Közéleti Kávéház
2017. október havi programja

Köszönettel tartozunk azoknak, akik a személyi jövedelemadójuk
1%-át a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványnak
(6726 Szeged, Szövetség u. 35.) ajánlották fel.
A befolyt összeget a Kávéház működésére fordítottuk.
Bízunk abban, hogy a támogatásukra idén is számíthatunk.
Adószámunk: 18457737-1-06

Számlaszám: Közéleti Kávéház Alapítvány, K&H 10402805-28017923-00000000


FILMKLUB

FILMPREMIER A SOMOGYIBAN

2017. Október 2. Hétfő, 17 óra,
Somogyi Könyvtár vetítőterme

A RABBIKÉPZŐ 140 ÉVE
50 perc.

Több kezdeményezés sikertelensége után száznegyven évvel ezelőtt, 1877. október 4-én I. Ferenc József engedélyével és támogatásával Budapesten megnyílt Európa első neológ rabbiképző intézménye.
Az Országos Rabbiképző Intézet rövid időn belül a neológia szellemi központjává, közösséget szervező rabbik, szellemi vezetők nevelő intézményévé, kibocsájtójává vált. Ebben a minőségben és szerepben telt elkövetkező majd’ 70 éve, de 1944. március 19-e után
Adolf Eichman, a magyarországi deportálások legfőbb irányítója lefoglalta a fölbecsülhetetlen értékű könyvtári és kéziratgyűjtemény legbecsesebb darabjait. 3000 darabot Prágába, több tízezer kötet a Rózsadombon elhelyezkedő úgynevezett Magyar Zsidókérdés-kutató Intézetbe szállíttatott. Az intézetet bezárták, benne internálótábort rendeztek be, tetejére gépágyúállomást telepítettek. Az ostrom során beomlott a kifosztott épület egy része, közte a könyvtár is.
Szinte mindent az alapokról kellett felépíteni. A következő hetven év erről szólt.
Löwinger Sámuel, Scheiber Sándor, Schweitzer József és Schöner Alfréd egymásra épülő rektori munkássága oda vezetett, hogy az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemet (OR-ZSE) a Magyar Köztársaság egyetemévé akkreditálták, amelynek fennállása harmadik évétől már "Zsidó Vallástudományi Doktori Iskolája" is van, ahol tudományos fokozat megszerzésére és habilitációra van lehetőség
A 140 éves történet tovább folytatódik…

Rendező: Dombi Gábor
Producer: Bubryák István

Készült az Alapítvány a Zsidó Egyetemért és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatásával

 


 

Vassné Szabó Ágota
Tűztövis

Az aranykabátos őszi szél
rőt-színű levélszoknyák alatt matat.
Duhajul kihasználva minden percet,
ami még a penzumból maradt.
A piros bogyójú tűztövis
hetykén, zöld gúnyában áll.
Az ő élete most teljesül ki:
rá nem les fagyhalál.

Lesz ő a télben madarak gyámja,
s a fagyban étke.
Sok éhes csőrnek menedéke,
kik a fázós, védtelen éjeken
szúrós tüskéi között találnak szállást,
s nappal lesz ízes bogyója áldás.

Ó, és jön az Advent!
Mikor vidám kipirult arcok,
s fázós kezek szednek róla sarcot.
A meleg szobába' koszorúba kötve,
az ünnepi asztalra kerül,
és a rajta fellobbanó fénnyel együtt örül,
hogy köszöntheti Betlehem csillagát,
mikor négy pislogó kis gyertyaláng
világítja be az Isten jászolát.

Mert minden szoba jászol,
nemcsak akkor,
ha itt van a Karácsony,
nem kell hozzá túl nagy fény,
és elég egy ág - szerény-
ahhoz, hogy meglásd a csodát,
és meghalld a szeretet,
az irgalom suttogó szavát.

 


 

SÉTÁK A VÁROSBAN

A sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői

10. 01. 11.00 (vasárnap) Klauzál tér, Oroszlános szökőkút: Zsidó emlékhelyek nyomában (a  sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői)
Tartson velünk egy kétórás sétára a szegedi zsidó emlékek nyomában. Utunk során megcsodáljuk a világ negyedik legnagyobb zsinagógáját, a zsidó közösségi házat, a régi zsinagógát és néhány, a közösség tagjaihoz köthető épületet. Eltűnődünk azon, hogy a házak, amelyekbe belépünk, amelyek között sétálunk, milyen történeteket mesélhetnének egykori lakóik életéről. Közben ismerkedhetnek a szegedi zsidóság történetével.
Részvételi díj: 1000Ft/fő + 600Ft/fő belépő a zsinagógába

10.07. 15.00 (szombat) Klauzál tér, Oroszlános szökőkút: B.B.B. (avagy Betyárok, Boszorkányok, Botrányok Szegeden)  (a  sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői)
Boszorkányok márpedig vannak, Betyárok, kik köztünk jártak, Botrányok, melyek ma is megborzongatnak. Kétórás sétánkon rávilágítunk Szeged sötét oldalára. Mítoszok, városi legendák, híres bűnesetek nyomába eredünk; mesélünk titkokról, pletykákról, tényekről, melyek ma is megborzongatják Szeged lakóit Részvételi díj: 1000 Ft/fő

10. 12. (csütörtök) 17:00 - 19:00  Borséta a szegedi zsidónegyedben   (a  sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői)
Szeged valamikor zsidók lakta negyedében számtalan érdekes történet és épület rejtőzködik, amelyek felfedezésre és elmesélésre várnak. A meséket pedig mi sem fűszerezi jobban, mint egy-egy pohár finom bor. Tartsanak velünk egy különleges sétán, melynek során finom borok kóstolása közben bemutatjuk Önöknek a szegedi zsidóság történetének néhány érdekes személyiségét, épületét, helyszínét                    A séta a Borháló Szeged üzletéből (Szeged, Gutenberg u. 10.) indul és a Kárász utcán ér véget. A sétán való részvétel díja 2 800 Ft, amely tartalmazza a sétán kóstolt borok árát is.
A sétára a szegeditourisma@gmail.com e-mail címen, 2017. 10. 11. 17:00-ig lehet jelentkezni. A sétát min.5 fő jelentkezése esetén indítjuk.

10.14. 11.00 (szombat) Klauzál tér, Oroszlános szökőkút: Szent-Györgyi Albert emlékséta  (a  sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői)
Szent-Györgyi Albert 1937-ben „..a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéséért” Orvosi és Élettani Nobel-díjat kapott. A számos magyar származású Nobel díjas közül ő az egyetlen, aki Magyarországon, itt a Szegedi Egyetemen végezte kutatásait a díj elnyerésekor. Szent-Györgyi nemcsak kiemelkedő tudós, hanem sziporkázó egyéniség és kiváló tanár is volt, aki város társadalmi életében is fontos szerepet játszott. Sétánk során az ő munkásságával, szegedi emlékhelyeivel és nem utolsósorban lenyűgöző személyiségével szeretnénk megismertetni a látogatókat.
Részvételi díj: 1000 Ft/fő + 1db villamosjegy, vagy bérlet.

10.21. 15.00 (szombat) Dóm tér, Somogyi Könyvtár: Szent Dömötör ünnepe Szegeden  (a  sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői)
Sétánk során a Dómmal és a Dóm tér épületeivel ismerkedünk, különös tekintettel a kalandos sorsú Dömötör toronyra és Szent Demeter ünnepére, amit itt, a régi templomban és a templomtéren tartottak. Az Árkádok alatt a Nemzeti Pantheon nagyjairól mesélünk, a Látogatóközpontban pedig a régi és még régebbi templomokat mutatjuk be.
Részvétel díj: 1000 Ft/fő.

 10.22. 11.00 (vasárnap) Klauzál tér, Oroszlános szökőkút: Tudósok és tudósnők nyomában  (a  sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői)
Méltán vagyunk büszkék Szegeden a "tudásbázisunkra", a Szegedi Tudományegyetemre és ünnepeljük vagy legalább megemlékezünk a sikerekről, amelyeket a városban alkotó és élő tudósok értek el. De tudjuk-e kik is ezek a tudós férfiak és nők, hol éltek, milyen munkát végeztek? Sétánkon a belvárosi emléktáblákat követve teszünk egy kisebb kört a szegedi tudomány világában és megismerkedünk a matematika, a pszichológia, a biológia és néhány más tudományág nagyjaival, inspiráló személyiségével.
Részvétel díj: 1000 Ft/fő.

 10.28. 11.00 (szombat) Rókusi templom: Templomséta 2.  (a  sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői)
Az évek óta népszerű Templomsétánk második része melynek során ismét négy, a turisták által kevésbé látogatott templomot mutatunk be. A Rókusi templomtól indulunk és a város felé haladva megnézzük a Dáni utcai jezsuita, és a Honvéd téri református templomot, majd az ország egyik legszebb ikonosztáza előtt, a Szerb templomban fejezzük be a másfél órás sétát.
Részvételi díj: 1000 Ft/fő + 300Ft/fő belépő a Szerb templomba


KIRÁNDULÁSOK:

Körösfekete-tói vásár, 2017. október 7.  (szombat)

   Erdély legnagyobb vásárát minden év októberének második hétvégéjén tartják Körösfeketetón (Negreni), Kolozs megyében. A kétszáz éve rendszeressé vált, hatalmas zsibvásárból mára turisztikai attrakció is lett, és olyan látogatók is felkeresik, akik igazából semmit nem akarnak venni, csak kíváncsiak... (A gyűjtőszenvedély azonban őket is elkapja.)
   Hihetetlen mennyiségű árus árul itt hihetetlen mennyiségű kacatot és néhány valódi kincset. Feketetót valóban látni kell! Mert sokkal több, mint egy egyszerű piac.
   A természeti környezet lenyűgöző! A Sebes-Körös két partján a piac két kilométer hosszan húzódik, méregzöld dombokkal a háttérben.
   A kötelező erdélyi vásári ételen, a miccsen (mititei) kívül - amely darált marha-, sertés és birkahúsból gyúrt, grillezett fasírt - olyan különlegességeket is árulnak az ételsorokon, mint a pacalleves (ciorba de burta). Meg persze erdélyi söröket, Ursust és Ciucot, illetve különféle pálinkákat.
  A mezőségi legények már jóval napnyugta előtt végigéneklik a teljes magyar népdalkincset, a prímás vonójába pedig óráról órára több és több húszlejes van tűzködve.
Túra után látogatás az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, ahol megtudhatjuk, milyen szerepet játszott nemzetünk a Föld megismerésében, a térképek fehér foltjainak eltüntetésében. Volt felfedezőink között őshazakutató, szabólegény, nyelvész, geológus és szerzetes, de ami közös bennük, hogy mindegyiküket a világ megismerésének vágya hajtotta távoli tájak felé.

Este különleges gasztronómiai élmény: fakultatív vacsora a dunaföldvári halászcsárdában.

Részvételi díj: 8.000 Ft / fő        + belépőjegy: 1000 / 500 Ft          + vacsora.

Jelentkezés szeptember 24-éig:

Molnár Hedvig Katalin 70/ 30 55 947  hmhedikati@gmail.com

 

Kirándulás és túra Pákozdra, az ingókövekhez, 2017. október 21.

      Indulás: Október 21. szombat, 7 órakor a Széchenyi térről, a Szeged Étterem elől

Túra a pákozdi ingókövekhez. A közepes nehézségű túra hossza 8 km.
                          A Velencei-hegység legérdekesebb látnivalója, a Pákozdi ingókövek varázslatos birodalma, a Velencei-tó északi partján fekvő Pákozdról egy körtúra keretében látogatható. Legjellegzetesebb sziklaformációi: a híres Kocka, mely tényleg úgy tűnik, mintha bárki el tudná mozdítani évezredes helyzetéből és a legmagasabb ponton lévő Pogány-kő fantasztikus körpanorámájával.

Túra után látogatás az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, ahol megtudhatjuk, milyen szerepet játszott nemzetünk a Föld megismerésében, a térképek fehér foltjainak eltüntetésében. Volt felfedezőink között őshazakutató, szabólegény, nyelvész, geológus és szerzetes, de ami közös bennük, hogy mindegyiküket a világ megismerésének vágya hajtotta távoli tájak felé.

Este különleges gasztronómiai élmény: fakultatív vacsora a dunaföldvári halászcsárdában.
 Részvételi díj: 8.000 Ft / fő        + belépőjegy: 1000 / 500 Ft          + vacsora.
Indulás: október 7-én, szombaton, reggel 5 órakor,
a Széchenyi térről, a Szeged Étterem elől

Érkezés haza: kb. 21.30-kor

Befizetendő:   6000 Ft / fő (legalább 20 fő esetén)

Érdeklődni: Molnár Hedvig Katalin 70/ 30 55 947     hmhedikati@gmail.com
Medicina Könyvesbolt (Kígyó u. – Tisza Lajos krt. sarok)

 
Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete

6722 Szeged, Bartók tér 9. 2/10.
Adószám: 19561802-1-06
Bankszámlaszám: OTP 11735005-20544234
cicamentes@gmail.com
Tel.: 06-30/22-44-208
http://szegedicicamentok.hu

 

Együtt ünnepelik az állatvédők az Állatok Világnapját!

Immár második alkalommal ünnepelnek közösen a szegedi és Csongrád megyei állatvédők, civil szervezetek az Állatok Világnapjához kapcsolódva. A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete szervezésében ezúttal is Szeged ad otthont a közös ünnepnek, amelyet számos családi program, bemutató és állatsimogató kísér.

Az állatbarátok, állatvédők, állatmentők egyik legfontosabb ünnepe minden évben az Állatok Világnapja. Világszerte, így Magyarországon is 1991 óta minden év október 4-én tartják meg, ez egyben az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. Az állatszerető emberek jelentős napjává vált, amely azt hirdeti: az állatoknak is joguk van a tiszteletre, legyenek házi kedvencek, haszon- vagy vadon élő állatok.

Mi is erre szeretnénk közösen felhívni a figyelmet!

Ahogy tavaly, az idén is családi és szakmai programokkal, sok játékkal készülünk a közös ünnepre! Az Állatok Világnapjához kapcsolódva most

szeptember 30-án, 10 és 15 óra között várjuk szeretettel a családokat, állatbarátokat az Árpád térre!

Újra lesz állatbemutató, állatsimogató, sétakocsikázás, a gyerekeket játékos Állatútleveles Tudáspróba és sok-sok ajándék várja, a felnőtt gazdikat pedig szaktanácsadásra hívjuk. A verőfényes szegedi napsütésben tavaly mintegy kétszáz érdeklődőt vonzott az állatvédő civil szervezetek összefogásával létrejött világnapi ünnep. Reméljük, ezúttal is sokan adják jelét állatszeretetüknek!

Világnapi ünnepünkön – hagyományteremtő céllal – adománygyűjtést is tartunk, a befolyó összeget
ivartalanítási programunkra fordítjuk!

Úgy tapasztaltuk ugyanis az elmúlt hónapokban, hogy igenis igénye a gazdiknak a felelős állattartás elveit követve megelőzni a nem kívánt szaporulatot, csakhogy nagyon sokaknak egyszerűen nincs pénze, hogy elvégeztesse az ivartalanítást. Programunk ezeken a gazdikon kíván segíteni!

Programok:

10.00 - Megnyitó: Dr.Hekáné Dr. Szondi Ildikó önkormányzati képviselő
10.10-13.00 – Gyermekek Tudáspróbája Állatútlevéllel
12.30-13.00 – AURA habilitációs kutyabemutató
10.00-13.00 – Kiállítás a Zrínyi Ilona Általános Iskola kisdiákjainak alkotásaiból, közönségszavazás a legjobb alkotásra
13.00 – Eredményhirdetés, sorsolás
13.00-15.00 – Sétakocsikázás

Egész nap: állatsimogató, sátorlátogatások, kötetlen beszélgetés, állatvédelmi-állatjóléti tanácsadás.

Szervező: Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete
Támogató: Nemzeti Együttműködési Alap

Résztvevők:

AURA Segítő Kutya Alapítvány
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Dél-Alföldi Állatvédelmi Őrszolgálat
Falvi Betyárok Lovas és Sport Egyesület
Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete
Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesület
PDF Állat- és környezetvédelmi Alapítvány
SZTE JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástár
Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete

Kérjük, amennyiben lehetősége engedi, számoljon be közös ünnepünkről!

Köszönettel:
Nyitrai Ágnes elnök
okleveles biológus; vizsgázott állatvédőr
Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete
06-30-224-4208

A Szegedi Cicamentők Állatvédő egyesülete folyamatosan részt vesz olyan csoportok munkájában, ahol az állatvédők törvényjavaslatai születnek, és a mostani rendezvénnyel, a résztvevő állatvédők, tenyésztők által felsorakoztatott állati sokszínűseggel a ma még hazánkban „jogtalan” állatok érdekeit is képviseljük. Játékos, ismeretterjesztő formában igyekszünk megismertetni és megszerettetni az élővilágot látogatóinkkal, gyerekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel egyaránt. Mert senki nem kéri, hogy szeresd az állatokat, de bántani őket bűn!

 


 

Monostori András idegenvezetései októberben:

Tápai barangolások két keréken

Kerékpáros emléktúra Tápén
Tápé első történelmi feljegyzése régebben történt, mint Szegednek: „Tápé falu környékén van egy halastó, melyet Citeinek neveznek; ebben a halastóban a harmadrész a csongrádi ispánt illeti meg „
Dömösi prépostság összeírása 1138.
Az Árpád-kori település életét a Tisza közelsége és Szeged befolyása határozta meg.
Ezen tényezőknek köszönhető, hogy egyedülálló kultúrája a történelemben, néprajzban, irodalomban és a művészetekben is jelentős nyomot hagyott.
A MAI – Monostori András Idegenvezetések szervezte túra folyamán kerékpárral látogatjuk végig ezen nyomoknak a színhelyeit, Tápé jeles nevezetességeit.
A megszokott módon versekkel és egyéb érdekes írások előadásával.
Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Időpontja: 2017. 10. 01. 15:00
Helyszín: Szeged-Tápé, Honfoglalás utca 75.

