Közéleti Kávéház
2013. november havi programja

 

2013. november 2. szombat 19 óra Árpád tér
GYERTYAGYÚJTÁS

az Árpád fejedelem és a Pozsonyi csata szoborcsoportnál, hősökre emlékezve.
Házigazda: Szilágyi Árpád városvédő polgár

 

2013. november 3. vasárnap
Az Őrangyal Gasztroház Vega Étterem minden vasárnap 16 órától Lélek szigete kulturális programjára meghívja Önt és Kedves Barátait.

A résztvevőkkel közös meditáció, lelki feltöltődés, szellemi jóga, filozófia, élő zene, ének, tánc.
A program végén ételkóstoló (fiszt).

Helyszín: Szent Mihály u. 1.
Szervezők: Őrangyal Étterem, SZÖFCE, Krisnavölgy
Infó: Tóth Bogyó István, 30/9457-201, bogyototh@gmail.com

 

2013. november 4. Hétfő 17.00 Somogyi -könyvtár

FILMKLUB

Saját műsoraiból BUBRYÁK ISTVÁN válogat

A Film Future Fesztiválon díjnyertes Úz-völgyéből szeretettel című film elkészítése után fél évvel, annak alapanyagából készült el ez a négy kisfilm, melyek most lesznek először láthatók Magyarországon.

1. Fenn a hegyen
17 perces riportfilm egy székely értelmiségi házaspárról, akik egy csángó települést választottak    
Letelepedésre, úgy érezték el kell hagyniuk a várost.

2. Egy lokálpatrióta
13 perces riportportré egy csíkszentmártoni őslakossal (mellesleg ő a polgármester) arról, ő miért
tartja egyedülálló szépségűnek Úz-völgyét.

3.  Az utolsó lakos
11 perces kisportré Úzvölgye-telep egyetlen lakójáról

4.  Úz-völgyi csata
A II. világháború egyik legfájóbb vesztes csatája az úz-völgyi csata volt. Három idős hadfi
keseregve emlékszik, és keresi a vereség okait. 23 perc.

Rendező: Bubryák István

 

2013. november 4. hétfő 18 óra SZTE JGYPK (Boldogasszony sgt.)
Finnország képekben

Előadó: Gombos Jarmo

 

2013. november 5. kedd 17 óra Rétesbolt Kígyó utca 1.

JÖJJÖN BE EGY FINOM RÉTESRE
Bemutatkozik a családi
RÉTESBOLT
Házi rétesek nagy választékban
Vendéglátás és beszélgetés az új üzletben.
Kínálóink és vendéglátóink: Kovács Mihályné üzletvezető
valamint lányai       Nóri és Magdi
Háziasszony: Kiss Adrienn fogorvostanhallgató

 

2013. november 5. kedd 17 óra TIT Székház
6720 Szeged, Kárász u. 11.

A Magyar Tudomány Ünnepe keretein belül megrendezésre kerülő előadás sorozat programja.
A Nap és földi hatásai - miért furcsa a Nap mostanában?

Hogyan befolyásolja mindennapi életünket bolygónk éltetőjének működése? Milyen hatással vanak ránk a napkitörések? Tényleg növekszik a naptevékenység intenzitása? Valóban kell-e tartanunk kratasztófáktól? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresük a választ.
www.titszeged.hu, info@titszeged.hu, 62/426-733

 

2013. november 5. kedd 18 óra SZTE GTK Aula (Szeged, Kálvária sgt. 1.)
Rakonczay Gábor a Közéleti Kávéház vendége

Vendég: Rakonczay Gábor – óceáni evezős és vitorlázó, motivációs előadó és tréner
Házigazda: Petrovics Kálmán – kajak maraton világbajnok

Mi késztet arra valakit, hogy egy szál evezővel vágjon neki az óceánnak? Hogyan érhetünk el megvalósíthatatlannak tűnő célokat? Egy óceáni borulás tapasztalatai mire tanítanak a hétköznapokban? Milyen cél jelenthet motivációt egy óceánátevezés után?
Rakonczay Gábor interaktív formában meséli el óceáni kalandjainak legnagyszerűbb és legkritikusabb pillanatait, megosztja tapasztalatait arról, hogyan érdemes viselkedni a tengerek viharaiban és ezek az ismeretek, miként alkalmazhatók a hétköznapok kihívásaira. Motivációiról frissen megjelent könyve kapcsán is mesélni fog és elárulja következő úti célját is
Rakonczay Gábor álmait követve az elmúlt években többször is a „nemzetközi vizekre evezett” és az óceánátkelés nagyhatalmainak térképére felrajzolta Magyarországot.
Gábor legutóbbi útján 2012-ben egyedül, a világon elsőként kenuval kelt át az Atlanti-óceánon. A Gran Canaria és Antiqua közötti 5 200 km-es távot – egy borulást követően, amely az út kétharmadára teljesen elszigetelte a világtól – 60 nap alatt tette meg, amely Guinness Word Record.

Gábor óceáni evezős eredményeit kétszer minősítették Guinness World Record-nak. Első átkelését 2007-ben a National Geographic Adventures „Az év kalandja” Díjával jutalmazta Washingtonban. A páros átkelésben kulcsszerepelő hajó a Tűzhangya tervezéséért és megépítéséért Magyar Formatervezési Díjat kapott.
Gábor különleges ember, aki tudatosan halad a fejlődés útján, aki elérhetetlennek tűnő célokat tűz maga elé és tudására, lelki- és fizikai erejére támaszkodva az akadályok, nehézségek lépcsőfokain haladva eléri céljait és személyes példamutatással másokat is segít céljaik elérésében.
Gábor rendszeresen tart élménybeszámolókat, előadásokat, ahol tapasztalataival gyakorlati segítséget nyújt a hallgatóságnak a hétköznapok kihívásainak kezelésében.
Élményein, kalandjain keresztül mindenkit érintő kérdésekre igyekszi válaszokat adni!

2007-es páros óceán átevezéséről „Tűzhangya” címmel, 2012-es transzatlanti kenus kalandjáról „Átkelés a végtelenen – Tudatos átkelés önmagunk óceánján” címmel jelent meg könyve.

Szervezés, információ: Csányi Csaba - vezetési tanácsadó
mobil: +36 30 3267174

 

2013. november 6. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon ( Harmat utca 2-4.)
TESSÉK KÉRDEZNI!

Fókuszban az ember
Vendég: Vasvári Pál ny. egyetemi dolgozó

 

2013. november 6. szerda 17 óra Somogyi-könyvtár, Klubterem (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 12 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 12 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

14. Program: Dr. Janáky Csaba, a sokoldalú Zseni

Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke

Vendégek:
Tanítvány: Dr. Janáky Csaba vegyész (SZTE, TTIK)
Mestere: Dr. Visy Csaba professzor

Dr. Janáky Csaba 1984-ben született Szegeden, 2002-ben érettségizett a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, 2007-ben vegyész, 2009-ben közgazdász diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. 2010-ben 100 százalékos eredménnyel szerezte meg kémia doktori fokozatát, az SZTE Kémia Doktori Iskolában, Visy Csaba professzor témavezetésével. Hallgatóként egy első és egy második helyet szerzett két Országos Tudományos Diákköri Konferencián (2005, 2007). 2007-ben Pro Scientia Aranyérmet kapott, valamint elnyerte az SZTE TTIK Kiváló Hallgatója címet, az SZTE Sófi-alapítvány fődíját és a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének különdíját. 2011-ben megkapta a Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniójának (IUPAC) fiatal kutató díját, valamint az EU Marie Curie- ösztöndíjat (International Outgoing Fellowship). Az USA-ból hazatérve 2013. júniusától az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi tanszéken folytatja kutatásait. Szakmai érdeklődése igen szerteágazó, azonban az összes projekt legalább két ponton kapcsolódik: valamilyen módon mindegyik az alternatív energiaforrások, azon belül is döntően a napenergia kiaknázásához kötődik, és ehhez elektrokémiai módszereket hív segítségül.
A kémia mellett szabadidejében évek óta kézilabda játékvezető, kollégájával az első osztályban tevékenykednek. További hobbija a természetfotózás, és a rendezvényen néhány az USA-ban készült képét is bemutatja.

Visy Csaba professzor iskolateremtő tevékenységet folytat az utánpótlás biztosításában, diákjai az Erasmus program keretében részképzésben vehettek részt külföldi egyetemeken, a közelmúltban – franciaországi kapcsolataiból indulóan széles skálájú együttműködési szerződés jött létre az Université Paris Diderot és a Szegedi Tudományegyetem között.
Az Elektrokémiai Kutatócsoport vonzó diákjai számára, évről évre számos hallgató készíti szakdolgozatát, diplomamunkáját laboratóriumában. Az itt tevékenykedők rendszeresen szerepelnek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon, az utóbbi években munkájukkal heten vettek ezen részt, akik közül öten összesen 8 díjat szereztek. Tanítványa, Janáky Csaba a Pro Scientia Aranyérem birtokosa, és elnyerte a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének munkája innovatív jellegét elismerő oklevelét. Az utóbbi két évben témavezetésével hárman szereztek PhD fokozatot, egyikük (Janáky Csaba) azóta Marie Curie Outgoing Fellowship nyertese. Jelenleg két doktorandusz az ő irányítása mellett tevékenykedik.
Az egyetem Eötvös Kollégiumának hallgatói a 2010-ben létrejött Kémia Műhely tanárelnökének kérték fel, jelenleg elnöke a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumának, melynek megalakulásától tagja volt.

 

2013. november 7. csütörtök 15 óra Béke Utcai Általános Iskola
6722 Szeged, Béke u. 7-9.

A Magyar Tudomány Ünnepe keretein belül megrendezésre kerülő előadás sorozat programja.

Mindennapi mikrobiológia

Az általános iskolás korosztálynak összeállított előadás során szándékunkban áll bemutatni, hogy a tudomány ezen területe nem is annyira sejtelmes, és bizonyos szemszögből nézve nagyon is hétköznapi.
Mikróbák sokaságával kerülünk kapcsolatba nap mint nap, egyesek közülük lehetnek károsak, a többség azonban számunkra veszélytelen, sőt egyenesen hasznos. Igyekszünk ezeket a hétköznapi szervezeteket a teljesség igénye nélkül bemutatni, megismertetni és megszerettetni a fiatalokat a mikróbák csodálatos világával.

