Szegedi Közéleti Kávéházi Alapítvány
2020. novemberi programja

és szemezgetés más szegedi kulturális és tudományos programokból

Köszönettel tartozunk azoknak, akik a személyi jövedelemadójuk
1%-át a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványnak
(6726 Szeged, Szövetség u. 35.) ajánlották fel.
A befolyt összeget a Kávéház működésére fordítottuk.
Bízunk abban, hogy a támogatásukra idén is számíthatunk.
Adószámunk: 18457737-1-06

Számlaszám: Közéleti Kávéház Alapítvány, K&H 10402805-28017923-00000000

Hajdrik József

József Attila

Róla, - ki magyar, nincs, ki ne tudna!
Verseiben tovább él örökre.
Ez a bronzplakett nem az ő múltja,
Soha nem volt a mosoly őrzője!

„Ilyen arcot kellett kalapálnom!”
Mondta Tápai Antal a szobrász.
E képben, a kor szelleme lángolt,
Hogy lássák a géniusz jó sorsát!

Pedig szenvedett éppen eleget!
Gyermekkora, mint kivert kutyáé.
Nem kapott szép szót, se más egyebet,
Mint koszt-kvártélyt némi kis munkáért.

Csodagyereknek hitték verséért,
Pedig csak szegény, árva fiú volt.
Fájdalom járt a remény-vesztésért,
Rövid életében sok holtpont volt.

Horger az egyetem fura ura,
Később eltanácsolta tettéért.
Ám Attila tiszta szívvel tudta,
Semmit nem tehet a csúf létéért.

Első könyve a Szépség koldusa,
Háromszáz példányszámban jelent meg.
Ritkán mosolygott rá a Fortuna,
Tanulni Bécsbe, majd Párizsba ment.

Babitsot támadta, őt meg mások!
Vad érzelmeit verssé formálta.
A szerelemhiány holmi átok,
Úgy mint a halál furcsa vonzása.

.

 

József Attila domborműves tábláját a Szegedi Panteonban 1948. június 9-én helyzeték el. Az alkotás „szegedi szobrászként” tisztelt Tápai Antal munkája, aki Tóth Attila szerint „így vallott róla”: „vigyorgó József Attilát kellett kalapálnom, optimista emlékművet igényelt a rendszer…” A mészkő táblára szerkesztett vörösréz lemezdomborítás pajzs alakú és a nagysága 56 X 40 cm. József Attilának őszességében nagy kultusza van itt a környeztünkben, akár Hódmezővásárhelyre, Makóra, Kiszomborra vagy Szegedre gondolunk. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy nehéz gyermekkor, és ifjúkor után érte a tisztázatlan körülmények közötti korai halál. Biztos vagyok abban, hogy a tanulmányaink alapján, mindannyinkban van egy „emlékkép” József Attiláról. A szüleit korán elvesztő kisgyerekről, a gyámjáról, nővéreiről, az világban helyét kereső fiatalról. A kiközösített, megnemértett fiatalt, akik közelről ismerhették: szerették, tisztelték és nagyra becsülték. Ezek az emberek szépítették meg, és talán mentették meg az életét is: Makón a nagyszerű kultúrmecénás Dr. Espersit János, vagy az atyai jó barát Juhász Gyula, az első vereses kötetének, a „Szépség koldusa” ajánlója. Értsük meg József Attilát, mérlegeljük a körülményeit, a tragédiáinak sorát! Ha ezeket mind számba vesszük: ezek ismeretében csak a felmagasztalás hangján szólhatunk Róla. Ő maga, József Attila, a költészete, de a szobrai is imádni valók, bármelyiket nézzük. Ha a Szegedi Tudomány Egyetem Rektori Hivatala sarkán, Varga Imre alkotására pillantok, a „kicsapott diák” emlékképe ötlik fel bennem: 
„Én egész népemet fogom 
nem középiskolás fokon
taní-
tani!
De ha kíváncsiak rá, nekem a nagy kedvencem Pesten, a Parlament déli végénél a Dunának közelében található szobra. Oda szoktam ülni melléje a „rakodópart alsó kövére” és együtt „skandálom” Attilával: „Mintha szívemből folyt volna tova, zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.” 

.

                                                                                                                                 Mihály Illés

.

.

A KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ KURATÓRIUMA FELHÍVJA A TISZTELT KÖZÖNSÉG FIGYELMÉT, HOGY


.

 


.

NEMZETEGYESÍTŐK

„JÖVŐ BARÁTAI KÖRE” HÉTFŐNKÉNT
Szeged, Pixel Kávézó az Anna kút sarkán! (Kossuth Lajos sgt. és Tisza Lajos krt. sarok)
„ Azt tapasztalom, hogy az emberben a felismert, de ki nem mondott igazság elkezd rohadni.” Balczó András
November 2-án  17 órakor látjuk vendégül Pócs Alfrédot az orvoskamara megyei elnökét, akit Október 6-án elbocsátották a gyöngyösi Bugát Pál Kórházból. Egy kitűnően dolgozó doktort tettek utcára, akitől vírusrealista állításai miatt szeptemberben már a gyanúsan viselkedő Magyar Orvosi Kamara is elhatárolódott. A kórházigazgató 25 év után azzal az indokkal tette mindezt, hogy a doktor Covid-ellenes, holott az orvos állítása szerint Ő nem vírustagadó, azonban a betegei jelentős hátrányt szenvednek a koronavírus miatt, s egyre jobban nő az ellátástalanok száma!   
Jelenleg egy hónapos felmondási idejét tölti, viszont a salgótarjáni és az ózdi kórházban ugyanakkor továbbra is dolgozik. Vírusrealista nézeteit nem rejtette soha véka alá, s az Orvosok a Tisztánlátásért Egyesület egyik vezetőjeként, a Youtube-ra is feltöltött videóanyagban például a maszkviselés ellen érvelt. Ez utóbbi gondolatait éppen most, egy amerikai kutatóintézet is megerősítette, hiszen a vizsgálatik szerint, aki viseli a maszkot huzamosabban, vagy állandóan 85 %-os esélye van arra, hogy megkapja a vírust, aki pedig nem, annak csak 4%-nyi! Egyébként a Pócs Alfréd vezette egyesület a nyáron 5G-ellenes tüntetést is szervezett Egerben, azt állítva, hogy az 5G mobiltornyoknak „elképesztő élettani hatásai” lehetnek. Ám sajnos valóban nincsenek hatástanulmányok és tudományosan megalapozott kutatások az irányban, hogy az 5G mikrohullámú sugárzás nem veszélyes sem a természetre, sem az emberre! Egy ilyen lelkiismeretes orvost hívtunk meg tehát előadónak, aki pl. a tavalyi (egri) polgármesterjelölti kampányában arról is beszélt, hogy hogy Egerben szeretne létesíteni egy alternatív gyógyászati központot ha megválasztják polgármesternek, s ott az emberek többféle gyógymódot is igénybe vehetnének, például akupunktúrás kezelést, a kínai orvoslást, illetve lélekgyógyászatot.

.

November 9-én 17 órától A szegedi közösség újonnan választott operatív vezetője Szabó Ágnes (élenjáró)egykori lelkészasszony tart bemutatkozó előadást, majd filmrészleteket láthatjuk, KŐSZEGI M. LÁSZLÓ szerkesztő-operatőr segítségével, aki az elmúlt 30 évben a legmelegebb helyzetekben kamerázott! Így olyan történelmi dokumentumokat láthatnak az érdeklődők, amely megvilágítja 2006 forró ősznek a legfontosabb eseményeinek  a kevésbé ismert részleteit is! 
Az akkor hősiesen kiálló magyarok sajnos semmiféle elismerést nem kaptak, pedig hatalmas rizikót vállalva próbálták végigvinni azt az „erkölcsi forradalmat” amelyre ma is szükség lenne, hiszen a legtöbb követelésük, még ma sem teljesült!

November 16-án  17 órától a szegedi nemzeti közösség alapítójának, Bene Gábornak  a „Világuralomra törő bankárkasztról” szóló vitaindítója.
Sajnos az az "elit" amely nem a saját tehetsége, munkája, szorgalma, kreativitása alapján, hanem kizárólag a pénz-kumulációs csalások sorozatával szerezte meg a közvagyonokat - lassan már az egész világon -, az bizony nem egy elit, hanem csak egy bűnbanda! Persze a bankárkaszt egy idő után kialakította és pénzpórázra vette a hatalomra ácsingózó politikai PÁRTOKAT, s ezzel a törvényhozást a saját arcára formáltatta velük. Így csak az lesz bűncselekmény, amit a „fogott törvényhozás” meghatároz, vagyis ami a bankárkaszt számára elfogadható.  (Így a „csaló pénztermékek” legyártása teljesen törvényes lesz, hiába minősül az büntetőjogilag csalásnak!) 
Jó lenne, ha mindenki tudná legalább hazánkban, hogy a háborúkat - főleg a világháborúkat! - éppen ez a bankárkaszti ál-elit szervezte és pénzelte. Persze nem azért mert rendelkeztek munka alapú - vagyis értékteremtés alapján létrejött - pénzzel, hanem épp ellenkezőleg: a reálgazdaság által előállított értékek lenyúlásával alakították ki azt a "modern pénzrendszert" ami az ő vagyonukat automatikusan növeli a mai napig. Ezzel a parazita bankárkaszti ál-elit nagyon is érdekelt a háborúkban, így nem lehet kizárni, hogy előbb-utóbb ismét bedobja majd a világháború ötletét, sőt meg is valósítja azt a teljesen fedezetlen pénz-manipulációs rendszerével. Ezt a hazug és hamis reklám-demokráciát kellene megszüntetni mindenütt a világon, ennek megakadályozása érdekében. Ezért a mai cselédpolitikusokat kellene végre leváltani, olyan helyben ismert és elismert követekre, akik visszahívhatók akkor, ha nem választóik érdekérvényesítésével, hanem a saját zsebük érdekei miatt – takargatva ugyan – de a bankárkaszt érdekeit képviselik.  Ez lenne a cél, amihez csak eszközöket kell találnunk és ehhez a magyar kreativitás nagyon fontos lenne. Ezért arra kérem, gondolja át mindenki: a mai világban mi lehet az az egyszerű és könnyen átlátható és könnyen érthető szlogen, amely a szavazók tudomására hozza, hogy meg kellene dönteni a bankárkaszt által kimódolt reklám-demokráciát? S helyette miképpen is lehetne létrehozni egy valóságos és erkölcsi alapú népképviseletet? Ma ugyanis már nem "Népképviselők" hanem "pártképviselők" uralják a világot, de csak látszólagosan. Hiszen a valóságban a pártok pénzpórázra kerültek, s így a tagjaik teljesen alá vannak rendelve a vezetésüknek, akik viszont már nem képesek szabadulni a pénzpóráztól! Ha majd valóban alulról szerveződő "Népképviselők" határozzák meg a politikát és nem a pártok „fogott vezetői”, akkor lehetne minden területen könnyen elérni a változást. Az első lépcső tehát szerintem a "Népképviselet" helyreállítása! S az majd okosan felszámolja a pénzdiktatúrát, ami lassan már fel sem tűnik senkinek, mert már annyira megszokták a népek az egész világon! S ne feledük el, hogy ehhez hozzá is lehet kényelmesedni!
November 23-án  17 órától egy öntudatos pécsi polgár, vagyis SZABÓ LÁSZLÓ lesz az előadó-vendégünk, aki egyrészt bemutatja legújabb botránykönyvét, majd „JUJ DE JÓ KERESZTÉNYEK „– címmel tart tabudöntögető előadást azokról, akik csak álcaként lettek hívők.  
November 30-án 17 órától hónapvégi beszélgetés a Nemzetegyesítők és a meghívott vendégek között a magyar jövőről, az aktuális közpolitika (Gonda László Kossuth téri néptribun) és a természetes életmód és a legolcsóbb és leghatásosabb fűtésrendszer         (Szeleczki Antal feltaláló) közreműködésével, hiszen közelít a tél.

Minden jó magyar embert nagyon várunk az előadásokra hétfőnként és a nemzet számára fontos önszerveződő közösségek megalakítása és működtetése érdekében segítünk is, ha szükségessé válik!

Ne feledd! Ami nem öl meg, az megerősít!
NEEM párt! Hanem Nemzetegyesítő Mozgalom

Bene Gábor

.

EZÜSTHAJ FILMKLUB NOVEMBERI MŰSORA
Klubvezető: Vörösné Séllei Emma
Az előadások 14 órakor kezdődnek a Belvárosi Mozi
Zsigmond Vilmos termében

    Nov. 03.    FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN
                                                IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE
                                                magyar film, 65 perc
                                                Rendezte: HORVÁT LILI
                                                Főszerepben: STORK NATASA, BODÓ VIKTOR

                              Nov. 10.    SOSEM KÉSŐ
                                                ausztrál vígjáték/dráma,  95 perc
                                                Rendezte: MARK LAMPRELL
                                                Főszerepben: JAMES CROMWELL, RENEE LIM

                              Nov. 17.    VAN GOGH AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG KAPUJÁBAN 
                                                svájci-amerikai-francia-angol-ír életrajzi film, 111 perc
                                                Rendezte: JULIAN SCHNABEL
                                                Főszerepben: WILLIEM DAFOE, EMANUELLE SEIGNER

                              Nov. 24.    NYÍLT TITKOK
                                                német vígjáték/dráma,   111 perc
                                                Rendezte: BORA DAGTEKIN
                                                Főszerepben:  ELYAS M’BAREK, JELLA HAASE
                                               
                                                
                   
                 

                            

Csillagok háborúja

Halottak napján
A temetőt mindenki
Virágokkal telerakja.
Ő lesz az istenhez megtérők
oltára.
Kérdem Tőled Uram!
A szent titkod lángja,
Netán a csillagok háborúja?
Bele van az emberiség
szívében kódolva?
Fekete csillagporos csipke zászló lángírása
ott lobog az égen?
Élünk a mába,
és kapaszkodunk a keresztfába,
S csendben díszítjük
a halottaink sírját,
és énekeljük a világhimnusz dalát.
Reménykedő szívünk dobbanása,
a halál elleni harca,
olyan mint az élet akarása.
Uram! Kérdem Tőled?
Te tudod, én így érzem!
Kenéz Heka Etelka

 

Siklósi András

Győzni fogunk
(Harci induló 1956 ötvenedik évfordulójára)

Zord vihar dúl remeg a föld
jég veri a magyar mezőt
Az aranyló búzaszemek
érett gyöngye sárba pereg
Kertünkben a liliomot
megfojtják a hitvány gyomok
Termőfáink elsorvadnak
gyümölcseink megrohadnak
Megmérgezve folyónk tavunk
a kíntól majd’ megfulladunk
Hős nemzetünk megtört beteg
ki szól érte ki menti meg
Virágzik a lopás csalás
a hazugság és besúgás
Gyermekeink nem születnek
falvaink kiüresednek
Tengődünk csak nem is élünk
félő hogy végleg elvérzünk
Mért kellene sírba mennünk
s miért békében elvesznünk

Nem tűrhetjük a rombolást
állítsuk meg a pusztulást
Kiáltsunk egy szörnyű nagyot
söpörjük el a zsarnokot
Tépjük szét a rabláncokat
döntsük le a bálványokat
Kötözzük be népünk sebét
s tegyük jobbá az életét
Ma még kivert senkik vagyunk
de nő erőnk s akaratunk
Égig lobog bennünk a láng
fényes hajnal virrad reánk
Kitárjuk mind karunk szívünk
állj közénk és harcolj velünk
Jöhet bármi veszedelem
csak a hazánk szabad legyen
Vegyük vissza ősi jussunk
ellenségtől meg ne fussunk

Ha vállaljuk a küzdelmet
az Isten is megvéd minket
Mindenképpen győzni fogunk
s holtunkból is föltámadunk
Kárpátország árva népe
jogot nyert az üdvösségre

.

Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz (Szeged, Földváry utca 3.)

Időpontok:
Keddenként délelőtt: 9:00 óra November 3.,10.,17.,24.
Csütörtökönként délután: 15:00 óra November 5.,12.,19.,26.
Elérhetőség: 06-30-270-41-51

A foglalkozást vezeti: Pálfi Gizella

.

2020. november 2. hétfő 17 óra Somogyi Könyvtár Vetítőterem
ÖT NAPPAL A HIVATALOS PREMIER ELŐTT

„…SÍRJUK FELETT SZÁZ VIRÁG…”

FILMKLUB  SZEGEDEN
BUBRYÁK  ISTVÁN  VÁLOGATÁSA

.

