Közéleti Kávéház
2013. március havi programja


2013. március 1. péntek 17 óra Somogyi-könyvtár, Zeneszoba
BARANGOLÁS A RÉGI KÖNNYŰZENE VILÁGÁBAN
5. rész
Egy kis beszélgetés az 50-es évek zenei világáról-bemutatásával
Vendég: Diviki Sándor (Rádió 7)
Beszélgetőtárs: Sári Zsuzsa televíziós újságíró

 

2013. március 4. hétfő 17.00 Somogyi Könyvtár
FILMKLUB
A MTVA Szegedi Stúdió műsoraiból
BUBRYÁK ISTVÁN válogat

Két nagy szegedi halottja van az elmúlt heteknek. Meghalt Tóth Béla könyvtárigazgató, József Attila -, Juhász Gyula (és sok más) – díjas író és meghalt Novák István, többek közt Ybl és Prima Primissima-díjas építész.
Tóth Bélára a közreműködésével készült Újítsd mög magad! című filmmel (42’) emlékezünk, mely egyben a szegedi nagy árvíz centenáriumára készült mű véletlenül éppen aktuális ismétlése, Novák Istvánra pedig az Ajnácskő című filmmel (32’), mely az általa tervezett felvidéki templom építésének legyőzött nehézségeit mutatja be.
Rendezők: Bartha Attila és Czapáry Gabriella.

 

2013. március 4. hétfő 17 óra Agóra (Kálvária sgt. 23.)
"Fábián Tamás az Ásványgyűjtő, a Tanító, a Fotós, az Utazó, a Barát. Beszélgetés Fábián Tamásról az Emberről."
"Hogyan utazott, miket látott velünk együtt? "- vetítés Fábián Tamás képeiből

Beszélgetők: Petrovics Kálmán, dr Arany János, Rácz Péter

A beszélgetést vezeti dr Páll Dávid Gergely volt tanítvány majd kollega.

A résztvevők beszélgetnek a Fábián Tamással töltött évekről, a közös utazásokról, kirándulásokról, a gyűjtőszenvedélyeiről. Az érdeklődőknek részletezik a már látható kiállításokat és tájékoztatják a közönséget a Fábián Tamás-Ért-Ék Alapítvány létrejöttéről, arról, hogy milyen célok vezérlik a létrehozóit, az aktivistáit. Mi történt egy év alatt, milyen terveik vannak. "

 

2013. március 5. kedd 17 óra SZTE Gazdaságtudományi Kar Aula (Kálvária sgt. 1.)
Könyvbemutató

Tisztelt Barátaim!
Szeretném bemutatni a negyedik könyvemet is a kedves olvasóknak. A Sprintrer Plusz kiadó gondozásában jelent meg 2012. karácsonyi könyvvásárra, terjedelme 240 oldal. A borító is magáért beszél, rajtam kívül még 100 -nál több katonai repülő, 50 utasszállító pilóta és majdnem valamennyi űrhajós UFO –val való találkozását és egyéb fontos tudnivalót dolgoztam fel.
A visszajelzések szerint, aki a könyvet a kezébe veszi, nem tudja le tenni! Az ára is méltányos: 1990.-Ft.
A könyvbemutatókon dedikálva, de meg is lehet rendelni: 30/9423 -576
E-mail címem: knollgyula@freemail.hu
Jó szórakozást!                               

A szerzőről:
1959. július 21-én, éjfél előtt nem sokkal rendkívül nagy meglepetés érte kötetünk szerzőjét, amikor hazánk légterében egy UFO-val találkozott. Megfigyelése nem nevezhető szokványosnak, ugyanis a kor legmodernebb harci repülőgépén 4000 méteres magasságban repülve egészen közelről látogatta meg Őt egy kékes fényt kibocsátó repülőtárgy, majd elrepült felette és teljesen bevilágította a kabinját. Amikor közel 1000 km/h sebességgel üldözőbe vette a titokzatos repülő objektumot, azt megközelítette, ha kell, a földi utasításnak megfelelően megsemmisítse. Azonban ez a fényes repülőobjektum úgy otthagyta, mintha puskából lőtték volna ki. A találkozás olyan mély nyomokat hagyott szerzőnkben, hogy titokban nagy érdeklődéssel volt az Univerzum iránt. Mint a taszári légibázis parancsnokhelyetteseként 50 éves titoktartásra kötelezték, de minden UFO-kkal kapcsolatos írott és elektromos hírre felfigyelt. 
Hamar világossá vált számára, hogy a levegőben, számtalan esetben találkoztak már pilóták azonosítatlan repülő objektumokkal. Hosszas kutatómunka folyamán gyűjtötte össze a katonai repülők, a polgári pilóták és az űrhajósok e találkozásainak rendkívül izgalmas beszámolóit. 
A szerző ebben a munkájában a saját konkrét tapasztalatain, és mások - köztük nem egy magyar és külföldi pilóta és űrhajósok vallomásain keresztül közelebb hozza az olvasót az UFO-k titkához, az elhallgatott valósághoz. 

Kötetünk szerzője repülőezredes, 1930 -ban született Balsán.
Rakamazon járt iskolába, Kaposváron érettségizett. 1949-től katona, és 1950-től repült motoros gépeken, 1952. májusban avatták repülőtisztté. 
1952. júniusától repülte Taszáron a MiG-15 sugárhajtású típust, majd a MiG-17PF elfogó vadászgépeket. Később az első hangsebességel repülőgépre, a MiG-19PM típusra kapott átképzést. A típus parancsnokaként, hazánkban elsőként repülhetett a hangsebesség felett és később, mint helyettes repülőtér-parancsnok, a MiG-21 típuson a hangsebességnek a kétszeresével. Saját hibáján kívül szerencsésen túl élt tíz légi balesetet, kényszerleszállást és lezuhanást. A mai napig ő az egyetlen magyar vadászpilóta, aki számos fórumon nyíltan vállalta több mint 50 évvel ezelőtti UFO-val való találkozását.

 

 2013.március 6. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u. 1.)
Traccs-nosztalgia-suttogás - vezeti: Sántáné Kurunczi Mária
AZ ÉREM - Bemutatjuk Dr Bánki Horváth Béla Szenior Úszó Világbajnokot.
Közreműködnek a Szegedi Alkotók

 

2013. március 6. szerda 17 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emelet Társalgó (Tisza Lajos krt.54.)
A mongol határtól a terrakotta hadseregig Kínában.
Dvd vetítés
Előadó: Klonkai László c. egyetemi docens

 

2013. március 6. szerda 18 óra Roosevelt téri Halászcsárda
PANORÁMA VILÁGKLUB CSONRGÁD MEGYEI TÁRSKLUB RENDEZVÉNYE
ÉLETMÓD EST AZ EGÉSZSÉGÉRT
RAIN SOUL - antioxidáns ital - A lélek itala
A mag az élet csírája
Vendég: Lőrincz János hálózatigazgató, Ökonet
Házigazda: v. Szilágyi Árpád MKL
Az ősi egyiptomiaktól kezdve számos kultúra alkalmazta és alkalmazza a magokat gyógyításra.
A SOUL termék hidegen sajtolt magvak, (feketemálna mag, szőlőmag, feketekömény mag, D-Ribóz) olajuk keveréke
Jelenlévők a termékek gyors hatását már a bemutató alatt érzékelhetik.
Előnyök:

  1. Azonnali energiaszint emelés

  2. Esszenciális zsírsavak Omega3, 6

  3. Kimagaslóan magas antioxidáns

  4. Immunrendszer erősítés

  5. Méregtelenítés

  6. Sejtregeneráció

  7. Erek tisztítása

  8. Gyulladáscsökkentő hatás

  9. Átjut az agyi vérgáton

  10. Öregedés gátló hatás

 

2013. március 7. csütörtök 17.00 óra Novotel Hotel Szeged

Egész-ség Bár Klub Program
Ájurvédikus tisztítókúrával a tavaszi megújulásért

A tavasz nem véletlenül az újjászületés, a megtisztulás ideje minden kultúrában. Az ötezer éves ájurvédikus orvostudomány is kiemelten foglalkozik a minderre nagyon kedvező lehetőséget kínáló tavaszi időszakkal. Ilyenkor a Természet támogatásával képesek lehetünk arra, hogy hatékonyan méregtelenítsük, újjáteremtsük, megerősítsük szervezetünket, és testileg és lelkileg is feléledjünk, akár csak a minket körülvevő, tavaszba boruló világ. Ám több más, divatos eljárástól eltérő módon az ájurvéda nem támogatja a böjtölést, az

éhezést, önmagunk sanyargatását, hanem egészen más utat javasol azoknak, akik tisztítókúrát szeretnének csinálni.