56 lépés Szegeden

Forradalmi emlékséta
Az 56-os forradalom eszméi először Szegeden kezdtek kicsírázni és innen terjedtek el országszerte.
Talán ennek tudható be, hogy Szegeden olyan sok fájdalmas emléke maradt fenn a forradalomnak.
A MAI – Monostori András Idegenvezetések ezért múltidéző 56-os körsétát szervez, ahol az érdeklődőkkel végigjárjuk a fontosabb helyszíneket: A MEFESZ alakuló helyétől a szabadság pillangójáig, a sortüzek színhelyétől a mártírok emlékszobráig és egyebeket. Közösen felidézzük ezeket az emlékeket, hogy jobban magunkévá tehessük e történelmi esemény értékét és jelentőségét.
A sétán a részvétel ingyenes.

Időpont: 2017. október 23. 15:00
Helyszín: József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) bejárata, Ady tér 10.

 


 

Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programok a Zsinagógában


•    október 2. (hétfő) 17.30 óra: „Múlt és Jövő” – Patai József a Szentföldön - kiállítás – a belépés ingyenes!

•    október 2. (hétfő) 19 óra: a Szegedi Szimfonikus Zenekar Beethoven-estje – a belépés ingyenes!

•    október 16. (hétfő) 17.30 óra: Macskássy Izolda festőművész kiállítása – a belépés ingyenes!

•    október 16. (hétfő) 19 óra: a Trió Szeged Classic koncertje (Vizsolyi Lívia fagottművész, Varga Laura fuvolaművész, Klebniczki György zongoraművész) /Jegyár: 1.500 Ft, DM kártyával vagy diákigazolvánnyal 500 Ft kedvezmény/

•    október 26. (csütörtök) 19 óra: Csanádi László DLA orgonaművész hangversenye /Jegyár: 1.500 Ft, DM kártyával vagy diákigazolvánnyal 500 Ft kedvezmény/

Szegedi Zsidó Hitközség
6722 Szeged, Gutenberg u. 20.
Tel/Fax: +36-62-423-849
Kérjük, SZJA 1%-ával támogassa az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért munkáját. Adószámunk: 18451621-2-06
A MAZSIHISZ technikai száma: 0358

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék
Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégium

 


 

M e g h í v ó
18. Zene- és Művészetpedagógiai Nemzetközi Konferencia, melyet
2017. október 9-én (hétfőn) és 10-én (kedden) rendezünk
a tanszék Hattyas u.10. sz. alatti épületének 8103. termében

A konferencia fővédnöke:
Prof. Dr. Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes, egyetemi tanár

2017. október 9. hétfő

10.00 A konferenciát megnyitja / Opening speech:
Prof. Dr. Maczelka Noémi egyetemi tanár, intézetvezető

Elnök/Chair: Prof. Dr. Maczelka Noémi egyetemi tanár
10. 10 Dr. Boros-Konrád Erzsébet (Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem):
Nagyszalonta népzenéjének jelenléte Arany János és Kodály Zoltán munkásságában
10. 35 Dr. habil. Máté Zsuzsanna: Kass János zenei illusztrációi
11.00 doc.PhDr. Judita Kuerová Ph.D. (Brno, Masaryk University): Ceremonial folklore in school practice

11.30 Szünet

Elnök/Chair: Laczi Júlia művésztanár

12.00 Dr. Fekete Miklós (Kolozsvár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem):
Szkrjabin misztériumzenéje
12.25 Dr. Asztalos Kata: A zenei képességek IKT alapú mérése
12.55 Szünet / Interval

Elnök/Chair: Dr. Varjasi Gyula főiskolai docens

14.30 Bogáti-Bokor Ákos: (Kolozsvár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem):
Egy elveszett szvit története, avagy tragédia és szépség balkézre

14.55 MuDr. Petra Bělohlávková (Prága): Experiment in der tschechischen Musik des 20. Jahrhunderts für Kinder

15.25 Dr. Péter Éva (Kolozsvár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem): Luther énekek az 500 éves református zenei anyagban.
15.50–16.00 Szünet / Break

16.00 Dr.habil. Kovács Gábor: A református kórusművek prozódiájáról

16.25 Brugós Anikó (Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem): A 90 éves Birtalan József egyházi vonatkozású művei

16.4516.55 Szünet

16.55 Dr. Asztalos Bence: Zene a politikai hatalom megszerzéséért – Hanns Eisler: Az intézkedés

17.15 Szünet

18.00 Nemzetközi hangverseny (Szeged, Hattyas u. 10. 8103)
Közreműködnek / with:
doc.Mgr.art.Karol Medňanský, PhD viola da gamba (Prešov) és
Prof. Dr. Maczelka Noémi zongora


2017. október 10. kedd
Elnök / Chair: Dr. Asztalos Bence főiskolai docens

8.00 Dr. Varjasi Gyula: Kodály egyházi kórusművei
8.25 Altorjay Tamás: (SZTE Neveléstudományi Doktori Iskola): Terhesség, szoptatás, éneklés, hogyan?

8.55 Szünet

9.00 A konferencia külföldi előadóit köszönti: Prof. Dr. Drahota-Szabó Erzsébet
általános és tudományos dékánhelyettes, egyetemi tanár

9.05 Dr. Coca Gabriela (Kolozsvár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem): Tonális és harmóniai logika Franz Schubert Impromptuiben
9.30 Dr. Dombi Józsefné: 95 éve született Sebők György zongoraművész

9.50 Szünet

Elnök/Chair: Prof. Dr Maczelka Noémi egyetemi tanár

10.00 Prof. Mgr. art. Irena Medňanska, PhD (University of Prešov): Kinder-und Jugendchormusik slowakischer Komponisten seit 60-er Jahren des 20. Jahrhunderts
10.30 doc. Mgr. art. Karol Medňanský, PhD. (University of Prešov): Singe- Spiel und Generalbass-Übungen TWV 25:39-85 Georg Philipp Telemanns (1681 – 1767) im Kontext seiner pädagogischen Werken (Zum 250. Todestag)

11.00.-11.10 Szünet

Elnök/Chair: Dr. Dombi Józsefné főiskolai tanár
11.10 Szabadi Magdolna (Budapest, ELTE): Zeneterápiás fejlesztések hallgatókkal
11.30 Sándor János: Elfeledett szegedi operaénekesek

19.00 Nemzetközi hangverseny (Egyetemi Díszterem Dugonics tér 13.)

A hangversenyt megnyitja: Dr. Döbör András dékán

Közreműködnek: Altorjay Tamás operaénekes, Roberto Bongiovanni zongoraművész (Campobasso), Bogáti-Bokor Ákos – lant, gitár (Kolozsvár), Dr. Boros-Konrád Erzsébet operaénekes (Nagyvárad), Dr. Dombi Józsefné dr. zongoraművész, Prof. Dr. Maczelka Noémi zongoraművész, Marosvári Dorottya zongoraművész (Zürich), doc.Mgr.art.Karol Medňanský, PhD gambaművész (Prešov), Dr. Varjasi Gyula énekművész, SZTE JGYPK Argenteus Vegyeskar Dr. habil. Kovács Gábor vezetésével.

A konferencia támogatói: SZTE JGYPK Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék
SZTE JGYPK Kommunikációs Iroda
SZTE Kulturális Iroda
Médiapartner: JGYTV, Közéleti Kávéház

A konferencia szervezője: dr. Dombi Józsefné dr. főiskolai tanár

 


 

EZÜSTHAJ  FILMKLUB – BELVÁROSI MOZI
Az előadások 14 órakor kezdődnek
  Klubvezető: Vörösné Séllei Emma

10. 04. /szerda/ 
TEJBEN, VAJBAN, SZERELEMBEN
mb. szerb-angol-amerikai film, 125 perc
Rendezte: EMIR KUSTURICA
Főszerepben: EMIR KUSTURICA, MONICA BELUCCI

10. 10.
CSÁBÍTÁS
amerikai film, 93 perc
Rendezte: SOFIA COPPOLA
Főszerepben: COLIN FARRELL, NICOLE KIDMAN, KIRSTEN DUNST

10. 17.
BARTÓK
magyar dokumentumfilm, 95 perc
Rendezte: SÍPOS JÓZSEF
Közreműködik: BARTÓK PÉTER

10. 24.
VIKTÓRIA KIRÁLYNŐ ÉS ABDUL
angol-amerikai életrajzi film, 106 perc
Rendezte: STEPHEN FREARS
Főszerepben: JUDI DENCH, ALI FAZAL

10. 31.
KEDI - ISZTAMBUL MACSKÁI
török-amerikai dokumentumfilm, 80 perc
Rendezte: CEYDA TORUN

 


 

A Somogyi-könyvtár Íróklubja minden hónap első keddjén beszélgetéssel, vitával színesített nyilvános felolvasó délutánt tart.
Figyeljék facebook oldalunkat. www.facebook.com/skiroklubja/

 


 

NEMZETÉPÍTŐ
MAGYAROK SZÖVETSÉGE

NEMZETPOLITIKAI  KLUB  PROGRAMJA
Szeged, Pixel Bár az Anna kút sarkán! (Kossuth Lajos sgt. és Tisza Lajos krt. sarok)
Azt tapasztalom, hogy az emberben a felismert, de ki nem mondott igazság elkezd rohadni.” Balczó András

Október 2-án hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár:
 ismerkedés a Rovással, avagy a Szent István előtti időkben valamennyi magyar írástudó volt! Rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től Saját, ám mindenki számára nyitott Klubprogramunk.

Október 6-án  hétfőn 17,00 órakor emlékezünk az Aradi vértanukra. Battyány Lajos mellszobrának koszorúzása. Találkozás a Dóm-téri árkád alatti panteonban.

 

Október 9-én  hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár ismerkedés a Rovással, Rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től  Rokaly József erdélyi író előadása és könyvbemutatója
A rabanbánok és népünk ősemlékezete
A gyergyószentmiklósi történész és tanár évtizedek óta foglalkozik a magyar őstörténettel, különös tekintettel a székelyek származására és hun azonosságtudatára. A témában számos előadást tartott, s a közelmúltban egy 5 kötetből álló könyvsorozatot adott ki, melyben számba veszi Anonymus, Kézai Simon és mások krónikáit,  forrásmunkáit, valamint megosztja velünk saját kutatásainak eredményeit és következtetéseit, ugyanakkor lerántja a leplet a hamis finnugor és egyéb tévtanokról. A helyszínen megvásárolhatók a szerző könyvei is.

Október 16-án  hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től A magyarság hivatása, égi és földi küldetése s legfőbb kerékkötői
Siklósi András előadása
Egyes személyek kapcsán inkább feladatokról, életformákról, célokról beszélhetünk. Az egyén esetében meghatározó, hogy a rábízott talentumokkal, tehetségekkel népe-nemzete boldogulását, felemelkedését, harcait segítse minden akadály és megpróbáltatás dacára, töretlen hittel, odaadással és szorgalommal. Tekintve, hogy valamennyien több-kevesebb hibával, gyarlósággal rendelkezünk, kötelességünk, hogy a természeti és isteni törvényekkel harmóniában éljünk, s üdvösségünket lehetőleg semmivel se veszélyeztessük. Nemzetek esetében inkább hivatásról és küldetésről szólhatunk. Valamennyi nemzet közül éppen a mienk, a magyarság rendelkezik elvitathatatlan isteni kiválasztottsággal, ami azt jelenti, hogy a túléléshez nagyobb védettséget, különös képességeket kaptunk, ugyanakkor cserében többet is várnak tőlünk az égiek. Legfontosabb dolgunk, hogy biztosítsuk megmaradásunkat, továbbadjuk az életet, s azt a kiemelkedően gazdag ősi kultúrát és hagyományrendszert átmentsük a jövőbe, mely(ek)et tekintve föltétlenül világelsők vagyunk. Nem áldozhatjuk fel magunkat senkiért (pl. nem lehetünk többé "Európa védőbástyája"), ugyanakkor a saját életünk rendbetétele után szeretettel kell fordulnunk minden jó-szándékú, szenvedő nép felé. A közvetlen segítségen túl gyakorlati életvitelünkkel, hatalmas tudásunkkal példát kell mutatnunk, gyógyulást és világító fényt kell hoznunk a sötétben botladozó, beteg emberiségnek. Meg kell küzdenünk azokkal a szinte legyőzhetetlen sátáni erőkkel, melyek kívül és belül egyaránt veszélyeztetik jobbító törekvéseinket, azazhogy egész bolygónkat (s rajta az egységes Kárpát-medencét) élhetőbbé, emberségesebbé, virágzóbbá tegyük.

Október 23-án  hétfőn 17,00 órakor emlékezünk az 56-osokra.  Kováts József mártír mellszobrának koszorúzása. Találkozás a Dóm-téri árkádnál.

Október 30-án    hétfőn 16,45-17,15-ig Pixel bár: ismerkedés a Rovással, Rovás gyakorlás Hornyák István vezetésével.

17,15-től :Nemzetépítő Klubunk Tagjainak: megbeszélése saját ügyeinkben,

Magyarok Szövetsége szegedi csoportja a nemzeti sorskérdésekben való, azonnali együttműködésre, nemzetépítésre hív minden tisztességes magyart!

Politikai-hazugságmentes jövőt kell építenünk!
Bene Gábor

 


 

 2017. október 3. kedd 16.30 Rókusi Fiókkönyvtár Vértói u. 1.
Író-olvasó találkozó az Országos Könyvtári Napok keretében.

Beszélgetés Simai Mihály József Attila-díjas költővel
verseiről, életfilozófiájáról. A költő verseiből felolvasnak a
Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagjai.
A beszélgetést vezeti: Vörös Pál klubtag.

 

2017. október 3. kedd 17.00 óra Szab Székház (Somogyi u. 7) 110-es terem

TANÁRKÉPZÉS A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN

A SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottsága és a Közéleti Kávéház közös rendezvénye
A rendezvényt megnyitja: E. MOLNÁR GYÖNGYVÉR, a Szakbizottság elnöke
Az est vendége: FORGÁCS TAMÁS, a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Központjának főigazgatója
Beszélgetőtárs: SZALAY ISTVÁN, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke
A beszélgetés során szóba kerül
- a tanárképzés általános helyzete,
- hol tart a 2013 őszével kezdődött két szakos (osztatlan) főiskolai- illetve egyetemi szintű tanárképzés
  Magyarországon és Szegeden,
- készül-e a tanárképzés a 9 osztályos általános iskola bevezetésére,
- mi a helyzet a “science” tárgy tanítására való tanárok képzésével.

 

2017. október 3. kedd 18 óra, MÁV Igazgatóság Palotája 105. tanácsterme (Tisza Lajos krt. 28-30. I. emelet)
A VMDK Szegedi Tagozata és a Közéleti Kávéház közös rendezvénye
VASÚT A DÉLI VÉGEKEN

A vasúttal hobbiként is foglalkozó zentai vasutas és beszélgetőtársa kifejtik, hogy a déli végeken miként is funkcionált a vasút a trianoni gyászos történések előtt – és után. Mit jelentett akkor a közlekedési kommunikációban a vasúti utas- és személy-szállítás? De kitérnek majd a sínen való közlekedés mai állapotára is: hol számolták fel a határon túli területeken is a vasúti közlekedést? Hova tűnt a szegediek által is jól ismert „Sinóbusz” és miből tevődik össze a hívatása melletti vasúti hobbija?
Az előadás végeztével a Vasúttörténeti Alapítvány helyi gyűjteményének megtekintése, kiemelten a délvidéki vasutak egyes relikviáinak bemutatásával
Előadó: Tripolszki Dalibor zentai vasutas
Beszélgetőtárs: Kisimre Ferenc publicista, a VMDK szegedi tagozatának   alelnöke
Házigazda: Nagy József a Vasúttörténeti Alapítvány titkára

 

2017. október 3. kedd 19:30, SZTE ZMK Liszt terem
„Friss tavaszi szellőfújt be a magyar zeneélet csukott szobájába” –Gyergyói dallamok Kodály komponáló asztalán
Előadó: Dr. Benedek Tibor Magor népzenekutató (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem)

Az idei Kodály-év apropóján kezdtem behatóbban foglalkozni az 1910-ben Kodály által Gyergyóban gyűjtött, páratlanul értékes dallamanyaggal és annak mai napig is ható utóéletével. A 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjének pályáját egy életre meghatározták ezek a dallamok: Kodály népdalfeldolgozásaiban több tucat gyergyói dallamot találhatunk, a legtöbbjét a Székely fonó daljátékban és az énekhangra és zongorára komponált Magyar népzene kilenc kötetében. Kodály gyűjtései után több mint egy évszázaddal elmentem ugyanazokba a gyergyói falvakba, amelyekben Kodály is gyűjtött, s megvizsgáltam, hogy mi maradt abból a pentaton vokális repertoárból, amely Kodály számára élete végéig ihletforrásul szolgált…

 

2017. október 4. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon
Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei
Háziasszony: Ritz Judit főigazgató

 

2017. október 4. szerda 15 óra Somogyi Könyvtár
OLVASÓKÖR
Romain Gary/Emil Ajar/:Lady L.; Előttem az élet; A virradat ígérete;
Előadó:  Palotás Éva tanár

 

2017. október 4. szerda 15 óra Senor Center (Eszperantó u. 1.)
Idősek Akadémiája 2017/2018. év

Sorsfordító magyarok - Hubay Jenő

Véber Noémi festőművész kiállítása

Előadó: Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes hegedűművész

Közreműködik: Benedekfi István zongoraművész

 

2017. október 4.szerda 16 óra Kulturális es Információs Központ  (KIK, Kálvária sgt. 10. belső udvar)
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúrai- Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És m ég egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2017. október 4. szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

Magabiztosságot teremtő életfilozófia

A világ népességének 85%-a olyan emberekből áll, akik saját elmondásuk szerint valamely életterületükön korlátozva vannak a magabiztosságuk hiánya miatt. A legtöbben azt gondolják, ez egy olyan emberi tulajdonság, mely valakiben vagy megvan, vagy nincs. Ennek következtében rengeteg fájdalmat és lemondást, stresszt és nehézséget tapasztalnak meg a mindennapokban, ha nem rendelkeznek megfelelő magabiztossággal.