„…SÍRJUK FELETT SZÁZ VIRÁG…”
90 perces dokumentumfilm két világháború halottaiért

Az Úz patak völgye Erdély délkeleti csücskében tulajdonképp egy hosszú, majd’ 40 kilométeres temető. Az első és a második világháború pusztító harcainak halottai nyugszanak itt. Néhányuk temetőben, többségük tömegsírban, még többjük egyéni, vagy csoportos sírban, lövészárokban, bombatölcsérben lett eltemetve. Vannak itt magyarok, németek, osztrákok, és a monarchia ki tudja még melyik nációinak halottai, többek között szerbek, szlovákok, erdélyi románok, ruszinok, zsidók, tán még csehek is. Mint ahogy az ellenoldali fél halottai a királyi Románia katonái mellett lehetnek itt cári oroszok, vagy a Szovjetunió nemzetiségiei (grúzok, kirgizek, ukránok, stb.) is. Számos politikus érzi úgy, és ennek hangot is ad, hogy ezen országok katonái is elestek az itteni harcokban. Történelmi tévedés. Azok az országok akkor az Osztrák-Magyar Monarchia részei voltak, így besorozott fiaik a monarchia katonái. Elesve, a monarchia halottai. Mint ahogy a későbbi háború szovjet nemzetiségiei a Szovjetunióé. 
Az anyaországoknak a gyászhoz, az emlékezéshez van joguk, nem a tulajdonlásukhoz…      
Egy gyűjtőút során 27 ilyen temetkezési helyet jelöltünk meg GPS koordinátákkal, olyanokat, amelyeknek létezését az emlékezet még fenntartotta.                                                                                                        Filmünk nem politizál. Ahogy egy olasz ezredparancsnok írta még az első világháborúban egy elesett magyar hadnagy szüleinek, amikor megírta nekik fiuk elestét és hősiességét, teszi mindezt azért, mert  „ a halálon túl már nincs gyűlölet”.  A kegyelet szó lassan tartalom nélkülivé válik. Minden nemzetnek joga van a saját halottait meggyászolni és joga van az emlékezéshez. A halottak hozzátartozóinak pedig a reményhez, eltűnt fiuk/apjuk/testvérük holtteste talán épp itt, Úz-völgyében van  eltemetve. És ha akarja, a politika majd úgy dönt, feltárja és azonosítja. Ha nem akarja, ott marad. Temetőben, hegyoldalban, tömegsírban, lövészárokban. Az a föld, amit testével takar, az már az övé. Életével fizetett érte. És ha jelöletlenül is maradnak, a természet révén mindig lesz „sírjuk felett száz virág”.
Filmszöveg: Bubryák István
Narrátor: Beslin Anita, Kozó Attila
Produkciós menedzser: Krizsán Szilárd
Szakértő: Bajusz Mátyás, dr. Nagy József, dr. Sipos György
Helytörténeti adatközlő: Gergely József
Kép és hangtechnikus: Mráz János
Animátor, grafikus: Csepregi János
Vágó: Násztor Róbert
Fényképezte: Szél Zsolt
Rendező-producer: Bubryák István
Gyártó: Szín-Tér Kép Alapítvány  2019-2020.

.

2020. november 3. kedd 9 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u 3.)
Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz (Szeged, Földváry utca 3.)

A foglalkozást vezeti Pálfi Gizella

.

.

2020. november 3. kedd, 15 óra, Rókusi fiókkönyvtár (Vértői u. 5)
A Somogyi-könyvtár Íróklubja szeretettel vár minden érdeklődőt
november 3-án, kedden, 15  órára a Rókusi fiókkönyvtárba (Vértói út 5)
MASZK MÖGÖTT c.
 felolvasó délutánjára.
Mi így harcoltunk a COVID 19 ellen. Győzelem, hogy a világjárvány idején is képesek voltunk írni, szépet és jót alkotni és ezzel saját magunkat is életben tartani. Ezek pedig nem veszhetnek el, fenn- és meg kell maradniuk.
Moderátor: Sáráné dr. Lukátsy Sarolta. Felolvasnak az Íróklub tagjai.

.

2020. november 3. kedd, 17.00-18.30SZTE Rektori Épület, Díszterem (Dugonics eér 13.)

SZTE Konfuciusz Teaház

A novemberi Konfuciusz Teaház vendégei Gárdián Gábor, gordonkatanár és Gárdián Nikolett, tanár, Kelet-Ázsia elemző. És, hogy hogyan került a címbe egy csellózó hörcsög?
Egy vidám, rendhagyó, zenés beszélgetés keretén belül erre is fény derül, melyet Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója vezet.

Zongorán közreműködik: Győri Péter, a szegedi Király-König Péter Zeneiskola tanára.

A járványügyi helyzet miatt a rendezvényen sajnos nem tudunk teát kóstoltatni.

Kérünk mindenkit, hogy rendezvényünket maszkban látogassa, és regisztrációját a konfuciusz@szte.hu címen tegye meg.  

.

2020. november 4. szerda 17 óra  No Milk Today Kávézó  (Bécsi krt. 8.)

KEDVENC OLVASMÁNYÉLMÉNYEINK 1.

Vendégek: Baradnay Gyula, Nagymajtényi László, Szalay István professzorok

Házigazda: Tráser László újságíró

Szeretettel köszöntjük Dr. Baradnay Gyula sebészprofesszor urat születésnapja alkalmából!

 

 

November 5. csütörtök 9 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.)
KEZDŐ SENIOR LINEDANCE TIMIVEL

Helyszín: Zöld Terasz, Időpont: 9 óra 
Aktív nyugdíjaskorúakat várunk könnyű, vidám táncolásra, nagy teremben, jó csapatban! 
Info: 70/365-5501

 

2020. november 5 csütörtök 15 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u 3.)
Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz (Szeged, Földvári utca 3.)

A foglalkozást vezeti: Pálfi Gizella

2020. november 5. csütörtök 15 óra Somogyi-könyvtár Dorozsmai Fiókkönyvtára (Negyvennyolcas u. 12.)

Meghívó

A Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtárába 2020. november 5. napján 15 órára a Nap-Fény Fotókör
Elmúlás emlékezés
című kiállítása megnyitójára.
A Nap-Fény fotókör tagjai mutatják be képeiket.
    
Műsor: 
Jávor Olga aktuális vers 
Hóvirág Népdalkör népdalcsokor
Elmúlás film
A kiállítást Dr. Csurgó Edit a fotókör elnöke nyitja meg.
A Könyvtár nyitvatartási idejében 2020.december 2. napjáig látogatható a kiállítás. 
A tárlat és a megnyitó a Nap-Fény Nyugdíjas Fotókör oldalán a facebookon is megtekinthető az Interneten. 
A Fotókör tagjai fotóiból készített virtuális kiállítások „Napfény” név alatt, az orszagalbum.hu oldalon is láthatók.
A helyszín (Szeged, Negyvennyolcas utca 12.) a Mars térről a 75, a Honvéd térről a 36, Szőregről a 67 és 67Y autóbuszjáratokkal közelíthető meg.
Szerkesztette: Dr. Csurgó Edit

2020. november 5. csütörtök 17 óra Bibliotéka Könyvtár (Kálvária sgt. 13.)

.

Járványok Magyarországon 1.

Előadó: Dr. Nagymajtenyi László professzor emeritus

Háziasszony,  Kőszeginé Szabó Éva

.

2020. november 6. péntek 17 óra Somogyi Könyvtár Klubterem
Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 19 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

57. PROGRAM: DR. CSUVIK OSZKÁR, SÓFI-DÍJAS PHD HALLGATÓ UTAZÁSI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA: BELGRÁD

.

„A képes előadás során bemutatom Belgrád ismert és kevésbé ismert látnivalóit. A szerb fővárosba vezető utat biciklivel tettem meg vajdasági szülőfalumból, Adáról. Az előadás során felvillantom megállóimat, út közbeni élményeimet. Belgrád látnivalói közé tartozik a Duna és Száva torkolatára néző Kalemegdán, azaz az egykori nándorfehérvári vár, ugyanakkor a Szent Száva templom és a Skadarlija (Bohém negyed) is érdekes színfoltjai a városnak. Zimonyban található a többféle véleményt kiváltó újkori Hunyadi szobor, ugyanakkor az egykori Hunyadi vár helyén álló ezredévi emlékmű megér egy látogatást. A fővárostól néhány dombos kanyarra található az Avala-torony, amelyből be lehet látni a több történelmi vihart megélt Belgrádot. Az ott töltött egy hónap során a szendrői (Smederevo) és a galambóci várhoz is elgurultam, de Újvidéken is megfordultam. Hazafelé Versec utcái, Deliblát homokpusztái és a bánáti legelők között vitt utam, szerencsére a Košava áramlatai megfáradt fémparipámmal együtt végül épségben hazaröpítettek.”

.

2020. november 7. szombat 15 óra AGORA Kálvária sgt. sgt. 23.
A színek varázslatok világa
Kiállítás

Két tehetséges diáklány, Bernát Sára és Ökrös Fanni  festményeiből nyílik kiállítás a szegedi Agórában.
A zenés megnyitó az első emeleti kiállítótérben kerül megrendezésre. 
A kiállítás megtekinthető november 29-ig.
Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

2020. november 8. vasárnap 10 óra Dugonics tér. József Attila szobor
4 500 lépés irodalom       
   
          

  „Itt Tömörkény, ott Gárdonyi lakott, Petőfi Zoltán erre ballagott.” - írja Juhász Gyula Szeged c. versében, de rajtuk kívül még mennyi híres író, költő fordult meg Szegeden!  Idén áprilisban elmaradt a Költészet napi séta ?, szerencse, hogy a versek, idézetek nincsenek évszakhoz kötve, így az ez évi ajándéksétánkon verset mondunk. Pontosabban irodalmi sétára hívunk Benneteket. A címben említett 4 400 lépés során mesélünk a városhoz kötődő költők, írók (pl.: Juhász Gyula, József Attila, Radnóti Miklós, Tömörkény István, Móra Ferenc) szegedi életéről, megmutatjuk a találkozó helyeiket, lakóhelyeiket és emlékhelyeiket. A séta két órája alatt a Dugonics téri József Attila szobortól a Glattfelder téren álló Radnóti szoborig teszünk egy kört a szegedi költészet világában.

A sétát összeállította a Szegedi Tourisma, vezeti Tasnádiné Zsike    
Jelentkezés a szegeditourisma@gmail.com email címen, vagy a helyszínen

A séta a törzsvendégeknek ingyenes, de kérjük hozzátok magatokkal a sétajegyeket – az szolgál belépőül ˘

 

2020. november 8 vasárnap. 18- 22-ig Vár Söröző (vár utca- Deák F. u. sarok)

Zenés Táncos Est
Várunk mindenkit szeretettel!

 

2020. november 9. hétfő 17 óra Szeged, Pixel Kávézó az Anna kút sarkán! (Kossuth Lajos sgt. és Tisza Lajos krt. sarok)

JÖVŐ BARÁTAI KÖRE” HÉTFŐNKÉNT
Házigazda: Bene Gábor

 

2020. november10. kedd 9 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u 3.)
Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz (Szeged, Földváry utca 3.)

A foglalkozást vezeti Pálfi Gizella

.

 

 

2020. november 10 kedd 15 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)

REJTVÉNYFEJTŐK

Házigazda: Budai István

.

2020. november 10. kedd 16.00 óra 90 C Étterem (Kelemen u.2)

KULTÚRA ÉS MATEMATIKA, TÖRTÉNELEM  III,

.

FÉL ÉVEZRED AZ IDŐSZÁMÍTÁSUNK KEZDETÉIG

.

Abból indulunk ki, hogy a kultúra kezdeteit akár 20 ezer évvel ez előttről is számolhatjuk míg a tudományét talán 5 ezer évvel ez előttről.  I. e. 500 körül, már mindkettő magas fokon állt. Találkozásukat az aranymetszés alkalmazásában fedezzük fel. Megszemléljük alkalmazását Pheidiasz alkotásain (Zeusz szobor, athéni Akropoliszon lévő Parthenón), összehasonlítjuk a Dávid-csillagot az ötágú csillaggal, megvizsgáljuk a pitagoreus hangskálát és Augustus császár korának építészetét.

Előadó: SZALAY ISTVÁN c. egyetemi tanár
Házigazda: KOTORMANNÉ MARGIT MÁRIA

 

2020. november 10. kedd. 16. óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.

Lövey-Varga Éva
Tesztelj velem!
 - Történelem és műveltségi tesztek élesben
Szegedi Közéleti Kávéház keretében a 
Tollforgató Online Lapcsoport és Egy Csepp Élet Online Magazin szórakoztató műveltségi estje 2.Program: 
Helyszín? Bibliotéka Egyesület, Szeged, Kálvária sugárút 14. Tel.: 06 (62) 420-799 
Email: bibliotekaegyesulet@gmail.com 
Időpont: 2020. november 10. 16 óra

Kedves Érdeklődő! 
A Tollforgató Irodalmi, Történelmi, Ókor Történelmi, Művészeti, Politikai Lapcsoport és az Egy Csepp Élet Online Magazinom rendezvényeként fogadja szeretettel kis műveltségi szemináriumomat, a Szegedi Közéleti Kávéház keretében, amelyet rendszeres programként pár részben jelenleg a Bibliotéka Egyesületben meghirdetett helyszínnel, később vagy párhuzamosan pedig online lehetőségként is meghirdetek. A tesztek történelmi-műveltségi jellegéből adódóan kicsit játékosan, kicsit komolyabban talán segítenek felkészülni az érettségikre, emelt szintű érettségikre, vizsgákra, előadásokra, vagy segítenek szinten tartani vagy akár bővíteni a mindennapi ismereteket azok számára is, akik kicsit nehézkesebben mozdulnak ki, vagy mozognak, vagy nehezebben tartanak kapcsolatot. Be lehet jelentkezni az egycsepp.elet@gmail.com vagy a tollforgato.toertenelmi@gmail.com email címeken a programra, de regisztráció nélkül is szívesen várok és várunk mindenkit! Jó készülést és jó játékokat kívánok! Az első két helyezett ingyenes online hozzáférést kap a lapokban a kedvelt témáihoz.

2020. november 10. (kedd) 17 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.) 

MID TRAVEL KLUB novemberi programja

„Patay László szekkói a Dél-alföld városaiban” (1. rész) címmel a vetített képes előadást Mihály Illés tartja.

A XX. század végének legkiemelkedőbb festőegyénisége Patay László (1932 – 2002) Munkácsy díjas művész. Képeit Szegeden, Gyulán, Békéscsabán csodálhatjuk meg. Első megbízását Szegeden a belső festészetében félbehagyott Fogadalmi templomban kezdte a Dél-alföldön. 1980-ban a bal oldali kereszthajó képeit készítette el, majd 1983-ban a szentéj diadalívének alsó részén Szent Péter és Szent Pál képét festette. További munkái 1985-ben Német-Gyula templomában, ezt követően 1987-ben a Belvárosi Nádi Boldogasszony templomban festett. A legnagyobb szabású alkotása 1993-ban Békéscsaba (Jamina) Erzsébethely Jézus szíve templom 500 négyzetméteres szekkója. Ezután újra a szegedi Dóm következett 1999-ben a jobboldali hajó képei Jézus életének jelentős állomásainak, majd egy évvel később (2000-ben) a kupola 282 négyzetméteren Pünkösd megfestése, ami végül az utolsó munkája is volt. Patay László művészi munkájának bemutatását a 2. részben (decemberben) a lakhelyén (Ráckeve) lévő képeivel folytatjuk!   

 

2020. november 11. szerda  15 óra Seniur Cenrter (Eszperantó u. 1.)

2020. november 11 szerda 17 óra SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tudástár
(Boldogasszony sgt. 6.)

NAGYCENK – KISKUNDOROZSMA : GRÓF SZÉCHÉNYI FERENC – DIANOVSZKY JÁNOS
A nagycenki Széchényi-kastély könyvtárában kapott helyet az a könyvállomány, amelyet gróf Széchényi Ferenc 1802-ben a magyar nemzetnek adományozott. A céltudatos gyűjtőmunkával létrejött gyűjteményről az adományozó katalógust készíttetett, melyet a művek szerzőinek és az általa fontosnak ítélt személyeknek elküldött. Válaszukat kérte, és azok kiadását tervezte. A kiadvány a kor bibliográfiájaként szolgált. A válaszokból pedig képet kapunk Széchényi kiterjedt mecénási tevékenységéről. 
Széchenyi adományozó katalógusából Kiskundorozsma plébánosa, Dianovszky János is kapott. Az ő fáradhatatlan munkásságának köszönhetően épült meg a település Keresztelő Szent János temploma, mely ma is Dorozsma büszkesége.
Az előadás gróf Széchényi Ferenc halálának 200. és Dianovszky János plébános születésének 280. évfordulója előtt tiszteleg.
Előadó: dr. Kormányos András ny. könyvtáros
A SZÉCHENYI KÖR PROGRAMJA

.