Az ájurvédikus alapelvekről, a tisztulási és fogyási módszerekről Pál Tamás ájurvédikus szakértővel beszélget Berente Tímea az Egész-ség Bár Klub háziasszonya.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2013. március 7. csütörtök 17 óra Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont (Mátyás király tér 26. )

Várady Imre: Napló 2. 1943-1957. Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2012.
Könyvbemutató

A könyvet bemutatja: Várady Tibor jogász, egyetemi tanár, a szerző unokája
Németh Ferenc művelődéstörténész, a Forum Könyvkiadó igazgatója

Sajti Enikő történész, egyetemi tanár

Várady Imre (1867-1959), a bánáti magyarság kiemelkedő szellemi, politikai vezetője, becskereki ügyvéd, magyar, majd jugoszláv országgyűlési képviselő és szenátor, nagy idők, nagy változások tanúja volt. Nemcsak életének apró részleteit jegyezte fel naplójában, de értően és kritikusan figyelte az őt körülvevő  világot, és  cselekvően hatott szűkebb és tágabb környezetére.
A Napló 2. a történelem nagy kataklizmái közé vezeti el olvasóját, abba a korba,  amikor szertefoszlottak a Bánátra vonatkozó  magyar revíziós törekvések, a területet német csapatok szállták meg, majd pedig Tito partizánjai foglalták vissza. Hogyan hatottak ezek a radikális változások egy régi bánáti polgári család mikrovilágára, tágabb és szűkebb  környezetére, s hogyan befolyásolták a bánáti, illetve a jugoszláviai magyarság önmegőrzésének lehetőségeit?

 

 2013. március 7. csütörtök 18 óra MTA SZAB Székház (Somogyi u. 7.)
   HUMANIZMUS,  REFORMÁCIÓ,  KÖNYVNYOMTATÁS
BESZÉLGETÉS KOVÁCS MIKLÓSSAL, 

ABÁDI BENEDEK  
CÍMŰ KÖNYVÉRŐL

Beszélgetőtárs:
BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész       

ABÁDI BENEDEK az első Magyarországon nyomtatott magyar nyelvű könyv, a SYLVESTER JÁNOS fordításában 1541-ben napvilágot látott Újtestamentum betűmetszőjeésnyomdászmestere volt. Abádi Benedek a betűmetszést, a nyomdász mesterséget Krakkóban sajátította el. Teológiát Wittenbergben tanult és 1544-ben szentelték lelkésszé. Ez után 1545-től már a török uralom alatt lévő Szegeden tevékenykedik, lelkipásztorként, tanárként és elismert teológiai vitaképességgel rendelkező prédikátorként. MELANCHTON Gyalui Torda Zsigmondtól kapott leveléből származó adat alapján bizonyítható, Abádi Benedek 1546-ban még mindig Szegeden élt. A BESZÉLGETÉS során Kovács Miklós és Bogoly József Ágoston Abádi Benedek korszakát, életpályáját és munkásságát mutatja be. A Szegedi Kis Istvánnal is kapcsolatban álló Abádi Benedek pályája egy rendkívül zaklatott történelmi korszakban, Mohács után bontakozott ki. A beszélgetés Erasmus és Melanchton magyar követőiről és a magyar nyelvű írásbeliség és irodalmi nyelv terjesztésében szerepet vivő reformáció humanista művelődéseszményéről nyújt izgalmas korszakbemutató megközelítést.        

 

2013. március 8. péntek 17 óra SZTE Gyógyszerésztudományi Kar (Eötvös u. 6.)
ERATO
Válogatás a magyar és a világirodalom erotikus költészetéből
Közreműködnek: kitűnő versmondók
Házigazda: Varga Ferenc ny. középiskolai tanár

 

2013. március 11. hétfő 17 óra Városháza, Házasságkötő terem
Zenta és Szeged kapcsolata, múltbeli események tükrében
-  Zenta, a szabad királyi város, Szeged mintájára (1506 – 1526)
-  Az 1849. évi februári zentai vérengzés előzményei Szeged Város Tanácsának irataiban
-  Az 1879. évi szegedi árvíz zentai vonatkozásai 
Vendég: Tari László, helytörténeti kutató, Zenta város önkormányzatának tájékoztatási főelőadója
Házigazda: Jankovics Péter (Vajdasági Magyarok Demokratikus Szövetsége)

 

2013. március 12. kedd 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon 6725 Szeged, Harmat utca 2-4.
Szeged régi patinás épületei
Előadó: Dr. Papp Andrea
Háziasszony: Ritz Judit

 

2013. március 12 kedd 17 óra SZTE JGYTF Fizika Tanszék (Boldogasszony sugárút 6.)

"Tegyél, amit akarsz, kövesd csillagodat!" : gróf Széchenyi István intelmei Béla fiához
Előadó: dr. Patai Klára
A szegedi SZÉCHENYI KÖR programja

 

2013. március 12. kedd 17 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emelet Társalgó (Tisza Lajos krt.54.)
Skócia
Vendég: Mekler Sarah egyetemi hallgató,
Háziasszony: Kiss Adrienn egyetemi hallgató

 

2013. március 12. kedd 18 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emelet Társalgó (Tisza Lajos krt.54.)
Hogyan készülnek az úti filmek II. - Beszélgetés Klonkai László c.
egyetemi docenssel, a világutazóval.
Háziasszony: Sóti Judit (DM)

 

2013.március 13. szerda  15 óra Senior Center (Eszperantó u. 1.)
VÁROSHÁZI SAJTÓHÍREK ÉS PROTOKOLL
Előadók: VÉCSEY ÁGNES sajtófőnök
KEREK ATTILA protokoll tanácsadó
Beszélgető partner: Szentandrási Lajosné dr.

 

2013. március 13. szerda 17 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emelet Társalgó (Tisza Lajos krt.54.)
MUNKAVÁLLALÓK MUNKAJOGI VÉDELME
Vendég: Ember Alex, SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális jogi Tanszék
Háziasszony: Kiss Adrienn egyetemi hallgató

 

2013. március 13. szerda 18.00 óra Ánanda Jógaközpont József A. sgt. 31.
Egész-ség Bár Klub Program:

Tavaszi újjászületés testi, lelki, érzelmi, és gondolati szinten

Vendégeinkkel a művészeteket és a kristályok gyógyító rezgését hívjuk segítségül a bennünk folyó átalakulások megéléséhez, és tudatosításához. Képek, versek és zenék segítenek önmagunkhoz közelebb kerülni és megélni teljességünket valamint meglátni valódi, álarc nélküli önvalónkat. Bullás Mária legújabb képei és versei az új energiát közvetítik mindannyiunknak. A program zárásaként közösen ráhangolódunk a kristályok rezgésére, hogy együtt átélhessük felemelő energiáikat.
Vendégeink: Bullás Mária festő és költő
Szabóné Varga Erzsébet pedagógus
Dobra Izabella kristálygyógyász
Berente Tímea programvezető

 

2013. március 14. csütörtök 16 óra Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont (Mátyás király tér 26. )
A LÁTOGATÓKÖZPONT BEMUTATÁSA
A Szegedi Közéleti Kávéház és az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont közös szervezésében szeretettel várjuk Önöket a szegedi ferencesek 500 éves történetét bemutató kiállításra, ahol megtekinthetik a késő gótikus stílusban épült templomot, a kőtár 13. századi faragott építőköveit, megcsodálhatják a templom kincstárának legértékesebb tárgyait és betekintést nyerhetnek a szerzetesi életbe a kolostorban rendezett kiállítás révén.
A látogatóközpont csak tárlatvezetés keretében tekinthető meg, ezért kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze az info@latogatobarat.hu email címen vagy a 06/20-502-1953 telefonszámon.
Ebben az időpontban a részvétel ingyenes.

További információ:
Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont
6725 Szeged, Mátyás tér 26.
20 502 1953
info@latogatobarat.hu
www.latogatobarat.hu

Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont
Tárlatvezetőink segítségével megtekinthetik a ferences szerzetesek gyógynövénykertjét, a kőtár 13. századi faragott építőköveit, a késő gótikus stílusban épült templomot. 
A kolostorban berendezett kiállítás révén betekintést nyerhetnek, nemcsak az épületegyüttes történetébe és a ferences rend életébe, hanem a szerzetesi élet hagyományaiba és mindennapjaiba is.
Kegytárgyboltunk kínálata: San Damiano keresztek, Tau keresztek, szentképek, érmék, könyvek, rózsafüzérek, képeslapok, kasírozott képek, gyertyák, termelői fűszerek, mézek, őrölt paprika.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.
A kiállítás megtekintésére a csoportok 10.00, 12.00, 14.00, és 16.00 órakor indulnak már 1 fő jelentkezése esetén is.
Előzetes bejelentkezés: www.latogatobarat.hu vagy 06/20-502-1953

Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont
6725 Szeged, Mátyás tér 26.
20 502 1953
info@latogatobarat.hu
www.latogatobarat.hu

 

2013. március 14. csütörtök 18.00 óra Szeged Étterem

 Mesék az Erőről

ÉLNI,  VAGY TÚLÉLNI…..

