltenünk az iskolai bántalmazás hatásaitól? Hogyan befolyásolja a digitális technika az erőszakoskodás módozatait? Igaz-e, hogy a pedagógusok egyre tanácstalanabbul figyelik ezeket a kialakuló jelenségeket? És hol találhatóak a megoldások? Ezekkel a gondolatokkal hívjuk kedves közönségünket e nehéz témakörről való értekezésünkre.

 

2017. március  28. kedd 17 óra Hungi Vigadó (Stefánia)

ROMANTIKUS SZÉP DALLAMOK
Igaz János zenész estje
Háziasszony: Zsótér Mária

 

2017. március 28. kedd 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó
(Tisza L. krt.54.)

Bevezethető-e Magyarországon a főállású anyaság?

Vendég: Tóth János egyetemi docens  SZTE Filozófia Tanszékről írt

Beszélgetőtárs: Barta Zsófia joghallgató

Házigazda: Szincsók György újságíró

Részlet Tóth János, szegedi egyetemi oktató írásából, mely a főállású anyaság bevezetésére tesz javaslatot: „Egy populációban a termékenységi arány logikailag kétféleképp növelhető. Mindenki eggyel több gyereket vállal, vagy néhányan nagyon sok gyereket vállalnak. Vitathatatlan, hogy az volna az ideális megoldás, ha minden termékeny magyar férfi és nő vállalna még egy gyereket. Sajnos egy ilyen fordulatra kicsi az esély. Létezik azonban egy másik út is, nevezetesen, hogy kevesen vállalnak sok gyereket.”

 

2016. március 28. kedd 18 óra; Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A szervezet öngyógyító mechanizmusa-mikrokeringés

A nagy érdeklődésre tekintettel ismét előadást tart; Dr. Duray Péter - Belgyógyász, Reumatológus, Mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, Sportorvos, Bemer terapeuta.
 

Kiemelkedő fontosságú a mikrokeringés az ember szervezetében. 
A vérkeringés funkcionális tekintetben legfontosabb része, mivel ennek keretében zajlik a sejtek tápanyag-ellátáshoz tartozó anyagszállítási jelenségek halmaza, valamint itt zajlanak az immunválasz első lépései.
Új lehetőségeknek hála egy bizonyítottan hatásos többdimenziós jelalak segítségével a korlátozott vagy zavart mikrokeringést az emberi testben nagy hatékonysággal stimuláljuk. Ezáltal a szervezet öngyógyító mechanizmusa aktivizálódik és támogatást kapnak a fontos szabályozási folyamatok.
Házigazda: Kovács Richárd
Dr Duray Péter:
„Az egészséges életmódra törekvés, a prevenció elkötelezett híveként, nemcsak orvosként, de magánemberként és felhasználóként is feltétlenül figyelmébe ajánlom a mikrokeringésre, a szervezet sejtszintű oxigenizációjára egyedülállóan ható Bemer terápiás rendszert, mint természetes, fizikai hatóanyagot.”

 

 2017.március 29. szerda
Megemlékezés Dankó Pista  haláláról

Koszorúzás Dankó Pista sírjánál /Belvárosi temető/ 16 óra, szobránál 17 óra,
Nóta és kórus egyesületek, várják a szegedieket!

 

2017. március 29. szerda 16 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A tánc a hosszú élet titka!


Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra. Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És  még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!
 
Tanít: Tóth Ferenc  idegenvezető és tánctanár
Házigazda:  Kovács Richárd (30-5984967)

 

TIT Szabadegyetem Történelem tagozat

Szeged "Kiegyezése"

Előadó: Dr.Marjanucz László Habil, tanszékvezető egyetemi docens
Időpont: 2017. március 29. 17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

A kiegyezés Magyarország életében történeti sorsforduló, az alkotmányos közélet helyreállításának dátuma. Szeged életében a kiegyezés volumenéhez fogható változás hamarabb következett be, dátumszerűen 1852-ben, amikor a külterületi közlegelőket felosztva hosszútávú bérletként hasznosította a város. E nagyjelentőségű lépés csökkentette, s jórészt kielégítette a szegediek régóta meglévő földéhségét, és alapjává lett a belső „polgárváros”, illetve a külterületi lakosság paraszti polgárosodásával összefüggő igazgatási, és gazdasági egymásra utaltság erősödésének.

 

2017. március 29. szerda 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar 106. terem
 (Tisza L. krt. 54.)

A fotós a hídon

Dobóczky Zsolt vetítéses előadása

Kerékpártúrán jártam Algyőnél a Tisza-töltésen, amikor fölfigyeltem a szokatlan nyüzsgésre, amellyel az építési munkák járnak. Mivel tudtam, hogy autópálya épül, azonnal gondoltam, hogy az ahhoz tartozó hidat építik. Persze hiába készítették már elő a terepet a konstrukcióhoz (éppen a próbacölöpözést végezték), hídnak még nyoma sem volt. Ekkor támadt az az ötletem, hogy fényképekkel dokumentáljam a híd elkészültét.
A helyszínen rögvest megkerestem azt az embert, aki tudhatta, mit kell tennie annak, aki ilyesmire készül. A mérnökök kissé meglepődtek, mégis elmondták, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez és a Hídépítőt Zrt.-hez kell fordulnom engedélyekért, amelyeket utóbb meglepően könnyen és gyorsan megkaptam: ajánlólevélként a MAOE-igazolványom szolgált. Részt vettem a kötelező munkavédelmi oktatáson, ezt aláírásommal is elismertem, ugyanolyan sisakot és láthatósági mellényt kaptam, mint mindenki más, és máris szabadon mozoghattam saját felelősségemre az építési területen.
Általában 3-4 naponta látogattam ki a hídhoz, mert a szerkezet építésénél ennyi idő alatt már jól látható változások történtek. Lehetőségem nyílt minden munkafolyamatot testközelből lefotózni. A legnagyobb élményem talán az volt, hogy a kábelek feszítésénél ott állhattam a hidraulikus feszítőgépek mellett. Ez veszélyes volt ugyan, de az ember alkotta gépek ereje tiszteletet parancsolt és csodálatot ébresztett.
A közelség okán aztán apróbb balesetek is értek. Egy alkalommal például a fejem fölött elhaladó betonpumpáról épp a fejem tetejére hullott egy szép adagnyi friss beton, amely maradandó nyomot hagyott a sisakomon, jutott belőle a nyakamba is, és hosszas fényképezőgép-tisztításra kényszerített.
Mérnökemberként és diaporámásként szeretek mindent megtervezni, majd a tervek szerint megvalósítani. Ebben segített az építésvezető, a projektvezető és a mérnökök. Telefonon felhívtak, mielőtt valamilyen fontos, látványos esemény történt, így jelen lehettem, amikor két daru beemelt egy harmadikat, vagy amikor helyükre emelték a zsaluzókocsikat. Olykor kifejezetten kérték, hogy egy-egy munkafolyamatot vagy fontos pillanatot örökítsek meg.
Más alkalmakkor hiábavalónak bizonyult a gondos előkészítés. Hiába képzeltem el, hogy az adott helyszínen, környezetben és fényviszonyok között mit és hogyan lehet lencsevégre kapni, mert a dolgok váratlanul másképp alakultak. Így például verőfényes nappal helyett alkonyatkor érkezett meg a beton, ezért át kellett dolgoznom az egész „művészi koncepciót”.
Sok esetben azért is tudtam tervszerűen dolgozni, mert a munkásokat megkérhettem, hogy álljanak meg egy pillanatra, ismételjenek meg egy-egy mozdulatot, sőt, kissé meg is rendezhettem a „jelenetet”. Ezt azonban nem tehettem meg az olyan történéseknél, mint amilyen a zárózöm beemelése is volt. Ilyenkor kissé feszült voltam (igaz, messze nem annyira, mint a mérnökök), mert tudtam, hogy csupán egyetlen lehetőségem van.
A nagy igyekezet azután újabb balesethez vezetett. A híd világításának kipróbálására érkeztem, és a lehető legjobb pontot kerestem a fényképezéshez. Az alkonyati félhomályban nem vettem észre, hogy túl közel mentem a vízhez, és egyszerűen belecsúsztam a Tiszába. Bár a víz hideg volt, én csak a gépemre gondoltam. Egyik kezemet, benne a fényképezővel, a magasba tartva a másik karommal tempóztam a part felé, míg végül sikerült kievickélnem.
Kalandjaim ellenére a hídépítés fényképezésével töltött nagyjából kétévnyi időszakot úgy éltem meg, mint egy egzotikus utazást. Az építési terület, ahol lázas munka folyt, számomra a nyugalom szigetét jelentette, ahol megnyugodhattam, kikapcsolódhattam: elmerülhettem a fotózásban. Bámulattal töltött el, ahogyan ez a fantasztikus építmény a szemem láttára nőtt ki a földből, és úgy éreztem, valamilyen módon magam is részesévé lettem ennek a csodának.
Végül összesen több ezer képet készítettem. Pontosan sohasem számoltam meg, de az egyik gépem számlálója 2011 februárjában 4500 fölötti értéken állt. Ennyi felvételből válogattam ki azt a néhányat, amelyet e kiadványban nyújtok át Önöknek.