2020. november 11.  szerda 17 óra TIT Székház (Kárász u. 11.

TIT Szabadegyetem tagozat
Külföldi önkéntesség saját szemmel az Erasmus+ programbanElőadó: Gősi János Gergő

Bizonyára sokan hallottak az Erasmusról, mint szóról, viszont annál kevesebben tudnak arról, hogy valójában mennyi sokféle érdekes dolgot rejt magában. Elsősorban saját tapasztalatainkon ismerhetjük meg jobban önmagunkat, hogy igazán mire vagyunk képesek egy számunkra idegen országban.
Előadásomban röviden az ifjúsági csereprogramokat szeretném bemutatni, mégpedig azokkal a legelső nagyszerű élményeimmel, amelyekkel Romániában, Brassó városában gazdagodhattam 2 héten keresztül. Majd beszámolómban hosszabban 10 hónapos önkéntes projektemről szeretnék mesélni, amit Lengyelországban végeztem.
Sok Szeretettel várok Minden Érdeklődőt! Az előadás ingyenes!

November 12. csütörtök 9 óra Zöld Terasz (Földvári u.3.)

KEZDŐ SENIOR LINEDANCE TIMIVEL

Aktív nyugdíjaskorúakat várunk könnyű, vidám táncolásra, nagy teremben, jó csapatban! 
Info: 70/365-5501

2020. november 12. csütörtök 15 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u 3.)
Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz  (Földvári utca 3.)

A foglalkozást vezeti: Pálfi Gizella

2020. november 12. csütörtök 17. óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
Pécsi-Varga Éva 
A nagyszentmiklósi aranykincs és annak problematikája 2. rész
Pécsi-Varga Éva 
A nagyszentmiklósi aranykincs és annak problematikája 2. rész - 
„A történet”
Előadás: TIT  6720 Szeged, Kárász u. 11. , 2020. november 12. csütörtök, 17-18 h

„A kincset 1799-ben találták meg egy falusi portán a kerítéshez készített alapok ásásánál. Kalandos körülmények között került Bécsbe, ahol ma a Kunsthistorisches Museumban őrzik. 23 aranyedényből áll, amelyeken különböző feliratok vannak. Van két darabon egy azonos szövegű görög írásos görög nyelvű felirat, van az egyik edényen egy görög betűs felirat nem görög nyelvű szöveggel és számos más darabon találhatók karcolt vagy poncolt rövid feliratok egy ismeretlen írással.” - írja Németh Gyula VITÁK A NAGYSZENTMIKLÓSI KINCS FELIRATAI KÖRÜL c. írásában. 
A kincs megmentett része jelenlegi ismereteink és a kutatások alapján 23 db aranyedényből áll, ennyiről tudunk. Ezek összsúlya 10 kilogramm körül van. Az aranykincsek feltehetőleg többféle műhelyből származnak, amely állításokat művészettörténeti, régészeti kutatásokkal és ötvösmesteri elemzésekkel próbálnak alátámasztani. Mivel többféle felirat található rajtuk: görög, görög betűs török, rovásírásos, és feltehetőleg akár ismeretlen poncolt és karcolt írások is, ma is viták tárgyát képezik. A kincsek fő problémáját az jelenti, hogy az edényekből mindössze néhány edényformának, díszítő elemnek, jelenetes ábrázolásnak vannak többé-kevésbé közeli párhuzamai, és azokat is eltérő  kultúrákban igyekszenek megtalálni a kutatók. Összességében azonban a leletegyüttes teljesen egyedülálló, ami talán némileg magyarázatot ad a kincs kora és etnikai hovatartozása, valamint az ezekből adódó meghatározása körül zajló, lassan már két évszázados szakmai bizonytalanságra. 
Érdemes tehát kicsit összeszedni a jelenleg élő véleményeket, kutatásokat, ismertetve a lelet történetét is. Mivel a megtalálása óta is jelentős idő telt már el, és régen nem élnek már az eredeti tanúk, esetleg némi információ hagyatékokban, levéltárakban bukkanhat fel a kincsekkel kapcsolatosan, nagyon precíz és figyelmes kutatói munka folytán, figyelembe véve a háborús sérüléseket is. Hogy mi vár ránk a jelenben, és jövőben? Mit kell róluk tudnunk, és mit kellene? Sok a kérdés, sokféle a magyarázat. Talán sok szakmával, szakemberként is bele veszhet az emberek többsége. Több részesre tervezem az előadásokat, melyeket kis beszélgetés követ, vagy interaktív munka mellett együtt dolgozhatunk az előadás egy részében. Várom az érdeklődőket! Max. 10-15 fő. Szeminárium jellege lehet az előadásnak. Jelentkezni be is lehet: tollforgato.toertenelmi@gmail.com címen. Szeretettel várok minden érdeklődőt! Az egészségügyi helyzet miatt esetlegesen elmaradó előadás online megtartásra kerül. (Folyt. köv.)

.

2020. november 12. csütörtök. 17 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)
A SZEGEDI KÖZÉLETI KÁVÉHÁZI ESTÉK ALAPÍTVÁNY
A CSONGRÁD MEGYEI HONISMERETI EGYESÜLET
A BIBLIOTÉKA EGYESÜLET

A SZEGEDI KÖZÉLETI KÁVÉHÁZI ESTÉK ALAPÍTVÁNY 
„KULTÚRA ÉS MATEMATIKA, TÖRTÉNELEM” 
rendezvénysorozat 
„KULTÚRA ÉS TÖRTÉNELEM:
 A MAGYAR KIRÁLYSÁG NÉGY JELENTŐSEBB” KIRÁLYNÉJA” 
III. konzultatív foglalkozására  

T I S Z T E L E T T E L  M E G H Í V J A . 

IDEJE: 2020. november 12., csütörtök, 17 órai kezdettel
HELYE: Bibliotéka Egyesület Könyvtára 
(Szeged, Kálvária sgt. 14.)

HÁZIGAZDA: 
Nedelkovics László igazgató

ISMERT – KEVÉSSÉ ISMERT – SOSEMHALLOTT – SZERETETT – NEM SZERETETT 
KIRÁLYNŐINK ÉS KIRÁLYNÉINK

KÁROLY RÓBERT FELESÉGEI:
HALICSI MÁRIA, PIAST MÁRIA, LUXEMBURGI BEATRIX
JELESÜL: ŁOKIETEK ERZSÉBET 

ELŐADÓ: 
Kovácsné Faltin Erzsébet

A vírusjárványra tekintettel legfeljebb 25 fő részt vétele megengedett, ezért kérjük, részvételi szándékát a nitlafe@gmail.com email címre szíveskedjen jelezni 2020. 11. 11.-éig.
A rendezvényen arcmaszk viselése kötelező.

.

2020. november 12. csütörtök 17.40 óra Virág Cukrászda (Klauzál tér).

Klauzál Gábor (1804–1866) – ügyvéd, táblabíró, Csongrád vármegye követe, Szeged város országgyűlési képviselője, a Batthyány-kormány minisztere, kistétényi birtokos és gazdálkodó születésének 216. évfordulójára emlékezve

A Szegedi Közéleti Kávéház

tisztelettel meghívja Önt és Családját
2020. november12-én (csütörtökön) 17.40 órakor kezdődő

V. KLAUZÁL EMLÉKESTRE

Program


                                               Kis Virág Cukrászda (Szeged, Klauzál tér 8.)

17.40-17.50

Klauzál-emléktáblánál virágcsokor elhelyezéseGlattfelder Tamás, a Klauzál Gábor Társaság elnöke és Dr. Szondi Ildikó, a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány alapítója

                                               Virág Cukrászda és Kávéház (Szeged, Klauzál tér1.)

18.00-18.10

Köszöntő - Dr. Szalay István, a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány Kuratóriumának Elnöke, az est házigazdája

18.10-18.50

A felelős kormány minisztere - az alkotmány helyreállításának politikusa (1848-1860)
Előadó Dr. habil. Marjanucz László C.Sc. történész, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézetének nyugalmazott egyetemi tanára

.

.

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk!

 

 

 

2020. november 12. csütörtök. 19.30 ALIBI Gin bár és Kávézó (Tisza L. krt. 20)

Nagy MAI Kvízest II.

MAI – Monostori András Idegenvezetések

A mostanság nagy népszerűségnek örvendő vetélkedőjátékok mintájára, a MAI kvízestet szervez, melynek témája a régi és a MAI Szeged. A programjaink témái felé kikacsintó, de nem kizárólag arra épülő helytörténeti kvíz esten öt fordulóban, öt tematikus kérdéscsoportban mérhetik össze tudásukat a játszani vágyók. A programra nem kizárólag a város helytörténetében jártas vendégeket, hanem bárki érdeklődőt várunk, aki szeret nyitott szemmel és füllel járni Szegeden.
A kvízestre csoportok jelentkezését várjuk, minimum kettő és maximum hat fővel.
A programon a részvétel ingyenes, de (mivel korlátozott a férőhely), előzetes regisztrációhoz kötött..
A maidegenvezetesek@gmail.com e-mail címre várjuk a jelentkezéseket a csoportok neveivel és létszámával. 

 

 

2020. november 13. péntek 17 óra Móres Bárkonyha (Híd u. 4.)
                 GYERE BESZÉLGESSÜNK!
Hogyan tudtuk-tudjuk elviselni a járványt és kik a haszonélvezői?
Házigazda: Dr. Majzik István

 

 

A rendezvény csak online, a facebookon követhető!
2020. november 15. vasárnap. 18- 22-ig Vár Söröző (Vár utca- Deák F. u. sarok)

Zenés Táncos Est
Várunk mindenkit szeretettel!

 

2020. november 16. hétfő 18 óra Fasor Vendéglő (Újszeged Bérkert u. 54)

                        ALBÁNIA
Csodálatos szép kis ország!
Sok éven át elszigeteltségben élt, de ma már tárt karokkal várja a látogatókat!
Előadó: Savanyáné Fejes Ágnes
Házigazdák:  Dr. Abonyi Mária jogász, és Fazakas János
Vetítéssel egybekötött előadás

 

2020. november 17. kedd 9 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u 3.)
Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz (Szeged, Földváry utca 3.)

A foglalkozást vezeti Pálfi Gizella

.

.

.

2020. november 17. kedd 16.00 óra 90 C Étterem (Kelemen u.2)
KULTÚRA ÉS MATEMATIKA, TÖRTÉNELEM IV.
A RENESZÁNSZ ELSŐ KÉT SZÁZADA
Kiindulunk a trecento előtti évszázadban az arab számok európai elterjedéséből (Fibonacci nyulai). Megnézzük, hogyan érvényesül az aranymetszés Dante: Divina Machina c. művében. Áttekintjük egy quattrocento-ban élő tudós (Nicolaus Cusanus),  egy zeneszerző (Johannes Ockeheim) és Janus Pannonius életművét.
Előadó: SZALAY ISTVÁN c. egyetemi tanár
Házigazda: KOTORMANNÉ MARGIT MÁRIA

                      

                      

  2020. november 18. szerda 17 óra SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

                A DÉL-ALFÖLD SZEREPE JÓZSEF ATTILA
KÖLTŐI-ALKOTÓI KÉPESSÉGÉNEK FEJLESZTÉSÉBEN
       100 ÉVE ANNAK, HOGY JÓZSEF ATTILA RÉGIÓNKBA ÉRKEZETT 

 

                                                                                

Előadó: Dr. BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató

József Attila életének makói, kiszombori, hódmezővásárhelyi és szegedi időszakáról és a régiónkban született verseiről szóló előadásában Bogoly József Ágoston a fiatal költő dél-alföldi pályakezdését és alkotói képességének fejlődését mutatja be.    
Az előadásra csak akkor kerül sor, ha a SZAB Székházban engedélyezett előadásokat tartani közönséggel is (nem csak online, mert akkor későbbre halasztjuk).

November 19. csütörtök 9 óra Zöld Terasz Í(Földvári u. 3.)

KEZDŐ SENIOR LINEDANCE TIMIVEL

Aktív nyugdíjaskorúakat várunk könnyű, vidám táncolásra, nagy teremben, jó csapatban! 
Info: 70/365-5501

 

2020. november 19. csütörtök 15 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u 3.)
Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz (Szeged, Földvári utca 3.)

A foglalkozást vezeti: Pálfi Gizella

 

2020. november 19. csütörtök 15 óra Stefánia Könyvtár (Stefánia 1.)
BRAZILIÁTÓÉ HORVÁTORSZÁGIG
Kovács Mária vetítése

 

2020. november 20. péntek 18 óra Virág Cukrászda
Egy Klein Volt, Hol nem Volt
?

A Nagyapa, Jozef Klein kalandos életének valós és kevésbé valós, de kétséget kizáróan vidám és tanulságos életét meséli a Docpiano Band Egy Klein volt hol nem volt című előadása, amelyből részleteket mutatunk be.

 

2020. november 21. szombat 17 óra Virág Cukrászda
MICURA EMLÉKEZÜNK
Halász Miklós újságíró születésnapján
Vendégek:
Ladányi Zsuzsanna újságíró, Szalma Ibolya Klinikai szakpszichológus, Szalay István matematikus professzor, Szeged város korábbi polgármestere

 

2020. november 22. vasárnap. 18- 22-ig Vár Söröző (vár utca- Deák F. u. sarok)

Zenés Táncos Est
Várunk mindenkit szeretettel!

 

2020. november 23. hétfő 15 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
Világszép csodák a Királyok Völgyében: I. Szethi sírjának jelenetei

Október 20-án egy lélek sem volt a Királyok Völgyében a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegetem Hallgtóin és tanárain kívül. Talán ennek köszönhetően 1000 font helyett féláron juthattunk be ketten I.Sethi sírjába.

Előadó: Pécsi Ágnes egyiptológus

.

 

2020. november24. kedd 9 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u 3.)
Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz (Szeged, Földváry utca 3.)

A foglalkozást vezeti Pálfi Gizella

2020. november 24. kedd 16.00 óra 90 C Étterem (Kelemen u.)

 

KÁOSZ VÁRHATÓ-E AZ USA 2020 ÉVI ELNÖKVÁLASZTÁSÁTÓL?

2020. november 3-án választják meg azokat a 538 elektort aki közül legalább 270 kell az Egyesült Államok Elnöke megválasztásához. Jelenleg (okt.3) már az elnökjelöltek (Donald Trump hivatalban lévő elnök és Joe Biden volt alelnök) közvetlen küzdelme folyik, meglehetősen kíméletlenül egymás iránt. A kampány érdekessége, hogy ha egy jelölt elnyeri egy államban a szavazatok többségét, akkor az állam összes elektorának rá kell adni a voksát. Igy előfordulhat, hogy a győztes kevesebb állampolgári szavazatot kapott, mint a vesztes. Ha egyik jelölt sem nyeri el a szükséges elektori szavazatokat, akkor a képviselőház (Congress) választ elnököt.

Beszélgetőtársak: CZÍGNER JENŐ fül-orr-gégész professzor, SZALMA IBOLYA klinikai szakpszichológus és SZALAY ISTVÁN matematikus

.