Előadók: Nagy Gábor és Bencsik Ottó
(Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Mikrobiológiai Tanszék)

www.titszeged.hu, info@titszeged.hu, 62/426-733

 

2013. november 7. csütörtök 17.00 óra Millenium Kávéház Dugonics tér
EgészségBár Klub program

Nordig Walking az egészséghez és a természethez vezető út
Miért egyre népszerűbb a „botgyaloglás”? Mi is ez tulajdonképpen? Sport, vagy valami más, valami több ennél? Kiknek jó, és ki az, akinek kimondottan ajánlott? Milyen eredményeket lehet vele elérni és miért? Mi szükség van alaptanfolyamra a NW alkalmazásához, hiszen gyalogolni "mindenki" tud?
Vendégünk Kocsis István, mint nemzetközi Nordic Walking instruktor saját tapasztalatairól és élményeiről számol be a program kapcsán. Megismerkedhetünk a TANITA méréssel is, mely szintén a jó közérzet megvalósulásához segíti az embereket. De hogyan? 

Vendég: Kocsis István nemzetközi Nordic Walking instruktor

 

2013. november 7. csütörtök 18 óra Alabárdos Étterem (Oskola u.)

KÖZÉLETI HELYZETKÉP – ÚTKÖZBEN

Vendégek: Dr. Baradnai Gyula sebész professzor, Szeged város Díszpolgára (2013)
                        és Tanács István újságíró  (Népszabadság)

Beszélgetőtárs: Tráser László újságíró

 

2013. november 7. csütörtök 18 óra Őrangyal Gasztroház Vega Étterem
Szeged, Szent Mihály u. 1.

Reinkarnáció-Lélekvándorlás Törvényei
Ingyenes előadás ételkóstolóval

Főbb témák:
A lélekvándorlás tudománya
A múlt és a jelen élet kapcsolata
Mit várhatunk a jövőbeli élettől
Mindenkit szeretettel várunk!
Előadó: Bhaktipada Dasa
Rendező: Gasztroház Vega Étterem, SZÖFCE, Krisnavölgy
Infó: +36-30/9457-201, bogyototh@gmail.com

 

2013. november 8. péntek 18 óra Móra Ferenc Múzeum
NEMZETKÖZI HÁRFAVERSENY SZEGEDEN 2013-BAN

A Nemzetközi Szegedi Hárfaverseny 2007-ben indult útjára az ötletgazda, Gorbunova Natália és 
barátai, ismerősei segítségével, valamint a Camac Harps francia hárfagyártó cég támogatásával. Három évente kerül megrendezésre. A verseny célja a gyerekek, fiatalok zenei neveléséhez, a magyar hárfaoktatás fejlődéséhez való hozzájárulás, a magyar zeneszerzők hárfarepertoárjának megismertetése a nemzetközi zenei pódiumon, a szegedi kulturális élet gazdagítása, s a hárfazene megismertetése minél szélesebb publikummal. 2013-ban a hárfaversenyt november 28 és december 1 között rendezik meg a Móra Ferenc Múzeumban. 
Vendég: Gorbunova Natália, a hárfaverseny művészeti vezetője, a Szegedi Szimfonikus zenekar 
hárfaművésze, a Király-Kőnig Péter Zeneiskola hárfatanára, és tanítványai

 

2013. november 9. szombat 18:00 óra REÖK Palota
Razvaljajeva Anasztázia, Junior Prima díjas hárfaművésznő hangversenye a REÖK palotában

Műsoron Britten, Dowland, Hersant, Rameau, Albéniz, Chopin, Liszt, Mendelssohn, Walter-Kühne művei

GASZTÚRA FŐZŐKLUB novemberi programját.
2013.11.08. 18 óra  Főzőtanfolyam (a nagy érdeklődésre való tekintettel
                             ismét Kínai ételkészítési bemutató, gyakorlás, kóstolás).
                             Előadó Liu Zhi kínai mesterszakács.
Helyszín: Alsóvárosi Látogató Központ, Mátyás tér.
2013.11.15. 18.óra  Spanyol est (Katalán ételbemutató, kóstoló). Meghívott
                              vendégszakács Jordi Gimeno Benito Spanyolország.
                              Borbemutató és kóstoló. Előadó Szentpéteri Attila
                              borász, Kiskőrös.
Helyszín: Alsóvárosi Látogatóközpont, Mátyás tér.
2013.11.22. 18. óra  Főzőtanfolyam (Görög ételkészítési bemutató, gyakorlás,
                              kóstolás) Előadó Neményi Károly szakács.
Helyszín: Alsóvárosi Látogató Központ, Mátyás tér.
2013.11.29. 18. óra  Főzőtanfolyam (házi sajtkészítési praktikák, bemutató, kós-
                              toló). Előadó  Marshal Péter
Helyszín: Alsóvárosi Látogatóközpont, Mátyás tér.

A programokról érdeklődni Laczkó Péter 06-30-303-3859
www.gasztura.szeged.mobi

 

2013. november 10. vasárnap 17 óra Móra Ferenc Múzeum nagyterme
Weninger Richárd második emlékkoncertje

Közreműködnek:
Császár Zsuzsanna zongoraművész
Felletár Melinda hárfaművész
Márffy Gabriella hegedűművész
Suszter Andrea hegedűművész
Temesi Mária operaénekes

A belépés díjtalan!
Sok szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

2013. november 11. hétfő 18 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emelet Társalgó (Tisza Lajos krt.54.)
Abu Simbel és a magyarok núbiai leletmentő expedíciója 

A Nílus partján állnak a kifürkészhetetlen arcú szobrok a sivatag szélén, és köszöntik a dél, az Arany Földje (Núbia) felől érkezőket. Az Asszuáni Gát megépítésekor veszélybe kerültek Felső Egyiptomban lévő templomok (Philae, Kalabsha, Abu Simbel), és nemzetközi leletmentő expedíciókat kellett indítani megmentésükért. Erről lesz szó az előadáson, új Abu Simbeli képek vetítésével, amelyek ezekben a napokban készülnek-készültek. Jelen utazás résztvevője dr. Varga Edith professzor, aki annak idején tagja volt a magyarok núbiai leletmentő expedíciójának Castiglione Lászlóval és Kákosy Lászlóval együtt
Előadó: Pécsi Ágnes egyiptológus

 

2013. november 12. kedd 17 óra SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Fizika Tanszék
Boldogasszony sugárút 6.
"Hol sírjaink domborulnak..."

Virtuális séta a Nemzeti Sírkertben, ahol felkeressük nemzetünk nagyjainak sírjait
Előadó: Papp Éva
A szegedi SZÉCHENYI KÖR programja

 

2013. november 12. kedd 18 óra Art Hotel (Somogyi u. 16.)
TÖRÖKORSZÁG II.

Előadó: Kovács Balázs és családja
A varázslatos Kappadókia csak egyik csillogó csempe darabkája a sokszínű török mozaiknak. Hogy mit villant fel majd a többi dia?
Hát, - többek között - lesz kurd falu, örmény főváros, grúz templom, orosz cári fürdőhely. Ebből is kiderül, hogy a török identitástudat felépítése és ápolása sem egyszerű feladat. Ha ehhez hozzávesszük a máig nagyra becsült Kemál pasa modernitásra biztató parancsait, meg a még mélyebben gyökerező iszlám hagyományokat, bizony nem egyszerűsödik a kép.
De ezzel majd török barátaink megbirkóznak. Mi azt szeretnénk bemutatni, hogy ez a változatos világ, a sok-sok behatás jó dolgoknak is alapja lehet.

 

2013. november 13. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon ( Harmat utca 2-4.)
Kenéz Heka Etelka Költő nő Bölcs gondolatai.

Háziasszony:     Ritz Judit 

 

2013. november. 13. szerda 15, 30 óra Senior Center (Eszperantó u.1)
Center - Köz - Élet

Traccs - nosztalgia - suttogás
A választási kampány
- célja, hatékonysága, korlátai
- finanszírozás
- átláthatóság
Vendég: dr. Géczi József politológus, volt országgyűlési képviselő
Házigazda: Boros Gyula idősügyi referens
A belépés ingyenes mindenkit szeretettel várunk

 

2013. november 13. (szerda) 17 óra Szegfű Klub (Szeged, Oroszlán u. 2.)

Baloldali Páholy

Helyénvaló politika - beszélgetés közéletről, politikáról

Vendég: Mészáros Tamás, újságíró, publicista

Házigazda: Kozma József, az MSZP szegedi elnöke

 

2013. november 13. szerda 17.00 óra Novotel Hotel Szeged 
EgészségBár Klub program

Ájurvéda - szeretettel gyógyítani

A bölcsek azt tanítják, hogy még soha senkit nem gyógyítottak meg a világon, mert valójában senkit sem lehet meggyógyítani. Ugyanis mindenki vagy saját maga meggyógyul, vagy nem gyógyul meg. A gyógyulás minden ember belső útja. De a gyógyulásban lehet segíteni, és nem csak szavakkal. Az ájurvéda ősi tudományának egy majdnem lefeledett ága a szattva vádzsaja. Ez a kifejezés annyit tesz, mint fénnyel gyógyítani. Hogyan merülhetünk bele a Csendbe, a Lét Forrásába, és hogyan tudunk a legtisztább szándékkal, a kozmikus szeretet segítségével segíteni saját magunkon és embertársainkon? 

Erről beszélget Pál Tamás boldogság terapeutával Berente Tímea az Egészség Bár háziasszonya.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2013. november 13. szerda 18 óra Városháza, Házasságkötő terem
MINDEN SZÁZADBAN EGY – EGY ISTEN KÜLDÖTTE A BAJOK ORVOSLÁSÁRA:
TERÉZ ANYA, XX. SZÁZAD

Az est vendége: GYULAY ENDRE ny. Szeged – csanádi megyéspüspök.
Házigazda: SZALAY ISTVÁN ny. egyházügyi államtitkár

 

2013. november 14. csütörtök 15:30 Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 6-8.