 

2017. március 29. szerda 18 óra, Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
A táncos rendezvény után

3.1.2. Meridián tornát tart Bereti Márti oktató
A 3.1.2. Meridián torna - A hosszú és egészséges élet receptje
Hazánkban mintegy 10 ezer ember gyakorolja rendszeresen, az „Élj 100 évet egészségesen" mottó jegyében – ez a 3-1-2 meridián torna. A módszer egyszerű, bármilyen életkorban el lehet sajátítani, és aki elkezdi, az biztosan nem fogja abbahagyni, mert jótékony hatásait szinte azonnal érzékeli, a test, a lélek és a szellem valósággal megfiatalodik tőle. A torna lényege a kínai meridián rendszeren alapul. Egészséges emberben, ezekben a meridiánokban akadálytalanul áramlik a csí, azaz az életenergia. Betegség állapotában a meridiánban elakad az energia - így a kiegyenlítésre kell törekednünk.
A gyakorlatokat kerekes-székesek, mozgáskorlátozottak, egészségesek is elsajátíthatják! A torna egyszerű-utcai, laza öltözetben végezhető. 
Nem szükséges hozzá semmilyen felszerelés, némi ivóvíz jó, ha kéznél van.
Hozzájárulás díja 300 Ft/fő alkalmanként; oktató: Bereti Márti

 

2017. március 30. csütörtök 18 óra SZTE Zeneművészeti Kar Kamaraterem (Tisza L. krt.

TEMESI MÁRIA OPERANAGYKÖVET ELŐADÁSA

Közreműködik: Márok Tamás újságíró

 

2017. március 31. péntek 17 óra  TIT Székház (Kárász u. 11.)

A saját maga egészségéért mindenki saját maga is felelős

Vendég: Dr. Barta József egyetemi magántanár és Barta Edina Életmód tanácsadó és Terapeuta
Házigazda: Dr. Bagdi Sándor

A táplálkozási igény nem egyenlő a tápanyag igénnyel. A helytelen táplálkozási szokások, a helytelen életmód az élet minőségének romlásához,
a táplálkozással összefüggő krónikus megbetegedések kialakulásához, az élet megrövidüléséhez vezet.

 

2017. március 31. péntek 18 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 2.)

A KULTÚRA FRISSEN AVATOTT LOVAGJA

Vendégünk: Szöllősy József hegedűművész

Közreműködnek:  Farkas Major Annamária erdélyi  művész. Takács Éva énekművész,  és 
művészbarátok

Házigazda: v. Szilágyi Árpád városvédő polgár

 


 

 Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Elérhetőség:

Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
6720 Szeged, Kárász u. 11.
Ügyvezető igazgató:
Pelle Tamás
Tel.: +36 30/726-10-67
Felnőttképzési referens:
Kovács Diána Éva
Tel.: +36 30/726-10-63
Tehetséggondozási referens:
Balogh Terézia - Szentes
Tel.: 06-30/513-37-37 tel.: 06-63/321-940
honlap: www.titszeged.hu
E-mail: iroda@titszeged.hu
 info@titszeged.hu
Nyitva tartás:
H-Cs: 08:00-16:00 
P: 08:00-14:00
Adószám: 19078164-2-06
Bankszámlaszám: Pillér Takarékszövetkezet: 57400107-11138295
NSZFH: E-000826/2014
Nyilvántartásba vételi szám: 06-0045-06 (2006)

   A TIT közművelődési és felnőttoktatási tevékenysége 175 évre tekint vissza.
A hagyományos ismeretterjesztés mellett több éve foglalkozunk, idegen nyelvek oktatásával. KOMMUNIKÁCIÓ KÖZPONTÚ nyelvoktatási módszert honosítottunk meg.
A TELC nem a nyelvről oktat, hanem a nyelvet tanítja. A kompetenciaszinteknek megfelelően a szóbeli és írásbeli kommunikációt,
gondolatközlést megalapozó készségeket fejleszti. Tanfolyamainkat megelőzi az előzetes tudásmérés, mely tájékoztatja leendő résztvevőinket és tanárainkat a jelentkezők aktuális tudásáról.
Az elért eredmények alapján teszünk javaslatot a képzési csoportra, illetve nyelvvizsga lehetőségre.
Folyamatosan induló tanfolyamaink:

angol

német

eszperantó

   Nem csak oktatunk, hanem akkreditált TELC nyelvvizsga szervező helyként vagyunk nyilvántartva.
A hosszú évek alatt felhalmozódott oktatási, szervezési tapasztalatainknak köszönhetően résztvevőink kiemelkedő eredményeket érnek el a nyelvvizsgákon.
A TIT lehetőséget, és fórumot biztosít tehetséges embereknek, hogy a tudást, ismertterjesztést a lakosság körében népszerűsítse,
illetve korszerű ismereteket nyújtáson minden korosztálynak a diákoktól az a nyugdíjasokig.
Rendszerességgel szervezünk előadásokat, esteket, bemutatókat:

A Magyar Tudomány Ünnepe –ismeretterjesztő fórum

Szabadegyetemi sorozatok

A Tudás Tíz Napja (előadássorozat – Szentes)

Madártani szakköri foglalkozások

Kiállítások

Közéleti Kávéház programjai

Városi séták elnevezésű programsorozat, ahol a székház ékességeit tekinthetik meg az érdeklődők

Saját szervezésű ismeretterjesztő előadások

   A hagyományoknak megfelelően biológia, földrajz, kémia, matematika szakágakban 3-12 évfolyamig szervezzük hagyománnyá vált versenyeinket
a kis települések iskoláitól a megyei jogú városok rangos oktatási intézményéig.
A Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat oktatási filozófiáját a következőkben tudjuk összefoglalni:
•     lifelong learning (azaz élethosszig tartó tanulás elve)
•     hallgatóközpontú képzési szolgáltatás
•     kis létszámú képzési csoportok
•     megfizethető képzési költségek
•     magas színvonalú képzések kínálata

TIT Tagtoborzó:

Várunk mindenkit tagjaink közé, akik érdeklődnek a tudományos
érdekességek, nyelvtanulás, kultúra és az ismeretterjesztés iránt!

 


 

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR 2017.  MÁRCIUSI  RENDEZVÉNYEI

JÁTÉKOK:

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról,
a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket.
A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el.
A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2017. március 3-tól március 31-ig
Gábor Andor: Dollárpapa című komédiájához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2017. március 31-től május 2-ig
Háy János: Utánképzés című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2017. február 10-től március 10-ig
Abszurdia – a Szegedi Kortárs Balett
előadásához könyvtári kapcsolódó kvízjáték

2017. február 20-tól március 20-ig
Wolfgang Amadeus Mozart – Lackfi János: Parázsfuvolácska
című mese-dal-játékához kapcsolódó könyvtári kvízjáték


PROGRAMOK:

2017. március 2. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Radírpók és a Piroska és a farkas című diafilmek vetítése

2017. március 2. (csütörtök) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Datki Zsolt László (SZTE, ÁOK, Pszichiátriai Klinika) „A Hunyadiak örökségéből infrában…” című fotókiállításának megnyitója
A tárlatot megnyitja: Cristian Réka Mónika (SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszék)
"A kozmopolita fényképezési hullám teljességében átalakította a fotózásról alkotott összes korábbi elképzelést, vagy mondhatni,
a szűk szakma által szubjektíven létrehozott mesterséges szabályokat.
Valójában lényegtelen a mérlegelés, mert legyen bár amatőr, profi vagy művész, a céljuk ugyanaz marad: megörökíteni valamit az empirikus környezetből.
Jelen kiállításom témája történelmünk egyik legnagyobb királyához, Corvin Mátyáshoz (Mathias Rex) és rokonaihoz kötődik,
valamint a magyar reneszánsz időszakát hivatott felidézni.
A helyszínek szervesen kapcsolódnak a XV. századi uralkodónk életéhez,
gyerekkorától egészen az utolsó Hunyadi sarj haláláig."
A kiállítás megtekinthető 2017. március 27-ig.

2017. március 3. 10.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: A babamasszázs jótékony hatásáról. Beszélgetés és bemutató
Előadó: Gaborjákné Kovács Judit, babamasszázs oktató, szoptatási szaktanácsadó (IBCLC Egyensúly Egyesület)

2017. március 4. 10.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Tavasz a Nádtengeren - mesés családi délelőtt Berg Judit meseregényéhez kapcsolódóan, melyre szeretettel várjuk az óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket.

2017. március 6. (hétfő) 17.00 – helyszín: 1. emeleti folyóiratolvasó-terem
Filmklub - válogatás Bubryák István saját archívumából
FILMPREMIER
Magyarországi ősbemutató

A TÁBORNOK ÉS A DÍVA - dokumentumfilm rekonstruált jelenetekkel (70 perc)

Karády Katalinnak Ujszászy István tábornokhoz, a katonai hírszerzés röviden csak kémtábornoknak nevezett vezetőjéhez fűződő szerelmi kapcsolata nem volt ismeretlen tény már életükben sem. Nézőpont kérdése ki, hogyan ítéli meg, Karády volt Ujszászy szeretője, vagy Ujszászy volt Karádyé? Viszonyuk a társasági élet botrányának számított.
A hollywoodi történet véres drámába torkollott. A német hadsereg 1944. március 19-én megszállta Magyarországot és a Gestapo meg van győződve: Ujszászy a beépített kémnőjével, a tudottan saját neméhez is vonzódó  dívával fedőtörténetként kezdett viszonyt.
Ujszászyt és Karádyt letartóztatják. Karádyt ütik, fogait kiverik, hajánál fogva kilógatják a Majestic Szálló ablakán. Ujszászyval kesztyűsebb kézzel bánnak, az ő információira szükség van… Később mindkettőjüket elengedik.
Az ostrom alatt kezdetben együtt bujkálnak, később útjaik elválnak. Miért? Nem tudjuk. Azt tudjuk, Ujszászy ’45. február 5-én – úgy hírlik, jövője érdekében - feladta magát a Sváb-hegy környékén járőröző szovjet csapatoknak. Ujszászy a moszkvai börtönök és a krasznogorszki fogolytáborában a kiemelt jelentőségű foglyok közé tartozik. Hiába: az ő információira szükség van…
Ujszászy tábornokot 1948. augusztus 8-án hazahozták Magyarországra, s kihallgatása az Ilka utcában megkezdődött. Fekete Iván álnéven írta vallomásait. Miért használt álnevet? Nem tudjuk. 17 füzetnyi anyagot írt. Ha kevesellték, írt többet. Talán dezinformált. Amíg ír, él – gondolhatta. Hiába: az ő információira szükség van…
Ujszászy 1948 végén eltűnt. Igaz, hivatalosan eltemették, de azóta tudjuk, akkor mást temettek. Holtteste ma sincs meg.
Karády egy hosszabb brazíliai kitérővel kiment Amerikába. Nincs adat, hogy találkoztak volna. De akkor ki volt Karády rejtélyes brazíliai látogatója? Arcát senki nem láthatta…
Karády Katalin szerepében: Kéri Kitty
Ujszászy tábornok szerepében: Dunai Tamás
Rendező: Radó Gyula
Producer: Bubryák István

A film a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült 2016-2017-ben.