Az újkori pszichológiai kutatások ennek a vélekedésnek teljesen ellent mondanak, és fényt derítenek arra, hogy az egyén világról kialakított képe, az életfilozófiája és a szokásai óriási mértékben befolyásolják, hogy mire gondolja képesnek magát, és mire nem. A világról kialakított kép, az életfilozófia és a szokások pedig mind tanulható dolgok, gyakran gyorsabban, mint azt sokan gondolnák.
Az előadáson lehetőségünk lesz megismerni, milyen életfilozófiát vallanak azok a fajta emberek, akik képesek a magabiztosságot VÁLASZTANI, a bizonytalanság helyett, és megismerünk néhány hihetetlenül értékes gyakorlati módszert, melyek segítenek a saját magabiztosságunk növelésében.

Előadó: Virág Gergely
szociológus

Háziasszony: Dr. Elekszay Mária jogász

 


 

 


 

2017. október 5 . csütörtök  15 óra Somogyi Könyvtár Hangos könyvtársa (Stefánia 2.)
A Nap-Fény Fotókör Egyesület:
Az éltető víz: az értől az óceánig
c. közös fotókiállítás

A kiállítással egybekötött képes bemutatkozó beszélgetés lesz a „kezdetektől mostanáig” címmel.
Aki kérdez és vetít: Péntek György
Aki bemutatkozik és a kérdésekre válaszol: Vásárhelyi Lajos
Közreműködik:
Jávor Olga vers

Hóvirág Népdalkör népdalcsokor

A kiállítás megtekinthető 2017.  november 2.-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.

 


 

2017. október 5. csütörtök 17 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

Valaki vezet, hazavezet
Beke Mari Könyvbemutatója

   Régi vízi táborozás emlékeim Mindszentre szólítottak. Furdalt a kíváncsiság, mi lett évtizedek alatt Mindszentből. A folyó itteni homokos strandjai, a természet közelsége, az itt még tiszta Tisza, amit érdemes lenne propagálni itthon és külföldön. Ez a kisváros még nincs a magyar idegenforgalom célterületei között. Egy ismerős arc a strandon. Ö a Beke Mari, akit a főiskolán tanítottam és földrajz-rajz szakos. Nosztalgiázva beszélgettünk a tanszékről, képzésről, a volt kollégáim sorsáról.
Másnap kérdeztem: „Hogy van tanárnő?” Kiderült, hogy budapesti lakását eladta, hazajött Mindszentre. Tanári állását 27 év után feladta. Csalódott az iskolai oktatásban.
Már vártam az újabb találkozást, hogy megkérdezzem:”Hogyan tovább Mari?” Harmadnap kiderült, hogy Mindszenten a Szabadság utcában megvett egy vertfalu parasztházat, amelyet jellege miatt védetté nyilváníttatott. Itt néprajzi gyűjteményt rendezett be, ami turista és diák-szállás is egyben. „Angyal-vár”-nak hívja, mivel amikor hozzájutott sok angyalos tárgyat és képet látott. Az épületen - mint az iparosoknál régen-, ott a cégér, szembe vele a buszmegálló. Itt tanítja a gyerekeket népi játékok és tárgyak készítésére, valamint játszani. Játszani szüle-ink, nagyszüleink játékaival és nem a számítógéppel. Mari egyedi, gyermekszeretettel megál-dott tanárnő, akinek lelkes gyerekek dolgoznak, s készül a muris busó maszk, a lebegő szalma angyal, az agyag tűzoltó zenekar, a karcolt tökduda.  A 6-14 éves korosztály játékai abból az időkből származnak, amikor szüleink a játékokat nem a boltban vették, hanem a háznál és határban talált anyagokból a nagyszülők segítségével készítették el.
Negyednap végre elmondta, hogy most jelent meg nagyalakú 305 oldalas könyve a Corvina kiadásában „77 népi játék” címmel. . Ez az hatodik kötet, ahol ő a szerző.. Gyerekkorától kötődik a népi kultúrához. (Vakációit a mindszenti nagyszülők tanyáján töltötte.) A játékok különféle anyagokból alakulnak. Készíthetünk agyag,- és bőrtárgyakat, ünnepkörökhöz kötődő jelmezeket és a hímzéseket is. Tippeket ad táboroztatással foglalkozók számára. Érdekes, hogy 77 magyar népmesét gyűjtött egybe Illyés Gyula is. Nem véletlenül. Talán hitt a hetesek varázslatban. Ez a könyv is az, csak épp Beke Mari varázsával.
Már az internetből néztem ki, hogy BonisBona díjas nemzeti tehetséggondozó. A díj elneve-zése a Bonisbonadiscere, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik. Az Or-szággyűlési határozattal indított, 2028-ig szóló Nemzeti Tehetség Program egyik célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli tehetséggondozó pedagógusokat és szakembereket, akik általános iskolákban, középiskolákban, szakiskolákban végzett munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatása érdekében. Mari tehetségét még sokan felismerték, több díjat is kapott.
Önmagát művészetpedagógusnak vallja. (Jelenleg munkanélküli.) További kötetekről mesél. „Az őskortól Leonardóig, Leonardótól Hundertwasserig”(művészettörténet gyerekeknek), "Fából vaskarika"(játék újrahasznosítható anyagokból),”Cirkusz az egész világ” (ami magától érthető)
Most már rendszeresen találkozunk. Elvarázsolt. Segítem, mert a természetünk hasonló. Mindketten olyan emberek vagyunk, akiket régen „nehéz embernek” hívtak. Tudtuk és hangoztattuk, hogy saját szakmánkban többet tudunk, mint más, ezért nem illeszkedtünk senkihez. A tudást tiszteljük, nem a rangot. Számtalan pofon után már, itthon vagyunk. Valaki fogta a kezünket és hazavezetett. Segíteni kell őt, hogy írhasson, tudását átadhassa, hiszen azért tanár. 
Kérem a tisztelt olvasót, hogy ismerkedjen meg egy különleges világgal, ami más, mert Beke Marié. Ugyanúgy különleges, mint maga Beke Mari.
Házigazda: Dr. Zsiga Attila

 

2017. október 6. péntek 18 óra Kisbakter étterem (Vasutas Sportpálya, Kossuth L. sgt.)

MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁT MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellett..

 

2017. október 7. szombat 15.00 órától. Szeged Széchenyi tér

 „Őszi dallamok…”
A Talent Énekstúdió őszi koncertje…

Ezen a délutánon a Széchenyi tér platánjai alatt a nyári koncertjeink összefoglaló műsorát fogja élvezni a Kedves közönség.
Itt minden - 2017 nyarán Szegeden, a környező falvakban, községekben, valamint a balatoni turnénk alkalmával elhangzott
dalunkat műsorra tűzzük.
Töltsenek el velünk egy kellemes délutánt a gyerekeket hallgatva, velünk énekelve…))
A programot csak jó idő esetén tudjuk megrendezni, ám ez az égiektől függ…))

Várunk mindenkit sok szeretettel…))

Műsorvezető: Györkey László stúdióvezető – infó: 20-9936-782
  
Talent Tehetségkutató Énekstúdió

 

2017. október 9. hétfő 18 óra SZAB Székház (Somogyi B. u. 7.)
Beszélgetés 1956-ról

Résztvevők: Baradnay Gyula ny. orvos professzor,
Géczi József politológus
Vincze Gábor történész
Beszélgetőtárs: Tráser László

 

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében

2017. október 9.  hétfő 18 óra
SZTE JGYPK Ének-zene Tanszék koncertterme (Hattyas u. 10.I. emelet)
Karol Medňanský (viola da gamba, Prešov) és Maczelka Noémi (spinét) hangversenye

Michael Praetorius (1571 – 1621): Terpsichore – Négy tánc

(Tenor-viola da gamba és spinét) „...“ –Courante – Philou – „...“

Anonymus (Anglia, 17. sz.): Három tánc

(Szoprán-viola da gambaés spinét)

Lőcsei gyűjtemény (17. sz. K. Medňanský hangsz.): Allemande – Courante –

(Alt-viola da gamba és spinét) Sarabanda – Ballo

Anonymus (Szepes, 18. sz. K. Medňanský hangsz.): Három menüett

(Tenor-viola da gamba és spinét) D-dúr – g-moll – D-dúr

Johann Melchior Molter (1696 – 1765): Adagio

 (Tenor-viola da gambaés spinét)

Karl Friedrich Abel (1725 – 1787): E-moll szonáta

(Tenor-Viola da gamba és spinét) Moderato – Adagio – Minuetto

Karol MEDŇANSKÝ, Dr. habil., Mag. Art., Ph.D. Trencsénben (Szlovákia,Trenčín) született 1948. május 28-án. 1976-1980 között a weimari „Liszt Ferenc” Zeneművészeti Főiskolán tanult gordonka, viola da gamba és zeneszerzés szakon. 1992-1995 között a Brno-i Masaryk egyetem zenetudományi tanszékén a régizene előadási gyakorlatát tanulmányozta, viola da gambát tanult, tanárai Thomas Fritzsch és Pierre Pitzl voltak. Jelenleg a Prešov-i (Eperjes, Szlovákia) Egyetem Művészeti Intézetének az oktatója. Nyolc monográfia, számos tanulmány és cikk szerzője, melyek Szlovákián kívül Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában és Ukrajnában jelentek meg.
Maczelka Noémizongoraművész,egyetemi tanár az SZTE JGYPK Művészeti Intézetének és Ének-zene Tanszékének vezetője.   A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora tanszakán Szegedi Ernő növendékeként diplomázott. Mesterkurzusokon vett részt Párizsban (Rév Lí­via), Luxemburgban (TeofilsBiķis), Antwerpenben (François Glorieux), Prágában (FrantišekRauch) és Budapesten (Vásáry Tamás, Malcolm Bilson, Kadosa Pál). Több zongoraverseny díjazottja, a CasaleMonferrato-i verseny I. díjasa. Koncertezett Európa számos országában és az USA-ban mint szólista, zongorakísérő vagy kamarazenész. Több magyar kortárs zeneszerző művének ősbemutatója, ill. külföldi szerzők műveinek magyarországi bemutatója fűződik nevéhez. Ezért a tevékenységéért 1986-ban és 2010-ben megkapta a Szerzői Jogvédő Hivatal (Artisjus) díját. Húsz éven keresztül (2001-ig) volt tanára a szegedi Zeneművészeti Szak­közép­iskolának, ill. a Zeneművészeti Főiskolának.  2008-tól a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudo­mány­egyetem Református Tanárképző Kar Zenei Tanszékének is oktatója. Mesterdoktori fokozatát (DLA) 2003-ban nyerte el zenei előadó-művészeti területen, 2012-ben habilitált.

 

2017. október 10. kedd 15 óra Bibliotéka (Kálvária sgt.14,)

A 20 éves Szegedi Alkotók 2017. 
REJTVÉNYFEJTŐ VERSENYT
RENDEZ

  
Vezeti: BUDAI ISTVÁN
A BELÉPÉS INGYENES

 

2017. október 10. kedd 16. óra Somogyi Könyvtár Alagsori Klub
Családi élet és a magánélet
l./ Nők és a lángész ( Karl Marx)
2./ Nők és a forradalmár (Vlagyimir Iljics Lenin)
Előadó: Faragó Aurél Jánosné

 

2017. Október 10.kedd 16 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)

 A dalai láma gyógyító titka

Előadó: Teleki Sámuel

 Házigazdák: Galgóczi Edit és Kovács Richárd

 

2017. október 10. kedd 18 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 207-es terem (Tisza L. krt. 54.)

Szekuláris humanizmus - Vallás nélkül, etikusan?


Honnan ered a jó és a rossz eldöntésének képessége? Emberi eredetű, vagy természetfeletti eredetű ez a képesség? Egyáltalán, létezik-e természetfeletti? A mindenkori társadalmak igyekeztek ezekre a kérdésekre választ találni, és ehhez gyakran hívták és hívják segítségül a vallást.
De van-e ezekre a kérdésekre racionális, a tudományos világnézeten alapuló válasz?
A szekuláris humanizmus egy olyan modern világnézeti irányzat, mely azt vallja, hogy a világ megismerhető, és az emberi tudás és együttműködés segítségével mindannyiunk számára jobbá tehető.
Az előadás során bemutatásra kerül a humanizmus története, és megismerhetjük, miben nyújt többet a vallásoknál.

Előadó: Dr. Gálity Hristifor, Magyar Humanista Társaság
Beszélgetőtárs: Németh Lukács

A beszélgetéssel egybekötött előadás a Magyar Humanista Társaság sorozatának része.

 

2017. október 10. kedd. 19 óra Alsóvárosi Ferences Templom

Collegium Musicum Orgonaestek
Közreműködik: az SZTE ZMK Gregorián énekegyüttese Szudi Mária tanárnő vezetésével
Orgonál: Dr Csanádi László
orgonaművész, az SZTE ZMK főiskolai tanára
A belépés díjtalan

 

2017. október 11. szerda 16 óra Kulturális és Információs Központ (KIK,  Kálvária sgt. 10., belső udvar)
Tánc a hosszú élet titka!

Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra - önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer! Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2017. október. 11 szerda 17 óra a Somogyi Könyvtár alagsori termében
Lelkünk tükre az írás.
Előadó: Raffai Éva aranydiplomás tanárnő

 

2017. október 11. szerda 17 óra SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Tudástár (Boldogasszony sugárút 6.)
„Egyik sem vala a másiknak teremtménye” : Széchenyi István és Wesselényi Miklós barátsága

Gróf Széchenyi István naplójában csak szerelme, felesége, Seilern Crescence neve fordul elő gyakrabban, mint Wesselényi Miklósé. Az első találkozás után, 1821. augusztus 1-jén Széchenyi ezt írta a naplójába: „Wesselényi Miklós közelebbi megismerésével igen sokat nyertem. Vele örökké szoros és felbonthatatlan barátságban fogok élni, érzem ezt.” A barátság valóban halálukig tartott, egyikük sem tagadta meg, de sok válságos korszakon ment keresztül.
A két rendkívüli, erős akaratú ember nagy hatással volt egymásra, de mint Kemény Zsigmond írta: „Egyik sem vala a másik teremtménye.”
Az előadás báró Wesselényi Miklós kalandos életének bemutatásán keresztül ismerteti ezt az igazi férfi barátságot
Előadó: Papp Éva tanár
A Széchenyi Kör programja

 

2017. október 11. (szerda) 17 óra SZAB Székház, 110-es előadóterem (Somogyi utca 7.)
Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 16 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

25. Program: Tölgyesi Csaba, Sófi-ösztöndíjas biológus utazási élménybeszámolója: Kazahsztán

"A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem öt ökológus kollégájával tavaly nyáron felkerekedtünk, hogy megvizsgáljuk azt az ősi erdős sztyepp ökoszisztémát Kazahsztánban, mely hazánkban is oly gyakori volt az utóbbi évszázadok élőhely-átalakításait megelőzően. Célunk az volt, hogy jobban megértsük ennek az összetett ökológiai rendszernek a működését, és tapasztalatainkat fel tudjuk használni a természetvédelmi gyakorlatban. Amellett azonban, hogy számos értékes növény- állat- és talajtani adatot gyűjtöttünk, a hatalmas érintetlen tájak, a barátságos kazah emberek és az út során adódott megannyi viszontagság örök életre szóló élménnyel gazdagított minket. Előadásomban ezekből szeretnék egy kis ízelítőt adni."

 

2017. október 12. csütörtök 16 óra Bibliotékában ( Kálvária sgt.12.)
A Szegedi Alkotók szeretettel meghív minden érdeklődőt

Az „EGY MONDAT PER NAP”
 budapesti íróinak:

SZABÓ BORKA
MENDY KRISTÓF

előadóestjére

 

2017. október 12. csütörtök 16.30 Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)
"DALLÁ ÉRETT VERSEK" II. rész
Hajdrik József lírai költeményei CD-ről hallhatóak: Szabó Norbert fuvolaművész & Vági Anikó hegedűművész előadásában.
Résztvevő előadók:
Dr. Bálintné Ágoston Ilona (Az SKI klubjának vezetője.)
Szaszkó Klára (Novellista)
Pappné Mészáros Ágnes (Vers-és prózamondó)
Szeretettel várunk minden összművészet kedvelő érdeklődőt!

 

2017. október 12. csütörtök 17 óra  Somogyi Könyvtár

Szrenka Éva: 1956 Szegeden

Pelikán Kiadó Szeged 2017
A könyvet bemutatja: Majzik István kiadó és szerkesztő   
  Beszélgetőtársak :A szerző,dr Sípos József történész és Géczi József Alajos ny. ogy. .képv.
 A könyv írója és címe: Szrenka Éva Szeged 1956 története. Alapmű, melynek anyagát a szerző történészként,  a történéseket nemzetközi, hazai és a helyi ismeretanyagokból gyűjtötte, kiegészítve a Móra Ferenc múzeum eredeti fotóiból, társkiállítást is rendezett. Írásai már a 80-90-s években megjelentek, többek munkáikban felhasználták.
A könyvet bemutatja, szerzővel és meghívott vendégekkel beszélget Majzik István, a Pelikán kiadó vezetője.
Kérjük a még élő, és azok hozzátartozóinak jövetelét is, akik a történet szereplői voltak, helytálltak majd szenvedtek azért. Természetesen mindazokat is várjuk, akik megismerni akarják a korabeli eseményeket és együtt fejezzük ki tiszteletünket.
A könyv kiadását támogatta a Nagy Imre Társaság, a Nagy Imre Alapítvány.

  VENDÉGLÁTÓ : A  NIT szegedi szervezete és a Pelikán egyesület.

 

2017. október 12. (csütörtök) 17 óra Somogyi-könyvtár, I. emeleti folyóirat-olvasó
( Dóm tér 1-4.)