A Magyar Tudomány Ünnepe keretein belül megrendezésre kerülő előadás sorozat programja.
Mikrobiális eredetű bioaktív anyagok tisztítása és szerkezet meghatározása

A gyógyszergyárak, valamint a kutatóintézetek a mai napig nagy energiát fordítanak mikróbák által termelt, jelentős biológiai hatással rendelkező vegyületek vagy vegyületcsoportok új változatainak izolálására, új hatásos molekulák felfedezésére. Ennek a folyamatnak a lépéseit, módszertani hátterét tárja fel a középiskolás korosztálynak összeállított előadás. Az előadás több tudományterület is érint, ahol a főszerepet a mikrobiológia az elválasztástechnika és a tömegspektrometria játsza.

Előadó: dr. Szekeres András
(Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Mikrobiológiai Tanszék)
www.titszeged.hu, info@titszeged.hu, 62/426-733

 

2013. november 14. csütörtök 16 óra  Somogyi-könyvtár
Íróarcok Szegeden

Vendég: Baghyné Makra Ilona
Beszélgetőtárs ­ Házigazda: Dr. Majzik István kiadó

Szegeden főiskolai és egyetemi diplomát szerzett. A megyében több helyen tanított, majd iskolaigazgató volt Szeged-Algyőn. Több kitüntetéssel rendelkezik.
A Bába kiadónál megjelent kötetei: Az algyői iskola históriája a 100 éves Sárga iskola emlékére; Az algyői templom és plébánia; Fehér Ignác Algyő első iskolaigazgatója

 

2013. november 14. csütörtök 16 óra  Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)
Szegedi Amatőr Alkotók Köre
Régi-régi történetek

Vörös Pál Palackposta című könyvének bemutatója
mindenkit szeretettel várunk

 

2013. november 14. csütörtök 18.00 óra

6721 Szeged, Maros u. 1.,    NOVOTEL    HOTEL

Mesék az Erőről

LÁTHATATLAN  DÉMONAINK….

Mikor mindenütt csak fal van ….
Mikor nincs kiút ….
Árnyak, ködök, démonok ….

Dezső Csaba Péter
archeikus sorsképelemző

Háziasszony:  Princz Kati
Pszichotronikus tanítvány
Reiki Mester

Két hét múlva Advent első vasárnapja….
Eltelt egy újabb év, és megint itt lesz a Szeretet
ünnepe…És lassan egy éve, hogy vártuk a Nagy
Változást… Mi lett belőle? Most mire várunk?
És, és, és… mit tanultunk eddig……..?

 

2013. november 15. péntek 17 óra SZTE Gyógyszerésztudományi Kar (Eötvös u. 6.)
200 ÉVE SZÜLETETT RICHARD WAGNER

Az évforduló alkalmából A nürnbergi mesterdalnokok c. operájának keresztmetszetét láthatják az érdeklődők DVD felvételről neves énekesek közreműködésével
Házigazda: Varga Ferenc ny. középiskolai tanár

 

2013. november 16. szombat
az Ételallergia Regionális Közhasznú Egyesület 
    meghívja Önt

 2013. November 16-án Szombaton  10-15 óráig tartandó konferenciára

Előadások

1. Problémafókuszú coping stratégiák
2. Kreatív problémamegoldás esélyei
3. Problémamegoldó készségfejlesztés gyakorlata
4. Szabályozott kreatív gondolkodás és tanulhatósága
5. Mindennapi problémák és válaszok a kérdésekre

Előadók: Dr. Sirkó Mónika Terapeuta és csapata

Moderátor:   Szalai Zsuzsanna Klubvezető és Prágainé Katona  Mária Titkár

Helyszín: Szent-Györgyi Albert AGÓRA Központ, Szeged, Kálvária sgt.23.
 Konferencia TEREM

Kiknek szól?:
Babát - váró Kismamáknak,GYES,GYET-en lévő anyukáknak,nagymamáknak,
Kis-Papáknak -  Akik  szeretnék a Stressz -hatásokat kezelni és megszüntetni ill.
az OKOKAT kiszűrni!

Konferencia alatt Egészségügyi SZŰRÉSEK  és kiállítás!

SZOLGÁLTATÁSUNK:

- RECEPT  füzet, amely 15 – féle allergiatipusra  ad Tanácsot és elkészítési metodikát!

                                   Helyszínen  MEGRENDELHETŐ    ill.   megvásárolható!!!                 

 - Tanácsadás–havonta első hét csütörtök 16-17 óráig
                                  táplálkozás,allergia megelőzés bejelentkezéssel történik:
Ügyeletes Telf: +36/ 62/634 402  !  18-20 óra között!

 - Klubfoglalkozás -havonta  1x, harmadik hét csütörtök 17-18 óráig
                                    Elérhetőség: +36/20/377 91 23   v.    Zsuzsa.sz23@gmail.com

 - Előadások, felmérések,gyakorlati bemutatások/gabonatej készítés,étrend összeállítás,ÉT-TREND   
                     bemutatása stb.   Megrendelhető!!

                                                                                            Vezetőség

 

2013. november 18. hétfő 16 óra Somogyi-könyvtár
Íróarcok Szegeden

Vendég: Bagaméry László
Beszélgetőtárs: Bátyi Zoltán
Házigazda: Dr. Majzik István kiadónál

Középiskolát Radnóti Miklós Gimnáziumban végezte, majd tanult a JATE-én, ugyanakkor egész fiatal korától a labdarúgás szerelmese volt. Sajnos 1963-ban megsérült és vége szakadt az álomnak. 1969-től gyakornok a Csongrád megyei Hírlapnál, majd sportrovatvezető ugyanott és a Reggeli Délvilágnál. 2007-től végleg megszakadt kapcsolata az újságírással. Neki köszönhető Csongrád megye sportéletének bemutatása, de nagyhírű hazai és nemzetközi sportolókat is bemutatott. Történeteit könyveibe foglalta.

 

2013. november 18. hétfő 17 óra Alabárdos Étterem és Borozó
AZ ORVOSTUDOMÁNY ROHAMLÉPTEI

Az est vendégei:
CZÍGNER JENŐ emeritus professzor
SZALMA IBOLYA klinikai szakpszichológus
Házigazda: SZALAY ISTVÁN matematikus

 

2013. november 18. hétfő 18 óra Fasor Étterem (Újszeged, Bérkert u. 52.)
HÁZASSÁGBAN VAGY SZINGLIKÉNT ÉLJÜNK?

Mesél: Savanya Ági (Újszeged)
Házigazda: Dr. Bagdi Sándor docens
Beszélgetőtárs: Szűcs Ágnes újságíró

 

2013. november 19. kedd 17 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 4.)
MAGÁNÉLET MÁRIA TERÉZIA ÉS A HABSBURGOK KORÁBAN

Előadó: Faragó Aurél Jánosné

 

2013. november 19. kedd 18 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 4.)
KLUBDÉLUTÁN

   Az elején kis torna, majd beszélgetés és az aktuális név és születésnapok ünneplése batyus bulival.

    Háziasszonyok: Pigniczki Ágnes Margit és Kéri Gizella Katalin.

 

2013. november 20. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon ( Harmat utca 2-4.)
Kenéz Heka Etelka Költő nő Bölcs gondolatai.

Háziasszony:     Ritz Judit 

 

2013. november 21. csütörtök 16 óra Móra Ferenc Múzeum

Balogh Sándor

Szobrászművész bemutatja kiállítását

Házigazda: mestere, Tóth Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész

Születési hely: Berettyóújfalu
Születési dátum: 1954

1969–1973: Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, szobrász szak. 2003-tól a MAOE, 2004-től a Magyar Szobrász Társaság, 2010-től a HÁM Művészeti Egyesület tagja. Szegeden él, hosszú önképzési időszakot követően ötvenévesen jelentkezett először a nyilvánosság előtt önálló kiállítással. Szobrászattal, képgrafikával és festészettel egyaránt foglalkozik. Szobrászi témavilágában a női aktok, a zárkózott, rejtőzködő nőiség a főszereplő, amely tematika nála egyfajta világképpé teljesedik ki. Műveit erotika, keleties miszticizmus, a szimbolizmus, valamint a szecesszió ízlésvilága jellemzi.

 

2013. november 21. csütörtök 17 óra Varga Mátyás Kiállítóház
SZEGEDI SZÍNHÁZBARÁTOK KÖRE

Háziasszonyok: Czenéné Vass Mária népművelő és Kovács Ágnes (Varga Mátyás Alapítvány)

 

2013. november 21. csütörtök 18 óra Szent-Györgyi Albert Agóra
TEMESVÁRI FORRADALOM

Referálók: Dr. WÉBER PÉTER történész és
GINO RADO, a temesvári egyesület alelnöke
Közel negyed század múlt el az 1989-es decemberi véres romániai forradalom óta. Ezekben az eseményekben Temesvárnak különleges szerepe volt. A forradalom szikrájának kipattanásának színhelye volt, ahol a Ceauşescu rendszer megtorló gépezete a forradalom az első áldozatait szedte. Azóta számos könyvet, több száz cikket és több játék- és dokumentumfilmet szenteltek ennek a témának. A tömegtájékoztatási eszközök is évről évre felvetik, vagy éppen átértékelik az akkori eseményeket, történéseket a különböző nézőpontok, vélekedéseket részesítve előnybe.  Ahhoz, hogy egy történelmi eseményt és annak az adott társadalomra fejtett hatását elemezni tudjuk, szükségünk van egy bizonyos időtávlatra. Ez az időtávlat most megadatott. Elevenítsük fel együtt november 21-én a Szentgyörgyi Albert Agorában az akkori eseményeket és tekintsük át miként alakult a köztudatban az azóta eltelt időszakban a sorsforduló eseményekről kialakított kép. A fotókiállítással és dokumentumfilm vetítéssel egybekötött rendezvény a temesvári Forradalom Emléke Temesvár 1989 December 16-22 nevű egyesület valamint a JGYPK Román Nyelv és Irodalom Tanszékének közreműködésével valósul meg.  Az eseményen Dr.Wéber Péter történész és Gino Rado, a temesvári egyesület alelnöke referál.   