2017. március 9. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Szegény Gombóc Artúr és A rút kiskacsa című diafilmek vetítése

2017. március 16. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Sün Balázs és A só című diafilmek vetítése

2017. március 17. 10.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Szüléssel kapcsolatos félelmek
Előadó: Orosz Zita kineziológus

2017. március 21. 15.00-18.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Gyere tavasz! Tavaszváró versek, mondókák - játékos foglalkozás óvodásoknak és kisiskolásoknak

2017. március 21. 17.00 – helyszín: 1. emeleti folyóiratolvasó
Az élő Gárdonyi-arc: Keller Péter könyvének bemutatója
A szerzővel beszélget Dr. Cs. Varga István irodalomtörténész professzor (ELTE BTK)

2017. március 23. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Süsü, a sárkány és A szállást kérő róka című diafilmek vetítése

2017. március 23. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár 1. emeleti Zeneszoba
Karakterek, szerepmegjelenítések az egyediség tükrében
8 alkalmas önfelfedező program indult Helló, ki vagy? címmel a Somogyi-könyvtárban 2017 januárjában a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. és a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány szervezésében
Szinglik figyelem! - Folytatódik az Önfelfedező szinglik klubja
A klubot vezeti: Dobó Mariann személyi és életvezetési tanácsadó, pszichológus mentor

A harmadik alkalom témája:
Belső erőforrásaink folyamatos felfedezése
Hogyan tudom meg, hogy miben vagyok tehetséges, mi illik, vagy ki illik hozzám a legjobban?

Miután a beállítódás felfedezésének fontosságát megértettük, így most már arra is sor kerülhet, hogy tudatosítsuk a képességeinket és a temperamentumunk milyenségét is. Eszerint fogjuk jól megérteni, mi vagy éppen ki illik hozzánk a legjobban. Ez vonatkozik magán- és munkahelyi kapcsolatainkra, új élethelyzetek kialakításának tervezésére is. Az önfelfedezés ezek „fonalán” folytatódik.

Dobó Mariann neve mostanra már végérvényesen összefonódott a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. és a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány nevével. Hiszen cége tulajdonosa, ügyvezető igazgatója és a Biztos Holnap Alapítvány alapítója és elnöke is egy személyben.

2017. március 28. (kedd) 16.30 – helyszín: 1. emeleti folyóiratolvasó
Háy János Utánképzés című színművéhez kapcsolódóan közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2017. április 7-i bemutatóját megelőzően.
Résztvevők: a darab legfontosabb szerepeit megformáló művészek
Moderátor: Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára

2017. március 29. (szerda) 17.00– helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Szekretár Enikő: Tér-képeim című kiállításának megnyitója
A tárlatot megnyitja: Zakar István, kerámiatervező iparművész
„Szekretár Enikő vizuális és környezetkultúra tanári mester szakos hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetemen. Már a középiskolai tanulmányaim alatt is a képzőművészettel foglalkoztam, majd később Szegeden a képi ábrázolás képzésen belül igyekeztem tovább mélyíteni a tudásom.
Festményeim kiindulópontjául a térképek szolgálnak:- eredetileg városokról, autópályákról és azok szabályos vonalhálózatukról készítettem képeket. Később alakult ez át olyan felületképzéssé, amin a különböző anyagokat próbáltam érzékeltetni; olyan felszíneket, amik az aszályra, vízre, hegyekre emlékeztetnek. Ezek a textúra játékok uralják a képeket, ami reményeim szerint visszavezeti a nézőt az eredeti térkép olvasat felé.”

A kiállítás megtekinthető 2017. április 4-ig.

A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

2017. március 31. 10.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Hangringató – A hangok hatásai várandósokra és a babára
Előadó: Nagy Anita hangterapeuta

2017. március 31. (péntek) 17.30 – helyszín: 1. emelet folyóiratolvasó
Mentorháló: Pedagógiáról másképp
Vendégünk dr. K. Nagy Emese, a decemberben Prima Primissima-díjat kapott hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatója, a KIP Program első számú hazai szaktekintélye.
A Komplex Instrukciós Program (KIP) egy olyan speciális kooperatív tanulási eljárás, mely a különböző társadalmi helyzetű, különböző képességű és teljesítményű gyerekek hatékony együttnevelését tűzte ki célul. Eredetileg a San Franciscó-i Stanford Egyetemen fejlesztették ki, Magyarországon pedig a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola alakította a magyar viszonyokhoz.
Most itt a lehetőség, hogy közelebbről is megismerkedjünk a KIP program hátterével, módszereivel és első számú hazai szakemberével.
A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!
KIÁLLÍTÁSOK:

2017. március 1-től március 31-ig – helyszín: 2. emelet
Bächer Iván születésének 60 évfordulójára emlékezünk -  könyvkiemelés

2017. március 1-től március 31-ig – helyszín: 2. emelet
Kerti munkák tavasszal – könyvkiemelés
A tavasz közeledtével kezdetét veszik a kerti munkák, ezekhez ajánlunk könyvkiemelésünkkel gazdagon illusztrált gyakorlati segítséget

2017. március 1-től  március 31-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Csipke, a sün és barátai - kiállítás Németh Andrea mesekönyv illusztrációiból

2017. március 1-től március 29-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
A konstruktőr - Kassák Lajos, a képzőművész
Kassák Lajos sok műfajban alkotott maradandót: író, költő, festő- és grafikusművész. Korának egyik legjelentősebb művészeti szervezője. Kiemelkedő fontosságúak művészetelméleti, kritikai írásai is. Képzőművészként előbb az aktivizmus, majd a konstruktivizmus legfontosabb magyar képviselője. Kiállításunkon bemutatjuk a különböző korszakaiban készült legjellemzőbb alkotásait. Láthatók lesznek a saját versesköteteihez, prózai írásaihoz készült illusztrációi. Bemutatjuk a Kassák által szerkesztett korszakalkotó folyóiratoknak /Ma, Tett, Dokumentum/ eredeti példányait.
Kiállításunk tiszteleg a 130 éve született és 50 éve meghalt jelentős alkotó munkássága előtt.

2017. március 2-től március 27-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Datki Zsolt László (SZTE, ÁOK, Pszichiátriai Klinika): „A Hunyadiak örökségéből infrában…”fotókiállítás
A tárlatot megnyitja: Cristian Réka Mónika (SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszék)
"A kozmopolita fényképezési hullám teljességében átalakította a fotózásról alkotott összes korábbi elképzelést, vagy mondhatni, a szűk szakma által szubjektíven létrehozott mesterséges szabályokat. Valójában lényegtelen a mérlegelés, mert legyen bár amatőr, profi vagy művész, a céljuk ugyanaz marad: megörökíteni valamit az empirikus környezetből.
Jelen kiállításom témája történelmünk egyik legnagyobb királyához, Corvin Mátyáshoz (Mathias Rex) és rokonaihoz kötődik, valamint a magyar reneszánsz időszakát hivatott felidézni. A helyszínek szervesen kapcsolódnak a XV. századi uralkodónk életéhez, gyerekkorától egészen az utolsó Hunyadi sarj haláláig."

2017. március 9-től április 6-ig – helyszín: 2. emelet
120 éve született Hamvas Béla - kamarakiállítás
„Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” A Kossuth-díjas íróra, esztétára és könyvtárosra emlékezünk.