2020. november 24. kedd 18 óra Városháza
A DUGONICS TÁRSASÁG ESTJE

A város és a vírus 
A Dugonics Társaság rendezvénysorozata 
A 2020 tavaszán kitört Covid-19 koronavírus világjárvány békeidőben ismeretlen módon alakította át a Föld  csaknem teljes népességének mindennapjait, hosszú időre megváltoztatta a társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődés  kereteit. 
A globális járvány megfékezése, vagy legalább hatásainak mérséklése a tudományos kutatók korábban soha  nem tapasztalt világméretű összefogását váltotta ki. Az eltelt néhány hónap megmutatta, hogy az eredményes  védekezés és a társadalom működésének fenntartása számos klasszikus és újabb diszciplína harmonikus  együttműködését igényli. Az orvostudományon túl többek között a matematika, az adattudomány, a közgazdaságtan, a  kommunikáció, a neveléstudomány, a szociológia, a pszichológia és még sok más természet- és társadalomtudomány  kutatói vetik be tudásokat a komplex problémák megoldása érdekében. A tudomány eredményei azonban nem  érvényesülhetnek az állampolgárok legszélesebb körének tájékozott együttműködése nélkül. 
Modern korunk ellentmondásait mi sem jellemzi jobban, mint, hogy a gyors kommunikáció csatornái nem  csak a kutatók együttműködését és a polgárok tájékoztatását szolgálják, hanem a manipulatív befolyásolás, a  megtévesztés, és a csalás eszközeivé is váltak. A fertőzésnél is gyorsabban terjednek a téves elgondolások,  áltudományos érvrendszerek, hiedelmek, álhírek, összeesküvés-elméletek. A kommunikáció eltorzulása olyan  méreteket öltött, hogy a szakemberek már a fertőzött információk járványszerű terjedéséről, infodémiáról beszélnek. 
A tudomány képviselőinek felelőssége mindig is kettős volt: az eredmények elérésén túl meg kellett győzni a  döntéshozókat és a civil társadalmat az általuk létrehozott tudás veszélyeiről és értékeiről egyaránt. Különösen  érvényes ez most, amikor versenyfutás folyik a járvány terjedése és a megfékezésére tett intézkedések között, amikor  egyensúlyt kell teremteni a megszokott életvitelünk számos mozzanatáról való lemondás és az egészségünk, életünk  megóvása érdekében vállalt korlátozások között. 
A Dugonics Társaság előadássorozata ennek a küldetésnek kíván kereteket teremteni, amikor összekapcsolja a  tudomány nemzetközi hírű művelőit és a város polgárait. Az előadások bemutatják, mit tesznek a városban élő  kutatók, milyen tudományos tevékenységgel kapcsolódnak be a járvány leküzdésére irányuló globális erőfeszítésbe.  Segítik a fenyegető veszélyekkel és a kockázatok mérséklését segítő magatartásformákkal kapcsolatos hiteles  tájékozódást.  
Az előadássorozat egy átfogó panelbeszélgetéssel indul, amely a különböző diszciplínák képviselőinek teremt  közös fórumot, megmutatva a problémák komplexitását és a különböző tudományterületek együttműködésének  szükségességét. Ezt követik majd – a tervek szerint kéthetente – az egyes területeket bemutató előadások. 
Az előadásokat az interneten élőben lehet követni, az egyes területeket részletesen bemutató előadóknak  kérdéseket lehet feltenni. 
A már korábban eltervezett rendezvénysorozatnak különös aktualitást ad a járvány második hullámának  rendkívüli ereje, amely szükségessé teheti programjaink folyamatos átalakítását is. 

Dr. Csapó Benő 
 a Dugonics Társaság elnöke

.

MEGHÍVÓ


Jövőformáló tudomány 2020


MTA SZAB Neveléstudományi- Pszichológiai Szakbizottság

Szociális képességek munkacsoport

Nők helyzete a különböző jogrendszerekben c. konferencia

 

Időpont: 2020. november 25.  szerda 14 óra

Helyszín: MTA SZAB-székház 110. előadóterem
                6720. Szeged, Somogyi utca 7.

 

Üléselnök:
Dr. Hekáné Dr. Szondi Ildikó PhD munkabizottság elnöke

 

14.00 – 14.30:

 Baranyi Emese Zsuzsanna – SZTE ÁJTK PhD hallgató

  A házasságban élő nők jogai és kötelezettségei az iszlámban

14.30 – 15.00:

 Prof. dr. Mirela Krešić – Zágrábi Tudományegyetem, Jogi Kar

 A nők gazdasági önállóságának jogi keretei a Horvát-Szlavón Királyságban 

 

15.00 – 15.30:

 Prof. dr. Goran Livazović – Eszéki Tudományegyetem, Bölcsésztudományi Kar    

 Az oktatás implicit szempontjai: a rejtett tanterv fontosságának felfedezése

 

15.30 – 16.00: 

Dr. Pétervári Máté - SZTE ÁJTK

Nők és női külön jogok a Szegedi Királyi Ítélőtábla csődjogi ítélkezési gyakorlatából

 

16.00 – 16.30:

 Dr. Harkai István - SZTE ÁJTK

 Első diplomás magyar mérnök nő és a szellemi alkotásokhoz való kapcsolata

  .

16.30 – 17.00: 

Prof. dr. Željko Bartulović – Rijekai Tudományegyetem, Jogi Kar

 A nők státusa a középkori horvát jogban – néhány példával illusztrálva

 

 17.00 – 17.30:

 Dr. habil Heka László PhD - SZTE ÁJTK

 Virdzsina (Virgine) – Burrnesha, Tobolija: Férfivá vált nők 

 

Kapcsolattartó: Dr. Hekáné Dr. Szondi Ildikó PhD munkabizottság elnöke

                                                        e-mail: szondiildi@gmail.com

 

2020. november 25. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u. 1.)
KLASSZIKUSOK VILÁGA
            Zenei bonbonok
Mesterek – tanítványok – zenei unoká

2020. november 25. szerda 17 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

Gyakorlatias online marketing a kezdéshez
Képzéssorozat - Bevezető előadás
Lali Be Good WebsolutionStudio

.

Előadó: Lali Be Good, azaz Ferencz Lajos web dizájner és webes kommunikációk szakember
Belépődíj:Ingyenes, de regisztrációhoz kötött (lalibegood@gmail.com emailcímen)

A sorozatindító ingyenes előadást kifejezetten startupok és kisebb vállalkozások figyelmébe ajánlom, mivel egy átfogó képet szeretnék adni az organikus marketingben rejlő és elérhető technológiákkal megvalósítható online vállalkozási struktúráról. Szó lesz a különféle Google, Facebook, Youtube hirdetési rendszereiről, ezek összekapcsolásáról, weboldalakról és webshopokról, illetve az ezeket kiváltó lehetőségekről, a vizuális megjelenésről és a vállalkozói gondolkodás felépítéséről is. A közel egy órás előadás után  rendelkezésre áll majd egy szűk időkeret, a kérdések megválaszolására, illetve részletesen bemutatom a decemberben várható sorozat online és offline témáit is. 
Hogy milyen vagyok? - Nyitott személyiséggel és jó kommunikációs készségekkel rendelkezem. Gyorsan tanulok, törekszem az önálló munkavégzésre, de jó csapatjátékos is vagyok, mert értem a feladatmegosztás gyakorlati fontosságát.Immáron harmadik éve fejlesztem magam azért, hogy startrakész stratégiákkal tudjam ellátni ügyfeleimet

November 26. csütörtök 9 óra Zöld Terasz, Földvári u. 3.) 

KEZDŐ SENIOR LINEDANCE TIMIVEL

Aktív nyugdíjaskorúakat várunk könnyű, vidám táncolásra, nagy teremben, jó csapatban! 
Info: 70/365-5501

 

2020. november 26. csütörtök 15 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u 3.)
Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld terasz (Szeged, Földvári utca 3.)

A foglalkozást vezeti: Pálfi Gizella

2020. november 26. csütörtök 17 óra (Bibliotéka, Kálvária sgt. 14.
A SZEGEDI KÖZÉLETI KÁVÉHÁZI ESTÉK ALAPÍTVÁNY
A CSONGRÁD MEGYEI HONISMERETI EGYESÜLET
A BIBLIOTÉKA EGYESÜLET

A SZEGEDI KÖZÉLETI KÁVÉHÁZI ESTÉK ALAPÍTVÁNY 
„KULTÚRA ÉS MATEMATIKA, TÖRTÉNELEM” 
rendezvénysorozat 
„KULTÚRA ÉS TÖRTÉNELEM:
 A MAGYAR KIRÁLYSÁG NÉGY JELENTŐSEBB” KIRÁLYNÉJA” 
V. konzultatív foglalkozására  

T I S Z T E L E T T E L  M E G H Í V J A . 

IDEJE: 2020. november 26., csütörtök, 17 órai kezdettel
HELYE: Bibliotéka Egyesület Könyvtára 
(Szeged, Kálvária sgt. 14.)

HÁZIGAZDA: 
Nedelkovics László igazgató

ISMERT – KEVÉSSÉ ISMERT – SOSEMHALLOTT – SZERETETT – NEM SZERETETT 
KIRÁLYNŐINK ÉS KIRÁLYNÉINK

FERENC JÓZSEF FELESÉGE:
BAJORORSZÁGI ERZSÉBET - SISI

ELŐADÓ: 
Kovácsné Faltin Erzsébet

A vírusjárványra tekintettel legfeljebb 25 fő részt vétele megengedett, ezért kérjük, részvételi szándékát a nitlafe@gmail.com email címre szíveskedjen jelezni 2020. 11. 25.-éig.
A rendezvényen arcmaszk viselése kötelező.

.
Jövőformáló tudomány 2020
MTA SZAB Neveléstudományi - Pszichológiai Szakbizottság
 Szociális képességek munkacsoport
A múlt és a jelen eredményei, mint a tudomány jövőjének előzményei:
                                       Nő a társadalomban c. konferencia 


Időpont: 2020. november 27 péntek 14 h
Helyszín: MTA SZAB-székház 110. előadóterem
                6720. Szeged, Somogyi utca 7.

Üléselnök:
Dr. Hekáné Dr. Szondi Ildikó PhD munkabizottság elnöke

14.00 – 14.30: Prof. Dr. Szalay István C.Sc. 
                        Matematikusnők 

14.30 – 15.00: Prof. habil dr. Balogh Tibor, D.Sc. 
                        Megegyező jövőformálás más-más díszciplinákban
15.00  – 15.30: Prof. habil dr. Kiss Endre, D.Sc.  
                         Öndestrukció – test - globalizáció

15.30 – 16.00: Dr. Bogoly József Ágoston C.Sc.
                           Női szociokulturális szemléletmód az irodalomtudományban.
                           A„gyengébb nem” erőssége: Gender Studies 
                           
16.00 – 16.30 Dr. Baloghné Baricz Valéria, Bíró Attila
                       Antagonisztikus lakáskoncepció napjaink kultúrájában

                            
                           
Kapcsolattartó: Dr. Hekáné Dr. Szondi Ildikó PhD munkabizottság elnöke
                                                        e-mail: szondiildi@gmail.com 

.

2020. november 27. péntek 17 óra TIT Székház, Kárász u. 11.)

.

Királyi félelmeink, avagy lelki életünk a korona vírus támadásának árnyékában

Előadó: Dr. Csomortáni Domokos Zoltán Klinikai szakpszichológus, pár-és családterapeuta
Időpont:2020. november 27. 17.00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.
Belépés ingyenes,  viszont a szociális és biztonsági távolságtartás miatt a maximális létszám 35 fő

Lassan több mint fél éve költözött ténylegesen az életünkbe a járvány helyzet, és ez nagyon specifikus lelki környezetet teremtett számunkra. Először végigkövettük a környező országok tragikus helyzetét, majd elszenvedtük a bennünket érő korlátozásokat. Nyáron már azt hihettük, hogy legyőztük a betolakodót, ősz elején viszont megkaptuk a híreket a második hullám lopakodásáról, és sajnos az adatok nem bíztatóak sem a megbetegedések számát, sem az időbeli elhúzódást illetően. Előadásunk ennek a láthatatlan fenyegetésnek a pszichológiai vonatkozásait tárgyalja. Milyen hatással van ránk a kiszámíthatatlan, megfoghatatlan ellenféllel való küzdelem? Milyen megterhelést jelent az egyének, családok közösségek életében? És ami a legfontosabb: hogyan vehetjük fel a kesztyűt vele, hogy amikor vége lesz végre a fenyegetésnek, ne összeomolva, tönkremenve, hanem megerősödve, új lelki kompetenciákkal tudjuk az életet továbblendíteni.

 

2020. november 29. vasárnap 17 óra Virág Cukrászda
DAÍLY SWING ZENEKAR KÖNCERTJE
Jazz standard  szórakoztató formában
A zenekar tagjai:
gitár 1. Farkas Mihály
gitár 2. Benyovszky István
hegedű Lengyelné Domány Anikó
klarinét Tihanyi Ádám

 

2020. november 29. vasárnap. 18- 22-ig Vár Söröző (vár utca- Deák F. u. sarok)

Zenés Táncos Est

 Várunk mindenkit szeretettel!

.

2019. január 30. 17.00 TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

TIT Szabadegyetem Történelem tagozat
Szeged trianoni vesztesége
Előadó: Dr.Marjanucz László Habil, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi docens
 

Szeged, déli határának megváltoztatásával, elvesztette életlehetőségeinek meghatározó részét. A veszélyes szintre süllyedt éltető háttér történelmi alakulását és elcsatolásának hátrányos következményeit korabeli iratok látlelete igazolja. Szeged múltbéli civilizációs ereje eredményeinek, illetve megtorpanása lehetőségeinek szempontjából tekintjük át a békeszerződés okozta veszteséget.
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

.

.

Aránytalanság
Rigó Mihály
ny. mérnök

Ami egy építésznek alulhasznosított terület, az egy kertésznek, vagy egy normális városlakónak maga a szép zöld felület, szép és árnyat adó nagy fákkal.
Miért nem e második csoport nézete, igénye uralja a szegedi terek felújítását?
Mivel a kiíró szerint a Széchenyi térre nem kell egyetlen 10 emeletes házat sem építeni, a tervező építészek minden áron be akarnak építéssel avatkozni a térbe, pedig itt a visszafogottsághoz kellene az erő. Mint látszik, még mindig nem tudnak elszakadni a térkövezéstől!
Elkészült az újszegedi, az Erzsébet liget felújítása. Rengeteg értelmetlen és feleleges járdával, a bármi áron kinyírni minden zöld felületet szándékával.
Nemsokára elkészül a Stefánia zöldfelületének felújítása rengeteg felesleges és értelmetlen járdával, a bármi áron kinyírni minden zöld felület szándékával.
A Kárász utca, a Klauzál tér kihalt, élhetetlen a nyári időszakokban. A mindent agyonkövezni építészi szemlélet kárai már Szegeden is láthatók. Mégis hogyan is vették figyelembe a tervezők klímaváltozás kivédését? Kimondással?
Most tervezik a Széchenyi tér zöldfelületét a bármi áron kinyírni minden zöld felületet szándékával. 
Aránytalanul soknak és értelmetlennek találom a burkolt felületet!
Mivel talán ezen még lehetne segíteni, írom le véleményem.

Manapság egy városban már nem trendi a városközépre mélygarázst építeni. Mint tudjuk, a Széchenyi tér Tőzsér-ház felőli sarkára most mégis ez készül. Ez szembe megy minden mai igyekezettel.

„Az önkormányzatnak korábban is voltak tervei, hogyan lehet „kikönnyíteni” a belváros forgalmát, és most itt az alkalom, azzal együtt, hogy az autómentes Széchenyi térhez, belvároshoz elengedhetetlen a harmadik Tisza-híd megépítése – mondják, hozzátéve, ütemezhető tervükben is ezzel számolnak.”

https://www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/ujjaszuletik-a-szechenyi-ter-mutatjuk-a-latvanyterveket-1170331/
Az autómentes Széchenyi tér és az autómentes belváros gondolata ma már szintén tévedés, mint a mélygarázs. Mintha a tervezők lemaradtak volna egy brossúrával. Újabb tévedés, a Déli-híd létét feltételül szabni a belvárosi forgalmi rend módosításához! Micsoda logikai bukfenc az autómentes térre mélygarázst tervezni!

Teljesen fölösleges a „térre teret tervezni” a városháza elé. Mióta politikai rendezvények, tüntetések, gyűlések léteznek Szegeden, azokat mind a Klauzál téren rendezik, rendezték, a városházától 5 percnyire. Kár emiatt egy hatalmas zöld felületet fecnikre szétszabni! Az évente egy-két használatnak túl nagy lenne az ára, egy ekkora zöldfelület elpusztítása.

Ugyanezt a felületet faragná tovább a Károlyi utca felőli szélen a „kőtérkép”, mely a vízibástyán lévő hasonló koppintása. A szegediek ismerik, az idegen pedig úgy sem ez alapján tájékozódnak. Ez is hatalmas zöld felületet végezne ki. Miért lenne szebb egy nagy vízszintes, elrontottnak látszó betonfelület, mint egy ugyanekkora zöld? Azt hiszik, hogy építenek, pedig rombolnak! Biztos, hogy emléket kell állítani annak a barbár tettnek, a szegedi vár lerombolásához vezetett, mellyel Szeged 600 éves múltját törölték, mint az erdélyi falurombolók?

A tér szobraihoz sem kellenek külön járdák, hiszen itt a „fűre lépni kötelező” az elv. Nem kell a zöldfelületeket aprózni, csip-csup darabokra szabdalni.

A városháza felőli térrészen rettenetesen szélesek a meglévő aszfalt útfelületek. Értelmetlen ugyanezt az óriásfelületet betakarni beton térkővel! Ezekre már semmi szükség sincs, ezért értelmetlen úgy hagyni! A park zöldfelületének a szélét közelebb kellene vinni a városháza falsíkjához úgy, mint ahogyan az az alábbi fényképen a Tisza Szálló felőli zöldfelület határvonalnál látszik. A szálló előtti nagy, sűrű árnyék értéke a rettenetes, szinte afrikai nyarakon nagy érték. Ezt a megoldást kell a városháza felőli oldalon is kialakítani. Míg az egyik oldalon sétálni élmény, a másikon pokol.

A tér déli szélén vannak a város legnagyobb közösségi közlekedési megállói. Minden árnyék nélkül. Ide vagy természetes, vagy mesterséges árnyalás kellene.