 

2013. november 22. péntek 16.00. Somogy könyvtár
"Amiről beszélni kell!"

Méhnyakrák prevenció és szűrési lehetőségei
Előadó:dr.Hodoniczki László szülész-nőgyógyász
Rendezvényünk/szolgálatunk célja, hogy felhívjuk mindenkinek a figyelmét
arra, mennyire fontos a szűrés, az odafigyelés, és ha bármiféle elváltozást
észlel, azonnal forduljon szakemberhez!
Háziasszony: Kovács Istvánné
Rákbetegek Országos Szövetsége, Szegedi Napforduló Szolgálata

 

2013. november 22. péntek 17 óra HANGOS KÖNYVTÁR
Szegedi Amatőr Alkotók Köre

Vörös Pál Palackposta című könyvbemutatója
mindenkit szeretettel várunk

 

2013. november 22. péntek 17:30 óra Somogy könyvtár
Miért nem unjuk még mindig a görög mitológiát?

Minderről Nagyillés János és Tar Ibolya beszélgetnek.

 

2013. november 25. hétfő 16 óra, Mátyás tér 7/b
SZÉPSÉGÁPOLÁS  FELSŐFOKON –KÍVÜL- BELÜL!

Természetes alapú natúr kozmetikumok, vitaminok kóstolása, kipróbálása.
Háziasszony: Wehliné Mezei Aranka
Bejelentkezés: 06-70-3965454
beszélgetőtárs/szervező: Horváthné Turák Mária
(Klubfoglalkozás minden szerdán 18-19 óráig)

 

2013. november 25. hétfő 17 óra Somogyi-könyvtár

    Szent Klára Alapítvány a daganatos betegek emberi méltóságáért

   A rák – gyanujának pillanatától – jelentősen befolyásolja a beteg és családjának, hozzátartozóinak életét.
A beteg gyógyításának, gyógyulásának során számtalan nehézség merülhet fel, mellyel az ember egészségesen nem számol.

Assisi Szent Klára
    1193 -1253

Pszichoszociális, társadalombiztosítási, közgyógyellátási  és más, az életminőség megőrzésével kapcsolatos kérdések megoldása –tájékozatlanság miatt - gyakran késik vagy elmarad  a beteg és családja hátrányára.

 Alapítványunk ezen problémák kezelésében akar  hatékony információt nyújtani  a  SZENT KLÁRA ESTÉK  keretében a háziorvos tapasztalatainak tükrében

 Cím: Daganatmegelőzés a háziorvosi gyakorlatban

Előadó: Dr. Csonka Erika háziorvos

 

2013. november 25. hétfő 18 óra Art Hotel (Somogyi u. 16.)
A KÉT HATVANAS

Randevú Bodnár György és vendégeivel
Vendégek:
Laczák Boglárka operaénekesnő, Kancsár József színművész
Szécsi Edit növendékei
Fedor Zsófi növendék
Kelemen Zoltán operaénekes
Gulyásik Attila, Pintér Tünde opera szakos hallgatók
Somló Gábor színművész
Sztárvendég: Kollár Péter Erik a HungarOperett művészeti vezetője és szólistája és meglepetés vendégei

 

2013. november 26.  17:30  Irinyi Bisztró Szeged Boldogasszony sgt. 6.
A víz és az emberi szervezet kapcsolata
Dr. Borza Attila rákkutató orvos ismét Szegeden!

A téma most olyan kiváló szakemberek előadásában kerül átadásra, akik a jövő értékrendjét képviselve,
a legfrissebb kutatási eredményeket és tapasztalatokat felhasználva világítanak rá mindarra,
mely sokunk számára talán eddig még ismeretlen volt. 

A tudás mindig egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy dönteni tudjuk az életünket és egészségünket illetően.
Olyan összefüggésekre és következményekre láthatunk rá az előadók segítségével,
melyeket talán soha sem hallottunk még. Az ingyenes program mindenki számára hasznos tudást ad.  

Előadók: Dr. Borza Attila   -  rákkutató orvos, mikrobiológus

Nacsa Mihály   - akit a szakmában a "termálvizek atyjának" neveznek

 

2013. november 26. kedd 18 óra MTA SZAB (Somogyi u. 7.)
MAGYARORSZÁG ÚTIKÖNYV

Előadó: Dr. Somorjai Ferenc idegenvezető, a könyv szerzője
Az 1996-ban megjelent Magyarország útikönyv ötödik, átdolgozott kiadását tartja kezében az Olvasó. A millecentenárium évében megjelent mű ismételt megújítása azért vált esedékessé, mert az ország települései gyökeres változásokon mentek át az elmúlt másfél évtizedben. Megszépültek a városközpontok, újabb kulturális és sportlétesítmények keletkeztek, megszaporodtak a rendezvények és tovább épültek a közlekedést felgyorsító autópályák.
Míg a korábbi kötetekben aránytalanul nagy helyet foglalt el Budapest ismertetése, jelen könyvünkben egynegyedére csökkentettük a fővárosról írottakat, amivel több helyet biztosítottunk elsősorban a Dunántúl történelmi városainak bemutatására.
Az eddigiektől eltérően már nem kétszáz kép illusztrálja a kötetet, száz oldalanként csoportosítva, hanem ötszáz szövegközi felvétel, grafika szemlélteti az olvasottakat. A változatlan számú térkép és helyszínrajz pedig színes formát öltött.  
Könyvünkben hazánk hiteles és sokrétű megjelenítésére törekedtünk, mind a természeti, mind a kulturális értékeket helyi, regionális, országos, vagy nemzetközi jelentőségüknek megfelelően ismertettük. A kötet fejezetei bemutatják, hogy hazánk sokkal gazdagabb szépségekben, látnivalókban, nevezetességekben, turisztikai értékekben, mint amilyennek a külföldimádók olykor lefestik. A könyv mind magyarok, mind külföldiek számára hasznos segítőtársul szolgálhat hosszabb-rövidebb belföldi utazások, túra-utak szervezéséhez. 
A kötet első nagy fejezetében rövid összefoglalót adtunk hazánk alkotmányáról, népességéről, megyéiről, földrajzi és természeti viszonyairól, történelméről, gazdasági életéről, művelődéstörténetéről, közlekedéséről és idegenforgalmáról. A mű leíró része térbeli egymásutánjában ismerteti hazánk tájait. Az első ilyen „táj” – egyben hazánk leglátogatottabb turisztikai célpontja Budapest. Innen kiindulva haladunk, és sorrendben a Dunakanyart, majd Észak-Magyarországot, az Alföldet, Észak-Dunántúlt, a Balatont és Dél-Dunántúlt tárgyaljuk. 
A településekhez tartozó információk elsősorban idegenforgalmi szolgáltatásokat tartalmaznak: szállásokat, étkezési, fürdési, sport-, közlekedési és városnézési lehetőségeket.
A kötetben való eligazodást Helynévmutató könnyíti meg.
Reméljük, hogy útikönyvünk hasznos kalauz lesz Magyarország megismeréséhez, és sokakkal megszeretteti szépséges hazánkat.

 

2013. november 26. kedd 18 óra TIT Székház
6720 Szeged, Kárász u. 11.

A Magyar Tudomány Ünnepe keretein belül megrendezésre kerülő előadás sorozat programja.

Tudomány a sport mögött - avagy mi kell ahhoz hogy motor nélkül repüljön egy repülőgép?

A repülés csodálatos dolog. Főként motor nélkül. Sokszor hallani a kérdést, mi tartja fent a repülőt? Mi kell hozzá, szél? Nem. szél az nem kell. Kell viszont fizikai alapozás, egy jó adag meteorológiával és némi műszaki ismerettel megfűszerezve. Előadásunk célja, hogy a tévhiteket eloszlatva bepillantást engedjen a vitorlázórepülés csodálatos világába, hogy ráébresszen, a tudomány mindenütt ott van, legyen az csak a hétvégi kikapcsolódás, egy hobbi, vagy egy kiemelkedő sportteljesítmény.

Előadók: dr. Nagy Sándor, Kmetovics Milán és Rátfai Gábor
(Délvidéki Aero Club 1930)

www.titszeged.hu, info@titszeged.hu, 62/426-733

 

2013. november 27. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u. 1.)
Center - Köz -Élet

Traccs - nosztalgia - suttogás
FILMEK, FILMEKRŐL
amatőr filmvetítés
Balogh Ferenc független filmes filmjei
A belépés ingyenes mindenkit szeretettel várunk

 

2013. november 27. szerda 17.00 óra Somogyi Könyvtár
EgészségBár Klub program

Neolit táplálkozásról 5D-ben

Miért beteg a világ? A környezethez való viszony hogyan határozza meg az egészségünket? Egészségmegőrzés 1x1 ismertetése.
Előadó: Dr. Kalmár Gergely növény-genetikus

 

2013. november 27. szerda 18 óra MTA SZAB (Somogyi u. 7.)
          JUSTH ZSIGMOND ÉS BRÓDY SÁNDOR PRÓZÁJA

IRODALMI KOMMUNIKÁCIÓ a 19. SZÁZAD VÉGÉN ÉS A 20. SZÁZAD ELEJÉN

Jubileumi előadás Justh Zsigmond és Bródy Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából
Előadó: Dr. BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON C.Sc. irodalomtörténész
Bogoly József Ágoston Justh Zsigmond 19. század végi irodalmi-művelődési szerepét, a művészetkedvelő társaságok hazai és párizsi szellemi környezetében mozgó személyiségét Bródy Sándor naturalizmus felé tájékozódó stílusművészetével párhuzamosan mutatja be. Bródy Sándor novelláinak, Justh Zsigmond párizsi és hazai naplófeljegyzéseinek elemzése során a 19. század utolsó harmada az emlékezet és felejtés világából bontakozik ki. Az előadás az 1880-as évek és a századforduló irodalmi értékszerkezetébe nyújt korszakértelmező bepillantást.