2017. március 16-tól május 10-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
A királyi fametsző – 110 éve született Buday György grafikus, illusztrátor
Buday György, a magyar fametszés megújítója, Kolozsváron, Szegeden és Londonban élt és alkotott. A Somogyi-könyvtár őrzi hagyatékának egy részét, amelyből kiállítás nyílik a művész születésének 110. évfordulójának tiszteletére. A tárlaton látható a gyermek Buday kezdeti próbálkozásai, majd a kiteljesedő művész akvarelljei, krétarajzai, fametszetei. Londonban készült fotók segítségével idézzük vissza életének utolsó időszakát.

2017. március 20-tól április 15-ig – helyszín: gyermekkönyvtár
Húsvéti hívogató - könyvajánló kiállítás kölcsönözhető könyveinkből és helyben nézhető folyóiratainkból, melyek ötletet adhatnak a tavaszi és a húsvéti hangulat megteremtéséhez.

2017. március 29-től április 4-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Szekretár Enikő: Tér-képeim című kiállításának megnyitója
A tárlatot megnyitja: Zakar István, kerámiatervező iparművész
„Szekretár Enikő vizuális és környezetkultúra tanári mester szakos hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetemen. Már a középiskolai tanulmányaim alatt is a képzőművészettel foglalkoztam, majd később Szegeden a képi ábrázolás képzésen belül igyekeztem tovább mélyíteni a tudásom.
Festményeim kiindulópontjául a térképek szolgálnak:- eredetileg városokról, autópályákról és azok szabályos vonalhálózatukról készítettem képeket. Később alakult ez át olyan felületképzéssé, amin a különböző anyagokat próbáltam érzékeltetni; olyan felszíneket, amik az aszályra, vízre, hegyekre emlékeztetnek. Ezek a textúra játékok uralják a képeket, ami reményeim szerint visszavezeti a nézőt az eredeti térkép olvasat felé.”

A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

Korábban megnyílt kiállítások, amelyek még márciusban is megtekinthetők:

2017. február 2-től március 14-ig - helyszín: földszinti Internet-tér
Kávéházi hangulatok - Pigniczki Ágnes fotói a Közéleti Kávéház estjeiről

2017. február 9-től március 9-ig – helyszín: 2. emelet
130 éve született Csáth Géza – kamarakiállítás
„Egy művészben eleve kell legyen valami önveszélyes... alternatívák nincsenek. Alig van esély bármiféle tapasztalat túlélésére.”
Az emberi lélek új tájait térképezte fel, legjobb elbeszéléseivel, keményre fogott, szuggesztív írásaival a századelő magyar prózájának megújítói közé tartozik.

2017. február 23-tól március 15-ig
A szegedi Nagy Árvíz 1879-ben - a pusztító szegedi árvízre emlékező kiállítás a Somogyi-könyvtár fotó-, könyv- és folyóiratállományából.

2017. január 26-tól március 15-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
Arany 200 - kiállítás
Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Somogyi-könyvtár kiállítással tiszteleg a 200 éve született költő, műfordító, szerkesztő, tanár, a Kisfaludy Társaság elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára előtt, aki a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja. A tárlat Arany János életét és munkásságát régi könyvek, folyóiratok és a műveihez készült illusztrációk segítségével mutatja be.

 


 

A Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2017. márciusi rendezvényei

Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
március 1-24.

Deákos naptárfotók 2016/17 - Lassan évtizedes hagyománya van már a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, hogy az iskola médiatanárai egy iskolai versenypályázat keretében arra biztatják diákjaikat, hogy ragadjanak fényképezőgépet (vagy akár mobiltelefont), és örökítsék meg a világ éppen körülöttük zajló eseményeit. Nincs megadott téma, a benyújtott képek többnyire a nyár során és az előző tanév alatt készült alkotások. A mintegy 30 alkotó képei pont olyan színes kavalkádot képeznek, mint a Deák diáksága. Vannak, akik véletlenül kapnak el egy-egy jó pillanatot, és vannak, akik igyekeznek tudatosan megkomponálni a látottakat. A legjobban sikerült képeket ki szoktuk állítani a gimnáziumban, és a legszerencsésebbek az iskolai kártyanaptáron is viszontláthatják a munkájukat és a nevüket. A deákos naptárfotókból készült kiállítás az idén lép ki először az iskola falai közül, és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a nagyközönség elé is tárhatjuk immáron munkáinkat a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárának jóvoltából.

- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Csillag téri fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2016-2017-es évadban.

Dorozsmai fiókkönyvtár
március 1-31.
El Camino de Santiago - Zarándoklat képekben és gondolatokban - kamarakiállítás Polner Tamás és Varga Lóránt kötetének fotóiból

Északvárosi fiókkönyvtár
március 1-24.

Mese az egész világ - kiállítás gyermekolvasóink meseillusztrációiból

- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Északvárosi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2016-2017-es évadban.

Francia utcai fiókkönyvtár
március 6 - 31.
Szegedi hagyományőrző mesterek – kamarakiállítás a Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak fotóiból.

Hangoskönyvtár
március 2-31.
A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Tavaszi képeink” című közös kiállítása a Hangoskönyvtárban. Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
március 1-31.
Vizes világ - a kiállítás apropóját március 22-e adja, amit az ENSZ a Víz Világnapjának nyilvánított.

Móra utcai fiókkönyvtár  
március 6-31.
- Manó Világ – ízelítő a Manó Könyvek illusztrátorainak rajzaiból
A 2004-ben alapított Manó Könyvek küldetése a minőségi, de mindenki számára elérhető gyerekkönyvek kiadása. A legkisebbeknek szóló leporellóktól, lapozóktól, színezőktől és fürdős könyvektől a mesegyűjteményeken, ismeretterjesztő sorozatokon és első olvasókon át a tinédzsereknek szóló regényekig számos kiadvánnyal vannak jelen a piacon.
Képeskönyveiket legtöbbször magyar szerzők írják, és magyar művészek illusztrálják. Ezekből nyújt ízelítőt a kiállítás.

Odesszai fiókkönyvtár
március 6-31.
- "Szökevény csillagok" - portrésorozat Csukás István íróról.
 „… tessék olvasni, mert a mi fejünkben ész van, nem szilvalekvár!”- így szólt Csukás István Kossuth-díjas író tanácsa a szegedi gyerekeknek a Szökevény csillagok című gyermekopera 2014-es közönségtalálkozóján. A legendás író élő mesélését Veréb Simon fotói (Szegedi Nemzeti Színház) örökítették meg.
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Odesszai fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2016-2017-es évadban