Kétfajta vegetáció….
Észre sem vesszük, hogy az Élet eltávozott….
Te többet érsz ennél !
Gyakorlati Élettanácsok !

 Dezső Csaba Péter
archeikus sorsképelemző

Háziasszony:  Princz Kati
Pszichotronikus tanítvány
Reiki Mester

Az előző hónap megbocsátás témája különleges, maradandó
élményt adott a jelenlevőknek. A visszajelzések szerint mindig
új,  mindig friss témáról beszélgetünk. Érdemes eljönni, hisz
sokat lehet tanulni estjeinken. Minden egymillió lépés az
elsővel kezdődik……
Hát: Önöknél a döntés: mi szeretettel várunk mindenkit.

 

2013. március 14. csütörtök 18 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 4.)
PANORÁMA VILÁGKLUB CSONRGÁD MEGYEI TÁRSKLUB RENDEZVÉNYE
ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT, NE LEGYEN JOBB ÉS BALOLDAL, CSAK MAGYAR ÖSSZEFOGÁS
Közreműködnek: Takács Éva népdal énekes művész mka
Erdélyi József citera
Publik Antal szavalóművész
Fazakas János előadóművész
Házigazda: vitéz Szilágyi Árpád József mkl

 

2013. március 18. hétfő 16 óra Somogyi-könyvtár
ÍRÓARCOK
Simai Mihály bemutatója
Meglepetés vendégek
Házigazda: Majzik István a Bába és Társai Kiadó üv. igazgatója

 

2013. március 18. hétfő 17:30 Király-König Péter Zeneiskola (Tábor u. 3.)
FIATAL ZENÉSZ TEHETSÉGEK BEMUTATKOZÁSA
BEMUTATKOZIK A ZSOMBÓI MŰVÉSZETI ISKOLA
3 kiváló zongorista – Zsiros Vanda
Varga Ádám
Kothencz Lívia
1 tehetséges hegedűs – Kálmán Richárd
1 zongoratanár – Hegedűsné Kovács Zsuzsa
1 hegedűtanár – Huszár Emőke
Két zongorista Zs. Vanda és V. Ádám – jelenleg egyetemi hallgatók. 10 évig zongoráztak, a harmadik K. Lívia máig 9 éve tanul és a Ságvári G. másodikos francia tagozatos tanuló.
A hegedűs K. Richárd 3 éve tanul hegedülni, kiemelkedően tehetséges.
A koncert műsora Bach-tól Schumann és Schuberten át Chopin-ig a legszebb dalok.
Miután a fiatalok játszottak, mi a művésztanárok is bemutatkozunk, hogy lássa a közönség kiktől tanulnak ezek az ifjú zenészek.
A főszerep a MUZSIKÁÉ!

 

2013. március 19. kedd 17 óra Somogyi - könyvtár
MAGÁNÉLET A KÍNAI CSÁSZÁROK KORÁBAN
Család, erkölcs, lakóhely, ruházkodás, étel, ital.
Előadó: Faragó Aurél Jánosné

 

 2013. március 19. Kedd  17 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar  (Szeged,Tisza Lajos krt.54.)
Az Ételallergia Regionális Közhasznú Egyesület meghívja Önt és családját
Előadás témája: Helytelen táplálkozási szokások III. és lehetséges korrekciója
Előadó: Szalai Zsuzsanna Klubvezető
Háziasszony: Tokodiné Kun Zsuzsanna egyesületi elnök
Vezetőség " Köszönöm:Tné Zsuzsa

 

2013. március 19. kedd 18 óra MTA SZAB Székház (Somogyi u. 7.)
JUHÁSZ GYULA  ÉS  JÓZSEF ATTILA  TALÁLKOZÁSA.
HATÁSTÖRTÉNET  ÉS  SZELLEMI  KÖRFORGALOM

Előadó:  Dr. BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON C.Sc. irodalomtörténész
Az első találkozás (1922. febr.) után a kapcsolatukat kísérő szellemi körforgalom eszmetörténeti, irodalomtörténeti, sajtótörténeti és kritikatörténeti forrásait bemutató és elemző előadás a kultúratudomány szempontjai szerint, új vetületben tárja fel Juhász Gyula és József Attila költészetének érintkezési pontjait. A két költő halálának éve azonos: 1937. A két külön költői világ, a két különböző alakulási mintázatokat hordozó költészet összehasonlítása során a network science módszere, a hálózatalapú szövegértelmező megközelítés is szerepet kap. 

 

2013. március 20. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon 6725 Szeged, Harmat utca 2-4.
Kenéz Heka Etelka költő bölcs költeményeinek előadása XII.
Háziasszony: Ritz Judit

 

 2013.március 20. szerda 15 óra Senior Center(Eszperantó u. 1.)
FILMVETÍTÉS
Vendég: Balogh Ferenc, Független filmes
Közreműködik: SÁNTÁNÉ KURUNCZI MÁRIA

 

2013. március 20. szerda 17 óra: Somogyi Könyvtár, Klubterem (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 10 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 12 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

9. Program: Lukács Angéla, a csodálatos hanggal megáldott Énekes

Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke

Vendég: Lukács Angéla operaének szakos hallgató

Lukács Angéla 1984 decemberében született Újvidéken, az akkori Jugoszláviában (ma Szerbia), 2008 óta él Magyarországon, Szegeden. Gimnáziumi tanulmányait Óbecsén végezte. A kreatív tevékenységek és a művészi önkifejezés már kisiskolás korában jellemezték, ekkoriban a tánc, a rajz vagy a divattervezés felé vonzódott, majd jött a nagy szerelem, a zene. Az érettségi után előbb az újvidéki Iszidor Bajity Zeneközépiskolában tanult, majd 2008-ban elsőre felvették a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának klasszikus ének előadóművész szakára, ahol 2011-ben - Andrejcsik István növendékeként - szerzett oklevelet alapképzésben (BA). 2011-től az operaének művész szakon végzi a mesterképzést (MA), ahol előreláthatólag 2013 tavaszán szerez diplomát. Időközben sikeresen pályázott a művésztanári képzésre is.
Szerbiai tanulmányai során két nemzetközi énekversenyen mérette meg magát, egy második és egy harmadik helyezést elérve. Magyarországi tanulmányai idején versenyen ugyan nem vett részt, viszont jelentős színpadi tapasztalatot szerzett. Ezek során fellépett - a teljesség igénye nélkül - a budapesti Művészetek Palotájában, a Miskolci Kamaraszínházban, a Kolozsvári Akadémián, Szegeden a zsinagógában, a Reök-palotában, a Kisszínházban, a Korzó Zeneházban, a Városházán, az SZTE Rektori Hivatalában, és volt önálló estje is a Somogyi-könyvtárban.
Személyiségéhez nagyon közel áll az opera műfaja és a drámai szerepek, azonban részben a hatévnyi versenytáncos múlt, részben a vidám hangulat és a prózai részek miatt inkább az operett műfaját részesíti jelenleg előnyben, lévén ott képes a különböző területeken szerzett tudását a leginkább kibontakoztatni.
Tanulmányai mellett - bár a zenétől távol áll -, több mint tíz éve foglalkozik aktívan videóvágással és számítógépes grafikával, ami eltérő jellege okán nagyszerű kikapcsolódás is.
Egyetemi tanulmányai során minden tanévben Miniszteri Ösztöndíjban, több féléven keresztül tanulmányi ösztöndíjban részesült. 2012-ben az SZTE Sófi József Ösztöndíj Kuratóriuma kiemelt dicséretben részesítette. Érdekességképp megemlíthető, hogy 2011-ben az SZTE szlogenpályázatán 3. helyezése mellett a zsűri különdíját érdemelte ki.

 

2013.március 20. szerda 17,00 óra „Vasút a gyermekekért Alapítvány Diákotthona” (ismert nevén MÁV Kollégium) Boldogasszony sgt. 44. sz. 1-es villamossal Hősök kapuja utáni leszállás.

MIÉRT SZERETEM SZEGEDET
címmel irodalmi és ismeretterjesztő
előadás

Figyelem!
Az est kezdési időpontja a téli időszakra, a vendégek kifejezett kérésére, 18,00 óráról 17,00 órára változott. Aki késik, sok minden érdekes dologról lemarad.

Dr Zenei József magyar tanár februárban folytatta Tömörkényi Istvánról szóló, melegszívű előadását. Így Kopasz Márta története márciusra halasztódott. Dr Bagdi Sándor egyetemi docens a kőzettanról, ásványokról, vagyis saját szakterületéről mesél. Dr Hesz Ferenc megható szavalattal kényezteti a közönséget.
A tavasz küszöbén köszöntjük a névnapi meleget hozókat. Egy kis aktualitás, és kívánságra népdalok.