 

2013. november 27. szerda december 9 hétfő 18 óra Összefogás Szegedért Egyesület klubja (Földváry u. 3.)

"KEREK AZ ASZTAL" civil vitafórum


Bátyai Edina és Szabó Sándor
a baloldali összefogás közös országgyűlési képviselő jelöltjeinek bemutatása

Moderátor: Dr. Tóth Károly SzMJV önkormányzati képviselő
Házigazdák: az Egyesület alapító tagjai

Az Összefogás Szegedért Egyesület továbbra is szeretne szakszerű keretek között , a téma autentikus képviselői bevonásával havonta egyszer fórumot biztosítani a szegedikeket érdeklő aktuális, a városlakókat közelről érintő témák nyilvános megvitatásának.
Ehhez ad keretet a "Kerek az asztal" című vitafórumunk, amely a szinházaink ügyei, a szegedi partfal,  Szeged idegen forgalmi vonzása és kínálata,  a  baleseti ellátás jövője Szegeden és Hazánkban rendezvények, továbbá  a kiemelt jelentőségű tervezett szegedi projektek a 2014-2020 közötti Úniós költségvetési ciklusra témakör után a baloldali összefogás közös országgyűlési képviselő jelöltjeinek bemutatását tűzi napirendre.
A fórumon lehetőséget kínálunk programjuk, törekvéseik megismerésére.
Célunk a hiteles és sokoldalú tájékozódás-tájékoztatás.

 

2013. november 28. csütörtök 16:30 Összefogás Szegedért Egyesület irodája (Földvári u. 6.)
SZEGEDI MŰVÉSZKLUB ESTJE

Vendég: Tóth Bogyó István a Felsővárosi Civilszervezet vezetője
Beszélgetőtársak: Polner Zoltán költő, Tandi Lajos a Szeged főszerkesztője
Házigazda: Majzik István a Bába és Társai Kft. ügyvezetője

 

2013. november 28. csütörtök 17:30 Milleniumi Kávéház Dugonics tér 12.
A TESTRŐL

Beszélgetés Lázár Bence András költővel,
az SZTE-ÁOK végzős hallgatójával.
2007 óta publikál rendszeresen országos szépirodalmi folyóiratokban verseket és kritikákat. Faludy-díjas és Móricz Zsigmond Ösztöndíjas.
Legutóbbi könyve: Rendszeres bonctan (2011, Bp.).

Aki kérdez: Bene Zoltán író, kritikus, szerkesztő,
az SZTE BTK PhD hallgatója
2001 óta publikál rendszeresen országos szépirodalmi folyóiratokban novellákat, kritikákat. Több antológia szerkesztője. Legutóbbi könyve: A méltányolás ideje (2012, Szeged).

Háziasszony: Kiss Adrienn fogorvostanhallgató

 

2013. november 29. péntek 16 óra Somogyi-könyvtár
A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS
KÁRSZÁMLÁJA

– sok milliárd, évente…
Házigazda: ÉRSEK KÁLMÁN

 

2013. november 29. péntek 17,00 órakor
Vasút a gyermekekért alapítvány Diákotthona
Boldogasszony sgt. 44.

MIÉRT SZERETEM SZEGEDET

címmel

irodalmi, és ismeretterjesztő kávéházi estre kerül sor -, mely ez alkalommal is, és a téli hónapokban - a kedves érdeklődők kívánságára 17,00 órakor kezdődik.
Az est, a vasúttal kapcsolatos történetekről, mesékről, élményekről, figyelemre méltó kiállításokról, az összegyűjtött relikviákról, vasutasok emlékeiről szól. Azokról is, akiket egykor a mozdony füstje megcsapott. Ismert tény, hogy a vasútnál dolgozni biztonságot, nyugdíjas állást jelentett.
Ezen a napon Nagy József MÁV főtanácsos, a megjelenteknek élményszerűen, és élvezetesen fog mesélni.
A MÁV -, mint olyan –, mindig különös érzést váltott ki az emberekből. Hallatán, az utazás jutott mindenkinek eszébe. Talán, mert szerettük a vonatozást, izgalmat, és a mai napig a maga módján kalandot jelentett. Köztudott, hogy vonaton utazni biztonságos. 
A MÁV, szerencsére a mai rohanó világunkban sem tűnt el, nem szűnt meg létezni, iskoláival együtt. Bár ez utóbbiak egy kissé átalakultak, de nevükben mégis csak hordozzák e megszokott mozaikszót. Ebben az évben is minden előadásunknak a Diákotthon adott helyet, melyet hálásan köszönünk.
Az estén még szót kap Andlui egy kis tréfálkozással. Talán ismét hallhatjuk Dr Zenei József magyar tanár megható vers előadásait, minek kapcsán a hallgatóság szemeibe könny szökik. Dr Bagdi Sándor főiskolai docenst újra körünkben üdvözölhetjük, és Dr Hesz Ferenc főorvos csatlakozik az előadókhoz.
Minden megjelentnek kellemes kávéházi estét kívánunk.
Szekeres Kató

 

2013. november 29. péntek 17 óra Somogyi-könyvtár Zeneszoba
Nosztalgia--régi időkről

Szabadtéri – újságirás –sport - első önkéntességem az Ágotásoknál
Csomor Klára vendégei:  dr.Bagaméry László újságíró
                                                  Kothencz János (Ágota Alapítvány)
                                                  Papp Ágnes zongoratanárnő, kislánya Zsoldos Kata, Molnár Mária Boglárka, gyerekkori barátnő
Röviden magamról: CSOMOR KLÁRA vagyok. SZEGEDEN SZÜLETTEM,
PETŐFI-TELEPEN laktam, ott is jártam, óvodába-iskolába.
Szüleim révén már gyerekkoromban megszerettem a zenét, táncot, éneket. Édesapám Csomor Sándor az akkori MÁV Munkáskórusban szólót énekelt.
Három hangszeren játszott, zenekarban is.
Én hegedülni tanultam, balettoztam. Általános iskolás koromban énekkarban, kamarakórusba szólót énekeltem.
Édesanyámtól Gémes Emiliától láttam, tanultam a segítőkészséget, hogy embereken, időseken hogyan lehet és kell segíteni.
Egyedüli gyerekként sok barátnőm volt és van is.
A gyerekekkel való foglalkozást is nagyon szeretem. Érdekelt mindig is, így kerültem idén először az Ágotásokhoz a Gyík utcai iskola táborába.
Jelenleg a Petőfitelepi nyugdijas színkörbe járok... 

A MAGYAROK SZÖVETSÉGÉNEK NEMZETPOLITIKAI KLUBJA
Többnyire hétfőnként
(Előadások, beszélgetések a magyarság sorskérdéseiről)
Helyszín:  Milleneumi kávéház Dugonics tér

 November 4. hétfő 17 óra
Amikor a Duna volt a Szuezi csatorna.
A Magyarok Szövetsége tagjai emlékeznek
a szovjet invázióra.
November 11. hétfő. 17 óra
Német Zsigmond Egy óceánrepülő
beszélgetőtársa  Zetényi Csukás Ferenc

November 18.hétfő 17 óra
A tudatos nemzetépítés kézikönyvéről
beszél és dedikál a szerző: Bene Gábor

November25. hétfő 17 óra
Kondor Katalin előadása a nevenapján:
Média helyzet és nemzettudat  

Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület
6726 Szeged, Fő fasor 9.
www.fvszme.hu
        
2013 NOVEMBERI PROGRAMOK:

November 01. péntek
Mária Lovagrend Egyesület
Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által
Minden péntek 16.00-18.00 óráig (Helyszín: FVSZME székház – Fő fasor 9.)
70/615-4311

November 04. hétfő
Mária Lovagrend Egyesület

 • Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által

Minden hétfő 10.00-12.00 óráig – Helyszín: FVSZME Székház (Fő fasor 9.)
Tel: 70/615-4311

 • Narayana kezelés és Talpreflexológiás kezelés

Minden hétfőn 13:00 órától az FVSZME székházában (Fő fasor 9.)
Talpreflexológiás kezelés időpont egyeztetéssel
Gémesi Kornélia: 30/3939-237

 • Lélek masszázs

Minden hétfőn 16.00-órától – Helyszín: FVSZME székház (Fő fasor 9.)
Bejelentkezés Balla Rózsa: 20/986-9513

November 04. hétfő
17:00-18:00 óráig: Öngyógyító módszer - STEFÁNKOVITS STEFÁNIA
Helyszín: FVSZME székház - Fő fasor 9.

November 06. szerda
Mária Lovagrend Egyesület
Masszázs-több variáció
Páros héten délelőtt - Páratlan héten délután (Helyszín: FVSZME székház, Fő fasor 9.)
Bejelentkezés Tanács Attila: 70/ 525-9076

November 07. csütörtök
Narayana kezelés és Talpreflexológiás kezelés
Minden csütörtökön 13:00 órától az FVSZME székházában (Fő fasor 9.)
Talpreflexológiás kezelés időpont egyeztetéssel
Gémesi Kornélia: 30/3939-237

November 07. Csütörtök
16:00-18:00 óráig: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS
DR. BÁLINT GYULA ÜGYVÉDDEL
Csak előzetes bejelentkezés alapján
Bejelentkezés telefonon: 06-30-943-77-37

November 08. Péntek
Mária Lovagrend Egyesület

 • Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által

Minden péntek 16.00-18.00 óráig (Helyszín: FVSZME székház – Fő fasor 9.)
70/615-4311

November 11. hétfő
Mária Lovagrend Egyesület

 • Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által

Minden hétfő 10.00-12.00 óráig – Helyszín: FVSZME Székház (Fő fasor 9.)
Tel: 70/615-4311

 • Narayana kezelés és Talpreflexológiás kezelés

Minden hétfőn 13:00 órától az FVSZME székházában (Fő fasor 9.)
Talpreflexológiás kezelés időpont egyeztetéssel
Gémesi Kornélia: 30/3939-237

 • Lélek masszázs

Minden hétfőn 16.00-órától – Helyszín: FVSZME székház (Fő fasor 9.)
Bejelentkezés Balla Rózsa: 20/986-9513

November 11. hétfő
17:00-18:00 óráig: Öngyógyító módszer - STEFÁNKOVITS STEFÁNIA
Helyszín: FVSZME székház - Fő fasor 9.