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
március 6-31.
- Garisa Herman Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán: Rejtő Jenő híres figurái képregényeken
A Képes Kiadó 2003 óta foglalkozik a régi Korcsmáros-füzetek felújításával és újrakiadásával. A nagyalakú, keménytáblás kötetek több újdonságot is tartalmaznak, erről elsősorban a kiadó két munkatársa gondoskodott: az eredeti, fekete-fehér, tussal rajzolt kockákat Garisa Herman Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán dolgozta át. Garisa Herman Zsolt visszanyúlt a Rejtő-regényekhez, és újraalkotta a képregények szövegkönyvét, hiszen az eredeti forgatókönyvek – talán terjedelmi okok miatt – sok humort és érdekes részletet kihagytak a regényből. Ezután retusálta és kiegészítette a több mint negyven éves, megsárgult régi oldalakat, és ha szükség volt rá, akár új szereplőket is alkotott Korcsmáros Pál stílusában. A színezés feladata Varga „Zerge” Zoltánra várt, ő festette ki a képregényt kockáról kockára, ezzel mintegy harmadik dimenziót is adott a rajzoknak. A munka egészen aprólékos és időigényes, így egy Rejtő–Korcsmáros képregényalbum felújítása több mint egy év alatt készül el. A kiállítás Rejtő Jenő híres figuráit mutatja be a két képregényalkotó munkáiból válogatva.
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a PEtőfi-telepi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2016-2017-es évadban

Rókusi fiókkönyvtár
március 2-31.
- A Dél-Alföld madarász szemmel - Ampovics Zsolt fotókiállítása 
A páratlan szépségű, mozaikos és állatfajokban gazdag Dél-alföldi régió néhány gyöngyszemét ismerheti meg a kedves látogató, melyek minden nap körülvesznek bennünket, de rohanó világunkban sokszor elmegyünk mellettük. Reméljük a kiállított fotók alkalmat teremtenek arra, hogy picit kiszakadjunk az ember által létrehozott mesterséges környezetből és rácsodálkozhassunk ezekre az értékekre.
A képek alkotója, Ampovics Zsolt így vall a természethez és a fotózáshoz fűződő viszonyáról:
„1978-ban születtem Szegeden. A természethez való szorosabb kötödésem tíz éves korom körül kezdődött, amikor szüleimtől két csízt kaptam karácsonyra. Figyelmem ekkor a madarak fele fordult, majd rajtuk keresztül kiteljesedett az egész körülöttünk levő csodálatos természeti környezetre. A fotózást már igen korán elkezdtem egy Zenit típusú géppel , de az igazi áttörést a digitális gépek megjelenése hozta – 2010 óta fotózom DSLR kamerával – elsősorban természeti témákat."
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Rókusi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2016-2017-es évadban.

Szőregi fiókkönyvtár
március 1-31.
200 éve született Arany János költő - kamarakiállítás

Tápé
március 6-31.
Erdélyi kirándulások - a Nap - Fény Fotókör kiállítása


Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
március 22. 16.30 órakor Kiscsillag gyerekklub – A fiókhálózati osztály 40 éve alkalmából "Nagyanyó mesél" nyugalmazott könyvtárosok olvasnak mesét

Dorozsmai fiókkönyvtár
március 30. 10.00 órakor Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont “Fűben-fában orvosság” című múzeumpedagógiai foglalkozása kisiskolások számára.
1643-at írunk, amikor egy futár levelet hoz az alsóvárosi ferences kolostorba az egri pasától: 
„Mi Mehmet Passa Egervárának Helytartója Szegedi Birák és polgárok. Hadjuk és parancsoljuk. Fejeteket szeretitek. Ez levelünk láttára, az Barátot mingyarast fölküldjétek, ki itt volt. Ha ott nincs, fölkeressétek valahol leszen. Alája kocsit adjatok. Egy Inasnak nagyon jo niavalája vagyon azt gyógyítani. Urat, papot ne késleltessetek, mert kárát valiátok. Irtuk Egren, die 24. Aug. 1643.”
A gyerekek feladata, hogy összeállítsák az orvosságot és eljussanak vele Egerbe, de közben egy török helyőrségen is át kellett jutniuk…
Az 50 perces interaktív foglalkozás keretében megismerkedhetünk a korabeli Szeged viszontagságos életével, a szerzetesi élet mindennapjaival és gyógynövények jótékony hatásával.

Északvárosi fiókkönyvtár
március 8. 10.30 órakor a ‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében beszélgetés Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével
március 8. 16.30 órakor ‘Olvasókör kamaszoknak’ - Gyertek a könyvtárba, és beszélgessünk kedvenc könyveitekről!  Új tiniklubunkba a 11-14 éves korosztályt várjuk!
március 10. 16.00 órakor a Könyvkirály-képző gyerekklubba várjuk játékos mesefoglalkozásra az iskolás gyerekeket. Folytatódik az alsó tagozatosok számára indított Könyvtári kincskereséselnevezésű játékunk, amely 2017. április 28-ig tart. A próbákat legügyesebben teljesítő 20 kis ‘olvasó kalóz’ jutalmul részt vehet majd a következő évi nyári olvasótáborunkon.
március 10. 16.30 órakor 'Tanulásra hangoló szülőknek' klubban: Értékelés, visszajelzés szerepe a hatékonyság növelésében - beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével
március 22. 10.00 órakor a 'Szülőnek lenni' klubban: Mi is ad a gyermekünknek biztonságérzetet?- beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével
március 24. 16.00 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubban A furfangos gorilla és társaicímmel Németh Andrea meseíró, rajzoló és Csikós-Szelezsán Beáta zenepedagógus  mesés, zenés könyvbemutatójára és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Francia utcai fiókkönyvtár
március 30. 16.30 A Könyvbarátok klubjában Stumpfné Hugyecz Éva aura - soma  előadását
hallgathatják  meg az érdeklődők.
március 31. 16.30  Mesés Ismerettárban : A természet kalendáriuma - Március - ismeretterjesztő és kézműves foglalkozás gyerekeknek.
( A kézműves foglalkozás anyagköltségét a képviselői támogatás az idén is biztosítja.)
március 1-31. Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Hangoskönyvtár
március 2. (csütörtök) 15.00 A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Tavaszi képeink” című közös kiállításának megnyitója a Hangoskönyvtárban.
március 6. (hétfő) A Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára is kitelepül Kö7 (Középiskolások Hete) IH-ban megrendezésre kerülő programjára.
március 7. (kedd) A Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára is kitelepül Kö7 (Középiskolások Hete) Hungiban (Régi Hungária Szálló) megrendezésre kerülő programjára.
március 9. (csütörtök) 16.30 óra Puskintól Csehovig - előadássorozat a 19. század klasszikus orosz irodalmáról  - 1. rész
Előadó: Dr. Baróti Tibor, a SZTE Szláv Intézetének ny. oktatója
Dosztojevszkij és Tolsztoj viszonyulása a valláshoz a Bűn és bűnhődés, valamint a Háború és béke c. művek alapján
A rendezvény a Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
március 13. (hétfő) 16.30 óra Juhász Gyula, Márai Sándor, Szabó Lőrinc élménye a belső végtelenről - dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató előadása
“A belső természetünkre visszhangzó élmények visszakereshetők Juhász Gyula, Szabó Lőrinc és Márai Sándor műveiben. A békés, nyugodt életet teremtő belső csönd értékeinek megtalálása az irodalmi műalkotások üzenetében kifürkészhető.”
A rendezvény a Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
március 28.  (kedd) 16.30 óra Évszakok – Tavasz- Versek és dallamok tavaszi hangulatban
Közreműködnek: Fabulya Andrea és Antal Anikó versmondók,
zongorán közreműködik: Klebniczki György zongoraművész.
A műsoridő alatt  festmény születik Barkos Bea képzőművész ecsetével.
A négyrészesre tervezett zenei-verses műsor harmadik darabját láthatja-hallhatja a kedves közönség. Az összművészeti összeállítás a zene, a költészet és a festészet mezsgyéire hívja az érdeklődőket.