FOGADÓ NAP
szekereskató
Fogadó órát hirdetett az újság,
Összekapom magam, gondom előadnám.
Elsőnek topogok, időben ott vagyok,
Sürgetném a dolgot, tán hamar szabadulok.

Pillanatok alatt asszonynép összejön,
Tolakodva rendre, ki szóljon először.
Érkezik ifjú úr, maga is lepődött,
Bár sokfelé mondják, népszerű szerfölött.

Bal kezén gyűrű, arany karika.
Figyelmeztet rája, szíve más nő foglya.
Hivatalban dolgot lehetne intézni,
De látni kívánják, és véle beszélni.

Kísérői ugyancsak deli legények,
Labdába nem rúgnak, csakis irigykednek.
Ki szóhoz jutott – nem akar engedni.
Képviselő úrral ő akar beszélni.

Mi az, hogy másik körzetet is bírja?
Látszik, hogy haragszik, jókedve elhagyja.
Asszonyok! Lányok! Földi boszorkányok!
Önbizalmat hitet, férfinak szolgáltok.

Egyik panaszkodik. Mester lusta! Hanyag.
Alpolgármester úr bólint rá, bár hallgat.
A másik szerényen, lesütött szemmel,
Parányi földecskét virágokhoz rendel.
De szép is volna, ha minden megoldódna.
Egy maréknyi földdel, parkokba hozatva.
Hej, lyányok, lyányok! Földi boszorkányok!
Önmagatokat ti meg nem tagadnátok!

A polgármester úrnak törvénybe kell hozni,
Csakis sármos ifjút szabad választatni!
……………

 

2013. március 20. szerda 18 óra A "Vasút a gyermekekért" Alapítvány Diákotthona
 6725. Szeged, Boldogasszony sgt. 44.
Mozgás- az élet esszenciája
Előadó: Dr. Szokolszky Ágnes-habilitált egyetemi docens
 Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2013. március 21. csütörtök 16:30 Móra Ferenc Múzeum 
AMERIKAI ÚTIFILM.
v. Bokor András és neje, amerikai család látogatása alkalmából készült
filmanyag kerül bemutatásra. A filmmel kapcsolatos összes technikai
munkákat magam végeztem. Feleségem 1967-ben egyedül volt kint a
Bokor családnál.  Én csak 1970-ben. Ha eljön, nem fogja megbánni.
A vetítési ídő: 1óra 40 perc. 
Házigazda: v. Bokor András
Vetítés projektoros, HD minőségben.

 

2013. március 21. csütörtök 17 óra Varga Mátyás Kiállítóház (Bécsi krt. 11.A)

INDUL A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK BARÁTI KÖRE

Háziasszonyok: Czenéné Vass Mária népművelő és Kovács Ágnes (Varga Mátyás Alapítvány)

 

2013. március 21. csütörtök 17 óra Szegfű Klub, Szeged, Oroszlán u. 2.
Baloldali Páholy
Beszélgetés a nemzeti politizálás lényegéről, az MSZP nemzetpolitikai
stratégiájáról

Vendég: Szabó Vilmos, országgyűlési képviselő,
volt külügyi államtitkár

Házigazda: Kozma József, az MSZP szegedi elnöke

 

2013. március 21. csütörtök 18 óra Fasor Vendéglő (Bérkert u. 52.)
NOSZTALGIA EST AZ ÁCS DUÓVAL
Vendégek: Ács Gyuri a Régi Hungária bárzongoristája és Dombóvári László táncdalénekes és meglepetés vendég: Onczay Zsolt (zongora, ének)
Házigazda: Répás Miklós tulajdonos

 

2013. március 21. csütörtök 18 óra Korona Hotel (Petőfi S. sgt. 4.)
PANORÁMA VILÁGKLUB CSONRGÁD MEGYEI TÁRSKLUB RENDEZVÉNYE
ERDÉLYI SZÉPMŰVES CÉH
Vendég: Nagy Zoltán a Magyar Kultúra Lovagja
Székely Ház Közhasznú Alapítvány Kuratórium elnöke
Közreműködik: Takács Éva népdalénekes művész a Magyar Kultúra Apródja
Publik Antal szavalóművész
Fazakas János előadóművész
Az est házigazdája: Házigazda: vitéz Szilágyi Árpád József mkl

 

2013. március 22. péntek 15 óra Somogyi-könyvtár
A SZENTFÖLDÖN – JÉZUS LÁBA NYOMÁN

Mit igazolnak az ásatások?
CD bemutató
Összeállította: Tomka Ferenc, a képeket a Fokolare atyák készítették a szentföldi utazásukon.

A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat kiasása.

Háziasszony: Bálint Katalin

 

2013. március 22. péntek 17 óra SZTE JGYPK, 1051-es terem. (Boldogasszony sgt. 6., magasföldszint.
A TEVÉKTŐL A TOYOTÁKIG: ARAB EMÍRSÉG ÉS OMÁN.
Szubjektív benyomások. Tartja dr. Karikó Sándor, főiskolai tanár és dr. Szabó Tibor, egyetemi tanár.

 

2013. március 22. péntek 18 óra Szeged SZTE Gazdaság Tudományi Kar
(Kálvária sgt. 1. - volt Kossuth Zsuzsanna épület) aula
„Fiatal énekesportrék” sorozat harmadik programja
Meghívott vendégek Vass Ildikó és Veres Roland

Fiatal énekesportrék 3
Baráti beszélgetés sok dallal…

Vass Ildikó és Veres Roli, fiatal koruk ellenére már rutinos énekeseknek számítanak olyan komoly nagyszínpadi fellépésekkel, mint a környező települések falunapi rendezvényei, a csongrádi I. Nemzetközi Regatta találkozó.  Állandó vendégei Szeged városrészeinek, - Alsóváros, Móraváros – egész napos programsorozatainak, de énekeltek a többezres Szegedi Tiszai Halfesztivál nagyszínpadán is. Rendszeresen indulnak rangos országos énekversenyeken, a ceglédi „Gigasztár” énekverseny gyermek kategóriájának, a Gigasztár Ifjú reménysége címnek első és második helyezettjei. Kedvenc dalaikból kap ezen az estén egy csokorra valót a kedves közönség.

Műsorvezető: Györkey László stúdióvezető

 

2013. március 25. hétfő 17 óra SZTE Gazdaságtudományi Kar Aula (Kálvária sgt. 1.)
EHNATON KORA ÉS
AZ „IGAZSÁG” AZ
ERETNEK FÁRAÓRÓL
Valóban a monoteizmus híve volt? Tanai
alapján tényleg hasonlítható Mózeshez,
Jézushoz? Vagy „csak” arról
van szó, hogy a valóságban lázadása az
Amon papság elleni fellépés egyetlen
módja volt? Új fővárost alapított, és
erről – Tell el-Amarnáról – lesznek
egyedülálló képek az előadáson.
Előadó: Dr. PÉCSI ÁGNES egyiptológus

 

2013. március 25. hétfő 18 óra Port Royal Étterem
Jótékonysági est a Tangonic Projecttel
Vendégművész: Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Operaénekese
".
Tangonic Project

 A Tangonic Project létrehozásának gondolata 2012 júliusában egy németországi vendégszereplés alkalmával született meg a tagok fejében. A megvalósítás sem váratott magára sokáig: Gulyás László és Barátai már augusztusban jótékonysági koncertet adtak a vajdasági Topolya városában.
A hangszer-összeállításából adódóan egyedi hangzásvilág született meg. Astor Piazzolla művei jól megférnek Dizzy Gillespie és Stevie Wonder szerzeményivel, de Brahms dallamainak felcsendülése is fokozza a stílusbeli kavalkádot, amely a jazz, a tango és a klasszikus zene fúziója által olvad egységbe.
Gulyás László vajdasági származású harmonikaművész 1980 óta él a németországi Hannoverben. A Zeneakadémia elvégzése óta a Hemmingeni Zeneiskola tanára, valamint 2012 óta a Bückeburgi Zeneiskola Igazgatója. Aktív előadóművészként számos jazz, musical és klasszikus formációjával bejárta egész Németországot és Franciaországot. Éveken át együtt dolgozott Nina Hagennel, a nyolcvanas évek egyik német pop dívájával. Magyarországon és a Vajdaságban is rendszeresen koncertezik zenekaraival.
Blahó Attila jazz zongora-művész, zeneszerző. Tanári pályafutása (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskola stb.) mellett elismert előadóművész (Pege Aladár Quartet, Harcsa Veronika Quartet stb.) is. Egyedi zongorajátékával és improvizációival varázslatot visz a létrejövő fúzióba.
A ritmusszekciót Rácz Zsolt (cajun, chimes, bongo és egyéb ütőhangszerek) és Kaszás László (basszusgitár) alkotják, akik már tizenöt éve Magyarország számos elismert szólistájának (Pély Barnabás, Tátrai Tibor, László Boldizsár, St. Martin stb.) kísérése mellett a Tangonic Project üde színfoltját alkotják.