November 13. szerda
Mária Lovagrend Egyesület
Masszázs-több variáció
Páros héten délelőtt - Páratlan héten délután (Helyszín: FVSZME székház, Fő fasor 9.)
Bejelentkezés Tanács Attila: 70/ 525-9076

November 14. csütörtök
Narayana kezelés és Talpreflexológiás kezelés
Minden csütörtökön 13:00 órától az FVSZME székházában (Fő fasor 9.)
Talpreflexológiás kezelés időpont egyeztetéssel
Gémesi Kornélia: 30/3939-237

November 14. csütörtök
16:00-18:00 óráig: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS
DR. BÁLINT GYULA ÜGYVÉDDEL
Csak előzetes bejelentkezés alapján
Bejelentkezés telefonon: 06-30-943-77-37

November 15. péntek
Mária Lovagrend Egyesület

 • Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által

       Minden péntek 16.00-18.00 óráig (Helyszín: FVSZME székház – Fő fasor 9.)
70/615-4311

 • Egyéni terápiás segítségek

           Gyebrovszki Klára - Test-Lélek-Szellem gyógyulását elősegítő terapeuta
2013. november 14 (csütörtök)
                      november 15 (péntek)
Bejelentkezés: Krisztina 70-615-4311

 • Előadás 18 órától
  Anyaság - Szülő gyermek kapcsolat
  Előadó: Mária Lovagrend Speciális tanácsadói

November 16. Szombat
Mária Lovagrend Egyesület
9:00 órától 18:00 óráig Teremtéstől NapjainkigKépzés
(Helyszín: FVSZME székház – Fő fasor 9.)
Érdeklődni:Gyebrovszki Klára 70/316-2665

November 18. hétfő
Mária Lovagrend Egyesület

 • Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által

Minden hétfő 10.00-12.00 óráig – Helyszín: FVSZME Székház (Fő fasor 9.)
Tel: 70/615-4311

 • Narayana kezelés és Talpreflexológiás kezelés

Minden hétfőn 13:00 órától az FVSZME székházában (Fő fasor 9.)
Talpreflexológiás kezelés időpont egyeztetéssel
Gémesi Kornélia: 30/3939-237

 • Lélek masszázs

Minden hétfőn 16.00-órától – Helyszín: FVSZME székház (Fő fasor 9.)
Bejelentkezés Balla Rózsa: 20/986-9513

November 18. hétfő
17:00-18:00 óráig: Öngyógyító módszer - STEFÁNKOVITS STEFÁNIA
Helyszín: FVSZME székház - Fő fasor 9.

November 20. szerda
Mária Lovagrend Egyesület
Masszázs-több variáció
Páros héten délelőtt - Páratlan héten délután (Helyszín: FVSZME székház, Fő fasor 9.)
Bejelentkezés Tanács Attila: 70/ 525-9076

November 20. szerda
Kiállítás MEGNYÍTÓ – „Magyar Advent”
Bullás Mária – szakrális festőművész kiállítása
Megnyitó időpontja: 17:30. A kiállítás megtekinthető: 2013. november 20. és 2013. december 13. között
minden hétköznap 10-18 óráig. Helyszín: FVSZME székház, Fő fasor 9.

 November 21. csütörtök
Narayana kezelés és Talpreflexológiás kezelés
Minden csütörtökön 13:00 órától az FVSZME székházában (Fő fasor 9.)
Talpreflexológiás kezelés időpont egyeztetéssel
Gémesi Kornélia: 30/3939-237

 November 21. csütörtök
16:00-18:00 óráig: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS
DR. BÁLINT GYULA ÜGYVÉDDEL
Csak előzetes bejelentkezés alapján
Bejelentkezés telefonon: 06-30-943-77-37

November 22. péntek
Mária Lovagrend Egyesület
Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által
Minden péntek 16.00-18.00 óráig (Helyszín: FVSZME székház – Fő fasor 9.)
70/615-4311

November 25. hétfő
Mária Lovagrend Egyesület

 • Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által

Minden hétfő 10.00-12.00 óráig – Helyszín: FVSZME Székház (Fő fasor 9.)
Tel: 70/615-4311

 • Narayana kezelés és Talpreflexológiás kezelés

Minden hétfőn 13:00 órától az FVSZME székházában (Fő fasor 9.)
Talpreflexológiás kezelés időpont egyeztetéssel
Gémesi Kornélia: 30/3939-237

 • Lélek masszázs

Minden hétfőn 16.00-órától – Helyszín: FVSZME székház (Fő fasor 9.)
Bejelentkezés Balla Rózsa: 20/986-9513

November 25. hétfő
17:00-18:00 óráig: Öngyógyító módszer - STEFÁNKOVITS STEFÁNIA
Helyszín: FVSZME székház - Fő fasor 9.

November 27. szerda
Mária Lovagrend Egyesület
Masszázs-több variáció
Páros héten délelőtt - Páratlan héten délután (Helyszín: FVSZME székház, Fő fasor 9.)
Bejelentkezés Tanács Attila: 70/ 525-9076

November 27. szerda
Lakossági Fórum Szeged
Borbély József kormányzó lakossági fórumot tart Szegeden.
Érintett témakörök: Magyarország államformája királyság; Szent Korona Bank alapítása;
szentkorona, mint fizetőeszköz; hitelek kiváltása, adók megszüntetése; ösztöndíjak és támogatások.
Dátum: 2013. október 02. (szerda) 17:00 óra
Helyszín: FVSZME székház – Fő fasor 9.

November 28. csütörtök
Narayana kezelés és Talpreflexológiás kezelés
Minden csütörtökön 13:00 órától az FVSZME székházában (Fő fasor 9.)
Talpreflexológiás kezelés időpont egyeztetéssel
Gémesi Kornélia: 30/3939-237

 November 28. csütörtök
16:00-18:00 óráig: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS
DR. BÁLINT GYULA ÜGYVÉDDEL
Csak előzetes bejelentkezés alapján
Bejelentkezés telefonon: 06-30-943-77-37

 November 29. péntek
Mária Lovagrend Egyesület
Önzetlen szolgálatok Speciális Tanácsadók által
Minden péntek 16.00-18.00 óráig (Helyszín: FVSZME székház – Fő fasor 9.)
70/615-4311

November 30. szombat
Mária Lovagrend Egyesület
Csoportos Foglalkozás 17.00-19.00 óráig (Helyszín: FVSZME székház – Fő fasor 9.)

www.fvszme.hu


 

A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ 2013 / 2014-ES ÉVADÁNAK NOVEMBERI MŰSORA

DÁTUM

NAGYSZÍNHÁZ

KISSZÍNHÁZ

5.
kedd

19. 30 óra Filharmóniai koncert
Bérletszünet

6.
szerda

19 óra Simon Boccanegra – opera
Universitas bérlet

7.
csütörtök

19 óra Simon Boccanegra
Kazinczy Ferenc bérlet

8.
péntek

19 óra Mária főhadnagy – nagyoperett
Bérletszünet
19 óra Rítus – a Szegedi Kortárs Balett előadása
Bérletszünet

9.
szombat

19 óra Mária főhadnagy
Bérletszünet
15 óra Rítus
Jávor Pál 1. bérlet

10.
vasárnap

19 óra Verdi’n the mood! – a Classic Club Singers előadása
Bérletszünet
19 óra Rítus
Erkel Ferenc 1. bérlet

12.
kedd

 
19 óra Memo – színmű
Bérletszünet

13.
szerda

 
19 óra Memo
Bérletszünet

14.
csütörtök

 
18 óra Karnyóné – vígjáték
Tömörkény István 2. bérlet

15.
péntek

14 óra Mátyás mesék – mesejáték
Balu bérlet
19 óra Karnyóné
Domján Edit 1. bérlet

16.
szombat

17 óra Mátyás mesék
Bérletszünet
15 óra Karnyóné Jávor Pál 2. bérlet
19 óra Karnyóné Makó Lajos 2. bérlet

17.
vasárnap

11 óra Filharmóniai koncert
Híres versenyművek Vezényel: Gyüdi Sándor
15 óra Karnyóné Kiss Manyi 1. bérlet
19 óra Karnyóné Bérletszünet

18.
hétfő

19 óra Csak ülünk és zenélünk - A Magna Cum Laude akusztikus koncertje
A Szeged Első Lions Klub rendezvénye Kiemelt helyár

19.
 kedd

19. 30 óra Filharmóniai koncert
Dubrovay, Saint-Saëns, Bruckner Vezényel: Gyüdi Sándor
19 óra Rítus
Universitas 1. bérlet

20.
szerda

10 óra Mátyás mesék Hapci bérlet
14 óra Mátyás mesék Hamupipőke bérlet
19 óra Rítus
Latinovits Zoltán 2. bérlet

21.
csütörtök

10 óra Mátyás mesék Füles bérlet
14 óra Mátyás mesék Tudor bérlet
19 óra Stabat Mater – a Szegedi Kortárs Balett előadása
Bérletszünet

22.
péntek

 
19 óra Memo
Kazinczy Ferenc 1. bérlet

23.
szombat

19 óra Rigoletto – opera
Bérletszünet
19 óra Memo
Makó Lajos 1. bérlet

24.
vasárnap

19 óra Rigoletto
Bérletszünet

26.
kedd

19 óra Carmina Burana – a Szegedi Kortárs Balett előadása
Bérletszünet

27.
szerda

10 óra Mátyás mesék Hamupipőke bérlet
14 óra Mátyás mesék Morgó bérlet

28.
csütörtök

 
19 óra Az öreg hölgy látogatása – színmű
Mentes József bérlet

29.
péntek

19 óra Traviata – opera
Gregor József bérlet
19 óra Az öreg hölgy látogatása
Nemzeti Premier bérlet

30.
 szombat

19 óra Traviata
Bérletszünet
19 óra Az öreg hölgy látogatása
József Attila bérlet

Az igazgatóság a műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartja!
Hat éven aluli gyerekek a felnőtt előadásainkat nem látogathatják! Az előadásokon kép- és hangfelvétel készítése tilos!