Fiatal tehetségek koncertje a Somogyi-könyvtárban

A koncert szervezői: Szegedi Közéleti Kávéház, Somogyi-könyvtár, SZTE Sófi Alapítvány

Az SZTE Sófi Alapítvány több mint 50 koncertet szervezett a budapesti Művészetek Palotájában a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb zeneművész hallgatói számára az elmúlt 9 évben. A Művészetek Palotája Magyarország legrangosabb koncertező helye, a zene igazi szentélye, ahol rendszeresen fellépnek a nemzetközi és hazai zenei élet elismert művészei, legnagyobb sztárjai. Az október 12-i koncerten négy olyan kiemelkedő művész előadását csodálhatja meg a közönség a Somogyi-könyvtárban, akik a Sófi Alapítványnak köszönhetően lehetőséget kaptak arra, hogy tehetségüket a Művészetek Palotájában is megmutathassák.

I. Ötvös Csilla gitárművész koncertje
A koncert programja:
Ötvös Csilla saját szerzeményei:

Song to the Soul

Saudade

Waltz

Macedonian Spirit

Balkan Dance

Jovano, Jovanke

II. Haramza Klára énekművész hallgató koncertje
A koncert programja:
Zeneszerző: Kodály Zoltán:

Kádár Kata balladája

A nővérek

Mónár Anna balladája

A rossz feleség

Cigánynóta

III. Csőke Andrea zongoraművész hallgató koncertje
A koncert programja:

Bartók Béla: Kolindák II. sorozat

Bartók Béla: Gyermekeknek (válogatás az 1-2. kötetből)

Bartók Béla: Szvit op. 14. 1-2. tétel

Weiner Leó: D-dúr hegedű zongora szonáta op9. 1-2. tétel

Hegedűn közreműködik: Dudás Virág Ervin

IV. Szives Márton ütőhangszerművész hallgató marimba koncertje
A koncert programja:

Keiko Abe: Wind in the Bamboo Groove

Luigi Marinaro: Specchio

Peter Garland: Apple Blossom

 

2017. október 12. csütörtök 18 óra NOVOTEL Hotel
Mesék az Erőről...

Előadó: Dezső Csaba Péter

Minden Most...

A vertikális és horizontális Idő...
Elveszve az időben...
Az időn túl...

 

2017. október 13. péntek 16 óra  TIT Székház (Kárász u. 11.)

Hatsepszut - a női politikus férfiként - alakja az ókori Egyiptom művészetében, történetében
Előadó: Pécsi Ágnes egyiptológus

 

2017. október 13. péntek 17 óra Bibliotéka Könyvtár (Kálvária sgt. 14.)

Újra itt van …
A Desszert együttes estje

A nyári szabadtéri szezon után, amikoris a Virág teraszán műsorainkat feledhetetlen hangulatú fogadtatásban részesítette – immár büszkén mondhatjuk – törzsközönségünk, visszatérünk kezdeti botladozó lépéseink, és első sikereink színhelyére, a Bibliotékába.
Úgy érezzük a nyáron történt átalakulásaink eredményeképpen sikerült kialakítani a zenekar megfelelő szerkezetét, így teljesebb hangzással várhatjuk az ismerős arcokat, és azokat, akik még majd ezután válnak zenénk, játékunk kedvelőivé. Tehát „játszunk még tovább”:
Ambrus Bettina ének, Farkas Dezső gitár, Farkas Gábor dob, Földi Öcsi billentyűk, Palásthy Géza basszusgitár, Rózsa Sándor gitár, szájharmonika, furulya

 

2017. október 13. péntek 18 óra Kisbakter étterem (Vasutas Sportpálya, Kossuth L. sgt.)

MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁT MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellett..

 

2017. október 16. hétfő 17 óra Somogyi Könyvtár Zeneszoba
Temesi Mari Opera nagykövet estje

 

2017. október 16. hétfő  18 óra  Bölcsészettudományi Kar ( Egyetem utca 2.)
Noah Harari Homo Deus könyve alapján:

A HOLNAP RÖVID TÖRTÉNETE

- mi látható már ma jövőnkből?
- mennyire tiszta a kép?
- bizonyosan ez következik?
Vendégek: prof. dr. Bari Ferenc ÁOK dékán, prof. dr Gyenge Zoltán BTK dékán
moderátor: Tráser László

 

2017. október 16. hétfő 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
DALLAL ÉS GITÁRRAL EGY ÉLETEN ÁT

Bacsa Ferenc-budapesti ének és gitárművész estje
Bacsa Ferenc:Debrecenben végzett a Zeneművészeti Főiskola Magánének szakán. Jelentős fellépései: nemzetközi és hazai fesztiválok. Többek között két alkalommal a Nemzetközi Rádiós és Televíziós Fesztiválon (OIRT) képviselte Magyarországot, Várnában és Belgrádban. Várnában KÖZÖNSÉGDÍJAT kapott. Műsorán olasz, nápolyi, spanyol dalok, saját szerzemények és versmegzenésítések szerepelnek.

Közreműködik Bereczky Szilvia-énekesnő (Szegedi Nemzeti Színház)

Háziasszony és beszélgetőtárs: Rumi Rózsa festőművész

 

2017. október 17. kedd 17.00 óra Belvedere palota (Csongrád Megyei Közgyűlés székhelye,
bejárat a Radnóti Gimnázium felőli nagykapun, majd jobbra lefelé)

SIR WINSTON S. CHURCHILL (folytatás)
Kávéházunk sorozatában (Adenauer, de Gaulle, Szt. XXII: János) után 2017 májusában foglalkoztunk
Churchill angol államférfival, az egyetlennel, aki mindkét világháborúban vezető pozícióban volt.
Emiatt, azt esten nem maradt idő olyan, események kommentálására, mint például a Hitler elleni
Staufenberg – féle merénylet, Roosevelt halála, Hitler 56. születésnapja, majd öngyilkossága,
az 1945 júliusi Munkáspárti győzelem Nagy Britanniában, a “vasfüggöny” beszéd (Fulton, 1945
októberében), Churchill második miniszterelnöksége (1951 októbere-1955 márciusa), közben: Sztálin
halála (1953), a lassú és fokozatos hanyatlás évei (1958-1965).
Emiatt döntöttünk úgy, hogy októberben folytatjuk az estet. Ezzel azonban elfogynak a tervezett
“európai” nagyok.  A folytatást illetően Felmerült Franklin Delano Roosewlt, Mahatma Gandhi és
Nelson Mandela neve. Közülük a közönség véleménye alapján választunk.
A kávéház vendége: Prof. Dr. J. NAGY LÁSZLÓ
Beszélgetőtárs: Prof. Dr. SZALAY ISTVÁN

TIT Szabadegyetem Történelem tagozat

Szegedi Árvíz és Rekonstrukció

Előadó: Dr. Marjanucz László Habil, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi docens
Időpont: 2017.október 17.17:00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

Az árvíz 1879-ben Szeged épületeinek nagy részét megsemmisítette. Móra Ferenc a rusztikus Szeged eltűnéséről írt később, milyen út vezetett ki a pusztulásból? Milyen tervek születtek Szeged újjáépítésére, és ezek közül miért a mai állapothoz vezető variáns valósult meg? A rekonstrukció fő sajátossága abból fakadt, hogy a védművek árveszély elhárítási szerepén túlnyúló szerkezetbeli vonásait összhangba kellett hozni a modern elemek alapján berendezkedő városképpel. A rekonstrukció politikai, igazgatási hátterének biztosításában a "Tiszák" lényeges szerepet játszottak. Az árvíz helyén épült újváros többszörös "Csodát" takar: lényegében 4 év alatt készült el, külső képe jelenleg is a " Város" maga. A város szerkezet és a tartalmát adó épületek funkcionalitása kiállta az idők próbáját. Bennük Szeged polgári társadalma formálódott és formálódik, mind a mai napig.

 

2017. október 17.  kedd  17 óra Hungi Vigadó Stefánia
Romantikus szép dallamok

Igaz János estje

 

2017. október 17. kedd 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

„A magam útját jártam”:  gróf Batthyány Lajos emlékezete

1849. október 6. a magyar történelem egyik leggyászosabb napja. Aradon kivégezték azt a 13 honvédtisztet, akik jelentős szerepet játszottak a szabadságharcban.
A 13 aradi vértanú hajnali kivégzésének híre az egész országot megbénította, és rémülettel töltötte el. Az emberek szinte fel sem tudták fogni az ugyanezen a napon történtet: Batthyányi magányos mártíromságát.
Az ártatlanságában és a jog védelmében vakon bízó Batthyányt koncepciós perben ítélték halálra és gyilkolták meg.
Gróf Batthyány Lajos történelmi szerepének, államférfiúi nagyságának bemutatására vállalkozik az előadás. Utána mécses gyújtással, néma főhajtással emlékezünk meg a tragikus sorsú első miniszterelnökünkről Dóm téri mellszobránál
Előadó: Papp Éva tanár

 

2017. október 17. kedd 19 óra Alsóvárosi Ferences Templom
Collegium Musicum Orgonaestek

az SZTE ZMK orgona tanszakának hangversenye
Tanár: DrhabilCsanádi László
A belépés díjtalan

 

2017. október 18. (szerda) 10.óra Bálint Sándor Szeretetotthon

Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei
Háziasszony: Ritz Judit főigazgató

 

2017. október 18. szerda 16 óra  SZAB székház Díszterem  (Somogyi utca 7.)
Ez vagy Nekem, Szeged

A Monostori András Idegenvezetések előadásai I. rész

Ki miként vélekedett Szegedről az évszázadok folyamán?
Mit jegyeztek le róla az átutazók, kik megszálltak a városban?
Az uralkodók, akik a sorsát alakították?
A nagy emberek, kiket a munkássága ide szólított?
A művészek, akik megörökítették alkotásaikban?
Akik itt telepedtek le és kezdtek új életet?
Monostori András idegenvezető összegyűjtötte olyan, a középkortól napjainkig élt neves személyek feljegyzéseit, akik nyomot hagytak Szeged város történelmében és kultúrájában és ezeket az Ő tolmácsolásában, valamint Péter Lea és Szondi Tamás vers- és prózamondó tehetségek közreműködésével hallgathatnak meg.
Közreműködik: Péter Lea
Szondi Tamás

 

2017. október 18 szerda 16 óra KIK Étterem (Kálvária sgt. 10.)
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúrai- Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És m ég egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

2017. október 18. szerda, 16.30. Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

BENSŐ LÁTÁS ÉS ÖSZTÖNÖS MEGÉRZÉS
AZ IRODALOMBAN 

INTUÍCIÓ: DILTHEY-, BERGSON- ÉS CROCE – PÁRHUZAMOK

Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató előadása

Az irodalom olvasója számára hogyan történhet a sejtés, a benső látás, az ösztönös megérzés és az alkotó képzelet általi késztetés felismerése?  A gondolkodástörténetből és művészetbölcseletből Dilthey-, Bergson- és Croce-párhuzamok kerülnek bemutatásra. Bogoly József Ágoston előadásában a költészet történetéből Wordsworth, Rainer Maria Rilke, Stefan George és Kosztolányi Dezső verseivel világítja meg a kiinduló kérdésfeltevést, az intuíció-kutatás területén pedig Németh Dezső pszichológus eredményeit értelmezi.         

 


 

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 19 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 16 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

55. Program: Mészáros János Péter, kétszeres Sófi-ösztöndíjas vegyészhallgató

Időpont: 2017. október 18. (szerda) 17 óra

Helyszín: Somogyi-könyvtár, Klubterem (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Vendég: Mészáros János Péter, kétszeres Sófi-ösztöndíjas vegyészhallgató (SZTE, TTIK)

Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Mészáros János Péter 1993-ban született Szegeden, 2012-ben érettségizett a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban, 2015-ben alapfokú, míg 2017-ben mesterszakos diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Szeptember óta PhD-hallgató az SZTE Kémia Doktori Iskolában, Dr. Enyedy Éva Anna egyetemi adjunktus témavezetésével. Hallgatóként egy második és egy első helyet szerzett két Országos Tudományos Diákköri Konferencián (2015, 2017). 2016-ban megkapta az SZTE Sófi-alapítvány különdíját, 2017-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány fődíját, a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Év Tehetsége Díját, valamint az SZTE TTIK Kiváló Hallgatója címet. 2015-ös külföldi tanulmányútja során egy hónapos preparatív munkát végzett a Bécsi Egyetemen, mely nagyban hozzájárult jelenlegi kutatásához. A témája jelenleg olyan ródiumtartalmú fémvegyületek vizsgálata, melyek potenciális rákellenes hatást fejtenek ki. A vizes közegbeli viselkedésüket vizsgálja számos műszeres módszerrel, emellett kölcsönhatásuk módját is feltérképezi DNS-sel és fehérjékkel. Ezen vizsgálatok segíthetik a jövőbeli, rákos daganatok ellen hatásos vegyületek tervezését. Kutatási eredményeit eddig egy nemzetközi tudományos folyóiratban publikálták, illetve számos konferencián bemutatták magyar és angol nyelven egyaránt.
A laboratóriumon kívül növények közt található legtöbbször, mivel egy kisebb kaktuszgyűjteménye van. Szeret biciklizni nagyobb távokat, emellett futással vezeti le energiáját.

 


 

 2017. október 18. szerda 17 óra  Móres Bárkonyha (Híd u. 4.)

Hogyan tartsuk karban emésztőrendszerünket ősszel a Sunrider termékek segítségével?

Vendég: Dr. Barta József egyetemi magántanár és Barta Edina Életmód - tanácsadó és Terapeuta
Házigazda: Dr. Bagdi Sándor ny. főiskolai tanár

Milyen tünetek segítenek felismerni, hogy jobban figyeljünk arra, hogy mit eszünk? Mikor érdemes reggelizni? Mit jelent, ha száraz az ajkunk? Mi hátráltatja a jó emésztést?

Ezekre a kérdésekre mindenképpen választ kap, és számítunk az Ön kérdéseire is.

 

2017. október 19. csütörtök 16 óra Somogyi Könyvtár

Volt egyszer egy balettiskola
Kádár Andrea volt balettmester tanítványainak találkozója

Közreműködők: Fülöpné Markó Júlia és testvére Vályiné Markó Katalin, Kádár Andrea balett tanárnő két lánya,
 Ábrahám Anikó a szegedi Színház volt szóló táncosa,
Kékes Szabó Marietta táncpedagógus,
Tipity Mária szóló táncos,
Gabnai Mária balett oktató
Beszélgető partner: Czenéné Vass Mária népművelő

 

2017. október 19. csütörtök 16 óra Városháza Házasságkötő terem.
 Szeged városa, a Nagy Imre Társaság Szegedi Szervezete valamint a Szerkesztői Munkacsoport (Laczkó Sándor, Révész Béla, Sipos József, Lovászi József és Géczi József Alajos) meghívja Önt és ismerőseit

„Szeged hosszú tavasza 1989-ben és 1956” című
Tanulmány és dokumentumkötet beszélgetéses bemutatójára. 

Moderátor: Löffler Tibor politológus.

Szerzőgárdánk: Botka László (a 2016.dec. 8-i konferencia megnyitója); Jánosi Katalin, Bíró Zoltán, Fejér Dénes, Gulyás Martin, Balogh Iván, Jankó Attila, Gellérffy László, Annus  József és Annus Gábor, Szávay István, Csapó Balázs, Laczkó Sándor, Póda Jenő, Keserű Imre, Falusi Norbert, Géczi József Alajos, Révész Béla,Sípos József,  Király Zoltán, Szoboszlai Zsolt,Lovászi József….és a korabeli képek és”papírok.”

 

2017. október 19. csütörtök  17 óra Szegfű Klub (Szeged, Oroszlán u. 2.)
Baloldali Páholy

"Jó példával elől"

Beszélgetés  Joób Márton kilenc gyermekes családapával, világbajnok kenussal, országos sportpolitikussal sportról, politikáról - Szegeden, Magyarországon
Beszélgetőtárs:  Kozma József matematikus, MSZP városi elnöke

 

2017. október 19. csütörtök 18 óra  TIT Székház (Kárász u. 11.)

ELENGEDÉS

Mi változna az életedben ha elengednéd azt amihez görcsösen ragaszkodsz?
A fix nézőpontjaidat? Önmagadról alkotott ítéleteket? Nehézséget?

Az Access Consciousness® módszerét,  eszköztárát arra fejlesztették ki, hogy nagyobb tudatosságot teremtsen az életben és a világban,hogy ítéletmentes, fix nézőpontoktól mentes térbe juttasson el, amit például a természetben élhetsz meg.

Gyere el és gyűjts be néhány egyszerűen használható eszközt, amivel megállíthatod ezt az őrületet,humorral ,könnyedséggel .
Mennyi örömöt szeretnél az életedbe? 
Mennyire szeretnél megszabadulni az életed drámájától?

Rutai Tünde - Kovács Angéla

 

2019. október 19. csütörtök 19 óra SZTE Zeneművészeti Kar (Tisza Lajos krt. 79-81.)
TEMESI MÁRIA OPERANAGYKÖVETI ELŐADÁSA

 

2017. október 20. péntek 15 óra Tápé, Régész tér 12.  (a Templom mögött, a Printker központ mellett)
Fogyasztható tudomány 
Pharmacoidea üzemlátogatás, gyógynövények között - teázva

Napjainkra szükségszerűvé vált, hogy az emberek életminőségét, valamint mentális állapotát a gyógyszerek mellett biztonságos, fejlett tudományos módszerekkel igazolt hatású, természetes növényi eredetű hatóanyagokkal növeljük és javítsuk.

A népesség egyre nagyobb hányadának elöregedésével küzdő nyugati társadalmak számára különösen nagy kihívást jelent, hogy az idősebb korosztály számára is megadják az életminőségük megőrzéséhez és javításához szükséges kellő figyelmet és törődést. A Pharmacoidea Kft. egyik küldetése az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlannak számító betegségek kialakulásának megelőzésére alkalmas természetes hatóanyagok felfedezése,
Az Üzembemutatás során az egzotikus gyógynövények elvarázsoló illata mellett  illatos teával és         " okos"  kiflivel is vendégül látjuk. 