 

2013. március 26. kedd 17 óra Szeged Étterem
LÁTSZATHARMÓNIÁTÓL A BELSŐ BÉKÉIG BACH VIRÁGENERGIÁVAL
Vendég: Érsek Kálmán

 

2013. március 26. kedd 18 óra Babzsák Teaház
Spontán senkik
Az Erdei Anna, Erdei Lilla, Balogh Gyula, Fodor András, Hajdú Róbert alkotta egyetemista társaság harmadik alkalommal adja elő verseit, novelláit, dalait a nagyérdemű előtt.
Apropó? Hogy miért pont most, miért ők? Mondják, hogy véletlenek márpedig nincsenek. A kohézió az egzisztencia megteremtésének, a többi közé való elhelyezésének a kérdése, az a probléma, amely végső soron mindünket összeköt. A spontaneitása révén performansz jelleget öltő estet Garaczi Zoltán moderálja.

 

2013. március 27. szerda 16 óra Somogyi-könyvtár
EMLÉKEZET TÓTH BÉLÁRA
Házigazda: Majzik István a Bába és Társai Kiadó üv. igazgatója
Tóth Béla munkásságát bemutatja Kiss Ernő a Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója

 

2013. március 27. szerda 17 óra Roosevelt téri Halászcsárda

Régió Rádió Szeged
2012. december 22-én megszűnt a Régi Rádió győri, pécsi, szegedi, debreceni és miskolci stúdiója. Az öt körzeti stúdiót 1952-53-ban alapították, és attól kezdve folyamatosan sugározták műsoraikat.
Az egykori munkatársak közül Beslin Anitával, Balog Józseffel, és Vécsey Ágnessel beszélget a rádióról Sóti Judit, a Délmagyarország munkatársa.

 

2013. március 27. szerda 19 óra SZTE Gazdaságtudományi Kar Aula (Kálvária sgt. 1.)

Transnistria és a romániai holokauszt

Dr. Wéber Péter történész előadása a romániai holokauszt sokáig elhallgatott eseményeiről a Közéleti Kávéház szervezésében.

 A holokausztról a legtöbb embernek Auschwitz és a többi náci koncentrációs tábor jut eszébe. Pedig az embert pusztító gépezet más környezetben és módszerekkel is szedte áldozatait. Transznitriát manapság egy fura, senki által el nem ismert államként tartják számon a Dnyeszter folyó bal partján. Amit kevesen tudnak róla, hogy 1941 és 1944 között ez volt a romániai holokauszt fő színtere. Ekkor ugyanis a területet az Antonescu rendszer helytartói igazgatták. Az ott történteket a nemzeti érdekek helytelen értelmezéséből fakadóan sokáig elhallgatták. Most itt az ideje beszélni róla: miért, hogyan és kikkel történt mindez. 

A beszélgetés végén fogadjuk a közönségtől jövő kérdéseket.

Beszélgetőtárs: Szőke Dávid Sándor egyetemi hallgató

Közreműködik: Giró-Szász Adrienn

 

2013. március 28-án (csütörtökön) 14.00 óra Kamarai Székház (Szeged, Párizsi krt. 8-12.) I. emeleti Ledmitzky Péter terme

Feltalálói Fórum

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Klubja 2013. márciusában ismételten Feltalálói Fórumot tart.

Program

Találmányok bemutatása, hasznosítása a régióban

Találmányi kiállítás szervezése
Nagy Zoltán, az Ötlet Club 13 Egyesület elnöke

Huszár András feltaláló bemutatja találmányait:
- csőrendszerekbe építhető szűrők vízlágyító mágnesekkel
- meghajtó eszközökhöz csatlakoztatható gyomláló korong
- növényfajta módosítás és felújítás
- talajművelő eszközök

A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Várnak minden kedves érdeklődőt.

 

2013. március 28. csütörtök 17.00 óra Novotel Hotel Szeged
Egész-ség Bár Klub Program:

Neolit táplálkozási kultúra a hazánkban élő őshonos magyar lakosság egészségéért

Több alkalomból álló sorozat bevezetője lesz programunk, melyen elméletben megismerhetjük az egészséges táplálkozás, elsősorban a Kárpát-medencében élő őshonos magyar lakosságra érvényes alapelveit, illetve személyre szabott tényezőit. Megismerhetjük az emészthető minőségi alapanyagokat, és az azokból készíthető jóízű ételeket. Hisszük és bizonyítjuk, hogy ami egészséges, az lehet olcsó, egyszerűen elkészíthető, és maximális kulináris élményt nyújtó. A sorozat lehetővé teszi majd a gyakorlati megvalósítást és kóstolást is. 
Vendégeink: Dr. Kalmár Gergely növény genetikus
Kalmár Virág természetgyógyász
Balogh Andrea táplálkozási tanácsadó

 

2013. március 28. csütörtök 17 óra Összefogás Szegedért Egyesület irodája (Földvári u. 6.)
SZEGEDI MŰVÉSZKLUB ESTJE
Vendégek: Barkos Bea grafikus művész
Simon Miklós festőművész
Beszélgetőtárs:   Polner Zoltán költő
Házigazda: Majzik István a Bába és Társai Kiadó üv. igazgatója
Közreműködik: Korom Pál zongorista

 

2013. március 28. csütörtök 18 óra Dugonics téri Cukrászda
A természet állati szintre kényszerít Bennünket a Politikusok miatt.
Moderátor: Dr.habil Balogh Tibor D.Sc.-egyetemi oktató, filozófus, pszichológus
Előadó: Főglein László erdőmérnök

 

2013. március 29. péntek 16 óra Somogyi-könyvtár
JOBB AGYFÉLTEKÉS TANULÁS
ELŐADÓ : WEITZ TERÉZ pedagógus

A hatékony tanulás és nyelvtanulás szakértője
Az előadás nem az elméletet, hanem a hogyant foglalja össze.
Iskolai stressz? –Felejtsd el!
Hogyan bírd munkára a jobb agyféltekédet?
Mire jó a zsenimozizás?
Hogyan fejleszd a koncentrációd?
Hogyan tanul helyetted a zene?
Hogyan készíts jó elmetérképet?
Milyen trükkökkel tanul a 8-szoros memória világbajnok?
Hogyan befolyásold a tudatalattid?
Aki a hatékony tanulás jobb agyféltekével tréninget elvégezte, negyed annyi idő alatt tanulja meg a leckét, készül fel a vizsgájára 90%-os eredménnyel, stressz mentesen, magabiztosan.
Újlaki Géza (18) „ A jobb agyféltekés módszerrel gyorsabban, pörgősebben tanulok. Sokkal tartósabb a tudásom. Megértem azt, amit addig nem értettem. Mióta relaxálással kezdem a tanulást, sokkal pihentebb és koncentráltabb vagyok. Ami számomra eddig elképzelhetetlen volt: TANULNI JÓ

 

2013. március 29. péntek 17 óra MTA SZAB Székház (Somogyi u. 7.)
ORSÓS FERENC IGAZSÁGA
(Orsós Ferenc patológus professzor 1943-ban részt vett a katyni tömegsírok exhumálásában)
Vendégek: Prof. Dr. VINCZE JÁNOS és Dr. VINCZE-TISZAY GABRIELLA, a Betyárvilág Antológia 2012 szerkesztői,
Beszélgetőtárs: Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke.

 

2013. március 29. péntek 18 óra Agóra
Sándorfalvi Kamarakórus estje (vagy bemutatkozása)
Házigazda és beszélgetőtárs: Gajdosné Pataki Zsuzsanna

„Énekelni? Muzsikálni? Ennél varázsosabb dolog nincs is a világon.
Ez az, ami szépségével eltölt, gazdagságával feltölt, tárháza kifogyhatatlan. A legnemesebb gyógyír, az örömök forrása.
Ha együtt énekelünk, egybefűznek minket a dallamok és a harmóniák, s a külön-külön világok egybeolvadnak. Ez az igazi varázslat.”

 


 

Füzi Izabella – Tóth Zoltán
fuziza@yahoo.com, tothzoltanjanos@gmail.com
Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék
www.vizkult.hu

 

Közéleti Akadémia a Bölcsészkaron
(választható bölcsészettudományi stúdium)

 

A kurzus elsődleges célja aktivizálni a hallgatókat a közvéleményt foglalkoztató fontosabb témákat illetően. Ennek legfontosabb eszköze a szakszerű szempontok alapján történő tájékozódás a politikai kultúra, a gazdasági és jogi környezet, illetve a társadalmi problémák kérdéseiben. A kurzus óráit országosan ismert kutatók, egyetemi oktatók tartják.