Jegyek bérletes előadásokra is válthatók, a színház jegyirodájában, Szeged, Stefánia 6. Bejárat a Művészbejáróval szemben.
Tel.: 62/554-714, 554-715, 554-716. Fax: 62/554-711. E-mail: ticket@szinhaz.szeged.hu Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10-17 óra, Szombat: 10-12 óra.

Jegyek kaphatók az InterTicket országos jegyirodai hálózatán is (a jegyirodák teljes listája a www.jegy.hu oldalon található).
Jegyek válthatók a helyszínen az előadás kezdése előtt 1 órával. Nagyszínház: 62/548-740, Kisszínház: 62/420-135  www.szinhaz.szeged.hu

 Somogyi-könyvtár 2013. novemberi programjai

PÁLYÁZATOK, JÁTÉKOK:

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a  www.sk-szeged.hu/jatekok-palyazatok oldalon (a könyvtárban, pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

 

2013. november 11-ig

Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra című operájához kapcsolódó könyvtári játék

2013. november 11-ig

Tasnádi István: Memo című színművéhez  kapcsolódó könyvtári játék

2013. november 1-től december 2-ig

Rítus a Szegedi Kortárs Balett bemutatójához kapcsolódó könyvtári játék

2013. november 1-től december 10-ig

Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása című színművéhez kapcsolódó könyvtári játék

2013. november 11-től december 16-ig

Thúróczy Katalin: Mátyás mesék című mesejátékához kapcsolódó könyvtári játék

Programok:

2013. november 4. 14.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Író-olvasó találkozó Darvasi Lászlóval
Darvasi László felnőttek és gyermekek számára írt történetei egyaránt népszerűek. A legújabb gyermekeknek szóló írásának, A 3 emeletes mesekönyvnek a bemutatójára várunk minden érdeklődőt.

2013. november 5.  17.00 – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó
D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássanak című regényének könyvbemutatója.
Vendég: a Szerző
Mindenkinek van egy „Hufnágel Pistije”. De vajon akkor járunk a legjobban, ha teljesülnek az álmaink?  Az ismert televíziós műsorvezető számos, sikeres gyerekkönyve után most két nő – és családjuk – életén keresztül keresi a választ erre a kérdésre egy részben önéletrajzi ihletésű, sodró lendületű, regényben.

2013. november 15. 1730 – helyszín: földszinti Internet-tér
A Nemzet Színészei  - "KovZsi" Kovács Zsigmond portré-karikatúráiból készült kiállítás megnyitója
A kiállítást megnyitja Pilcz Roland képregényrajzoló, a Kalyber Joe képregény-sorozat alkotója. Közreműködik a Peter & Pan duó.

2013. november 16. 10.00 – 18.00 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár
5. Szegedi Képregényfesztivál
Képregényes előadások, kiállítások, vásár, rajz, játék és beszélgetések
A Belvárosi mozi filmvetítéssel csatlakozik a fesztiválhoz.
Részletes program hamarosan a Somogyi-könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu

2013. november 18. (hétfő) 17. 00 óra – helyszín: 1. emelet folyóiratolvasóterem
Az SZTE Tehetségpont művészeinek hangversenye
Fellépnek:
Pintér Tünde - ének
Oberfrank Péter - zongora
Csordás Mónika – zongora
Cserenyec Dóra – gitár
Molnárová Mária  - ének
Kovács Viktória  – gitár
Huszár Anita  – zongora
Surján Noémi - klarinét
Kelcz Dávid - ének, gitár

2013. november 20. (szerda) 16. 30 óra – helyszín: 1. emelet folyóiratolvasóterem
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása - közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2013. november 29-i kisszínházi bemutatója elé
Résztvevők: Hollós Gábor rendező, Fekete Gizi, Jakab Tamás és Borovics Tamás színművészek
Beszélgetőtárs: Gortva Tamás

2013. november 25. (hétfő) 17. 00 óra – helyszín:  1. emelet folyóiratolvasóterem
Vántus István Kortárs Zenei Napok - Zeneszerző és közönsége találkozó
Vendég: Vajda János
Házigazda: Hollós Máté zeneszerző

2013. november 26. (kedd) 16. 30 óra – helyszín: 1. emelet folyóiratolvasóterem
Újrafeldolgozások a hímzés világában - Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas  Himző Népi Iparművész kiállításának megnyitója.
A tárlatot megnyitja: Bárkányi Ildikó muzeológus
Közreműködnek: Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelyének növendékei

2013. november 27. (szerda) 17. 00 óra – helyszín: 1. emelet folyóiratolvasóterem
Zenei Album - Vántus István Kortárszenei Napok
Kósa György emlékest

KIÁLLÍTÁSOK:

2013 november 6-tól december 5-ig – helyszín: 2. emelet

100 éve, 1913. november 7-én született Albert Camus - kamarakiállítás

 

2013. november 14-től  december 11-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
„Képet öltött irodalom” – Rejtő Jenő híres figurái képregényeken
Olyan híres rajzolókat is megihlettek a Rejtő Jenő történetei, mint Zórád Ernő, Korcsmáros Pál, Fazekas Attila, M. Halasi Éva, Gugi Sándor vagy Endrődi István.
Korcsmáros Pál eredeti, fekete-fehér, tussal rajzolt kockáit Garisa Herman Zsolt dolgozta át. Visszanyúlt a Rejtő-regényekhez,  és újraalkotta a képregények szövegkönyvét, retusálta, kiegészítette azokat, sőt  ha szükség volt rá, akár új szereplőket is alkotott.
A kiállításon többek között láthatóak lesznek Garisa Herman Zsolt Az ellopott futárhoz készített egyedi karakterlapok is.

2013. november 14-től 2014. január 5-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
A Nemzet Színészei  - "KovZsi" Kovács Zsigmond portré-karikatúrái
Kovács Zsigmond 2008 óta "KovZsi" művésznéven alkot, jászberényi születésű, mégis szegedi művésznek vallja magát.

2013. november 14-től  november 20-ig – helyszín: 2. emelet

Darvadozás - a könyvkiemelés kapcsolódik a november közepén a Fehér-tó felett tapasztalható rendkívüli természeti látványossághoz, a darunépesség tízezreinek átvonulásához. Az origamit kedvelő tárlatlátogatók ötleteket és mintákat kaphatnak egy-egy daruhajtogatás kipróbálására is.

Fehértavi Darvadozás címmel az idén második alkalommal szervez ökoturisztikai programot a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága 2013. november 15-17. között.

2013. november 26-tól 2014. január 8-ig – helyszín: 1. emelet folyóiratolvasóterem
Újrafeldolgozások a hímzés világában - Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas  Himző Népi Iparművész kiállítása

2013. november 27-től 2014. január 8-ig  – helyszín: 1. emelet folyóiratolvasóterem
Kósa Györgyre emlékezünk - kamarakiállítás a zeneszerző életéről, műveiről a könyvtár dokumentumainak tükrében..

2013. november 6-ig – helyszín: 1. emeleti folyóiratolvasó
Erdély - Gyenes Kálmán fotográfus kiállítása

2013. november 13-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
„Örömmel jöttem …” –  130 éve nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt

2013. november 13-ig – helyszín: földszint kiállítótér
 „Adományozott az óhazának” - 125 éve született Vasváry Ödön, az amerikai magyar múlt kutatója

2013. november 13-ig – helyszín: 3. emelet
250 éve született Batsányi János

2013. november 20-ig – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó
100 éve született Robert Capa

 


 

A Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2013. novemberi rendezvényei 

Kiállítások
Csillag téri fiókkönyvtár
nov. 4-29.
- A lélek útja címmel kiállítás Tóth István Bogyó elektrográfiáiból
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Csillag téri fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2013-2014-es évadban

Dorozsmai fiókkönyvtár
nov. 4-29.
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Dorozsmai fiókkönyvtárban is könyvkiemelés várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2013-2014-es évadban.
- Kiállítás Pocsai Sándor természetfotóiból, 2. rész

Északvárosi fiókkönyvtár
nov. 4-29.
- Testi-lelki egészségünk - természetgyógyászat és pszichológia a könyvekben - szakkönyveink folyamatosan változó, bővülő válogatását kínáljuk a téma iránt érdeklődő olvasóink számára
- Könyvek, amelyeket 'nem ajánlanak', avagy az Elfeledett Könyvek Tára - folyamatosan változó könyvválogatás ritkán kölcsönzött könyveinkből. Fedezzük fel ismét a régi nagy kedvenceket!
- A hónap szerzője: Colleen McCullough
- Kedvenc mesehőseim - A Négyszögletű Kerek Erdő lakói gyerekszemmel - gyerekolvasóink meseillusztációi
- Meseszüret - válogatás legújabb gyerekkönyveinkből
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Északvárosi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2013-2014-es évadban.
- A hónap gyermekkönyv szerzője: Jacqueline Wilson

Francia utcai fiókkönyvtár
nov. 4-29.
A hónap szerzője – könyvajánló kiállítás: 130 éve született Babits Mihály

Hangoskönyvtár
nov. 8 – dec. 5.
- A Nap-Fény Fotókör szervezésében Kovács Józsefné Ani és Vaskóné Kiss Éva Tiszaparti fotózás és Virágok című fotókiállítása tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Móra utcai fiókkönyvtár
nov. 4-29.
- A Tolerancia világnapjához (nov. 16.) kapcsolódó könyvajánló kiállítás látható a könyvtárban
- A hónap szerzői - válogatott könyvajánló kiállítás a novemberben született írók és költők: Katona József, Áprily Lajos, Ady Endre, Babits Mihály, Pilinszky János, Csokonai Vitéz Mihály munkáiból.

Odesszai fiókkönyvtár
nov. 6-29.
- "Figurák" címmel rajzkiállítás a Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázat alkotásaiból
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Odesszai fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2013-2014-es évadban.