Szeretettel várjuk Önöket :  Dr. Letoha Tamás a Pharmacoidea ügyvezetője és munkatársai
Háziasszony: Peták Ildikó marketing- és termékfejlesztő  menedzser

 

2017. október 20. péntek 17 óra Novotel Hotel Szeged
Egész-ség Bár Klub program

Gyógyír gyomorbajokra az Ájurvéda segítségével

Gyomorfájás, gyomorégés, reflux, gyomorfekély mind egy tőről fakadnak. Nem tudjuk megemészteni és megoldani a problémáinkat az elme szintjén. És ha fejben nem tudjuk megemészteni a gondokat, akkor testi szintre hozva különféle gyomorbajokat okozunk magunknak. Milyen megoldást ajánl a gyomor- és emésztési problémákra az Ájurvéda, a világ legősibb egészségmegőrzési és gyógyító eljárása? Mit tehetünk, ha már betegek vagyunk, és milyen megelőző intézkedéseket tehetünk, ha még nem vagyunk betegek? 

Pál Tamás, ájurvéda szakértő ingyenes előadására várja mindazokat, akik érintettek a gyomor problémákban, és alternatív megoldásokat szeretnének tanulni a gyógyulásuk érdekében.

  

2017. október 20. péntek 18 óra Kisbakter étterem (Vasutas Sportpálya, Kossuth L. sgt.)

MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁT MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellett..

 

2017. október 23. hétfő 15 óra  Nemzeti Emlékkert (Földmíves u. 13.)

1956 OKTÓBER 23. SZEGED

Ki, hogyan emlékszik?

Házigazda: v. Szilágyi Árpád városvédő polgár

 

2017. október 24. kedd 17. óra Bibliotéka Egyesület Könyvtára Szeged, Kálvária sgt. 14.
Főnix Női Kör program

Szívvel- lélekkel a hétköznapokban

“Ha olyannak látjuk az embereket, amilyenek, akkor rosszabbá tesszük őket; ha viszont úgy kezeljük őket, mintha azok lennének, aminek lenniük kellene, akkor segítjük őket azzá válni, amivé képesek.”

Johann Wolfgang von Goethe
Háziasszony: Berente Tímea

 

2017. október 24. kedd 18 óra SZTE Jogi Kar 207-es terem

Iszlám vagy iszlámok előadás 2. része
Előadó: Fodor István iszlámkutató-vallástörténész
Az előadássorozat második része a nő helyzete az iszlámban és a kortárs muszlim nőjogi mozgalmak igen izgalmas témáit járja körül. Az előadásban egyrészről több olyan Korán vers kerül elemzésre, amelyek a nőkkel kapcsolatban eléggé vitatott tartalmúak. A második fő tematikai egység pedig ízelítőt ad abból, hogy vajon mit is jelent a muszlim/iszlám feminizmus/nőmozgalmak? Beszélhetünk-e egyáltalán olyanról, hogy iszlámra építő feminizmus, vagy éppen nőjogi mozgalmak? Az elméleti keretek rövid felvázolását követően a kortárs muszlim nőjogi mozgalmak pár jellemző vonása és példázata kerül górcső alá.
Háziasszony: Kondász  Rózsa tanár

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

 

2017. október 24. kedd 18 óra SZTE Díszterem
(Dugonics tér 13. I. em.)

Maczelka Noémi zongoraestje

Weiner Leó (1885-1960):
Magyar parasztdalok (2. sorozat) op.19.no.7.10.8.(1934)
Dohnányi Ernő (1877-1960):
Ruralia Hungarica op. 32/a no.2. (1923)
Bartók Béla (1881-1945):
Improvizációk magyar parasztdalokra op.20. (1920)
Liszt Ferenc (1811-1886):
XIII. magyar rapszódiaS.244 (1847)
Verdi, Giuseppe (1813-1901)– Liszt Ferenc:
Miserere du Trovatore S.433 (1859)
Bellini, Vincenzo (1801-1835)– Liszt Ferenc:
Réminiscences de Norma S.394 (1841)

Maczelka Noémizongoraművész,egyetemi tanár az SZTE JGYPK Művészeti Intézetének és Ének-zene Tanszékének vezetője.   A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora tanszakán Szegedi Ernő növendékeként diplomázott. Mesterkurzusokon vett részt Párizsban (Rév Lí­via), Luxemburgban (TeofilsBiķis), Antwerpenben (François Glorieux), Prágában (FrantišekRauch) és Budapesten (Vásáry Tamás, Malcolm Bilson, Kadosa Pál). Több zongoraverseny díjazottja, a CasaleMonferrato-i verseny I. díjasa. Koncertezett Európa számos országában és az USA-ban mint szólista, zongorakísérő vagy kamarazenész. Több magyar kortárs zeneszerző művének ősbemutatója, ill. külföldi szerzők műveinek magyarországi bemutatója fűződik nevéhez. Ezért a tevékenységéért 1986-ban és 2010-ben megkapta a Szerzői Jogvédő Hivatal (Artisjus) díját. Húsz éven keresztül (2001-ig) volt tanára a szegedi Zeneművészeti Szak­közép­iskolának, ill. a Zeneművészeti Főiskolának.  2008-tól a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudo­mány­egyetem Református Tanárképző Kar Zenei Tanszékének is oktatója. Mesterdoktori fokozatát (DLA) 2003-ban nyerte el zenei előadó-művészeti területen, 2012-ben habilitált.

 

2017. október 25. szerda 15 óra Senor Center (Eszperantó u.)

Hány magyar Nobel-díjas van?

Előadó: Prof. Dr. Hannus István egyetemi tanár
Idősek Akadémiája programja

 

2017. október 25. szerda 16 óra KIK Étterem, Kálvária sgt. 10
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúra - önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És még egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer! Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár
Házigazda: Kovács Richárd (30-598-4967)

 

TIT Szabadegyetem Földrajz tagozat
Barangolás geográfusként az Alpokban 3.

Előadó:Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens
Időpont: 2017.október 25. 17.00
Helyszín: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.

Az Alpok különleges tájait, hegyeit bemutató sorozatunk utolsó részében az Alpok emblematikus csúcsaival, gleccsereivel ismerkedünk meg. Hallunk legendás hegymászókról, akik minden veszéllyel dacolva elsőként jutottak fel Európa tetejére a 4810 méteres Mont Blanc-ra, vagy az Alpok jelképévé vált Matterhorn-ra. Ellátogatunk Európa legmagasabb kilátójába, a 3842 méter magas Aiguille du Midire is, ahonnan ha szerencsénk van szikrázó napsütésben csodálhatjuk a "szinte karnyújtásnyira lévő" "Fehér hegyet", ha nincs szerencsénk, akkor hóviharban tűnődhetünk az élet értelmén ebben a barátságtalan környezetben. 
Az Alpok tündéri kisvárosai közül bekukkantunk svájci Zermatt-ba, Meiringenbe, a francia Chamonix-be és végül az osztrák St. Wolfgangba is."

 

2017. október 25. szerda 18 óra 90C Étterem (Zrinyi utca, a villamosmegállóban, a  Hágival szembeni oldalon)

AZ EURÓ – KÁOSZ

A párt – szimpátiájától függetlenül, több neves egykori politikus illetve gyakorló szakember
(például, Balázs Péter, Jeszenszky Géza volt külügyminiszterek, Bod Péter Ákos, Surányi
György volt jegybank elnökök) támogatják azt a gondolatot, hogy Magyarország térjen át
a forint helyett az Euro használatára. Ez az áttérési folyamat több lépcsőből áll, amely 5 – 10
évet vesz igénybe, ezért már most aktuális beszélni róla. (Az egyik közelmúltban alakult párt
még népszavazási kezdeményezéssel is élt.) A kérdés egyáltalán nem egyszerű, hanem kaotikus:
egyrészt az EURO bevezetése minden országban drágulással járt. Nálunk, például ami 100-200
forintos apró tétel az rögtön 1 EURO-ra kerekedik. Másrészt, a szomszédos Szlovákia, valószínűleg
ennek köszönheti, hogy megelőzött bennünket a nemzetközi összehasonlításban. Például, már a
határ mentén magyarok átjárnak dolgozni. A forint – euró káosz már részben ki is alakult. Például az éttermek, benzinkutak már euro-ban is közlik áraikat, adják számláikat.
A témáról közös eszmecserére hívja a kávéházi tagokat

CZÍGNER JENŐ fül-orr-gégész professzor, SZALMA IBOLYA szakpszichológus és SZALAY ISTVÁN matematikus.

 

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál
2017. október 25. szerda 18 óra,
az egyetem díszterme (Dugonics tér 13.)

Mária Tomanová (szoprán)
Martin Popovič (bariton) és
Marta Nemcová (zongora) hangversenye
„Operarészletek  és zongoramuzsika szlovák művészek előadásában“

Antonio Vivaldi (1678-1741): „Sposa son disprezzata...“Irene áriája
a Bajazet c. operából
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): "Non piú andrai, farfallone
 amoroso..."Figaro áriája a Figaro házassága c. operából
Wolfgang Amadeus Mozart: „Porgi amor qualche ristoro...“a grófnő
kavatinája a Figaro házassága c. operából
Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr szonáta KV. 281 
1. Allegro
2. Andante amoroso
3. Rondo. Allegro
Gioachino Rossini (1792-1868) : "Largo al factotum..."Figaro áriája
a Sevillai borbély c.  operából
Giacomo Puccini (1858-1924): „O mio babbino caro...“Lauretta áriája a
Gianni Schicchi c. operából
Wolfgang Amadeus Mozart: „La ci darem la mano...“  Zerlina és Don
Giovanni kettőse a  Don Giovanni c. operából
x-x-x

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893):  "Kto možet sravniťsia..."  Roberto
áriája a Jolánta c. operából
Francesco Cilea (1866-1950):  „Io son l´umile ancella...“Adriana áriája az
Adriana Lecouvreur c. operából
Giuseppe Verdi (1813-1901):  "Di Provenza il mar..." Germont áriája a
Traviata c. operából
Pietro Mascagni (1863-1945):  „Voi lo sapete o mamma...“Santuzza áriája
a Parasztbecsület c. operából
Giuseppe Verdi:   "Cortigiani vil razza dannata..."Rigoletto áriája a
Rigoletto c. operából
Giuseppe Verdi:  „Ritorna vincitor!“Aida áriája az Aida c. operából
Giuseppe Verdi:  „Udiste? Come albeggi“jelenet és  „Mira, di acerbe
 lagrime...“Leonora és Luna gróf kettőse a Trubadúr c. operából
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Finale „Онегин! Я тогда моложе...“ Tatjana és
Anyegin kettőse a Евгений Онегин c. operából


Prof. Mária Tomanová, ArtD.  1976-1982 közöttSzlovákiában,a zsolnaikonzervatórium magánének szakán tanult Dita Gabajová osztályában, majd Nina Hazuchovánál 1983-1987 között a pozsonyi  zeneakadémián, ahol operaénekesi és hangversenyénekesi diplomát szerzett.
Ezt követően a besztercebányai operaházban énekelt 1987-2003 között. Később ugyanitt, valamint a kassai és a pozsonyi Nemzeti Színház operatársulátánál vendég szólistaként lépett fel. Elénekelte a legfőbb szoprán szerepeket Verdi operáiban csakúgy, mint operettekben, vagy verista,  szlovák, ill. 20. századi operákban. Szlovák bemutatóként énekelt el olyan nehéz szoprán szerepeket, mint Verdi: Aroldo (Mina), Ernani (Elvira), Attila (Odabelle), Leoncavallo: Zingari (Fleana), Mascagni: Silvano (Matilde), Ilja Zeljenka: Bátoryčka (Elizabeth Batory), Vojtech Didi: Mother Niobé (Niobé). Zenei fesztiválokon is közreműködött pl.: Janacek Festival Hukvaldy, Pozsonyi Zenei Fesztivál, Besztercebányai Zenei Napok,  Zólyomi Várjátékok. Fellépett Magyarországon, Ausztriában, Svájcban, a Cseh Köztársaságban, Cipruson, Japánban, Lengyelországban, Finnországban, Olaszországban és Litvániában.
Díjai: 1988. Mikuláš Schneider-Trnavský Verseny „Szovjet dal legjobb előadása“; 1992. Cso-cso-szán szerepének kiváló megformálásáért; 1996. A legjobb előadóművész Báthory Erzsébetként Ilja Zeljenka: Bátoryčka c. operájában. 1997-től a besztercebányai(Banska Bystrica, Szlovákia) Művészeti Akadémia Zeneművészeti Karának tanára, 2011-től mint professzor. 2015-ben a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézetében tartott mesterkurzust, 2016-ban Szegeden koncertezett.

Martin Popovič Lőcsén (Szlovákia),  majd a besztercebányai konzervatóriumban folytattatanulmányait,1995-99 közöttDagmar Rohová- Boksová osztályában, majd Peter Mikulasnál. Több nemzetközi verseny díjnyertese.2004-től a besztercebányai Állami Opera magánénekese, főbb szerepei: Antonio (G.Donizetti: Linda di Chamounix), Figaro (G. Rossini: A sevillai borbély), Germont (G.Verdi:  Traviata), Paolo (G.Verdi: Simon Boccanegra), Schaunard és Marcello (G. Puccini: Bohémélet), King (C.Orff: Die Kluge) Coriolanus (J.Cikker: Coriolanus),Guglielmo Cecil (G.Donizetti: Stuart Mária), Zurga (G.Bizet: Gyöngyhalászok), Erdőőr  (A.Dvořák: Rusalka), Zsupán Kálmán (J. Strauss: Cigánybáró), Gašpar Chytil (G.Dusík: Hrnčiarsky bál), Uhorčík (J.Cikker: Jánošík) és a sekrestyés  (G.Puccini: Tosca). 2013-ban, 2016-ban és 2017-ben koncertturnén vett részt Japánban. Operaénekesként vendégszerepeltSzlovákia városain kívül a Cseh Köztársaságban, Ausztriában, Németországban  és Lengyelországban.2016-tól Mária Tomanová növendéke a besztercebányai Művészeti Akadémián.

Marta Nemcova Kassán és Pozsonyban végezte tanulmányait, majd a besztercebányai Művészeti Akadémián szerzett doktori fokozatot. Több verseny díjazottja, 1996-ban  harmadik helyezést ért el a Hradec nad Moravicí-ben megrendezett Beethoven-versenyen, és második díjat kapott Hradec Královéban. 2002-ben a zsolnai Állami Kamarazenekarral Mozart zongoraversenyétjátszotta. 2015 óta  a besztercebányai Művészeti Akadémia zongorakísérője. Rendszeresen fellép különböző kamaraegyüttesek tagjaként.

 

2017. október 26. csütörtök 16 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

NIKOLAJ GOGOL: UKRAJNA ÉS OROSZORSZÁG

Előadó: Baróti Tibor irodalomtörténész
Beszélgetőtárs: Barta Zsófia joghallgató

 

2017. október 26. csütörtök 17 óra Somogyi-könyvtár, I. emeleti folyóirat-olvasó ( Dóm tér 1-4.)

Fiatal tehetségek koncertje a Somogyi-könyvtárban

A koncert szervezői:Szegedi Közéleti Kávéház,Somogyi-könyvtár, SZTE Sófi Alapítvány

Il Chiaroscuro együttes tagjai:
Haramza Klára - ének
Toldi Orsolya - ének
Podhorszky Gábor - barokk gitár
Néveri Bence - barokk furulya
Szives Márton - ütőhangszerek

A 2017. tavaszán alakult „Il Chiaroscuro” együttes elsősorban a barokk és reneszánsz dallamkincs felelevenítésével és újraértelmezésével foglalkozik. Képzett művészekként fontosnak tartják, hogy a régizene itthon is hangsúlyossá váljon. Fiatalos, lendületes műsoruk olyan repertoárból válogat, mely a zeneértő közönség számára is újdonságokkal kecsegtet.A tehetséges fiatalokból álló együttes a Sófi Alapítványnak köszönhetően lehetőséget kapott arra, hogy a Művészetek Palotájában is koncertezhet.

A koncert programja:
Monteverdi: Poppea megkoronázása- Arnalta áriája
Monteverdi: Sidolce e il tormento
Kapsberger: Allacaccia
Kapsberger: Allaluce
Monteverdi: Zefiro torna
GasparSanz: Marionas, Canarios
Legrenzi: Lumi, potetepiangere
Juan Hidalgo: Esperar,sentir, morir
Merula: SentireteunaCanzonetta
Sigismondo d'India: Piangolo
J. Marin: Ojos
Sances: Lagrimosabelta
Giovanni Battista Fontana: SonataNo.2.

 

2017. október 26.. csütörtök 17 óra Varga Mátyás Kiállítóház (Bécsi krt. 11/A

Színházpártolók

Háziasszonyok: Czenéné Vass Mária és Kovács Ági népművelők

 

2017. október 26. csütörtök 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)
„ÉN IS JÁRTAM ISONZÓNÁL”

a Caporetto-i áttörés centenáriuma
A támadás előzményei és eredméní. Megfordítható lett volna-e a Nagy Háború végkimenetele. Hadieredmények és politikai események.
Előadó: Dr. Hováth Ferenc jogász-közgazdász, múltba-néző

 

2017. október 26. csütörtök 19 óra Új Zsinagóga

Dr. Csanádi László orgonahangversenye

Műsoron J. S. Bach, C. Franck és Liszt F. művei

 

2017. október 27. péntek 16 óra Móres Bárkonyha (Híd u. 4.)
Politikai áramlatok
Előadó: Vincze – Fekete Sziráki Judit bölcseleti orvosló, menedzsment szakértő
A Köztársaság mint politikai, és gazdasági szervezet, s élén  a köztársasági elnök, mint képviseleti, és gyakorló joggal felruházott, választott személy.
Revízió az eddigi köztársasági elnökökről, feladataik ellátásáról, személyiségük történelmi lenyomatáról. Az ország megítélése, az uniós vezetők szemével, tükör az országon belüli eseményekről, melyikük volt eddig a leghatásosabb, lehet – e merész kérdésekkel a jogtisztaság gyakorlását tetten érni a hétköznapok intézkedéseiben, és hol húzható meg a határ abban az esetben, amikor azonnali beavatkozás szükségeltetett volna, és nem történt meg, lehet –e illegitimmé tenni a működését, és lehetünk –e bátrak ennek érdekében lépéseket tenni?