Február 14. György Péter: A kettészakadt Magyarország - önmagunk revíziója
Február 21.  Gelencsér Gábor: Az ezredforduló fiatal magyar filmjének társadalmi-politikai szerepvállalása
Február 28. Petschnig Mária Zita: A magyar gazdaság 2013-ra kialakult helyzete

Március 7. Szajbély Kata: Alkotmányosság és alapjogvédelem
Március 14. Herzog Mária: Mélyszegénység és társadalmi mobilitás
Március 21. Tóth Csaba: A politikai kultúra a mai Magyarországon
Március 28. Havas Gábor: A cigánykérdés Magyarországon

Április 11. Farkas Éva: Magyar és európai oktatáspolitika
Április 18. Ludassy Mária: Társadalmi szolidaritás és liberalizmus
Április 25. Gönczi Éva: A felsőoktatás jövője és a bolognai rendszer

Május 2. Filmvetítés
Május 9. A médiahatalom és a politikai hatalom viszonya

Az előadások nyilvánosak!
Minden érdeklődőt szeretettel várnak az Auditórium Maximumba!
Kezdés: 14 óra

 

DIKTATÚRÁK ÉS DIKTÁTOROK

Az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének  általánosan művelő kurzusa a 2012/13-as tanév 2. félévében (február és május 12. között) csütörtökönként az BTK VII-es teremben, 16 órától.

Kékesi Márk és Pintér Judit kurzusa az elnyomás témakörét járja körül, minél több tudományterület bevonásával.
A kurzus az elnyomó rendszerek elszenvedőinek nézőpontjába is betekintést nyújt.

Az előadások nyilvánosak, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 


 

A Somogyi-könyvtár 2013. március havi programajánlata

PÁLYÁZATOK, JÁTÉKOK:

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban, pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

 

2013. március 7-től április 10-ig

Katona József: Bánk bán című tragédiájához kapcsolódó könyvtári játék

2013. március 18-tól április 22-ig

Giuseppe Verdi: Rigoletto című operájához kapcsolódó könyvtári játék

2013. március 11-ig

Huszka jenő: Mária főhadnagy című nagyoperettjéhez kapcsolódó könyvtári játék

2013. március 18-ig

A Szegedi Kortárs Balett Stabat Mater című előadásához kapcsolódó könyvtári játék


Programok:

2013. március 7. 16.00 - helyszín: 1.emeleti zeneszoba

Czilczer Olga: Mehetünk, kedves című regényének bemutatója

Beszélgetőtárs: Keserű Gizella, irodalomtörténész

A könyv a Pro Pannonia Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben.

2013. március 7. 16.30 óra - helyszín: földszinti aula
Kasza Magdolna Mesél az Orákulum (Somogyi-könyvtár, Dóm tér 1-4.) és a Kockákba zárt históriák (Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.) című kiállítások ünnepélyes megnyitója, amely 16.30-kor a Somogyi-könyvtárban kezdődik, majd 17.30-kor folytatódik az Agóra Gyermekkuckóban.
A kiállításokat megnyitja: Szekeres Ferenc grafikusművész, főiskolai adjunktus
Közreműködik: Tenczer Franciska (furulya) a kiszombori Dózsa György Általános Iskola és a Makói Magán Zeneiskola tanulója

2013. március 8. 16.30 - helyszín: 1.emeleti folyóirat-olvasó
Bakacsi Lajos festőművész Metszetek a Kaleviopeghez című kiállításának megnyitója
A kiállítást megnyitja: Árpás Károly költő, író, műfordító, tanár

2012-ben a Hungarovox Kiadó gondozásában jelent meg, Árpás Károly fordításában a Friedrich Reinhold Kreutzwald: Kalevipoeg - Észt nemzeti eposz, amelynek illusztrációt Bakacsi Lajos festőművész készítette tekintettel az észt grafika 19. századi hagyományaira.

2013. március 12. 16.30 óra - helyszín: 1.emeleti folyóirat-olvasó
A Szegedi Nemzeti Színház március 15-i Bánk bán bemutatója elé
Az irodalomórák Bánkja - a könyvtár se bánja… - rendhagyó beszélgetés gimnazistákkal
Vendégek: Bodolay Gáza, a Bánk bán című előadás rendezője és szereplői
A beszélgetést vezeti: Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium tanára
Szeretettel várunk minden színház és könyvtár iránt érdeklődőt!

2013. március 13. 14:00 órától – helyszín: Agóra Gyermekkuckó(Kálvária sgt. 23.)
Kockákba zárt históriák: Egy hadsereg a semmiből: a honvédség megszületéseKasza Magdolna grafikus képregény-kiállítására hangoló kreatív foglalkoztató kicsiknek és nagyoknak.
Kasza Magdolna grafikus Magyar Sándor forgatókönyvíró szövegei alapján készített képregényei a magyar történelem egy-egy fontosabb időszakát, személyét vagy eseményét emelik ki ebben a minden korosztály számára könnyen befogadható műfaji formában. Az Egy hadsereg a semmiből: a honvédség megszületése című képregény témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc.

2013. március 20-27. - helyszín: Somogyi-könyvtár
14. Internet Fiesta a Somogyi-könyvtárban
14. alkalommal kerül megrendezésre az Internet- és digitális kultúra népszerűsítését szolgáló országos program, melynek célja: az információs társadalomba való beilleszkedés megkönnyítése, az internet gazdag lehetőségeinek bemutatása.
Ezen a héten az internetet népszerűsítő előadásokon kívül játékos totóval is várjuk az érdeklődőket, ahol értékes nyereményeket nyerhetnek.

2013. március 22-23. - helyszín: 1. emelet
A NAV kihelyezett ügyfélszolgálata a Somogyi-könyvtárban
A NAV Dél-alföldi Regionális Igazgatósága 2013. március 22-én és 23-án kihelyezett ügyfélszolgálatot működtet a Somogyi-könyvtárban, ahol az érdeklődők a hivatal munkatársainak segítségével számítógépen ellenőrizhetik előre elkészített adóbevallásukat, korrigálhatják az esetleges hibákat és a kész adóbevallást benyújthatják.
A NAV munkatársai a helyszínen lehetőséget biztosítanak az első ügyfélkapu megnyitására is, így a bevallások azon keresztül is elküldhetők lesznek.
2013-ban hatodik alkalommal kerül sor az eseményre, az előző évektől eltérően május helyett márciusban.

2013. március 22. 17.00 óra - helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó
Bokor Balázs: Az én Hollywoodom című könyvének bemutatója
A szerzővel Kocsor Erika műsorvezető -szerkesztő és Joó Géza művészeti menedzser beszélget.

„Ez egy olyan mű, ami megjelenésétől kezdve forrása lesz a magyar filmtörténetnek, vagy a világban szétszóródó magyarokról szóló kutatásoknak. Ugyanakkor szórakoztató irodalom lehet mindazok számára, akik már jártak Hollywoodban, de nem volt szerencséjük Bokor Balázshoz hasonlóan alapos idegenvezetőhöz. Illetve azoknak is, akik csak készülnek a filmvilág fővárosába, és a nagy utazásra nem a szokott módon szeretnének felkészülni". (L. Simon László)

Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul gyakran végig sétált a Hollywood Boulevardon, ahol több mint kétezer csillag látható a járdán, s mindegyiken egy-egy név, embléma.
E névdzsungelben a szerző 38 magyar vagy magyar származású hírességet fedezett fel, s vetíti elénk könyvében pályafutásukat. Számos filmsztárral személyesen is találkozott, s kapcsolatot ápolt.
A könyv nagy értéke, hogy bemutatja a mai magyarországi filmesek, rendezők, színészek, producerek hollywoodi kapcsolatait, szerepléseit, s a szerző maga kezdeményezte a dokumentumfilm fesztivált Los Angelesben, amely azóta is folytatódik.

A könyvbemutató a Feketesas Szalon és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös rendezvénye.
Az est folyamán lehetőség nyílik a még könyvesboltban sem kapható könyv vásárlására és dedikálására.


KIÁLLÍTÁSOK:

2013. március 7-től április 10-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasó
A legnagyobb magyarországi és nemzetközi műkincslopások története – kamarakiállítás a téma képzőművészeti alkotásokkal illusztrált könyveiből. Híres művészek eltulajdonított alkotásairól tudhatunk meg többet, így például Leonardo da Vinci Mona Lisa-járól, Munch Sikolyáról, valamint a legdrágábban vett magyar festmény, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című festményének kalandos útjáról is.

2013. március 7-től április 4-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
Mesél az Orákulum - Kasza Magdolna grafikus kiállítása.
A szegedi születésű grafikus képein keresztül egy álomvilágba viszi nézőit, ahol a fantázia keveredik a mítosszal, a sors könyve nyitott, a szerencse, pedig mindennapos. Az élet dolgai lapokon jelennek meg, amelyből a néző választhat, vagy a lap választja ki őt. A képek bepillantást engednek a jövőbe, vagy arra késztetnek, hogy mindenki önmagát ismerje fel bennük.