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
nov. 4-29.
- Magyar írók arcképei II. - Tömörkény Istvántól Nagy Lászlóig- életrajzi ismertetők könyvajánló kiemeléssel

Rókusi fiókkönyvtár
nov. 4-29.
- Ne dobd el, alkoss! - Ajándékötletek, kézművestechnikák címmel Kerekes Lászlóné alkotásaiból rendezett kamarakiállításunkat tekinthetik meg
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Rókusi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2013-2014-es évadban

Szőregi fiókkönyvtár
nov. 4-29.
- Miklosovits László Röhög az osztály című karikatúra-kiállítása látható a könyvtárban
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Szőregi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2013-2014-es évadban.

Tápai fiókkönyvtár
nov. 4-29.
- Tápé 875 éves - kiállítás a könyvtár néprajzi gyűjteményéből

Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
nov. 15. 16.30 órakor A Karib-tenger gyögyszeme: Kuba címmel Kovács Sándor Tibor diaképes élménybeszámoló előadása látható a fiókkönyvtárban
nov. 29. 16.30. órakor a Kiscsillag klubban: Elmer, a foltelefánt címmel meseolvasás és mozaikkép készítése

Északvárosi fiókkönyvtár
nov. 8. 16.00 órakor a Könyvkirály-képző gyerekklub várja a könyvbarát általános iskolásokat
nov. 12. 10.30 órakor a Kis irodalmi terefere klub keretében „Ősz húrja zsong…” – évszakok az irodalomban és a zenében címmel tart előadást Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus
nov. 22. 16.00 órakor a Mesekuckóba mese- és kézműves foglalkozásra várják a meseszerető óvodás és kisiskolás gyerekeket

Hangoskönyvtár
nov. 8. 15.00 órakor a Nap-Fény Fotókör Tisza parti fotózás és Virágok című kiállításának megnyitója. A kiállítást Szabó Edit amatőr fotós nyitja meg.

Móra utcai fiókkönyvtár
nov. 6. 16.00 órakor "Kuduskalács"- Mindenszentek a magyar néphagyományban - gyermekfoglalkozás
nov. 12. 14.00 órakor A szociális munka napja alkalmából (nov. 12.) nyugdíjas olvasóink találkoznak Ballai Anna Mária szociális munkással, aki beszámol tapasztalatairól, egyéni lehetőségekről a segítő munka terén.

Odesszai fiókkönyvtár
nov. 6. 17.00 órakor Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából az általános iskolásoknak meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésével egybekötött kiállításmegnyitó a könyvtárban.
nov. 15. 17.00 órakor Csere-Bere klub iskolásoknak
nov. 18. 14.00 órakor „A segítő mesekönyvek írója cím valahogy rám ragadt” - író-olvasó találkozó Finy Petra író- és költőnővel, számtalan gyermekkönyv alkotójával.
nov. 22. 16.30 órakor a Kézműves klubban: ötletes fonaldíszek készítése
nov. 29. 16.30 órakor a Mesetarisznyában: Gárdonyi Géza Ugri meg Bugri című meséje

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
nov. 20. 17.00 órakor Klikk, kamaszok könyvbarát klubjának összejövetele
nov. 27. 16.00 órakor a Varázskalap foglalkozáson meseolvasás és illusztráció készítése kisiskolás gyermekek számára

Rókusi fiókkönyvtár
nov. 5. 14.00 órakor a NAGY(i) ÍRÓK Klubjának következő összejövetele, melynek keretében felolvasó délutánt tartunk a szenior klubtagok írásaiból.
nov. 6-tól megújult kínálatból válogathatnak az érdeklődők a feleslegessé vált, használt könyvekből rendezett könyvvásáron a fiókkönyvtár nyitvatartási idejében.
nov. 8. 16.30 órakor legfiatalabb könyvtártagjainkat várjuk Babadélutánra: diavetítésre és meseolvasásra.
nov. 20. 16.00 órakor a Könyvbarátok klubja tartja következő összejövetelét, melynek keretében Dr. Meszlényi László ny. tanár, főiskolai docens 200 éve született Verdi, Giuseppe Fortunio Francesco olasz zeneszerző című zenetörténeti előadását hallgathatják meg az érdeklődők.
nov. 29. 16.30 órakor az alsó tagozatos gyerekeket várjuk Mesedélutánra: meseolvasásra és barkácsolásra.

Szőregi fiókkönyvtár
nov. 14. 18.00 órakor beszélgetés Gyógyító ételek és italok címmel nagyanyáink, dédanyáink természetes orvoslásairól, receptjeiről az Életreform Klubban.
nov. 18. 11.00 órakor Finy Petra író- és költőnő tart gyermekfogalkozást a szőregi óvodásoknak.

Tápai fiókkönytár
nov. 28. 16:30 órakor Meseszőnyeg címmel mese- és rajzfoglalkozás gyerekeknek
nov. 4-29-ig könyvvásár használt kötetekből a könyvtár nyitvatartási idejében.

 


 

Somogyi-könyvtár
Agóra gyermekkuckó októberi programjai

Szeged, Kálvária sgt. 23.
20/587-5393 - 62/563-488
http://www.sk-szeged.hu/agora

Kiállítások:

2013.november 30-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Kockákba zárt históriák – Kasza Magdolna grafikus és Magyar Sándor forgatókönyvíró szövegei alapján készített képregények a magyar történelem egy-egy fontosabb időszakát, személyét vagy eseményét emelik ki ebben a minden korosztály számára könnyen befogadható műfaji formában. Jelen kiállítás-sorozatban bemutatott negyedik képregény témája Károly Róbert uralkodása.

2013. november 1. – november 31. – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Kalandozzunk Kisvakonddal!– könyvkiemelés és kiállítás az Zdnek Miler műveiből.

Rendezvények:

2013. november 7. 15:00– helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Kockákba zárt históriák – Károly Róbert uralkodása – Kasza Magdolna grafikus képregény-kiállítására hangoló kreatív foglalkoztató kicsiknek és nagyoknak.

2013. november 12. 15:00 –  helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mackó forgató – Mesés foglalkoztató óvodásoknak és kisiskolásoknak. Játékos feladatokat, mesés nyereményeket kínálunk a kvíz játékban résztvevőknek.

2013. november 26. 13:00-18:00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Cserebere nap – Ha szereted gyűjteni a játékokat, dominókat, matricákat, de még vadászol a hiányzó részekre vagy netán valamiből sok van neked, akkor gyere el hozzánk kincsekre lelhetsz délután.

 


 

Idősek Akadémiája
A Harmadik Korosztály Egyeteme

„A bennünk lévő drágakövet egész életen átcsiszolni kell, hogy fényével beragyogja az egész univerzumot.”


Szervező intézmények:
Senior Center – Idősek Közösségi Központja Szent-Györgyi Albert Agóra

 

Megnyitó:
2013. október 7. 16.00 órától a Szent-Györgyi Albert Agóra kamaratermében
Tanévzáró: 2014. április 30. Senior Center


Szent-Györgyi Albert Agóra
Szeged, Kálvária sgt. 23. sz.

Senior Center
Szeged, Eszperantó u. 1. sz.

 

 

október 7. hétfő 16.30-18.00
„Csak a szépre emlékezem” – Mikor betegség az időskori feledékenység?
előadók:: Dr. Pákáski Magdolna – SZTE Pszichiátriai Klinika tudományos főmunkatárs
                  Papp Edina – SZTE Pszichiátriai Klinika klinikai szakpszichológus

október 16. szerda 15.00-17.00
A harmadik korosztály nem teher a társadalomnak, hanem arany tartalék
előadók:dr. Józsa István országgyűlési képviselő
Szabó Sándor SZMJV kabinetiroda vezetője

október 28. hétfő 16.30-18.00
Beszélő sírkövek - Az angol romantika irodalmi hagyománya
előadó: Dr. Fogarasi György - SZTE-BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék vezetője

november 20. szerda 15.00-16.30
Szeged fejlődése az elmúlt 10-évben
Előadó: Nagy Sándor önkormányzati képviselő

 

november 25. hétfő 16.30-18.00
Szuperüstökös Nap közelben - Az év természeti csodája
előadó: Szalai Tamás SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tanára

december 18. szerda 15.00-16.30
Szociális támogatási lehetőségek a harmadik korosztály részére
előadók: Novkov Veszelinka Humán Közszolgálati Iroda irodavezetője
Zsótér Antal SZKTT Egyesített Szociális Intézmények igazgatója

december 16. hétfő 16.30-18.00
„És gyermek született nekünk…” – Zenés karácsony
előadó: Meszlényi László zenetanár

Január 22. szerda 15.00-16.00
Ami kimaradt a történelem tanítás során, ma sem beszélnek róla
előadó: Bíró János középiskolai tanár

Az előadások nyilvánosak és ingyenesek.


Aki szeretne rendszeres hallgatói tagja lenni az Akadémiának, és szeretne díszoklevelet kapni a tanévzárón, annak szeptember 27-ig várjuk a jelentkezését.
A díszoklevél feltétele az előadások 80 %-án való részvétel.

Elérhetőségeink:
Senior Center: 62/648-132, seniorcenter@indamail.hu
Szent-Györgyi Albert Agóra: 70/336-7064, szsandor@agoraszeged.hu

Hirdetmény

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja az alábbi időpontokban fogadja a lakosság adományait:
hétfő, szerda, csütörtök 9-11 és 15-17 óra között.
Cím: Szeged, Csanádi u. 9.
Átveszünk : ruhaneműt, cipőt, ágyneműt,gyógyszert, plédet, műszaki cikket, könyvet, bútort és bármit, ami használható és tiszta.
Kérjük, hogy az egyesületünknek szánt tárgyakat hozzák be a fenti címre, ne dobják konténerbe vagy gyűjtőládába,
mert azok nem hozzánk kerülnek.
Csoportunk kizárólag a Csanádi utcában tudja az adományokat gyűjteni.
Számlaszámunk: OTP Bank 11784009-20201485.

Segítséget köszönve a Szegedi Máltais Csoport.

Vissza a kezdőlapra