 

2017. október 27. péntek 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)
Magyar orvosok Fekete-Afrikában
Vetítéses könyvbemutató
A vendég: Dr. Pusztai Gabriella a Kunszentmártoni Múzeum igazgatója
Moderátor: Nagy László egyetemi tanár

 

2017. október 27. péntek 20 óra Anna Fürdő
LDS
BEMUTATKOZÁS

Az LDS jelentése Laser Dance Show
Lézer fényjátékkal ötvözött moderntánc.

Adott egy vagy több tánc bemutató mögött a háttérben lézer fényjátékok, animációk láthatóak. Emellett plusz ködgép használatával még élvezetesebbé tesszük műsorunkat.
Az LDS 2016 június 16-án kezdte meg pályafutását.
Azóta rendszeresen a Szegedi Anna fürdő udvarán, vagy rossz idő esetén medencetérben szórakoztatjuk a fürdő vendégeit.
Jelenleg ketten vagyunk a formáció részesei.
Nagy Attila (lézertechnika) és Nadasán Margit (moderntánc minden válfaja).

 

2017.október  29.  vasárnap  15 óra  AGÓRA(6722. Szeged, Kálvária sgt. 23. Kocsival beállás: Gogol u. 32.)
A Dr. Kikli Tivadar Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesülete

„FÖLSZÁLLOTT A VADGALAMB”
címmel
magyar nóta és operett délutánt rendez.

 Fellépnek

   Nógrádi Tóth István
Budapest
Turai Kiss Mária
Budapest
Csáki Tibor
Budapest
S. Nagy Zsuzsi
Budapest
Kovács Böske
Budapest
Lévai László
Bánfalvi József díjas
Kurina Irén
Életmű díjas
Papp Lajos

nótaénekes

Gyuris Imre
Életmű díjas
Polgár Gábor

nótaénekes

Kísér
Kecskés Sándor és cigányzenekara

Prímás
Kecskés Sándor

Műsorvezető
Dr. Majzik István

Jegyek válthatók 1.500,- Ft-os áron
Szeged, AGÓRA (6722. Szeged, Kálvária sgt 23.)
hétfőtől-péntekig 8-16 óra között és a kezdés előtt egy órával az előadás helyszínén.

Számozott ülőhelyek

Az előadás támogatói:
Szeged Város Önkormányzata, Délmagyarország napilap, Szeged Városi TV, TiszaPART TV, Senior Center, Pelikán Egyesület, Közéleti Kávéház, Rádió 88,
Az egyesületek és klubok részére 1.000.- Ft-os kedvezményes áron biztosítunk belépőjegyeket 10 fő vásárlása esetén. Számlát a jegyvásárlásról tudunk adni.
ÉRDEKLŐDNI: POLGÁR GÁBOR Tel: 62/676-031, Mobil: 70/513-9801

 

2017. október 30. hétfő 16 óra SZTE Mérnöki Kar D épületének F13 Laboratóriuma

ŰRHAJÓSOK ÉTKEZÉSE ÉS ÉLELMEZÉSE

Előadó: prof. Balog Sándor a Mérnöki Kar emeritusa

 

2017. október 30. hétfő 18 óra  Fasor étterem (Újszeged, Fürj u. 54.)
VELENCE, A TENGER KIRÁLYNŐJE ÉS KÖRNYÉKE

Savanyáné Fejes Ágnes vetítéssel egybekötött előadása
Házigazdák: Dr. Abonyi Mária jogász és Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

 

2017. október 31. kedd 17 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 207-es terem (Tisza L. krt. 54.)

KATEDRÁLISOK

Kovács Mária vetítése
Házigazda: Bagdi Sándor főiskolai docens

 

2017. október 31. kedd, 18:00
SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 207-es terem (Tisza L. krt. 54.)

A halál humanista felfogása


Akarsz beszélni a halálról? Akar a halál! A halál napjaink kultúrájában vagy tabu-témává vált, vagy továbbra is főleg vallási/spirituális szempontok mentén jelenik meg. Továbbá sok vita folyik az életvégi döntések etikájáról is. A saját halállal, az élet végességével való szembenézés azonban a humanista felfogás számára is meghatározó filozófiai probléma. Az ezzel a kérdéssel való számvetés feltételei, intézményes keretei egyelőre nem alakultak ki. Előadásomban bemutatom a halál kérdését a humanista világnézeten belül, illetve egy olyan újabb lehetőséget, amely alkalmat kínál ezeknek a kérdéseknek a nyilvános megbeszélésére, tudatosítására: a Halál Kávéház nemzetközi mozgalmát.
Nemes László (Dr.), filozófus, bioetikus, filozófiai tanácsadó vagyok, az egri Eszterházy Károly Egyetem Filozófia Tanszékének docense. Évek óta szervezek Filozófiai Kávéházakat és más hasonló nyilvános filozófiai rendezvényeket, valamint elsőként vezettem be Magyarországon a Halál Kávéház gyakorlatát.

Beszélgetőtárs: Moldován Norbert

A beszélgetéssel egybekötött előadás a Magyar Humanista Társaság sorozatának része.

 


 

 Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
Elérhetőség:
Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
6720 Szeged, Kárász u. 11.
Ügyvezető igazgató:
Pelle Tamás
Tel.: +36 30/726-10-67
Felnőttképzési referens:
Kovács Diána Éva
Tel.: +36 30/726-10-63
Tehetséggondozási referens:
Balogh Terézia - Szentes
Tel.: 06-30/513-37-37 tel.: 06-63/321-940
honlap: www.titszeged.hu
E-mail: iroda@titszeged.hu
info@titszeged.hu
Nyitva tartás:
H-Cs: 08:00-16:00 
P: 08:00-14:00
Adószám: 19078164-2-06
Bankszámlaszám: Pillér Takarékszövetkezet: 57400107-11138295
NSZFH: E-000826/2014
Nyilvántartásba vételi szám: 06-0045-06 (2006)

   A TIT közművelődési és felnőttoktatási tevékenysége 175 évre tekint vissza. A hagyományos ismeretterjesztés mellett több éve foglalkozunk, idegen nyelvek oktatásával. KOMMUNIKÁCIÓ KÖZPONTÚ nyelvoktatási módszert honosítottunk meg.
A TELC nem a nyelvről oktat, hanem a nyelvet tanítja. A kompetenciaszinteknek megfelelően a szóbeli és írásbeli kommunikációt, gondolatközlést megalapozó készségeket fejleszti. Tanfolyamainkat megelőzi az előzetes tudásmérés, mely tájékoztatja leendő résztvevőinket és tanárainkat a jelentkezők aktuális tudásáról. Az elért eredmények alapján teszünk javaslatot a képzési csoportra, illetve nyelvvizsga lehetőségre.
Folyamatosan induló tanfolyamaink:

- angol

- német

- eszperantó

   Nem csak oktatunk, hanem akkreditált TELC nyelvvizsga szervező helyként vagyunk nyilvántartva.
A hosszú évek alatt felhalmozódott oktatási, szervezési tapasztalatainknak köszönhetően résztvevőink kiemelkedő eredményeket érnek el a nyelvvizsgákon.
A TIT lehetőséget, és fórumot biztosít tehetséges embereknek, hogy a tudást, ismertterjesztést a lakosság körében népszerűsítse, illetve korszerű ismereteket nyújtáson minden korosztálynak a diákoktól az a nyugdíjasokig.
Rendszerességgel szervezünk előadásokat, esteket, bemutatókat:

A Magyar Tudomány Ünnepe –ismeretterjesztő fórum

Szabadegyetemi sorozatok

A Tudás Tíz Napja (előadássorozat – Szentes)

Madártani szakköri foglalkozások

Kiállítások

Közéleti Kávéház programjai

Városi séták elnevezésű programsorozat, ahol a székház ékességeit tekinthetik meg az érdeklődők

Saját szervezésű ismeretterjesztő előadások

   A hagyományoknak megfelelően biológia, földrajz, kémia, matematika szakágakban 3-12 évfolyamig szervezzük hagyománnyá vált versenyeinket a kis települések iskoláitól a megyei jogú városok rangos oktatási intézményéig.
A Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat oktatási filozófiáját a következőkben tudjuk összefoglalni:
•     lifelong learning (azaz élethosszig tartó tanulás elve)
•     hallgatóközpontú képzési szolgáltatás
•     kis létszámú képzési csoportok
•     megfizethető képzési költségek
•     magas színvonalú képzések kínálata

TIT Tagtoborzó:

Várunk mindenkit tagjaink közé, akik érdeklődnek a tudományos
érdekességek, nyelvtanulás, kultúra és az ismeretterjesztés iránt!

 


 

SOMOGYI-KÖNYVTÁR - SZEGED

PROGRAMAJÁNLÓ A 2017. OKTÓBER
SOMOGYI KÁROLY VÁROSI ÉS MEGYEI KÖNYVTÁR

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2017. szeptember 23-tól október 24-ig
Anton Pavlovics Csehov Ványa bácsi  című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2017. október 10-től november 20-ig
Kacsóh Pongrác János vitéz  című dalművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

PROGRAMOK

2017. október 2. (hétfő) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
greCSÓKOLlár - zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval
A program ingyenes, de visszaigazolt regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a Somogyi-könyvtár weboldalán (sk-szeged.hu), vagy az alábbi telefonszámon lehet:
(20) 563-6990; (62) 425-525/1 menüpont

2017. október 2. (hétfő) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), alagsori klub
Filmpremier a somogyiban!
A RABBIKÉPZŐ 140 ÉVE (50 perc)
Több kezdeményezés sikertelensége után száznegyven évvel ezelőtt, 1877. október 4-én I. Ferenc József engedélyével és támogatásával Budapesten megnyílt Európa első neológ rabbiképző intézménye.
Az Országos Rabbiképző Intézet rövid időn belül a neológia szellemi központjává, közösséget szervező rabbik, szellemi vezetők nevelő intézményévé, kibocsájtójává vált. Ebben a minőségben és szerepben telt elkövetkező majd’ 70 éve, de 1944. március 19-e után
Adolf Eichman, a magyarországi deportálások legfőbb irányítója lefoglalta a fölbecsülhetetlen értékű könyvtári és kéziratgyűjtemény legbecsesebb darabjait. 3000 darabot Prágába, több tízezer kötet a Rózsadombon elhelyezkedő úgynevezett Magyar Zsidókérdés-kutató Intézetbe szállíttatott. Az intézetet bezárták, benne internálótábort rendeztek be, tetejére gépágyúállomást telepítettek. Az ostrom során beomlott a kifosztott épület egy része, közte a könyvtár is.
Szinte mindent az alapokról kellett felépíteni. A következő hetven év erről szólt.
Löwinger Sámuel, Scheiber Sándor, Schweitzer József és Schöner Alfréd egymásra épülő rektori munkássága oda vezetett, hogy az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemet (OR-ZSE) a Magyar Köztársaság egyetemévé akkreditálták, amelynek fennállása harmadik évétől már "Zsidó Vallástudományi Doktori Iskolája" is van, ahol tudományos fokozat megszerzésére és habilitációra van lehetőség
A 140 éves történet tovább folytatódik…
Rendező: Dombi Gábor
Producer: Bubryák István
Készült az Alapítvány a Zsidó Egyetemért és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatásával

2017. október 3. (kedd) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Könyves beszélgetés Varga Beával (On Sai), a lebilincselő humorú sci-fi íróval, a Könyvmolyképző Kiadó vezető szerkesztőjével

2017. október 4. (szerda) 13.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
"Regényes" történelem : Rendhagyó töri- és irodalomóra Benkő László történelmiregény-íróval, a Szent-László trilógia szerzőjével

2017. október 4. (szerda) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Sediánszky Nóra dramaturg, műfordító, író, színházi rendező könyvbemutatója

2017. október 5. (csütörtök) 11.00
Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház
Színházi Nyílt Nap Egyetemistáknak
Színház a könyvtárban – könyvtár a színházban
„Dollárpapától a Menyegzőig” – színházi közönségtalálkozók a Somogyi-könyvtárban
A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzeti Színház  már hosszú évek óta folytatja közös és sikeres rendezvénysorozatának gyakorlatát, melynek lényege: a bemutatók előtt a színház belső világa iránt érdeklődők a könyvtárban rendezett közönségtalálkozókon közelebbről is megismerhetik kedvenc művészeiket, a színészeket, rendezőket.
A rendszeres közönségtalálkozókat azért szervezi a Somogyi-könyvtár, hogy a bibliotéka fizikai és szellemi terében már az előadások előtt közelebb hozza egymáshoz a színházat és közönségét, elősegítve ezzel azt, hogy a két intézmény a város meghatározó kulturális iránytűjévé váljon.

A színházi nyílt nap alkalmával tehát bemutatjuk majd, hogy a Somogyi-könyvtár miként kapcsolódik be a színház életébe, illetve a két intézmény miként segíti egymást az adott évad darabjainak népszerűsítésében.

2017. október 5. (csütörtök) 16.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A Vuk című diafilm vetítése

2017. október 5. (csütörtök) 17.00 óra
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Méreg a gyanú… - Orgovány Erika festőművész, a Kékszakállú herceg vára ihlette grafikai kiállításának ünnepélyes megnyitója
A kiállítást megnyitja: Ibos Éva művészettörténész
A tárlat megtekinthető 2017. november 7-ig.

2017. október 6. (péntek) 9.00-19.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
A víz napja, avagy játékos feladatok, amelyek képben, szövegben vagy a könyvtári térben a vízhez kapcsolódnak.

2017. október 6. (péntek) 10.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
"Addig úszok, amíg élek, mert amíg élek, úszom"
Dr. Bánki Horváth Béla szenior úszóval lánya, Bánki Horváth Enikő beszélget
A 17. FINA Masters Világbajnokság legidősebb úszója, 21-szeres világbajnok, közel 600 érem birtokosa mesél életviteléről, egészségről, úszásról, rekordokról, díjakról és a szeretetről...
2017-ben kiemelkedő színvonalú munkájának elismeréseként dr. Bánki Horváth Béla szenior úszó a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat elismerésben részesült.

2017.október 6. (péntek) 10-11 óráig
Helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Höcögtetők, zsuppolók - Üldögélős és mozgásos játékok, mondókák 0-3 éves korig
Foglalkozást vezeti: Zombori Györgyi

2017. október 6. (péntek) 16.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
London hív. De mit hagyunk hátra? Mi vár ránk ott, és ki itthon?
Beszélgetés Solti Attilával, a Greenwichi idő című regény szerzőjével, a menni vagy maradni kérdéséről.
Beszélgetőtárs Kalmárné Kovács Hedvig, a Szegedi Gábor Dénes középiskola magyartanára.

2017. október 7. (szombat) 10.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
Népi hagyomány, avagy Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj. A mesejátékot a Szeleburdi Meseszínház előadásában láthatják mesés családi délelőtt keretében az óvodások, kisiskolások és szüleik. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

2017. október 8. (vasárnap) 10.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
A „boldogság forrása”, avagy A ló, aki édességet tüsszentett - Családi vetélkedő
A vetélkedőre 4-6 fős családi közösségek nevezhetnek.
Egy csapatban maximum 2 felnőtt vehet részt.
(A 14 éven felüliek már felnőttnek számítanak.)

Amire szükség van:
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett című meseregény ismerete
Előzetes feladat: Készítsen a család rövid tudósítást a Nyalánk Falánkság mestercukrászával!
Előzetes jelentkezés: 2017. október 2-ig a gyermekkönyvtárban személyesen, vagy e-mailben: gyermek@sk-szeged.hu

A vetélkedő jutalmazását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja

2017. október 8. (vasárnap) 10.00
Helyszín: Mars tér
KÖNYVES VASÁRNAP a Civil Piacon!
Változatos programok: használt könyvek árusítása, játékos totó értékes könyvnyereményekért, új olvasóinknak fél évre szóló beiratkozási lehetőség napijegy áráért (250,-Ft)

2017. október 10. (kedd) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Máday Norbert: Borsody László - a géniusz című könyvének bemutatója
Beszélgetés Máday Norbettel Borsody Lászlóról, a Borsody-vívórendszerről és a könyvről
A program keretében megtekinthető a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója.

Máday Norbertről, a könyv írójáról röviden:
Az 1848/49-es Szabadságharcban részt vett huszártiszt és református pap ősei, valamint a történelem iránti szeretete fordította a magyar múlt és annak tárgyi emlékeinek keresése irányába. Több mint 25 éve gyűjti a magyar történelem emlékeit, számos kiállítást rendezett különböző témákban. 2012-ben alapítója a Magyar Szablyavívó Iskolának, amely  magyar katonai vívás oktatását és népszerűsítését tűzte ki célul. Az elmúlt években számos városi és megyei értéktár nyilvánította nemzeti értékké az általa képviselt Borsody-vívórendszert,  idén júniusban pedig bekerült a Magyar Értéktárba is kiemelkedő nemzeti értékként a magyar klasszikus szablyavívás.

A könyvről röviden:
Borsody László aligazgató-fővívómester neve szinte teljesen ismeretlen a magyar sportszerető közönség és a vívótársadalom fiatalabb tagjai között. Sportlexikonokban nincs ilyen szószedet, utca, emléktábla, köztéri szobor sehol nem őrzi a nevét.
Pedig ha valaki, Ő méltó lenne az emlékezésre, hiszen a Magyar Nemzetnek tanítványai 18 olimpiai bajnoki, 18 világbajnoki, 15 Európa bajnoki címet szereztek. Egyedülálló vívómesteri tevékenysége a magyar és egyetemes sporttörténet arany lapjaira kívánkozna.