2013. március 7-től április 10-ig – helyszín: 2. emeleti kölcsönző

Visszatekintés a Bánk bán régi szegedi bemutatóira- kapcsolódó kamaratárlat a Szegedi Nemzeti Színház március 15-i Bánk bán bemutatójához

2013. március 7-től május 2-ig – helyszín: Agóra Gyermekkuckó (Kálvária sgt. 23.)
Kockákba zárt históriák - Kasza Magdolna grafikus Magyar Sándor forgatókönyvíró szövegei alapján készített képregények a magyar történelem egy-egy fontosabb időszakát, személyét vagy eseményét emelik ki ebben a minden korosztály számára könnyen befogadható műfaji formában. Jelen kiállítás-sorozatban bemutatott első képregény témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc.

2013. március 8-tól április 3-ig – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó
Metszetek a Kaleviopeghez - Bakacsi Lajos festőművész kiállítása
2012-ben a Hungarovox Kiadó gondozásában jelent meg, Árpás Károly fordításában a Friedrich Reinhold Kreutzwald: Kalevipoeg - Észt nemzeti eposz, amelynek illusztrációt Bakacsi Lajos festőművész készítette tekintettel az észt grafika 19. századi hagyományaira.

2013. április 10-ig - helyszín: földszinti aula
„Élete, tudása, tehetsége és energiája a könyv, a könyvtár, a könyvet szerető ember szolgálata volt.” –
125 éve született Fitz József könyvtáros, a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakja.
Az Országos Széchényi Könyvtár egykori főigazgatója korszakalkotó jelentőségű tevékenységet fejtett ki a könyvtárfejlesztés területén. Nevéhez fűződik a könyvtárosképzés megszervezése. 1989 óta kerül kiosztásra a Fitz József-könyvdíj, amelyet a könyvtárosok szavazatai alapján ítélnek oda az előző évben megjelent, a könyvtáros szakma által legértékesebbnek, legszebbnek tartott könyveknek.

2013. március 31-ig – helyszín: Szegedi Nemzeti Színház Kisszínház (Szeged, Horváth Mihály u. 3.)

Pipás Pista alakja képregény alkotók szemével - válogatás a Somogyi-könyvtár által rendezett 4. Szegedi Képregényfesztiválra készült alkotásokból.

A könyvtár minden rendezvénye ingyenes!

 

A Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2013. március rendezvényei


Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
márc.1-29.
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Csillag téri fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2012-2013-as évadban
- Kalocsai hímzett terítők - Maruzsa Anna munkái

Északvárosi fiókkönyvtár
márc. 1-29.
- Kamarakiállítás Miklosovits László grafikusművész Karinthy Frigyes Röhög az egész osztály című írásához készített képregényéből. A művész így vall irodalmi és képi nyelv viszonyáról: „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt... Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz. ... Így az anyag kicsit szikár lett, de úgy gondolom, hogy ezzel a megoldással egy szuszra érvényesül rajz és szöveg.”
- Női írók a műfajok sokszínűségében címmel folyamatosan változó, bővülő könyvválogatás és életrajzi ismertetők kiállítása
- Az 1848-49-es szabadságharc emlékezete - ajánló könyvkiemelés felnőtteknek
- A hónap szerzője: Gabriel Garcia Márquez
- Szivárványszín - vidám tavaszváró mese- és verskínáló gyerekeknek
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Északvárosi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2012-2013-as évadban.
- A hónap gyermekkönyv szerzője: Bosnyák Viktória

Francia utcai fiókkönyvtár
márc. 1-29.
A hónap szerzője című könyvajánló kiállítás: 85 éve született Gabriel García Márquez

Hangoskönyvtár
márc. 7-ápr. 4.
A Nap-Fény Senior Fotókör szervezésében tagjaik, Tavasz a télben című fotókiállítása tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt

Móra utcai fiókkönyvtár
márc. 1-29.
- Bazsant Lorett díjazott rajzai és alkotásai - rajzkiállítás
- A hónap szerzői című könyvajánló kiállítás felnőtteknek, gyerekeknek
- Az 1848-49-es szabadságharc történelmi emlékezetünkben - tabló és könyvkiállítás márciusi gyermekfoglalkozásokhoz

Odesszai fiókkönyvtár
márc. 1-21.
- Lélekalkotások címmel Bullás Mária üvegkép és ikonfestő kiállítása
márc. 4-14.
- Nők az irodalomban és a képzőművészetben - Nőnapi könyvkiemelés
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Odesszai fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2012-2013-as évadban.

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
márc. 1-29.
- Felvidék címmel Pocsai Sándor fotókiállítása tekinthető meg könyvtárunkban

Rókusi fiókkönyvtár
márc. 4-29.
- Magyar vasúti életképek címmel a Papdi Balázs alkotásaiból rendezett fotókiállítást tekinthetik meg az érdeklődők
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Rókusi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2012-2013-as évadban

Szőregi fiókkönyvtár
márc. 1-29.
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Odesszai fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2012-2013-as évadban.
márc.4-29.
Kertbarátok könyvei címmel könyvkiállítás kertészkedőknek

Tápai fiókkönyvtár
márc. 1-8.
- Nőnapi könyvajánló kiállítás
márc.11-31.
- Helyi alkotók húsvéti kézműves kiállítása


Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
márc. 8. 16.00 órakor A bennünk élő istennő című előadás
márc. 29. 16.30. órakor a Kiscsillagok klubban: Hol a tojás? Húsvéti gyermekfoglalkozás

Északvárosi fiókkönyvtár
márc. 8. 16.00 órakor a Könyvkirály-képző gyerekklub várja a könyvbarát általános iskolásokat
márc. 12. 10.30 órakor a Kis irodalmi terefere klub keretében felolvasó délelőtt a "Levél a hitveshez" című szenior elbeszélés-pályázat résztvevőinek közreműködésével
márc. 22. 16.00 órakor a Mesekuckóba húsvéti mese- és kézműves foglalkozásra várjuk a meseszerető óvodás és kisiskolás gyerekeket

Hangoskönyvtár
márc. 7. 16.00 órakor a Nap-Fény Senior Fotókör tagjainak Tavasz a télben című fotókiállításának megnyitója. A kiállítást Kovács Józsefné Ani nyitja meg, bevezetőt mond Szabó Edit, a fotókör vezetője

Móra utcai fiókkönyvtár
- márc. 6. 16.30 órakor "A víz világnapja" alkalmából ismeretterjesztő foglalkozás gyerekeknek, sok vizes kísérlettel
- márc. 19. 14.00 órakor A kommunikáció - a beszéd művészete címmel Ballai Anna Mária mentálhigienes szakember előadása a felnőtt és nyugdíjas látogatóknak. A "Tudásdepó-Expressz" - országos könyvtári szolgáltatások bővítése, fejlesztése TÁMOP-3.2.4-b-11/1 pályázat keretében "A bölcs időskor, időskori bölcsesség" programsorozat előadása.

Odesszai fiókkönyvtár
márc. 1. 17 órakor Az anya és gyermek közti konfliktus és kezelése címmel Szendrei Gyula számmisztikus és lélekgyógyász előadása
márc. 8. 17 órakor Az apa és gyermek közti konfliktus és kezelése címmel Szendrei Gyula számmisztikus és lélekgyógyász előadása
márc. 22. 16.30 órakor Kézműves foglalkozás a húsvétvárás jegyében a Kézműves klubban
márc. 29. 16.30 órakor a Mesetarisznyában Gárdonyi Géza: A cinege című meséje

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
márc. 20. 17.00 órakor Klikk - kamaszok könyvbarát klubjának összejövetele
márc. 27. 16.00 órakor Varázskalap - meseolvasás és illusztráció készítése kisiskolás gyermekek számára

Rókusi fiókkönyvtár
márc. 5. 14.00 órakor a NAGY(i) ÍRÓK Klubjának következő összejövetele, melynek keretében felolvasó délutánt tartunk a szenior klubtagok írásaiból.
márc. 6-tól megújult kínálatból válogathatnak az érdeklődők a feleslegessé vált, használt könyvekből rendezett könyvvásáron a fiókkönyvtár nyitva tartási idejében.
márc. 7. 14.00 órakor a Könyvbarátok klubja tartja következő összejövetelét, melynek keretében megtekintjük a Tápai Honismereti Gyűjteményt. A kiállítást bemutatja Molnár Mária nyugdíjas könyvtáros, a gyűjtemény gondozója.
márc. 8. 16.00 órakor a legfiatalabb könyvtártagjainkat várjuk Babadélutánra: diavetítésre és meseolvasásra.