Klebelsberg fiókkönyvtár
március 1-31. Vizes Világ - könyvtári totó a Víz Világnapjához kapcsolódóan

Móra utcai fiókkönyvtár
március 6. (hétfő) 10.30 óra “Régimódi történet” - Beszélgetés a 100 éve született Szabó Magda életéről, pályájáról, műveiről
március 23. (csütörtök) 16.30 óra Mesevár - “A pajkos napsugár” - tavaszköszöntő mese- és kézműves foglalkozás kicsiknek, nagyoknak, családoknak
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Odesszai fiókkönyvtár
március 8. 17 óra Alternatív Gyógymód Klubban a Lazíts és gyógyulj egészségfejlesztő program képviseletében Dr. Szilágyi Mária orvos, természetgyógyász előadása A MeriDiM diagnosztika és a fülakupunktúra szerepe a betegségek megelőzésében és gyógyításában címmel
március 17.  17 óra  Kalandozások Rágcsáliában. Ismerkedünk és játszunk Geronimo Stiltonnal. Játékos foglalkozással és magazinajánlóval várjuk a gyerekeket.
március 23. 17 órától Mégis legyél Győztes! címmel Dr. Magyar Lóránt - orvos, mentálhigénés szakember, életvezetési előadó és állandó diakónus- előadása és könyvbemutatója
március 24. 17 óra Odesszai Könyv-Fa-Ló Gyerekklubban Gimesi Dóra: Időfutár című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk a kisiskolás gyerekeket
március 29. 17 óra  Színésznőként a világ - Szabó Gabi, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze a vendégünk könyvtárunk 40 éves fennállásának ünneplése kapcsán. Beszélgetőtárs: Márok Tamás régiség-, és újságíró.
március 31. 16.30 óra a Mesetarisznyában Schmidt, Annie M. G.: Janó és Janka tavaszi meséi és ahhoz kapcsolódó játékos foglalkozás

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
március 24. 17 órától Mégis legyél Győztes! címmel Dr. Magyar Lóránt - orvos, mentálhigénés szakember, életvezetési előadó és állandó diakónus- előadása és könyvbemutatója
március 29. 17 órakor Húsvétra készülődés a Varázskalap mesefoglalkozáson
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Rókusi fiókkönyvtár
március 1-31. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
március 7. 14.00 órakor a Somogyi-Könyvtár Íróklubjának következő összejövetelén: Beszélgetés Szilasi László JózsefAttila-díjas író, kritikus, irodalomtörténésszel. A beszélgetést vezeti Vörös Pál író, a Somogyi-Könyvtár Íróklubjának tagja.
március 17. 16.30 órakor Cserebere Klub - Itt mindenki elcserélheti felesleges matricáit, kártyáit, figuráit.
március 22. 16.30 órakor az Év-Kör következő összejövetele, jeles napokról, jelképekről és az irodalom kiemelkedő alakjairól szóló beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt. E havi témánk a kikelet és a hónap híres szülöttje, Kosztolányi Dezső.
március 24. 16.30 órakor Itt a tavasz címmel meseolvasásra és kézműveskedésre várjuk az általános iskolás gyermekeket és családjukat a Barkácskuckóba. (A foglalkozás anyagköltségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

március 30. 16.00 órakor Ez király! címmel Farkasné Pap Erika, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészetoktatási Iskola művésztanárának és növendékeinek bemutatkozó koncertjére várunk minden érdeklődőt.

Szőregi fiókkönyvtár
március 9. 11 00 órakor “Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont “Fűben-fában orvosság” című múzeumpedagógiai foglalkozása kisiskolások számára.
1643-at írunk, amikor egy futár levelet hoz az alsóvárosi ferences kolostorba az egri pasától: 
„Mi Mehmet Passa Egervárának Helytartója Szegedi Birák és polgárok. Hadjuk és parancsoljuk. Fejeteket szeretitek. Ez levelünk láttára, az Barátot mingyarast fölküldjétek, ki itt volt. Ha ott nincs, fölkeressétek valahol leszen. Alája kocsit adjatok. Egy Inasnak nagyon jo niavalája vagyon azt gyógyítani. Urat, papot ne késleltessetek, mert kárát valiátok. Irtuk Egren, die 24. Aug. 1643.”
A gyerekek feladata, hogy összeállítsák az orvosságot és eljussanak vele Egerbe, de közben egy török helyőrségen is át kellett jutniuk…
Az 50 perces interaktív foglalkozás keretében megismerkedhetünk a korabeli Szeged viszontagságos életével, a szerzetesi élet mindennapjaival és gyógynövények jótékony hatásával.
március 13.13.00 órakor “ Meddig ér a rigófütty” mese a tavaszról gyerekeknek.
március 21.17.00 órakor Család és egészség címmel Istók Zsófia egészség tanácsadó várja az érdeklődőket egy tartalmas beszélgetésre az Életreform klubban.

Tápai fiókkönytár
március 9. 17.00 óra - Rózsasándor és Rózsa Sándor - könyvbemutató
Bene Zoltán: Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című könyvét bemutatja a szerző
március 13. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskolai tanulóinak.
március 21. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskolai tanulóinak.
március 22. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskolai tanulóinak.
március 23. 17.00 órakor a “Meseszőnyegen” tavaszi mese és rajz foglalkozás
március 1-31-ig Használt könyvek vására a könyvtár nyitva tartási idejében

 


 

2017. MÁRCIUS HAVI JÁTÉKREND - Szegedi Pinceszínház

  2.CS
19:30

NEIL SIMON: MEZÍTLÁB A PARKBAN

 - romantikus vígjáték -

Szegedi Pinceszínház előadása

11.SZO.
19:30.

MOHÁCSI ISTVÁN: FRANCIA RÚDUGRÁS Bemutató!
- vígjáték nagykorúaknak - 18+
Szegedi Pinceszínház előadása

  15.SZE.
19:30

ZALAVÁRI ANDRÁS: CASTING Bemutató!
- vígjáték -
Genéziusz Színház előadása 

16.CS.
19:30

MOHÁCSI ISTVÁN: FRANCIA RÚDUGRÁS
- vígjáték nagykorúaknak - 18+
Szegedi Pinceszínház előadása  

17.P.

 

II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT)

 

 18 SZO.

 

II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT)

19.V.

 

II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT)

 

23.CS.