A tér hatalmas zöldfelület, melyet az egyre tikkasztóbb nyarakon már locsolni kell. Nagyon nagy melléfogás, és nagyon drága megoldás lenne ezt csak az ivóvíz hálózattal megoldani. A környező házak tetőfelületeiről összegyűjthető esővizet mind hasznosítani kellene a térfelület alá való beszivárogtatással, speciális szivárgórendszerekkel. Ma már ezt sem kell kitalálni.

Súlyos hiba az idős fák egyidejű cseréje, mint a Zsótér-ház felőli hársfa sornál történt! Mindig minden korú fának lennie kellene a tér minden fasorában. A nagy, vastag fa az igazi érték, és nem a csenevészek!

Vissza kellene állítani a Korzó 4 fasoros formáját, természetesen a belső fasorokat árnytűrő, második koronaszintes fafajokból. Ehhez kellene az építészi helyett a kertész logika, tudás! 

A hibák láthatóan koncepcionálisak. Kár lenne így összecsapni egy akár 100 évre is szóló tervet.
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/felujitjak-pazar-lesz-a-szechenyi-ter-szegeden/
https://hu.pinterest.com/pin/53198839325739217/
https://szeged.hu/hirek/29828/szaz-evre-szolo-dontes-lesz-a-szechenyi-ter-atalakitasa
http://szegeder.hu/megmutatjuk-milyen-lesz-a-felujitott-szechenyi-ter/
Szeged, 2020. IX. 17.

.

1956 tüze
(Pongrátz Gergelynek)

Emberrel telt meg az utca Vad láng gyulladt a szívekben
Ezrek mentek puszta kézzel a ránk törő tankok ellen

Porrá vált sok hamis törvény szétfoszlott a sok hazugság
Föllélegzett a magyar nép ujjongott az egész ország

Győztünk Félve földbe bújtak a testünket rágó férgek
ijedtükben elrejtőztek a vérszomjas gaz pribékek

Megingott trónján a Sátán és haláltól félt a hóhér
Sok hős esett el az utcán Ömlött ömlött a magyar vér

Friss örömpír öntötte el a kicsinyek nagyok arcát
mert igazi csoda történt: megszületett a szabadság

Ám a dühödt bolsevizmus új hadakat zúdított ránk
Kivirágzott életünket kegyetlenül eltiporták

De a meggyújtott tűz égett s világított minden tájon
Az elnyomás gyűlölete végigsöpört a világon

Sok alvó nép fogott fegyvert sok rabszolga-nemzet kelt fel
Szembefordult a zsarnokkal s harcolt lángoló lélekkel

Minket újra leigáztak árva népünk megint vérzett
Kiküzdött szép szabadságunk ködbe veszett semmivé lett

Előjöttek a rongy senkik a talpnyalók a hóhérok
Hőseinken bosszút álltak Mindenfelé magyar vér folyt

Hosszú évekig kínoztak Végül ismét talpra álltunk
leráztuk bilincseinket összetörtük durva láncunk

Ám csatánknak ma sincs vége mert még most is megrabolnak
Le kell győznünk immár végképp a férgeket árulókat

Mert itt élnek ma is köztünk a vérszopók a júdások
Szálljunk harcba újra bátran Vívjuk ki a szabadságot

.

Lukács napra 
Bicskey Lukács színész barátom emlékére 

Télen látogattalak meg, s Te kihajoltál az erkélyen: - Szevasz, Kinga! - 
- Nincs neked semmi bajod, csak szimulálsz! -  ugrottam a nyakadba elfojtott félelemből feltörő nevetéssel. - Vigyázz, eldőlünk - mosolyogtál, s mondtad, tényleg jobban vagy már. 
Hosszan mesélted, milyen jók a kollégák, igazi barátok, ajándékot hoznak, valaki feljött főzni rád, nagyszerű emberek.

De hát Luki, téged csak szeretni lehet! Emlékszel, álltunk a Paulay Ede utca kövén: - Pont ilyen farmerkabát kéne nekem - mondtam, levetted, rátetted a vállamra, belebújtam, pont a méretem, csak a gombolás fura, néztem fel, de már csak a hátad láttam, ahogy elfele mentél. 
- Hé, Luki, visszaadom!  
- Nem kell, hordjad, - intettél visszafele, - csokinyúl! - És lefordultál a sarkon. 
Hetek múlva hívtalak, 
- köszi a dzsekit kimostam, mikor adhatom vissza. 
- Nem kell, tartsd meg.  
- Ne őrülj meg, ez egy Levi’s dzseki.  
- Tuudom, annyi van belőle, tele van az előszoba. Csak hordjad, ha szereted! Most mennem kell, csoki.  

Szia Lukács! Menj, ha menned kell. Belémégett ragyogó tekinteted cipelem, míg élek, s még tovább. 

Tihanyi Tóth Kinga írása

 

Fühl Dániel

Apám Nélkül

Drága Apám, de jó volna,
a sör mellé egy dupla vodka.
Elvinné az összes álmot
benne mindazt aki bántott.
Messze, minden rossz emléket,
rólunk festett hamis képet.
Fényed nélkül mit sem érek,
árva lettem meggyűrt lélek.
Homály fedi bús világom,
elhagyott a bátorságom.
Rabja vagyok félelmemnek,
amitől csak Te menthetsz meg.

.

.

A 2020 évi korona-vírus kronológiája V.
(ahogy szeptember közepétől október közepéig láttuk)

Programfüzetünk áprilisi, májusi, júniusi és júliusi számaiban a koronavírus kínai feltűnésétől (2019. december 12) vázlatosan, majd a Magyarországon való megjelenésétől kezdve (2020. március 4) a járvány első hullámának lecsengéséig, amikor az egyik napról a másikra elhunytak szám 2-re csökkent (2020. május 31), napi részletességgel követtük nyomon a járvány számait. 2020. szeptember 16-ról 17-re virradóan 9 új halálesettel kezdődött a második hullám. A következő programfüzetekben ennek számait közöljük.

                                  Aznap elhunyt     Aznap fertőzött lett    Aznap lélegeztető gépen volt
Szeptember 17                      9                        710                                    21
                    18                      6                        941                                    29
                    19                      6                        809                                    30
                    20                      8                      1070
                    21                      3                        876                                    35
                    22                      8                        633                                    36
                    23                      8                        951                                    35
                    24                      7                        750
                    25                      9                        927                                    30
                    26                    12                        950                                    36
                    27                      6                        937
                    28                     13                       702                                     44
                    29                       8                       851                                     51
                    30                       8                       894
Október         1                     16                       848                                     52
                      2                     17                     1322                                     47
                      3                     14                     1044                                     43
                      4                     10                       859                                     42
                      5                     11                       905                                     40
                      6                     20                       818                                     37
                      7                     24                       816
                      8                     21                       932                                     56
                      9                     15                      1176                                    82
                   10                      20                      1374                                   110
                   11                      21                      1068                                   138
                   12                      14                      1173                                   154
                   13                      28                      1025                                   160
                   14                      27                        920                                   156
                   15                      29                        950
                   16                      33                       1293                                  171
                   17                      24                       1791                                  185
                   18                      33                       1474                                  179

.

.

EGY NAGY ZÜZÜVÁROS TUDÓSKÉPZŐJÉNEK ZÜZÜ TUDOROKTUDORA

Hol volt, hol nem volt, a világegyetem egyik távoli galaxisának kicsiny naprendszere piciny, züzükéklakta bolygóján egy ismeretlen vírus már hónapok óta pusztítja a züzükéket. 
A züzümilliókat vezetők és a tudorok a kórság virulása kezdetétől tudtak a rejtélyes, alattomos gyilkosról. 
A vezetők tán a tudorokra, a tudorok tán a vezetőkre vártak, de a züzümilliók hónapokig nem is sejtették a szuperszonikus sebességgel terjedő koronázott vírus létezését. 
Aztán, egyszer csak – egymás mögé bújva a züzüországok vezetői – tisztelet az 1-2 kivételnek – sorra hozták a képtelenebbnél képtelenebb rendelkezéseket, tiltásokat. Tiltásaik egy része persze a szomszéd országokra vonatkozott, egy része a saját ország züzünyájára. 
Az egyik nagy züzüváros tudósképzőjének züzü tudoroktudora mit sem törődve a koronásokkal, néhányad magával kiruccant az egyik tiltott zónába. Miután kiruccanta magát, hazajött és ment dolgozni, „A hivatás mindenek előtt!” jelszóval. Körbe lapogatta számos tudor hívét és nem hívét, közvetleneket és kevésbé közvetleneket. 
(Persze a tudorhívek és nem hívek, közvetlenek és kevésbé közvetlenek is tudtak a koronások áradatáról, kíméletlen gyilkolászásukról, és a védekező rendelkezésekről, tiltásokról is!)
Züzüvárosunk tudósképzőjének züzü tudoroktudora fogadta a tőle javítást-javulást várók százait. Egyeztetett velük, 20-30 cm közelről nézte a meghibásodott halló- szagló- és nyelőszerkezetüket. A szervizre váró züzükkel még a szervíz előkészítő és javulásgyorsító részlegében zümmizett, majd a szerviz előterében – utcai öltözetén nyitott fehér lenge páncélban. Szervizelt is, igaz, már szigorúan a vonatkozó züzüprotokoll szerinti vértekben. 
(Közben az egyik közvetlenebb züzütudortárs soron kívül kidőlt a sorból, ellepte néhány millió koronás.) 
Egyszer csak, a mi züzüvárosunk tudósképzőjének züzü tudoroktudora is platty lett. Meg még néhányan a közvetlen környezetéből.
Kitört a balhé! 
A züzü tudorok érdekvédelmi szervezetének helyi züzüvezetője, balhéfékként, nyomban bejelentette, kivizsgálják a nagy züzüváros tudósképzője züzü tudoroktudora felelősségét. A vizsgálandó és a vizsgáló züzü közti közvetlen kapcsolat kizárta, a helyi züzüvezető eljárását. A züzü tudorok érdekvédelmi szervezetének országos züzüvezetői, szintén balhéfékként, nyomban megbízták az egyik legtávolabbi nagy züzüvárosunk züzü tudorok érdekvédelmi szervezetének ottani züzüvezetőit.
A nagy züzüváros züzüi, már a vizsgálat bejelentésekor tisztában voltak az eredménnyel: „Nem bűnös!” 
Így is lett. 
A nagy züzüváros tudósképzőjének züzü tudoroktudora ezek után a legelképesztőbb módokon tovább zirritálta a mi nagy züzüvárosunk züzüjeit. 
Azt nem is kell mondanom, tudósképzőnk tudoroktudoraként már korábban sem tudta honnan jött! Például, a tudósképző képzési terminusa megnyitásán nem ültette a díszelnökségbe a nagy züzüváros első züzüjét, a züzümesterek mesterét, és nem kérte fel a tanév köszöntésére, csak az egyházi züzüméltóságot tisztelt meg ezzel”.
Zümmőségei zegyvelege: összevissza zümmizett, különböző helyeken a zelőírások figyelmen kívül hagyásával jelent meg, tartott zünnepségeket, álzümmbemutatókat.
Zümmőségeit megzoronázta: a felelőtlenségvizsgálatot, – párdon! – felelősségvizsgálatot bejelentő züzü tudorok érdekvédelmi szervének helyi vezetőjét kizümmizte annak tényleges munkaviszonyából.
Züm-züm!
(/z/ef)

Kovácsné Dr. Faltin Erzsébet

.

A Szegedi Pinceszínház 2020. novemberi műsora:
november 3. (kedd) – 20:00
Závada Péter:
REFLEX
hisztériumjáték
Előadja: Szegedi Egyetemi Színház
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 5. (csütörtök) – 19:30

THE SQUARE
dráma Diane Son nyomán – ANGOL NYELVEN
Előadja: Asterion Project
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 6. (péntek) – 19:30
Mohácsi István: 
FRANCIA RÚDUGRÁS 18+
vígjáték nagykorúaknak
Előadja: Szegedi Pinceszínház
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 8. (vasárnap) – 19:30
Mika Myllyaho: PÁNIK (avagy férfiak az idegösszeomlás szélén)
fekete komédia 1 felvonásban
Előadja: Mondolat Társulat

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 9. (hétfő) – 19:30
Rejtő Jenő:
TÉVEDÉSEK ÖSSZJÁTÉKA
komédia két részben
Előadja: Genéziusz Színház

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 11. (szerda) – 19.30
Carlo Goldoni:
CHIOGGIAI CSETEPATÉ
komédia két felvonásban
Előadja: Genéziusz Színház

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 12. (csütörtök) – 19:30
NEKEMAVERS-NEKEDAVERS
vers-zene- és színházfoglaló performance
Előadja: Szegedi Egyetemi Színház
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..

november 14. (szombat) – 19:30
Pozsgai Zsolt:
SZERETLEK, FAUST/MINDSZENTY
játék két részben
Előadja: Szegedi Pinceszínház
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

november 15. (vasárnap) – 10:00
VASÁRNAPI MATINÉ
érzékenyítő drámapedagógiai foglalkozás kicsiknek 3-7 éves korig
Vezeti: Dudás Fanni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 16. (hétfő) – 19.30
VIRÁGOT JUAN GUSTAVO MANUEL DEMETRIO BALTAZAR FERNANDEZ SÍRJÁRA IS
két egyfelvonásos komédia
Előadja: Genéziusz Színház

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 17. (kedd) – 17:00
Szabó Magda-Pozsgai Zsolt:
ABIGÉL
ifjúsági előadás - a Szent-Györgyi Albert Agórában
Előadja: Szegedi Pinceszínház

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 19. (csütörtök) – 19:30
Sütő András: 
ADVENT A HARGITÁN
szerelmes színmű
Előadja: Szegedi Pinceszínház
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 22. (vasárnap) – 19:30
Molnár Ferenc:
JÁTÉK A KASTÉLYBAN
komédia két felvonásban
Előadja: Szegedi Pinceszínház
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

november 26. (csütörtök) – 15:00
Kemény Henrik: VITÉZ LÁSZLÓ - PREMIER
élőszereplős vásári komédia
Szegedi Pinceszínház előadása

.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 26. (csütörtök) – 19:30
Csokonai Vitéz Mihály: AZ ÖZVEGY KARNYÓNÉ S KÉT SZELEBURDIAK - PREMIER
élőszereplős vásári komédia
Szegedi Pinceszínház előadása

.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 27. (péntek) – 19:30
Pozsgai Zsolt:
SZERETLEK, FAUST/MINDSZENTY
játék két részben
Előadja: Szegedi Pinceszínház
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 28. (szombat) – 19:30
Siposhegyi Péter:
HALOTTAK NAPJÁTÓL VIRÁGVASÁRNAPIG
dráma egy felvonásban
Előadja: Udvari Kamaraszínház

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 29. (vasárnap) – 10:00
VASÁRNAPI MATINÉ
érzékenyítő drámapedagógiai foglalkozás kicsiknek 3-7 éves korig
Vezeti: Dudás Fanni
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
november 30. (hétfő) – 19:30
Kárpáti Péter: 
ÉN, A FÉREG 16+
Kafka kabaré
Előadja: Szegedi Egyetemi Színház
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..

.