Szőregi fiókkönyvtár
márc. 21. 18.00 órakor "Levél a hitveshez " címmel a Somogyi-könyvtár 4. Szenior elbeszélés-pályázatának díjazottjai olvassák fel alkotásaikat az Életreform klubban

Tápai fiókkönytár
márc. 5. 17.00 órakor a Nyárutó Nyugdíjas Klub nőnapi rendezvénye (zárt körű)
márc. 25. 10.00 órakor Húsvéti foglalkozás a Honfoglalás Utcai Óvodásoknak
márc. 1-31-ig használt kötetekből tartunk könyvvásárt a könyvtár nyitvatartási idejében

 


 

PINCESZÍNHÁZ - 2013. MÁRCIUS  HAVI  JÁTÉKREND

MÁRCIUS

 

1. P           20h

A halál meg a többiek, avagy a mumusok már a spájzban vannak — abszurd paródia, a Genéziusz Színház előadása

3. V           19h

Kortárstánc – interjú a vámpírral — táncjáték
a Szegedi Egyetemi Színház előadása

6. SZE      20h

A tévedések összjátéka — Rejtő Jenő-kabaréest
a Genéziusz Színház előadása

8. P      19.30h

O’NEILL: BOLDOGTALAN HOLD — színmű

a Pinceszínház előadása

9. SZO 19.30h

O’NEILL: BOLDOGTALAN HOLD — színmű

a Pinceszínház előadása

14. CS      20h

Hubay Miklós: Elnémulás — dráma
a Genéziusz Színház előadása

20. SZE

a Kelemen László Színitanoda nyílt napja

21. CS      20h

Dorian Gray tükörképe — monológest
a Genéziusz Színház előadása

23.SZO19.30h

O’NEILL: BOLDOGTALAN HOLD — színmű

a Pinceszínház előadása

25. H        19h

FÜVESKÖNYVEK — felolvasószínház

Márai Sándor, Weöres Sándor és Hamvas Béla műveiből Helyei László tolmácsolásában

a Gyulai Várszínház vendégjátéka

27. SZE    20h

SZÍNHÁZI VILÁGNAP!

Jean-Marc Chotteau: „La comédie du paradoxe”

(A paradox  komédiája)

Denis Diderot: Színészparadoxon c. műve alapján

a La Virgule Társulat vendégjátéka, francia nyelven

28. CS      20h

A halál meg a többiek, avagy a mumusok már a spájzban vannak — abszurd paródia, a Genéziusz Színház előadása

29. P     19.30h

ÖRKÉNY ISTVÁN: TÓTÉK — tragikomédia
a Szegedi Pinceszínház előadása

30. SZO19.30h

MÁRAI SÁNDOR: VÁLÁS BUDÁN — dráma

a Pinceszínház előadása

Jegyértékesítés: munkanapokon 9-13 óráig és az előadások kezdete előtt 1 órával.

KORLÁTOZOTT NÉZŐSZÁM! ELŐZETES BEJELENTKEZÉS AJÁNLOTT!

Címünk: 6720 SZEGED, Dugonics tér 2. /az udvarban/, tel.: 62/540-554

Jegyrendelés a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen.

Keresse honlapunkat a www.szegedipinceszinhaz.hu címen, valamint Facebook oldalunkat!

 

A műsor- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk!


A Közéleti Kávéház műsorfüzetével saját produkcióink díjtalanul látogathatók, amennyiben van szabad hely az előadásra.

Kérjük érdeklődjenek kezdés előtt a pénztárban!

 


 

A MAGYAROK SZÖVETSÉGÉNEK NEMZETPOLITIKAI KLUBJA
hétfőnként

(Előadások, beszélgetések a magyarság sorskérdéseiről)
Helyszín: Lipóti Pékség és Tejeskávézó, Tisza Lajos krt. 39.
(Anna kúttal szemben)

 március 4. 17 óra
Az MSZ földvédelmi és vízmentő elképzelései Győrből:
Beszélgetés egy MSZ élenjáróval: Németh Zoltánnal.

március 11. 17 óra
Dr. Győri Nagy Sándor magyar tudós előadása:
A világ tönkretétele és a falusiak életlehetősége.
március 18. 17 óra
A Nemzeti Jogvédő és az MSZ egy tagjának előadása:
Beszámoló Budaházy aznapi perének eseményeiről.

március 25. 17 óra
Beszélgetés a jogrendről és az (i)gazságszolgáltatásról.
Vélemények Budaházy délelőtti peréről, s a várható ítélet.

 


 

Független Városi Szövetség-Magyar Egyesület
6726 Szeged, Fő fasor 9.
www.fvszme.hu
           
2013. MÁRCIUSI  PROGRAMOK:

Március 01. péntek
18:00-19:30 óráig: ŐSI MAGYAR TUDÁS HÁZA-
CSANÁDI MÁRIA Természetgyógyász tart előadást
Támogatás: 500,- Ft
www.fvszme.hu

Március 02. szombat

-

Március 04. hétfő

17:00-18:00 óráig: Öngyógyító módszer - STEFÁNKOVITS STEFÁNIA
www.fvszme.hu

Március 05. kedd
18:00-19:00: CZEKE ANDRÁS tart előadást
Az előadás címe: Ősi Magyar Szexualitásunk isteni kódja
Támogatás: 1500,- Ft

www.fvszme.hu

Március 06. szerda: Hangfürdő
Támogatás:1500,- Ft
www.fvszme.hu

Március 07. csütörtök
16:00-18:00 óráig: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS
DR. BÁLINT GYULA ÜGYVÉDDEL
Bejelentkezés telefonon: 06-30-943-77-37

www.fvszme.hu

Március 08. péntek
17:00- 18:00 óráig: EGÉSZSÉG BÁR ÚJ MEDICINA ELŐADÁS
MATÉSZ SÁNDOR-BIOFIZIKAI KUTATÓ tart előadást
Támogatás: 1000,- Ft
www.fvszme.hu

Március 09. szombat

-

Március 11. hétfő

17:00-18:00 óráig: Öngyógyító módszer - STEFÁNKOVITS STEFÁNIA
www.fvszme.hu

Március 12. kedd

-

Március 13. szerda

-

Március 14. csütörtök
14:00-19:00 óráig: FVSZME: Csongrád Megyei Felnőtt és Ifjúsági Egyéni Sakkbajnokság
Támogatás:500,- Ft

16:00-18:00 óráig: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS
DR. BÁLINT GYULA ÜGYVÉDDEL
Bejelentkezés telefonon: 06-30-943-77-37

www.fvszme.hu

Március 15. péntek
9:00-19:00 óráig: FVSZME: Csongrád Megyei Felnőtt és Ifjúsági Egyéni Sakkbajnokság
Támogatás:500,- Ft

16:00: FVSZME: Vértó: Magyar Történelmi Emlékhely Ünnepi Megemlékezés
www.fvszme.hu

Március 16. szombat
9:00-19:00 óráig: FVSZME: Csongrád Megyei Felnőtt és Ifjúsági Egyéni Sakkbajnokság
Támogatás:500,- Ft
www.fvszme.hu

Március 17. vasárnap
9:00-19:00 óráig: FVSZME: Csongrád Megyei Felnőtt és Ifjúsági Egyéni Sakkbajnokság
Támogatás:500,- Ft

www.fvszme.hu

Március 18. hétfő

17:00-18:00 óráig: Öngyógyító módszer - STEFÁNKOVITS STEFÁNIA

www.fvszme.hu

Március 19. kedd

 -

Március 20. szerda
17:00-20:00:  Posta Imre és Fisher Tivadar tart előadást
Előadások címe: A magyar közösség építése; Szeged Mátrix Közösségi Pénz bevezetése
Támogatás: 1000,- Ft

www.fvszme.hu

Március 21. csütörtök
16:00-18:00 óráig: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS
DR. BÁLINT GYULA ÜGYVÉDDEL
Bejelentkezés telefonon: 06-30-943-77-37

www.fvszme.hu

Március 22. péntek
17:00 :Kelemen Gabriella grafikus és szakrális festőművész, „Szentháromság” címmel
Fővédnök: Dr. Bohács Zsolt: Országgyűlési Képviselő SzMJV Önk. Képviselő és Országgyűlési Képviselő
Az előadás megtekinthető minden hétköznap 11:00-tól,17:00-ig, április 22.-ig

18:00-20:00 óráig: MATÉSZ SÁNDOR: Biofizikai kutató tart előadást
Az előadás címe:
Támogatás: 1000,- Ft
www.fvszme.hu

Március 23. szombat

-

Március  25. hétfő

17:00-18:00 óráig: Öngyógyító módszer - STEFÁNKOVITS STEFÁNIA

www.fvszme.hu

Március 26. kedd

-

Március 27. szerda

-

Március 28. csütörtök
16:00-18:00 óráig: INGYENES JOGI TANÁCSADÁS
DR. BÁLINT GYULA ÜGYVÉDDEL
Bejelentkezés telefonon: 06-30-943-77-37

www.fvszme.hu

Március 29. péntek

-

Március 30. szombat

-

(A programok változásának jogát fenntartjuk!
FVSZME Vezetőség)
Vissza a kezdőlapra