2017. október 12. (csütörtök) 16.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A három kismalac és az Aladdin és a csodalámpa című diafilmek vetítése

2017. október 12. (csütörtök) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Tehetségpont hangverseny a Somogyi-könyvtárban
Az SZTE Sófi Alapítvány több mint 50 koncertet szervezett a budapesti Művészetek Palotájában a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb zeneművész hallgatói számára az elmúlt 9 évben. A Művészetek Palotája Magyarország legrangosabb koncertező helye, a zene igazi szentélye, ahol rendszeresen fellépnek a nemzetközi és hazai zenei élet elismert művészei, legnagyobb sztárjai. Az október 12-i koncerten négy olyan kiemelkedő művész előadását csodálhatja meg a közönség a Somogyi-könyvtárban, akik a Sófi Alapítványnak köszönhetően lehetőséget kaptak arra, hogy tehetségüket a Művészetek Palotájában is megmutathassák.

I. Ötvös Csilla gitárművész koncertje
A koncert programja:
Ötvös Csilla saját szerzeményei:

Song to the Soul

Saudade

Waltz

Macedonian Spirit

Balkan Dance

Jovano, Jovanke

II. Haramza Klára énekművész hallgató koncertje
A koncert programja:
Zeneszerző: Kodály Zoltán:

Kádár Kata balladája

A nővérek

Mónár Anna balladája

A rossz feleség

Cigánynóta

III. Csőke Andrea zongoraművész hallgató koncertje
A koncert programja:

Bartók Béla: Kolindák II. sorozat

Bartók Béla: Gyermekeknek (válogatás az 1-2. kötetből)

Bartók Béla: Szvit op. 14. 1-2. tétel

Weiner Leó: D-dúr hegedű zongora szonáta op 9. 1-2. tétel

Hegedűn közreműködik: Dudás Virág Ervin

IV. Szives Márton ütőhangszerművész hallgató marimba koncertje
A koncert programja:

Keiko Abe: Wind in the Bamboo Groove

Luigi Marinaro: Specchio

Peter Garland: Apple Blossom

A program a Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

2017. október 13. (péntek) 10-11 óráig
Helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: A csecsemő alvásáról
Előadó: Tóthné Gulyás Gabriella dúla, védőnő, AquaNatal oktató

2017. október 17. (kedd) 16-18-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Jön az ősz, megy a nyár...
Őszi hangulatú mondókák, mozgásos játékok óvodásnak és kisiskolásoknak

2017. október 18. (szerda) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Az alkotáson túl - Ale Ildikó előadása
„Tájemlékektől az Álom lapokig” - egy művészeti projekt az ötlettől a szervezésen át a megvalósításig.
Ale Ildikó festőművész öt kiállításáról és hozzá a kapcsolódó programsorozat eredményeiről, tanulságairól, hozadékáról tart összefoglalót. A vetített képes előadás a 2013 augusztusától decemberig terjedő időszakban az Art Hotel Szeged Galéria tereiben megvalósult művészeti projekt tervezését, folyamatát mutatja be az érdeklődők számára. A projekt a művész szakdolgozati témája volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem múzeumi menedzsment képzésén 2014-ben.

2017. október 18. (szerda) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), alagsori klub
Fiatal tehetségek Szegeden
Vendég: Mészáros János Péter, kétszeres Sófi-ösztöndíjas vegyészhallgató (SZTE, TTIK)
Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

2017. október 19. (csütörtök) 16.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A Laci és az oroszlán és az Árgyilus és Tündér Ilona című diafilmek vetítése

2017. október 19. (csütörtök) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti Zeneszoba
Karakterek, szerepmegjelenítések az egyediség tükrében
8 alkalmas önfelfedező program indult Helló, ki vagy? címmel a Somogyi-könyvtárban 2017 januárjában a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. és a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány szervezésében.

Szinglik figyelem! - Folytatódik az Önfelfedező szinglik klubja
A klubot vezeti: Dobó Mariann személyi és életvezetési tanácsadó, pszichológus mentor
A hetedik alkalom témája:
Kommunikációs csatornák
Kommunikálunk, de hogyan? Milyen kommunikációs csatornák azok, amelyek megerősítik bennünk, hogy igazat mond-e a másik? Mit tegyünk, ha észrevesszük azt, hogy nincs érzelmileg támogatva a gondolat, a kimondott szó? Mi miatt fontos számunkra a metakommunikáció tudatos figyelése? Hogyan kezeljük az ebből eredő konfliktusokat?
Mi történik, ha ráhangolódunk egy pesszimista vagy agresszív kommunikációra? Ezekre és számos más kérdésre kaphatunk választ a „kommunikációs csatornák” izgalmas témakörével foglalkozó előadáson és az azt követő közös beszélgetés során.
Dobó Mariann neve mostanra már végérvényesen összefonódott a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. és a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány nevével. Hiszen cége tulajdonosa, ügyvezető igazgatója és a Biztos Holnap Alapítvány alapítója és elnöke is egy személyben.

2017. október 20. (péntek) 10 – 11 óráig
Helyszín: Somogyi- könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Höcögtetők, zsuppolók - Üldögélős és mozgásos játékok, mondókák 0-3 éves korig
Foglalkozásvezető: Zombori Györgyi

2017. október 26. (csütörtök) 16.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
Meséről mesére. Az Iciri-Piciri és a Békakirályfi című diafilmek vetítése

2017. október 26. (csütörtök) 17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Il Chiaroscuro együttes koncertje a Somogyi-könyvtárban

Il Chiaroscuro együttes tagjai:
Haramza Klára - ének
Toldi Orsolya - ének
Podhorszky Gábor - barokk gitár
Néveri Bence - barokk furulya
Szives Márton - ütőhangszerek

A 2017. tavaszán alakult „Il Chiaroscuro” együttes elsősorban a barokk és reneszánsz dallamkincs felelevenítésével és újraértelmezésével foglalkozik. Képzett művészekként fontosnak tartják, hogy a régizene itthon is hangsúlyossá váljon. Fiatalos, lendületes műsoruk olyan repertoárból válogat, mely a zeneértő közönség számára is újdonságokkal kecsegtet. A tehetséges fiatalokból álló együttes a Sófi Alapítványnak köszönhetően lehetőséget kapott arra, hogy a Művészetek Palotájában is koncertezhet.

A koncert programja:
Monteverdi: Poppea megkoronázása - Arnalta áriája
Monteverdi: Si dolce e il tormento
Kapsberger: Alla caccia
Kapsberger: Alla luce
Monteverdi: Zefiro torna
Gaspar Sanz: Marionas, Canarios
Legrenzi: Lumi, potete piangere
Juan Hidalgo: Esperar,sentir, morir
Merula: Sentirete una Canzonetta
Sigismondo d'India: Piangolo
J. Marin: Ojos
Sances: Lagrimosa belta
Giovanni Battista Fontana: Sonata No.2.

A program a Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

2017. október 27. (péntek) 10-11 óráig
Helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: A csecsemő hozzátáplálása
Előadó:Tóthné Gulyás Gabriella dúla, védőnő, AquaNatal oktató

2017. október 27. (péntek) 13.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
„Holtverseny” után – „Az utolsó utáni háború” előtt: rendhagyó irodalomóra Totth Benedek műfordító, szerkesztő, Margó-díjas íróval

2017. október 30-november 4.
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
Keresd a forrást! Népmesékhez kapcsolódó feladatok gyerekeknek az őszi szünet minden napján, a könyvtár nyitvatartási idejében.

2017. november 2. (csütörtök) 16.30
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Friedrich Dürrenmatt: János király – közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2017. november 10-i bemutatóját megelőzően
Résztvevők: Keszég László rendező, valamint a színmű főbb szereplői
Moderátor: Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára
„Földnélküli János a korai krónikák fekete báránya: az ország elvesztegetője, a rendek elnyomója, az egyház ellensége, kétes jellemű, állhatatlan, balszeren­csés ember. A középkor elmarasztaló ítéletét reneszánsz kori perújrafelvétel követte. Tudor szemmel dícséretesnek tűnt az abszolutista politika, s még inkább, hogy az angol király merészen ujjat húzott a római pápával, János felmentést nyert, sőt megdicsőült" Géher István
Zavaros korszak, már Shakespeare megformálásában modern drámai anyag. Dürrenmatt átdolgozása hűvös ésszel előadott komédia, a politika működésének kíméletlen, szenvtelen, már-már cinikus bírálata. A férfiak csak a sakkjátszma közvetlenül következő lépését látják, vakon üldözik a szerencsét, a nők jajveszé­kelnek és üldözik a férfiakat, az egyetlen, pillanatnyi boldogságot a káröröm, a bosszú jelenti.

2017. november 18. (szombat) 10.30-17.00
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.)

9. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár
A fesztivál idei előadói között megtaláljuk az ország különböző részéről érkező szakembereket és alkotókat éppen úgy, ahogyan a szegedieket is. Az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű. Sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz.
A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.


Kiállítások

2017. szeptember 1-től  október 31-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó (Kálvária sgt. 23.)
Ősz – fotókiállítás a Nap - Fény - Senior Fotókör Egyesület tagjainak képeiből

2017. szeptember 7-től október 3-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Egyensúly - Székó Gábor szobrászművész kiállítása
Székó Gábor 1969. január 23-án született Szegeden. A legendás Tömörkény Gimnázium képzőművészeti tagozatán 1987-ben érettségizett szobrász szakon. Itt Kalmár Mártontól tanult legtöbbet. A Képzőművészeti Főiskolára (később: Egyetemre) harmadik nekifutásra vették fel. Képzőművészeti Egyetem és a Mesterképző elvégzése után – ahol Kő Pál volt a mestere – 1995-ben visszatért szülővárosába, s azóta is itt él, alkot. Nyaranta a zalaszentgróti és a villányi művésztelepeken dolgozik. Jelenleg, a Tér és Forma Építészstúdió tervezőivel karöltve bekapcsolódott a város tereinek rehabilitációs, újjátervezési folyamatába: az új arculatot nyerő terekre köztéri alkotásokat tervez. A kőből épített szobrok a beléjük rejtett áramforrás segítségével őrzik fényüket, egyensúlyt keresve az építő, s az eredendő törvényszerűségek között. A portré szobrászat foglalkoztatta a legintenzívebben. 1994-ben diplomázott és figyelemreméltó teljesítménye nyomán még egy esztendőt a mesterképzőn tölthetett. Új munkáiban a fa és a mészkő „házasításával” teremt különös, sajátos hangulatot, farag a bensőségességet megőrző, ám a monumentalitást is magában hordozó szobrokat.”    (artportal.hu)

2017. szeptember 7-től október 5-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 2. emelet
Tamási Áronra emlékező kamaratárlat
„Székely volt, és ez meghatározta látásmódját is, stílusát is. A székely hagyományok, a székelyföldi hegyek és erdők, a gyermekkorban lélekbe szívódott mesék, balladák és nem utolsósorban tréfák, játékok, szelíd ugratások ugyanúgy mindvégig befolyásolták képzet- és képzeletvilágát, mint nyitott szemű érdeklődése minden iránt és csukott szemű hajlandósága a misztikumokra. Tamási mindent látott, ami látható volt a körülvevő való világban, és mindenről a nehéz munkával dolgozó emberek vélekedése szerint válaszolt.”
(http://mek.oszk.hu)

2017. szeptember 14-től október 11-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóiratolvasó
Lajtha László születésének 125. évfordulójára emlékezünk - kamarakiállítás
A tárlat Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében mutatja be a szerző pályáját.
Lajtha László (1892–1963) a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, aki meghatározó tevékenységet fejtett ki a népzenekutatás és zenepedagógia, valamint a nemzetközi kultúrdiplomácia terén is. Életében – főként Franciaországban – a nála egy évtizeddel idősebb Bartókkal és Kodállyal együtt emlegették: „les trois grands hongrois" (a három nagy magyar). A kommunizmussal való szembenállása miatt műveit 1948 után Magyarországon alig játszották. Zenetörténetileg igen jelentős, egészen egyéni arculatú életművét az utóbbi évtizedekben kezdi újra felfedezni a zenei szakma és a közönség.
Lajtha zeneszerzői oklevelét jogtudományi diplomájával együtt 1913-ban szerezte. Első átütő nemzetközi és hazai sikereit a húszas évek végén, illetve a harmincas években érte el. Népzenekutatói pályáját az 1910-es erdélyi gyűjtőútjaival kezdte meg. Művészi kibontakozásának legjelentékenyebb bemutatóit a párizsi nemzetközi kortárszenei fórum koncertjeinek keretében élte meg, de a II. világháború kitörése végérvényesen meggátolta e széleskörű internacionális zeneművészi kezdeményezés további kiteljesedését. Ezekben az években alakult ki kapcsolata a párizsi Leduc-céggel, műveinek kiadójával.
A II. világháborút követően az újjáformálódó magyar szellemi-művészi életben vezető posztokat töltött be mint a Magyar Rádió zeneigazgatója, a Néprajzi Múzeum és a Nemzeti Zenede vezetőjeként. 1948 őszén a megváltozott politikai helyzet ellenére visszatért hazájába, ahol addigi állásaitól megfosztották, s ahol élete hátralévő időszakában egyre elszigeteltebb körülmények között élt. A korábbiakban oly széleskörű nemzetközi művészi kapcsolattartás lehetősége megszűnt számára, csupán élete utolsó évében térhetett vissza elbúcsúzni Európától.
Az ötvenes évek elszigeteltségében kiemelkedő alkotások kerülnek ki művészi és szellemi műhelyéből. Zenepedagógiai működésének intézményes keretéül elsősorban a Nemzeti Zenede szolgált. Itt oktatta öt évtizeden át a legkülönfélébb zeneelméleti és zenei gyakorlati tárgyakat.Tudósi munkásságáért 1951-ben itthon Kossuth-díjban részesült, művészi munkásságát a francia művészélet 1955-ben a Francia Akadémia levelezői tagságának magas rangú kitüntetésével méltatta.

2017. szeptember 30-tól november 4-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), Gyermekkönyvtár
A népmese, mint forrás című kiállítás a népmesékben található vizes helyeket, elemeket mutatja be interaktív módon gyermekeknek a Népmese Napja alkalmából.

2017. október 5-től november 7-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Méreg a gyanú… - Orgovány Erika festőművész, a Kékszakállú herceg vára ihlette grafikai kiállítása

2017. október 5-től december 6-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), földszinti kiállítótér
Egyforma köntösben
A kiállítás egykori és mai kiadók szerzői és tematikus könyvsorozataiból kínál színes válogatást. A gyakran különleges, díszes kötésbe bújtatott kötetek a bibliofil gyűjtemények mindenkori féltve őrzött kincsei, melyek az elmét és szemet egyaránt gyönyörködtetik.

2017. október 5-től november 9-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 2. emelet
100 éve született Szabó Magda – kamarakiállítás
Elbeszélő művészetével a lélektani regény nagy hagyományait folytatja és újítja meg. Művei középpontjában legtöbbször értelmiségi nők állnak. A lélek mélyén lejátszódó folyamatokat jeleníti meg, amelyek mögött a magyar társadalom korszakváltásait is megismerhetjük a maga reményeivel, belső válságaival, tragédiáival, az emberi kapcsolatok átrendeződésével. Szabó Magda a világszerte legismertebb magyar írók egyike, műveit 42 nyelvre fordították le.

2017. október 5-28.
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 2. emelet
Szőlő, Szeged, szüret – könyvkiemelés
Pasteur szerint a bor a világ leghigiénikusabb és legegészségesebb itala. A szüreti időszak beálltával a borról (e csodálatos kultúr-és kultusznedűről), a minőségi borászatról, a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséről, Magyarország leghíresebb borvidékeiről, borászairól, pincészeteiről, borfajtáiról kínálunk színes és tartalmas szakkönyveket.

2017. október 12-től november 9-ig
Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), 1. emelet folyóirat-olvasóterem
100 éve született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező – emlékkiállítás a magyar filmtörténet kiemelkedő egyéniségéről

 


 

Fiókhálózat 2017. októberi rendezvényei

Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
okt. 2-31.
- Tűhegyre szúrva - Zentai Tóth Béla fotókiállítása
- Az Országos Októberi Családi Napok alkalmából meghírdetett Boldogság forrása című rajzpályázat díjazott alkotásaiból válogatott kiállítás.

Dorozsmai fiókkönyvtár
okt. 2-31.
- Ampovics Zsolt Dél-Alföld madarász szemmel - fotókiállítás
A páratlan szépségű, mozaikos és állatfajokban gazdag Dél-alföldi régió néhány gyöngyszemét ismerheti meg a kedves látogató, melyek minden nap körülvesznek bennünket, de rohanó világunkban sokszor elmegyünk mellettük. Reméljük a kiállított fotók alkalmat teremtenek arra, hogy picit kiszakadjunk az ember által létrehozott mesterséges környezetből és rácsodálkozhassunk ezekre az értékekre.
A képek alkotója, Ampovics Zsolt így vall a természethez és a fotózáshoz fűződő viszonyáról:
„1978-ban születtem Szegeden. A természethez való szorosabb kötödésem tíz éves korom körül kezdődött, amikor szüleimtől két csízt kaptam karácsonyra. Figyelmem ekkor a madarak fele fordult, majd rajtuk keresztül kiteljesedett az egész körülöttünk levő csodálatos természeti környezetre. A fotózást már igen korán elkezdtem egy Zenit típusú géppel , de az igazi áttörést a digitális gépek megjelenése hozta – 2010 óta fotózom DSLR kamerával – elsősorban természeti témákat."

Északvárosi fiókkönyvtár
okt. 2-31.
- Mesesziget - Csáki Kitti és Csáki Szabrina, olvasótáboros gyerekek rajzkiállítása
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Északvárosi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2017-2018-as évadban.