Vassné Szabó Ágota

Kavics
Orromban érzem a tenger illatát.
Arcomra tette kezét a múlt.
Elmémre hétszín fátyla borult.
Csendben ölében tartott,
s kezével csorgatott körém
fehér, homokos partot.
A tenger türkiz tükrén
habszoknyák emelkedtek,
s a sós levegőben
cseppekké váltak a percek.
A parti sziklákról
- szerelmes csókja a víznek -
fejemre hullott a permet,
és az unatkozó sirályok
- félrebillentett fejjel -
szemügyre vettek.
Leengedtem látásom zsalugáterét,
mert kristállyal játszott a Nap,
míg a hal- és moszatszagú szél
bujkált a combjaim közt,
és elfészkelt a hónom alatt.
Így feküdtem ott,
- én a semmi -
a mindenség ölén, és azt gondoltam:
ha magába szív a tenger,
kavics leszek,
mely néha kibukkan,
megtörik rajta a fény,
ahogy ott lapul egy szirt tövén.
Durva hangzavar rántott vissza:
a parkban ültem egy fülledt napon,
mellettem a jelen csörömpölt,
s tenyeremből kipottyanva,
egy kavics koppanva gurult a padon

  ·Sz L Netala:
Csendtakarót von

Csendtakarót von fáradt, nyári este
Fázós álmainkból alkonyt égre festve
Reményekkel átszőtt holnapokhoz láncol
Madaraknak késő imáiban táncol

Áldást osztón bontja éji csillagvásznát
Halványuló fényből vet kék, puha párnát
Holdfény-mosoly virágról virágra 
Várandós ígéret száll ágról ágra

Becsukódik szemed, érzed érintését
Hajnaltündér készül, várod érkezését
Féltve vigyáz, ágyad szélén ülve
Álom-őrként virraszt, gondod messze űzve

Zuhanhass kékségbe, álom-messzeségbe
Törődés-fényt árassz világnak lelkébe
Oda, hova megtér, ahonnan a nap kél
Megpihen, visszatér zajos reggel, csend, s éj
Aránytalanság
dr. Rigó Mihály
ny. mérnök

Ami egy építésznek alulhasznosított terület, az egy kertésznek, vagy egy normális városlakónak maga a szép zöld felület, szép és árnyat adó nagy fákkal.
Miért nem e második csoport nézete, igénye uralja a szegedi terek felújítását?
Mivel a kiíró szerint a Széchenyi térre nem kell egyetlen 10 emeletes házat sem építeni, a tervező építészek minden áron be akarnak építéssel avatkozni a térbe, pedig itt a visszafogottsághoz kellene az erő. Mint látszik, még mindig nem tudnak elszakadni a térkövezéstől!
Valószínűen a megbízó vitte félre a dalt, maikor nem kertészt, hanem építészt nevezett meg főtervezőnek. A kertészmérnököket is egyetemen képzik, mint az építészeket, sőt még a képzési idejük is ugyanannyi, 5 év, nincs tehát semmilyen alapja a kertészt alárendelni az építész szakmának, mintha valamiben többet tudnának. Mást tanul az egyik, mint a másik. Míg azonban a kertész soha nem kontárkodik bele egy lakóház tervezésébe, a fordítva helyzet viszont sajnos gyakori. Itt is kertésznek kellett volna lenni a generáltervezőnek, aki majd felvesz maga mellé építészt, ha kell. Még örülnünk kell, hogy a városháza a munkát nem egy kohómérnökre bízta. Nyilván minden mérnöki szakma a hangsúlyokat máshová teszi, más a tervezési filozófia.
Elkészült az újszegedi, az Erzsébet liget felújítása. Rengeteg értelmetlen és feleleges járdával, a bármi áron kinyírni minden zöld felületet szándékával.
Nemsokára elkészül a Stefánia zöldfelületének felújítása rengeteg felesleges és értelmetlen járdával, a bármi áron kinyírni minden zöld felület szándékával.
A Kárász utca, a Klauzál tér kihalt, élhetetlen a nyári időszakokban. A mindent agyonkövezni építészi szemlélet kárai már Szegeden is láthatók. Mégis hogyan is vették figyelembe a tervezők klímaváltozás kivédését? Kimondással?
Úgy látszik, hogy típushibáról van itt szó!
Most tervezik a Széchenyi tér zöldfelületét a bármi áron kinyírni minden zöld felületet szándékával. 
Aránytalanul soknak és értelmetlennek találom a burkolt felületet!
Mivel talán ezen még lehetne segíteni, írom le véleményem.

Manapság egy városban már nem trendi a városközépre mélygarázst építeni. Mint tudjuk, a Széchenyi tér Tőzsér-ház felőli sarkára most mégis ez készül. Ez szembe megy a modern közlekedéstervezési igyekezettel.

„Az önkormányzatnak korábban is voltak tervei, hogyan lehet „kikönnyíteni” a belváros forgalmát, és most itt az alkalom, azzal együtt, hogy az autómentes Széchenyi térhez, belvároshoz elengedhetetlen a harmadik Tisza-híd megépítése – mondják, hozzátéve, ütemezhető tervükben is ezzel számolnak.”

https://www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/ujjaszuletik-a-szechenyi-ter-mutatjuk-a-latvanyterveket-1170331/
Az autómentes Széchenyi tér és az autómentes belváros gondolata ma már szintén tévedés, mint a mélygarázs is. Mintha a tervezők lemaradtak volna egy brossúrával. 
Újabb tévedés, a Déli-híd létét feltételül szabni a belvárosi forgalmi rend módosításához! Micsoda logikai bukfenc az autómentes térre mélygarázst tervezni!

Teljesen fölösleges, és értelmetlen, a „térre teret tervezni” a városháza elé. Mióta politikai rendezvények, tüntetések, gyűlések léteznek Szegeden, azokat mind a Klauzál téren rendezik, rendezték, a városházától 5 percnyire. Kár emiatt egy hatalmas zöld felületet elrabolni a térből, kár a teret fecnikre szétszabni! Az évente egy-két használatnak túl nagy lenne az ára, egy ekkora zöldfelület elpusztítása.

 

.

Ugyanezt a felületet faragná tovább a Károlyi utca felőli szélen a „kőtérkép”, mely a vízibástyán lévő hasonló koppintása. A szegediek ismerik, az idegen pedig úgy sem ez alapján tájékozódnak. Ez is hatalmas zöld felületet végezne ki. Miért lenne szebb egy nagy vízszintes, elrontottnak látszó betonfelület, mint egy ugyanekkora zöld? Azt hiszik, hogy építenek, pedig rombolnak! Biztos, hogy emléket kell állítani annak a barbár tettnek, amely a szegedi vár lerombolásához vezetett, mellyel Szeged 600 éves múltját törölték, mint az erdélyi falurombolók?

.

A tér szobraihoz sem kellenek külön járdák, hiszen itt a „fűre lépni kötelező” az elv. Nem kell a zöldfelületeket aprózni, csip-csup darabokra szabdalni.

A városháza felőli térrészen rettenetesen szélesek a meglévő aszfalt útfelületek. Értelmetlen ma már a létük is és értelmetlen ugyanezt az óriási felületet betakarni beton térkővel! Ezekre már semmi szükség sincs. 

A park zöldfelületének a szélét közelebb kellene vinni a városháza falsíkjához úgy, mint ahogyan az az alábbi fényképen, a Tisza Szálló felőli zöldfelület határvonalnál látszik. A szálló előtti nagy, sűrű árnyék nagy érték a rettenetes, szinte afrikai nyarainkon. Ezt a megoldást kell a városháza felőli oldalon is kialakítani. Míg az egyik oldalon sétálni élmény, a másikon pokol. Hasonló a helyzet, mint pl. a Kárász utcán, amely nyári délutánokon kihalt, élettelen. A Klauzál tér ún. könyöklő köveinél sem lehet embert látni, mert a szegedi ember nem akar mellettük hőgutát kapni. Tévedés volt a lerakásuk. Helyükre már régen fákat kellett volna ültetni.
A következő fényképen jól látszik a tér keleti és nyugati széle közti különbség a használhatóságban.

A tér déli szélén vannak a város legnagyobb közösségi közlekedési megállói. Minden árnyék nélkül. Ide vagy természetes, vagy mesterséges árnyalás kellene.

A tér hatalmas zöldfelület, melyet az egyre tikkasztóbb nyarakon már locsolni kell. Nagyon nagy melléfogás, és nagyon drága megoldás lenne ezt csak az ivóvíz hálózattal megoldani. A környező házak tetőfelületeiről összegyűjthető esővizet mind hasznosítani kellene a térfelület alá való beszivárogtatással, speciális szivárgórendszerekkel. Ma már ezt sem kell kitalálni.

Súlyos hiba az idős fák egyidejű cseréje, mint a Zsótér-ház felőli hársfa sornál történt! Mindig minden korú fának lennie kellene a tér minden fasorában. A nagy, vastag fa az igazi érték, és nem a csenevészek!

Vissza kellene állítani a Korzó 4 fasoros formáját, természetesen a belső fasorokat árnytűrő, második koronaszintes fafajokból. Ehhez kellene az építészi helyett a kertész logika, tudás! 

A hibák láthatóan koncepcionálisak. Kár lenne így összecsapni egy akár 100 évre is szóló tervet.
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/felujitjak-pazar-lesz-a-szechenyi-ter-szegeden/
https://hu.pinterest.com/pin/53198839325739217/
https://szeged.hu/hirek/29828/szaz-evre-szolo-dontes-lesz-a-szechenyi-ter-atalakitasa
http://szegeder.hu/megmutatjuk-milyen-lesz-a-felujitott-szechenyi-ter/
Szeged, 2020. IX. 17.

 

Piramisok zsugorítása és robbantása

A számok zsugorítása és robbantása képes világlátásunk megváltoztatására.  A tudomány (olyan elmélet, amely kísérletekkel is alátámasztott) mai állása szerint Univerzumunk 13.7 milliárd évvel ezelőtt, az első ősrobbanással (Big Bang, Nagy Bumm) keletkezett. (Ezt, mintegy 100 millió év pontossággal mérik a csillagászok.) Amikor 1927-ben Georges Lemaitre (pap, a Leuveni Katolikus Egyetem professzora) először előállt az ősrobbanás elméletével, az, még nem számított tudományosan annak. Azóta több lényeges kísérleti bizonyítékot (vörös-eltolódás (1929), háttérsugárzás (1965), bővebben lásd wikipedia.org/wiki/Ősrobbanás. 2020-05-17,10:36. ) találtak és – vitatottan bár – de a tudományos világ többségében elfogadottá és ezt követően, a közvélekedésben ismertté vált az ősrobbanás. Ez bátorít fel arra, hogy az Andrej Dimitrievics Linde (a Lomonoszov Egyetem és a Stanford University professzora) által 1980-as évek elején felvetett, ma még inkább elsősorban, a tudományos-fantasztikus irodalom által kultivált Multiverzumot (bővebben lásd wikipedia.org/wiki/Multiverzum. 2020-05-17,10:58.) matematikailag modellezzem.  Modellem szegényes, csupán pontokat és ponthalmazokat tartalmaz (tömeg, energia, hőmérséklet stb. nélkül) és az időt sem az Einstein-féle relatív felfogásban, hanem Newton módjára, abszolútnak tekintem. A modell a valós számhalmaz egy rendezést tartó bővítésén, a robbantott számok elméletén alapul. A Multiverzum léte (ahogy a robbantott számok elmélete sem) tudományosan nem elfogadott, de eltűrt. A tényleges Multiverzumhoz hiányoznak a kísérleti bizonyítékok, az én elméletemet illetően, pedig az axiomatikus felépítést illetve a gyakorlati alkalmazást hiányolják. Az én Multiverzum modellem mi Univerzumunk analitikus geometriai leírása (a háromdimenziós derékszögű Descartes koordináta-rendszerben, egyenesek, görbék, síkok, síkidomok, felületek, testek jellemzése egyenletekkel és egyenlőtlenségekkel) pontonkénti (koordinátánkénti) robbantásán alapul. Az így kapott Multiverzumban a mienk csupán egy, a végtelen sok párhuzamos és individuális univerzum között.  Ami a Multiverzum kísérleti igazolását illeti, véleményem szerint, nagymértékben függ attól, hogy a második ősrobbanás (ez a mi Univerzumunk pontonkénti robbanása, amikor minden pontból ősrobbanással új, saját univerzum jön létre) volt, van vagy lesz. Hogy ez, egyáltalán bekövetkezik-e, vagy talán már be is következett ma még nem tudjuk. (Azt tudjuk, hogy az Univerzumunk (jelenleg) egyre rohamosabb mértékben tágul, de azt,  hogy ez a tágulás valaha is megáll, visszafordul és „összezuhan” (Nagy Reccs, Nagy Zutty) helyet adva egy új ősrobbanásnak, nem tudjuk.) Ha nem áll meg a tágulás, elképzelhető a második ősrobbanás is. Ekkor, számos olyan térelem lehetséges, amelyek a Multiverzumból „belógnak” (majd, vagy máris) a mi Univerzumunkba. Ezek az én Multiverzum modellemben lévő és mi Univerzumunkban fellelhető extra geometria elemei. A matematika a fizikai valóságot illetően csak modellekkel szolgál. Például, (földi méretekben) az euklideszi egyenes modellezi a fénysugár útját. (Geometriai optika). Naprendszerünk méretében tudjuk, hogy a fénysugár görbül. Ki tudja kimérni, hogy a fény nem egy extra egyenes mentén halad? Az extra geometria éppen azt célozza, hogy megpróbáljunk információhoz jutni a Multiverzum létezéséről! E helyen természetesen nem lesz mód az extra geometria számításainak ismertetésére, képekkel és kommentárokkal fogjuk „pótolni” azokat. A számításokat a „Robbantott számok” című, még publikálatlan könyvem és e témában nemzetközi folyóiratokban megjelent cikkeim tartalmazzák.
Ha a robbantott számok segítségével felrobbantjuk az Univerzumunkat akkor a Multiverzumot kapjuk. Ezt nehéz elképzelni, ezért előbb összezsugorítjuk az Univerzumunkat egy kockába: 

A Zsugorított univerzum (kocka) szempontjából nézve a mi Univerzumunk a Zsugorított multiverzum. (Az ábrán látható néhány, a mi Univerzumunkban párhuzamos, metsző illetve kitérő egyenes zsugorítottja is, amelyek „belezsugorodtak” a kockába.”) A Zsugorított univerzum lakóit „kívülről” (azaz, a Zsugorított multiverzumból) látni lehet, de a lakók számára a Zsugorított univerzum határai (a kocka hat lapja) már nem láthatók.


Ugyanígy mi sem láthatjuk az Univerzumunk határait, bár azok a Multiverzumból nézve láthatók. Mi elnézünk a „végtelenbe” de nem látunk túl azon. A későbbiekben azonban, ha fizikailag nem is, de számításaink segítségével „kipillantunk” az Univerzumunkból, sőt a számítógéppel le is rajzoltatjuk, ami „kilóg” az Univerzumunkból.
Egyelőre tekintsük meg a híres egyiptomi piramisokat!

A legmagasabb Kheopsz fáraó  piramisa, amely i.e. 2580 – i.e. 2560 között épült, magassága 146, 5 méter, alapéle 230,34 méter hosszú. Alapja zsugorítva 


alakot ölt. (A zsugoritott alapélek hiperbola-ívek.) Maga a zsugorított piramis a Zsugorított univerzum központjába helyezve:

Az ábrán jól láthatók a zsugorított piramist kirajzoló zsugorított piramist kirajzoló zsugorított egyenesek. A zsugorított piramisok „hasonlítanak” a honfoglalás korának nomád népeinek jurtáira, az indiánok wigwamjaira és hasonló primitívebb építményekre. Ha robbantjuk a piramist, akkor alapja nem „domborodik”, hanem „homorodik”:

Ha a magassága nem túl nagy, akkor „karcsú” lesz, hasonlít az Eiffel – toronyhoz:

Nem meglepő, hogy ha a robbantott piramis alapját változatlanul hagyjuk, de magasságát növeljük, akkor az, egyre magasabb lesz:


Túlszárnyalva az ókori Bábel – torony 

építőit, a robbantott piramis magasságát nyújthatjuk a az Univerzumunk (számunkra láthatatlan) határáig:

Ha pedig a robbantott piramis magasságát még nagyobbra emeljük, akkor a fejünk felett „lyukat” látunk, ami azt jelzi, hogy a robbantott piramis túljutott az Univerzumunk határán:

Az alapon (szaggatott vonallal) annak a szupernégyzetnek a vetülete látszik, amelyben a robbantott piramis áttöri az Univerzumunk „felső” határát. Nem kell belenyugodnunk abba, hogy többet nem tudunk a számítógépből kicsikarni! Ennek megértéséhez ismét a Zsugorított univerzumhoz fordulunk.

Az ábrán két zsugorított univerzum látható. Az origó középpontú a mienk, másik egy hozzá képest eltolt kocka. (A kettőnek közös része is van.)
Könnyen elképzelhető, hogy a Zsugorított univerzum a Zsugorított multiverzumban (ami a mi Univerzumunk) mozgatható és vele a Zsugorított minden része letapogatható, ugyanúgy a mi Univerzumunk is mozgatható a Multiverzumban. Gondoljuk azt, hogy eltolt Univerzumunk (mint egy számunkra végtelen nagy méretű kocka) Röntgen – készülékként látni tudja a Multiverzum univerzumnyi részét, azaz letapogatható a Multiverzum is. 
Ha most a Zsugorított univerzumban (a mi Univerzumunk eszközeivel) egy olyan piramist építünk, amely „kilóg” a Zsugorított univerzumból

akkor ezt robbantva olyan robbantott piramist kapunk, ami kilóg a mi Univerzumunkból. Ime, a korábbi robbantott piramisnak a „felettünk” lévő univerzumban látható része:

Ennek az alapja az a szupernégyzet, amelynek (szaggatott vonallal jelzett) vetületét már láttuk.
Ha Univerzumunk középpontját „elég messze” toljuk, akkor még az is megvalósítható, hogy az Univerzumunkból „kilógó” robbantott piramist nem ”két részletben”, hanem egyben lássuk:

Az ábra csillagászati jelentősége az, hogy ha Univerzunk középpontjának nem a Földön hanem a Világűr más pontjára (például a Hubble-úrteleszkópra) helyezzük, akkor olyan teljes csillag-ködöket is  felfedezhetünk, amelynek a Földről csak részei láthatók.
Fantáziánk, persze még messzebb terjedhet. Például, amikor arról beszéltünk, hogy a „Zsugorított univerzumban (a mi Univerzumunk eszközeivel) egy olyan piramist építünk, amely „kilóg” a Zsugorított univerzumból”, akár arra is gondolhatunk, hogy az egyiptomi piramisokat a Multiverzum eszközeivel építették…

Szeged, 2020-09-11
                                                                         Szalay István

.