19:30

SPIRÓ GYÖRGY: PRAH
- komédia -
Szegedi Pinceszínház előadása

25.SZO.
19:30

SPIRÓ GYÖRGY: PRAH
- komédia -
Szegedi Pinceszínház előadása

30.CS.
19:30

SPIRÓ GYÖRGY: PRAH
- komédia -
Szegedi Pinceszínház előadása

31.P.
19:30

MÜLLER-SERESS: SZOMORÚ VASÁRNAP
- zenés színjáték -

Szegedi Pinceszínház előadása

 

JEGYÉRTÉKESÍTÉS:
Hétfőtől péntekig 09-14 óráig.
KORLÁTOZOTT NÉZŐSZÁM! ELŐZETES BEJELENTKEZÉS AJÁNLOTT!
Címünk: 6720 SZEGED, Dugonics tér 2. /az udvarban/ tel.: 62/540-554
Jegyrendelés a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen!
A műsor és szereplőváltozás jogát fenntartjuk!

 


 

A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ 2016 / 2017-ES ÉVADÁNAK MÁRCIUSI MŰSORA

DÁTUM

NAGYSZÍNHÁZ

KISSZÍNHÁZ

NAGYSZÍNHÁZI MŰVÉSZBÜFÉ

1.
szerda

10 óra Parázsfuvolácska
– mese-dal-játék Maci Laci bérlet

14 óra Parázsfuvolácska Micimackó bérlet

 
 

2.
csütörtök

10 óra Parázsfuvolácska Kanga bérlet
14 óra Parázsfuvolácska Mazsola bérlet

19 óra Dollárpapa – komédia
Mentes József bérlet

 

3.
péntek

 

19 óra Dollárpapa
Nemzeti Premier bérlet

 

4.
szombat

 

19 óra Dollárpapa
József Attila bérlet

 

5.
vasárnap

 

19 óra Dollárpapa
Ady Endre 1. bérlet

 

7.
kedd

19.30 óra Filharmóniai koncert
Debussy-Bach-Chausson
Vezényel: Thomas Herzog

19 óra Dollárpapa
Latinovits Zoltán 1. bérlet

 

8.
szerda

 

18 óra Dollárpapa
Tömörkény István 1. bérlet

 

9.
csütörtök

19 óra Luxemburg grófja – operett
Bérletszünet

18 óra Függöny előtt, maszk nélkül
– Borovics Tamás
Bérletszünet
 

10.
péntek

 

19 óra Dollárpapa
Makó Lajos 2. bérlet

 

11.
szombat

19 óra A Szegedért Alapítvány Gálaestje
Zártkörű előadás, jegyek nem válthatók

15 óra Mesél a bécsi erdő – népszínmű
Jávor Pál 1. bérlet

 

12.
vasárnap

11 óra Filharmóniai koncert
Szentpáli: Symphony Concertante
Vezényel: Dobszay Péter

15 óra Mesél a bécsi erdő
Kiss Manyi 2. bérlet

 

13.
 hétfő

20.30 óra Anconai szerelmesek – zenés komédia
Rotary Klub jótékonysági előadása

 
 

14.
 kedd

19 óra Bánk bán – opera
Universitas bérlet 

 
 

16.
csütörtök

18 óra Bánk bán
Radnóti Miklós bérlet 

 
 

17.
péntek

19 óra Bánk bán
Makó Lajos bérlet 

19 óra A nép ellensége – színmű
Bérletszünet

 

18.
szombat

 

19 óra A nép ellensége
Bérletszünet

 

19.
vasárnap

15 óra Evita – musical Bérletszünet, kiemelt helyár
19 óra Evita Bérletszünet, kiemelt helyár

19 óra Egyetemi Színházak Fesztiválja
Bérletszünet

 

20.
hétfő

10.30 óra Boldogság világnapja
Zártkörű előadás, jegyek nem válthatók

 

21 óra Vissza a feladónak
– nem túlzottan - irodalmi est
Bérletszünet

21.
kedd

19.30 óra Filharmóniai koncert
Wagner-Mendelssohn-Bartholdy-Brahms
Vezényel: Pál Tamás

19 óra Abszurdia – Szegedi Kortárs Balett
Bérletszünet

 

22.
szerda

14 óra Parázsfuvolácska
Pinokkió bérlet

19 óra Abszurdia
Universitas 1. bérlet

 

23.
csütörtök

10 óra Parázsfuvolácska Kuka bérlet
14 óra Parázsfuvolácska Morgó bérlet

19 óra Abszurdia
Bérletszünet

 

24.
péntek

10 óra Parázsfuvolácska Hapci bérlet
14 óra Parázsfuvolácska Katica bérlet

19 óra Abszurdia
Erkel Ferenc 2. bérlet

 

25.
 szombat

19 óra Don Pasquale – vígopera
Bérletszünet

18 óra Nemzetközi Bartók Béla
zongoraverseny döntő
 

26.
vasárnap

19 óra Don Pasquale
Ady Endre bérlet

15 óra Dollárpapa
Kiss Manyi 1. bérlet

27.
hétfő

 

 

21 óra Vissza a feladónak
Bérletszünet

28.
kedd

 

19 óra Dollárpapa
Domján Edit 1. bérlet

 

29.
szerda

19 óra Trubadúr – opera
Bérletszünet

19 óra Dollárpapa
Latinovits Zoltán 2. bérlet

 

30.
csütörtök

 

19 óra Dollárpapa
Bérletszünet

 

31.
péntek

10 óra Parázsfuvolácska Gombóc Artúr bérlet
14 óra Parázsfuvolácska Hófehérke bérlet

19 óra Menekülés – nyolc álom
Bérletszünet

 

Az igazgatóság a műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartja!
Hat éven aluli gyerekek a felnőtt előadásainkat nem látogathatják! Az előadásokon kép- és hangfelvétel készítése tilos!

Jegyek bérletes előadásokra is válthatók, a színház jegyirodájában, Szeged, Stefánia 6. Bejárat a Művészbejáróval szemben.
Tel.: 62/554-714, 554-715, 554-716. Fax: 62/554-711. E-mail: ticket@szinhaz.szeged.hu Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10-17 óra, Szombat: 10-12 óra.

Jegyek kaphatók az InterTicket országos jegyirodai hálózatán is (a jegyirodák teljes listája a www.jegy.hu oldalon található).
Jegyek válthatók a helyszínen az előadás kezdése előtt 1 órával. Nagyszínház: 62/548-740, Kisszínház: 62/420-135  www.szinhaz.szeged.huHirdetmény

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja az alábbi időpontokban fogadja a lakosság adományait:
hétfő, szerda, csütörtök 9-11 és 15-17 óra között.
Cím: Szeged, Csanádi u. 9.
Átveszünk: ruhaneműt, cipőt, ágyneműt,gyógyszert, plédet, műszaki cikket, könyvet, bútort és bármit, ami használható és tiszta.
Kérjük, hogy az egyesületünknek szánt tárgyakat hozzák be a fenti címre, ne dobják konténerbe vagy gyűjtőládába,
mert azok nem hozzánk kerülnek.
Csoportunk kizárólag a Csanádi utcában tudja az adományokat gyűjteni.
Számlaszámunk: OTP Bank 11784009-20201485.

Segítséget köszönve a Szegedi Máltais Csoport.Vissza a kezdőlapra