Francia utcai fiókkönyvtár
okt. 2-31.
- Star Wars-parafrázisok – Garisa Zsolt Csillagok háborúja képregény adaptációja.
A kiállítás megtekinthető a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Hangoskönyvtár
okt. 2-31.
Országos Könyvtári Napok keretében a Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Az éltető víz: Az Értől az Oceánig” című közös kiállítása a Hangoskönyvtárban. A tárlat megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
okt. 2-31.
Hónap híres szülöttei kiállítás sorozat:
Alfred Nobel - A Nobel-díj - Magyar Nobel-díjasok

Móra utcai fiókkönyvtár
okt.  2-31.
"Szökevény csillagok" - portrésorozat Csukás István íróról.
 „… tessék olvasni, mert a mi fejünkben ész van, nem szilvalekvár!”- így szólt Csukás István Kossuth-díjas író tanácsa a szegedi gyerekeknek a Szökevény csillagok című gyermekopera 2014-es közönségtalálkozóján. A legendás író élő mesélését Veréb Simon fotói (Szegedi Nemzeti Színház) örökítették meg.

Odesszai fiókkönyvtár
okt. 2-31.
“A képek mindent tudnak…” címmel kiállítás Szabó Magda születésének 100. és halálának 10. évfordulójának tiszteletére

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
okt. 2-31.
- Parlamenti túlóra; Rádiók ostroma – képregények az 1956-os forradalom emlékére
Az ARC és a Magyar Képregény Akadémia az 1956-os forradalom 51. évfordulójának emlékére 2007-ben Kép, regény, szabadság címmel hat, egyenként hatoldalas képregényt óriásplakátokon jelenített meg Budapesten az ’56-osok terén. A Petőfi-telepi fiókkönyvtárban e különleges sorozat két eleme lesz megtekinthető:
Parlamenti túlóra (írta: Szabó Jenő, rajzolta és színezte: Gáspár Tamás)
Rádiók ostroma (írta: Szabó Jenő, rajzolta: Zabos Csaba, színezte: Temesi Péter)

Rókusi fiókkönyvtár
okt. 1-31.
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Rókusi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2017-2018-as évadban.
- Manó Világ – ízelítő a Manó Könyvek Kiadó illusztrátorainak rajzaiból
A 2004-ben alapított Manó Könyvek küldetése a minőségi, de mindenki számára elérhető gyerekkönyvek kiadása. A legkisebbeknek szóló leporellóktól, lapozóktól, színezőktől és fürdős könyvektől a mesegyűjteményeken, ismeretterjesztő sorozatokon és első olvasókon át a tinédzsereknek szóló regényekig számos kiadvánnyal vannak jelen a piacon.
Képeskönyveiket legtöbbször magyar szerzők írják, és magyar művészek illusztrálják. Ezekből nyújt ízelítőt a kiállítás.

Szőregi fiókkönyvtár
okt.2-31.
- 100 éve született Szabó Magda  - kiállítás az író életéről és munkásságáról.

Tápé
okt. 2-31.
- Dokumentumok Tápéról - a Tápai honismereti Gyűjteményből
- Folyók, tájak, városok - kiállítás a Nap-Fény Fotókör képeiből


Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
okt. 2. 14.00 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében “Mint hal a vízben” - Az akvarisztika alapjai: interaktív bemutató és játék általános iskolásoknak
okt. 3. 9.00 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében ‘Élet a folyó mellett” - nyílt nap az Csillag téri fiókkönyvtár Angol nyelvi klubjában, Téma: vízzel kapcsolatos angol kifejezések, mondatok, szavak tanulása (úszás, sárkányhajózás, vízi sportok stb.)
okt. 4. 16.30 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében A vízisport mint életmód címmel beszélgetés Szabó Téténnyel, a Szegedi Vízisport Egyesület korosztályos (U16) válogatott kenusával
okt. 5. 16.30 órakor  az Országos Könyvtári Napok keretében Tűhegyre szúrva - Fotókiállítás és költői est. Zentai Tóth Béla fotók; Siklósi András versek; megnyitja Fejes Zsolt, közreműködik Kovács Géza
okt. 6. 16.00 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében Nagyanyó mesél - A víz tündére: vizes mesék. A délután folyamán Balázs Andrea Katalin (Katandi) díjnyertes arcfestő (2017), az Országos Hennafestő Versenyek I. helyezettje (2016), és különdíjasa (2017) készít a gyerekeknek kar- és arcfestést.
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
okt. 6. 17.00 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében rendezett A boldogság forrása című rajzpályázat eredményhirdetése

Dorozsmai fiókkönyvtár
okt. 11.  10.30 órakor Életre kelő vonalak - emlékek a nagy játékfilmek kisöccséről, a közelmúlt magyar animációs filmjeiről. Vendégünk, Haui József Korcsmáros Pál-díjas magyar rajzfilmrendező, könyvillusztrátor és képregényrajzoló.
Róla bővebben a http://www.haui-cartoon-characters.com/

Északvárosi fiókkönyvtár
okt. 3. 10.30 órakor a ‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében - Szabó Magda 100 címmel beszélgetés Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével az Országos Könyvtári Napok alkalmából
okt. 4. 10.00 órakor a 'Szülőnek lenni' klubban: A bocsánatkérés és megbocsátás szerepe életünkben- beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével az Országos Könyvtári Napokalkalmából. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
“Mikor jön el az ideje a bocsánatkérésnek, hogy az ne üres sablonmondat legyen? Hogyan segíthetjük hozzá gyermekünket a helytelen tett, viselkedés belátásához? Hogyan alkossuk meg együtt a szabályokat? A szabályok és azok be nem tartásának következményei”
okt. 5. 16.30 órakor Szerzetesek élete (kódexmásolással) címmel az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont interaktív múzeumpedagógiai foglalkozására várjuk a kisiskolás gyerekeket az Országos Könyvtári Napokalkalmából
okt. 11. 16.30 órakor Tinikuckó - olvasókör kamaszoknak’ - Gyertek a könyvtárba, és beszélgessünk kedvenc könyveitekről!  Tiniklubunkba a 11-14 éves korosztályt várjuk!
okt. 13. 16.30 órakor Csipke, a süni és barátaicímmel Németh Andrea versíró, illusztrátor és Csikós-Szelezsán Beáta zongoratanár, zenepedagógus verses, zenés, interaktív foglalkozására várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Szeretettel várják az óvodásokat és kisiskolásokat Németh Andrea versíró és illusztrátor és Csikós-Szelezsán Beáta zongoratanár és zenepedagógus a Csipke a süni és barátai c. zenés, verses interaktív előadásukra. Mindketten művész beállítottságú anyukák, Beának kettő, Andinak négy gyermeke van, és azért fogtak össze, hogy műsorukkal közelebb hozzák a gyerekeket a művészetekhez. Programjuk interaktív, fejlesztő, játékos foglalkozás, versekkel, zenével, dalokkal tarkítva.
okt. 18. 10.30 órakor a 'Szülőnek lenni' klubban: Család és egészségcímmel beszélgetés Istók Zsófia egészség tanácsadó vezetésével
Mit tehetünk gyermekeink egészségéért? Mivel érhetjük el, hogy immunrendszerük erősebb legyen? Mit tehet egy anyuka magáért? Hogyan tudja megőrizni szépségét és megelőzni a nőket érintő népbetegségeket? Mit tehetünk a családfőért? Hogyan tudjuk őt megvédeni a fokozott stressztől és a férfiakat érintő egyéb egészségügyi problémáktól? Ezekre a kérdésekre fogunk választ keresni ezen a délelőttön.
okt. 20. 16.00 órakor a Könyvkirály-képző gyerekklubba várjuk játékos mesefoglalkozásra az iskolás gyerekeket.
okt. 20. 16.30 órakor 'Tanulásra hangoló szülőknek' klubban: Hogyan tanítsuk meg tanulni gyermekünket?címmel beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével
okt. 27. 16.00 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt.
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Francia utcai fiókkönyvtár
okt. 5. (csütörtök) 15.30 órakor az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében
Mucsiné Szabolcski Ágnes Kerékpáros Teadélután című interaktív előadása.
okt. 9. (hétfő) 17.00 órakor A Könyvbarátok Klubjában Tévhitek gyógyszerekről és gyógynövényekről címmel Csupor Dezső adjunktus (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar) előadása. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
okt. 12. (csütörtök)  10.00 órakor Szerzetesek élete (kódexmásolással) - az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont múzeumpedagógiai foglalkozása iskolásoknak.
okt. 16. (hétfő) 16.00 órakor A Könyvbarátok Klubjában  Saját film a fejben címmel  találkozó Bene Zoltán prózaíróval.  A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
okt. 19.  (csütörtök) 16.30 Mesés Ismerettár - A Természet Kalendáriuma - Október
Ismeretterjesztő és kézműves foglalkozás gyerekeknek.
okt. 2 - 31-ig Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Hangoskönyvtár
október 2. (hétfő) 16.30 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében: A jóga, mint életmód, hogyan élhető a mai ember számára?
Előadó: Kovács Ágnes jógaoktató
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
október 4. (szerda) 16.30 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében: Szökőkutak víztükrében címmel vetítettképes előadás. A szökőkút hűsítő oázis a város forgatagában. Találkozási pont, ahol pihenhetünk és gyönyörködhetünk a víz játékában, legyen az kis csobogó vagy magasba szökellő vízsugár. A virtuális városnéző séta során Szeged tereinek, parkjainak, belső udvarainak szökőkútjait és díszkútjait fedezhetik fel az érdeklődők, megismerve azok történetét is.
Előadó: Csizmadia Edit helyismereti könyvtáros(Somogyi-könyvtár)
október 5. (csütörtök) 15.00 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében: A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak Az éltető víz - Az Értől az Oceánig című közös kiállításának megnyitója a Hangoskönyvtárban.
október 5. (csütörtök) 16.30 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében: A természet forrásai címmel Antal Anikó, Fabulya Andrea, Barkos Bea, Klebniczki György összművészeti előadása. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
október 12. (csütörtök) 16.30 órakor "Dallá érett versek" II. rész
Hajdrik József lírai költeményei CD-ről hallhatók Szabó Norbert fuvolaművész és Vági Anikó hegedűművész előadásában.
Résztvevő előadók:
Dr. Bálintné Ágoston Ilona, a Somogyi-könyvtár Íróklubjának vezetője,  Szaszkó Klára novellista, Pappné Mészáros Ágnes vers-és prózamondó.
Szeretettel várunk minden összművészetet kedvelő érdeklődőt!
A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
október 16. (hétfő) 16.30 órakor Domonkos László Rókusi alkony című kötetének bemutatója. A szerzővel beszélget Bátyi Zoltán újságíró
október 18. (szerda) 16.30 órakor a belső látás és az ösztönös megérzés az irodalomban:
Az intuíció: Dilthey-, Bergson- és Croce-párhuzamok - dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató előadása                      
Az irodalom olvasója számára hogyan történhet a sejtés, a benső látás, az ösztönös megérzés és az alkotó képzelet általi késztetés felismerése? A gondolkodástörténetből és művészetbölcseletből Dilthey-, Bergson- és Croce-párhuzamok kerülnek bemutatásra. Bogoly József Ágoston előadásában a költészet történetéből Wordsworth, Rainer Maria Rilke, Stefan George és Kosztolányi Dezső verseivel világítja meg a kiinduló kérdésfeltevést.
A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
okt. 2-31. Könyvtári totó - Hónap híres szülöttei - Alfred Nobel
okt. 2-31. Tippeld meg, tűzd fel! Térképészeti tűzdelő - kicsiknek és nagyoknak

Móra utcai fiókkönyvtár
okt. 5. 10 órakor Csipke, a süni és barátai - Németh Andrea versíró, illusztrátor és Csikós-Szelezsán Beáta zongoratanár, zenepedagógus zenés, verses interaktív előadása óvodásoknak
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

okt. 11. (szerda) 15.00 órakor Kerékpáros Teadélután - Mucsiné Szabolcski Ágnes rendőr százados, Iskola Rendőre Program Koordinátor interaktív előadása.

okt. 13. 16.30 órakor Péntek? Király! Legyél te a Könyvkirály! - Könyvajánló beszélgetés kezdő és haladó könyvmolyoknak
okt. 19. 10 órakor Szerzetesek élete (kódexmásolással) - az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont múzeumpedagógiai foglalkozása iskolásoknak
okt. 20. 16 órakor Szárnyaink nyomában...  Sólyom Andrea alkotó-fejlesztő metamorphoses-meseterapeuta felnőtt meseterápiás foglalkozása nőknek
A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges (Móra utca 21., 635-396, mora@sk-szeged.hu).
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
okt. 26. 16.30 órakor Tekerős mozi - Kortárs és klasszikus mesék vetítése

Odesszai fiókkönyvtár
okt. 2-31.  Használt könyvek félárú vására fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
okt. 4. 17 órakor az Alternatív Gyógymód Klubban Tévhitek gyógyszerekről és gyógynövényekről – Csupor Dezső adjunktus előadása (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar) A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
okt. 6. 16 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében: Szárnyaink nyomában... címmel Boldizsár Ildikó-féle meseterápiás foglalkozás nőknek - Vendégünk Sólyom Andrea alkotó-fejlesztő metamorphoses-meseterapeuta. A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges (Székely sor 11.  tel: 950-055,  odessza@sk-szeged.hu).
okt. 12. 16.30 órakor a Király-Königh Péter Zeneiskola művésztanárainak és növendékeinek bemutatkozó koncertje
okt. 13. 17 órakor Kalandozások Rágcsáliában. Ismerkedünk és játszunk Geronimo Stiltonnal. Játékos foglalkozással és magazinajánlóval várjuk a gyerekeket.
okt. 20. 17 órakor Odesszai Könyv-Fa-Ló gyerekklubba Borbáth Péter: Sündör és Niro regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket
okt. 20. 17 órakor Logopédia a hétköznapokban Takácsné Tóth Márta logopédia szakos gyógypedagógus és idegennyelv szakos tanár előadása
okt. 26. 16 órától Halloweeni készülődés kicsikkel és nagyokkal  a Családi Kézművesműhelyben
okt. 27. 16.30 órakor a Mesetarisznyában Moser, Erwin: Mese a kisegérről, aki szeretett játszani a tűzzel című mese és ahhoz kapcsolódó játékos foglalkozás

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
okt. 4. 17.30 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében: Bemutatkozik a Szeged folyóirat címmel beszélgetés Bene Zoltán íróval, a Szeged folyóirat új főszerkesztőjével
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
okt. 25. 17 órakor Osváth Erzsébet A fecskerepülőtéren című meséjének felolvasása után őszi készülődés a Varázskalap mesefoglalkozáson.

Rókusi fiókkönyvtár
okt. 2-31. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
okt. 3. 16.30 órakor az Országos Könyvtári Napok A boldogság forrásai tematikájához kapcsolódva  író-olvasó találkozó Simai Mihály József Attila-díjas költővel verseiről és életfilozófiáról. A költő verseiből felolvasnak a Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagjai.
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
okt. 10. 14.00 órakor az Országos Könyvtári Napok eseménysorozatához kapcsolódva Ritmuskuckó - interaktív ütőhangszer-bemutató címmel Mucsi Gergő ütőhangszeres művész hangszerbemutatót tart gyerekeknek. További információ a programról:
www.ritmuskucko.hu
A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
okt. 13. 16.30 órakor Bárány Boldizsár címmel a Barkácskuckóba várjuk a gyermekeket és családjukat. Szabó Magda verses meséjéből olvasunk fel részletet, utána papírbáránykát készítünk.
okt. 18. 16.30 órakor az Év-Kör következő összejövetele, jeles napokról, jelképekről és az irodalom kiemelkedő alakjairól szóló beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt. E havi témánk az őszi hangulat és születésének századik évfordulója alkalmából Szabó Magda.

Szőregi fiókkönyvtár
október 5. 11.00 órakor az Országos Könyvtári Napok keretében Ritmuskuckó címmel Mucsi Gergő ütőhangszeres művész interaktív hangszerbemutatója gyerekeknek.
A program a Nemzeti Kulrurális Alap támogatásával valósul meg.
október 11. 17.00 órakor Bene Zoltán Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című könyvének bemutatója. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Tápai fiókkönytár
Az Országos Könyvtári Napok keretében:
október 5. (csütörtök) 17.00 órától Hogyan lettem Bohócdoktor? –  Bárkai Péter Zsuzsanna beszámolója, valamint beszélgetés arról, hogy hogyan találjuk meg az öröm forrásait a mindennapjainkban.
október 11. (szerda) 17.00 órától Múltunk forrásai, hagyományai - A tápai gyékényszövés – bemutató és foglalkozás a Gyékényes Műhely tagjainak segítségével. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
októbr  20-án a Tápai fiókkönyvtár csatlakozik a Heller Ödön Művelődési Ház október 23-a tiszteletére rendezett vetélkedőjéhez.
október 2-31. Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében! Megújult kínálatunkból, 50 Ft-os áron választhatnak ifjúsági, szépirodalmi és ismeretterjesztő könyveket!

 


 

2017. OKTÓBER HAVI JÁTÉKREND

JEGYÉRTÉKESÍTÉS:
Hétfőtől péntekig 09-14 óráig.
KORLÁTOZOTT NÉZŐSZÁM! ELŐZETES BEJELENTKEZÉS AJÁNLOTT!
Címünk: 6720 SZEGED, Dugonics tér 2. /az udvarban/ tel.: 62/540-554
Jegyrendelés a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen!
A műsor és szereplőváltozás jogát fenntartjuk!

 Hirdetmény

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja az alábbi időpontokban fogadja a lakosság adományait:
hétfő, szerda, csütörtök 9-11 és 15-17 óra között.
Cím: Szeged, Csanádi u. 9.
Átveszünk : ruhaneműt, cipőt, ágyneműt,gyógyszert, plédet, műszaki cikket, könyvet, bútort és bármit, ami használható és tiszta.
Kérjük, hogy az egyesületünknek szánt tárgyakat hozzák be a fenti címre, ne dobják konténerbe vagy gyűjtőládába,
mert azok nem hozzánk kerülnek.
Csoportunk kizárólag a Csanádi utcában tudja az adományokat gyűjteni.
Számlaszámunk: OTP Bank 11784009-20201485.

Segítséget köszönve a Szegedi Máltais Csoport.


 
Vissza a kezdőlapra