Nagyar ének

Ó élet Ura!
Ete lett.
A napból ottmaradtak
az égen, a lepergő cseppek.
Melyek vigyázzák
az embereket.
Ő a nektár bódulata
vigyázza a szorgos méheket.
Ember a lélek vendége
A gazdag tiszta élet,
szeretet tükörképe
Amit a föld nyújt
Az emberiségnek.
Ő a halk szavú barátja
a tudat megtalálja,
A szeretet megtalálja,
Az Úr meghipnotizál
bőség záporával.
Az ember kél-jár
Ó anyaföld hívd a népet,
A Napot érzem szentnek!
Áldozom keletnek,
Virágok ezrével lengenek,
Koszorút fonnak
A gyönyörű napistennek.
Észrevétlen a földön,
Jobbra-balra nézek, és
az Őszbe lépek.
Kenéz Heka Etelka

 

Sz L Netala:

Csendtakarót von

Csendtakarót von fáradt, nyári este
Fázós álmainkból alkonyt égre festve
Reményekkel átszőtt holnapokhoz láncol
Madaraknak késő imáiban táncol

Áldást osztón bontja éji csillagvásznát
Halványuló fényből vet kék, puha párnát
Holdfény-mosoly virágról virágra 
Várandós ígéret száll ágról ágra

Becsukódik szemed, érzed érintését
Hajnaltündér készül, várod érkezését
Féltve vigyáz, ágyad szélén ülve
Álom-őrként virraszt, gondod messze űzve

Zuhanhass kékségbe, álom-messzeségbe
Törődés-fényt árassz világnak lelkébe
Oda, hova megtér, ahonnan a nap kél
Megpihen, visszatér zajos reggel, csend, s éj

 

.S Z E G E D   N O S T R A   - 22

.

              A mi Szegedünk

Ismereteink felidézéseként, és városunk iránti szeretetből folyamatosan közlünk néhány adatot, eseményt, ismertetést „A mi Szegedünk”-ről!

-1884. július 01. Megindul a lóvasúti forgalom.

-1885. április 22.:Leég az 1883-ban átadott színházépület.
- 1886. november 03.: Megkezdődik az oktatás a piarista gimnázium új épületében.
- 1887. április 18. : Zsigmond Béla megkezdi a kiskörúton az első artézi kút furását.
- 1888. december 25.: Gárdonyi Géza hetilapot indít  „Szögedi paprika” néven.
- 1889. január 01.” Hüvelyk Matyi” címmel humoros élclap indul.
- 1890. július 06. A csanádi püspök felavatja a város által restauráltatott Szent Demeter templomot.
- 1890. december 29. Megalakul a Szegedi Kenderfonó gyár Rt.
- 1891. május 05.: Megkezdi müködését az Itélőtábla.
- 1891. április: Műgyűjteményes kiállítást rendeznek a Tisza Szállóban.  Jóka i Mór nyitja meg.
- 1891. szeptember 15.: Munkába áll Tömörkény István, a Szegedi Naplónál.
- 1891. október 25.: Szegedre érkezik Munkácsy Mihály, hogy tanulmányokat készítsen a Honfoglalás c. képéhez.
- 1892. szeptember 21.: A Budapesti sugárutat a 90 éves Kossuth Lajosról nevezik el.
- 1892. október 11.: Megalakul a Dugonics Társaság.

Forrás: Szeged története – 3/1 (monográfia)
             Szeged történeti kronológiája, Szeged, 1992.

Sorozatszerkesztő: Dr. Nagy Péter

 

PROGRAMAJÁNLÓ 2020. NOVEMBER
SOMOGYI KÁROLY VÁROSI ÉS MEGYEI KÖNYVTÁR

PROGRAMOK gyermekeknek

2020. november 6. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Egy ráhangoló közös szertartás után a meseládából előkerült mesét a könyvtárosok elmesélik, levetítik a résztvevőknek.

2020. november 7. 11.00 – 13.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Robotika. Játékok a digitális térben. Építs és irányíts robotot!

2020.november 13. 17.000 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Egy ráhangoló közös szertartás után a meseládából előkerült mesét a könyvtárosok elmesélik vagy levetítik a résztvevőknek.

2020. november 20. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Egy ráhangoló közös szertartás után a meseládából előkerült mesét a könyvtárosok elmesélik, levetítik a résztvevőknek.

2020. november 21. 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
„Hulladékhistóriák”. Mesés, játékos foglalkozás a hulladékokról gyermekeknek. 
A családi program az Európai Hulladékcsökkentési Hét rendezvénysorozatához kapcsolódik.

2020. november 27. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Egy ráhangoló közös szertartás után a meseládából előkerült mesét a könyvtárosok elmesélik, levetítik a résztvevőknek.

2020. november 28. 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Kalandozások Csudafalván. A Kecskeméti Csörömpölők Együttes műsora kisgyermekes családoknak. Vidám, zenés kalandozás egy városi fiúval, aki falun tölti az egész nyári szünetet és csuda-furcsa dolgokkal találkozik. A rendezvény a Köszönjük, Magyarország! program támogatásával valósul meg.

PROGRAMOK felnőtteknek

2020. november 2. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub 
Bubryák István filmválogatása 
„…SÍRJUK FELETT SZÁZ VIRÁG…” – 90 perces dokumentumfilm két világháború halottaiért
Öt nappal a hivatalos premier előtt!

Az Úz patak völgye Erdély délkeleti csücskében tulajdonképp egy hosszú, majd’ 40 kilométeres temető. Az első és a második világháború pusztító harcainak halottai nyugszanak itt. Néhányuk temetőben, többségük tömegsírban, még többjük egyéni, vagy csoportos sírban, lövészárokban, bombatölcsérben lett eltemetve. Vannak itt magyarok, németek, osztrákok, és a monarchia ki tudja még melyik nációinak halottai, többek között szerbek, szlovákok, erdélyi románok, ruszinok, zsidók, tán még csehek is. Mint ahogy az ellenoldali fél halottai a királyi Románia katonái mellett lehetnek itt cári oroszok, vagy a Szovjetunió nemzetiségiei (grúzok, kirgizek, ukránok, stb.) is. Számos politikus érzi úgy, és ennek hangot is ad, hogy ezen országok katonái is elestek az itteni harcokban. Történelmi tévedés. Azok az országok akkor az Osztrák-Magyar Monarchia részei voltak, így besorozott fiaik a monarchia katonái. Elesve, a monarchia halottai. Mint ahogy a későbbi háború szovjet nemzetiségiei a Szovjetunióé. 
Az anyaországoknak a gyászhoz, az emlékezéshez van joguk, nem a tulajdonlásukhoz… 
Egy gyűjtőút során 27 ilyen temetkezési helyet jelöltünk meg GPS koordinátákkal, olyanokat, amelyeknek létezését az emlékezet még fenntartotta. 
Filmünk nem politizál. Ahogy egy olasz ezredparancsnok írta még az első világháborúban egy elesett magyar hadnagy szüleinek, amikor megírta nekik fiuk elestét és hősiességét, teszi mindezt azért, mert „a halálon túl már nincs gyűlölet”.  A kegyelet szó lassan tartalom nélkülivé válik. Minden nemzetnek joga van a saját halottait meggyászolni és joga van az emlékezéshez. A halottak hozzátartozóinak pedig a reményhez, eltűnt fiuk/apjuk/testvérük holtteste talán épp itt, Úz-völgyében van eltemetve. És ha akarja, a politika majd úgy dönt, feltárja és azonosítja. Ha nem akarja, ott marad. Temetőben, hegyoldalban, tömegsírban, lövészárokban. Az a föld, amit testével takar, az már az övé. Életével fizetett érte. És ha jelöletlenül is maradnak, a természet révén mindig lesz „sírjuk felett száz virág”.
Filmszöveg: Bubryák István
Narrátor: Beslin Anita, Kozó Attila
Produkciós menedzser: Krizsán Szilárd
Szakértő: Bajusz Mátyás, dr. Nagy József, dr. Sipos György
Helytörténeti adatközlő: Gergely József
Kép és hangtechnikus: Mráz János
Animátor, grafikus: Csepregi János
Vágó: Násztor Róbert
Fényképezte: Szél Zsolt
Rendező-producer: Bubryák István
Gyártó: Szín-Tér Kép Alapítvány 2019-2020.

2020. november 6. (péntek) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat
Dr. Csuvik Oszkár, Sófi-díjas PhD hallgató utazási élménybeszámolója: Belgrád
Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 19 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbe utazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

 „A képes előadás során bemutatom Belgrád ismert és kevésbé ismert látnivalóit. A szerb fővárosba vezető utat biciklivel tettem meg vajdasági szülőfalumból, Adáról. Az előadás során felvillantom megállóimat, út közbeni élményeimet. Belgrád látnivalói közé tartozik a Duna és Száva torkolatára néző Kalemegdán, azaz az egykori nándorfehérvári vár, ugyanakkor a Szent Száva templom és a Skadarlija (Bohém negyed) is érdekes színfoltjai a városnak. Zimonyban található a többféle véleményt kiváltó újkori Hunyadi szobor, ugyanakkor az egykori Hunyadi vár helyén álló ezredévi emlékmű megér egy látogatást. A fővárostól néhány dombos kanyarra található az Avala-torony, amelyből be lehet látni a több történelmi vihart megélt Belgrádot. Az ott töltött egy hónap során a szendrői (Smederevo) és a galambóci várhoz is elgurultam, de Újvidéken is megfordultam. Hazafelé Versec utcái, Deliblát homokpusztái és a bánáti legelők között vitt utam, szerencsére a Košava áramlatai megfáradt fémparipámmal együtt végül épségben hazaröpítettek.”

2020.november 10.(kedd) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratovasó
Lackfi Dorottya és Sinha Róbert zenés irodalmi műsora a Somogyi-könyvtárban
Lackfi Dorottya és Sinha Róbert zenés irodalmi műsorában egymást követik a gitárkísérettel előadott dalok a világzene és az igényes könnyűzene határáról. Ezek jórészt Lackfi János ismert, Sinha Róbert által megzenésített versei, valamint magyar népdalfeldolgozások, amelyek néha klasszikus beütéssel, máskor bossa nova vagy keringő ritmusban, vagy éppen rockzenei ihletésű akkordokkal, gyors tempóban kísérve szólalnak meg.

Lackfi Dorottya énekelni tanul a Kőbányai Zenei Stúdióban, ahonnan a magyar könnyűzenei és jazzélet számos kiválósága került már ki. Saját dalainak zenéjét és szövegét is ő írja, két önálló stúdiófelvétele megtekinthető a világhálón. Egy készülő film főcímdalán is dolgozik.

Sinha Róbert a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett klasszikus gitárművész diplomát 2006-ban. Az elsősorban kiemelkedő világzenei produkciói révén ismertté vált művész az utóbbi években rangos hazai helyszínek (MÜPA, Parlament, Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum) mellett fellépett például New Yorkban, Párizsban, Brüsszelben, Washingtonban, Amszterdamban, Delhiben, Madridban, Miamiban, Phoenixben, Helsinkiben, Hágában, Zaragozában, Bordeaux-ban és Leidenben is.

2020. november 13. (péntek) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Apró Ferenc Szögedi holmi című könyvének bemutatója
A szerzővel beszélget: Csimadia Edit helyismereti könyvtáros

A kötet a Szögedi arcok párja. Ebben csak szögedi tárgyak, (élettelen dolgok) találhatók. Szerepelnek benne híres épületek (pl. Négyembörös ház), szobrok, ételek, elveszett utcanevek, cégérnevek, de a tárgyaknál említésre kerül többek között a híres „Ráday-bölcső” stb..

2020. november 18. (szerda) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emeleti olvasóterem
Könyv és kutatója – a Somogyi-könyvtár szabadegyeteme
A Somogyi-könyvtár Könyv és kutatója címmel indított szabadegyeteme novemberben ismét megrendezésre kerül!
Az előadásokon a könyvtárunk régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is.

A novemberi előadónk: Klivényi Péter, orvos, tanszékvezető egyetemi tanár
Az előadás címe: A sokszínű Móra Ferenc: ami ismert és ami nem
Dr. habil. Klivényi Péter az SZTE Neurológiai Klinikájának igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora. Számos publikációja és nemzetközileg elismert tudományos közleménye olvasható, fő kutatási területe a neurodegeneratív betegségek. A Somogyi-könyvtár programján a doktor úr rendhagyó előadást fog tartani: nem a szoros szakterületéről fog beszélni, hanem egy számára, s az intézményünk számára is fontos, kedves témáról: Móra Ferencről. A Szent-Györgyi Rotary Club tagjaként kezdett el Móra és a Rotary kapcsolatával foglalkozni, amely egy igen izgalmas szál Móra életében. A doktor úr előadásából többek között erről is szerezhetünk új ismereteket, s mellette bemutatjuk az állományunkban található Móra kéziratokat és számos róla készült fotót. Klivényi Péter könyv-örökbefogadás által a könyvtárunk mecénása is.

2020. november 20. (péntek) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emelet Emlékkönyvtár
Emlékkönyvtári bemutató
A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás. A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.
A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C.
A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény. Turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.
Fotózásra nincs lehetőség.
Részvételi díj 500 Ft
A bemutató során a maszk használata kötelező. A résztvevők létszáma limitált, előzetes regisztráció szükséges a könyvtár adminisztrációs pultjánál.

2020. november 21. (szombat) 10.00 – 17.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár
12. Szegedi Képregényfesztivál
A fesztivál idei előadói között megtaláljuk az ország különböző részéről érkező szakembereket és alkotókat éppen úgy, ahogyan a szegedieket is. 
A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

2020. november 25. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Zenei Album sorozat keretében Szőnyi Erzsébet emlékest

Műsor:
Prelúdium 
S. Dobos Márta – hegedű 
Klebniczki György – zongora 

Francia szvit brácsára és zongorára 
Nagy Enikő – brácsa
Szokody Anikó – zongora

Cinque preludi 
Maczelka Noémi - zongora

Szonáta nagybőgőre és zongorára 
Ludányi Endre–nagybőgő
Császár Zsuzsanna – zongora

Fantázia hárfára
Natalia Gorbunova – hárfa 

KIÁLLÍTÁSOK

2020. november 5-től december 1-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Jáva – Bali – Emberek – Templomok 
Balogh László alkotásain keresztül bepillantást nyerhetünk Indonézia mindennapjaiba. A rajzokon, akvarelleken megjelenő emberek, évszázados épületek bemutatják a csodálatos szigetország számunkra ismeretlen oldalát, kulturális, művészeti sokszínűségét. Az arcokon, mozdulatokon vagy a híres Borodudur, a Rara Jonggrang templomok részletein át képzelhetjük el, milyen is lehet az élet a trópusi Jáva, vagy Bali, az Istenek szigetén.

2020. november 5 – 2020. november 30-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet olvasóterem
Szőnyi Erzsébet kiállítás
A Zenei Album programhoz kapcsolódó kamaratárlat a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében mutatja be a szerző pályáját.

Szőnyi Erzsébet (1924–2019) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész. 
1934 és 1942 között a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban végezte el a középiskolát. Magánúton összhangzattant tanult, első szerzeményei is a gimnáziumi évek alatt keletkeztek.
1942 és 1945 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Bárdos Lajos és Vásárhelyi Zoltán irányításával elvégezte a középiskolai énektanárképző és karvezető szakot. 1943-tól 1947-ig Kodály Zoltántól etnomuzikológiát tanult, mellette 1944–46-ban zongora szakot is végzett Szegedi Ernőnél, kamarazene-tanára Weiner Leó volt. Ferencsik Jánostól a vezénylés alapjait sajátította el. 1945-től 1947-ig Bárdos javaslatára Viski János zeneszerzés-növendéke volt, az egyetlen lány a szakon. Első szerzői sikerét 1947-ben aratta, amivel Kodály mellett felesége, Sándor Emma érdeklődését is felkeltette. Az 1947–48-as tanévben francia állami ösztöndíjjal a párizsi Conservatoire-on Tony Aubin osztályában tanult, Nadia Boulanger, illetve Olivier Messiaen műveivel ismerkedett. Akadémiai tanulmányai mellett 1945-től a Szilágyi Erzsébet Gimnázium ének-zene tanára volt, 1948 és 1981 között a Zeneakadémián tanított, ahol 1960-tól tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott. Első pedagógiai munkáját 1954-ben írta. Éveken át vezette a Szilágyi Erzsébet Gimnázium leánykórusát.
1978 és 2003 között a Magyar Kodály Társaság társelnöke és a Bárdos Lajos Társaság társelnöke volt. 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.
Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének világszerte ismert folytatója és népszerűsítője volt.

Művei között találunk több színpadi darabot, operát, balettet, gyermekoperát, oratóriumot, zenekari és kamaraműveket, dalokat és kórusműveket is.

Korábban megnyílt kíállítások, amelyek még NOVEMBERBEN IS MEGTEKINTHETŐK:

2020. október 1-től november 3 -ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Ale Ildikó festőművész kiállítása
A tárlat személyesebb hangvételű megismerésére a művésszel való találkozás biztosít lehetőséget. A látogató által választott időpont az alkotó alábbi e-mail címén egyeztethető:
montazsvizualismuhely@gmail.com

A tárlat része a Magyar Festészet Napja programsorozatnak
„Tájak, városképek, lebegő alakok – nézőpontok sokasága. Légies könnyedség, máskor pattogó dinamika jellemzi Ale Ildikó egyedi festői világát, melynek domináns kifejezőeszköze, technikája az alkotó festői eszköztárában oly jellemző pasztellkréta. A Szegeden élő művésznő 2003 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának, lakóhelyén kívül számos országos és nemzetközi tárlaton mutatkozott már be. Kiállításain rendszerint egy-egy újabb sorozattal jelentkezik. A Somogyi Könyvtárban októberben látható válogatás azonban valami más, valami rendhagyó: egyszerre vannak jelen a korábbi évek és az újabb alkotói törekvések lenyomatai, amelyek közös nevezői az elvágyódás és a hazatalálás, melyek egyaránt jellemzik a több mint két évtizede aktívan alkotó Ale Ildikó képeinek hangulatát.” (Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze)
A művek megvásárolhatók: www.aleatelier.hu
A tárlat megtekinthető: az intézmény nyitvatartási idejében

2020. október 1-től november 25-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emelet
Örökké a Tudomány szolgálatában: Nobel-díjasaink „arcképcsarnoka”
Az ősz az iskolakezdés ideje, s közeleg az az időszak is, amikor jeles tudósainkról is szoktunk emlékezni; a hazai tudományos élet nagyjairól.
A közvélemény nemzetközi szinten is úgy tartja, hogy a magyar nép tehetséges, s ha valamit felfedeznek szerte a világban, akkor rövid időn belül kiderülhet, hogy magyar tudós áll mögötte… A kamara-kiállításon természetesen hangsúlyos szerepet kap a Szegeden is aktívan tevékenykedő Szent-GyörgyAlbert munkássága, s a teljesség igénye nélkül olyan tudósainknak állít még emléket, akik ugyancsak elnyerték a Nobel-díjat.
A válogatás elsősorban a könyvtár régi anyagára támaszkodik, de mivel maga a Nobel-díj története már jórészt a modern időszakhoz tartozik, a könyvtár újabb köteteiből is találkozhatunk néhány figyelemfelkeltő példánnyal. 

2020. október 8-tól december 2-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Anno 1920 
A kiállítás 100 évvel ezelőtti történésekből válogat: korabeli újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok villantanak fel néhányat az 1920-as esztendő eseményei és szereplői közül.


2020. szeptember 3-tól november 11-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Kis szegedi  mozitörténet ? a bioszkóptól a filmszínházig 
1895-ben megszületett a mozi, az új szórakoztatóintézmény, és viharos gyorsasággal terjedt el szerte a világon. A mozgókép szenzációja elbűvölt kicsiket és nagyokat egyaránt. Az 1900-as évek elején Szegeden is elkezdődtek a vetítések, előbb a kávéházakban, majd az állandó vetítőhelyeken: bioszkópokban, mozgókban, mozikban peregtek a filmek. Uránia, Apolló, Korzó és még sorolhatnánk a legendás helyeket. Pontosan száz éve, 1920 szeptemberében pedig megnyitott az azóta is folyamatosan működő Belvárosi Mozi. A tárlat a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében idézi fel a szegedi mozik hőskorát.

.

.

 Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2020. novemberi rendezvényei

Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
2020. november 2-30. Képregények az 1956-os forradalom emlékére
Az ARC és a Magyar Képregény Akadémia az 1956-os forradalom 51. évfordulójának emlékére 2007-ben Kép, regény, szabadság címmel hat, egyenként hatoldalas képregényt óriásplakátokon jelenített meg Budapesten az ’56-osok terén.

Dorozsmai fiókkönyvtár
2020. november 5- december 2. Elmúlás – emlékezés 
A Nap-Fény Fotókör tagjai mutatják be képeiket. A tárlat és a megnyitó a Nap-Fény Nyugdíjas Fotókör Facebook oldalán is megtekinthető.

Északvárosi fiókkönyvtár
A könyvtár 2020. augusztus 24-től felújítás miatt zárva tart.

Francia utcai fiókkönyvtár
2020. november 9 - november 30. Miklosovits László Karinthy-képregénye 
Miklosovits László grafikusművész képregényt készített Karinthy Frigyes Röhög az egész osztály című írásához.
A művész így vall irodalmi és képi nyelv viszonyáról: „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt... Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz. ... Így az anyag kicsit szikár lett, de úgy gondolom, hogy ezzel a megoldással egy szuszra érvényesül rajz és szöveg.”

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
2020. november 9-december 31. Arcok – Szabó Luca fotó/portré kiállítása

Móra utcai fiókkönyvtár 
2020. november 9-december 31. Kincses advent – kiállítás a Móra utcai fiókkönyvtár olvasóinak alkotásaiból

Odesszai fiókkönyvtár
2020. november 2-30. Nyomaim – Vári Ildikó festőművész kiállítása

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
2020. november 1-29. Skandinávia színei – fotókiállítás az Északi Irodalom Hetéhez kapcsolódóan.

Rókusi fiókkönyvtár
2020. november 5-16. Könyvajánló kiállítás skandináv szerzők gyermekeknek és felnőtteknek szóló műveiből az Északi Irodalom Hetéhez kapcsolódva

Stefánia fiókkönyvtár-klub
2020. november 2 - december 31. Legkedvesebb fotóim – Maruzs Tamás fotókiállítása

Szőregi fiókkönyvtár
2020. november 2 - 30. Schmidt Andrea: Az esély egyenlőségről női szemmel – fotókiállítás

Tápai fiókkönyvtár
2020. november 2- december18. Szomszédolás – Fotós szemmel Dorozsmán – a Nap-Fény Fotókör fotói

Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
november 2-30. Használt könyvek vására fiókkönyvtárunk nyitvatartási idejében
november 2. 17.00 órakor Film-Csillag-Klub
Egy közös összejövetelre várjuk a filmek szerelmeseit Szegeden, a Csillag téri fiókkönyvtárba. Minden hónapban beszélgetünk, filmekről, sorozatokról, könyvekről, élményekről. E havi témánk: A sci-fi története
november 12. 14.00-18.00-ig ‘Ablak a könyvtárra’: keresse a katalógusban, találja meg a polcon! Könyvtárhasználati játék. A játék során az érdeklődők megtanulják a Somogyi-könyvtár online katalógusának használatát, így a későbbiekben akár otthon is tudnak keresgélni a könyvtár adatbázisában.

Dorozsmai fiókkönyvtár
november 5. 15.00 órakor Elmúlás - emlékezés
A Nap-Fény Fotókör kiállításának megnyitója. A tárlat és a megnyitó a Fotókör Facebook oldalán is megtekinthető.
november10. 9.00 órakor Nagy Dia(hó)Nap – Magyar népmesék diafilmen
Vetítés a Szegedi Orczy István Általános Iskola kisdiákjainak.
november 13. 17.00 órakor Könyvbemutató
Vass József: Dorozsmai fodrászok – Dorozsmai füzetek 24. számának bemutatója. Közreműködik a Dorozsmai Versmondók Köre.
A program a Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtárának közös rendezvénye.
november 18. 16.30 órakor Nagy Dia(hó)Nap – Diafilmek a 60-as évekből
Családi mozi a könyvtárban. Filmajánlatunk: Három kívánság, Sicc a cirkuszban, Első nap az óvodában...Grimm fivérek meséi...magyar népmesék. 

Északvárosi fiókkönyvtár
A könyvtár 2020. augusztus 24-től felújítás miatt zárva tart.

Francia utcai fiókkönyvtár
november 2 - 30. Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében
november 2 - 30. Északi Irodalom Hete – skandináv könyvkiemelés
november 4. 16.00 órakor Mesés Ismerettár Mesekalendárium – diamatiné a könyvtárban a Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozva
november 13. 17.00 órakor Vakok klubja Nógrádiné Szőts Katalin vezetésével.
november 27. 17.00 órakor Vakok klubja Nógrádiné Szőts Katalin vezetésével.

Klebelsberg fiókkönyvtár
november 2-30. Állományból kivont könyvek és folyóiratok vására fiókkönyvtár teljes nyitvatartási idejében.
november 5. 16.30 órakor Kik azok a Muminok – bevezetés a Muminok titkos világába – interaktív mesedélután kicsiknek és a gyermeklelkű nagyobbaknak
november 12. 16.30 órakor A Mumin-völgy novemberben – interaktív mesedélután kicsiknek és a gyermeklelkű nagyobbaknak
november 19. 16.30 órakor Mumin rajongó vagy már? – interaktív mesedélután kicsiknek és a gyermeklelkű nagyobbaknak

Móra utcai fiókkönyvtár
november 5. 16.30 órakor Tekerős mozimaraton – Diafilmvetítés a könyvtárban a Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozva
november 19. 16.30 órakor Tekerős mozimaraton – Diafilmvetítés a könyvtárban a Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozva
november 25. 16.30 órakor Sötét, hideg és borzongatóA skandináv krimik sikerének titkai címmel könyvajánló beszélgetés Kiss Kata könyvtáros vezetésével az Északi Irodalom Hetéhez kapcsolódva
Ezen a délutánon a skandináv krimik a kétezres évek elején indult, máig tartó páratlan sikertörténetének titkait kutatjuk a résztvevőkkel közösen. Vajon mi lehet az oka a népszerűségüknek? Milyen előzményei vannak? Mi különbözteti meg az északi krimiket az angolszász és más népek bűnügyi történeteitől? Ezt a kérdéskört járjuk körül egy kötetlen beszélgetés keretei közt, miközben felvillantjuk a svéd, norvég, dán és izlandi krimiirodalom legnépszerűbb szerzőinek ismert és kevésbé ismert műveit. Ha Ön is szereti a skandináv krimiket, vagy csak kíváncsi arra, mások miért rajonganak értük ennyire, akkor itt a helyük!

Odesszai fiókkönyvtár
november 2-30. Használt könyvek és folyóiratok vására fiókkönyvtárunk nyitvatartási idejében
november 4. 16.30 órakor Tinédzserkori szépség és egészség. Higiénikus bőrápolási rutin: mit mire? Smink és a tinédzserkor. Egészséges kozmetikumok és sminkszerek. Kell-e kozmetikus tinédzserkorban? -  Iványi Rita sminktetováló, sminkes (SenoRita BeautyStyle Club) előadása
november 9. 16.30 órakor SCRABBLE KLUB – a fokozott érdeklődés miatt kérjük, hogy akinek van saját készlete, hozza magával - köszönjük előre is! :)
november 18. 16.30 órakor Használd a saját tested, avagy a mozgás szerepe a mindennapjainkban tinédzserkorban – Orosz Gábor ultrafutó, fitness instruktor (Russian System)
november 23. 16.30 órakor SCRABBLE KLUB – a fokozott érdeklődés miatt kérjük, hogy akinek van saját készlete, hozza magával – köszönjük előre is! :)
november 27. 16.30 órakor a Mesetarisznyában diafilmvetítés a könyvtárban – Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozva

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
november 9. 11.00-12.00 Rémusz bácsi meséi
Mesék Joel Chandler Harris amerikai etnográfus néger népmesegyűjteményeiből, Vázsonyi Endre átdolgozásában. A furfangos, okos Nyúlról szóló vidám történeteket, Rémusz bácsi helyett a könyvtáros, Retek Erika meséli el kis könyvtárba járó barátainak.
november 18. 17.00 órakor Ötórai tea – Irodalomról másképp.

Rókusi fiókkönyvtár
november 3. 15.00 órakor Maszk mögött címmel felolvasó délutánra és kötetlen alkotói beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt a Somogyi-könyvtár Íróklubjába. 
Moderátor: Sáráné dr. Lukátsy Sarolta. Felolvasnak az Íróklub tagjai.
Mi így harcoltunk a COVID 19 ellen. Győzelem, hogy a világjárvány idején is képesek voltunk írni, szépet és jót alkotni és ezzel saját magunkat is életben tartani. Ezek pedig nem veszhetnekel, fenn- és meg kell maradniuk.
november 11. 16.30 órakor az Év-Kör összejövetelére, jeles napokról, jelképekről és az irodalom kiemelkedő alakjairól szóló beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt. E havi témáink: a szarvas, mint jelkép, és a hónap írója, Szepes Mária 
november 20. 15.30-17.30 óráig a Nagy Dia (hó)Naphoz csatlakozva diavetítésre várjuk a gyermekeket és családjukat.

Stefánia fiókkönyvtár-klub
november 2. 16.00 órakor Sakk-klub - Várjuk sok szeretettel a sakkozni vágyókat a Stefánián.
 november 6. 17.00 órakor B.E. Belle bestseller írónő Árvák című könyvének bemutatója – B. E. Belle előadással összekötött könyvbemutatója.
november 9. 16.00 órakor Sakk-klub - Sakktaktikai alapok – nyárs, Péczeli Zoltán sakkoktató előadása 
november 11. 16.00 órakor Szegedi Képregény klub (9-es klub) – A D2 Ifjúsági Központtal közös klubunk. Várunk minden képregény kedvelőt a Stefánián egy kötetlen beszélgetésre a képregényekről. Téma: Képregény mitológia
november 13. 16.30 órakor BoardGamer klub – Társasjátékozós délután
november 16. 16.00 órakor Sakk-klub – Várjuk sok szeretettel a sakkozni vágyókat a Stefánián.
november 18. 17.00 órakor A Szeged folyóirat szerkesztőségi fogadóórája
november 23. 16.00 órakor Sakk-klub – Várjuk sok szeretettel a sakkozni vágyókat a Stefánián.
november 26. 16.00 órakor Harry Potter olvasóklub – Havonta egyszer a Stefánia-fiókkönyvtárba várunk minden 10-16 év közötti fiatalt, akik 10 hónapon keresztül együtt szeretnének utazni velünk Harry Potter varázslóvilágába. Végig olvassuk a sorozatot, jókat beszélgetünk, sokat játszunk. Ha olvastad a sorozatot és imádod, itt a helyed! Ha szereted a filmeket, de még nem olvastad a könyveket, téged is várunk!
november 27. 17.00 órakor Képregényes szabadulószoba – Te mennyi idő alatt jutsz ki a könyvtár legrejtélyesebb szobájából?  A Kutatók Éjszakája programsorozatához kapcsolódó esemény a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubjában. Várjuk a 3-5 fős csapatok előzetes jelentkezését. Programunkat főként 14 éven felülieknek ajánljuk. 
november 30. 16.00 órakor Sakk-klub – Várjuk sok szeretettel a sakkozni vágyókat a Stefánián.

Szőregi fiókkönyvtár
november 16. 17.00 órakor Életreform klub
Téma: Méz, a folyékony arany
november 26. 16.30 órakor Adventi kézműveskedés kisiskolásoknak

Tápai fiókkönyvtár
november 11. 17.00 órakor a Meseszőnyegen Márton-napi diafilmvetítés a Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozva
november 2-30-ig használt könyvvásár a könyvtár nyitvatartási idejében


.Hirdetmény

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja az alábbi időpontokban fogadja a lakosság adományait:
hétfő, szerda, csütörtök 9-11 és 15-17 óra között.
Cím: Szeged, Csanádi u. 9.
Átveszünk : ruhaneműt, cipőt, ágyneműt,gyógyszert, plédet, műszaki cikket, könyvet, bútort és bármit, ami használható és tiszta.
Kérjük, hogy az egyesületünknek szánt tárgyakat hozzák be a fenti címre, ne dobják konténerbe vagy gyűjtőládába,
mert azok nem hozzánk kerülnek.
Csoportunk kizárólag a Csanádi utcában tudja az adományokat gyűjteni.
Számlaszámunk: OTP Bank 11784009-20201485.

Segítséget köszönve a Szegedi Máltais Csoport.

Vissza a kezdőlapra